Forum > Άλγες

Τα Καλύτερα Αλγοφάγα για Ενυδρεία με Φυτά

(1/4) > >>

bokostas:
                                            Τα Καλύτερα Αλγοφάγα για Ενυδρεία με Φυτά
                                                                                             Από τον kingrim


Τα Σωστά αλγοφάγα είναι μια πολύ καλή επιλογή για ενυδρεία με φυτά, καθώς θα κρατούν το ενυδρείο μας καθαρό από άλγες αποτρέποντας τες να κατακλύσουν το ενυδρείο μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι είναι βοηθοί και θα πρέπει να αναγνωρίζουμε τις άλγες που έχουμε και πώς να τις αντιμετωπίσουμε. (Εδώ: http://aqua4fun.gr/index.php?topic=134.0 ένα πολύ ωραίο υπόμνημα για τις Άλγες από τον giannisaek).

Για να υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα θα πρέπει να γίνει συνδυασμός ζωντανών που τρέφονται με άλγη και όχι εισαγωγή μόνο ενός είδους στο ενυδρείο.
Ο λόγος είναι ότι τα σαλιγκάρια, οι γαρίδες, τα ψάρια, ούτε τρώνε όλα τις ίδιες άλγες, ούτε από τα ίδια σημεία καθώς έχουν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης της τροφής τους.

Για αυτήν την ιδιότητα τους όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν «καθαριστές» που δεν τους ταΐζουμε ή δεν τους δίνουμε τις σωστές συνθήκες διαβίωσης οδηγώντας τα σε θάνατο ή σημαντική μείωση του προσδόκιμου ζωής. Θα πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή στην διατροφή τους ώστε και να τα κρατάμε σε καλή κατάσταση αλλά και να ενδιαφέρονται για τις άλγες. Άς δούμε τώρα μερικά από αυτά που θα είναι και κατάλληλα για ενυδρείο με φυτά. Αφού πρώτα τα χωρίσουμε σε τρεις βασικές κατηγορίες, Γαρίδες, Σαλιγκάρια και Ψάρια.

Γαρίδες:  

Θα πρέπει να προσέχουμε όταν εισάγουμε γαρίδες σε ένα ενυδρείο, να είμαστε σίγουροι ότι έχει κάνει τον κύκλο του αζώτου και ότι ο βυθός μας είναι έτοιμος να δεχτεί τις γαρίδες μας συνήθως ένας βυθός για να ωριμάσει θέλει περίπου δυο μήνες. Δεν θα πρέπει να μην ταΐζουμε ώστε να “καθαρίζουν” τις άλγες, θα πρέπει να βρούμε την ποσότητα τροφής που και θα τις κρατά σε καλή φόρμα αλλά και θα ψάχνουν για άλγες (υπάρχει εδώ: http://aqua4fun.gr/index.php?topic=69.0 ένα πολύ κάλο άρθρο σχετικά με γαριδο-τροφή DIY από τον Xαραμάδα). Είναι σημαντικό να παρέχουμε και πολλές κρυψώνες σε διάφορα σημεία του ενυδρείου κάτι που θα τις κάνει να νιώθουν ασφάλεια. Oι γαριδούλες μας θα εκτιμήσουν ιδιαιτέρως εάν βάλουμε και κάποια moss. Τέλος δεν πρέπει να βάλουμε γαρίδες μαζί με ψάρια που τις θεωρούν τροφή όπως είναι οι κιχλίδες τα puffer και άλλα. Ας δούμε τώρα τις πιο κατάλληλες για ενυδρείο με φυτά.

1) Amano Shrimp (Caridina japonica)

Μια από τις καλύτερες επιλογές καθώς εκτός από την κατανάλωση αλγης τρέφεται και με νεκρούς ιστούς φυτών και με υπολείμματα τροφής.
Από όσο γνωρίζουμε τρέφονται με όλες τις άλγες εκτός από green spot και blue-green. Το μέγεθος τους δεν ξεπερνά τα 5 εκ. για τα θηλυκά και τα 3,5 εκ. για τα αρσενικά. Θέλει λίγο προσοχή με τα λιπάσματα, καθώς όπως όλες οι γαρίδες έχουν ευαισθησία στον χαλκό αν και από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας πω ότι δεν είχα κανένα πρόβλημα με φουλ πρόγραμμα λίπανσης.
Συμπέρασμα: Οι Amano shrimps θα τραφούν σχεδόν με όλα τα είδη άλγης εκτός από green spot και blue-green και ΒΒΑ, που θα την ακουμπήσουν μόνο αν είναι πολύ πεινασμένες και χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

2) Red Cherry (Neocaridina heteropoda "red")

Μια από τις πιο διάσημες γαρίδες στα ενυδρεία γλυκού νερού. Είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής αναπαραγωγής με μέγεθος που δεν ξεπερνά τα 3 εκ., πολύ ειρηνική και παμφάγα, επίσης είναι πολύ προσαρμοστική στο ΡΗ και στις σκληρότητες κάτι που τις κάνει ιδανικές για αρχάριους και για ενυδρεία μικρότερου μεγέθους. Θα σας κάνουν και «γονείς» αφού η αναπαραγωγή τους δεν είναι κάτι δύσκολο ειδικά εάν ξεκινήσεις με ένα πληθυσμό 10-20 ατόμων.
Θα είναι αποτελεσματικές μόνο σε μεγάλους αριθμούς. Οι άλγες θεωρούνται λιχουδιά για αυτές τις γαρίδες εκτος απο τις νηματοειδείς και το θετικό είναι ότι θα δεχτούν με χαρά και συμβατική φυτική τροφή, φρέσκα λαχανικά ή τροφές φτιαγμένες από εσάς.
Συμπέρασμα: Οι Red cherry θα τραφούν σχεδόν με όλα τα είδη άλγης, εκτός από άλγες που έχουν νηματοειδές φύλλωμα όπως η τριχοειδής άλγη.

3) Red Nose Shrimp (Rhino)-Caridina gracilirostris

Ένας ακόμα σύμμαχος στο συνεργείο «καθαρισμού» μας είναι η red nose που είναι γνώστη και με το παρατσούκλι Rhino, καθώς έχει μύτη σαν του ρινόκερου. Θέλει ΡΗ από 6.5 μέχρι 7.5 αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και σε άλλες τιμές. Θα καταναλώσει τριχοειδή άλγη, bba, την green tufted και θα καθαρίσει και τα φύλλα από τα φυτά σας. Εάν το ενυδρείο σας δεν έχει άλλες αλγες, έχει ακουστεί ότι τσιμπολογήσει τα νεαρά φύλλα από τα φυτά.
Συμπέρασμα: Μια πολύ καλή γαρίδα που θα τραφεί με διάφορες άλγες όπως η τριχοειδής άλγη, bba και την green tufted και θα καθαρίσει και τα φύλλα από τα φυτά σας.

Σαλιγκάρια:  

Για πολλούς τα σαλιγκάρια είναι ένα πρόβλημα, πότε κανένα φυτεμένο ενυδρείο δεν μπορεί να μην έχει ούτε ένα σαλιγκαράκι, για αυτό θα πρέπει να συμφιλιωθείτε με την ιδέα και να τα δείτε σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του ενυδρείου σας. Φυσικά αυτό ισχύει όσο είναι σε λογικούς αριθμούς και δεν έχουν κατακλίσει το ενυδρείο, εκεί θα πρέπει να βρείτε τις αιτίες που προκάλεσαν αυτόν τον υπερπληθυσμό που συνήθως είναι η υπερβολική τροφή. Για κάποιους άλλους τα σαλιγκάρια είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη σε ένα ενυδρείο καθώς δίνουν μια πολύ πιο φυσική αίσθηση και είναι άξια θαυμασμού. Είναι πολύ ειρηνικά ζώα αλλά θέλει προσοχή με τους άλλους συγκατοίκους ώστε να μην έχουν προβλήματα.

1) Malaysian Trumpet Snail (Melanoides tuberculata)

Είναι η καλύτερη επιλογή για ενυδρείο με φυτά, θα φάει αρκετές άλγες, δεν θα πειράξει τα φυτά σας παρά μόνο νεκρούς ιστούς και θα «καθαρίζει» και από υπολείμματα τροφής. Ο βασικός λόγος που μπαίνουν σε ενυδρείο με φυτά είναι ότι κατά την διάρκεια τις μέρας κινούνται κάτω από το υπόστρωμα, βοηθώντας στον αερισμό του υποστρώματος. Θέλουν αλκαλικό νερό για να επισκευάζουν το κέλυφός τους και είναι πιο δραστήρια τις νυκτερινές ώρες. Επίσης είναι ένας φυσικός δείκτης κακής ποιότητας νερού αφού με το που «χαλάσει» η χημεία του νερού μας, θα ανεβεί στην επιφάνεια.
Συμπέρασμα: θα φάει αρκετές άλγες αλλα ο βασικός λόγος που μπαίνουν σε ενυδρείο με φυτά είναι ο αερισμός του υποστρώματος.

2) Ramshorn Snails (planorbis sp.)

Μια προσθήκη με λίγο ρίσκο αφού είναι πολύ καλοί «καθαριστές» αλγης και δεν θα πειράξουν τα φυτά μας όσο έχουν τροφή, γιατί εάν δεν έχουν θα επιτεθούν σε Hygrophila spp. και άλλα παραπλήσια φυτά. Θέλει προσοχή να μην μπερδευτούν με τα Colombian/Giant ramshorn γιατί θα μας φάνε όλα τα φυτά. Όπως σχεδόν όλα τα σαλιγκάρια θέλει σκληρό αλκαλικό νερό, με περίσσεια ασβεστίου για να έχουν γερό κέλυφος.
Συμπέρασμα: Από διάφορές αναφορές σε ξένα φόρουμ μπορεί κάνεις να πει ότι τρέφονται με όλες τις άλγες, το κακό είναι ότι υπάρχουν πολλά είδη Ramshorn και μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, οπότε θα πρέπει ή να τα πάρετε από χομπιστα που τα έχει στο ενυδρείο του χωρίς πρόβλημα ή εάν έρθουν σαν λαθρομετανάστες να παρατηρήσετε την συμπεριφορά τους και να αποφασίσετε εάν θα τα κρατήσετε ή όχι.

3) Νerite snails (neritina sp.)

Μια όμορφη επιλογή αφού είναι κοινώς αποδεκτό ότι είναι από τα πιο εντυπωσιακά σαλιγκάρια. Είναι γνωστά για την διατροφική προτίμησή τους στις άλγες και ειδικά στην green spot algae και στην green beard algae. Το αρνητικό είναι ότι κάνουν πολλά άσπρα αυγά και συχνά πάνω στην διακόσμηση, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν, αλλά δεν θα εκκολαφθούν σε γλυκό νερό. Δεν θέλουν ΡΗ κάτω από 7.
Συμπέρασμα: εχουν προτίμηση στην green spot algae και στην green beard algae.

4) Apple snail (Pomacea bridgesii)

Ένα πολύ όμορφο σαλιγκάρι και πολύ γνωστό σε ενυδρεία με φυτά, γιατί δεν τρώει ζωντανά φυτά, εκτός εάν δεν μπορεί να βρει άλλη τροφή, προτιμάει νεκρούς ιστούς φυτών και μετά την άλγη πάνω σε τζάμια, πέτρες κλπ, αλλά δεν θα τραφεί με άλγες όπως η τριχοειδής. Θέλει ενυδρείο με καπάκι,  καθώς μπορεί να βγει έξω από το νερό αν και προσωπικά το έχω σε ενυδρείο χωρίς καπάκι και δεν έχει βγει πότε έξω, παρά μόνο όταν έκανε τα αυγά του στο πλαϊνό πλαίσιο. Για να γεννήσουν πρέπει να υπάρχουν και τα δυο φύλα και κάνει ένα τσαμπί με αυγά έξω από το νερό όπως αναφέρθηκε και πριν με περίπου 200-600 αυγά. (Θέλει λίγο προσοχή στην αναγνώριση περισσότερες πληροφορίες εδώ:).
Συμπέρασμα: Είναι καλά με τις άλγες πάνω σε τζάμια και διακοσμητικά αλλά δεν θα τραφούν με άλγες όπως η τριχοειδής.

Ψάρια:   

Για τα Άλγοφάγα ψάρια ισχύει γενικά ότι γνωρίζετε και για τα υπόλοιπα ψαράκια, το μόνο που διαφέρει είναι η διατροφή τους και θα πρέπει να βρείτε πληροφορίες για το κάθε ένα. Ας δούμε τώρα μερικά που θα κάνουν καλά την δουλεία μας:

1) SAE (Siamese Algae Eater - Crossocheilus siamensis)

Μια πολύ καλή προσθήκη, σε μεγάλα όμως ενυδρεία, αφού πρέπει να είναι σε ομάδες και γίνεται αρκετά μεγάλο, θέλει προσοχή με τις moss αφού μπορώ να σας πω με σιγουριά από προσωπική εμπειρία ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δειτε την moss σας ποτέ φουντωτή και γεμάτη ζωντάνια. Παρ’όλα αυτά είναι από τα ελάχιστα ψάρια, εάν όχι το μόνο που θα τραφεί και με τριχοειδή άλγη και brushalgae. Επίσης μπορούν να τραφούν με planarians (flatworms). Είναι πολύ δραστήριο ψάρι και μπορεί να στρεσάρει τους άλλους κατοίκους .(Εδώ: http://aqua4fun.gr/index.php?topic=35.0 υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τα SAE).
Συμπέρασμα: είναι από τα ελάχιστα ψάρια, εάν όχι το μόνο που θα τραφεί και με τριχοειδή άλγη και brushalgae.

2) Twig Catfish (whiptail catfish)- Sturisoma festivum

Photo: atlas.drpez.org/St_festivum/aac
Ένα γατόψαρο που είναι πολύ εντυπωσιακό αλλά θέλει πολύ καλές συνθήκες και πολύ ειρηνικά και ήσυχα ψάρια, όπως οι Αρλεκίνοι, για συγκάτοικους. Η βασική του διατροφή είναι η άλγη και θα πρέπει να δέχεται τροφή με σπιρουλινά και ταμπλέτες αλγης δυο φόρες την εβδομάδα, ενώ δεν μπορεί να τραφεί με άλγες πάνω σε τζαμια. Έχει ακουστεί ότι αυτό το ψαράκι δεν δέχεται μεγάλες αλλαγές νερού αλλά συχνές και μικρές.
Συμπέρασμα: πολύ καλό με τις αλγες αλλά και πολύ δύσκολο στην διατήρηση του. Έχει ακουστεί από άτομα που το είχαν ότι δεν έκανε ''δουλειά'' στις αλγες πάνω στα τζάμια.

3) Otocinclus sp.

Δεν έχει πολλές μέρες που έγινα ιδιοκτήτης αυτών τον ιδιαίτερα γνωστών ψαριών. Είναι πολύ καλά με τις άλγες εκτός απο την Green Spot Algae, ίσως και το καλύτερο ψάρι, αλλά είναι κοπαδοψαρα όχι με την γνωστή έννοια του σφικτού κοπαδιού, αλλά σε μεγάλους αριθμούς είναι και πιο αποτελεσματικά, αλλά νιώθουν και ασφάλεια. Το μέγεθος τους δεν ξεπερνά τα 4εκ και έτσι μπορούν να μπουν ακόμα και σε δύσκολα σημεία . Έχουν παρεξηγηθεί ότι είναι δύσκολα ψαράκια γιατί πολλά πεθαίνουν λίγο μετά την εισαγωγή τους σε νέο ενυδρείο, ο λόγος για αυτό είναι ότι είναι πιασμένα στην φύση και μερικά δεν δέχονται τροφή, έτσι έχουν λιμοκτονήσει μέχρι να φτάσουν στο ενυδρείο μας, αφού είναι σε πλαστικές σακούλες. Πριν την αγορά θα πρέπει να δούμε ότι το στομάχι τους είναι στρογγυλό, κάτι που σημαίνει ότι έχουν δεχτεί τροφή μετά την αιχμαλωσία. Ένα ακόμα λάθος στην διατροφή τους είναι ότι είναι και σαρκοφάγα αφού στην φύση όταν τρώνε άλγες υπάρχουν πάνω τους πολλές μικροσκοπικές μορφές ζωής, οπότε καλό θα ήταν να ταΐζουμε και ζωική τροφή.
Συμπέρασμα: θα τραφεί με τις περισσότερες άλγες. ΔΕΝ μπορεί να κάνει τίποτα για την Green Spot Algae.

4) Jordanella floridae (American Flag Fish)

Foto © Karel Zahrádka
Ένα πάρα πολύ ειρηνικό ψαράκι που ταιριάζει στα περισσότερα κλασικά ενυδρεία. Καταναλώνει άλγη σαν και το SAE που αναφέραμε παραπάνω και έχει αδυναμία στην τριχοειδή και στην Blue-green. Eίναι πολύ όμορφο και ανεκτικό στο ΡΗ από 6,7 μεχρι 8,2. Έχει τα χρώματα τις Αμερικανικής σημαίας,  για αυτό αναφέρεται και σαν American Flag Fish. Έχει αναφερθεί ότι τρώει τις άκρες από φυτά που έχουν φύλλωμα σε σχήμα σπαθιού καθώς και την riccia. Σε μικρά ενυδρεία θα πρέπει να έχουμε μόνο ένα αρσενικό,  καθώς δημιουργεί μια περιοχή  και την ορίζει δικιά του.
Συμπέρασμα: Ενα καλό αλγοφάγο που εχει αδυναμία στην τριχοειδή αλγη.

5) Peckoltia sp.

Ένας μικρός πλέκο, που το μέγεθος του δεν ξεπερνά τα 7,5 εκ. Είναι πολύ καλός με τις αλγες και θα «καθαρίσει» τις άλγες από τα τζάμια μέσα σε μια δυο εβδομάδες, μπορεί να μπει μαζί με τέτρα, μέχρι και με μικρές κιχλίδες. Το μόνο δύσκολο με αυτόν τον πλέκο είναι ότι θα τραφεί μόνο με άλγες και δύσκολα θα φάει ταμπλέτες, οπότε πρέπει να υπολογίσουμε να έχει περίπου 40 λιτρα νερού που θα πρέπει να καθαρίζει, ώστε να μην λιμοκτονήσει ή να καλλιεργούμε άλγη που θα τον ταΐζουμε εάν καθαρίσει όλο το ενυδρείο. Μερικοί χομπίστες καλλιεργούν άλγη σε μικρά βραχάκια, τα οποία εισάγουν στο ενυδρείο τους όταν καθαρίσει για να ταΐζουν τα αλγοφάγα τους. (δεν το έχω κάνει και δε νομίζω να το κάνω ). Αρκετοί ταΐζουν σπιρουλινά με επιτυχία.
Συμπέρασμα: Καλός αλγοφάγος για άλγες πάνω σε τζάμια και διακόσμηση, αλλά με ιδιαιτερότητες στην διατροφή του.

6) Farlowella Sp.

Ένας αλγοφάγος με ιδιαίτερη εμφάνιση που θα αξίζει να τον έχουμε στο ενυδρείο μας μόνο και μόνο για την φάτσα του. Ζει σε ΡΗ από 7.5 μέχρι 8.5. και του αρέσει να μπλέκεται μέσα στην διακόσμηση και στα φυτά για να καμουφλάρεται όταν ξεκουράζεται. Τα σχόλια στα φόρουμ για άτομα που τον έχουν ποικίλουν, αλλά συγκλίνουν στο ότι είναι δύσκολος στην διατήρηση του, καθώς το τελικό του μέγεθος είναι τα 17 εκ. μήκος, θέλει μακριές ρίζες και ξύλα για να ξεκουράζεται και γιατί τρώει τα ξύλα για να τον βοηθούν στην πέψη αλλά και ότι μπορεί να καθαρίσει και ένα ενυδρείο που έχει καταληφθεί από καφέ άλγη σε ελάχιστο χρόνο.
Συμπέρασμα: Ένας καλός αλγοφάγος, τον οποίο πρέπει να διαλέξουμε εάν θέλουμε το κάτι διαφορετικό στο ενυδρείο μας ή εάν έχουμε τεράστιο πρόβλημα από την καφέ άλγη.

[To άρθρο αυτό γράφτηκε από τον kingrim σε άλλο φόρουμ και επαναδημοσιεύεται εδώ με την άδειά του - Σε ευχαριστούμε Γιάννη.]

Belafode:
Πολύ καλο...  :) :) :)

Χαραμάδας:
Πάρα πολύ καλό άρθρο και να προσθέσω ότι και τα angistrus, ίσως ''χωρούσαν'' στα αλγοφάγα ψάρια. ;)

QS-Plan:

--- Παράθεση από: Χαραμάδας στις Αύγουστος 28, 2011, 04:58:40 μμ ---Πάρα πολύ καλό άρθρο και να προσθέσω ότι και τα angistrus, ίσως ''χωρούσαν'' στα αλγοφάγα ψάρια. ;)

--- Τέλος παράθεσης ---

Έτσι μπράβο.... συμφωνώ απόλυτα!!!!

giannisaek:
Τα ποιο δουλευτιάρικα και αποδοτικά κατά της άλγης απ' όλα αυτά για μένα είναι τα Νerite snails, αλλά τα άτιμα με τα αυγά τους σου χαλάνε την διακόσμηση.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση