Forum > Reef

Κοράλλια - Τα Πάντα Όλα.. ( SPS LPS SOFT )

(1/1)

Giovanni:
Κοράλλια - Τα Πάντα Όλα..

Τα κοράλλια είναι θαλάσσια ασπόνδυλα, ανήκουν στην κατηγορία Anthozoa της συνομοταξίας Cnidaria και συνήθως ζουν σε συμπαγείς αποικίες πολλών πανομοιότυπων επιμέρους «πολύποδων».

Μέχρι αρκετά πρόσφατα, την διατήρηση των κοραλλιών σε ένα κλειστό σύστημα αλμυρού νερού (ενυδρείο) θεωρoύταν σχεδόν αδύνατη. Καθώς η επιστήμη της ποιότητας των υδάτων βελτιώθηκε και οι χομπίστες μάθαν  πώς να κρατάν χαμηλά τις τοξίνες (κυρίως νιτρικά και φωσφορικά άλατα), όπου τα κοράλλια είναι ευαίσθητα,και υπό έλεγχο, καθώς και τα ουσιώδη ιχνοστοιχεία σε κατάλληλα επίπεδα, περισσότερα κοράλλια είχαν επιτυχία να διατηρούνται σε ενυδρεία. Οι απαιτήσεις για δυνατό φωτισμό έγινε καλύτερα κατανοητή και πιο ισχυρά συστήματα φωτισμού αναπτύχθηκαν, και έτσι ακόμα πιο πολλά κοράλλια τώρα κρατούνται με επιτυχία. Επίσης η κατανόηση και η προσομοίωση των ποικίλων ρευμάτων νερού που τα κοράλλια απαιτούν,βελτιωσαν το ποσοστό επιτυχίας διατήρησης ακόμη περισσότερο.

Το τελευταίο εμπόδιο για να είναι σε θέση να κρατήθει οποιοδήποτε κοραλλι σε ένα ενυδρείο είναι να του παρέχει τις ειδικές απαιτήσεις ταίσματος  για τα επιμέρους είδη  κοραλλιών. Απαιτήσεις, που για ορισμένα κοράλλια είναι τόσο ειδικές,στο περιβάλλον τους στην άγρια ​​φύση,που είναι σχεδόν αδύνατο να προσομοιώθει σε ένα ενυδρείο. Από την άλλη πλευρά όμως, πολλά κοράλλια φαίνεται να ευδοκιμούν σε ένα ενυδρείο χωρίς συγκεκριμένο τρόπο σίτισης, και αποκτούν την διατροφή τους από τα φώτα της δεξαμενής και της διαθέσιμης τροφής που περιέχετε στο νερό της δεξαμενής.Σημαντίκο ρόλο σε αυτο παίζει η συμβιοτική άλγη zooxanthellae που παράγεται βάση της φωτοσύνθεσης.Η συντριπτική πλειονότητα των κοραλλιών απαιτούν μόνο το φως για να επιβιώσουν.Φυσικά υπάρχουν και κοράλια που είναι μη φωτοσυνθετικά και απαιτούν κάποιας μορφής σιτιση για την επιβίωση τους.Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα κοράλλια είναι ετερότροφοι οργανισμοί, εξαρτόνται (τουλάχιστον εν μέρει) από την ενεργό σίτιση ή την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το περιβάλλον του νερού.


Τα κοράλλια λοιπόν χωρίζονται σε 3 κύριες κατηγορίες , τα SPS τα LPS και τα Soft.


SPS

Τα SPS (Small Polyps Stony corals), χαρακτηρίζονται από τον πετρώδη σκελετό τους και τους πολύ μικρούς πολύποδες.
Απαιτούν πολύ υψηλό φωτισμό, πολύ καλή κυκλοφορία, και άριστες συνθήκες νερού. Η προσθήκη του ασβεστίου και του στροντίου είναι απαραίτητη για την υγεία τους καθώς επίσης και η σταθερη διατήρηση της αλκαλικότητας.Τα SPS κοράλλια αναπαράγονται από τον κατακερματισμό (fragmentation -frag-).
Όταν διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα κοράλλια αυτά αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα.

Tα SPS κοράλλια είναι τα δομικά στοιχεία των υφάλων και εμφανίζονται σε πολλά διαφορετικά χρώματα. Έχουν ένα σκελετό που αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο και απαιτούν εξαιρετική ποιότητα του νερού με χαοτική κίνηση και κατάλληλο φωτισμό. Είναι συνήθως αμείλικτα και θα ασπρίσουν ( πεθάνουν ) όσον αφορά τυχόν αποκλήσεις στη χημεία του νερού, φωτισμού ή ροής. Εάν προσπαθείτε να κρατήσετε για πρώτη φορά SPS κοράλλια, καλό είναι να δοκιμάσετε frags απο κάποιον συνχομπίστα πριν αγορασετε καποιο ετοιμο κοράλλι, γιατί αυτό θα σας δώσει μια μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας, όπως αυτά έχουν προσαρμοστεί σε τεχνητό φωτισμό και τις συνθήκες ενυδρείου.

Τέλος τα SPS κοράλλια δεν χρειάζονται κάποιο στοχευμένο ταισμα, το καλύτερο που έχετε να τα προσφέρετε ειναι σταθερές τιμές σε kh , ca , mg και όσο γίνεται χαμηλά Νο3.LPS

Tα LPS ( Long Polyps Stony corals) κοράλλια διακρίνονται από τον σκληρό σκελετό τους,με τους μακριούς πολύποδες. Τα κοράλλια αυτά έχουν μακρυά πλοκάμια και συνεπώς, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα κατα την τοποθέτηση τους εντός του ενυδρείου.
Τα περισσότερα κοράλλια LPS απαιτούν καλό φως και μια σχετικά καλή ποιότητα του νερού - η διατήρηση επαρκών επιπέδων ασβεστίου είναι επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξή του σκληρού μέρους του σκελετού τους.

Ο βαθμός επέκτασης των πλοκαμιών εξαρτάται από την ποσότητα του φωτός, της ροής, και εάν το κοράλλι τρέφεται ή όχι. Τα περισσότερα από τα LPS κοράλλια προάγουν μεγάλα πλοκάμια τα οποία χρησιμοποιούν για να κρατήσουν οποιουσδήποτε άλλους οργανισμούς σε ασφαλή απόσταση,καθως και για την σιτιση τους.

Συνήθως ειναι απο τα είδη που θα εκτιμουσαν την στοχευμένη σίτιση.


Soft

Σε ενυδρεία υφάλου, είναι σημαντικό να αφήνoυμε αρκετό χώρο μεταξύ των διαφορετικών ειδών κοραλλιών (σκληρά και μαλακά κοράλλια) για να αποφευχθούν τα προβλήματα με την ανάπτυξη ή την επιθετικότητα.

Τα μαλακά κοράλλια  αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς σε ενυδρεία υφάλου, και είναι σχετικά ανθεκτικά κοράλλια,ιδανικά για τους άπειρους χομπίστες ύφαλου.Μπορούν να αναπαραχθούν τόσο σεξουαλικά όσο και αγενή (μορφή αναπαραγωγής ενός είδους με τη συμμετοχή ενός μόνο γονέα, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή δύο φύλων).
Αγενής αναπαραγωγή γίνεται με εκβλάστηση, όταν ένας νέος πολύποδας μεγαλώνει από έναν υπάρχων πολύποδα. Η σεξουαλική αναπαραγωγή συμβαίνει όταν το σπέρμα που απελευθερώνεται απο τους πολύποδες,σε ένα γεγονός μαζικής αναπαραγωγής, και αυτό συλλαμβάνεται από πολύποδες με αυγά. Μόλις το ωάριο γονιμοποιηθεί, μια προνύμφη παράγεται και τελικά κατακάθεται στον πυθμένα.

Αυτά τα κοράλλια έχουν μια ευέλικτη, μερικές φορές, δερματώδη εμφάνιση. Αν και πολύ μοιάζουν με τα φυτά,αλλά είναι πραγματικά ζώα.Για υγειή κοράλλια, διατηρείτε οσο μπορείτε σταθερές τις παραμέτρους του νερού σας,τα νιτρικά και φωσφορικά σε ιδανικα επίπεδα και μην αφήνετε τα ζωντανά σας να πεινάνε..  :)

vales_red:
Μπραβο ρε Γιανναρε!!!! Πολυ καλη δουλεια!!!

bokostas:
Σύντομος και κατανοητός, μπράβο Gio. thubsup

Βασω:
τωρα μαλιστα  clapp
να μπορούμε και εμεις του γλυκου να καταλαβαινουμε τι λετε.
μπραβο γιαννη thubsup

zardel:
μπράβο  sevasmos πολύ καλό τωρα που είμαι στο ψάξιμο

ευχαριστώ για τη βοήθεια

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση