ΑποστολέαςΘέμα: Το Reef του φτωχού.  (Αναγνώστηκε 8683 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Τρελογιατρός

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 1617
 • Εμπειρία: Στις αλλαγές νερού
 • Τα ενυδρεία μου: Franken-RSM130
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
Το Reef του φτωχού.
« στις: Δεκέμβριος 28, 2013, 12:42:44 πμ »
      Ένα reef ίσως είναι πολυτέλεια στις μέρες μας.Αυτά τα μοναδικά εντυπωσιακά χρώματα που εκπέμπει ένα ενυδρείο υφάλου είναι κάτι φρέσκο σχετικά για εμάς που έχουμε δει αυτά τα πλάσματα μόνο στο γυαλί της τηλεόρασης και λίγοι τυχεροί τα απόλαυσαν στο μεγαλείο τους ζωντανά στα μέρη τους.Το μόνο σίγουρο είναι οτι δεν είναι κάτι φτηνό αλλά μπορούμε να απολαύσουμε το ταξίδι ενός οικόσιτου υφάλου με μελετημένες,οικονομικές επιλογές.Εδώ θα δείτε κάποια πράγματα που σίγουρα τα περισσότερα θα τα έχετε ξαναδεί,αλλά θα μάθετε και κάτι καινούργιο και εσείς και ο γραφών.Διαβάστε το θέμα μέχρι το τέλος και ας απολαύσουμε το ταξίδι.
      Τα παρακάτω δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από προσωπικές απόψεις πάνω στην δημιουργία και συντήρηση ενός reef ενυδρείου και δεν έχουν στόχο ούτε να σας αποπροσανατολίσουν ούτε να διαφημίσουν προϊόντα,αλλά ούτε και να δυσφημήσουν αγαθά τα οποία πωλούνται σε μαγαζιά.
Εξάλλου το Α4F είναι ένα τίμιο φόρουμ και εύχομαι να μείνει έτσι αγνό και χομπίστικο για πάντα.

Α.Μεθοδολογία.

1.Berlin system



       Το πιο διαδεδομένο και επιτυχημένο μοντέλο διατήρησης οικόσιτου υφάλου είναι η μέθοδος Berlin.Εδώ βασιζόμαστε στον ζωντανό βράχο για να σπιτώσουμε ένα πλήθος βακτηρίων που είναι ικανά να καταναλώνουν τους ρύπους του νερού,και ένα protein skimmer που αποδεδειγμένα αποβάλει τις μεγάλες οργανικές ενώσεις.Οι αλλαγές νερού είναι μέσα στο πρόγραμμα αν όχι κάθε μια τουλάχιστον κάθε δύο βδομάδες.

2.Monaco system



      Το άλλο μοντέλο που εφαρμόζεται σε πολλά δημόσια ενυδρεία είναι η μέθοδος του Jean Jaubert όπου ένα βαθύ υπόστρωμα(8-10cm) χρησιμοποιείτε για την ανάπτυξη διηθηματοφάγων οργανισμών όπου καταναλώνουν οργανικά και ανόργανα συστατικά και χρησιμοποιείτε ένας χώρος για την ανάπτυξη κάποιας μακροάλγης(Refugium)οι οποίες άλγες δρουν ανταγωνιστικά με τις υπόλοιπες άλγες  και τα βακτήρια βοηθάνε στην απορρόφηση ρύπων και στην διατήρηση καλής ποιότητας του νερού.Ο βράχος σε αυτή τη μέθοδο είναι απλά διακοσμητικός και οι αλλαγές νερού είναι κάτι που δεν χρίζει ιδιαίτερης σημασίας.

3.ΖΕΟ



      Το ολιγο θρεπτικό αυτό μοντέλο δίνει εντελώς εξωπραγματικούς χρωματισμούς στα κοράλλια και στηρίζεται στην ανάπτυξη βακτηριοπανίδας σε ένα ειδικό υλικό(ζεόλιθος)μέσω διαφόρων σκευασμάτων που αν και καταστρέφουν τα συστατικά της άλγης αυτής που περιβάλει το κοράλλι(ζωοξανθέλες) τα επιτρέπει να ζουν και να τρέφονται σε συνθήκες μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.Φυσικά για να διατηρήσουν τους χρωματισμούς τους θα πρέπει να προμηθεύεστε και τα κατάλληλα πρόσθετα που εξασφαλίζουν την σωστή θρέψη των οργανισμών.Ο εξοπλισμός εκτός απο ένα δυνατό Protein Skimmer περιλαμβάνει έναν ριάκτορα για τον ζεόλιθο που χρίζει καθημερινής και ανάδευσης και καθημερινά ταΐσματα/πρόσθετα,κάτι που επιβάλει φυσικά και έναν αφοσιωμένο,διαβασμένο και προχωρημένο χομπίστα.Οι αλλαγές νερού τα συμπληρώματα και ο ενεργός  άνθρακας είναι κάτι που απαιτεί αυτή η μέθοδος για να δουλέψει καλά.

      Όλη η μεθοδολογία πάνω στο χτίσιμο ενός Reef είναι μια τεράστια κουβέντα που ξεκινάει από βιολογία λυκείου και φτάνει μέχρι εργασίες πανεπιστημίακού ή και μεταπτυχιακού επιπέδου.Υπάρχουν μέχρι και μέθοδοι που ο χομπίστας ποτίζει ορμόνες τα κοράλλια με εξωγήινα αποτελέσματα.Ένας συνδυασμός  από τα παραπάνω στα μέτρα του χομπίστα είναι αρκετός για να κρατήσει ακόμα και τα πιο απαιτητικά κοράλλια.
Στα περισσότερα ενυδρεία εξάλλου θα δείτε ένα συνδυασμό από τα παραπάνω.

Β.Κυκλοφορία.

    Είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που εξυπηρετεί τα κοράλλια μας γιατί τα περισσότερα τρέφονται και αναπνέουν μέσω αυτής.Σε εργαστηριακές μελέτες, ο μαγικός αριθμός είναι 20 εκατοστά ανά δευτερόλεπτο κίνησης.Δεν έχει σημασία προς ποια κατεύθυνση το νερό κινείται, όσο το διάστημα που το νερό διέρχεται από τον ιστό τους. Εάν η κατεύθυνση του νερού είναι πάντα από ένα σημείο, το κοράλλι θα τείνει να αυξάνεται προς αυτή την κατεύθυνση.Από τη στιγμή που αυτό δεν είναι το ζητούμενο,το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αλλάζετε την κατεύθυνση της ροής περιστασιακά (δηλαδή κάθε 5-50 λεπτά). Έτσι εδώ έχουμε 2 επιλογές.



1.Η ροή Gyre είναι πολύ πιο αποδοτική ενεργειακά.Βάλτε το χέρι σας σε ένα μεγάλο δοχείο νερού (μπανιέρα πχ) και κουνήστε το χέρι σας σε ένα κύκλο. Το νερό κινείται χωρίς πολύ ενέργεια. Κάθε φορά όμως που η κατεύθυνση του νερού αλλάζει χρειάζεται πολλή ενέργεια απλά για να σταματήσει το νερό και να αρχίσει να κινείται προς την άλλη κατεύθυνση. Αυτό είναι σπατάλη ενέργειας. Δεν κάνει τίποτα για τα κοράλλια και κοστίζει χρήματα.Η ροή gyre πρέπει να αλλάζει κάθε 10-15 λεπτά.
   Η ροή gyre από την οποία η αντλία επιστροφής μέσω σωληνώσεων τροφοδοτεί την κυκλοφορία του ενυδρείου.Σαν τεχνική χρησιμοποιείται στα περισσότερα δημόσια και μεγάλα ενυδρεία.Είναι οικονομική γιατί δεν χρειάζεται άλλες αντλίες και καλώδια.Αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα,καθώς σε περίπτωση διακοπής ρεύματος πρέπει να υπάρχει κάποια βαλβίδα που να μην επιτρέπει την επιστροφή του νερού για να μην έχουμε πλημμύρες.

2.Χαοτική ροή με διάφορα wave makers και κυκλοφορητές



   Αυτή είναι και η επιλογή των περισσοτέρων.Δεν θα σταθώ σε μάρκες και απόδοση.Εδώ ότι πληρώνεις παίρνεις.

Δεν υπάρχουν στερεότυπα για την τέλεια κυκλοφορία.Άλλα κοράλλια χρειάζονται αρκετή κυκλοφορία και άλλα λιγοστή.Το καλύτερο θα είναι να παίξουμε με τις θέσεις των κοραλλιών μέχρι να τα  δούμε να προσαρμόζονται σε αυτήν,και να κάνουμε φυσικά μια έρευνα πάνω στο είδος για να δούμε που αυτό ευδοκιμεί.

Γ.Το μέγεθος της γυάλας.

  Η γυάλα μας πρέπει να γίνεται βάση του χώρου που έχουμε διαθέσιμο,τη διάθεση που έχουμε να ασχοληθούμε,και τα χρήματα όπως και τον χρόνο που έχουμε υπολογίσει να αφιερώσουμε για αυτό.Τα λίτρα καθορίζουν πολλά σε ένα ενυδρείο.Για κάποιον αρχάριο θεωρώ ότι μια γυάλα 250 λίτρα είναι ότι πρέπει,κυρίως γιατί υπάρχει η επιλογή προσθήκης αλγοφάγων ψαριών που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη.

Έτσι έχουμε τις παρακάτω επιλογές.

1.Pico-Reef(5-30λίτρα)



2.Nano-Reef(30-150λίτρα)



3.Reef μέχρι 750λίτρα

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=KNG5Hd_fKrw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=KNG5Hd_fKrw</a>

4.Big Reef 750 λίτρα και άνω.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=q13s1wEREj8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=q13s1wEREj8</a>

Το κόστος συντήρησης είναι μικρότερο σε μικρά ενυδρεία αλλά σίγουρα μεγαλύτερο για κάθε λίτρο αναλογικά με ένα μεγάλο.Οι λόγοι που θα επιλέξει κάποιος να κάνει ένα μικρό ενυδρείο είναι :

+Η έλλειψη χώρου.Ειδικά αν μένει σε κάποιο μικρό διαμέρισμα ή ακόμα και δωμάτιο.
+Η μοναδικότητα που προσφέρει ένα μικρό Reef.Γιατί είναι μίνιμαλ...τόση ζωή σε ένα μικρό κουτάκι με νερό είναι μια πρόκληση.
+Πολλοί θέλουν ένα νάνο για 2ο ενυδρείο..να μεγαλώνουν τα μικρά τους.
+Ο χρόνος που χρειάζεται για συντήρηση θα είναι μικρότερος αναλογικά με ένα μεγαλύτερο ενυδρείο.
+Τα υλικά και τα πρόσθετα που θα χρειαστούμε είναι σαφώς πολύ λιγότερα απο ότι ένα μεγαλύτερο ενυδρείο.
+Το νερό που θα χρειαστούμε θα είναι λιγότερο και θα κάνουμε οικονομία και στην συντήρηση της αντίστροφης όσμωσης.
-Ο εξοπλισμός θα είναι ακριβός και σίγουρα θα χρειαστούμε τα ίδια πράγματα με ένα μεγαλύτερο ενυδρείο.
-Το μέγεθος του ενυδρείου περιορίζει πολύ την φιλοξενία αλγοφάγων ψαριών(Tangs)και με κάθε ευκαιρία θα μας πνίγουν οι ανεπιθύμητες άλγες.
"Ο μύθος ότι θα στοιχίσει φτηνότερα ένα nano απο ένα μεγαλύτερο reef...ναι είναι μύθος και δεν ισχύει...θα έγραφα και νούμερα αλλά είναι κοντά η γυναίκα μου και θα πέσει παντόφλα."

Ένα μεγαλύτερο Reef εκτός από το κόστος εξοπλισμού η συντήρηση και η κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος δεν ξεφεύγει και πάρα πολύ.Ένα καλοστημένο 250λιτρο πχ μπορεί να σας προσφέρει αρκετές συγκινήσεις με το ίδιο κόστος πάνω κάτω με ένα high tech nano-reef.
O φωτισμός,οi ενεργοβόρες αντλίες,το ρεύμα και τα αναλώσιμα είναι ο λόγος που ξεφεύγει το κόστος ειδικά σε ενυδρεία άνω των 250λίτρων.

Δ.Φωτισμός.

Άλλο τεράστιο κεφάλαιο.Ας δούμε πρώτα τι συμβαίνει στην φύση.



Εδώ βλέπουμε τον ήλιο και τι δουλειά κάνει...
Εμείς προσπαθούμε να μιμηθούμε αυτό το μεγαλείο με τεχνητά μέσα.Φυσικά και δεν υπάρχει δυνατότητα να τροφοδοτήσουμε με 1300par τα κοράλλια μας...αν το κάναμε για περισσότερο απο μια ώρα εξάλλου θα τα σκοτώναμε οπότε δίνουμε λιγότερα par για περισσότερες ώρες εξισορροπώντας έτσι την ακτινοβολία και ρυθμίζοντας και την ποιότητα και την χροιά της ζωοξανθέλης με συνθετικό φωτισμό. Ποιός είναι αυτός?

1.Φωτισμός αλογονιδίων μετάλλου.



Η πιο καθαρή πηγή φωτός αλλά και η πιο πολυδάπανη στον λογαριασμό ρεύματος.Έχει αρκετούς φανατικούς οπαδούς και όχι άδικα γιατί ήταν ο πρώτος εναλλακτικός φωτισμός  που μεγάλωσε κοράλλια σε αιχμαλωσία.
- Η θερμοκρασία που ανεβάζει συγκρίνεται άνετα με φούρνο.
- Το κόστος της ΔΕΗ το κάνει ασύμφορο για τους περισσότερους.

2.Τ5 Φωτισμός Φθορισμού.



Πολύ καλή πηγή φωτός οι λάμπες φθορισμού δοκιμασμένη και αρκετά οικονομική λύση.Πλήθος χρωμάτων ακόμα και για πιο απαιτητικούς χομπίστες. Χαμηλό κόστος αγοράς και αντικατάστασης των λαμπτήρων.Το μόνο αρνητικό που μπορώ να βρω είναι η θερμοκρασία που ανεβάζει ειδικά το καλοκαίρι,ο μικρός χρόνος ζωής και το κόστος αντικατάστασης των λαμπτήρων.

3.LED.Δίοδος εκπομπής φωτός.



Σήμερα θεωρείται μια καλή εναλλακτική.Το κόστος μετατροπής σε full LED είναι μικρό και πλέων θεωρείτε δοκιμασμένος αφού αρκετοί χομπίστες έχουν περάσει σε LED φωτισμό μεγαλώνοντας μέχρι και τα πιο απαιτητικά κοράλλια.Σε nano-pico ενυδρεία θεωρώ ότι είναι η νούμερο ένα επιλογή.Το κόστος για 80-100watt είναι περίπου 100 ευρώ για μια ιδιοκατασκευή με 3 χρώματα.Τα πιο ακριβά εργοστασιακά φωτιστικά προσφέρουν και συγκινήσεις όπως ανατολή-δύση,κύκλος σελήνης και άλλα τέτοια καλούδια για τα μάτια μας μόνο(αν και δεν χρησιμεύουν πουθενά στα κοράλλια κατά την ταπεινή μου γνώμη).



Το κακό είναι ότι οι χρωματισμοί είναι φτωχοί και για να φτάσουμε σε ικανοποιητικά αποτελέσματα έχουμε βρει έναν συνδυασμό από χρώματα που ενεργοποιούν τους χλωροπλάστες και την χλωροφύλλη των κοραλλιών δίνοντας τους μια εξωγήινη χροιά.Δεν ξέρω μακροχρόνια πώς θα επηρεάσει αυτό τα κοράλλια μας αλλά προς το παρών δουλεύει μια χαρά.



Ε.Πρόσθετα.

1.Αμινοξέα.

Τα αμινοξέα είναι οργανικά.Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ολιγο θρεπτικά ενυδρεία όπου τα κοράλλια υποσιτίζονται και ζούνε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.Τα αμινοξέα λαμβάνονται και απο τις τροφές που ρίχνουμε για τα ψάρια μας.Σε ενυδρεία όπου μετράμε ΝΟ3/ΡΟ4 δεν είναι απαραίτητα και πρέπει να αποφεύγονται.

2.Ιχνοστοιχεία.

Ανόργανα.Σε ενυδρεία όπου μεγαλώνει μια ποικιλία κοραλλιών τα οποία όλα μάχονται για κάποιο στοιχείο από την στήλη νερού τα χρησιμοποιούμε με προσοχή διότι δεν έχουμε την δυνατότητα να τα μετρήσουμε παρά μόνο σε ειδικά εργαστήρια.Ίσως οι χρωματισμοί των κοραλλιών μας δίνουν μια ιδέα για το πιο στοιχείο βρίσκεται σε έλλειψη αλλά όλα αυτά είναι και παραμένουν απλές υποθέσεις.

3.Ματζούνια.

Εδώ μπαίνουν όλα αυτά που λέμε βακτήρια,πηγές άνθρακα,ρυθμιστές ζωοξανθέλης(πολύ προσοχή...καθώς χρησιμοποιείται και χαλκός...).Εδώ αν δεν προσέξεις μπορεί να χάσεις και αυτά που έχεις.

Ζ.Αναλώσιμα.

1.Ενεργός άνθρακας.(GAC)



Η πιο παλιά μέθοδος εξαγωγής TOC(total organic carbon) απο την στήλη νερού και χρήσιμος στην μάχη κατά της τοξικότητας των κοραλλιών.Απαραίτητος? δεν νομίζω...
Μαζί με όλα τα βλαβερά,τραβάει και πολύτιμα ιχνοστοιχεία από το νερό.Χρησιμοποιείτε μόνο όταν υπάρχει ανάγκη ή θέλετε να αποκτήσετε κρυστάλλινο νερό.

2.Αντιφώσφορος.(GFO)



Η πιο δοκιμασμένη μέθοδος εξαγωγής PO4.Μαζί τραβάει και Si(πυρίτιο) όπως και βαρέα μέταλλα.
Είναι απαραίτητος? αν δεν υπάρχει κάποιο άλλος είδος εξαγωγής ΡΟ4 ναι.Αν όμως ακολουθήσετε κάποιο μοντέλο με διατήρηση κάποιας άλγης(refugium χαέτο,ATS,Μανγκρόβιες) δεν είναι απαραίτητος και μάλλον περισσεύει.
Το χειρότερο που μπορεί να κάνει είναι να στεγνώσει απο ΡΟ4 το νερό σας και να αρχίσουν να σας χαιρετάνε τα λατρεμένα σας SPS.Οπότε πολύ προσοχή ειδικά σε ολιγοθρεπτικά μοντέλα.

3. Ρητίνες απονιτροποίησης.



Αυτές χρησιμοποιούνται και σε μονάδες αντίστροφης όσμωσης.Είναι καλές σαν λύση όπου η φίλτρανση απλά δεν αρκεί.Το υλικό αναγεννιέται όταν αφεθεί για λίγες ώρες σε λίγο οικιακή χλωρίνη.Αν η φίλτρανση είναι οκ όμως απλά περισσεύουν.

Η.Χημεία και παράμετροι.

   Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά.Όλα αυτά τα χρόνια πλανάται η πεποίθηση ότι για να μεγαλώσουμε κοράλλια πρέπει να έχουμε σταθερές τιμές και όσο πιο κοντά στις κανονικές τιμές της θάλασσας.Έχουν δίκιο? η απάντηση είναι αυτονόητη και σας αφήνω να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματα σας.Αυτά τα είδη ευδοκιμούν σε συγκεκριμένες ζώνες όπου λαμβάνουν συγκεκριμένη ηλιακή ακτινοβολία και ζούνε όλα,μα όλα στις ίδιες συνθήκες και παραμέτρους.
Ποιες είναι αυτές?

Θερμοκρασία 24-28οC ίσως και 29οC.
Αλατότητα(SG) 1.025-1.027 34-36ppt
Ph 8-8,3
Aλκαλικότητα 2,5meq/lt 7dKH
Aσβέστιο(Ca) 420 ppm
Μαγνήσιο(Mg) 1280 ppm

Αυτά δεν αλλάζουν και είναι σταθερές εδώ και εκατομμύρια χρόνια.Όταν αυτές χαλάσουν θα σημαίνει και το τέλος των υφάλων.

-Θερμοκρασία κρατάμε με κάποιον από τους πάμφθηνους πλέων ελεγκτές θερμοκρασίας με κόστος κάτω των 20 ευρώ.Aπο εδώ ρυθμίζουμε και την ψύξη.Οπότε διακυμάνσεις στην θερμοκρασία τέλος.
-Η αλατότητα σε ένα ενυδρείο μένει σταθερή.Αυτό που αλλάζει είναι το ποσοστό της εξάτμισης που αυξάνει και το συνολικό αλάτι στο νερό.Με μια αυτόματη αναπλήρωση χαιρετάμε και αυτές τις διακυμάνσεις.Το κόστος είναι κάτω απο 40ευρώ ή αν πάτε σε ιδιοκατασκευή με ένα φλοτεράκι και μια αντλία μπορεί να στοιχίσει ακόμα φτηνότερα.
-Το pH είναι πολύ βασικό για ένα ενυδρείο καθώς ρυθμίζει το ποσοστό και την ταχύτητα των όλων διαδικασιών που συμβαίνουν μέσα στο ελεγχόμενο αυτό περιβάλλον.Όταν αυτό είναι στα επιτρεπτά επίπεδα όλα πάνε ρολόι.

Πως τις κρατάμε όμως αυτές τις τιμές σε ένα οικιακό ενυδρείο?

1.Υδροξείδιο του ασβεστίου.(Kalkwasser)



Πολύ οικονομικό και δοκιμασμένη επιλογή.Πολύ υψηλό pH και μας επιτρέπει την διοχέτευση μέσω της αυτόματης αναπλήρωσης.Μόνος φόβος υπάρχει σε υπερδοσολογία που οδηγεί σε ταχεία λεύκανση των κοραλλιών.

2.Balling method/2part Randy Holmes



Πολύ καλή επιλογή και ο άρχοντας απο 100-500 λίτρα.Τα χημικά υλικά είναι οικονομικά και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι η περισταλτική αντλία για να αρχίσετε τις αλχημείες.

3.Αντιδραστήρες ασβεστίου/διοξειδίου του άνθρακα.



Το απόλυτο γκάτζετ κάθε ριφά που σέβεται τον εαυτό του.Νεκρά κοράλλια λιώνουν με το διοξείδιο και καθώς εξαϋλώνεται το υλικό μεταμορφώνεται σε φρέσκα διττανθρακικά έτοιμα για αποτιτάνωση απο τα κοράλλια μας.Για μεγάλα ενυδρεία άνω των 500λίτρων είναι η νούμερο ένα επιλογή.

Ζ.Τα απολύτως απαραίτητα.

1.Αντίστροφη όσμωση με ρητίνη απιονισμού.
Το νερό μας πρέπει να είναι απαραίτητα άριστο.Σίγουρα υπάρχουν μέρη που έχουν καλό νερό δικτύου απλά είχα την ατυχία να βιώσω τις παρενέργειες ακατάλληλου νερού στο ξεκίνημα(TDS 450) και χωρίς όσμωση δεν μπόρεσα να χαρώ το χόμπι.
2.Διαθλασίμετρο ρεφρακτόμετρο ή όπως αλλιώς το ξέρετε.
Ένα τέτοιο εργαλείο είναι πολύ πιο εύκολο στην χρήση από οτιδήποτε γυάλινο ή πλαστικό.
3.Τεστ νερού.
Προτείνω NO3,PO4,Ca,Mg και φυσικά dKH.
4.Aλλαγές νερού.
Μια αλλαγή νερού μπορεί να κάνει τη διαφορά.Με κάποιο συνθετικό αλάτι ή ακόμα και από τη θάλασσα της Μεσογείου αν προτιμάτε.
Πρόσφατα εξακρίβωσα και την υγεία του Θερμαϊκού σε εργαστήριο του ΑΠΘ έδωσα δείγμα από τους Ν.Επιβάτες.Στα 30λίτρα με 50gr, MgSO4,10gr CACl,και ένα κουταλάκι διττ.σόδα φτάνει τα 1.030sg+2-2,5 λίτρα νεράκι όσμωσης πάει 1.026sg όταν αναίβει στους 26οC λουκούμι τιμές για τα κοράλλια μου.Το πάω έτσι πάνω από 6 μήνες.

Ι.Τα δευτερεύοντα που πρέπει να μπούνε κάποια στιγμή.

1.Αυτονομία...μπαταρίες και UPS όταν χρειαστούν σας γλυτώνουν απο τον πονοκέφαλο.
2.Καραντίνα...είναι αμαρτία να χάνεις όλα σου τα ζωντανά για απλά δεν τήρησες κάποιους κανόνες...ναι αυτό το άρρωστο ψάρι/κοράλλι μπορεί να παρασύρει όλα σου τα ζωντανά και να σε οδηγήσει σε νέες περιπέτειες...και κινήσεις απελπισίας...
3.Μέτρηση pH,ΝΟ2,ΝΗ4κτλ...με ειδοποίηση sms Μην ψαρώνετε απλά τρολλάρω...  ;D

Όπως καταλάβατε το στήσιμο ενός  ενυδρείου έχει πολλές παγίδες και πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος προγραμματισμός και οι κατευθύνσεις από την αρχή γιατί αποδεδειγμένα έτσι επιτυγχάνουμε πιο γρήγορα τον στόχο μας κάνοντας και οικονομία.

Tα παραπάνω αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα και απαγορεύετε με κάθε νόμιμη επιφύλαξη η αναδημοσίευση για εμπορικούς σκοπούς χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση του.

Αυτά από μένα και χρόνια σας πολλά!
Καλή χρονιά να έχουμε.
 :-*
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και συγνώμη για την φλυαρία μου.







 
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 28, 2016, 04:33:29 πμ από giannisaek »
Fernando Manuel Fernandes da Costa Santos, Tyrion Lannister, Bibi Jones, Saul Berenson, Μαρία Σολωμού, Sara Varone, Ιβάν Σαββίδης,Αλέξανδρος Κοντοπίδης
 
and 4,666 other people like this.

Αποσυνδεδεμένος Giovanni

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 12427
 • Αλατιάζω...
Το Reef του φτωχού.
« Απάντηση #1 στις: Δεκέμβριος 28, 2013, 09:40:58 πμ »
Τρομερό άρθρο! Δεν έχω τίποτα να πω παρα μονο... sevasmos

Να υποθέσω ο τιτλος του θέματος είναι παραπλανητικός ε??
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 28, 2013, 09:51:35 πμ από Giovanni »

It's better to live one day like a lion,than a whole life like a sheep.

Αποσυνδεδεμένος clooyn

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 3526
Το Reef του φτωχού.
« Απάντηση #2 στις: Δεκέμβριος 28, 2013, 10:53:25 πμ »
Μπραβο Αλεξ φοβαιρο και αυτο το αρθρο και μοναδικο. :-*
ΥΓ Τελικα,υπαρχει πολυ διαβασμα εδω μεσα :)...Μπραβο βρε παιδια πραγματικα για τον χρονο που διαθετεται καποιοι για την εξελιξη ολων... sevasmos sevasmos sevasmos   

Αποσυνδεδεμένος LeeHook

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6529
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Ντεπώ
Το Reef του φτωχού.
« Απάντηση #3 στις: Δεκέμβριος 28, 2013, 11:04:36 πμ »
Πολύ κατανοητό άρθρο για ένα θέμα που έχω θολούρα.  clapp

Μου άρεσε πολύ το σύστημα monaco (επειδή δεν θέλει αλλαγές νερού  ;D ).
Πόσο εύκολο είναι να χρησιμοποιηθεί σε ένα nano ή και σε μεγαλύτερο οικιακό ενυδρείο αυτό το σύστημα;
Έχω δει ενυδρεία που χρησιμοποιούν refugium αλλά νομίζω πως είχανε βράχο για φίλτρανση.
Shit Happens! Daniel        Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.   

Αποσυνδεδεμένος Τρελογιατρός

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 1617
 • Εμπειρία: Στις αλλαγές νερού
 • Τα ενυδρεία μου: Franken-RSM130
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
Το Reef του φτωχού.
« Απάντηση #4 στις: Δεκέμβριος 28, 2013, 01:05:31 μμ »
Ναι φίλε Leehook τα περισσότερα ενυδρεία που θα δείς στην προσπάθεια να εξισορροπήσουν το ποσοστό ρύπανσης(κυρίως αποτέλεσμα overstock)/με την ικανότητα εξαγωγής ρύπων θα χρησιμοποιήσουν ένα συνδυασμό από τις παραπάνω μεθόδους.Ακόμα και σε αυτά όμως υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των μέσων που χρησιμοποιούμε,με ότι αυτό συνεπάγεται.



Έτσι λόγω δυσκολιών και γιατί οι πιο πολλοί προτιμάνε να μεγαλώνουν κοράλλια παρά μποστάνια στο θαλασσινό χρησιμοποιούμε protein skimmer και κάνουμε τακτικές αλλαγές νερού.
Το πιο σωστό μοντέλο για refugium όπως το περιέγραψε πρίν μερικά χρόνια ο Eric Borneman θα ήταν 4Χ τα λίτρα του κυρίως ενυδρείου με διάφορες μακροάλγες.



Αλλά αυτό φυσικά το μοντέλο δεν το εφαρμόζει κανένας με πολύ λίγες εξαιρέσεις,λόγω του όγκου που χρειάζεται.
Υπάρχει και μεθοδολογία που ενισχύει την εξαγωγή ρύπων με άλλα μέσα(πιο σύνθετα)όπως η Zeo πχ.που πιάνει ελάχιστο χώρο.
Η ακόμα και κάτι απλό όπως τα ATS που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα σε ελάχιστο χώρο.
Fernando Manuel Fernandes da Costa Santos, Tyrion Lannister, Bibi Jones, Saul Berenson, Μαρία Σολωμού, Sara Varone, Ιβάν Σαββίδης,Αλέξανδρος Κοντοπίδης
 
and 4,666 other people like this.

Αποσυνδεδεμένος bokostas

 • Aqua Moderatοr
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 17427
  • Διαγωνισμός aquascaping:
 • Εμπειρία: σε σούβλες, σχάρες, τηγανιές...
 • Τα ενυδρεία μου: 6 μποστάνια + 1 ριφάκι
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Καλαμαριά
Το Reef του φτωχού.
« Απάντηση #5 στις: Δεκέμβριος 28, 2013, 03:31:52 μμ »
Καταπληκτικό άρθρο, φοβερή δουλειά και σε ευχαριστούμε θερμά Τρελογιατρέ. thubsup
Νομίζω πως πρέπει να γίνει υπόμνημα για να μην χαθεί.

Συμφωνώ με τα περισσότερα και ειδικά με αυτή την πολύ σημαντική επισήμανση:
     ...οι αλλαγές νερού είναι κάτι που δεν χρίζει ιδιαίτερης σημασίας.

Αστειεύομαι ε, μην το επιχειρήσει κανείς αυτό, δεν πιάνει σε όλους... ;D ;D
 

Αποσυνδεδεμένος glazar

 • Administrator
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 7177
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονικη
Το Reef του φτωχού.
« Απάντηση #6 στις: Δεκέμβριος 28, 2013, 08:51:35 μμ »
Μπραβο Αλεξ. Πολυ καθαρογραμμενο και κατανοητο αρθρο. !!!
Γιώργος,

Αποσυνδεδεμένος Κωστας Τ.

 • Silver member
 • ***
 • Μηνύματα: 369
Το Reef του φτωχού.
« Απάντηση #7 στις: Δεκέμβριος 28, 2013, 10:47:35 μμ »
Eυγε γιατρε μου. clapp
παλι μας εδωσες τα φωτα σου.να σαι καλα. greatup

Αποσυνδεδεμένος Βασω

 • Moderator Aqua Force
 • Platinum member
 • ******
 • Μηνύματα: 3498
 • Τόπος Διαμονής: θεσσαλονικη
Το Reef του φτωχού.
« Απάντηση #8 στις: Δεκέμβριος 28, 2013, 11:03:38 μμ »
 sevasmos sevasmos sevasmos

εμενα ομως με επιασε στεναχώρια τωρα, :(
πολυ μπελαλιδικο μου φαινετε τωρα το θαλασσινο quest?
πρεπει να εχεις @@@@ για να κανεις τελικα ενα ριφ

Αποσυνδεδεμένος G_mat

 • Silver member
 • ***
 • Μηνύματα: 557
 • Εμπειρία: μαθαίνω σιγά... σιγά...
 • Τα ενυδρεία μου: 60 litre με γκαπυ και γαριδες red cherry..
 • Τόπος Διαμονής: ΒΕΡΟΙΑ
Το Reef του φτωχού.
« Απάντηση #9 στις: Δεκέμβριος 28, 2013, 11:14:43 μμ »
Φοβερο αρθρο ...1000+.. βραβο_2 βραβο_2 βραβο_2
Λάθη δεν κάνει, όποιος δεν κάνει τίποτα..

Το ενυδρειο μου : http://www.youtube.com/watch?v=WA-EY-zQHPU&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=zofUJWJFd8Q&feature=youtu.be



Γιώργος

Αποσυνδεδεμένος pashaloua

 • Moderator Aqua Force
 • Platinum member
 • ******
 • Μηνύματα: 1955
 • Τα ενυδρεία μου: 120lt φυτολατρείας με 30lt sump, 60lt γαριδούπολη
 • Τόπος Διαμονής: new krini city
Το Reef του φτωχού.
« Απάντηση #10 στις: Δεκέμβριος 29, 2013, 12:01:00 μμ »
Μπράβο για τη προσπάθεια και το πολύ όμορφο αποτέλεσμα.

Αποσυνδεδεμένος gregog7

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6509
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
Το Reef του φτωχού.
« Απάντηση #11 στις: Δεκέμβριος 29, 2013, 05:19:33 μμ »
Kαρφιτσώθηκε.... ;D ;D
Γρηγόρης.


Αποσυνδεδεμένος niknik

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 1747
 • Εμπειρία: 8
 • Τα ενυδρεία μου: reef 550 με sump 180l
 • Τόπος Διαμονής: athina metamorfosi
Το Reef του φτωχού.
« Απάντηση #12 στις: Ιανουάριος 16, 2014, 07:24:25 πμ »
 clapp clapp clapp clapp clapp clapp Aλεχ.

Αποσυνδεδεμένος dionysos

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 1887
 • Εμπειρία: στην προσπάθεια
 • Τα ενυδρεία μου: 72 λίτρα και 200
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
Το Reef του φτωχού.
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουάριος 05, 2014, 02:10:38 πμ »
 clapp clapp clapp Ένα πολύ ωραίο άρθρο!
Το θέμα μου έμενα τώρα είναι ότι σκέφτομαι προς το καλοκαίρι να ξεκινήσω να στήνω ένα reef ώστε από σεπτέμβριο να υποδεχθεί και τα πρώτα του κοράλια αλλά με όλα αυτά που διαβάζω μου φαίνονται λίγο δύσκολα τα πράγματα.

Αποσυνδεδεμένος Giovanni

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 12427
 • Αλατιάζω...
Το Reef του φτωχού.
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουάριος 12, 2014, 12:51:57 πμ »
Ευκολα ειναι Διονυση... μη στεναχωριεσαι η βοηθεια απο το φορουμ ειναι δεδομενη και φυσικα οτι χρειαστεις εδω ειμαι.  greatup

It's better to live one day like a lion,than a whole life like a sheep.

Αποσυνδεδεμένος dionysos

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 1887
 • Εμπειρία: στην προσπάθεια
 • Τα ενυδρεία μου: 72 λίτρα και 200
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
Το Reef του φτωχού.
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουάριος 16, 2014, 07:41:51 μμ »
Το ξέρω ότι είναι όλη εδώ για ότι θελήσω και σας ευχαριστώ!  :-*

 

Powered by EzPortal