ΑποστολέαςΘέμα: Ιστορία του Ενυδρείου  (Αναγνώστηκε 4622 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος LeeHook

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6535
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Ντεπώ
Ιστορία του Ενυδρείου
« στις: Σεπτέμβριος 24, 2013, 03:30:02 μμ »
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

Στη σημερινή εποχή τα ξέρουμε όλα περί ενυδρείων.
Ή σχεδόν όλα… Ή τουλάχιστον πάρα πολλά.
Σίγουρα ξέρουμε πολύ περισσότερα από όσα γνώριζαν οι προ-προ-προ συνχομπίστες μας πριν από 4.500 χρόνια. Γιατί τότε ξεκινάει το μαγικό ταξίδι στο χόμπυ μας!


ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ

Το 2.500 π.Χ. έχει καταγραφεί επίσημα η πρώτη προσπάθεια διατήρησης ψαριών σε δεξαμενές από τους Σουμέριους, οι οποίοι φυσικά, μόνο χομπίστες δεν ήτανε, το αντίθετο μάλιστα, ο σκοπός της διατήρησης τους ήτανε η κατανάλωση τους σαν τροφή.

Λίγο αργότερα, ακολούθησαν οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι θεωρούσαν τα ψάρια σαν ιερά πλάσματα και τα διατηρούσαν σε μικρές λίμνες στους ναούς τους. Έχουν βρεθεί επίσης πολλές εικόνες ψαριών στις τοιχογραφίες τάφων Φαραώ. Λάτρευαν ιδιαίτερα τα ψάρια της οικογενείας των Μορμυριδών (Mormyridae - ελεφαντόψαρα) και ειδικά το  Mormyrus Oxyrhynchus.


Η πρώτη επιστημονική έρευνα για τα ψάρια έγινε από τον Αριστοτέλη, ο οποίος μελέτησε και κατέγραψε 115 είδη στο Αιγαίο πέλαγος. Σήμερα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότερα από 20.000 είδη ψαριών

Με την βοήθεια της τεχνογνωσίας των Αιγυπτίων, συνέχισαν και οι Ρωμαίοι να διατηρούν ψάρια σε μικρά μαρμάρινα ενυδρεία. Μάλιστα, είναι οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τα θαλασσινά ψάρια, κατασκευάζοντας δεξαμενές τις οποίες τροφοδοτούσαν με νερό από την θάλασσα. Επίσης, ιδιαίτερη προτίμηση είχαν στα χέλια και τις σμέρνες, τα οποία κοσμούσαν τα βασιλικά γεύματα του Λούκουλου.ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΕΔΕΜ

Οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με αναπαραγωγή ψαριών σε αιχμαλωσία είναι οι Κινέζοι. Θεωρούνται οι πατέρες του χόμπυ αφού η συνεισφορά τους στην τέχνη του ενυδρείου θεωρείται πολύτιμη. Με επιλεκτικές αναπαραγωγές ενός είδους κυπρίνων (Prussian Carp) δημιούργησαν τα χρυσόψαρα. Η διατήρηση χρυσόψαρων σε πήλινα σκεύη έγινε πολύ γρήγορα πάθος για τους Κινέζους και στα περισσότερα σπίτια συναντούσες τέτοιου είδους ενυδρεία.

Prussian Carp

Μισό αιώνα περίπου αργότερα, το 1.600 μ.Χ., έγινε η πρώτη εξαγωγή χρυσόψαρων στην Ιαπωνία. Οι Ιάπωνες όχι μόνο υιοθέτησαν το πάθος αυτό των Κινέζων αλλά εμβάθυναν ακόμη περισσότερο στο χόμπυ εκτοξεύοντας το, προσθέτοντας εμπειρία και γνώση στο αντικείμενο. Στις μέρες μας, άλλωστε, είναι οι κορυφαίοι εξαγωγείς χρυσόψαρων σε όλο τον κόσμο.


WEST SIDE STORY

Στα τέλη του 17ου αιώνα ήρθε η σειρά της Ευρώπης να γνωρίσει τα διακοσμητικά ψάρια. Σύντομα, κι εκεί, έγιναν μόδα και όλο και περισσότερα ψάρια φιλοξενούνταν από τους Ευρωπαίους.

Η θνησιμότητα των ψαριών αυτών στα ενυδρεία ήταν μεγάλη. Τότε, κανένας δεν ήξερε τίποτε για την σχέση ψαριών, φυτών και οξυγόνου.
Μέχρι που το 1805 ο Robert Warrington ανακάλυψε και μίλησε πρώτος για τον περίφημο κύκλο του νερού, δηλαδή την δυναμική ισορροπία που υπάρχει σε έναν υδροβιότοπο στην φύση.

Το 1819 την ανακάλυψη αυτή ήρθε να ενισχύσει ο William Thomas Brande με την έκδοση ενός βιβλίου στο οποίο υποστήριξε ότι τα ψάρια αναπνέουν (ή καλύτερα απορροφούν) οξυγόνο το οποίο είναι διαλυμένο στο νερό και ότι η πηγή του οξυγόνου είναι τα φυτά.
Το 1833 ο Dr. Danberry μίλησε για πρώτη φορά για την φωτοσύνθεση.

Έτσι προέκυψε η θεωρία του «Ισορροπημένου ενυδρείου» και ήταν τότε ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν ζωντανά τα ψάρια, με την βοήθεια των φυτών τα οποία, στο μίνι αυτό οικοσύστημα αναλάμβαναν την οξυγόνωση του νερού, και αυτά με την σειρά τους, τρεφόντουσαν με τα παράγωγα από τις ακαθαρσίες των ψαριών.

Όπως βλέπουμε, η σημερινή «μοντέρνα» πρόταση της Diana Walstad με το περίφημο “El Natural” δεν είναι καμία νέα ανακάλυψη, παρά μία προτροπή να αξιοποιήσουμε γνώσεις και τεχνικές των προγόνων μας που ίσως να έμειναν στην άκρη χάριν του καταναλωτισμού.

Το 1853, στο Regents Park του Λονδίνου άνοιξε τις πύλες του το πρώτο στον κόσμο, δημόσιο ενυδρείο.

   
Το Ενυδρείο Γλυκού Νερού        Το Θαλασσινό Ενυδρείο


Ένα χρόνο μετά έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου δημόσιου ενυδρείου στον Νέο Κόσμο. Φυσικά στη Νέα Υόρκη.

Το ενυδρείο στη Νέα Υόρκη


Ακολούθησαν τα δημόσια ενυδρεία σε Λίβερπουλ(1857), Παρίσι(1860),  Αμβούργο(1864), Βερολίνο(1869), Άμστερνταμ(1884) και αλλού.
Παράλληλα, τα ενυδρεία άρχισαν να καταλαμβάνουν την θέση τους στα σαλόνια αποτελώντας μία νέα πρόταση διακόσμησης.


ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ

Τα πρώτα ενυδρεία ήταν φτιαγμένα από πηλό, μάρμαρο ή ξύλο.
Tο 1842 ο Dr. Johnston ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε γυαλί για την κατασκευή ενυδρείου. Ήταν ένα 20λιτρο στο οποίο η μπροστινή πλευρά ήταν γυάλινη και ήταν γεμάτο με θαλασσινό νερό.
Λίγο μετά, το 1850, έκανε την εμφάνιση του το πρώτο γυάλινο ενυδρείο γλυκού νερού – αυτή τη φορά 50 λίτρων – όπου φιλοξενούσε ένα χρυσόψαρο, μερικά σαλιγκάρια και Valisneria gigantean. Το ενυδρείο αποτελούνταν από γυαλί και μεταλλικό σκελετό.


Στην συνέχεια άρχισαν να εμφανίζονται όλο και περισσότερες κατασκευές ενυδρείων με μέταλλο και γυαλί.


                   

Την εποχή εκείνη τα θαλασσινά ενυδρεία ήταν τα δημοφιλέστερα επειδή η εύρεση τροπικών ψαριών γλυκού νερού ήταν δυσκολότερη από αυτή των θαλασσινών.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, έκανε την εμφάνιση της η αεραντλία που όμως χρησιμοποιούσε σαν κινητήρια δύναμη τρεχούμενο νερό και όχι ηλεκτρικό ρεύμα. Για τον λόγο αυτό βρήκε εφαρμογή μόνο στα δημόσια ενυδρεία.

Μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο η ευρύτερη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος έδωσε επιπλέον ώθηση στο χόμπυ με την χρήση αεραντλιών αλλά και του λαμπτήρα πυρακτώσεως (ανακαλύφθηκε από τον Τόμας Έντισον το 1880) τα Βικτωριανού στυλ ενυδρεία απέκτησαν και φίλτρανση και φωτισμό.

Το 1920 άνοιξε στην Φλόριντα η πρώτη φάρμα αναπαραγωγής ψαριών, γεγονός που μείωσε τις τιμές αγοράς των ψαριών τα οποία μέχρι τότε είτε ήταν άγρια πιασμένα είτε εισαγόντουσαν από την μακρινή Κίνα.

Το 1950 η χρήση των αερομεταφορών εξάπλωσε ακόμη περισσότερο το χόμπυ αφού η διάθεση των ψαριών ήταν ευκολότερη και ευρύτερη.
Την ίδια χρονιά έκαναν την εμφάνιση τους τα φίλτρα βυθού. Μία μεγάλη ανακάλυψη που στην ουσία είναι το πρώτο βιολογικό φίλτρο. Μέχρι τότε το φιλτράρισμα γινότανε με την χρήση άνθρακα και άμμου, μέσα από τα οποία περνούσε το νερό με την βοήθεια αεραντλίας (αερόφιλτρο).

Επίσης το 1950 ο Dr. Baensch έφερε την επανάσταση αφού έφτιαξε τροφή σε νιφάδες (flakes). Μέχρι τότε η διατροφή των ψαριών αποτελούνταν μόνο από ζωντανή τροφή. Την εταιρεία του την ονόμασε TETRA και η τροφή ονομάστηκε TETRAMIN.


Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

Όλα τα προηγούμενα χρόνια τα ενυδρεία ήταν θέμα λίγων, κυρίως επιστημόνων ή δημόσιων φορέων αλλά και κάποιων ιδιωτών που είχαν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Οι πολλές πρακτικές δυσκολίες στην διατήρηση ψαριών χαλιναγωγούσε την μαζική ενασχόληση.
Τώρα όμως, οι ανακαλύψεις όλων των προηγούμενων ετών άνοιγαν τις πύλες στον πολύ κόσμο.


Εσωτερικό Φίλτρο του 1960

Η εταιρεία παιχνιδιών MATTEL βγάζει σε μαζική παραγωγή το METALFRAME και στα μέσα της δεκαετίας του ’60 εμφανίζονται τα πρώτα ενυδρεία χωρίς μεταλλικό σκελετό, κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από γυαλί.Το 1975 επιτεύχθηκαν οι πρώτες μαζικές αναπαραγωγές  θαλασσινών ψαριών σε αιχμαλωσία. Πρόκειται για 3 είδη clownfish, τα Oscellaris (Amphiprion Ocellaris), Tomato (Amphiprion Frenatus) και Clarki Clownfish(Amphiprion Clarkii).


        


Το 1984 ήρθε άλλη μία μεγάλη ανακάλυψη: Το wet-dry φίλτρο, που έδωσε την δυνατότητα στους χομπίστες να διατηρήσουν κοράλια και ασπόνδυλα μαζί με τα ψάρια.


                         
                                     
                 Venturi Skimmer                                                Vortex Diatom Filter


ΣΗΜΕΡΑ

Στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν ότι 9 εκατομμύρια σπίτια έχουν ενυδρεία τα οποία φιλοξενούν 139 εκατομμύρια ψάρια γλυκού νερού και 9,6 εκατομμύρια θαλασσινού. Ήδη το χόμπυ βρίσκεται στην δεύτερη θέση προτίμησης πίσω από αυτό του φιλοτελισμού.


Όσο προοδεύει η επιστήμη τόσο το ενυδρείο θα ακολουθεί τις εξελίξεις. Ευτυχώς για εμάς τους ενυδρειόφιλους  η φύση είναι ανεξερεύνητη!

Το ταξίδι κρατάει ήδη χιλιάδες χρόνια....

« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 28, 2016, 01:27:15 πμ από giannisaek »
Shit Happens! Daniel        Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.

Αποσυνδεδεμένος dimosal

 • Loyal member
 • **
 • Μηνύματα: 194
 • Εμπειρία: αρχάριος
 • Τα ενυδρεία μου: 125 lt Αμερικη 90lt Ασια
 • Τόπος Διαμονής: thessaloniki
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 24, 2013, 03:48:11 μμ »
να πω bravo θα ειναι πολυ λιγο
προσωπικα πιστευω οτι πρεπει να μπει μονιμα στην αρχικη σελιδα το Aqua4Fun
 sevasmos sevasmos sevasmos
Μη φτύνεις εκεί που φιλούσες. Μη φιλάς εκεί που έφτυνες.

Αποσυνδεδεμένος Nikos+Ria

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 1427
 • Νικος και Ρια....με τρελλα για τα ενυδρεια!!!
 • Εμπειρία: αρχαριος
 • Τόπος Διαμονής: θεσσαλονικη
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 24, 2013, 05:51:15 μμ »
πραγματικα υπεροχο!!!!!αυτο το θεμα πραγματικα αξιζει πολλα!!!!!
ετσι για να γνωριζουμε με τι ασχολουμαστε και πως εξεληχθηκε.......
φανταστικο το αρθρο και το ταξιδι στο χρονο που μας προσφερες Δανιηλ!!!!! clapp clapp clapp clapp clapp

ΥΓ. βρε αυτοι οι κινεζοι!!!!γι αυτο τελικα μας τραβανε περισσοτερο τα κινεζικα προιοντα για τα ενυδρεια.... ;D ;D

θελω να γεμισω ολο το σπιτι με ενυδρεια....μπορω???

Αποσυνδεδεμένος bokostas

 • Aqua Moderatοr
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 17439
  • Διαγωνισμός aquascaping:
 • Εμπειρία: σε σούβλες, σχάρες, τηγανιές...
 • Τα ενυδρεία μου: 6 μποστάνια + 1 ριφάκι
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Καλαμαριά
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 24, 2013, 06:52:52 μμ »
Φανταστικό Ντάνυ, δεν ήθελα να τελειώσει. greatup
 

Αποσυνδεδεμένος borelli

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 2780
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 24, 2013, 06:58:44 μμ »
γνωριζοντας την ιστορια...εχουμε και μελλον.. ;)

Αποσυνδεδεμένος Βασω

 • Moderator Aqua Force
 • Platinum member
 • ******
 • Μηνύματα: 3498
 • Τόπος Διαμονής: θεσσαλονικη
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #5 στις: Σεπτέμβριος 24, 2013, 08:33:30 μμ »
υπεροχο,οπως παντα  clapp

Αποσυνδεδεμένος ina

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 4404
 • Εμπειρία: Κάτι λίγα 😂
 • Τόπος Διαμονής: θεσ/νικη Εύοσμος
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #6 στις: Σεπτέμβριος 24, 2013, 09:03:56 μμ »
 sevasmos sevasmos sevasmos sevasmos sevasmos
Καλύτερα να σε μισούν για αυτό που είσαι παρά να σαγαπουν για κάτι που δεν είσαι!

Αποσυνδεδεμένος Tolis

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 1494
 • Τα ενυδρεία μου: RSM 130 mixed reef
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονικη
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #7 στις: Σεπτέμβριος 24, 2013, 09:51:19 μμ »
Ωραιος Ντανυ! clapp clapp

Αποσυνδεδεμένος Giovanni

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 12427
 • Αλατιάζω...
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #8 στις: Σεπτέμβριος 24, 2013, 09:54:33 μμ »
 respkt
Πολυ ωραιο αρθρο φιλε μου φυτεμενε!!!  :-*

It's better to live one day like a lion,than a whole life like a sheep.

Αποσυνδεδεμένος delta66

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 1728
 • Τόπος Διαμονής: Αθηνα
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #9 στις: Σεπτέμβριος 24, 2013, 11:54:44 μμ »
Πολυ ωραιο. Ευχαριστουμε  greatup
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται οικονομικα απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το aqua4fun που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.

Αποσυνδεδεμένος giannisaek

 • Aqua Moderator
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6120
 • Εμπειρία: ????
 • Τα ενυδρεία μου: 60 λίτρα
 • Τόπος Διαμονής: Kαταγωγή Καρδίτσα --- Μένω Θεσσαλονίκη Εύοσμος
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #10 στις: Σεπτέμβριος 25, 2013, 12:04:25 πμ »
Μπράβο Δανιήλ  clapp

Αποσυνδεδεμένος glazar

 • Administrator
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 7177
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονικη
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #11 στις: Σεπτέμβριος 25, 2013, 12:15:14 πμ »
Μπραβο Δανιηλ.

Παλι εβαλαν το χερι του οι Κινεζοι. Τωρα εξηγείται γιατι τα ΚΟΙ τα κοιτανε απο πανω στους διαγωνισμους για να δουν τους χρωματισμους τους και τα σχηματα των χρωματων.
Τα ξεκινησαν στα πήλινα δοχεια... Εμμ μονο απο πανω μπορουσαν να τα δουν :) :)
Γιώργος,

Αποσυνδεδεμένος zipo

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 2146
 • Εμπειρία: από 28-10-09
 • Τα ενυδρεία μου: 180L Malawi + Γεννήστρες
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη/Καλαμαριά
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #12 στις: Σεπτέμβριος 25, 2013, 12:41:54 πμ »
Τέλειο το άρθρο και πολύ ευχάριστα γραμμένο!  clapp

Αποσυνδεδεμένος Thrillos

 • Silver member
 • ***
 • Μηνύματα: 559
 • Εμπειρία: Σχετικά καλή
 • Τα ενυδρεία μου: Juwel Rio 180, Γαριδάδικο 60 lit
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #13 στις: Σεπτέμβριος 25, 2013, 02:58:45 μμ »
clapp clapp clapp
.:: ΕΥΘΥΜΗΣ ::.

Αποσυνδεδεμένος Manos_SKG

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 2360
 • Τα ενυδρεία μου: 115λ Eheim ζωοτόκα
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Πανόραμα
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #14 στις: Σεπτέμβριος 25, 2013, 03:34:07 μμ »
 clapp clapp clapp clapp

Αποσυνδεδεμένος dionysos

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 1889
 • Εμπειρία: στην προσπάθεια
 • Τα ενυδρεία μου: 72 λίτρα και 200
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #15 στις: Νοέμβριος 24, 2013, 01:21:24 μμ »
φοβερό άρθρο το διάβαζα με πολύ προσοχή . ευχαριστούμε  thubsup thubsup thubsup thubsup
 clapp clapp clapp clapp

Αποσυνδεδεμένος Dimitris X.

 • Loyal member
 • **
 • Μηνύματα: 193
 • Εμπειρία: Όσο περισσότερο ασχολούμαι μαθαίνω.
 • Τα ενυδρεία μου: 60 λίτρα φυτεμένο με μονομάχο.
 • Τόπος Διαμονής: Ν.Ραιδεστώ Θεσσαλονίκη
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουάριος 03, 2015, 09:08:10 μμ »
Ανατρίχιασα με την παλαιότητα του χόμπι... :-\Πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο respkt sevasmos

Αποσυνδεδεμένος piranhas2

 • Loyal member
 • **
 • Μηνύματα: 183
 • Τα ενυδρεία μου: 160l tetraodon suvattii
 • Τόπος Διαμονής: ευοσμος θεσσαλονικη
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #17 στις: Φεβρουάριος 04, 2015, 08:07:24 μμ »
 clapp clapp clapp clapp
piranha keeper....................................

Αποσυνδεδεμένος Κλεανθης92

 • New member
 • *
 • Μηνύματα: 13
 • Τόπος Διαμονής: Αθυτος
Ιστορία του Ενυδρείου
« Απάντηση #18 στις: Μάρτιος 16, 2015, 01:57:14 μμ »
Πο πολυ καλο

 

Powered by EzPortal