Forum > Γενικά

ΠΛΑΝΑΡΙΑ– Σκουλήκια στο ενυδρείο!

(1/10) > >>

LeeHook:
Εκεί που κάθεστε και απολαμβάνετε το όμορφα στημένο ενυδρείο σας, ξαφνικά πάνω στο τζάμι εντοπίζετε μία ανεπαίσθητη κίνηση. Πλησιάζετε πιο κοντά και βρίσκεστε πρόσωπο με πρόσωπο με…

   

Πλανάρια στο ενυδρείο!

Πρόκειται για σκουλήκια με επίπεδο σώμα και τριγωνικό κεφάλι με δύο μάτια. Ανήκουν στο Φύλο Platyhelminthes (Flatworms) και στην Τάξη Turbellaria (Planarians).
Έχουν μέγεθος από 3-15 χιλιοστά ενώ μπορεί να τα δούμε σε πολλά χρώματα όπως άσπρο, καφέ, γκρι, ροζ κ.λ.π. Ζούνε σε λίμνες και ποτάμια σχεδόν σ ολόκληρο τον πλανήτη.
Πολύ πιθανόν να μπήκαν στο ενυδρείο μας μαζί με κάποιο φυτό που βάλαμε.

Είναι ερμαφρόδιτα αλλά μπορούν να αναπαραχθούν και σαν ζευγάρι, αφού το ένα γονιμοποιεί τα αυγά του άλλου. Εάν βρίσκονται μόνα τους αναπαράγονται με διαχωρισμό του σώματος τους στα δύο!Συναγερμός;
Όχι απαραίτητα, αφού δεν είναι επικίνδυνα για τα ψάρια μας. Πολλά ψάρια, μάλιστα, θα φάνε τα πλανάρια με ευχαρίστηση. Κάποιες αναφορές υπάρχουν σχετικά με το πόσο επικίνδυνα είναι για τις γαρίδες αλλά πολλοί χομπίστες αναφέρουν ότι δεν έχουν πρόβλημα. Είναι πιο συχνή η εμφάνιση τους σε ενυδρεία με γαρίδες.

Το καμπανάκι του συναγερμού όμως πρέπει να χτυπήσει όσον αφορά τις αιτίες που βοηθούν την επιβίωση και την ανάπτυξη τους μέσα στο ενυδρείο. Τα πλανάρια τρέφονται με τα υπολείμματα τροφών στο υπόστρωμα, όπου και κυρίως κινούνται (θα τα δείτε πολύ συχνά να κόβουν βόλτες και στα τζάμια του ενυδρείου). Η παρουσία τους είναι σαφής ένδειξη ότι ταΐζουμε υπερβολικά και δεν καθαρίζουμε επαρκώς το υπόστρωμα.

Από την άλλη όμως, επειδή τα πλανάρια είναι πολύ ευαίσθητα στην ποιότητα του νερού, η παρουσία τους είναι δείκτης υγείας του ενυδρείου μας.

   

Παρόλα αυτά, η παρουσία τους και μόνο (δεν είναι και ιδιαίτερα χαριτωμένα) είναι ανεπιθύμητη.

Πως τα αντιμετωπίζουμε
1. Ταΐζουμε λιγότερο συχνά π.χ. μία φορά ανά 3-5 ημέρες
2. Κάνουμε ένα καλό καθάρισμα του υποστρώματος με σκούπα βυθού
3. Κάνουμε 30-50% αλλαγή νερού

Ένας ενδιαφέρων τρόπος είναι η κατασκευή παγίδας για τα πλανάρια:

http://www.youtube.com/watch?v=umduw1qixjw

Δεν φτάνει όμως από μόνη της, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα αίτια που προκάλεσαν την ανάπτυξη τους.

Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της χρήσης φαρμάκων αλλά πάντα ως τελευταία επιλογή.

http://www.youtube.com/watch?v=16l0fx7RE3o     http://www.youtube.com/watch?v=Qm6Xetj8wN4

Destat:
Πολύ ενδιαφέρον!  :o  Μπράβο!

Πάω να ψάξω, προβληματίστηκα.. ;D

ΣΤΕΦΑΝΟΣ:
Πολυ ωραιο αρθρο

zipo:
Πραγματικα,ως συνήθως,πολύ ωραίο άρθρο.  thubsup

LeeHook:
Τα πλανάρια μετά την διαίρεση τους διατηρούν τις μνήμες τους!

"Στην πρώτη φάση του πειράματος, οι ερευνητές εκπαίδευσαν τα σκουλήκια να μην αποφεύγουν το φως, όπως κάνουν συνήθως, αλλά να πλησιάζουν μια φωτισμένη περιοχή στην οποία περίμενε ένας μεζές.

Όταν τα πειραματόζωα είχαν πια μάθει πού να βρίσκουν φαγητό, οι ερευνητές τα αποκεφάλισαν. Δύο εβδομάδες αργότερα, τα σκουλήκια είχαν αναπτύξει νέα κεφάλια, οπότε το πείραμα επαναλήφθηκε.

Η δοκιμασία αποκάλυψε ότι τα σκουλήκια θυμούνταν πού βρισκόταν η φωτισμένη περιοχή, ότι ήταν ασφαλής, και ότι προσέφερε τροφή. Οι αναμνήσεις τους, μάλιστα, ήταν εξίσου ακριβείς όσο και σε σκουλήκια που δεν περάσει από τη γκιλοτίνα.

Πώς όμως μπορεί ένα σκουλήκι να διατηρεί τις αναμνήσεις του όταν αποκόπτεται το πιο βασικό κομμάτι του νευρικού του συστήματος;..."

Διαβάστε την συνέχεια...
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231285255

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση