Ψάρια Γλυκου Νερού => Φυτά σε Κοινωνικά Ενυδρεία => Μήνυμα ξεκίνησε από: pashaloua στις Δεκέμβριος 18, 2012, 12:12:11 πμ

Τίτλος: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Δεκέμβριος 18, 2012, 12:12:11 πμ

Υπάρχουν πολλές ουσίες στο νερό που είναι ζωτικής σημασίας για τα ψάρια και τα φυτά.
Χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες τα Μακροστοιχεία (Macronutrients) και τα Μικροστοιχεία (Micronutrients).

Έπειτα θα δούμε:
Παρασκευή λιπασμάτων, μεθόδους, δοσολογίες, συμβουλές και ότι άλλο χρειάζεται.

Μακροστοιχεία (Macronutrients)

Κάλιο potassium (K)
Βοηθάει στην ισορροπία του νερού, βελτιώνει την ακαμψία των στελεχών, δίνει χρώμα στα φυτά, αυξάνει την ποσότητα λιπαρών και είναι απαραίτητο στα φυτά που απαιτούν πλούσιο φύλλωμα, χρησιμοποιείται για τη σύνθεση πρωτεϊνών, το ανοιγόκλεισμα των πόρων των φυτών, την αναπαραγωγή τους, τη δημιουργία ριζών, τη φωτοσύνθεση, καθώς και την αντοχή τους σε ασθένειες

Η έλλειψη καλίου δημιουργεί υποανάπτυξη, εμποδίζει τη φωτοσύνθεση, στα φύλλα με κηλίδες, με τρύπες, με σημάδια, με κοντύτερα, καμένα φύλλα. κιτρίνισμα στο περίγραμμα των νέων φύλλων, κιτρίνισμα με  τσακίσεις των παλιών φύλλων.

Άζωτο nitrogen (N)
Χρησιμοποιείται κυρίως στην παραγωγή πρωτεϊνών και νουκλεϊκών οξέων.
Τα περισσότερα φυτά απορροφούν το άζωτο από τις ενώσεις του σε αμμώνιο και νιτρικά. Το αμμώνιο παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών υλών.
 Ο μεταβολισμός του αζώτου είναι ο κύριος παράγοντας ανάπτυξης του φυλλώματος Η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει στην καθυστέρηση της ανθοφορίας. Η έλλειψη θα οδηγήσει σε κιτρίνισμα των φύλλων και τον περιορισμό της ανάπτυξης νέων βλασταριών.

Μαγνήσιο Magnesium(Mg)
Η απώλεια φαίνεται στα φυτά σαν χλωρίωση, με αργό κιτρίνισμα των φύλλων κυρίως των παλιότερων, και σταδιακή πτώση τους.
Το μαγνήσιο βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σκληρό νερά και είναι συγκρίσιμες με του ασβεστίου. Η περίσσεια ποσότητα μαγνησίου στο νερό του ενυδρείου μας, θα εμποδίσει τη λήψη άλλων θρεπτικών συστατικών και περισσότερο του καλίου.

Φώσφορος Phosphorus (P)
Είναι απαραίτητος για το φύτρωμα της ρίζας, την φωτοσύνθεση. Είναι απαραίτητο συστατικό για να ανθίσουν τα φυτά. Η απώλεια του φωσφόρου θα δώσει κόκκινες-καφέ με μωβ κηλίδες στα φύλλα και επιβράδυνση της ανάπτυξης, πρόωρη πτώση των παλιών φύλλων.  Η παραγωγή των καινούργιων φύλλων θα είναι μικρή και η εμφάνιση μικρών νεκρών περιοχών στα σημεία που ήταν τα φύλλα αυτά
Δεν θα πρέπει να ρίχνουμε υγρά λιπάσματα που περιέχουν φώσφορο, παράλληλα με λιπάσματα σιδήρου
Τα χαμηλά επίπεδα φωσφορικών συνήθως δεν είναι πρόβλημα για ένα ενυδρείο, ενώ υψηλά επίπεδα μπορεί να βοηθήσουν ανάπτυξη άλγεων και απώλεια ψευδαργύρου.Για να να βρουν πρόσφορο έδαφος και να μεγαλώσουν άλγες χρειάζονται φωσφορικών τουλάχιστον  πάνω από 0.03 mg/lt.


Ασβέστιο Calcium (Ca)
Συνήθως είναι επαρκής στο νερό της βρύσης και δεν χρειάζεται επιπλέον προσθήκη ασβεστίου αλλά θα υπάρχει έλλειψη όταν χρησιμοποιείται μόνο νερό όσμωσης για τις αλλαγές του νερού.
Η περίσσεια ύπαρξη ασβεστίου, λόγω δεσμών που δημιουργεί  μπορεί να οδηγήσει σε μείωση άλλων στοιχείων στο νερό και ανεβάζει τη γενική σκληρότητα.
Όταν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου στο ενυδρείο μας, τα νέα φύλλα να εμφανίζουν συχνά κιτρίνισμα στο περίγραμμά τους και πολλές φορές είναι παραμορφωμένα.

Θείο Sulphur (S)
Πολλά λιπάσματα περιέχουν θείο. Το νερό της βροχής περιέχει επίσης, σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις, πάντα ανάλογα με την τοποθεσία.. Το θείο στην ακατέργαστη μορφή του είναι ένα επικίνδυνο και δε θα πρέπει να μπαίνει στο ενυδρείο. Λιπάσματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την προσθήκη θείου στο ενυδρείο είναι το το θειικό κάλιο (K2SO4) που περιέχει και κάλιο & θειικό μαγνήσιο (MgSO4) που περιέχει και μαγνήσιο.


Άνθρακας Carbonium (C)
Ο άνθρακας είναι το πιο ουσιώδες θρεπτικό συστατικό. Τα φυτά λαμβάνουν τον άνθρακα από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο διασπάται σε οξυγόνο (O2) και άνθρακα μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Παρ' όλο που τα φυτά χρειάζονται τόσο το οξυγόνο όσο και τον άνθρακα, η ποσότητα του οξυγόνου που χρειάζονται σε σχέση με του άνθρακα είναι πολύ μικρή και βγαίνει με τη μορφή φυσαλίδων από τα φύλλα.Η ανατάραξη της επιφάνειας του νερού συνήθως μειώνεται την ποσότητα του CO2 στο νερό. Ο ευκολότερος τρόπος για να απορροφήσουν τα φυτά το CO2 είναι μέσω των φύλλων τους από το νερό που τα περιβάλλει. Σε αρκετά ενυδρεία η ποσότητα CO2 που υπάρχει διαλυμένη στο νερό είναι ικανοποιητική για την ανάπτυξη των φυτών, παρόλο που τις περισσότερες φορές τα χαμηλά επίπεδα του CO2 είναι ο βασικός παράγοντας που περιορίζει την ανάπτυξη των φυτών. Γι' αυτό το λόγο, συνήθως, είναι απαραίτητο να εισάγουμε CO2 στο νερό με τεχνητούς τρόπους ώστε να βοηθήσουμε τα φυτά στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, άρα και να πάρουν τις απαραίτητες ποσότητες άνθρακα που χρειάζονται.
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα στα φυτά, όταν υπάρχει έλλειψη άνθρακα/CO2 στο νερό του ενυδρείου μας, είναι τα φυτά να παραμένουν μικρά και να αναπτύσσονται αργά σε σχέση με αυτά που λιπαίνονται με CO2. Ενώ τα φυτά δεν έχουν πρόβλημα με μεγάλες συγκεντρώσεις CO2, προσοχή πρέπει να δοθεί στα επίπεδά του για τη σωστή οξυγόνωση των ψαριών, όπου σε συγκεντρώσεις πάνω από 25-30 mg/lt τα ψάρια μπορεί να ασφυκτιούν.Μικροστοιχεία (Micronutrients)
Μαγγάνιο Manganese (Mn)
Ενεργοποιεί ένζυμα για την παραγωγή χλωροφύλλης και κατά τη φωτοσύνθεση.. Πρόκειται για ένα μικροστοιχείο που είναι πολύ βασικό. Τα φυτά χρειάζονται μικρές ποσότητες. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μαγγάνιο που υπάρχει στο νερό της βρύσης είναι αρκετό. Αν μπαίνει νερό μονό από όσμωση τότε πρέπει να εμπλουτιστεί με μαγγάνιο.
Ένα πρόβλημα στα φυτά από την έλλειψη μαγγανίου είναι η εμφάνιση κίτρινων περιοχών μεταξύ των νεύρων των φύλλων με πράσινες φλέβες, δημιουργώντας μακριές τρύπες στα φύλλα. Καφέ, γκρί, μαύρα στίγματα μπορεί να εμφανιστούν δίπλα στις φλέβες. Στο αλκαλικό νερό πολλές φορές παρατηρείται έλλειψη μαγγανίου, ενώ στο πολύ όξινο νερό μπορεί να υπάρχει περισσότερο από το κανονικό. Αυτό μπορεί να γίνει και με υπερβολικό σίδηρο λόγω του ότι ο σίδηρος εμποδίζει τη λήψη μαγγανίου


Χαλκός Copper (Cu)
Ο χαλκός θρέφει τα ένζυμα που διευκολύνουν την αναπνοή των φυτών, αλλά χρειάζεται σε ελάχιστες ποσότητες από τα φυτά. Παραπάνω λίπανση με χαλκό δεν χρειάζεται το ενυδρείο μας. Αντίθετα, πολλές φορές το νερό της βρύσης περιέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες χαλκού από αυτές που χρειάζονται τα φυτά. Επειδή τα φυτά δεν έχουν τον έλεγχο για την ποσότητα χαλκού που απορροφούν, απλά απορροφούν όσο βρίσκουν διαθέσιμο. Το αποτέλεσμα, αν απορροφήσουν περισσότερο, είναι να δημιουργηθεί μεταλλική τοξικότητα, η οποία δημιουργεί στην αρχή καφέ περιοχές στα φύλλα του φυτού και μετά διάλυση του ιστού. Η απώλεια μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των άκρων των ριζών, και μαύρισμα των άκρων στα φύλλα.
Τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα χαλκού που δεν δημιουργούν πρόβλημα στην υγεία των ψαριών είναι 0.02 mg/lt. Γι' αυτό το λόγο τα φυτά προσφέρονται για ένα ενυδρείο, αφού μειώνουν με την κατανάλωσή τους τη συγκέντρωση χαλκού στο νερό, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούμε νερό βρύσης για τις αλλαγές νερού στο ενυδρείο μας.

Σίδηρος Ιron (Fe)
Είναι ουσιώδης για τα νεαρά αναπτυσσόμενα μέρη των φυτών. Συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου είναι τα χλωμά νέα φύλλα που στη συνέχεια κιτρινίζουν και τελικά πέφτουν ή αποσυντίθενται.. Αν το pH είναι υψηλό (αλκαλικό), τότε ο σίδηρος δε μπορεί να απορροφηθεί από τα φυτά. Στα αλκαλικά εδάφη μπορεί να υπάρχει πληθώρα σιδήρου, αλλά αυτός να μην είναι απορροφήσιμος από τα φυτά. Η εφαρμογή ενός όξινου βελτιωτικού υγρού που περιέχει χηλικό σίδηρο μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα. Πηγές σιδήρου για τα φυτά Χηλικός σίδηρος, θειϊκός σίδηρος, οξείδια του σιδήρου, υδατοδιαλυτά μείγματα ιχνοστοιχείων.

Βόριο Boron (B)
Το βόριο είναι απαραίτητο για τις λειτουργίες της κυτταρικής μεμβράνης, την ανάπτυξη των ριζών του φυτού, τη μεταφορά υδρογονανθράκων, την ισορροπία στο μεταβολισμό των φυτών καθώς και για τη δημιουργία των ανθών. Τα υγρά λιπάσματα για υδρόβια φυτά συνήθως περιέχουν βόριο.Επίσης, το συναντάμε πολύ συχνά και στο νερό βρύσης.Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε έλλειψη βορίου στο ενυδρείο μας και γι' αυτό το συστατικό αυτό δεν θεωρείται ότι πρέπει να συμπληρώνεται ξεχωριστά στο ενυδρείο μας.
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα στα φυτά, όταν υπάρχει έλλειψη βορίου στο νερό του ενυδρείου μας, είναι τα φυτά να παράγουν δευτερεύοντες βλαστούς, αλλά αυτοί σύντομα να πεθαίνουν.

Νικέλιο nickel  (Ni)
Βρίσκεται σε ικανοποιητικές ποσότητες στο νερό βρύσης και σπανίως θα διαπιστώσουμε έλλειψη ή αφθονία του στο νερό του ενυδρείου μας. Το νικέλιο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του σιδήρου. Τα φυτά χρειάζονται νικέλιο για την βλάστηση. Τα φυτά που αναπτύσσονται χωρίς νικέλιο δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ψευδάργυρος zinc (Zn)
Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό συστατικό για την συνολική υγεία των φυτών. Είναι συστατικό πολλών ενζύμων και παίρνει μέρος στο σχηματισμό της χλωροφύλλης.
Είναι απαραίτητος για το μεταβολισμό των υδρογονανθράκων, την σύνθεση πρωτεϊνών, και την ανάπτυξη των στελεχών ( σωστή επιμήκυνση ). Τα φυτά που έχουν έλλειψη ψευδαργύρου παρουσιάζουν σημαδεμένα φύλλα με ανώμαλες περιοχές χλωρίωσης. Η απώλεια ψευδαργύρου οδηγεί και στην απώλεια σιδήρου με παρόμοια αποτελέσματα.

Κοβάλτιο cobalt (Co)
Είναι απαραίτητο για την απορρόφηση αζώτου κυρίως στα βολβωδη φυτά. Η απώλεια δίνει και απώλεια αζώτου.

Χλώριο Chlorine (CI)
Με την απώλεια του θα παρατηρηθεί ότι μαραίνονται οι ρίζες των φυτών και δημιουργούνται καινούργιες κοντόχοντρες ρίζες ακόμη και κιτρίνισμα των φύλλων. Αν τα επίπεδα χλωρίου είναι αυξημένα τότε μερικά φυτά μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια τοξικότητας. Η μεγάλη ποσότητα χλωρίου μπορεί να δώσει τοξικότητα στο νερό να σκοτώσει τα ωφέλιμα βακτηρίδια, και να θανατώσει τα ψάρια. Τα χλωριούχα ιόντα είναι συνήθως σε ικανοποιητικές ποσότητες στο νερό βρύσης (ακόμα και μετά τη χρήση συσκευών αποχλωρίωσης). Έτσι, δεν υπάρχει ιδιαίτερο θέμα για παραπάνω προσθήκη στο νερό του ενυδρείου μας μέσω λιπασμάτων.

Μολυβδαίνιο Molybdenum (Mo)
Χωρίς αυτό η σύνθεση των πρωτεϊνών μπλοκάρεται και δεν αναπτύσσεται το φυτό. Με την απώλεια του μπορεί να μην αναπτύσσονται σωστά τα φυτά και μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια αζώτου αν δεν υπάρχει μολυβδαίνιο. Η απώλεια του δίνει ανοιχτόχρωμα φύλλα με κατσαρωμένες άκρες, τα παλιά φύλλα να εμφανίζουν σταδιακά κίτρινα στίγματα μεταξύ των νεύρων, το οποίο ακολουθείται από καφετιές περιοχές κατά μήκος των περιθωρίων των φύλλων. Είναι βασικό συστατικό σε συνθήκες "σκληρών" νερών.


Η έλλειψη ή η αφθονία ενός ή περισσοτέρων θρεπτικών συστατικών μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να δούμε αν κάτι λείπει ή βρίσκεται σε αφθονία, είναι με την παρατήρηση της υγείας των φυτών που έχουμε στο ενυδρείο μας. Πολλές φορές η έλλειψη ενός στοιχείου οφείλεται στην αφθονία κάποιου άλλου. Όταν υπάρχει έλλειψη στοιχείων, συνήθως τα φυτά δεν μεγαλώνουν γρήγορα (εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται και μεγαλώνει το κάθε φυτό), ή τα νέα φύλλα που βγαίνουν είναι παραμορφωμένα, ή παρουσιάζονται αλλοιώσεις στο χρώμα των φύλλων ή ακόμα και αποσύνθεση της κυτταρικής δομής των φύλλων. Γενικότερα, τα φυτά απορροφούν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία απ' ό,τι χρειάζονται και τα αποθηκεύουν
Πολλά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τα θρεπτικά συστατικά, παρουσιάζουν σημάδια κιτρινίσματος στον ιστό των φύλλων (χλώρωση), λόγω έλλειψης χλωροφύλλης. Η χλώρωση συμβαίνει όταν ένα φυτό δεν μπορεί να παράγει την απαραίτητη ποσότητα χλωροφύλλης, λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Αφού η χλωροφύλλη χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, η έλλειψή της εμποδίζει ζωτικές λειτουργίες στο φυτό, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την υγεία του. Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία παραγωγής χλωροφύλλης, άρα η χλώρωση είναι ένα τρανό σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα με τα θρεπτικά στοιχεία στο ενυδρείο μας.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Δεκέμβριος 18, 2012, 12:13:07 πμ
Για να Φτιάξουμε τα λιπάσματα μόνοι μας:


Θα χρειαστούμε να πάρουμε:

 K2SO4 (θειικό κάλιο) xρησιμοποιούμε για πηγή καλίου
 MgSO4 (θειίκο μαγνήσιο) xρησιμοποιούμε για πηγή μαγνησίου
 CaCO3, (ανθρακικό ασβέστιο) xρησιμοποιούμε για πηγή  ασβεστίου
ΚΝΟ3 (Νιτρικό κάλιο) xρησιμοποιούμε για πηγή  Νιτρικών
 KH2PO4 (δισόξινο φωσφορικό κάλιο) ή fleet enema ή enema phosphates botania xρησιμοποιούμε για πηγή φωσφορικών
 Power4 ή Greenzit για όλα τα ιχνοστοιχεία
 Σίδηρος (γλουκονικός ή χηλικος σίδηρος)
 Ασκορβικό Οξύ E300

θειίκο μαγνήσιο και ανθρακικό ασβέστιο μόνο για τη περίπτωση χρήσης όσμωσης ή όταν δεν υπάρχει στις βρύσες μας (στα «σκληρά» νερά υπάρχουν = υψηλό GH )


(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/piepsilonrhoiotaepsilonkappatauetakappaomicrontauetatauepsilonsigmaf_zpsadgjbmpg.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/piepsilonrhoiotaepsilonkappatauetakappaomicrontauetatauepsilonsigmaf_zpsadgjbmpg.jpg.html)

Πίνακας για περιεκτικότητες στα βασικά μας σκευάσματαΚαθαρότητα λιπασμάτων
Όλες τα λιπάσματα σε μορφή σκόνης δεν έχουν την ίδια καθαρότητα.
Πολλές φορές είναι άγνωστες οι προσμήξεις των μη καθαρών ουσιών
Η καθαρότητα τους είναι συνάρτηση με τη τιμή τους.
Για παράδειγμα μπορεί ένα προϊόν με 99% καθαρότητα να έχει 50 ευρώ το κιλό και με χαμηλή 60% να έχει 4 ευρώ το κιλό.
Η επιλογή είναι πάντα δική σας
  (http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/kappaalphalambdaiotaomicron_zpsmdndo6vl.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/kappaalphalambdaiotaomicron_zpsmdndo6vl.jpg.html)  (http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/PotasiumNitrate_zpsbjmk5zdn.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/PotasiumNitrate_zpsbjmk5zdn.jpg.html)  (http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/MonopotasiumPhosphate_zpsib4b4zsv.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/MonopotasiumPhosphate_zpsib4b4zsv.jpg.html)  (http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/MagnesiumSulphate_zpsjkau8hbe.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/MagnesiumSulphate_zpsjkau8hbe.jpg.html)  (http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/AbsorbicAcid_zpsenbcjdnj.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/AbsorbicAcid_zpsenbcjdnj.jpg.html)                                                         


Θα πρέπει να έχουμε:
Μια ζυγαριά ακριβείας για να μετράμε γραμμάρια, ογκομετρικό δοχείο όπως για παράδειγμα ένα μπιμπερό ή σείκερ φραπέ.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/zygaria_zpslwzx4vna.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/zygaria_zpslwzx4vna.jpg.html)   (http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/ScaleRubber_zpswo0lpm15.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/ScaleRubber_zpswo0lpm15.jpg.html)


Απο πού θα τα πάρω;
Οι ουσίες υψηλής καθαρότητας συνήθως πωλούνται σε καταστήματα με χημικά, εργαστήρια χημικών.
Οι ουσίες χαμηλής καθαρότητας σε μαγαζιά γεωργικών λιπασμάτων.
Τα ιχνοστοιχία power4 και greenzit στα μέρη μαζί με τα γεωργικά λιπάσματα.
Αν δεν έχετε ζυγαριά μπορείτε να προμηθευτείτε απο ενα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε:
•   φτιάχνοντας διαλύματα
•   με το να προσθέτουμε την σκόνη από το καθένα.


Θα αναφέρω ξεχωριστά τη προσωπική μου εμπειρία-γνώμη και ένα γενικό «μπούσουλα» για τους δύο παραπάνω τρόπους με 2 διαφορετικες διεθνείς μεθόδους λίπανσης.
Εγώ προσωπικά  προτιμώ να παρασκευάζω διαλύματα ξεχωριστά

Υπέρ:
•   Μπορώ να προσθέσω ότι θέλω σε ότι ποσότητα θέλω για τις δικές μου ανάγκες.
•   Βλέπω το τι θέλουν τα φυτά και αναλόγως τους το δίνω.
•   Μπορώ και καταλαβαίνω τι μου προκάλεσε άλγη, αφού κρατάω αρχείο με τις δόσεις που χρησιμοποιώ αλλά και τις αυξομειώσεις που έκανα το τελευταίο διάστημα.
•     Λιπαίνω ξεχωριστά ή και συνδειαστικά κάθε μέρα και δοκιμάζω συνδειασμούς απο μου αποδίδουν καλύτερα.

Κατά:
•   μεγαλύτερη χρονοβόρα διαδικασία όσο αναφορά τη παρασκευή των λιπασμάτων.
•   Μπουκάλια για το καθένα και ξεχωριστή χορήγηση τους στο ενυδρείο με σύριγγα


 
Αρχικά υπολογίζω να έχω στο ενυδρείο τις ουσίες όσο αναφορά την ανάγκη των φυτών μου και αυξομειώνω σταδιακά  όλα τα λιπάσματα που βάζω ώστε να ελαττώσω τη πιθανότητα εμφάνισης άλγεων.
Δηλαδη:
Νιτρικά (ΝΟ3): 20-30 ppm
Φωσφορικά: 1-3 ppm
Κάλιο: 20-30 ppm
CO2: 30 ppm
Mαγνήσιο: 5-25 ppm
Σίδηρος: 0.1-1.0 ppm

ppm (mg/l) = parts per million

http://goo.gl/o0iRgd (http://el.wikipedia.org/wiki/Ppm_%28%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CE%B4%CE%B1_%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82%29)


Στα νιτρικά τα κρατάω σε αναλογία με τα φωσφορικά «10 προς 1» έως «15 προς 1»

Για παράδειγμα αν θέλω να έχω  νιτρικά 5 ppm τότε θα προσπαθήσω να έχω φωσφορικά 0,5 ppm
Πρώτο βήμα είναι να τεστάρω πόσα νιτρικά-φωσφορικά έχω στο ενυδρείο.
Δεύτερο βήμα είναι να προσθέσω από τα υγρά διαλύματα ώστε να φτάσω στο επίπεδο που έχω ορίσει.
Αν για παράδειγμα στο τέστ που έκανα βρήκα ότι έχει 2ppm νιτρικά και 0,1ppm φωσφορικα τότε θα βάλω 3ppm και 0.4ppm φωσφορικά (για το παράδειγμα συνολικά 5 ppm νιτρικά, 0,5 ppm φωσφορικά)

Χρειάζεται μια προσοχή όσο αναφορά τα φωσφορικά γιατί ή μεγάλη περίσσεια τους μπορεί να φέρει άλγες.

Ξανά αναφέρω ότι σταδιακά θα φτάσω στο επιθυμητό ppm που έχω ορίσει εξ αρχής.

Το co2 μπορούμε να το βρούμε από τον πίνακα ph-kh


(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/phkh_zpsg4cf1u7g.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/phkh_zpsg4cf1u7g.jpg.html)


 
Παρασκευή λιπασμάτων

Φτιάχνουμε τα διαλύματα σε νερό αντίστροφης όσμωσης ή σε απιονισμένο νερό.
Υπολογίζεται και με τον παράγοντα της μέγιστης διαλυτότητα των ουσιών στο νερό.
Γιατί υπάρχουν όρια όσο αναφορά το «πόση» σκόνη θα διαλυθεί σε «κάποια» ποσότητα νερό.
Αν τα χρησιμοποιήσω σε μεγαλύτερες αναλογίες τότε θα δημιουργηθεί ίζημα στο πάτο του μπουκαλιού.
(Απλά θα πάρει τη ποσότητα που μπορεί να διαλύσει το νερό και την υπόλοιπη θα την αφήσει στο πυθμένα.)

Μέγιστες διαλυτότητες

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/deltaiotaalphalambdaupsilontauomicrontauetatauepsilonsigmaf_zpsfiirql7g.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/deltaiotaalphalambdaupsilontauomicrontauetatauepsilonsigmaf_zpsfiirql7g.jpg.html)Βήμα 1

Μετράμε ογκομετρικά το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε
Πχ 500ml

Και το βάζουμε στο μπουκάλι μας


Βήμα 2

Μπαίνουμε στο http://www.theplantedtank.co.uk/calculator.htm (http://www.theplantedtank.co.uk/calculator.htm) ή
http://web.archive.org/web/20080513050822/http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_dosage_calc.htm (http://web.archive.org/web/20080513050822/http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_plant_dosage_calc.htm)

•   Καταχωρούμε τα λίτρα μας
•   Διαλέγουμε τι είδος λιπάσματος φτιάχνουμε.
•   Σε πόσα ml θα κάνουμε το διάλυμα.
•   Διαλέγουμε πόσα γραμμάρια σκόνης θα βάλουμε στο νερό ώστε το κάθε ml διαλύματος να μας δίνει ένα στρογγυλό αριθμό σε ppm. Πχ 0,5 ή 1.
Προσοχή να μη περάσουμε το όριο διαλυτότητας στη συγκεκριμένη ουσία. (Τα γράφω πιο πάνω)

Παράδειγμα.

Βάζω σε 100 λίτρα ενυδρείο.
Θέλω να κάνω  νιτρικό κάλιο (Potassium Nitrate).
Σε ένα μπουκαλάκι 250 ml.
Με 41 γραμμάρια  σκόνης παίρνω: στο κάθε 1 ml από το διάλυμα μου έχω 1,01 ppm νιτρικό κάλιο
Η διαλυτότητα είναι 36gr ανά 100ml άρα ή σκόνη μου θα διαλυθεί σίγουρα, γιατί θα μπορούσα να βάλω μέχρι 90 γρ στα 250 ml.Βήμα 3

Βάζω τη σκόνη στο μπουκάλι που ήδη είχα βάλει το νερό μέσα και ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί όλη η σκόνη.


Αυτό ήταν, έγινε!

Όλα γίνονται και υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Ας δούμε λίγο περισσότερο τα Ιχνοστοιχεία και το Σίδηρο


Ιχνοστοιχεία


(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/iotachinuomicronsigmatauomicroniotachiepsiloniotaalpha_zpsqj1vvpps.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/iotachinuomicronsigmatauomicroniotachiepsiloniotaalpha_zpsqj1vvpps.jpg.html)

Όλα είναι % (V/V%)

Άρα αν πάρουμε για το power4 που βρίσκεται πολύ εύκολα στην ελληνική αγορά,
Θα φτιάξουμε διάλυμα 250 ml με 3γρ σκόνης και μας δίνει:
Σίδηρος (Fe): 0,06 , Μαγνήσιο (Mg): 0,081 ,Μαγγάνιο (Mn): 0,06 ,Ψευδάργυρος (Zn): 0,0225 ,Χαλκός (Cu): 0,0225 ,Κοβάλτιο (Co): 0,00075 ,Βόριο (B): 0,0075 ,Μολυβδαίνιο (Mo): 0,0015
(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/POWER_4_zpsgkia8lfi.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/POWER_4_zpsgkia8lfi.jpg.html)   (http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/Trace_zpsbnkelr4i.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/Trace_zpsbnkelr4i.jpg.html)

Σίδηρος

Προτείνεται ο χηλικός σίδηρος (chelated iron) σε διάφορες συνθέσεις και προτιμάται Fe EDTA και κυρίως ο Fe DTPA. Επίσης ο γλυκονικός σίδηρος (iron gluconate), που θεωρείται ο πιο εύκολα απορροφήσιμος από τα φύλλα, αλλά είναι ακριβότερος. O θειικός σίδηρος (Iron sulfate, FeSO4) δεν συνίσταται γιατί αντιδρά πολύ γρήγορα, κυρίως με τα φωσφορικά σχηματίζοντας ίζημα(precipitation).

Για τη Παρασκευή «Fe DTPA» σιδήρου

Μπορούμε να κρατάμε την εξής αναλογία.
1 γραμμάτιο για κάθε 10ml νερού όσμωσης.
Πχ για 250ml θέλουμε 25 γραμμάρια σκόνης.
Αυτό θα μας δώσει: 0,1 ppm σε 1 ml διαλύματος για 100 λίτρα
   2 ml διαλύματος για 200 λίτρα
   3ml διαλύματος για 300 λίτρα
Και ούτω καθεξής


Εγώ μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα τυποποιημένα λιπάσματα, τι κάνω;

Υπάρχει λύση.
Φτιάχνετε λιπάσματα με παρόμοιες αναλογίες με αυτά των εταιριών.
Για παράδειγμα μέχρι τώρα έβαζα seachem λιπάσματα .

Μπαίνω στο site της εταιρίας  και υπολογίζω με την αντίστροφη διαδικασία.
http://www.seachem.com/support/Calculators/Dose_planted.html (http://www.seachem.com/support/Calculators/Dose_planted.html)

παράδειγμα
 μέχρι τώρα έβαζα flourish potassium.
Διαλέγω το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Yπολογίζω τα λίτρα μου πόσα γαλόνια (us)
1 γαλόνι(us) είναι 3,79 λίτρα..
Βάζω ότι έχω 0 ppm και θέλω 1 ppm.
Μου υπολογίζει ότι 2,2 ml δίνουν 1ppm.

Άρα για να μην αλλάξει καμιά συνήθεια μου πάω στο βήμα 2 της παρασκευής λιπάσματος και υπολογίζω έτσι ώστε να φτιάξω διάλυμα παρόμοιο.
Παράλληλα είναι και ενημερωτικό γιατί βλέπω πόσα ppm έβαζα μέχρι τώρα.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Δεκέμβριος 18, 2012, 12:14:42 πμ
Τι ειναι Estimative Index;

Είναι μια μέθοδος που μας επιτρέπει να έχουμε επαρκή δοσολογία θρεπτικών συστατικών σε φυτεμένα ενυδρεία χωρίς να υπάρχει ανάγκη να παρακολουθούμε με τεστ το κάθε ένα ξεχωριστά. Βασικά εισάγουμε στο ενυδρείο λίγο παραπάνω από τη δόση για το καθένα από αυτά ώστε να μην εξαντληθεί κανένα και ακολουθείται από μια μεγάλη αλλαγή νερού στο τέλος της εβδομάδας για να αποφευχθεί να ξεφύγουν από το λίγο περισσότερο στο πολύ περισσότερο. Μπορούμε με λίγη προσοχή παραπάνω να προσαρμόσουμε το EΙ και για συστήματα με χαμηλότερο φωτισμό με τη μείωση της δοσολογίας.
Τα λιπάσματα είναι τα macro θρεπτικά συστατικά και τα micro θρεπτικά συστατικά (ή ιχνοστοιχεία) που περιλαμβάνονται για παράδειγμα. στο Tropica Plant Nutrition, TNC Lite, Seachem Flourish.

Η δοσολογία είναι απλή. Κάθε ημέρα σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα λίπανσης χορηγούμε macro , micro στοιχεία με δοσολογία ανάλογα με τα λίτρα που έχουμε. Στο τέλος της εβδομάδας κάνουμε 50% νερό αλλαγή ώστε να επαναφέρουμε τα θρεπτικά συστατικά σε μηδενική βάση και να ξεκινήσουμε ξανά από την αρχή ώστε να μη μαζευτούν περισσότερα από όσα τα φυτά μας έχουν απορροφήσει. Το 50% είναι ένας οδηγός και δε σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθηθεί επακριβώς αλλά όταν κάνουμε μεγάλη αλλαγή νερού έχουμε ακρίβεια στα επίπεδα θρεπτικών ουσιών.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις χημικές ουσίες:
Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
•   φτιάχνοντας διαλύματα
•   με το να προσθέτουμε την σκόνη από το καθένα κάθε φορά από το καθένα με το κουταλάκι του γλυκού.

Οι δοσολογίες αναφέρονται παρακάτω. Εάν χρειαστεί να τα ποσά αυτά μπορούν να τροποποιηθούν μέσω ενός υπολογιστή δοσολογιών ώστε να ταιριάξει στις δικές μας ανάγκες.

Διάλυμα macro:
33 gr Νιτρικό κάλιο (Potassium Nitrate)
2,9 gr Φωσφορικό κάλιο (Potassium Phosphate)
250 ml νερό

Διάλυμα Trace Mix:
10 gr χειλικό trace element mix (7% Fe - 1,3% B - 2% Mn - 0,06% Mo - 0,4% Zn - 0,1% Cu)
250 ml νερό
0,5 ml Υδροχλωρικό οξύ  ή  0.25gr E300 Ασκορβικό Οξύ (που είναι ασφαλέστερο)

Το υδροχλωρικό οξύ, προστίθεται για να διατηρηθεί η λύση και δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Δοσολογία:
Αν χρησιμοποιούμε τα παραπάνω διαλύματα:
5ml διαλύματος macro ανά 50 λίτρα νερού
2,5 ml διαλύματος ιχνοστοιχείων ανά 50 λίτρα νερού

Αν τα χρησιμοποιήσουμε σε σκόνες:
Ανάλογα με τον όγκο του ενυδρείου μας να καθορίσει το ποσό για την χρήση που τα προσθέτουμε 3 φορές την εβδομάδα.

40 έως 80 λίτρα
1/8  κουταλάκι KNO3
1/32 κουταλάκι KH2PO4
1/32 κουταλάκι traces

80 έως 150 λίτρα:
1/4 κουταλάκι KNO3
1/16 κουταλάκι KH2PO4
1/16 κουταλάκι traces

150 έως 225 λίτρα
1/2 κουταλάκι KNO3
1/8 κουταλάκι KH2PO4
1/8 κουταλάκι traces

225 έως 350 λίτρα
3/4 κουταλάκι KNO3
3/16 κουταλάκι KH2PO4 16
1/4 κουταλάκι traces

350 έως 500 λίτρα
1 & 1/2 κουταλάκι KNO3
1/2 κουταλάκι KH2PO4
1/2 κουταλάκι traces

Τα παραπάνω μας δίνουν μια γενική ιδέα για το ποσό απαιτείται ανάλογα με τα λίτρα του ενυδρείου μας (μη ξεχνάμε για full φυτεμένα). Αν έχουμε υπερβολικά πολύ υψηλό φωτισμό και τα λίτρα μας πλησιάζουν στην επόμενη κλίμακα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δόσεις που αναγράφονται στην επόμενη κλίμακα. Επίσης αν το ενυδρείο είναι μόνο 50% φυτεμένο (μικρή φυτομάζα) τότε καλό είναι να μειώσουμε τις δοσολογίες σε 50%.

Ημερήσιο πρόγραμμα:

Δευτέρα :
Προσθήκη traces (ιχνοστοιχείων)
Τρίτη :
Προσθήκη macro θρεπτικών (KNO3, KH2PO4)
Τετάρτη :
Προσθήκη traces
Πέμπτη :
Προσθήκη macro θρεπτικών (KNO3, KH2PO4)
Παρασκευή :
Προσθήκη traces
Σάββατο :
Τίποτα
Κυριακή :
50% αλλαγή νερού , προσθήκη macro θρεπτικών (KNO3, KH2PO4)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
-  Υπολογιστής δοσολογιών έχει  δοθεί στο βήμα 2
- Το EI δεν θέτει κάποιο στόχο για τις τιμές του κάθε ένα θρεπτικού στοιχείου αλλά στόχος του είναι να υπάρχει πάντα μια μικρή υπέρβαση των θρεπτικών στοιχείων ώστε να μπορούν τα φυτά να τα λαμβάνουν χωρίς να παρουσιαστεί έλλειψη σε κάποιο από αυτά.
- Το ΕΙ εξαρτάται πάρα πολύ από το CO2 που πρέπει να διατηρείται σε σταθερή τιμή 30ppm κατά τη διάρκεια της φωτοπεριόδου. Πάνω από το 90% όλων των προβλημάτων σχετικά με τις άλγες σε φυτεμένα ενυδρεία οφείλεται στο ανεπαρκές CO2 ή στην αστάθεια του κατά την φωτοπερίοδο.
- Επίσης μεγάλη σημασία (και συχνά παραβλέπεται) είναι να υπάρχει καλή κυκλοφορία του νερού σε όλο το ενυδρείο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να είναι άμεσα διαθέσιμο το CO2 και τα θρεπτικά συστατικά στα φυτά. Σαν στόχο πρέπει να έχουμε 10 φορές (ή περισσότερες) της ονομαστικής ροής του φίλτρου επί τα λίτρα του ενυδρείου που έχουμε. Φυσικά τα ψάρια που θα διαλέξουμε θα πρέπει να ταιριάζουν με αυτή την μεγάλη ροή του νερού!
- Αν έχουμε πολύ χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο νερό της βρύσης σας θα πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον 5-10 ppm μαγνήσιο (θειικό μαγνήσιο) σε κάθε αλλαγή νερού. Μπορούμε να εύκολα να υπολογίσουμε.
- Η Ανθρακική σκληρότητα (KH) δεν πρέπει ποτέ να είναι κάτω από 4. Όταν είναι κάτω από 3KH δεν έχει καλή ρυθμιστική ικανότητα του pH (λειτουργεί ως buffer για το ph) και ως εκ τούτου θα καταλήξουμε με πολύ ασταθές ph πράγμα που δεν είναι καθόλου καλό. Εάν είναι απαραίτητο προσθέτουμε μαγειρική σόδα για να αυξήσουμε το KH.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Δεκέμβριος 18, 2012, 12:15:32 πμ
Τι είναι PMDD;

Αρχικά γνωστή ως Poor Man's Dupla Drops δημιουργήθηκε από τον Paul Sears και Kevin Conlin το 1996 ως μια μέθοδο για να παρέχουν στα φυτά του ενυδρείου  όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και να περιορίσει τα φωσφορικά ως μέσο για να ελεγχθεί η άλγη. Τα φωσφορικά άλατα πρέπει να περιοριστούν, αλλά όχι να εξαλειφθούν, διαφορετικά τα φυτά θα αρχίσουν να πεθαίνουν. Αρχικά η βασική συνταγή PMDD  δεν είχε φωσφορικά, είχαν υποπτευθεί ότι είναι αρκετό διαθέσιμο στη δεξαμενή από το ψάρι. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αποδειχθεί ότι φωσφορικό κάλιο απαιτείται επίσης να μπαίνει επιπρόσθετα γιατί δεν αρκούνται οι ανάγκες των φυτών από αυτά που προέρχονται μόνο από τα ψάρια. Υπάρχουν πολλές άλλες παραλλαγές του PMDD που χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο από έμπειρους ιδιοκτήτες υδρόβιων φυτών.
Το PMDD είναι να προστίθενται καθημερινά τα διαλύματα, έτσι ώστε να κρατήσει τα επίπεδα όσο το δυνατόν σταθερότερα και να βοηθήσει στην πρόληψη οποιοδήποτε από τα θρεπτικά συστατικά που εξαντλούνται. Τα επίπεδα της δόσης πρέπει να αποκτηθούν μετά από έλεγχο του νερού για το σίδηρο και για νιτρικά σε  περίοδο εβδομάδων. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αυτού του συστήματος, λόγω της δυσκολίας στη λήψη ακριβών αποτελεσμάτων των δοκιμών.

Το αφθεντικό PMDD
1 κουταλάκι του γλυκού νιτρικό κάλιο
2 κουταλάκια του γλυκού θειικό κάλιο
2,5 κουταλιές της σούπας θειικό μαγνήσιο (Epsom salt)
1 κουταλιά της σούπας Χηλικό Mix Element Trace (7% Fe, 1.3% Β, 2% Μη, 0,06% Μο, 0,4% Ζη, 0,1% Cu, EDTA, DTPA)
300 ml απεσταγμένου νέρου)

 
Τροποποιημένο PMDD με φωσφορικά
Πολλοί άνθρωποι έχουν την ανάγκη να βάλουν φωσφορικά γι’αυτό και θα γίνει ένα νέο διάλυμα. Στην αρχική όλα τα συστατικά αναμιγνύονται σε ένα μοναδικό διάλυμα, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εξαιτίας του φωσφορικού καλίου η οποία θα αντιδράσει με οποιοδήποτε ελεύθερο σίδηρο. Συνεπώς, είναι πιο εύκολο να γίνει με δύο ξεχωριστά διαλύματα, με micro και macro. Αλλά είναι δυνατό να αναμιχθούν όλα τα συστατικά μαζί με τη διατήρηση του χηλικού σιδήρου. Δείτε μου "All In One" λύση για περισσότερες λεπτομέρειες.
Macros
25gr Νιτρικό Κάλιο
5,8 gr Φωσφορικό Κάλιο (μονοβασικού)
11gr Θειικό κάλιο
20gr επταένυδρο θειικό μαγνήσιο (Epsom Salts)
500 ml απεσταγμένο νερό
Micros
10g Χηλικό Mix ιχνοστοιχείων
250ml νερού
0,5 ml Κανονικό Υδροχλωρικό οξύ ή 0.25gr E300 Ασκορβικό Οξύ (που είναι ασφαλέστερο).

Το υδροχλωρικό οξύ προστίθεται για να βοηθήσει στη διατήρηση του διαλύματος και δεν είναι απολύτως απαραίτητο.


Δοσολογίες
Το επίπεδο των δόσεων εξαρτάται από το επίπεδο φυτομάζας του ενυδρείου σας. Τα παρακάτω ποσά έχουν σχεδιαστεί για ένα πλήρως φυτεμένο ενυδρείο οπότε αν έχετε το 50% φυτεμένο τότε μπορείτε να βάλετε τις μισές ποσότητες. Και οι δύο δόσεις σε καθημερινή βάση.
2 ml Macro διαλύματος ανά 40 λίτρα
1 ml Micros διαλύματος ανά  40 λίτρα.
Για εκείνους που επιθυμούν να γνωρίζουν, κάθε δόση θα προσθέσει:
1,5 ppm NO3
0,4 ppm PO4
1,6 ppm K
0,2 ppm Mg

Είναι καλύτερο να ρίχνουμε την ίδια ώρα κάθε ημέρα, κατά προτίμηση λίγο πριν ανάψουν τα φώτα.
Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για τις αλλαγές νερού όταν οι δόσεις είναι ακόμα μικρές αλλά να είστε πρόθυμοι για να κάνετε εβδομαδιαίες αλλαγές νερού. Η επιλογή είναι δική σας, αλλά 30 με 50% κάθε εβδομάδα είναι μια καλή αρχή.
Αν προτιμάτε  να χρησιμοποιείτε σκευάσματα του εμπορείου όπως  Tropica Plant Nutrition, Seachem Flourish τότε απλά προσθέστε με ίδιο ποσό όπως με το μίγμα ιχνοστοιχείων.
Έχετε υψηλά επίπεδα νιτρικών και φωσφορικών αλάτων στο νερό της βρύσης σας; Μπορείτε να μειώσετε τα ποσά τους στο διάλυμα macros. Θα πειραματιστείτε με δοκιμή και σφάλμα για να βρείτε τα σωστά επίπεδα.
Η πράσινη Spot άλγη φαίνεται να είναι ένα από τα κύρια προβλήματα με τη χρήση φωσφορικών. Αν πειραματιστείτε λίγο με τα ποσά των φωσφορικών, σε λίγο διάστημα θα διορθωθεί το πρόβλημα
Το PMDD επινοήθηκε στις ημέρες όταν τα επίπεδα φωτισμού δεν ήταν τόσο υψηλά όσο είναι τώρα, αν έχετε υψηλό φωτισμό, τότε μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε προβλήματα με κακή ανάπτυξη. Μπορείτε να αυξήσετε τη δόση είτε  να μειώσετε τα επίπεδα φωτισμού / περίοδο φωτισμού. Αν αυτό δεν λύσει το πρόβλημα ή δεν θέλετε να μειώσετε το φωτισμό σας, τότε μπορεί να είναι καλύτερο  να στραφείτε σε μεγαλύτερες δόσεις όπως είναι το Estimative Index.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Δεκέμβριος 18, 2012, 12:16:26 πμ
Όλα σε ένα διάλυμα


Εξαρτάται από την ποσότητα που θέλεις να βάλεις για το καθένα που προσθέτεις. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι θα πρέπει να πάρετε τις σωστές ποσότητες των μάκρο και ιχνοστοιχείων. Επίσης θα μπορούσε να είναι μια ιδέα να μην γίνει το διάλυμα υπερβολικά συμπυκνωμένο.

Τα περισσότερα σκευάσματα χηλικών ιχνοστοιχείων στην αγορά περιέχουν Fe-EDTA και είναι καφέ στο χρώμα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τύπος του σιδήρου που χρησιμοποιείται είναι τρισθενούς σιδήρου. Σιδηρούχες ενώσεις σιδήρου τείνουν να είναι πράσινου χρώματος. Όταν παρασκευάζετε το «Όλα σε ένα» διάλυμα μπορείτε να δείτε να γίνεται πράσινο χρώμα κατά τη διάρκεια μερικών ωρών. Αυτό συμβαίνει επειδή το ασκορβικό οξύ είναι σε θέση να μειώσει το τρισθενές σίδηρο Fe-EDTA σε δισθενές σίδηρο Fe-EDTA. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Μάλιστα θα μπορούσε να είναι επωφελές, γιατί τα φυτά προτιμούν δισθενές σίδηρο από το τρισθενές σίδηρο.

Κανονικά συνιστάται να κρατήσουμε Δισόξινο φωσφορικό και σίδηρο σε ξεχωριστά διαλύματα για την πρόληψη κάθε αντίδρασης στα αποτελέσματα που συμβαίνουν σε ένα αδιάλυτο ίζημα του σιδήρου με φωσφορικά. Τα χηλικά διαλύματα ιχνοστοιχείων περιέχουν σίδηρο είναι σύνθετα και όσο το σίδηρο παραμένει συμπλεγμένο είναι ασφαλές από κάθε αντίδραση με τα φωσφορικά άλατα. Το πρόβλημα είναι ότι όταν τα ιχνοστοιχεία γίνουν διάλυμα, η χήλωση τείνει να χειροτερεύει και έτσι απελευθερώνει το σίδηρο. Ανακάλυψαν ότι οι χηλικοποιητές που χρησιμοποιούνται είναι πολύ πιο σταθεροί σε ένα διάλυμα με pΗ 6 ή μικρότερο. Μετά από λίγο πειραματισμό κατέληξα στο Ε300 Ασκορβικό Οξύ (Βιταμίνη C), το οποίο όχι μόνο διατηρεί το όξινο διάλυμα, αλλά είναι επίσης ένα αντί-οξειδωτικό. Ένα άλλο πρόβλημα με τη διατήρηση ιχνοστοιχείων σε διαλύματα είναι ότι συχνά τείνουν να αναπτύξουν μούχλα. Για να αντιμετωπιστεί αυτό χρησιμοποιώ E202 Σορβικό Κάλιο το οποίο σταματά την ανάπτυξη της. Ευτυχώς το Σορβικό κάλιο λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε ένα ρΗ περίπου 6, το οποίο είναι στο επίπεδο που το διατηρούμε.

Είναι καλύτερο να κρατάμε τα διαλύματα μακριά από το φως γιατί μπορεί να προκαλεί τη διάσπαση των χηλικών ενώσεων.
Όλα αυτά σε εμένα όπως και σε πολύ κόσμο είναι μια χαρά και τα δουλεύω χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα πρόσθετα που προστίθενται πολύ συχνά χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, έτσι υποθέτουμε ότι είναι ασφαλή για χρήση στο ενυδρείο. Οτιδήποτε θελήσετε να φτιάξετε, γίνεται με δική σας ευθύνη.Πώς το φτιάχνεις;


(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/AllInOne_zpsfcdp0wsh.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/AllInOne_zpsfcdp0wsh.jpg.html)

Ένα παράδειγμα βασίζεται στο PMDD + PO4 που προαναφέρθηκε


10 gr Νιτρικό Κάλιο
2,3 gr Φωσφορικό Δισόξινο
4,0 gr θειικού καλίου
8.0gr επταένυδρο θειικό μαγνήσιο (Epsom salt)
0,5 gr Ασκορβικό Οξύ E300
0.2gr E202 Σορβικό Κάλιο
6 gr ιχνοστοιχεία υπό μορφή χηλικής ανάμηξης (power4,greenzit TNC Trace, CSM + B)
500ml απεταγμένο νερό


Αν θέλετε να αλλάξετε τις ποσότητες των συστατικών, τότε εφ 'όσον δεν αλλάζουν τα επίπεδα πάρα πολύ, μπορείτε να αφήσετε το ασκορβικό οξύ και το σορβικό κάλιο το ίδιο.


Η δοσολογία είναι 5 ml ανά 40 λίτρα
Κάθε 5 ml δόση προσθέτει:
Νιτρικό 1,5 ρρm
Φωσφορικό 0,4 ppm
1,6 ppm Κάλιο
0,2 ppm μαγνήσιο


Παρόμοιο με της Tropica Plant Nutrition Plus

Η tropica μας παρείχε πληροφορίες για  την ανάλυση των προϊόντων της, οπότε μπορούμε να υπολογίσουμε πώς να κάνουμε και εμείς ένα διάλυμα παρόμοιο.
Χρησιμοποιεί το νιτρικό αμμώνιο για την πηγή του αζώτου οπότε το ίδιο θα βάλουμε και εμείς. Η πρώτη συνταγή χρησιμοποιεί  νιτρικό αμμώνιο και το δεύτερο χρησιμοποιεί νιτρικό κάλιο για να αντικαταστήσει το θειικό κάλιο που χρησιμοποιείται για τη προσθήκη καλίου. Η τρίτη φόρμουλα αντικαθιστά όλο το νιτρικό αμμώνιο με νιτρικό κάλιο που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα καλίου.
Οι πρώτες δύο συνταγές περιέχουν αμμωνία οπότε αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, να το κάνετε με προσοχή και αν είναι δυνατόν τεστάρετέ το χωρίς ζωντανούς οργανισμούς μέσα

DIY TPN + (1)
3,8 g νιτρικό αμμώνιο
2,2 g Φωσφορικό Κάλιο (μονοβασικό)
10g Θειικό κάλιο
17g επταένυδρο θειικό μαγνήσιο (Epsom salt)
0,5 g Ασκορβικό Οξύ E300
0.2g E202 Σορβικό Κάλιο
5g ιχνοστοιχεία υπό μορφή χηλικής ανάμιξης (power4,greenzit TNC Trace, CSM + B)
500ml απεσταγμένο νερό


DIY ΤΡΝ + (2)
2,9 g νιτρικό αμμώνιο
Νιτρικό Κάλιο 12g
2,2 g Φωσφορικό Κάλιο (μονοβασικού)
17g επταένυδρο θειικό μαγνήσιο (Epsom salt)
0,5 g Ασκορβικό Οξύ E300
0.2g E202 Σορβικό Κάλιο
5g ιχνοστοιχεία υπό μορφή χηλικής ανάμιξης (power4,greenzit TNC Trace, CSM + B)
500ml απεσταγμένο νερό


DIY ΤΡΝ + (3)
Νιτρικό Κάλιο 48g
2,2 g Φωσφορικό Κάλιο (μονοβασικού)
17g επταένυδρο θειικό μαγνήσιο (Epsom salt)
0,5 g Ασκορβικό Οξύ E300
0.2g E202 Σορβικό Κάλιο
5g ιχνοστοιχεία υπό μορφή χηλικής ανάμιξης (power4,greenzit TNC Trace, CSM+B)
500ml απεσταγμένο νερό


(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/allononepiepsilonrhoiotakappatauetakappa3CC0tauetatauepsilonsigmaf1_zps8zlqdsxx.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/allononepiepsilonrhoiotakappatauetakappa3CC0tauetatauepsilonsigmaf1_zps8zlqdsxx.jpg.html)Η Tropica συνιστά 5ml δόση ανά 50 λίτρα του νερού ενυδρείου ανά εβδομάδα.

Μετά από αυτό η κάθε δόση θα προσθέσει: DIY TPN + (1)

0.86ppm ΝΗ4
3.0ppm NO3
0.31ppm PO4
1.0ppm K
0.39ppm Mg

DIY ΤΡΝ + (2)

0.65ppm ΝΗ4
3,7 ppm NO3
0.31ppm PO4
1.0ppm K
0.39ppm Mg

DIY ΤΡΝ + (3)

5.9ppm NO3
0.31ppm PO4
3,9 ppm K
0.39ppm Mg

Ευχαριστώ που το παρακολουθήσατε.
Eύχομαι να βοηθήσουν στο ενυδρείο σας ώστε να έχετε υγειή φυτά και χαρούμενα ψάρια.
   
(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/DSC_0097iiicopyrights_zps7icnzjgw.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/DSC_0097iiicopyrights_zps7icnzjgw.jpg.html)    (http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/1akappaomicronmumuepsilonnuomicroncopyright_zpst9g7svow.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/1akappaomicronmumuepsilonnuomicroncopyright_zpst9g7svow.jpg.html)    (http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/141coryrights2_zpsfqdphqpb.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/141coryrights2_zpsfqdphqpb.jpg.html)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Δεκέμβριος 18, 2012, 12:37:37 πμ
Μπορούμε να κουβεντιάσουμε  οτι χρειάζεται και την οποιαδήποτε απορία σας   :)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Δεκέμβριος 18, 2012, 11:02:59 πμ
Τα πάντα όλα!!! Εύγε  sevasmos

Όσον αφορά το κόστος των υλικών: Έχω πάρει πριν από ένα χρόνο όλες τις σκόνες που χρειάζονται για τα παραπάνω παρασκευάσματα (μαζί με το ασκορβικό οξύ για το all in one παρασκεύασμα) από ένα μαγαζί από Αγγλία.
Στο σύνολο μου βγήκαν (μαζί με τα έξοδα αποστολής) 23 λίρες δηλ. περίπου 28 ευρώ + 12 ευρώ περίπου μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας (μετράει 0,001 του γραμμαρίου - έως 20 γρ.).
Γενικό σύνολο 40 ευρώ και κρατάνε για πάντα!

Ενδεικτικά π.χ. Estimated Index (EI)
Για ένα ενυδρείο 200 λίτρων θέλεις 20ml την εβδομάδα διάλυμα macro. Φτιάχνεις ένα διάλυμα 250ml και το χρησιμοποιείς για 2,5 μήνες. Για την παρασκευή του διαλύματος αυτού χρειάζεσαι 33gr Νιτρικό Κάλιο (ΚΝΟ3). Αγοράζοντας 100gr ΚΝΟ3 σου φτάνει για 7,5 μήνες.
Για το all in one κάνεις διάλυμα 500ml. Αυτό φτάνει για 20 εβδομάδες. Πληρώνοντας 28 ευρώ για τα απαιτούμενα υλικά μπορώ φτιάχνω 5 λίτρα all in one διάλυμα το οποίο, για ενυδρείο 200 λίτρων, αρκεί για 4 χρόνια περίπου!!

Και αν υπολογίσετε οτι όλες αυτές τις σκόνες μπορείτε να τις βρείτε φθηνότερα στην Ελλάδα (και χωρίς έξοδα αποστολής) τότε το κόστος είναι μηδαμινό.

Εδώ μπορείτε να δείτε και το χρώμα που έχει το διάλυμα all in one

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/Color_zpsat9wvxqr.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/Color_zpsat9wvxqr.jpg.html)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Βασω στις Δεκέμβριος 18, 2012, 11:18:16 πμ
μπραβο αγορι μου  :-*

εγω δεν νομιζω να τα φτιαξω  :)
κάντε τα εσεις και μοιραστε τα στο καφε  >:D
Τίτλος: Re: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Δεκέμβριος 18, 2012, 11:23:13 πμ
Ειναι τρομερα συμφέρον και οπως ειδατε ειναι και ευκολο να γινει.λες βασω να αρχισω τις παραγγελιες;:-P:-D
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Βασω στις Δεκέμβριος 18, 2012, 11:26:54 πμ
μην το γελας καθολου ;)
πολλοι δεν μπορουν να τα φτιαξουν,γιατι να μην αγορασουν απο εσενα ή απο καποιον άλλον,καλιο,ή ενα γενικο κτλ
εγω παντως σιγουρα θα επαιρνα ξανα.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: ilias13 στις Δεκέμβριος 18, 2012, 11:37:31 πμ
χωρις να διαβασω ολο το θεμα σου,μονο βλεποντας τις κατηγοριοποιησεις,τους πινακες,τα χρωμματα κ ολο αυτο το κατεβατο σου αξιζουν συγχαρητηρια!πολυ καλη δουλεια κ χρησιμο για ολους μας!!!!κ παλι μπραβο! sevasmos
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Drbig στις Δεκέμβριος 18, 2012, 11:55:11 πμ
 10to10
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: bokostas στις Δεκέμβριος 18, 2012, 12:07:57 μμ
Άψογος οδηγός για όσους θέλουν να ψαχτούν λίγο παραπάνω και να κάνουν μεγάλη οικονομία.
 
Μπράβο Πασχάλη για την καταπληκτική δουλειά, μας άνοιξες τα μάτια. thubsup
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: tsala στις Δεκέμβριος 18, 2012, 01:59:31 μμ
Πολυ ωραιο αρθρο!  greatup
Το περιμενα πως και πως... αλλα ψιλοζαλιστικα..δεν ξερω αν μπορεσω να το φτιαξω...  :)
Θα συμφωνισω με την Βασω... ανοιξε καινουργιο θεμα με τις παραγγελειες   ;D
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Δεκέμβριος 18, 2012, 02:12:32 μμ
Δεν είναι καθόλου δύσκολο. Πρώτο βήμα: Προμηθευτείτε τις σκόνες και την ζυγαριά. Τα υπόλοιπα είναι εύκολα.
Τίτλος: Re: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Δεκέμβριος 18, 2012, 03:55:19 μμ
Πραγματικα δεν είναι καθολου δυσκολο.δες εκει που λεω βημα βημα τι κανεις,τι θα χρειαστεις.τα γραφω πολυ αναλυτικα για αυτο το λογο
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: dionysos στις Δεκέμβριος 18, 2012, 10:45:52 μμ
 sevasmos sevasmos sevasmos sevasmos sevasmos

Μπράβο ρε Πασχάλη δεν έχω λόγια!!!
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: tsala στις Δεκέμβριος 18, 2012, 11:00:39 μμ
Θα την κανω την προσπαθεια  greatup
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: giannisaek στις Δεκέμβριος 18, 2012, 11:35:26 μμ
Μπράβο Πασχάλη υποκλίνομαι
(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/smilies/bow-down-together.gif)(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/smilies/bow-down-together.gif)(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/smilies/bow-down-together.gif)(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/smilies/bow-down-together.gif)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: micro στις Δεκέμβριος 19, 2012, 01:24:32 μμ
Δεν έχω λόγια!
Τόσες μέρες που περίμενα ένα αναλυτικό κείμενο για τα λιπάσματα νόμιζα ότι θα έβλεπα μία συνταγή, του στιλ «πάτε στο τάδε κατάστημα, πάρτε ένα μπουκαλάκι που να γράφει πάνω Χ και ένα που θα γράφει Υ, ανακατέψτε με λίγο νερό και θα έχετε ένα υγρό που θα βοηθά τα φυτά σας».
Εδώ όμως έχουμε κάτι τελείως διαφορετικό. Ένα  εγχειρίδιο πρακτικής γεωπονικής.
Δεν έχει σημασία αν τελικά κάποιος φτιάξει τα λιπάσματα ή συνεχίσει να αγοράζει. Σημασία έχει ότι μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς χρειάζονται τα φυτά του και έχει τη δυνατότητα να τα παρασκευάσει (ανεξάρτητα αν το κάνει)
Συγχαρητήρια στον συντάκτη για τις γνώσεις του αλλά και για το γεγονός ότι μας προσφέρει αυτές τις πολύτιμες γνώσεις με τόσο εύληπτο τρόπο
Τίτλος: Re: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Δεκέμβριος 19, 2012, 03:22:02 μμ
Καλα με εχεις κάνει... :-) ευχαριστώ πολυ! Παλι θα βρεις μεσα αυτα ακριβως που θελεις.απλά και με βηματα τι πρεπει να κανεις.ηθελα να ειναι μπορει να καταλαβει ο πιο απλος χομπιστας και υπαρχει η δυνατοτητα για οποιον θελει να μαθει λιγο πιο ψαγμενα,να τα διαβασει αναλυτικα ολα
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Δεκέμβριος 19, 2012, 03:48:36 μμ
Κι εγώ πιστεύω πως για κάθε τι που λέμε δεν φτάνει ένα απλό "το κάνουμε έτσι". Χρειάζεται τεκμηρίωση και ανάλυση για να γίνουν κατανοητά κάποια πράγματα από αυτόν που το διαβάζει. Για αυτόν που το ψάχνει λίγο και θα προσπαθήσει να βελτιώσει/εξελίξει κάτι.
Όπως και το να κρατάμε κάποια πράγματα-μυστικά και να μην τα λέμε όλα για ένα θέμα (π.χ. στην κατασκευή ενός ενυδρειου) είναι λάθος.
Καλύτερα να μην μιλάμε τότε.   

Ο Πασχάλης μας τα είπε, μας τα έδειξε και μας τα εξήγησε όλα.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: zipo στις Δεκέμβριος 19, 2012, 04:04:03 μμ
Πολύ λεπτομερές και κατατοπιστικό άρθρο.Μπράβο!Χρυσός οδηγός για όσους ενδιαφέρονται για το θέμα.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Destat στις Δεκέμβριος 19, 2012, 05:08:35 μμ
:o :o :o :o Βρε μια μικρή βοήθεια ζήτησαν οι άνθρωποι και εσύ τους έγραψες μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια? Πού τα χωρούσες τόσα πράγματα..με εντυπωσιάζεις! Λοιπόν, συγχαρητήρια για την τόοοοοοσο μεγάλη βοήθεια που έδωσες σε πολλούς εδώ στο φόρουμ και για τον κόπο σου.Πάλι καλά που υπάρχουν και κάποιοι που εμπλουτίζουν το φόρουμ με νέες γνώσεις και πρωτότυπες ιδέες που είμαι σίγουρη οτι πάντα χρειάζονται! respkt


Και να κάνω μια ερώτηση αν γίνεται..το άρθρο αναφέρεται αποκλειστικά σε υγρά λιπάσματα για ενυδρειακά φυτά, αλλά αν κάποιος ήθελε να φτιάξει λίπασμα για κανονικά φυτά εκτός νερού ισχύουν τα ίδια πράγματα? Δηλαδή αν πχ. καταγράψουμε όλες τις ουσίες που περιέχει το λίπασμα του φυτού που μας ενδιαφέρει και μετά τις αγοράσουμε για να το φτιάξουμε μόνοι μας ,μήπως μας βγει πιό φθηνά ,γίνεται?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: mavros17 στις Δεκέμβριος 19, 2012, 08:06:30 μμ
 Armataz Πασχάλη

Πολύ καλή δουλειά το άρθρο!

(http://i289.photobucket.com/albums/ll208/mavros17/21on20b.gif)  :)

Σήμερα έκανα μία αναγνωριστική βόλτα απο φράγκων κ βρήκα:
power-4 συσκευασία 250gr 8ευρω
Κ204 Θειικό Κάλιο 2ευρώ /κιλό
ΚΝ03 Νιτρικό Κάλιο 2ευρώ/κιλό
MgSO4 Θειικό Μαγνήσιο 1ευρώ/ κιλό
Χηλικός Σίδηρος (EDDHA Fe 6%  Βοηθητικές ουσίες 50%) συσκευασία 50g 4 ευρώ.

Δε μπόρεσα να βρώ KH2PO4, CaCO3 (νομίζω μου είπαν πως έχουν προς την άνοιξη), κ φυσικά ούτε ασκορβικό οξύ το οποίο δεν έχει να κάνει με λιπάσματα.

Το πρώτο μπέρδεμα ήρθε με τον σίδηρο κ την αναγραφή EDDHA Fe  6% Βοηθητικές ουσίες 50%   ::)   ???

Όποιος ξέρει που μπορεί να βρεθεί στη Θεσνίκη KH2PO4, ας το σφυρίξει γιατί απο βδομάδα θα είμαι σε (σχεδόν αναγκαστική) άδεια, κ θα υπάρχει χρόνος κ όρεξη να παίζω κάνοντας κοκτέιλ  :P


 ;)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: giannisaek στις Δεκέμβριος 19, 2012, 11:39:25 μμ
Armataz Πασχάλη

Πολύ καλή δουλειά το άρθρο!

(http://i289.photobucket.com/albums/ll208/mavros17/21on20b.gif)  :)

Σήμερα έκανα μία αναγνωριστική βόλτα απο φράγκων κ βρήκα:
power-4 συσκευασία 250gr 8ευρω
Κ204 Θειικό Κάλιο 2ευρώ /κιλό
ΚΝ03 Νιτρικό Κάλιο 2ευρώ/κιλό
MgSO4 Θειικό Μαγνήσιο 1ευρώ/ κιλό
Χηλικός Σίδηρος (EDDHA Fe 6%  Βοηθητικές ουσίες 50%) συσκευασία 50g 4 ευρώ.

Δε μπόρεσα να βρώ KH2PO4, CaCO3 (νομίζω μου είπαν πως έχουν προς την άνοιξη), κ φυσικά ούτε ασκορβικό οξύ το οποίο δεν έχει να κάνει με λιπάσματα.

Το πρώτο μπέρδεμα ήρθε με τον σίδηρο κ την αναγραφή EDDHA Fe  6% Βοηθητικές ουσίες 50%   ::)   ???

Όποιος ξέρει που μπορεί να βρεθεί στη Θεσνίκη KH2PO4, ας το σφυρίξει γιατί απο βδομάδα θα είμαι σε (σχεδόν αναγκαστική) άδεια, κ θα υπάρχει χρόνος κ όρεξη να παίζω κάνοντας κοκτέιλ  :P


 ;)


ΓΡΑΜΜΟΜΟΡΙΟ ΧΗΜΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Πέτρος Μακρίδης
Κρίτωνος 11 έναντι Νοσοκομείου Ιπποκράτειο.
Τηλέφωνο  : 2310842983 

http://www.vrisko.gr/details/1d0g3cbda_41dd101j2623510f2dc3a0
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: ina στις Δεκέμβριος 19, 2012, 11:49:00 μμ
τι εκανες βρε παιδη  :-\ :-\ :-\
 τι να πω-πολυ καλο sevasmos sevasmos sevasmos
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Snakehead στις Δεκέμβριος 20, 2012, 01:08:36 πμ
μπραβο αγορι μου  :-*

εγω δεν νομιζω να τα φτιαξω  :)
κάντε τα εσεις και μοιραστε τα στο καφε  >:D

εμενα αυτο μου αρεσε περισσοτερο απ όλο το αρθρο  :D :D :D :D :D :D

πασχαλη μπραβο παλίκαρε πολύ καλη δουλεια εκανες . sevasmos

είσαι φοβερος , ευγε . 'αρχοντας !! τι αρχοντας ?? ήρωας !! τι ήρωας?? τουμπανος!! τι τουμπανος??  ;D ;D ;D
καταλαβες ε? σε ψηνω να μου κανεις ενα τετοιο και να μου πεις το λογαριασμο  >:D
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Δεκέμβριος 20, 2012, 09:15:31 πμ
Και να κάνω μια ερώτηση αν γίνεται..το άρθρο αναφέρεται αποκλειστικά σε υγρά λιπάσματα για ενυδρειακά φυτά, αλλά αν κάποιος ήθελε να φτιάξει λίπασμα για κανονικά φυτά εκτός νερού ισχύουν τα ίδια πράγματα? Δηλαδή αν πχ. καταγράψουμε όλες τις ουσίες που περιέχει το λίπασμα του φυτού που μας ενδιαφέρει και μετά τις αγοράσουμε για να το φτιάξουμε μόνοι μας ,μήπως μας βγει πιό φθηνά ,γίνεται?
Ολα τα στοιχεία στην αρχη του ποστ αναφερονται για τα φυτα γενικα.τα ενυδρειακα εχουν μια μεγαλύτερη δυσκολια.θελει μια προσοχη στη δοσολογια (μη βαλεις πολυ) για να μη τα καψειςμπορεις πολυ ευκολα οπως λες να φτιαξεις παρομοιο λιπασμα με αυτα του εμπορειου.το σιγουρο είναι οτι δε χρειαζεται υψηλης καθαροτητας λιπασματα.οποτε βγαίνει πολυ πιο φθηνα.


Βασιλη αυτο το 50% αγνωστο με προβληματίζει.γενικα ολα αυτα τα αρκετα φθηνα περιεχουν και αγνωστες προσμιζεις μεσα που ουτε οι ιδιοι ξερουν.ειναι ενα ρισκο στο να τυχεις κατι καλο.πηγες σε διαφορα ή σε ένα ρωτησες;δες για το σιδηρο μηπως βρεις κατι πιο ξεκθαρα να λεει τι περιεχει
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Δεκέμβριος 20, 2012, 01:15:59 μμ
Υπάρχει περίπτωση οι σκόνες αυτές να βρεθούν σε εταιρείες που προμηθεύουν φαρμακεία κ.λ.π.;
Τίτλος: Re: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Δεκέμβριος 20, 2012, 02:02:55 μμ
Εχει κανεις ακρες στο σιφα; Απο εκει περνουν τα φαρμακεία της θεσσαλονικης. Αν και δε νομίζω γιατι δεν εχουν να κανουν με ανθρωπινη  καταναλωση.ισως το ασκορβικο οξυ να μπορει να βρεθεί μεσω φαρμακείων
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: micro στις Δεκέμβριος 20, 2012, 02:28:09 μμ
Εκτός από τα καταστήματα που πουλάνε γεωργικά φάρμακα το μόνο κατάστημα που γνωρίζω να πουλάει διάφορα χημικά είναι ο Δίγκας. Βρίσκεται στην Ερμού 19, μεταξύ Αριστοτέλους και Βενιζέλου. Φαίνεται σαν φαρμακείο αλλά δεν είναι. Πουλάει φαρμακευτικά είδη
Οτιδήποτε μπορεί να βρει κανείς από ΣΥΦΑ λογικά θα μπορεί να το βρει και σε οποιοδήποτε φαρμακείο, αφού είναι ο προμηθευτής τους. Ο Δίγκας έχει πράγματα που δεν βρίσκονται σε φαρμακείο
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Δεκέμβριος 20, 2012, 02:29:49 μμ
Δίγκα έχει και στη Θέρμη λίγο πριν φτάσεις στο φράγμα.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: mavros17 στις Δεκέμβριος 20, 2012, 02:35:45 μμ
θενκς Γιαννη.


απο το γραμμαριο.

ασκρβικο οξυ 20 ευρω τα 100 γρ

KH2PO4 δισόξινο φωσφορικό
κάλιο 18 ευρω το 1 κιλο


....
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Destat στις Δεκέμβριος 20, 2012, 03:08:24 μμ
Και να κάνω μια ερώτηση αν γίνεται..το άρθρο αναφέρεται αποκλειστικά σε υγρά λιπάσματα για ενυδρειακά φυτά, αλλά αν κάποιος ήθελε να φτιάξει λίπασμα για κανονικά φυτά εκτός νερού ισχύουν τα ίδια πράγματα? Δηλαδή αν πχ. καταγράψουμε όλες τις ουσίες που περιέχει το λίπασμα του φυτού που μας ενδιαφέρει και μετά τις αγοράσουμε για να το φτιάξουμε μόνοι μας ,μήπως μας βγει πιό φθηνά ,γίνεται?
Ολα τα στοιχεία στην αρχη του ποστ αναφερονται για τα φυτα γενικα.τα ενυδρειακα εχουν μια μεγαλύτερη δυσκολια.θελει μια προσοχη στη δοσολογια (μη βαλεις πολυ) για να μη τα καψειςμπορεις πολυ ευκολα οπως λες να φτιαξεις παρομοιο λιπασμα με αυτα του εμπορειου.το σιγουρο είναι οτι δε χρειαζεται υψηλης καθαροτητας λιπασματα.οποτε βγαίνει πολυ πιο φθηνα.

Ωραία σ'ευχαριστώ πολύ..οπότε είναι εύκολο αν βρεις τα υλικά! Θα το δοκιμάσω μόλις βρω χρόνο  ;D
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Δεκέμβριος 20, 2012, 03:31:37 μμ
σιγουρα θα τα βρεις αυτο που χρειαζονται.τωρα μεσα στις γιοτρες ειναι καλη ευκαιρια για δοκιμες  ;)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: jimiska στις Δεκέμβριος 21, 2012, 12:51:01 πμ
 Armataz
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Tsagos στις Δεκέμβριος 25, 2012, 07:35:49 πμ
Εισαι τουμπανο! ! Καταπληκτικό αρθρο!

Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: dimosal στις Δεκέμβριος 25, 2012, 08:17:42 πμ
 Armataz  εξαιρετική εργασία, όλα σε ένα  νοικοκυρεμένα   10to10
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: dimosal στις Δεκέμβριος 27, 2012, 11:44:19 πμ
στην Φραγκων δεν υπαρχει power4 ουτε για δειγμα,οπου το ζητησα με ρωτουσαν<για ενυδρειο ειναι;>
 :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: kouman στις Δεκέμβριος 27, 2012, 12:56:54 μμ
πολυ καλο θεμα ! για τους μποσταναδες φυσικα!
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: bluesman στις Δεκέμβριος 27, 2012, 01:05:21 μμ
Πολύ καλό άρθρο  thubsup
Τίτλος: Re: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Δεκέμβριος 27, 2012, 02:33:28 μμ
Ευχαριστω πολυ παιδιά! Ευχομαι να σας χρησιμεύσει ολους και ολες.:-)

Εγω power4 ειχα παρει απο τη φραγκων.τοτε δεν ηξεραν οτι το βαζουμε στα ενυδρεια.εχει ποσα μαγαζια εκει ολο και καπου θα το βρεις και σε διαφορετικες τιμες
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: QS-Plan στις Σεπτέμβριος 11, 2013, 11:24:23 μμ
Ένα βολικό εργαλείο για τους μικρούς χημικούς που θα μπλέξουν με σκόνες και άλλες ουσίες...

https://www.fasttech.com/products/1410/10001102/1095500-kl-328-innovative-precision-digital-kitchen-scale- (https://www.fasttech.com/products/1410/10001102/1095500-kl-328-innovative-precision-digital-kitchen-scale-)

έχει και άλλες ζυγαριές, αρκετά φθηνές...
Τίτλος: Re: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Σεπτέμβριος 12, 2013, 12:30:43 πμ
Οι ζυγαριες ειναι ποκυ σημαντικό κομματι της παρασκευης λιπασματων.
Πρεπει να διαλεξουμε σωστα και αναλογα με το πληθος των δεκαδικων που θελουμε να εχει.φυσικα οσο περισσοτερο ακριβειας τόσο το καλυτερο και οι τιμες εχουν πεσει οποτε θα τις παρετε και αρκετα φθηνα
Τίτλος: Re: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Giovanni στις Σεπτέμβριος 18, 2013, 10:47:31 μμ
Ευγε Πασχαλη!!!! Καταπληκτικος οδηγος!!!
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Πάνος Γκέντσος στις Οκτώβριος 18, 2013, 04:11:10 μμ
Το κεφάλι μου... Δεν τα καταλαβαίνεις όλα αν απλά κάτσεις και τα ρήξεις μια ματιά...
θέλει αρκετή ωρίτσα έλα στον καφέ για ιδιαίτερα!  :)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Πάνος Γκέντσος στις Οκτώβριος 18, 2013, 04:14:23 μμ
http://www.ebay.com/itm/300g-x-0-01g-Mini-Digital-Jewelry-Pocket-GRAM-Scale-LCD-/370546703910?pt=US_Pocket_Digital_Scales&hash=item56464dfe26 (http://www.ebay.com/itm/300g-x-0-01g-Mini-Digital-Jewelry-Pocket-GRAM-Scale-LCD-/370546703910?pt=US_Pocket_Digital_Scales&hash=item56464dfe26)


Αυτή κάνει???
Ή θέλει πιο ακριβείας αν πούμε ότι θα κάνουμε διάλυμα σε 500 ml???
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: QS-Plan στις Οκτώβριος 18, 2013, 05:08:39 μμ
Δες εδώ... https://www.fasttech.com/category/1410/digital-pocket-kitchen-scales

πολύ πιο οικονομικότερες τιμές, συν το ότι έχει και σταθμά καλιμπραρίσματος...

κατά προτίμηση να έχει συν/πλην 0.01... παραπάνω ακρίβεια είναι πεταμένα λευτά, ούτε σε εργαστήριο, που θέλουμε τρομερή ακρίβεια, θα δουλέψουμε...
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Γαβριλος στις Νοέμβριος 17, 2013, 01:10:32 μμ
Να με και εγω στα diy λιπασματα!  :)
Θελω να παρασκευασω το DIY ΤΡΝ + (3) και εψαξα στο ebay για τα υλικα και βρηκα αυτα ειναι οκ?
Οι κωδικοι ειναι απο ebay.
Νιτρικό Κάλιο 48g ΚΝΟ3 261298124876
2,2 g Φωσφορικό Κάλιο (μονοβασικού)  KH2PO4 261301009657
17g επταένυδρο θειικό μαγνήσιο (Epsom salt) MgSO4 261274448473
0,5 g Ασκορβικό Οξύ E300 200979686343
0.2g E202 Σορβικό Κάλιο δεν μπορω να βρω  :-[ (που να ψαξω??)
5g ιχνοστοιχεία υπό μορφή χηλικής ανάμιξης (power4,greenzit TNC Trace, CSM+B) (που να ψαξω??)
500ml απεσταγμένο νερό-εχω οσμοση
Αυτο το all in one θα ειναι αρκετο για ενα αρκετα φυτεμενο ενυδρειο?
Ευχαριστω προκαταβολικα!
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Νοέμβριος 17, 2013, 02:06:11 μμ
Καλώς τον και τον Γαβρίλο!!
Το all in one θα είναι καλό για "νορμάλ" φυτεμένο δηλαδή για ενυδρείο με μεσαίο φωτισμό και με φυτά με όχι ιδιαίτερα δύσκολα.
Αν θέλεις να παίξεις σε high tech η μέθοδος estimated index είναι η καλύτερη.

Για σκόνες θα πάρεις από www.fluidsensoronline.com
Τις έχει όλες και τα μεταφορικά βγαίνουν 10 ευρώ περίπου
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Γαβριλος στις Νοέμβριος 17, 2013, 02:19:25 μμ
Σε ευχαριστω Δανιηλ!
Δηλαδη πρεπει να παρω τον δυσκολο δρομο....δεν βγαζω ακρη με τις δοσολογιες.  :-[
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: lenaki90 στις Νοέμβριος 17, 2013, 03:52:14 μμ
Σας θαυμαζω, οχι πραγματικα σας θαυμαζω... Πρωτον μου πηρε μια μιση ωρα να διαβασω ολο αυτο το κατεβατο της πρωτης σελιδας (να το διαβασω ξανα κ ξανα εννοω) και δευτερον δεν εχω καταλαβει χριστο :D
Καλη επιτυχεια σε οσους ετοιμαζοντε να το κανουν, συγχαρητηρια σε οσους το κανουν κ ενα τεραστιο μπραβο σε οσους βοηθανε τα υπολοιπα παιδια :-*

*Αν ποτε το δοκιμασω θα ειναι σε ενυδρειο χωρις ψαρια γτ φοβαμαι πως θα βγαλουν ποδια, 3ο ματι και καμια προβοσκιδα ;D :D
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: moufas1973 στις Νοέμβριος 17, 2013, 04:59:08 μμ
μολις βγει προβοσκιδα θελω να μου κρατησεις ενα απο αυτα

θα το χρησιμοποιησω για αντλια στις αλλαγες νερου
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: bokostas στις Νοέμβριος 17, 2013, 08:19:03 μμ
 :D :D :D  Κλαίω...
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: G_mat στις Νοέμβριος 17, 2013, 09:54:51 μμ
μολις βγει προβοσκιδα θελω να μου κρατησεις ενα απο αυτα

θα το χρησιμοποιησω για αντλια στις αλλαγες νερουδεν παίζεσαι με τίποτα .. :D :D

 loll loll
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Lasal στις Νοέμβριος 17, 2013, 11:16:25 μμ
Αυτο το all in one θα ειναι αρκετο για ενα αρκετα φυτεμενο ενυδρειο?
Ευχαριστω προκαταβολικα!
Είναι προτιμότερο να κάνεις τρία μπουκαλάκια των 500ml απο το να κάνεις ενα
Ετσι θα γλυτώσεις απο πολλούς μπελάδες
Στο ενα θα εχεις τα ιχνοστοιχεία, στο άλλο NPK και στο άλλο μαγνήσιο & ασβέστιο για να μην πω 4 μπουκαλάκια μαζί με τον σίδηρο
Μια απλή και λογική σκέψη θα σε οδηγήσει σωστά.

Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Γαβριλος στις Νοέμβριος 17, 2013, 11:36:33 μμ
Σε ευχαριστω πολυ!
Εχω πεσει με τα μουτρα και το ψαχνω μολις καταλαβω ακριβως τι πρεπει να κανω θα τα παραγγειλω.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Νοέμβριος 18, 2013, 01:42:49 πμ
Αν το διαβασεις προσεκτικα ειναι ευκολο.
Τις απαντησεις τις πηρες ήδη.επίσης το power4 μπορει να το παρεις απο γεωργικα ηδη(ειναι σε συσκευασία).
Οτι αλλο χρειαστεις εδω ειμαστε  ;)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Γαβριλος στις Νοέμβριος 18, 2013, 08:00:21 πμ
Ευχαριστω Πασχαλη αρχησα να βγαζω ακρη!
πραγματικα αν μπορεσω να τα φτιαξω θα ειναι μεγαλη η διαφορα στην τιμη με τα seachem εισαι θεος!  sevasmos
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Γαβριλος στις Νοέμβριος 18, 2013, 08:16:42 πμ
Λοιπον αν καταλαβα καλα.
Θα κανω ενα διαλημα  macro
ενα Trace Mix
ενα «Fe DTPA» σιδηρου
Με αυτα ειμαι καλημενος η κατι μου διεφυγε ??  :)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Νοέμβριος 18, 2013, 09:38:15 πμ
Πολλά και διαφορετικά μπορείς να κάνεις. Εγώ θα σου πω τι κάνω σε ενυδρείο 100 λίτρα με μεσαίο φωτισμό και πολλά φυτά.
Ακολουθώ την μέθοδο estimated index έχω κάνει δηλαδή δύο διαλύμματα, ένα macro και ένα micro (το micro περιέχει μέσα σίδηρο και μάλιστα σε ποσότητες μικρές τόσο που δεν είναι επικίνδυνες για άλγες).
Η δοσολογία που βάζω είναι περίπου στο 70% από αυτη που λέει το έρθρο και αναφέρεται για high-tech ενυδρείο που έχει περισσότερες απαιτήσεις σε λίπανση.
Μία μέρα μπαίνει το macro (ΔΕΥ-ΤΕΤ-ΠΑΡ) και μία το micro (ΤΡ-ΠΕ-ΣΑΒ). Την έβδομη μέρα τίποτε και αλλαγή νερού περίπου το 35%. Η αλλαγή νερού γίνεται το βράδυ ώστε τα φυτά να ρουφήξουν οσο λίπασμα έχει μείνει.
Αλλά καλό θα είναι να κάνεις και τεστ φωσφορικών και ΝΟ3. Όχι συχνά αλλά δειγματοληπτικά ώστε να δείς τα επίπεδα φωσφορικών και νιτρικών. Κάθε ενυδρείο χρειάζεται την ρύθμιση του αφού εκτός από τα λιπάσματα που εμείς βάζουμε υπάρχει παραγωγή σε φωσφορικά και νιτρικά και από τα ψάρια.
Η αναλογία πρέπει να είναι 1 προς 15 περίπου. Αν δεις spot άλγη που σημαίνει έλλειψη φωσφορικών μικραίνεις την αναλογία αυξάνοντας τα φωσφορικά στο διάλυμμα. Σημειώνεις πάντα τις αναλογίες που έχεις βάλει στα διαλύμματα.
Τίτλος: Re: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Νοέμβριος 18, 2013, 09:39:38 πμ
Αν θελεις να τα χωρισεις έτσι,θα κανεις ενα μπουκαλι νιτρικα-φωσφορικα- καλιο και ενα με ιχνοστοιχεία με ελαχιστο ασκορβικο μεσα οπως γραφω στις οδηγιες.
Αν βρεις σιδηρο σε σκονη δοκιμασε το.;)

Η αληθεια ειναι οτι συμφέρουν πολυ
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Γαβριλος στις Νοέμβριος 18, 2013, 09:48:39 πμ
Σας ευχαριστω πολυ και χαιρομαι που καταλαβα επιτελους η τουλαχιστον ετσι νομιζω.  ;D
Δηλαδη θα πρεπει να αγορασω αυτα ετσι?
http://www.fluidsensoronline.com/index.php?main_page=product_info&cPath=93_69_75&products_id=198
http://www.fluidsensoronline.com/index.php?main_page=product_info&cPath=146_155&products_id=373
http://www.fluidsensoronline.com/index.php?main_page=product_info&cPath=93_69_71&products_id=180
http://www.fluidsensoronline.com/index.php?main_page=product_info&cPath=93_69_73&products_id=189
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Νοέμβριος 18, 2013, 10:16:23 πμ
Αυτά είναι τα απαραίτητα για το estimeted index. Από εκεί και πέρα αν θέλεις μπορείς να πάρεις κι αυτό http://www.fluidsensoronline.com/index.php?main_page=index&cPath=93_69_74 για επιπλέον κάλιο, αυξάνει την "όρεξη" των φυτών. Δεν είναι όμως απαραίτητο. Αν θέλεις να κάνεις το all-in-one θα χρειαστείς επιπλέον σκόνες.
Όσον αφορά το μαγνήσιο που ανέφερε ο lasal παραπάνω εγώ πιστεύω ότι δεν χρειάζεται γιατί στο νερό της βρύσης υπάρχει μαγνήσιο. Όπως και το ασβέστιο υπάρχει. Εννοείται ότι δεν βάζεις καθαρή όσμωση στο ενυδρείο. Επίσης το μαγνήσιο και το ασβέστιο ανεβάζουν το Ph. Το μαγνήσιο επηρρεάζει την GH και το ασβέστιο την KH.

Ζυγαριά μην ξεχάσεις να πάρεις. Κινέζικη βέβαια  ;D
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Γαβριλος στις Νοέμβριος 18, 2013, 01:44:26 μμ
Θα παρω και καλιο αν ειναι.
Εγω  στις αλλαγες  βαζω νερο μισο οσμοση και μισο απο αυτο που πεταει η οσμοση θα εχω θεμα λες?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Νοέμβριος 18, 2013, 02:20:42 μμ
Αν σου βγάζει τις παραμέτρους που θέλεις δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπόψιν ότι τα περισσότερα φυτά θέλουν μαλακό νερό και ουδέτερο προς όξινο Ph.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Γαβριλος στις Νοέμβριος 18, 2013, 02:30:31 μμ
Ετσι και αλιος οξινο και μαλακο ειναι το νερο για τα ψαρια αρα εχουμε 2 σε 1!   >:D
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Τρελογιατρός στις Απρίλιος 07, 2014, 09:35:46 μμ
Παιδιά επειδή έχω παλέψει πολύ με τα χημικά γιατί δεν ρωτάτε στον Δίγκα...καλή περίπτωση και πάρα πολύ καλές τιμές.
Και χωρίς μεταφορικά.
Πάρα πολύ καλό άρθρο.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Lasal στις Απρίλιος 13, 2014, 12:10:12 πμ
Όσον αφορά το μαγνήσιο που ανέφερε ο lasal παραπάνω εγώ πιστεύω ότι δεν χρειάζεται γιατί στο νερό της βρύσης υπάρχει μαγνήσιο. Όπως και το ασβέστιο υπάρχει. Εννοείται ότι δεν βάζεις καθαρή όσμωση στο ενυδρείο. Επίσης το μαγνήσιο και το ασβέστιο ανεβάζουν το Ph. Το μαγνήσιο επηρρεάζει την GH και το ασβέστιο την KH.
Σωστή η παρατήρηση του φίλου.
Ασβέστιο και μαγνήσιο χρειάζεται μόνον οταν εχουμε νερό απο αντίστροφη όσμωση και θέλουμε να ελέγχουμε όλες τις παραμέτρους
Για το νερό της βρύσης δεν χρειάζεται ασβέστιο και μαγνήσιο.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Vaggstef στις Μάιος 09, 2014, 12:25:24 πμ
Διαβαζοντας το αρθρο με την παρασκευη λιπασματων εχω καποιες αποριες
Εγω ειμαι σε φαση να φτιαξω διαλυμα ιχνοστοιχειων.. >:D
Αναφερεται λοιπον για τα ιχνοστοιχεια το power 4 και το Greenzit  εχω καταλαβει πολυ καλα τις δοσολογιες με το power 4..
Αλλα μου φαινεται ομως το Greenzit  πιο πληρες..
Η ερωτηση που θελω να κανω ειναι, ποση σκονη πρεπει να χρησιμοποισω απο το Greenzit  για να παρω αναλογες αναλογιες με το power4?

εσας ποιο απο τα 2 σας φαινεται ποιο καλο, το Greenzit ή το power4?

 :-[ :-[
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Μάιος 09, 2014, 12:33:23 πμ
Δεν έχω χρησιμοποιήσει κανένα από τα δύο. Εγώ παίρνω σκόνη traces.
Εάν σκοπεύεις να βάλεις μόνο ιχνοστοιχεία θέλει προσοχή. Τα βασικότερα συστατικά που χρειάζονται τα φυτά είναι Άζωτο, Φώσφορος και Κάλιο. Αν δεν πάρουν από αυτά έχουν μειωμένη ανάγκη πρόσληψης ιχνοστοιχείων. Εάν λοιπόν λείπουν από τα φυτά κάποια από τα βασικά στοιχεία τότε τα ιχνοστοιχεία δεν θα καταναλωθούν. Η παρουσία του σιδήρου ειδικότερα μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση άλγεων.
Το σωστό θα ήταν να πάρεις μετρήσεις από ΝΟ3 και φώσφορο για να δείς τι "παίζει" στο ενυδρείο σου. Από κεί και πέρα να αρχίσεις μία ισορροπημένη λίπανση σε σχέση πάντα με την φυτομάζα, τον φωτισμό και το διοξείδιο που έχεις.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Μάιος 09, 2014, 12:44:39 πμ
Κοιτα πρωτα παμε και με το παράγοντα πιο βρισκουμε πιο ευκολα.αν σε καλυπτει καλυτερα το greenzit,εισαι οκ.
Τα νουμερα δεν ειναι τα ιδανικα αλλα τα βολικα κςι οσο μπορουμε στρογγυλά  αποτελεσματα να βγαζουν.Που θελω να καταληξω, οτι οι αναλογιες που κάνουμε είναι αυτες που εν τελη θα τις ρυθμιζουμε βαζοντας με τη σύριγγα στο ενυδρειο. Εν τελη καλυτερα να βγει πιο αραιό και να βαζεις λιγοτερο Παρα συμπυκνωμένο και να θέλεις να βαλεις πολυ μικρη ποσότητα και παντα να μπαίνει πολυ.
Οπως σου ειπε ο Δανιήλ τα φυτα πρωτα θα παρουν τις κυριως τροφες και μετα τις δευτερευουσες. Αν δεν υπάρχουν τα πρώτα σπάνια καταναλώνονται τα δεύτερα και εκει αρχίζουν οι αλγες.εγω Προσωπικά εχω χρησιμοποιήσει το power4 και το trace σε σκονη.το αλλο δε το εχω δει κάπου να το δοκιμάσω.
Αν το εκανα θα ηταν στη ιδια ποσοτητα με το power 4 απλα θα υπηρχε μικρη διαφορα στην αναλογια που θα εβαζα στο ενυδρειο
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Vaggstef στις Μάιος 09, 2014, 01:02:22 πμ
Aυτό που θελω να πετύχω ειναι να προσεγγίσω οσο περισσότερο   γίνετε  σε αναλογίες το Flourish Trace που αυτο χρησιμοποιώ για πηγή ιχνοστοιχείων

Boron (B)   
0.0028%
Cobalt (Co)    
0.00003%
Copper Cu)    
0.0032%
Manganese (Mn)    
0.0085%
Molybdenum (Mo)    
0.0003%
Zinc (Zn)    
0.0169%
Rubidium (Rh)    
0.000008%
Nickel (Ni)    
0.000003%
Vanadium (V)    
0.000002%

που το Greenzit τα περιεχει ολα τα παραπανω..!
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Νικος3347 στις Μάιος 20, 2014, 04:48:22 μμ
Αντι για fleet enema εγω εχω, enema cooper (Na2PO4)... Κανει?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Μάιος 20, 2014, 05:49:40 μμ
Για μεγαλο διάστημα έβρισκα μονο το cooper.εψαξα και αρκετα και κανεις δς το εμπιστεύεται.εχει στοιχεια που δε μπαινουν στο ενυδρειο.οποτε θα σε συμβούλευα να μη το βαλεις
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Νικος3347 στις Μάιος 20, 2014, 07:58:44 μμ
αυτό για ιχνοστοιχεία, πως σας φαιίνεται?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Μάιος 20, 2014, 08:23:06 μμ
Λίγο σίδηρο, πολύ χαλκό! Επίσης περιέχει μαγνήσιο που ανεβάζει το Ph.
Εγώ τα ιχνοστοιχεία που χρησιμοποιώ έχουν: Fe 8.4% (EDTA), Mn 1.82% (EDTA), Zn 1.16% (EDTA), B 1.05%, Cu 0.23% (EDTA), Mo 0.15%
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Νικος3347 στις Μάιος 23, 2014, 04:31:50 μμ
τι σημαινει EDTA?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Μάιος 23, 2014, 04:39:44 μμ
Είναι ιχνοστοιχεία σε χηλική μορφή. Αυτά τα ιχνοστοιχεία διαλύονται εύκολα στο νερό χωρίς να αφήνουν ίζημα
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Νικος3347 στις Μάιος 23, 2014, 04:49:32 μμ
δυστηχως δεν βρισκωω ουτε K2SO4
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Μάιος 23, 2014, 05:04:25 μμ
Δε βρίσκεις απο που να παρεις;που ψαχνεις;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Νικος3347 στις Μάιος 23, 2014, 06:21:30 μμ
σε μαγαζι με χημικα κοιταξα...
το ppm τι ειναι?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: QS-Plan στις Μάιος 23, 2014, 06:26:31 μμ
Parts Per Million... 1mg ουσίας σε 1 κιλό
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Νικος3347 στις Μάιος 29, 2014, 05:36:02 μμ
μου ειπαν στο φαρμακειο οτι το fleet enema δεν βγαινει πλεον... κανενα αλλο που να κανει την ιδια δουλεια?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: christos efthimiou στις Μάιος 29, 2014, 05:43:43 μμ
δεν δοκιμάζεις και σε άλλο φαρμακείο..εγώ στο 1 που πήγα βρήκα πριν 3 βδομάδες και τα πήρα στην διπλή συσκευασία και είχε καμια 5-6 ακόμη..λογικά μήπως απλά δεν είχε το συγκεκριμένο?εκτός και αν άλλαξε κάτι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Μάιος 29, 2014, 06:25:38 μμ
Enema phosphates botania ειναι το επόμενο που ειχα πάρει. Ασπρο με πράσινο η συσκευασία σου
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Νικος3347 στις Αύγουστος 09, 2014, 11:55:18 πμ
Το επταένυδρο θειικό μαγνήσιο ειναι το MgSO4 ?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: dimosal στις Αύγουστος 09, 2014, 12:09:44 μμ
MgSO4-7H2O  αυτο ειναι
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Νικος3347 στις Αύγουστος 09, 2014, 12:13:07 μμ
Εγω εχω MgSO4, μπορω να φτιαξω το επταένυδρο θειικό μαγνήσιο?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Αύγουστος 09, 2014, 12:27:20 μμ
Αν θέλεις 7 ενυδρο μπορεις να πάρει epson salt απευθείας.

Και με το θειικό μαγνήσιο που έχει μπορείς να πάρεις το μαγνήσιο που χρειάζεσαι
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: nmau στις Σεπτέμβριος 16, 2014, 12:27:30 πμ
Καλησπέρα,

καταπληκτικό άρθρο! Σκέφτομαι να φτιάξω τη τρίτη συνταγή DIY TPN (3) όπου αναφέρεις ότι χρειάζονται "2,2g Φωσφορικό Κάλιο (μονοβασικού)". Ποία ένωση είναι αυτή? Είναι διαφορετικό από KH2PO4 (δισόξινο φωσφορικό κάλιο)?

 respkt

Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Σεπτέμβριος 16, 2014, 12:47:36 πμ
Το ίδιο είναι. Ονομάζεται και Monopotassium Phosphate
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: nmau στις Σεπτέμβριος 16, 2014, 09:27:02 πμ
ok, ευχαριστώ!
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Aquaplan στις Οκτώβριος 18, 2014, 11:54:33 μμ
Καλημέρα να ρωτήσω κι εγω κατι
Οταν λέμε 25-30ppm no3 εννοούμε οτι βάζουμε τόσο ώστε να έχουμε ανα πάσα στιγμή 25-30
η μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουμε πιάσει αυτη την τιμη;
Δηλαδή αν φτιάξω ενα μίγμα που τα 5 ml μου δίνουν 25 ppm no3  θα ρίξω την Δευτέρα 5ml;
Και ξανά την Τετάρτη 5ml; Θα προλάβουν τα φυτα να απορροφήσουν τα no3 η θα πανε στο θεό;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Οκτώβριος 19, 2014, 12:19:07 πμ
Η κάθε δόση π.χ.ΚΝΟ3 είναι περίπου 8ppm άρα στο τέλος της εβδομάδας (δηλ. μετά από 3 δόσεις) θα έχουμε το μέγιστο 25ppm περίπου με την προυπόθεση πως δεν θα καταναλωθεί τίποτε από τα φυτά.
Η ποσότητα της κάθε δόσης (δηλ. 8ppm) είναι πολύ δύσκολο να καταναλωθεί από τα φυτά. Άλλωστε ο στόχος του estimated index είναι να έχουμε πάντα παραπανίσια λιπάσματα στην διάθεση των φυτών.
Είναι καλό οι δόσεις να μπαίνουν τμηματικά και όχι με την μία ώστε να μην έχουμε απότομες επιβαρύνσεις στο νερό. Άν ρίξεις την Δευτέρα όλη την δόση της εβδομάδας θα έχεις περίπου 1-3 PO4. Την επόμενη πρέπει να ρίξεις και τα micro που περιέχουν και σίδηρο. Ο σίδηρος όμως θα αντιδράσει με το PO4 που θα υπάρχει σε πολύ μεγάλη ποσότητα.
Από κεί και πέρα τις πρώτες εβδομάδες στο estimeted index πρέπει να ξεκινήσεις με πολύ αργά βήματα, παίρνοντας συνεχώς μετρήσεις σε ΝΟ3, PΟ4 και Fe για να δείς τι περίπου καταναλώνει η φυτομάζα σου ώστε να προσαρμόσεις και τις δόσεις. Πιθανόν να χρειαστεί να τις μειώσεις αν π.χ. διαπιστώσεις πως στο τέλος της εβδομάδας μετράς 50ppm ΚΝΟ3.
Κάτι πολύ σημαντικό είναι πως αυτή η μέθοδος (με τις δόσεις που προτείνονται) πρέπει να εφαρμόζεται σε ενυδρεία με χαμηλή ιχθυοφόρτιση γιατί και τα ψάρια παράγουν (μέσω των αποβλήτων τους) ΚΝΟ3, ΡΟ4 κ.λ.π.
Και φυσικά για να έχουν όρεξη να φάνε τα φυτά είναι απαραίτητος ο υψηλός φωτισμός και το CO2 στα 25-30ppm περίπου.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Aquaplan στις Οκτώβριος 19, 2014, 12:35:22 πμ
Επιστήμονας εισαι φιλε
Απλός και κατανοητός ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Οκτώβριος 19, 2014, 11:35:02 πμ
Ο Δανιήλ με καλυψε απόλυτα σε οσα ειπε. Το καθε σύστημα ειναι ξεχωριστό, οποτε τις δοσεις τις προσαρμόζεις αναλογα με τις αναγκες των φυτών σου και το τι παραγουν τα ψάρια σου.ολα ειναι αλληλένδετα, ψαρια -φυτα-λιπασματα-φωτισμός -διοξείδιο και ο αδυναμος κρικος ειναι τα ψαρια,οποτε θελουν και την αναλογη προσοχη.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Aquaplan στις Οκτώβριος 19, 2014, 05:58:27 μμ
Ευχαριστώ παιδιά με καλυψατε πληρως thubsup
Συγχαρητήρια και για τον οδηγό ,ειναι ο καλύτερος που βρήκα  σε όλο το ΝΕΤ
και έχω ψάξει πολυ  clapp
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Οκτώβριος 19, 2014, 11:21:36 μμ
Να σαι καλα!
Γι'αυτό εγινε, να είναι απλα και λιτα για ολους. Η γνωση ειναι για να τη μοιράζεσαι και αυτος ειναι ο σκοπος που ειμαστε εδω ολοι ;)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Sarpijk στις Φεβρουάριος 11, 2015, 01:01:59 πμ
Να δωσω και εγω τα συγχαρητηρια μου για τον λεπτομερη οδηγο!

Εχω μια ερωτηση. Το power 4 τι χρωμα ειναι η σκονη? Μου δωσανε μια σκονη αλλα δεν ειμαι σιγουρος εαν ειναι power 4 ή super 4.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Φεβρουάριος 11, 2015, 01:21:10 πμ
Να εισαι καλα φιλε! Πρασινη ειναι η σκονη
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Sarpijk στις Φεβρουάριος 13, 2015, 01:26:13 πμ
Να εισαι καλα φιλε! Πρασινη ειναι η σκονη

Eυχαριστω! Αρα εχω την σωστη σκονη.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: bouboulas στις Φεβρουάριος 13, 2015, 09:32:17 πμ
Να σας ευχαριστήσω και γω για το υπέροχο άρθρο. Εδώ και 2 χρόνια περίπου που φτιάχνω τα δικά μου λιπάσματα έχω κυριολεκτικά σωθεί. Φτιάχνω το κάθε στοιχείο ξεχωριστά σε μπουκάλια των 500ml και βάζω σε κάθε ενυδρείο ανάλογα. Για να μην μπλέκω με υπολογισμούς διαλύω στα 500 ml το 90% της σκόνη που μπορεί να διαλυθεί μέσα στο νερό του μπουκαλιού και προσαρμόζω την δόση. Επίσης να πω πως για σίδηρο χρησιμοποιώ  της algoflash τον οποίο το μπουκάλι των 500ml το διαλύω με άλλα 500ml νερό ώσμωσης.  Είναι τελείως  μπακάλικος ο υπολογισμός, αλλά μου δουλεύει για πάνω από 1,5 χρόνο απροβλημάτιστα. Τέλος για ταμπλέτες βυθού σπάω στικάκια της compo http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=12232 Παράδειγμα στο rio 400 θα σπάσω 10 στικάκια σε κομμάτια μικρότερα από 1 cm και θα τα θάψω αρκετά βαθιά με την τσιμπίδα με τέτοιο τρόπο που θα καλύψουν όλο το εμβαδόν του  ενυδρείου. Αυτή την δουλειά την κάνω μια με δυο φορές το χρόνο.
Πλέον έχω μάθει εμπειρικά να βλέπω τι θέλουν τα φυτά μου και προσθέτω το ανάλογο στοιχείο. Επίσης να πω πως σε όλα μου τα ενυδρεία υπάρχει co2 πάνω από 30 ppm και φωτισμός πάνω, κάτω στο βατ ανά λίτρο.   
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Φεβρουάριος 13, 2015, 09:50:59 πμ
Φτανεις στη μέγιστη διαλυτότητα της εκαστοτε σκονης. Πιο εύκολο μεν αλλά δε ξερεις συγκεκριμένα τι βαζεις,τι μένει και ποσα χρειάζονται εν τελη. Τις ποσοτητες τις υπολογιζεις μια φορα και μετα απλα κρατας τα νουμερα και παρασκευαζεις. Το οτι τα έχεις με co2 και καλο φωτισμό δε αφήνει περιθώρια να φανουν αν υπάρχουν υπερδοσολογιες.με εβδομαδιαίες αλλαγες θα ειναι σε καλη ισορροπία. Ολα αυτα οσο αναφορα τα φυτα.μεσα σε ενα ενυδρειο εξισου σημαντικο ειναι ψαρια και ασπόνδυλα 
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: bouboulas στις Φεβρουάριος 13, 2015, 11:16:44 πμ
Έχεις δίκιο στο ότι δεν ξέρω πόσο από το κάθε στοιχείο υπάρχει μέσα στο νερό. Δεν νομίζω όμως να ξέρει κανένας τι μένει μέσα στο νερό μέχρι την επόμενη αλλαγή. Όμως εμπειρικά πλέον έχω καταλάβει ότι πχ το τάδε ενυδρείο θέλει τρεις φορές την εβδομάδα από 20ml το τάδε στοιχείο, τόσο το τάδε κτλ. Ξεκίνησα ρίχνοντας πολύ μικρές δόσεις και με τον καιρό αύξαινα στο σημείο που χρειάζεται πλέον. Δεν έχω παρατηρήσει καμιά αρνητική επίδραση στα ψάρια μου σε κανένα από τα ενυδρεία μου. Φυσικά κάνω εβδομαδιαίες αλλαγές. Για το co2 έχω παρατηρήσει ότι μέχρι τα 60 ppm σύμφωνα με τον πίνακα πάντα, δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ψάρια. Αν έχω μεγάλη ποσότητα co2 στο νερό μου, το καταλαβαίνω από την συμπεριφορά των ψαριών μου. Ψάρια με μη δραστήρια συμπεριφορά και ιδίως τα κοπαδόψαρα  σημαίνει μεγάλη ποσότητα co2 στο νερό. Όλα αυτά εμπειρικά έχοντας φάει πολλές ώρες παρατηρώντας τα ενυδρεία και με πολύ αργά βήματα Πάντος με όποιο τρόπο  και να παρασκευάζονται τα λιπάσματα νομίζω ότι γνωρίζουμε μόνο σε τι ποσοστό μπαίνει το κάθε στοιχείο. Το κάθε φυτό έχει διαφορετική κατανάλωση στο κάθε στοιχείο και μεγάλο ρόλο παίζει και η ποσότητα των φυτών που υπάρχουν μέσα.    Στο φυτεμένο ενυδρείο παίζουν πολλά πράγματα ρόλο από τον φωτισμό, ένταση, τύπος,  τον τρόπο διάχυσης του διοξειδίου, την κυκλοφορία του νερού κτλ. Αν εστιάσουμε την προσοχή μας σε μεμονωμένα πράγματα , σίγουρα θα μας ξεφύγει κάτι άλλο.
Τέλος επειδή το ενυδρείο είναι χόμπι και το χόμπι πρέπει να ευχαριστεί και όχι να βάζει σκοτούρες, πολλά πράγματα κοιτώ να τα απλοποιώ όσο το δυνατών  περισσότερο. Ο καθένας με τον τρόπο του. ;)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Φεβρουάριος 13, 2015, 11:54:09 πμ
Συμφωνώ σε πολλά από αυτό που είπες. Δείχνει ότι έχεις ασχοληθεί και αγαπας το ενυδρειο σου. Προσωπικά όταν ξεκινούσα όλη την εβδομαδα ήμουν με τεστακια για να περνω αποτελέσματα σε ότι πειράματα εκανα. Με το Καιρο αρχίζεις βλεπεις πράγματα που στη αρχή δε μπορούσες. Το παρόν απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα των χομπιστων. Οπότε καλο είναι να δουν όλο το υποβαθρο και στο τέλος όλοι καταλήγουμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για τα ενυδρεία μας. ;-)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: bouboulas στις Φεβρουάριος 13, 2015, 12:20:11 μμ
Συμφωνώ μαζί σου και πραγματικά αν δεν είχες γράψει όλο αυτό το άρθρο δεν ξέρω αν θα είχα πάρει χαμπάρι τι σημαίνει σωστή και οικονομική λίπανση. Πραγματικά σε ευχαριστώ πολύ και εσένα και όλα τα παιδιά που ασχολήθηκαν για να προχωρήσει αυτό το θέμα.
Είναι όπως τα λες, με τον καιρό και με μεθοδικά βήματα προχωρά το ενυδρείο και σωστά και εμείς καταλαβαίνουμε ακόμα περισσότερα.     greatup
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Φεβρουάριος 13, 2015, 01:25:25 μμ
Η ευχαρίστηση μας ειναι η προσφορά. Οταν αυτο αναγνωρίζεται ειναι το ιδανικοτερο και συνεχιζεις καθε φορα με μεγαλύτερο πεισμα. Να εισαι καλα! Γερα και υγειη φυτα και ψαρια να εχεις!
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: stav στις Φεβρουάριος 13, 2015, 04:30:52 μμ
Τέλος για ταμπλέτες βυθού σπάω στικάκια της compo http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=12232 Παράδειγμα στο rio 400 θα σπάσω 10 στικάκια σε κομμάτια μικρότερα από 1 cm και θα τα θάψω αρκετά βαθιά με την τσιμπίδα με τέτοιο τρόπο που θα καλύψουν όλο το εμβαδόν του  ενυδρείου. Αυτή την δουλειά την κάνω μια με δυο φορές το χρόνο.
Πλέον έχω μάθει εμπειρικά να βλέπω τι θέλουν τα φυτά μου και προσθέτω το ανάλογο στοιχείο. Επίσης να πω πως σε όλα μου τα ενυδρεία υπάρχει co2 πάνω από 30 ppm και φωτισμός πάνω, κάτω στο βατ ανά λίτρο.

Πες μου σε παρακαλω ποσο ασφαλη ειναι τα στικακια της compo
για τα ψαρια και τις γαριδες;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: maikl στις Φεβρουάριος 14, 2015, 02:26:31 πμ
......Τέλος για ταμπλέτες βυθού σπάω στικάκια της compo http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=12232 Παράδειγμα στο rio 400 θα σπάσω 10 στικάκια σε κομμάτια μικρότερα από 1 cm και θα τα θάψω αρκετά βαθιά με την τσιμπίδα με τέτοιο τρόπο που θα καλύψουν όλο το εμβαδόν του  ενυδρείου. Αυτή την δουλειά την κάνω μια με δυο φορές το χρόνο.
....

  Καλως ορισες στο club! Τα αντιστοιχα στικακια της algoflash  (http://www.eureka.com.gr/nqcontent.cfm?a_id=6309&lang=l1) ήταν αυτα που πρωτοχρησιμοποησα  -τωρα πλεον χρησιμοποιω αυτα που κατα καιρους βγαζει το lidl(ειναι πολυ πιο οικονομικα). ;) Δοκιμασες καθολου το algoflash για πρασινα φυτα?-θα με ενδιεφερε  ;)...επισης γιατι βαζεις τον σιδηρο αλγες δεν εχεις?
 
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: bouboulas στις Φεβρουάριος 14, 2015, 09:37:28 πμ
Παιδιά πάνω από 1,5 χρόνο χρησιμοποιώ αυτά τα στικάκια σε 6 διαφορετικά ενυδρεία όπου τα 5 έχουν ψάρια μέσα. Είτε της compo είτε algoflash είτε του lidl. Ποτέ δεν αντιμετώπισα το παραμικρό πρόβλημα.
Σίδηρο χρησιμοποιώ για να μην κιτρινίζουν τα φύλα από τα φυτά και σε κάποια είδη είναι απαραίτητος για να βγάλουν το κόκκινο χρώμα τους.  Άλγες είχα σπάνια όπου έκαναν το κύκλο τους και έφυγαν. Για τις άλγες δεν φταίει αποκλειστικά ο σίδηρος υπάρχουν δεκάδες λόγοι .
Όπως είπα και παραπάνω όλα αυτά γίνονται σε φουλ φυτεμένα ενυδρεία με μεγάλη ένταση φωτισμού και μεγάλη παροχή διοξειδίου.
Έχω καταλάβει με τα χρόνια ότι πολλές φορές κάνουμε την τρίχα τριχιά χωρίς να υπάρχει λόγος. Το ενυδρείο μπορεί και μιλάει. Το θέμα είναι πόσο εμείς μπορούμε να το ακούσουμε…….. 
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: stav στις Φεβρουάριος 14, 2015, 04:23:36 μμ
Παιδιά πάνω από 1,5 χρόνο χρησιμοποιώ αυτά τα στικάκια σε 6 διαφορετικά ενυδρεία όπου τα 5 έχουν ψάρια μέσα. Είτε της compo είτε algoflash είτε του lidl. Ποτέ δεν αντιμετώπισα το παραμικρό πρόβλημα.

Ευχαριστω.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: doctor20 στις Αύγουστος 04, 2015, 06:13:24 μμ
λοιπόν παιδιά μετα απο πολυ διαβασμα εχω τισ εξής ερωτήσεις για τισ σκονες που βαζουμε ...στρα μακρο στοιχια -βαζω ΚΝΟ3 (Νιτρικό κάλιο) για να παρω τα νιτρικα και το καλιο αλλα αν το δικο μου ενυδρειο εχει μεγαλη ιχθιοφωρτηση και ξεπερναω σε μέτρησης τα νιτρικα σημαινει οτι δεν το χρειάζομαι μπορω να περνω το καλιο που χρειάζομαι απο το K2SO4 (θειικό κάλιο) ετσι??

2)στο ενυδρείο μου το νερο ειναι δικτυου με υψηλη σκληροτητα οποτε δεν χρειάζομαι ουτε ασβέστιο ουτε μαγνήσιο ..(οποτε δεν  τα χρησιμοποιώ αφου τα παίρνω απο το δίκτυο )και αφου δεν θελω να αυξήσω αλλο τισ σκληρότητες ετσι??

3)τα φωσφορικά που χρειάζομαι τα παίρνω απο το σκευασμα που δεινουν στα φαρμακια ετσι??

4)τωρα στα μικρο στοιχια -περιλαμβανουν ολλα τα μιψρο στοιχια που χρειαζόμαστε οποτε δυαλιω την ποσοτητα που χρειαζομαι και ειμαι καλυμενοσ απο αυτα...δεν καταλαβαινω ομως γιατι χρειάζομαι εξτρα σκευασμα σιδηρου δεν ειναι επαρκης ο σίδηρος που εχει το power4 η το  greenzit...?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: giannisaek στις Αύγουστος 04, 2015, 07:50:03 μμ
Τα νιτρικά υπάρχουν μέσα στο ενυδρείο οπότε δεν χρειάζεται να ρίξεις.
Χρειάζεται το θεϊκό κάλιο η αλλιώς potassium.
Τα φωσφορικά επίσης υπάρχουν στο νερό από την τροφή που ρίχνουμε και την ιχθυοφόρτιση. Εγώ προσωπικά δεν έριξα ποτέ.
Το γενικό λίπασμα έχει σίδερο αλλά υπάρχουν μερικά φυτά που χρειάζονται περισσότερο, όπως τα κόκκινα φυτά και όταν στο δείξουν πρέπει να ρίξεις ελάχιστη ποσότητα σιδήρου.

Στάλθηκε από το ME173X μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: doctor20 στις Αύγουστος 05, 2015, 11:34:31 πμ
ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση...με ενα ψαξιμο που εκανα στην αγορα βρηκα τα εξης ...βρηκα το super 4 για τα μικρο στοιχια που απο οτι ειδα εχει ακριβως τα ιδια χαρακτηρηστηκα με το power4 ... και βρηκα και το θειικο καλιο ...η σακουλα εγραφε τα εξης απο εξω-

51%(Κ2Ο) ΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΙΟΥ
42%(Κ) ΚΑΛΙΟ
18%(S) ΘΕΙΟ
46%(SO3) ΤΡΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ
Η αναλογια βεβεα δεν βγαινει αλλα αυτος μου ειπε οτι ειναι ποσο καλιο εχει απο το οξειδιο του καλιου και ποσο θειο εχει απο το τριοξειδιο του θειου....δεν πολυ καταλαβα βεβεα..αυτο που θελω να ρωτησω ειναι πωσ καταλαβαινουμε την καθαροτητα ενοσ λυπασματος ...δηλαδη στο θεικο καλιο θελουμε οσο ποιο μεγαλη την πσοοστητα του καλιου και λιγοτερη του θειου...??τα εχω λιγο μπερδεμενα με την καθαροτητα...
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: giannisaek στις Αύγουστος 05, 2015, 04:08:06 μμ
Δεν πήρες ενυδρειακά λιπάσματα;

Εγώ για μικροστοιχία βάζω το γενικό λίπασμα Flourish http://www.seachem.com/Products/product_pages/Flourish.html
Και θεικό κάλιο το Flourish Potassium http://www.seachem.com/Products/product_pages/FlourishPotassium.html
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: doctor20 στις Αύγουστος 05, 2015, 05:55:28 μμ
 Εγω μιλαω για diy   λιπασματα οχι για ετοιμα...
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Αύγουστος 05, 2015, 06:07:34 μμ
Γιαννη εδω μιλαμε για να κανουμε λιπασματα μονοι μας.που τελικα δεν ειναι δυσκολο και πολλα χρηματα εξοικονομούμε. Φιλε να απαντήσω στις ερωτήσεις σου. Τα νιτρικά τα περνει απο το νιτρικο καλιο( αφου τεσταρεις και εισαι οκ), το καλιο το περνεις απο το θεικο καλιο.
Απο τη στιγμη που βαζεις και νερό βρυσης τις περισσότερες φορες τα έχουν (πχ μαγνησιο) και δε χρειαζεσαι extra.

φωσφορικα σου παρεχουν τα ψαρια αλλα αν κανεις τεστ και δεις οτι εχεις ελειψη τοτε ναι μπορεις να παρεις σκευασμα απο το φαρμακείο οπως γράφω.

Το power4 εχει μια μικρη ποσότητα σιδηρου μεσα που πολλες φορες δεν επαρκει.σε αντιθεση με το flourish που εχει μεγαλη ποσότητα και αυτο δημιουργει προβληματα αν δε μπορεις να το ελέγξεις .το σιδηρο είναι το πιο επικίνδυνο οσο αναφορα εξαρση ελγεων και θελει προσοχή.

Το θεικο καλιο απο τι είδος μαγαζι το πηρες;
απο το θειικο καλιο εμεις θελουμε μεγαλη ποσοτητα καλιου και οχι θειου
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: doctor20 στις Αύγουστος 05, 2015, 07:18:03 μμ
Σε φυτωριο το βρηκα ειναι μαρκα  solypotassium γραφει..ενα ροζ σακι με διαφορα λαχανικα απο εξω..τα στοιχια του τα εγραψα ποιο πανω..κανει  για καλιο?ποσο καλιο εχει το συγκεκριμενο δηλαδη με τα στοιχια που γραφει πανω για να καταλαβω καλυτερα...επισεις καλιο περνουν τα φυτα μονο απο το θειικο καλιο η και απο το φωσφορικο η το νιτρικο..?εγω εχω μεγαλη ιχθυοφωρτηση οποτε μπορω να παραλειψω το νιτρικο καλιο η ευσι χανω και το καλιο που εχει..και μπορει να το χρειαζονται τα φυτα??
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Αύγουστος 05, 2015, 07:30:15 μμ
Οπως βλεπω τις περιεκτικότητες εχει μικρη ποσοτητα καλιου.το θειο ειναι αρκετο.
Προσωπικα εγω δε θα το χρησιμοποιούσα για ενυδρειο. ειναι για φυτα κλασικα και γιαυτο το πουλανε σε σακί.
Τωρα αν το αγορασες...η επιλογη δικη σου
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: doctor20 στις Αύγουστος 05, 2015, 07:34:11 μμ
Το συγκεκριμενο το πουλαει χυμα απο σακι..πες μου ομως και για τις αλλες ερωτησεις που ανεφερα?σχετικα με το καλιο ?ειδα και το μαγαζι που ειναι στην αγγλια και οι ποσοτητες δεν διαφερουν πολυ ..
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Αύγουστος 06, 2015, 12:36:24 πμ
Πέρα από τα λιπάσματα που αγοράζω από το κατάστημα στην Αγγλία δεν έχω άποψη για τις υπόλοιπες σκόνες. Είναι οι σκόνες που χρησιμοποιούν πολλοί μποστανάδες στο εξωτερικό που σημαίνει πως έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές.
Μάλλον συμφωνώ με τον Πασχάλη στο ότι οι αναλογίες του Θείου είναι πολύ υψηλές στη σκόνη που ανέφερες. Αλλά και πάλι θέλει ψάξιμο το πράγμα.

λοιπόν παιδιά μετα απο πολυ διαβασμα εχω τισ εξής ερωτήσεις για τισ σκονες που βαζουμε ...στρα μακρο στοιχια -βαζω ΚΝΟ3 (Νιτρικό κάλιο) για να παρω τα νιτρικα και το καλιο αλλα αν το δικο μου ενυδρειο εχει μεγαλη ιχθιοφωρτηση και ξεπερναω σε μέτρησης τα νιτρικα σημαινει οτι δεν το χρειάζομαι μπορω να περνω το καλιο που χρειάζομαι απο το K2SO4 (θειικό κάλιο) ετσι??

2)στο ενυδρείο μου το νερο ειναι δικτυου με υψηλη σκληροτητα οποτε δεν χρειάζομαι ουτε ασβέστιο ουτε μαγνήσιο ..(οποτε δεν  τα χρησιμοποιώ αφου τα παίρνω απο το δίκτυο )και αφου δεν θελω να αυξήσω αλλο τισ σκληρότητες ετσι??

3)τα φωσφορικά που χρειάζομαι τα παίρνω απο το σκευασμα που δεινουν στα φαρμακια ετσι??

4)τωρα στα μικρο στοιχια -περιλαμβανουν ολλα τα μιψρο στοιχια που χρειαζόμαστε οποτε δυαλιω την ποσοτητα που χρειαζομαι και ειμαι καλυμενοσ απο αυτα...δεν καταλαβαινω ομως γιατι χρειάζομαι εξτρα σκευασμα σιδηρου δεν ειναι επαρκης ο σίδηρος που εχει το power4 η το  greenzit...?

Στο 1 έξαρτάται ποιά μεθοδο λίπανσης ακολουθείς. Εαν π.χ. ακολουθείς το estimated index και έχεις ήδη πολλά νιτρικά, όσα χρειάζεται η μέθοδος αυτή (περίπου 20-30ppm) τότε ίσως σημαίνει πως ταίζεις και υπερβολικά, πράγμα που οδηγεί σε αλυσιδωτές ανεπιθύμητες ενέργειες και εμφάνιση άλγης.

Στο 2 έχεις δίκιο αλλά επίσης το σκληρό νερό της βρύσης δεν είναι το κατάλληλο για ένα υψηλών απαιτήσεων μποστάνι. Στο σκληρό νερό οι άλγες εμφανίζονται πιό εύκολα.

Στο 3 και 4 δεν έχω χρησιμοποιήσει τα προιόντα αυτά.

Γενικότερα αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως σε ένα ενυδρείο σκληρού νερού (δηλ. βρύσης) με φυτά χαμηλών απαιτήσεων δεν θέλει και πολλά-πολλά με τα λιπάσματα.
Το ενυδρείο θέλει κάποιο αρκετό καιρό να ωριμασει και μετά θα τρέχει μόνο του. Και εννοείται πως δεν το ανακατεύουμε καθε λίγο και λιγάκι. Το αφήνουμε στην ησυχία του και η φύση θα κάνει την δουλειά της  ;D
Είναι πολύ δύσκολο να στηθεί ένα ενυδρείο "διαγωνισμού" και να παραμείνει έτσι πολύ καιρό.
Η ωριμότητα του ενυδρείου είναι η απάντηση σε όλα. Ακόμη και οι άλγες θα κάνουν το κύκλο τους και θα εξαφανιστούν.
Αν μιλάμε για high tech τότε κατά την γνώμη μου θέλουμε μαλακό νερό, Ph γύρω στο 6,8, φωτισμό 0,7 -1 W/Lt, CO2 μπουκάλα, καλό υπόστρωμμα και λιπάσματα.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: doctor20 στις Αύγουστος 06, 2015, 02:11:39 πμ
ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση φιλος...ειδα τα λιπασματα απο αγγλια και αυτο που εκανε εντυπωση ειναι οτι στο θειικο καλιο δεινει μια τιμη για το καλιο που ειναι πανω κατο το ιδιο με ενα απλο λιπασμα απο καποιο φυτωριο...το ενυδρειο μου αυτη τι στιγμη ειναι φουλ φυτεμενω με σκληρο νερο βεβαια ..δεν με ενδιαφερει να παρω μερος σε διαγωνισμουσ απλα να συντηρηται το ενυδρειο χωρισ να εχω θεματα με τα φυτα..εχω μπουκαλα μεσα και 4 τ5 λαμπες στα 180 λιτρα μικτα...χρησημοποιω αυτη τη στιγμη ενα λιπασμα που περνω απο καποιον συνχομπιστα που το πουλαει..απλα ελεγα να ξεκινησω να φτιαχνω κατι δικο μου γιατι δεν συμφερει ...τα νιτρικα ειναι ανεβασμενα για 2 λογουσ υπαρχουν ηδη στο νερο του δυκτιου καποια ποσοτηατ νιτρικων και μεσα στο ενυδρειο λανθασμεν βεβαια λογω edlers υπαρχει αρκετη ιχθυωφορτηση χωρισ βεαια να εχω θεματα με υπερβολικεσ αλγεσ...τα νιτρικα δεν τα χριαζομαι σιγουρα στο ενυδρειο καθωσ ειμαι υπερ καλυμενοσ ...αλλα χανω με αυτον τον τροπο και το καλιο που εχουν (νιτρικο καλιο)?ειναι διαφορετικο δηλαδη το καλιο που σου δεινει η καθε ενωση??χρειαζομαστε για ενα καλο λιπασμα διαφορετικων ενωσεων καλιο η ειναι το διο πραγμα??απο οτι ειδα πατωντασ θειικο καλιο τα περισοτερα τσουβαλια με καλιο δεινουν στο καλιο 49-50% και ενα ποσοστο στο θειο...κανουν δουλεια αυτα η θα ψωφησουν τα ψαρια??μιλαω παντα για την μεθοδο  estimated index .
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Αύγουστος 06, 2015, 09:55:49 πμ
Έκανα ένα μικρό ψάξιμο... Το θειικό κάλιο Κ2SO4 εαν είναι καθαρό θα σε καλύψει μια χαρά για τις ανάγκες σου σε κάλιο.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: doctor20 στις Αύγουστος 06, 2015, 11:01:15 πμ
τι ενοεις καθαρο ..ολλα τα λιπαμστα στα γεωργικα ηδη το περισσοτερο που δεινουν ειναι το 50% ενα 18% στο θειο και τα αλλα αγνωστα ...κανει κακο το θειο σε ενα ενυδρειο γνωριζουμε κατι γιαυτο?και ακουσα προσφατα οτι καποιοι χρησιμοποιουν και ΚCL χλωριούχο καλιο ξερουμε κατι γιαυτο?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Αύγουστος 06, 2015, 11:09:49 πμ
Εννοώ καθαρό σε σχέση με άλλες προσμίξεις. Αυτό που βρήκες είναι το ίδιο με αυτό που πουλάνε οι άγγλοι. Φαίνεται να είναι ΟΚ.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: doctor20 στις Αύγουστος 06, 2015, 11:20:30 πμ
και φαντασου η τιμη κιλου ειναι 1.80...αυτο λεγα μήπως ειναι κοροιδια αυτο με το σιτε και επειδη τα δίνει για ενυδρεια τα εχει δηθεν ποιο καλα...και  αλλεσ μαρκεσ που ειδα σε σακια το ιδιο καλιο εχουν ...με το αλλο το χλωριούχο καλιο ξερουμε τιποτα..?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Σεπτέμβριος 16, 2015, 12:59:49 μμ
Κάθησα κι έψαξα για το χλωριούχο κάλιο. Χρησιμοποιείται με ασφάλεια στο ενυδρείο. Το χλώριο που μπαίνει στο νερό για απολύμανση είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που περιέχεται στην ένωση. Αυτό είναι το χλωρίδιο το οποίο είναι ιόν. Τα αντιχλωριακά που χρησιμοποιούμε στο ενυδρείο μετατρέπουν το χλώριο σε χλωρίδιο.
Μπορεί να βρεθεί και σε γεωργικά λιπάσματα (0-0-62) αλλά και σε φαρμακεία.
Το χλωρίδιο αυτό βοηθάει στην απορρόφηση του καλίου από τα φυτά. Άλλωστε περιέχεται στα μακροστοιχεία που χρειάζονται τα φυτά.
Όμως υπάρχει και ένα σημαντικό μειονέκτημα. Το στοιχείο αυτό, καταναλώνεται με αργούς ρυθμούς από τα φυτά κι έτσι με τον καιρό μπορεί να συσσωρευθεί στο ενυδρείο.
Γενικότερα οι πιό πολλοί συνιστούν την χρήση θειϊκού καλίου παρά χλωριούχου.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: giannisaek στις Σεπτέμβριος 16, 2015, 05:07:57 μμ
Το χλωρίδιο ούτως η άλλως μπαίνει στο ενυδρείο μας όπως είπες από τις αλλαγές νερού που κάνουμε και το αντιχλώριο που βάζουμε, οπότε σωστά συνιστούν την χρήση θεϊκού καλίου.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Aquaplan στις Οκτώβριος 12, 2015, 10:51:21 μμ
Παιδια μια βοήθεια τα δουλευω τα λιπασματα καιρό τωρα με πολυ καλα αποτελεσματα
Εχω φτιαξει τις δοσολογιες μου, αλλα με το μιγμα του power4 δεν εχω καταλαβει ακομα τι παιζει
Οταν λεμε οτι βαζουμε 3 γρ στα 250 μλ και μας δινει ο.ο6 σιδηρο στα ποσα μλ δοσης κ στα ποσα λιτρα hitme κατι δεν εχω καταλαβει καλα;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Οκτώβριος 13, 2015, 01:26:35 πμ
Η αναλογία του power 4 έχει βγει όπως της seahem το λίπασμα με τη μονη διαφορα στο σιδηρο.η seachem εχει πολυ μεσα και για εμενα ειναι μειον. Στο power4 σου δίνει μικρη ποσοτητα και δεν εχεις να φοβηθεις αλγες λογω αυτου. Τη πηγη του σιδήρου θα τη παρεις απο αλλη σκονη
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Aquaplan στις Οκτώβριος 13, 2015, 05:11:39 μμ
 clapp ωραίος,γιατι εβαζα στο καλκιουλειτορ την αναλογία και δεν έβγαινε με τιποτα.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ στις Νοέμβριος 10, 2015, 11:11:47 πμ
Απορια με καθαροτητες, αν παρουμε νιτρικο καλιο για παραδειγμα, ενα με 99% καθαροτητα κι ενα με 60% καθαροτητα και φτιαξουμε ιδιο διαλυμα με 36γρ. στα 100ml, θα μας δωσουν ιδια ppm νιτρικου καλιου; Θελω να πω αν το ενα το ριχνουμε σε ενα ενυδρειο 100 λιτρων και το αλλο σε ενα δευτερο ενυδρειο, θα εχουμε την ιδια αυξηση νιτρικων;

Στάλθηκε από το GT-I9100 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Νοέμβριος 10, 2015, 11:28:44 πμ
Η λογικη, οπως αντιλαμβάνεσαι, λεει οχι.
Δεν ειναι παντα μετρήσιμα στα τεστ ομως να ξερεις.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: QS-Plan στις Νοέμβριος 10, 2015, 11:41:05 πμ
αν στο σκεύασμα με καθαρότητα 60% σε KNO3 το ακάθαρτο μέρος (40%) αποτελείται από xKNO3 σε ποσοστό 39% τότε κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, ναι, αλλιώς όχι...

Οι όποιοι υπολογισμοί θα κάνεις (αν δεν αναφέρει κάτι διαφορετικό η συνταγή σου), τους κάνεις βάσει της καθαρότητας... δηλαδή αν αντί για 100 γραμμάρια σκευάσματος με καθαρότητα 99% θελήσεις να χρησιμοποιήσεις σκεύασμα καθαρότητας 60%, τότε θα πάρεις 165 γραμμάρια από το σκεύασμα καθαρότητας 60%
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ στις Νοέμβριος 10, 2015, 02:40:48 μμ
Και το θεμα διαλυτοτητας; Ετσι δε θα βγαινει πιο αραιο το διαλυμα; Μου κανει εντυπωση εδω και καιρο διαβαζω καποιοι που παιρνουν λιπασματα χαμηλης καθαροτητας αλλα πανε συμφωνα με την εφαρμογη που ολοι ξερουμε και φτιαχνουν διαλυματα που σιγουρα ομως ξεφευγουν απ την εκτιμωμενη δοση ετσι δεν ειναι; Αρα παει στραφι ολο το προγραμμα;

Στάλθηκε από το GT-I9100 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2

Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: QS-Plan στις Νοέμβριος 10, 2015, 02:50:13 μμ
Η κάθε συνταγή που βγαίνει αφορά συγκεκριμένα συστατικά... π.χ. για καθαρότητας 99%

Αν για όποιον λόγο κάνω δικές μου αλχημείες, τότε μιλάμε για άλλη συνταγή...
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Aquaplan στις Νοέμβριος 10, 2015, 03:10:37 μμ
Καλησπέρα εγω εχω φτιαξει τα δικά μου συμφωνα με τις μεγιστες δυαλυτοτες του υπομνήματος που υπάρχει στο φορουμ respkt και δουλευω EI με την διαφορά οτι της πρωτες 10 μερες εκανα μετρησεις no3 ,po4 και fe ωστε να δω την δύναμη των υγρων που εφτιαξα και της ακριβής δοσολογίες, να σημειωσω οτι χρησιμοποιησα χαμηλής καθαρότητας σκόνες απο γεωπονικα αλλα οι συνταγες που υπαρχουν εδω μου βγηκαν 99% ίδιας απόδοσης.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: basili76 στις Νοέμβριος 10, 2015, 04:15:46 μμ
Πως το βγαζεις αυτο το 99% ιδιας αποδοσης?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Aquaplan στις Νοέμβριος 10, 2015, 04:26:01 μμ
Λεει εδω το υπόμνημα του φόρουμ:
Βάζω σε 100 λίτρα ενυδρείο.
Θέλω να κάνω  νιτρικό κάλιο (Potassium Nitrate).
Σε ένα μπουκαλάκι 250 ml.
Με 41 γραμμάρια  σκόνης παίρνω: στο κάθε 1 ml από το διάλυμα μου έχω 1,01 ppm νιτρικό κάλιο
Η διαλυτότητα είναι 36gr ανά 100ml άρα ή σκόνη μου θα διαλυθεί σίγουρα, γιατί θα μπορούσα να βάλω μέχρι 90 γρ στα 250 ml.

Οποτε εγω έβαλα 82gr στα 250ml γεωπονικό νιτρικο καλιο και όντως στο καθε 1ml μείγματος μου δινει 2ppm νιτρικο καλιο, λεω 99% γιατι τα τεστ δεν μετράνε σε ακρίβεια μηδενικού  ;)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: basili76 στις Νοέμβριος 10, 2015, 05:01:27 μμ
Τωρα μιλας ξεκαθαρα  :) . Χρησιμοποιησες λιπασμα καθαροτητας 50% οποτε εβαλες την διπλασια ποσοτητα για να παρεις τα ppm. Σωστο εν μερει. Τι γινεται ομως με το αλλο 50% αγνωστο υλικο που  εβαλες σε διπλασια ποσοτητα? Για να μην παρεξηγουμε δεν σε μαλωνω, απλα λεω αν το υπολογισες αυτο.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Aquaplan στις Νοέμβριος 10, 2015, 05:17:14 μμ
Δεν παρεξηγούμε εννοείται,κουβέντα να γινεται  :)
Έβαλα την διπλή ποσότητα με αγνώστου περιεκτικότητας νιτρικο κάλιο,αλλα παρ ολα αυτά πηρα ίδιας δύναμης μείγμα. Στο μυαλό μου ειχα ομως αυτο που λες οτι εφ όσον το νιτρικο καλιο που ειχα δν ηταν υψηλής καθαρότητας θα έπρεπε να βαλω το διπλό.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: basili76 στις Νοέμβριος 10, 2015, 05:24:45 μμ
Το παρατηρεις πως παει και μας ενημερωνεις  ;)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ στις Νοέμβριος 11, 2015, 02:36:51 πμ
Τωρα μιλας ξεκαθαρα  :) . Χρησιμοποιησες λιπασμα καθαροτητας 50% οποτε εβαλες την διπλασια ποσοτητα για να παρεις τα ppm. Σωστο εν μερει. Τι γινεται ομως με το αλλο 50% αγνωστο υλικο που  εβαλες σε διπλασια ποσοτητα? Για να μην παρεξηγουμε δεν σε μαλωνω, απλα λεω αν το υπολογισες αυτο.

Λαθος νομιζω ειναι αυτο που λες, δεν εβαλε διπλασια ποσοτητα επειδη συμπτωματικα η σκονη ηταν καθαροτητας 50%, εβαλε λιγο λιγοτερο απο αυτο που του επιτρεπει η διαλυτοτητα, ειτε 99% ειτε 50% καθαροτητα φανταζομαι η διαλυτοτητα ειναι ιδια, η απορια μου ειναι ποιο ειναι το αποτελεσμα μεταξυ δυο ιδιων διαλυματων αλλα διαφορετικης καθαροτητας.

Στάλθηκε από το GT-I9100 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: basili76 στις Νοέμβριος 11, 2015, 08:57:18 πμ
εχεις δικιο. και εγω ξαναδιαβαζοντας το καταλαβα πως τελικα το διαλυμα το εφτιαξε βασει διαλυτοτητας και οχι ποσα ppm θα του δωσει. βεβαια μπορει να μας πει και ο ιδιος την αρχικη του σκεψη. και φυσικα η διαλυτοτητα ειναι ιδια ειτε στα φαρμακευτικα ειτε στα γεωργικα λιπασματα. οσο για την απορια σου ποιο ειναι το αποτελεσμα μεταξυ των δυο διαλυματων θα σου πω πως εχω δει ενυδρεια απιστευτα και απο τις δυο περιπτωσεις. αυτοι που χρησιμοποιουν γεωργικα  λιπασματα υποστηριζουν πως δεν εχουν κανενα προβλημα με τα ζωντανα που εχουν μεσα στο ενυδρειο. προσωπικα ομως δεν θα ρισκαρα ποτε να εχω ριξει τοσα λεφτα για να φτιαξω ενα ενυδρειο και να <τσιγγουνευτω> να δωσω π.χ. 4 ευρω να παρω 200γρ, θειικο καλιο που θα μου παει κανα 2-3 χρονια. 
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Aquaplan στις Νοέμβριος 11, 2015, 10:46:15 πμ
Τα έφτιαξα όντως βάση δυαλητοτητας και γενικά ολα τα φτιάχνω με την μέγιστη δυαλητοτητα σε οσο λιγότερο νερο γινεται για εξοικονόμηση χώρου και για να μην χρειάζεται να ριχνω ας πουμε 20μλ αλλα 2ml.
Την πρωτη φορά πριν χρονια  που τα ειχα φτιάξει με αλλες οδηγίες απο φόρουμ του εξωτερικού δεν ειχαν παει πολύ καλά
ιςως γιατι δεν τα ειχα καταλάβει καλά ,τότε ειχα παρει καθαρές σκόνες απο χημικά,αλλα μετα βρηκα εδω το συγκεκριμένο υπόμνημα το οποιο δεν αφήνει τιποτα αναπάντητο,ηταν ο λογος που γράφτηκα και στο φόρουμ :).
Αποφάσισα να παρω απλά γεωπονικά διαβάζοντας πολλούς δυνατούς μποστανάδες που χρησιμοποιούν γεωπονικά χωρίς προβλημα.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Νοέμβριος 11, 2015, 05:02:41 μμ
...αλλα μετα βρηκα εδω το συγκεκριμένο υπόμνημα το οποιο δεν αφήνει τιποτα αναπάντητο,ηταν ο λογος που γράφτηκα και στο φόρουμ :).


Έγινε με πολυ δουλεια και Χαιρομαι πολυ γιαυτο που αναφερεις! Ειναι μια ώθηση ωστε να συνεχίζουμε και να προσφέρει ο καθενας οτι μπορει από τη πλευρα του.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ στις Νοέμβριος 11, 2015, 05:39:24 μμ
Μπορουμε να υποθεσουμε εντελως μπακαλιστικα οτι μια σκονη με 60% καθαροτητα θα δωσει το 60% των ppm σε σχεση με μια σκονη καθαρη;

Στάλθηκε από το GT-I9100 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk 2
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Mihallucci στις Ιανουάριος 19, 2016, 03:36:00 μμ
Παιδια τα φωτα σας παρακαλω.
σκεφτομαι τη αγορα καθαρου καλιου για το ενυδρειο, απ οτι βλεπω στο μπουκαλι της seachem εχει κ2ο σε 5% διαλυμα και λεει οτι το εχουν διυλίσει απο k2so4. Υπαρχει στην αγορα καθαρο οξειδιο του καλιου η να παω στο νιτρικο καλιο αφου ετσι κι αλλιως ριχνω το nitrogen για να γλιτωσω κι απ αυτο?    η να παρω θειικο καλιο????
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Mihallucci στις Ιανουάριος 20, 2016, 12:14:13 πμ
Καποιος γνώστης παιδια???
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Ιανουάριος 20, 2016, 12:43:05 πμ
Γνωση υπάρχει, χρονος δεν υπάρχει. Το ενυδρειο  και τα περιφερειακά αυτου, χρειάζονται υπομονη.
Οι ερωτησεις σου έχουν ηδη απαντηθεί μεσα στο θεμα.
Οταν δημιουργείς ενα λιπασμα θελεις να παρεις απο αυτο ενα κύριο συστατικό εκτως και αν φτιαξεις μαζικο λιπασμα.
Τη κυρια πηγη του καλιου τη περνουμε απο το θειικο καλιο.
Η συγκέντρωση του θειου ειναι μικρη και γιαυτο εκμεταλλευόμαστε το κάλιο. Στη περίπτωση που φτιαξεις νιτρικο καλιο τα νιτρικά θα υπερέχουν.Σε αυτη τη περίπτωση θα παρεις περισσοτερα νιτρικά και αρκετά λιγοτερο καλιο.

Το καλιο χρειάζεται σε υψηλη συγκέντρωση στο ενυδρειο. Αν το παρεις απο το νιτρικο καλιο θα μεγαλώσεις πολυ και τη συγκέντρωση των νιτρικών. Τελικα το τι θελεις να δημιουργήσεις εξαρτάται απο εσενα ;)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Mihallucci στις Ιανουάριος 20, 2016, 08:17:44 πμ
οκ ευχαριστω.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ στις Ιανουάριος 20, 2016, 07:58:23 μμ
Παιδια τα φωτα σας παρακαλω.
σκεφτομαι τη αγορα καθαρου καλιου για το ενυδρειο, απ οτι βλεπω στο μπουκαλι της seachem εχει κ2ο σε 5% διαλυμα και λεει οτι το εχουν διυλίσει απο k2so4. Υπαρχει στην αγορα καθαρο οξειδιο του καλιου η να παω στο νιτρικο καλιο αφου ετσι κι αλλιως ριχνω το nitrogen για να γλιτωσω κι απ αυτο?    η να παρω θειικο καλιο????

Στο διαδίκτυο θα βρεις και θειικό και νιτρικό κάλιο και τα δύο με 5 ευρώ συνολικά ή πιο ακριβά αν είναι 99% καθαρότητας. Θα πρέπει να έχεις μία ζυγαριά ακριβείας που να μετράει γραμμάριο και να έχεις και νερό αντίστροφης όσμωσης ή απιονισμένο στο οποίο θα ρίχνεις τις σκόνες. Συγκεκριμένα για αυτά τα δύο το θειικό κάλιο έχει διαλυτότητα 11.1 γραμμάρια στα 100ml, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να ρίξεις 13 γραμμάρια γιατί κάποια ποσότητα δεν θα διαλυθεί. Το ίδιο συμβαίνει για το νιτρικό το οποίο βέβαια έχει μεγαλύτερη διαλυτότητα στα 36.1 γρμ. ανά 100ml. Εγώ για να διευκολύνομαι τις στρογγυλεύω προς τα κάτω, δηλαδή για το θειικό ρίχνω 10 γρμ. στα 100ml ενώ για το νιτρικό 30γρμ. ανά 100ml. Μετά πας στην παρακάτω εφαρμογή http://www.theplantedtank.co.uk/calculator.htm (http://www.theplantedtank.co.uk/calculator.htm) βάζεις τα λίτρα σου, βάζεις το ανάλογο λίπασμα και τη διάλυμα έχεις φτιάξει, για παράδειγμα για το θειικό ότι έχεις διαλύσει 10γρμ. σκόνης στα 100ml, πατάς το calculate και σου δίνει πόσο κάλιο ρίχνεις για κάθε ml. Αν έχεις στόχο να πιάσεις τα 10ppm δες πόσα ml θα στο δώσουν και αυτό είναι το ολικό που θα ρίχνεις εβδομαδιαία. Πρόσεχε, στο νιτρικό κάλιο έχει δύο συστάσεις η εφαρμογή, εκεί που γράφει nitrate from potassium nitrate σου δείχνει πόσα νιτρικά θα ρίχνεις, ενώ εκεί που λέει potassium from potassium nitrate σου δείχνει πόσο κάλιο πέφτει απ το νιτρικό κάλιο και συνήθως επειδή είναι σχετικά αρκετό, μπορείς απ το θειικό κάλιο να ρίχνεις λιγότερο ή και καθόλου, αρκετοί δηλαδή ικανοποιούνται απ το κάλιο που πέφτει ταυτόχρονα με τα νιτρικά. Ελπίζω να βοήθησα, καλή επιτυχία.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Mihallucci στις Ιανουάριος 20, 2016, 11:11:43 μμ
Ναι, αυτα ολα τα καταλαβα,  και ζυγαρια ακριβειας εχω, απλως το θεμα μου ειναι αν θα παρω θειικο καλιο η νιτρικο καλιο.
Μαλλον θα παρω και τα δυο ,το ενα για πηγη καλιου για να αντικαταστησω το seachem potassium και το αλλο για το seachem nitrogen.
Σ ευχαριστω παντως για την αναλυση.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Θοδωρής Μ στις Ιανουάριος 24, 2016, 10:25:22 μμ
Ισως το αναλυτικότερο άρθρο σχετικά με τα diy λιπάσματα.

Το μπράβο είναι λίγο..!!!!

 clapp
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: sxetikos στις Αύγουστος 12, 2016, 12:14:08 μμ
Σκέφτομαι να ξεκινήσω λίπανση με τη μέθοδο ΕΙ. Είδα για τα παρακάτω από the nutrient company:

1. Monopotassium Phosphate (KH2PO4)
2. Ascorbic Acid (C6H8O6) (E300)
3. Potassium Sorbate (C6H7KO2) (E202)
4. Potassium Nitrate (KNO3)
5. TNC Trace Elements

Θα χρειαστώ κάτι επιπλέον; Μπορώ να βρω τα αντίστοιχα από Ελλάδα και από που;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Αύγουστος 15, 2016, 02:46:41 μμ
Αυτα που αναφερεις ειναι μια καλη αρχη!
Καλη επιτυχια,ευκολο ειναι.
Για Θεσσαλονίκη υπάρχουν οι πληροφορίες μέσα στο άρθρο,για τις υπολοιπες πόλεις δυστυχώς δε γνωρίζω. Όταν μαθετε ενημερώστε ωστε να ξέρουν και τα υπολοιπα μελη
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ στις Σεπτέμβριος 14, 2016, 04:47:11 μμ
Μία απορία όσον αφορά την ΕΙ, λέει για νιτρικά 10-30 και κάλιο 10-30 έτσι; Αυτό σημαίνει ότι άμα θέλω τα νιτρικά μου να τα κρατάω στο 10 θα πρέπει και το κάλιο να είναι στο 10 ή μπορώ το κάλιο να το πάω και στα 20ppm; Η ερώτησή μου δηλαδή είναι ότι αυτά πάνε παρέα ή συμπτωματικά τα όριά τους είναι τα ίδια;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Σεπτέμβριος 14, 2016, 10:39:06 μμ
Ο γενικός κανόνας λέει πως πάνε μαζί.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ στις Σεπτέμβριος 14, 2016, 10:46:04 μμ
Ο γενικός κανόνας λέει πως πάνε μαζί.

Ευχαριστώ Δανιήλ, άρα για επιβεβαίωση, αν κρατάω τα νιτρικά στο 10, τόσο θα πρέπει να έχω και στο κάλιο;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Σεπτέμβριος 14, 2016, 10:52:16 μμ
Έτσι. Στην ουσία το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βάζεις τέτοιες ποσότητες Ν και Κ ώστε να έχεις τα ίδια ppm.
Αλλά πως μετράς το κάλιο στο ενυδρείο? Είναι απλό: Με λεφτά  ;D
Τα τεστ καλίου για θαλασσινό νερό δεν κάνουν για το γλυκό αφού η τα βήματα μέτρησης είναι νομίζω ανά 15ppm γιατί στο θαλασινό νερό το κάλιο είναι μερικές εκατοντάδες ppm.
Έχει βγάλει η JBL πρόσφατα τεστ καλίου για γλυκό νερό. δες την προτεινόμενο λιανική τιμή από το επίσημο site της εταιρείας και θα καταλάβεις
https://www.jbl.de/?lang=en&mod=products&func=detail&id=3896#2541100
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ στις Σεπτέμβριος 14, 2016, 11:02:25 μμ
22 ευρώ για 25 τεστ;  :-\ Με τίποτα, εξάλλου η Ε.Ι. φιλοσοφία πάνω σ αυτό στηρίζεται, μην κάνουμε τεστ. Ρίχνουμε υπέρ του δέοντος για 6 μέρες και με μία αλλαγή 50% βγάζουμε την περίσσεια κ.ο.κ. Ετσι και ξεκινήσω να αγοράσω τεστ για κάλιο, σίδηρο, φωσφορικών, δεν θα μπορώ ούτε να φάω στη συγκεκριμένη φάση της ζωής μου, (άνεργος).
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: mpampis81 στις Δεκέμβριος 30, 2016, 01:29:05 πμ
K2SO4 (θειικό κάλιο) xρησιμοποιούμε για πηγή καλίου
 MgSO4 (θειίκο μαγνήσιο) xρησιμοποιούμε για πηγή μαγνησίου
 CaCO3, (ανθρακικό ασβέστιο) xρησιμοποιούμε για πηγή  ασβεστίου
ΚΝΟ3 (Νιτρικό κάλιο) xρησιμοποιούμε για πηγή  Νιτρικών
 KH2PO4 (δισόξινο φωσφορικό κάλιο) ή fleet enema ή enema phosphates botania xρησιμοποιούμε για πηγή φωσφορικών
 Power4 ή Greenzit για όλα τα ιχνοστοιχεία
 Σίδηρος (γλουκονικός ή χηλικος σίδηρος)
 Ασκορβικό Οξύ E300

Από τα παραπάνω χρησιμοποιώ το super4 και το fleet enema. Τα υπόλοιπα τα βρίσκω σε γεωργικό κατάστημα κ του λέω ότι τα θέλω για ενυδρειακη χρήση; βγάζει κάποια εταιρεία λίπασμα που να μας κάνει;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: basili76 στις Δεκέμβριος 30, 2016, 01:44:02 πμ
Προσωπικα ολα τα λιπασματα τα περνω απο τα χημικα με 99% τουλαχιστον καθαροτητα. Τα γεωργικα ειναι κατα 60% αυτο που λενε και με ενα αγνωστο 40%. Παρ ολα αυτα πολλοι εδω μεσα χρησιμοποιουν τετοια λιπασματα με καλα αποτελεσματα. Μην τους πεις παντως για ενυδρειο. Δεν εχουν ιδεα
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Lth στις Δεκέμβριος 30, 2016, 07:41:07 πμ
Τα περισσοτερα απο αυτα ξερουμε πανω κατω τιμες??
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: basili76 στις Δεκέμβριος 30, 2016, 08:14:03 πμ
Η διαφορα ειναι τεραστια στην τιμη. Ακριβως για να σου πω ολες τις τιμες λιγο δυσκολο. Δεν τις θυμαμαι. Ενδεικτικα να σου πω πως το θειικο καλιο εχει το καθαρο γυρω στα 20-25€ το κιλο και με τα ιδια λεφτα γεωργικο περνεις ολοκληρο σακι.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Lth στις Δεκέμβριος 30, 2016, 10:35:23 πμ
Το να παρεις 60-40 λχ θα εχει τυχον περιεργα αποτελεσμα στο νερο?Κακες επιπτωσεις στα ψαρια εναντι ενος καθαρου?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: basili76 στις Δεκέμβριος 30, 2016, 11:57:19 πμ
Εγω δεν βαζω τετοια λιπασματα. Πολλοι ομως που βαζουν λενε πως δεν υπαρχει προβλημα. Ειναι καθαρα θεμα επιλογης. Η αποφαση δικια σου
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Lth στις Δεκέμβριος 30, 2016, 12:00:49 μμ
Καταλαβα :-)
Ευχαριστω πολυ
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Lth στις Ιανουάριος 06, 2017, 09:15:40 μμ
 MgSO4 (θειίκο μαγνήσιο) xρησιμοποιούμε για πηγή μαγνησίου
 CaCO3, (ανθρακικό ασβέστιο) xρησιμοποιούμε για πηγή  ασβεστίου
Εφοσον δεν χρησιμοποιω νερο οσμωσης οποτε δεν τα χρειαζομαι...
K2SO4 (θειικό κάλιο) xρησιμοποιούμε για πηγή καλίου κομπλε απο αυτο..
ΚΝΟ3 (Νιτρικό κάλιο) xρησιμοποιούμε για πηγή  Νιτρικών==>Θα χρειαστω κατι τετοιο?

 KH2PO4 (δισόξινο φωσφορικό κάλιο) ή fleet enema ή enema phosphates botania
 Power4 ή Greenzit για όλα τα ιχνοστοιχεία η σημερα απο οσο εχω διαβασει το Super 4 σωστα?
 Σίδηρος (γλουκονικός ή χηλικος σίδηρος) οσον αφορα τον σιδηρο που τον βρισκω?
 Ασκορβικό Οξύ E300 θα το χρειαστω?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: carp82 στις Ιανουάριος 06, 2017, 11:01:47 μμ
Νιτρικό κάλιο (ΚΝΟ3) αν κανείς μετρήσεις και δεις οτι εχεις έλλειψη σε νιτρικά τότε θα πρέπει να ρίξεις. Αν εχεις νιτρικά δεν χρειάζεται να ρίχνεις. Τα νιτρικά παράγονται απο την τροφή και τα απόβλητα των ψαριών (κύκλος αζώτου)

Για σίδηρο αν χρειαστείς υπάρχει στα καταστήματα υγρό συμπλήρωμα απο διάφορες εταιριες(seachem, easy lifeκτλ)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Ιανουάριος 06, 2017, 11:19:42 μμ
Σε βλεπω οργανωμένο και χαιρομαι.

Σιδηρο βαζεις μικρες ποσοτητες και αξιζει να παρεις ενα της seahem για παραδειγμα.
Σε αλλη περιπτωση θα το βρεις οπως και τις υπολοιπες σκονες.

Με τις μετρησεις που θα κανεις καλό ειναι να εχεις μια σωστή αναλογια ολων.

Ασκορβικο οξυ λειτουργει ως συντηρητής, υπαρχει και στα τροφιμα.
Το αγοραζεις εξισου από εκει που θα βρεις και τα υπολοιπα. Η ποσοτητα που θα χρειαστεις ειναι πολυ μικρη.

Καλή επιτυχία
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Lth στις Ιανουάριος 07, 2017, 01:51:46 πμ
Τελεια :-) ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις... :-)
Αν και λογικα εκλεισα σε 3 πραγματακια +1 αν για 2 εκδοχες απο οτι καταλαβα...
Νιτρικο,φωσφορικο καλιο + ιχνοστοιχεία
 KNO3,KH2PO4 + power 4 η super 4
 Και το θειικο καλιο
Ετσι μπορω με τα 3 πρωτα να παιξω αναλογιες  για EI  και με το θειικο καλιο μπορω να φτιαξω και PMDD σωστα?
Ετσι ειμαι σε ολα μεσα αναλογα με την χρηση που θελω να κανω...αν παιξω με σταθερο διοξείδιο παιζω με ΕΙ αλλιως με PMDD..το ασκορβικο οξυ δεν θα μου χρειαστει σε μεγαλες ποσοτητες...οποτε ισως να το παρω αργοτερα...ενω τον σιδηρο οπως ειπες μπορω να παρω κατι επώνυμο
Διορθωσε με αν κανω καποιο λαθακι...

Στάλθηκε από το ALE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Ιανουάριος 10, 2017, 01:57:01 πμ
Οι αναλυσεις των 2 βρίσκονται σε προηγουμενες σελιδες.Τη λίπανση που κάνουμε στο ενυδρειο μας ουσιαστικα τη καθορίζουμε μονοι μας.Μετά απο συντομο διαστημα θα φτιαξεις ενα δικο σου προγραμμα περα απο τις τυποποησεις ;)

Εισαι σε πολυ καλο δρομο!
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: DIMITRISVAR στις Ιανουάριος 17, 2017, 04:02:03 μμ
Παντως παιδια φτιαχνοντας μονος τα υγρα που δεν ειναι πραγματικα τπτ μα τπτ,σου βγαινουν τζαμπα σε σχεση με την αγορα απο καποια εταιρεια!
Ευχαριστουμε πολυ παιδια για τα φωτα σας! :-*
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: DIMITRISVAR στις Ιανουάριος 17, 2017, 04:12:49 μμ
Μπορουμε να κανουμε και διοξειδιο CO2?Υπαρχει σε σκονη?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: pashaloua στις Ιανουάριος 17, 2017, 05:04:22 μμ
Να εισαι καλα.
Δες τα θεματα οπως DIY CO2.Είναι πληρως κατατοπιστικά!
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: mpampis81 στις Μάιος 11, 2017, 09:29:09 μμ
Στο δεύτερο ποστ αναφέρεται


Αρχικά υπολογίζω να έχω στο ενυδρείο τις ουσίες όσο αναφορά την ανάγκη των φυτών μου και αυξομειώνω σταδιακά  όλα τα λιπάσματα που βάζω ώστε να ελαττώσω τη πιθανότητα εμφάνισης άλγεων.
Δηλαδη:
Νιτρικά (ΝΟ3): 20-30 ppm
Φωσφορικά: 1-3 ppm
Κάλιο: 20-30 ppm
CO2: 30 ppm
Mαγνήσιο: 5-25 ppm
Σίδηρος: 0.1-1.0 ppm


Αυτό είναι το επιθυμητό σε high-tech ενυδρείο;Τόσο πρέπει να έχουμε στο ενυδρείο ;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Μάιος 11, 2017, 10:13:48 μμ
Οι παραπάνω τιμές αναφέρονται σε high-tech ενυδρείο.

Πρώτα απ' όλα οι δόσεις αυτές είναι ένας γενικός μπούσουλας. Από κεί και πέρα πρέπει να προσαρμοστούν σε κάθε ενυδρείο ειδικά. Για παράδειγμα μπορεί να έχουμε φυτά που απαιτούν λιγότερο ή περισσότερο σίδηρο ή κάποιο άλλο στοιχείο, φωτισμό σε διάφορα μήκη κύματος, διαφορετικό υπόστρωμμα κ.λ.π. Βέβαια οι διαφοροποιήσεις γίνονται σε μικρή κλίμακα.
επίσης παίζοντας με την αναλογία νιτρικών-φωσφορικών αλλάζουμε το χρώμα σε κάποια φυτά όπως για παράδειγμα η Ludwigia Perennis που μπορεί να γίνει κόκκινη ή μωβ, το pogostemmon stellata, η limnophilla aromatica κ.λ.π.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: DimitrAnest στις Αύγουστος 07, 2017, 06:08:39 μμ
Για τη Παρασκευή «Fe DTPA» σιδήρου

Μπορούμε να κρατάμε την εξής αναλογία.
1 γραμμάτιο για κάθε 10ml νερού όσμωσης.
Πχ για 250ml θέλουμε 25 γραμμάρια σκόνης.
Αυτό θα μας δώσει: 0,1 ppm σε 1 ml διαλύματος για 100 λίτρα
   2 ml διαλύματος για 200 λίτρα
   3ml διαλύματος για 300 λίτρα
Και ούτω καθεξής.
 
Σε περίπτωση γλυκονικού σιδήρου κρατάμε ίδιες αναλογίες;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: invisiblesurfer στις Οκτώβριος 13, 2017, 08:55:33 μμ
Καλησπέρα

Έφτιαξα χειλικο σίδηρο όπως ανέφερε το πρώτο ποστ και χρωματίζει παρά πολύ το νερό. Έχουν περάσει 20 λεπτά και ακόμα το νερό έχει μια κόκκινη απόχρωση.

Έχω κάνει κάτι λάθος;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: giannisaek στις Οκτώβριος 13, 2017, 09:12:09 μμ
Έριξες μεγάλη ποσότητα χειλικού σιδήρου στο νερό;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: invisiblesurfer στις Οκτώβριος 13, 2017, 10:13:58 μμ
Έριξα 15mL σε 900L (660 το κυρίως ενυδρειο και 250 το σαμπ)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Οκτώβριος 13, 2017, 10:39:16 μμ
Η ποσότητα που έριξες είναι πολύ μικρή άρα δεν υπάρχει θέμα υπερδοσολογίας.
Τι σίδηρο έριξες? Έχει κάποια στοιχεία στην συσκευασία του?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: invisiblesurfer στις Οκτώβριος 13, 2017, 10:52:39 μμ
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, είναι χειλικοs σίδηρος Fe EDTA 6%

Να προσθέσω ότι η κανονική ποσότητα για το ενυδρείο μου θα ήταν 45mL αλλά αποφάσισα να το σπάσω σε 3 εβδομαδιαίες δόσεις, για να γλιτώσω το πολύ κοκκίνισμα του νερού. Με.45mL θα είχα πρόβλημα φοβάμαι, θα γινόταν πολύ κόκκινο το νερο
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Οκτώβριος 13, 2017, 11:07:27 μμ
Εάν έχεις υψηλό Ph μάλλον από εκεί είναι το πρόβλημα. Αν το Ph είναι πάνω από 6,5 είναι καλό να χρησιμοποιούμε σίδηρο DTPA.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Mythosr στις Οκτώβριος 14, 2017, 09:01:14 πμ
Iron Sources in Hydroponics : Which One is the Best ?

Definitely one of the most important problems dealing with the stability of hydroponic solutions is the availability of the iron (Fe+2 or Fe+3) ions. Since iron easily forms hydroxides and insoluble salts with other ions present in hydroponic media it becomes essential for us to provide iron in a way which is accessible to the plant and does not "come out" of the hydroponic solution through precipitation. Within the next few paragraphs I will talk to you about different iron sources available to hydroponic growers and which source is actually the best one we can use in hydroponic nutrient solutions. We will go through the different factors that make an iron source better or worse and finally we will be able to choose one as the ideal source for our nutrient needs.
What is the problem with iron ? The main problem we have with iron is that - unlike most other transition metal ions in hydroponic solutions - it is a very strong hard lewis acid which easily forms insoluble salts with many of the hard lewis bases within our hydroponic solutions. When iron is added to a nutrient solution in its "naked" form (for example when adding iron (II) sulfate) the ion easily reacts with carbonate, phosphate, citrate, oxalate, acetate or hydroxide ions to form insoluble compounds that make the iron effectively unavailable to our plants. To put it in simpler terms, iron ions have a chemical nature which is similar but opposite to that of many other constituents of our hydroponics solution meaning that when they meet together they form a "perfect match" that does not easily separate.
There is not only a problem with the higher inherent chemical match-making of iron with the anions present within the solution but we also have the problem that iron is always present at a much higher concentration than the other micronutrients. So even though some transition metals like copper would suffer from similar problems the fact is that they do not simply because of their much lower concentration (Fe is usually around 3-5 ppm while Cu is usually around 0.05-0.01 ppm).
The solution to this problem is actually easy and comes in the form of chelating agents that "wrap" around the iron ions and make them disappear to anions that may want to form stable salts with them. There are many of these chelating agents with the most commonly used being EDDHA, EDTA and DTPA. They are different due to the fact that their stability is different and their abilities to dissolve iron are also different. While all of them make sure iron stays within solution EDTA only allows this to happen until pH 5-6 while, DTPA takes it until about 8 and EDDHA to more than 9. The most stable iron complex is definitely FeEDDHA but this does not make it necessarily the best candidate for hydroponic growing.

The fact is that although EDDHA binds iron much more strongly it decomposes easier within the hydroponic solution than EDTA or DTPA (this is due to the fact that EDDHA is composed of several different isomers, some of which are not very stable), reason why this complex appears to be but is not the best solution for hydroponic nutrient solutions. The best compromise between stability and durability is earned by DTPA which gives us a very stable complex and a strong resistance to decomposition. So next time you are looking into getting a new complex for your Fe needs, try FeDTPA (this salt can also be used with my hydroponic calculator).

Κοινώς, σύμφωνα με αυτό το άρθρο για την υδροπονία: το DTPA έχει τον καλύτερο συνδυασμό σταθερότητας και διάρκειας, το EDTA δουλεύει μόνο σε χαμηλό ph και το EDDHA είναι ακόμα ποιο σταθερό και λειτουργεί σε ακόμα υψηλότερο ph αλλά διαλύεται γρήγορα.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: tdm900ccc στις Ιανουάριος 30, 2019, 07:25:11 μμ
Τα πάντα όλα!!! Εύγε  sevasmos

Όσον αφορά το κόστος των υλικών: Έχω πάρει πριν από ένα χρόνο όλες τις σκόνες που χρειάζονται για τα παραπάνω παρασκευάσματα (μαζί με το ασκορβικό οξύ για το all in one παρασκεύασμα) από ένα μαγαζί από Αγγλία.
Στο σύνολο μου βγήκαν (μαζί με τα έξοδα αποστολής) 23 λίρες δηλ. περίπου 28 ευρώ + 12 ευρώ περίπου μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας (μετράει 0,001 του γραμμαρίου - έως 20 γρ.).
Γενικό σύνολο 40 ευρώ και κρατάνε για πάντα!

Ενδεικτικά π.χ. Estimated Index (EI)
Για ένα ενυδρείο 200 λίτρων θέλεις 20ml την εβδομάδα διάλυμα macro. Φτιάχνεις ένα διάλυμα 250ml και το χρησιμοποιείς για 2,5 μήνες. Για την παρασκευή του διαλύματος αυτού χρειάζεσαι 33gr Νιτρικό Κάλιο (ΚΝΟ3). Αγοράζοντας 100gr ΚΝΟ3 σου φτάνει για 7,5 μήνες.
Για το all in one κάνεις διάλυμα 500ml. Αυτό φτάνει για 20 εβδομάδες. Πληρώνοντας 28 ευρώ για τα απαιτούμενα υλικά μπορώ φτιάχνω 5 λίτρα all in one διάλυμα το οποίο, για ενυδρείο 200 λίτρων, αρκεί για 4 χρόνια περίπου!!

Και αν υπολογίσετε οτι όλες αυτές τις σκόνες μπορείτε να τις βρείτε φθηνότερα στην Ελλάδα (και χωρίς έξοδα αποστολής) τότε το κόστος είναι μηδαμινό.

Εδώ μπορείτε να δείτε και το χρώμα που έχει το διάλυμα all in one

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/Color_zpsat9wvxqr.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/Color_zpsat9wvxqr.jpg.html)
μηπως ειναι ευκολο να μας πεις απο πιο καταστημα? καποιο λινκ γιατι θελω να κανω μια δοκιμη και δεν μπορω να βρω τα υλικα?
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Φεβρουάριος 04, 2019, 01:52:27 μμ
Μπορώ να σου δώσω διεύθυνση καταστήματος από το εξωτερικό. Είναι το https://thenutrientcompany.com/

Και στην Ελλάδα υπάρχουν αλλά δεν έχω πρόχειρες κάποιες διευθύνσεις.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Νάσος Αναγνώστου στις Μάρτιος 11, 2019, 02:32:24 μμ
Χαίρετε κι από εμένα.
Γνωρίζει κάποιος / κάποια να μου πει (γράψει) που μπορώ να βρω ΚΝΟ3 σε σκόνη στη Θεσσαλονίκη;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Sarpijk στις Μάρτιος 11, 2019, 07:46:13 μμ
Χαίρετε κι από εμένα.
Γνωρίζει κάποιος / κάποια να μου πει (γράψει) που μπορώ να βρω ΚΝΟ3 σε σκόνη στη Θεσσαλονίκη;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα, εχω παρει τελευταια απο την Φραγκων. Απο το πρωτο μαγαζι στα δεξια οπως θα στριψεις απο Δωδεκανήσου. Χυμα στα 3€ το κιλο εαν θυμάμαι. Της Haifa.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Νάσος Αναγνώστου στις Μάρτιος 11, 2019, 08:37:11 μμ
Χαίρετε κι από εμένα.
Γνωρίζει κάποιος / κάποια να μου πει (γράψει) που μπορώ να βρω ΚΝΟ3 σε σκόνη στη Θεσσαλονίκη;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα, εχω παρει τελευταια απο την Φραγκων. Απο το πρωτο μαγαζι στα δεξια οπως θα στριψεις απο Δωδεκανήσου. Χυμα στα 3€ το κιλο εαν θυμάμαι. Της Haifa.
Ευχαριστώ.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Elef στις Μάρτιος 26, 2019, 03:19:42 μμ
Μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα λιπάσματα για το ενυδρείο αντί να μπαίνουμε στην διαδικασία να το παράγουμε μόνοι μας;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: LeeHook στις Μάρτιος 26, 2019, 07:40:47 μμ
Φυσικά. Στα περισσότερα pet shop θα βρεις λιπάσματα από ενυδρειακές εταιρείες.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Elef στις Μάρτιος 26, 2019, 08:51:06 μμ
Φυσικά. Στα περισσότερα pet shop θα βρεις λιπάσματα από ενυδρειακές εταιρείες.
Θα μπορούσες να μου προτεινεις ενα καλό και οικονομικό το οποίο θα με βολεψει για αρκετό καιρό;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: giannisaek στις Μάρτιος 26, 2019, 09:06:42 μμ
Φυσικά. Στα περισσότερα pet shop θα βρεις λιπάσματα από ενυδρειακές εταιρείες.
Θα μπορούσες να μου προτεινεις ενα καλό και οικονομικό το οποίο θα με βολεψει για αρκετό καιρό;

Τα καλύτερα https://www.seachem.com/planted.php
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: atha στις Μάρτιος 26, 2019, 09:17:35 μμ
...και τα φθηνότερα https://www.easylife.eu/products/freshwater
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Elef στις Μάρτιος 26, 2019, 09:45:31 μμ
Φυσικά. Στα περισσότερα pet shop θα βρεις λιπάσματα από ενυδρειακές εταιρείες.
Θα μπορούσες να μου προτεινεις ενα καλό και οικονομικό το οποίο θα με βολεψει για αρκετό καιρό;

Τα καλύτερα https://www.seachem.com/planted.php
έχει πολλά,ποιό να πάρω;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: giannisaek στις Μάρτιος 26, 2019, 09:48:22 μμ
Θέλεις γενικό λίπασμα, κάλιο, και Excel.
Υπάρχουν όμως και φυτά που δεν παίρνουν το λίπασμα από το νερό αλλά από τις ρίζες και πρέπει να πάρεις λίπασμα σε ταμπλέτες βυθού.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Elef στις Μάρτιος 26, 2019, 09:49:23 μμ
...και τα φθηνότερα https://www.easylife.eu/products/freshwater
Ποιό να πάρω;Σε ελληνικά καταστήματα δεν μπορώ να τα βρω;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Elef στις Μάρτιος 26, 2019, 09:50:32 μμ
3 διαφορετικά ειναί;Ή όλα σε ένα;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: k antonis37 στις Μάρτιος 26, 2019, 10:39:16 μμ
Γενικό λίπασμα: seachem flourish και easy life prophito
Κάλιο: seachem potassium και easy life potassium
Υγρό co2: seachem excel και easy life carbon
Σου έγραψα το αντίστοιχο κάθε εταιρίας....Επειδή έχω χρησιμοποιησει μόνο τα προϊόντα της seachem το excel σε κάποια φυτά όπως egeria densa , κερατοφυλλο , βαλισνεριες ίσως να σου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα..... quest?
Όπως σου είπε κι ο Γιάννης θα χρειαστείς και ταμπλέτες βυθού για κάποια φυτά...!!!!Υπάρχουν της seachem και της tetra ( από Ελλάδα μόνο αυτές έχω χρησιμοποιησει ) και μπορείς να βρεις κι από ebay....
Ελπίζω να βοηθησα έστω και λίγο.....!!!! :)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Elef στις Μάρτιος 26, 2019, 11:03:29 μμ
Γενικό λίπασμα: seachem flourish και easy life prophito
Κάλιο: seachem potassium και easy life potassium
Υγρό co2: seachem excel και easy life carbon
Σου έγραψα το αντίστοιχο κάθε εταιρίας....Επειδή έχω χρησιμοποιησει μόνο τα προϊόντα της seachem το excel σε κάποια φυτά όπως egeria densa , κερατοφυλλο , βαλισνεριες ίσως να σου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα..... quest?
Όπως σου είπε κι ο Γιάννης θα χρειαστείς και ταμπλέτες βυθού για κάποια φυτά...!!!!Υπάρχουν της seachem και της tetra ( από Ελλάδα μόνο αυτές έχω χρησιμοποιησει ) και μπορείς να βρεις κι από ebay....
Ελπίζω να βοηθησα έστω και λίγο.....!!!! :)
Εννοείται πως με βοηθισες!Η λάμπα που έχει το ενυδρείο που θέλω να πάρω είναι 13W. Εχω εύρος επιλογών σε αυτά τα watt;
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: k antonis37 στις Μάρτιος 26, 2019, 11:37:00 μμ
Anubias , java fern , hygrophila polysperma , java moss , βαλισνεριες , κρυπτοκορινες , κερατοφυλλο και egeria densa....
Με διάρκεια φωτισμού 8 - 10 ώρες πιστεύω πως θα είσαι οκ.... ;)
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: Ηρακλής στις Ιανουάριος 14, 2021, 02:36:26 μμ
Καλησπέρα, ξεθάβω το θέμα για να ρωτήσω.....δλδ αν πάρω Θειικο κάλιο και βάλω όπως λέει ο πίνακας στην αρχή 11,1 γρ. ανά 100 ml νερού θα έχω το ίδιο κάλιο με της  Seachem σε δοσολογίες?Γιατί είδα ότι αυτό έχει σαν παράδειγμα.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: repanas6 στις Ιανουάριος 15, 2021, 02:00:33 μμ
Είναι καλή σύγκριση και μπουσουλας αλλα πιστεύω έχει νόημα μόνο αν γλιτωνεις αρκετά λεφτά σε ετήσια βάση.. Κάλιο δε θα χρειάζεται να προσθέτεις συνέχεια και τόσο πολύ.
Τίτλος: Απ: Λιπάσματα, πως να τα φτιάξετε όλα!
Αποστολή από: DIMITRISVAR στις Ιανουάριος 24, 2021, 02:11:17 μμ
Για το συγκεκριμένο υγρό αν θες να φτιάξεις ρίξε μια ματιά της τελευταίες σελίδες και θα σου λυθούν όλες οι απορίες.Η τιμή αν θυμάμαι καλά τώρα είναι 28 ευρώ το κιλό που είναι πάρα πολύ... εμείς όταν είχαμε πάρει το μοιράσαμε στα 4 και ναι άξιζε τον κόπο.

http://aqua4fun.gr/index.php/topic,15737.msg322998.html#new