ΑποστολέαςΘέμα: Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!  (Αναγνώστηκε 8128 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος aimilia7025

 • Member
 • *
 • Μηνύματα: 23
 • Εμπειρία: Αρχάρια
 • Τα ενυδρεία μου: 126Lt ζωοτόκα
 • Τόπος Διαμονής: Αθήνα
Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!
« στις: Δεκέμβριος 26, 2014, 10:56:47 μμ »
Καλησπέρα σας!
Αρχικά να πώ οτι υπάρχει λόγος που διάλεξα να βάλω αυτό το πλασματάκι στα ψάρια και οχι στο "εναλλακτικές μορφές" τον οποίο θα δείτε παρακάτω!
Πριν μπώ στην παρουσίαση και ανάλυση της ζωής του θα σας πώ οτι το πρωτογνώρισα μέσα απο το ίντερνετ τυχαία και το λάτρεψα, διάβασα το άρθρο σας και ξεκίνησα πολλες έρευνες ψάχνοντας εναλλακτικές για τα εμπόδια που θα έβρισκα οταν το αποκτούσα, μετά απο καιρό και εφόσον θεώρησα οτι πλεον είμαι ικανή να το αποκτήσω έμενε μονο ενα κομμάτι... να το ΒΡΩ! Λίγες μέρες μετά πήγαμε σε ενα μεγάλο κατάστημα για εφόδια για το ήδη υπάρχων ενυδρείο μας και .... να το... εκει μπροστά μας σε ενα τετράγωνο κουτί 10χ10 4-5 μαζί να βολτάρουν το ενα πάνω στο άλλο... Ο σύζυγος πρότεινε να κάνω υπομονή να περάσουν οι γιορτές και μετά, πράγμα το οποίο σεβάστηκα και φύγαμε! Την επόμενη μέρα το δώρο του συζύγου ήταν το αναπάντεχο!!!! Ενα αξιαγάπητο axolotl με κοιτούσε μεσα απο την ενυδρειακή σακουλίτσα περιμένοντας να δει το καινούριο του σπίτι, μονο που... είχε 3 άκρα αντί για 4. Οι πλέον ανάξιοι για το επάγγελμα πετσοπάδες προφανώς κατα τη μεταφορά απο το (ο Θεος να το κάνει) ενυδρείο τους του σπάσανε το δεξί χέρι. Δεν το πήγα πίσω γιατι φοβηθήκαμε οτι θα το πετάξουν και αναλάβαμε και τη θεραπεία του η οποία πηγαίνει πάρα πολύ καλά!
Οσο για το μαγαζί, αρκέστηκα σε ενα μακροσκελές email προς το συγκεκριμένο μαγαζί που αν διαβάσει η κόρη μου στο μέλλον πιθανόν να απορήσει για τον τρόπο ομιλίας της μαμάς της!! >:D

Η Ιστορία του Axolotl

Το όνομά του είναι Αξολότλ (στο Μεξικό το προφέρουν Ασολότλ) και ανήκει στην οικογένεια Αμβυστοματίδες (Ambystomatidae) το γένος  Αμβύστομα (Ambystoma), επίσης γνωστό και ως Μεξικάνικη σαλαμάνδρα (Ambystoma mexicanum)
Το αξολοτλ σημαίνει τέρας του νερού («ατλ» = νερό, «ξόλοτλ» = Ο θεός Ξόλοτλ ή Σόλοτλ (το ξ προφέρεται ως sh) ήταν θεός κυρίως ψυχοπομπός, που βοηθούσε τις ψυχές τω νεκρών να μεταβούν στον Κάτω Κόσμο. Επίσης ήταν θεός της παραμόρφωσης. Εφόσον όμως μπορούσε να στείλει το κακό στους ανθρώπους, είχε τη δύναμη και να το απομακρύνει, γι’αυτό επικαλούταν σε περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας. Εικονιζόταν συνήθως ως σκελετός, ως άνθρωπος με κεφάλι σκύλου ή ως ζώο με παραμορφωμένα κι ανεστραμμένα πόδια. Οι άλλοι θεοί λοιπόν αποφάσισαν μια φορά να θυσιάσουν τον Ξόλοτλ, και για να το αποφύγει έπεσε σε στη λίμνη Σοτσιμίλκο και μετατράπηκε στο ζώο αυτό. Οι Ισπανοί προσάρμοσαν το όνομα σε «αχολότε» (ajolote).


Βιότοπος του Αξολότλ

    Το αξολότλ κάποτε ζούσε σε δύο λίμνες κοντά στην πόλη του Μεξικού, στη λίμνη Σοτσιμίλκο και στη λίμνη Τσάλκο. Σήμερα η Τσάλκο έχει αποξηρανθεί και το αξόλοτλ δεν υπάρχει πλέον εκεί, ενώ ό,τι έμεινε απ’την Σοτσιμίλκο είναι ένα σύστημα καναλιών και μικρών λιμνών με μολυσμένων από κάθε λογής λύματα νερό, σκουπίδια και εισαγόμενα είδη πχ κυπρίνος.
Η μεξικανική κυβέρνηση απελευθέρωσε τα ψάρια αυτά για τη διατροφή των φτωχών κατοίκων, αλλά αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι  αναπαρήχθησαν σε εκρηκτικό ρυθμό παρά την πίεση των ψαράδων, με καταστροφικές συνέπειες για το οικοσύστημα.
Επίσης τα αξολοτλ ψαρεύεται παραδοσιακά ως τροφή ή θεραπευτικό μέσο.Όπως καταλαβαίνεται λοιπόν αυτό το ψαράκι - αμφίβιο είναι εξαίσιο έδεσμα για τους Μεξικάνους. Εδώ να σημειώσω τους λόγους για τους οποίους το Αξολότλ χρησιμεύει για θεραπευτικούς λόγους, το πλασματάκι αυτό έχει 4 άκρα τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα γεγονός που οδηγεί στο συχνό σπάσιμο  ή εντελώς βγαλμένο/α άκρο/α. Το σπάνιο που οδηγεί στην ανθρώπινη μελέτη είναι οτι έχει την δυνατότητα σε σχετικά μικρό διάστημα (8-10 εβδομάδες) να αναπλάσει το χαμένο άκρο και να είναι σαν καινούριο, έχει ακόμα και τη δυνατότητα να αναπλάσει και όργανα που έχουν τραυματιστεί!!! Όπως καταλαβαίνετε το ανθρώπινο είδος μας δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτο αυτό το γεγονός με ελπίδες να βρεθεί φάρμακο ακόμα και για τον καρκίνο (ανάπλαση κυττάρων)!
Αυτή η φωτογραφία είναι απο δημοσιογράφο σε κατάστημα του Μεξικού (το δείχνει το ντοκιμαντέρ παρακάτω) ο οποίος ζητάει φάρμακο ποθ να έχει περιεκτικότητα αξολότλ.

    Έτσι τα αξολότλ έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τον τόπο τους, με  επιστημονικές αποστολές να βρίσκουν το 1993  6.000 αξολότλ αν στρέμμα, το 2004  1.000 αξολότλ ανα στρέμμα και το 2008 μόλις 100 ανα στρέμμα. Προτείνονται δύο λύσεις σε αυτό το πρόβλημα, είτε η ανάπλαση του οικοσυστήματος μέρους τουλάχιστον της  λίμνης, με μεγάλα κόστη κι αβέβαιο αποτέλεσμα, είτε η εισαγωγή σαλαμάνδρων σε μια παρθένα λίμνη, με μικρά κόστη και αρκετά αβέβαιο αποτέλεσμα πάλι.
Όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία και όπως θα δείτε και στο ντοκιμαντέρ που σας επισινάπτω η λίμνη δεν είναι τίποτε άλλο παρα απο κανάλια στη μέση και γύρω απο την πόλη.


   Το είδος ωστόσο επιβιώνει κι αναπαράγεται σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς στην αιχμαλωσία, εξαιτίας της χρησιμότητάς του στη βιολογική έρευνα και πρόσφατα στο χόμπι των ενυδρείων. Παρά το μεγάλο αιχμάλωτο πληθυσμό ωστόσο, τα άτομα αυτού πιθανότατα δεν είναι κατάλληλα για απελευθέρωση στη φύση, μιας και έχουν επιλεγεί επί γενιές για εργαστηριακές συνθήκες, ενώ το χρώμα των περισσότερων δεν προσφέρει πλέον ικανοποιητικό καμουφλάζ στη φύση.
  Το φυσικό περιβάλλον του αξόλοτλ είναι στάσιμο με λασπώδη πυθμένα και πυκνή υδρόβια βλάστηση, οπου το ζώο κινείται αργά είτε περπατώντας τον πυθμένα , είτε κολυμπώντας αργά πάνω απ’τον πυθμένα, ψάχνοντας για μικρά σκουλήκια, αρθρόποδα, άλλα ασπόνδυλα και μικρά ψάρια, ή και άλλα μικρότερα αξόλοτλ, που αποτελούν την τροφή του.
 
Ενυδρείο
Αρχικά θέλουμε ένα ενυδρείο το λιγότερο 40 λίτρα με έμφαση στο πλάτος μιας και το ύψος δεν μας ενδιαφέρει τόσο.Μερικές σημαντικές πληροφορίες που μας ενδιαφέρει να έχουμε υπόψιν είναι οτι το αξολότλ φτάνει εως και 30 εκατοστά στη φύση όμως είναι λίγα αυτά που ξεπερνούν τα 15-20 εκατοστά στην αιχμαλωσία.( με εξαίρεση μερικές περιπτώσεις… γιγαντισμού που έχουν ανακαλυφθεί κατά καιρούς στη φύση, με τις σπάνιες αυτές σαλαμάνδρες να φτάνουν από ένα έως 1,5 μέτρα μήκος!)

Φίλτρο
Το φίλτρο μας πρέπει να έχει ελάχιστη εως καθόλου ροή.

Θερμοκρασία
Εδώ είναι το κομμάτι που με δυσκόλεψε περισσότερο απο ολα.Το χειμώνα τα πράγματα είναι πολύ εύκολα μιας και η θερμοκρασία δωματίου είναι μια χαρά για το Αξολότλ. Το καλοκαίρι ομως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα μιας και η οριακή θερμοκρασία που αντέχει το ζωάκι είναι 23-24 βαθμούς Κελσίου.(αν παραμένει σε αυτή τη θερμοκρασία για αρκετές μέρες, μπορεί να δείξει σημεία στρες όπως χλωμά βλεννώδη μέρη στο δέρμα και ανορεξία. Άλλα δείγματα στρες, θερμικού ή άλλου, είναι γυρισμένη άκρη ουράς, και ταλαιπωρημένα βράγχια και πτερύγιο.) Καλό είναι να μην δοκιμάζουμε τα όρια στα ζωντανά μας οπότε έχετε υπόψιν σας οτι η ιδανική θερμοκρασία για το Αξολότλ είναι 12-22 βαθμούς Κελσίου. Το καλοκαίρι δυσκολεύουν τα πράγματα όμως, για ένα μικρό ενυδρείο 40-50 λίτρων με 4-5  ανεμιστηράκια και aircontition θα καταφέρουμε μια αξιοπρεπή θερμοκρασία. Κατα τη γνώμη μου η ιδανική αλλα ακριβή λύση είναι ψυκτικό ενυδρείου, ακριβό μεν αλλα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Συνθήκες Νερού
pH 6.5 εως 8.0 (με ιδανικό το 7,4 -7,6)
προτιμούν το σκληρό νερό

Υπόστρωμα
Το πιο κατάλληλο υπόστρωμα για το ζωάκι αυτό είναι η άμμος. Τα αξολότλ δεν μασάνε μονο ρουφάνε οτιδήποτε χωράει στο στόμα τους οπότε για να αποφύγετε πνιγμό χρησιμοποιήστε άμμο κατα προτίμηση σε φυσικό χρώμα. Οταν ρουφήξει την τροφή του θα το δείτε να "φτύνει" την άμμο που ρούφηξε μαζί με τη τροφή!!

Φυτά
Εδώ σας έχω μια λίστα με φυτά που αντέχουν σε αυτές τις θερμοκρασίες αλλα είναι και σχετικά εύκολα.
Anubias Nana
Anubias Isabelle
Anubias Barteri
Java Fern
Java Moss
Lilaeopsis
Eleocharis (Hairgrass)
Congensis
Narrow Chain Sword
Bacopa Australis
Bacopa Caroliniana
Cardamine Lyrata
Ceratophyllum_Demersum
Egeria Densa
Lobelia Cardinalis 'Mini'
pistia stratiotes

(προσοχή με τα φυτά μην μεταφέρετε καταλάθος και σαλιγκάρια)

Φωτισμός
Μια λάμπα που θα πρότεινα για το Αξολότλ είναι Hagen Aqua-glo . Ο λόγος είναι οτι δεν έχει πολύ έντονο φώς και θα βοηθήσει τα φυτά να αναπτυχθούν. Το αξολότλ δεν θέλει πολύ φώς γιατί τρομάζει και δεν θέλει πολύ λίγο γιατί πέφτει σε λίθαργο. Κατα τη γνώμη μου το ιδανικό είναι περίπου 0,3/λίτρο.

Στήσιμο Ενυδρείου
Φύλαξα αυτό το κομμάτι για το τέλος ωστε να σας τεκμηριώσω γιατί το έβαλα στην κατηγορία ψάρια. Διάβασα σε διάφορα φόρουμ οτι το αξολότλ πρέπει να έχει στήσιμο για αμφίβιο , δηλαδή μισό νερό και προσβάσιμη στεριά. Κατα την ταπεινή μου άποψη και μετά απο άπειρο διάβασμα και ντοκιμαντέρ θεωρώ πως είναι λάθος και αν οχι λάθος τότε μη αναγκαίο.
Ο λόγος είναι οτι το αξολότλ έχει 3 στάδια ζωής , αυγό - larva - ενήλικας  αλλα είναι απο τα λίγα αν οχι το μόνο που μπορεί να παραμείνει "έφηβος" στο μεσαίο δηλαδή στάδιο για ολη του τη ζωή. Τι εννοώ? Το αξολότλ μεταμορφώνεται σε σαύρα οταν νιώσει οταν δεν επαρκεί το νερό για να επιβιώσει, οπότε τα "κερατάκια" που έχει αριστερά - δεξιά απο το κεφάλι τα οποία είναι βράγχια εξαφανίζονται και ετσι γίνεται σαύρα και ζει πλεον μονο στη στεριά ή κολυμπάει με το κεφάλι έξω. Η μεταμόρφωση είναι επώδυνη για το ζωντανό και του προκαλεί πολύ μεγάλο στρές. Πολλοί προσπάθησαν να μεταμορφώσουν επίτηδες το αξολότλ για να ζήσουν την εμπειρία ήτε μειώνοντας του το νερό ήτε δίνοντας ενα προϊόν με όνομα Goo lagoo(κάπως έτσι) με αποτέλεσμα να χάσουν το ζωντανό ήτε απο το σοκ που παθαίνει ήτε απο το στρες.
Οταν το αξολότλ θέλει να περάσει στο στάδιο μεταμόρφωσης θα ανεβαίνει συχνά στην επιφάνεια του νερού οπότε τοτε ναι θα φτιάξετε ενα σημείο με προσβάσιμη στεριά. Εδώ να σημειώσω οτι στην αιχμαλωσία ακόμα και στη φύση το αξολότλ μεταμορφώνεται σπάνια με ποσοστά να φτάνουν το 1/1.000.
Επίσης το αξολότλ απολαμβάνει να κάθεται μονίμως στο βυθό και ελάχιστα κολυμπάει! Το σημαντικότερο που έχω να σας πώ στο στήσιμο είναι να μην βάλετε άσκοπα διακοσμητικά παρα μόνο σπηλιά ωστε να μπορεί να κρύβεται όποτε και αν νιώσει φοβισμένο!!
Εν ολίγης προτείνεται το στύσιμο του ενυδρείου να είναι για ψάρια και οχι για αμφίβιο προσέχοντας τις παραπάνω λεπτομέριες.

**Αλλαγές νερού το 1/4 μια φορά τη βδομάδα!

Ξέχασα να αναφέρω το θέμα κανιβαλισμού, ισχύει. Αν αποκτήσετε αξολότλ και θέλετε να τα ζευγαρώσετε μόλις γεννήσει μεταφέρετε τα μικρά σε άλλο ενυδρείο μέχρι να μην χωράνε στο στόμα τους.(το φύλο το ξεχωρίζεις μονο οταν μεγαλώσουν αρκετά,περίπου στα 2 χρόνια,το αρσενικό έχει ενα εξόγκωμα κάτω απο την ουρά του ενώ το θηλυκό δεν το έχει, επίσης το θηλυκό έχει πιο στρογγυλή κοιλιά δείτε τις φωτογραφίες (δεν είναι το δικό μου αξολότλ)

αρσενικό

θηλυκό  

Μερικές φωτογραφίες με το δικό μου αξολότλ και το τραυματισμένο χέρι.
εδώ είναι η προσωρινή πήλινη κούπα που του έβαλα μέχρι να βρώ σπηλιά απο φυσικά υλικά!!εδώ είναι ο τρόπος που επέλεξα να το ταΐζω για να μην τρώει άμμο, φυσικά είναι προαιρετικό!!
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=rv6NAnfzCdc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=rv6NAnfzCdc</a>

Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι να αναφέρω αλλα πραγματικά οι πληροφορίες που προσπάθησα να αποστηθίσω σε διάστημα ενος μήνα ήταν εξοντωτικές!!
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 07, 2017, 03:16:56 πμ από giannisaek »

Αποσυνδεδεμένος QS-Plan

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6798
 • 希臘
 • Τα ενυδρεία μου: Cichlid lover
 • Τόπος Διαμονής: Πολίτης του κόσμου εν Θεσσαλονίκη
Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!
« Απάντηση #1 στις: Δεκέμβριος 26, 2014, 11:15:41 μμ »
 sevasmos sevasmos sevasmos

Να είσαι καλά Αιμιλία!!! Όσα περισσότερα μαθαίνουμε για αυτό το λατρεμένο είδος, τόσο το καλύτερο!!! sevasmos

Και ειλικρινά χαίρομαι, όταν βλέπω ανθρώπους να ψάχνουν μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια για το είδος που θέλουν να φιλοξενήσουν!!!

Σχετικά με τον καννιβαλισμό τους, παρατηρείται μόνο στα μικρά ή και μεταξύ των ενηλίκων? Φαντάζομαι γεννάνε κατ'ευθείαν αξολοτλάκια... Πόσα γεννάνε συνήθως?ΥΓ.: Ώρες ώρες οι πετσοπάδες δίνουν άλλοθι σε όσους ψάχνουν αιτία κι αφορμή να τους τα σύρουν...
Εμπειρία δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει. Είναι αυτό που κάνεις σε σχέση με αυτό που σου συμβαίνει.

Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που ακούει Πλούταρχο, αντί να διαβάζει Πλούταρχο...

''Απαιδευσία πάντων παθών μήτηρ'' - Πυθαγορας

«Είχαμε στα χέρια μας χρυσάφι και το μετατρέψαμε σε σκ@τ@, για να μοιάζει με την καθημερινότητά μας σε τούτη την πεθαμένη χώρα»

Visita Interiora Terrae, Rectificandoque, Invenies Occultum Lapidem

Αποσυνδεδεμένος Βασω

 • Moderator Aqua Force
 • Platinum member
 • ******
 • Μηνύματα: 3498
 • Τόπος Διαμονής: θεσσαλονικη
Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!
« Απάντηση #2 στις: Δεκέμβριος 26, 2014, 11:19:06 μμ »
υπεροχο αρθρο.
μπραβο κοριτσι μου  clapp
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 26, 2014, 11:19:25 μμ από Βασω »

Αποσυνδεδεμένος aimilia7025

 • Member
 • *
 • Μηνύματα: 23
 • Εμπειρία: Αρχάρια
 • Τα ενυδρεία μου: 126Lt ζωοτόκα
 • Τόπος Διαμονής: Αθήνα
Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!
« Απάντηση #3 στις: Δεκέμβριος 26, 2014, 11:36:57 μμ »
Σχετικά με τον κανιβαλισμό εμφανίζεται συνήθως στα μικρά και αυτό ΜΟΝΟ εαν έχουν διαφορά μεγέθους, Αν βάλεις 2 στο ίδιο μέγεθος μαζί δεν έχουν κανένα πρόβλημα, ομως προσοχή στο τάισμα,εαν δεν τα ταΐζεις οπως πρέπει (μισο ζωντανό σκουλήκι μια φορά τη μέρα ή μισό κατεψυγμένο κυβάκι απο σκουλήκι κάθε 2 μέρες) υπάρχει μικρή πιθανότητα το ενα να τσιμπήσει το άκρο του άλλου! Γεννάνε αυγά μια με δύο φορές το χρόνο (μονο αν ζουν σε καλές συνθήκες) συνήθως μολις μπεί ο χειμώνας και μόλις μπεί η άνοιξη! Μπορεί να κάνουν μεχρι και 1.000 αυγά που τα κρύβουν στα φυτά και εκκολάπτονται μετά απο 2-3 εβδομάδες!! (δν βρήκα κάπου πόσα καταφέρνουν να ζήσουν) τα μωρά τρώνε κυρίως αρτεμια και Microworms!
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 26, 2014, 11:38:02 μμ από aimilia7025 »

Αποσυνδεδεμένος tsala

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 4145
 • Εμπειρία: ?????
 • Τα ενυδρεία μου: 360ltr χρυσόψαρα, 220ltr χρυσόψαρα
 • Τόπος Διαμονής: Δράμα - Βέροια
Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!
« Απάντηση #4 στις: Δεκέμβριος 27, 2014, 12:32:13 πμ »
Μπραβο Αιμιλία , ευχαριστουμε!  greatup
ελπιζω μονο με το ιδιο τσιπμιδακι να μην βγαζεις τα φρυδια σου  ;D

Αποσυνδεδεμένος Hatso

 • Gold member
 • ****
 • Μηνύματα: 851
 • Πλούσιος είναι αυτός που δίνει
 • Τα ενυδρεία μου: 160 λίτρα κοινωνικό φυτεμένο
 • Τόπος Διαμονής: Παλαιο Φάληρο
Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!
« Απάντηση #5 στις: Δεκέμβριος 27, 2014, 01:13:26 πμ »
Υπέροχο άρθρο!  clapp clapp clapp

Ομολογώ ότι δεν το ήξερα το αμφίβιο, ψαράκι, ζωάκι τέλος πάντων. Η φύση δεν σταματά ποτέ να εκπλήσσει!

Να σας ζήσει και μπράβο σας που επιλέξατε να το κρατήσετε και να το φροντίσετε μέχρι να ξαναγίνει αρτιμελές  thubsup

Αποσυνδεδεμένος Giovanni

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 12427
 • Αλατιάζω...
Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!
« Απάντηση #6 στις: Δεκέμβριος 27, 2014, 01:48:24 πμ »
 :o :o :o :o :o :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\

Συγχαρητηρια!!!!

It's better to live one day like a lion,than a whole life like a sheep.

Αποσυνδεδεμένος bokostas

 • Aqua Moderatοr
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 17490
  • Διαγωνισμός aquascaping:
 • Εμπειρία: σε σούβλες, σχάρες, τηγανιές...
 • Τα ενυδρεία μου: 6 μποστάνια + 1 ριφάκι
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Καλαμαριά
Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!
« Απάντηση #7 στις: Δεκέμβριος 27, 2014, 02:59:31 πμ »
Mπράβο Αιμιλία που κάθησες και ασχολήθηκες με τόση αγάπη. Κι ευχαριστούμε για το άρθρο.
Εύχομαι να σου πάνε όλα καλά, να θεραπευτεί ο μικρός σου φίλος και να σου κάνει παρέα
για πολύυυ καιρό. Προετοιμάσου από τώρα για το καλοκαίρι, για έντονη ψύξη του ενυδρείου
και θα χαρούμε να μαθαίνουμε νέα σας και να τον καμαρώνουμε σε φωτό και βιντεάκια. greatup
 

Αποσυνδεδεμένος giannisaek

 • Aqua Moderator
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6162
 • Εμπειρία: ????
 • Τα ενυδρεία μου: 60 λίτρα
 • Τόπος Διαμονής: Kαταγωγή Καρδίτσα --- Μένω Θεσσαλονίκη Εύοσμος
Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!
« Απάντηση #8 στις: Δεκέμβριος 28, 2014, 01:07:54 πμ »
 clapp clapp clapp clapp clapp

Ευχαριστούμε για το άρθρο, ήταν ένα ζωάκι που δεν το ήξερα  :-*

Αποσυνδεδεμένος bokostas

 • Aqua Moderatοr
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 17490
  • Διαγωνισμός aquascaping:
 • Εμπειρία: σε σούβλες, σχάρες, τηγανιές...
 • Τα ενυδρεία μου: 6 μποστάνια + 1 ριφάκι
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Καλαμαριά
Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!
« Απάντηση #9 στις: Δεκέμβριος 28, 2014, 03:04:20 πμ »
Ξεχασιάρη, μια πρώτη παρουσίαση είχε γίνει πριν 2 χρόνια: To axolotl
Αυτή όμως είναι πολύ πιο εμπεριστατωμένη και για να μην χαθεί γίνεται
υπόμνημα στην κατηγορία: "Λίμνες και Εναλλακτικές μορφές ενυδρείων".
Σε ευχαριστούμε Αιμιλία. greatup
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 28, 2014, 03:08:58 πμ από bokostas »
 

Αποσυνδεδεμένος takis_gr

 • Gold member
 • ****
 • Μηνύματα: 653
 • Εμπειρία: Σχετικά μικρή
 • Τα ενυδρεία μου: 55 λίτρα με συνεφάκια, 130 Τροπικό, 280 με χρυσόψαρα
 • Τόπος Διαμονής: Κερατσίνι
Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!
« Απάντηση #10 στις: Δεκέμβριος 30, 2014, 11:26:03 μμ »
Παιδιά έχει φέρει το petsupermarket, τα είδα σήμερα , και τα λέει "Μεξικάνες"

Αποσυνδεδεμένος theodor72

 • Loyal member
 • **
 • Μηνύματα: 188
 • Τόπος Διαμονής: Καλαμαριά Θεσσαλονίκης
Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!
« Απάντηση #11 στις: Ιανουάριος 02, 2015, 05:07:02 μμ »
Τα έχεις κρατήσει κάποιο καλοκαίρι ή είναι καινούργια στο ενυδρείο;

Μου φαίνεται αδύνατο να κατέβεις στους 24 C το καλοκαίρι με ανεμιστήρακι και κλιματιστικό.

Αποσυνδεδεμένος maikl

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 4664
 • Τα ενυδρεία μου: 460,430,400,210,200, 125,125,125,120,90
 • Τόπος Διαμονής: Βεροια
Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!
« Απάντηση #12 στις: Ιανουάριος 16, 2015, 10:05:45 πμ »
Τα έχεις κρατήσει κάποιο καλοκαίρι ή είναι καινούργια στο ενυδρείο;

Μου φαίνεται αδύνατο να κατέβεις στους 24 C το καλοκαίρι με ανεμιστήρακι και κλιματιστικό.

Μια χαρα το πας στο 24...ρωτα κι εμας με τα χρυσοψαρα  ;)

Αιμιλια  :-*
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 16, 2015, 10:06:26 πμ από maikl »
2μετρο για τα common-comet-shubunkin, 1.5 για τις funcy ποικιλιες

ρΕβανί ή ρΑβανί..στο στομάχι η ορθογραφία χάνετε:)

Αποσυνδεδεμένος bouboulas

 • Silver member
 • ***
 • Μηνύματα: 440
 • Τόπος Διαμονής: Περαμα
Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!
« Απάντηση #13 στις: Ιανουάριος 16, 2015, 04:58:03 μμ »
Αιμιλία το μόνο που θα πω  kingspkt
Παντα φιλικα και με καλη διαθεση
Σταματης

Αποσυνδεδεμένος Dimitris X.

 • Loyal member
 • **
 • Μηνύματα: 193
 • Εμπειρία: Όσο περισσότερο ασχολούμαι μαθαίνω.
 • Τα ενυδρεία μου: 60 λίτρα φυτεμένο με μονομάχο.
 • Τόπος Διαμονής: Ν.Ραιδεστώ Θεσσαλονίκη
Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!
« Απάντηση #14 στις: Οκτώβριος 27, 2018, 07:48:23 μμ »
Προφίλ axolotl ενδιαφέρον.  clapp  sevasmos
Χαριτωμένο πλασματάκι και μιάζει με πόκεμον  s_laugh . Το έβλεπα συχνά στο internet ήθελα να μάθω μερικά για αυτό το παράξενο πλάσμα.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 27, 2018, 07:57:14 μμ από Dimitris X. »

Αποσυνδεδεμένος WhatIvedone

 • New member
 • *
 • Μηνύματα: 12
Axolotl - H Ιστορία του + παρουσίαση!
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουάριος 04, 2019, 12:55:19 μμ »
Υπέροχο πλασματάκι, πραγματικά πολύ ομορφο, σπάνια θα το βλέπετε την ημέρα, γενικά δεν ειναι ιδιαίτερα κινητικό.

Θα σας πουν πιθανόν ότι ειναι σαν τα χρυσόψαρα. ΔΕΝ ειναι. Χρυσόψαρο διατηρούσα χρόνια σε 120λτ χωρίς κανέναν μηχανισμό ψύξης και ήταν υγιέστατο και δραστήριο (ειχε γίνει 12 πόντους οταν το χάρισα). Το axolotl μου πέθανε μια εβδομάδα μετά την απώλεια του κλιματιστικού σε αναμονή του νέου...
Απαιτεί απόλυτο σεβασμό στις θερμοκρασιακές συνθήκες που χρειάζεται. Το ελληνικό καλοκαίρι το σκοτώνει (εκτός αν ρυθμίσετε την θερμοκρασία).
Στο εξωτερικό γίνεται αναφορά μέχρι και για διατήρηση στο ψυγείο (αναφορές χωρίς τεκμηριωμένη ανάλυση αλλά υποπτεύομαι θα έπιανε σε μένα πχ ως λύση ανάγκης μέχρι να εγκατασταθει το νεο κλιματιστικό).

 

Powered by EzPortal