Forum > Άλγες

Ερυθρομυκίνη – Θεραπεία για το Κυανοβακτήριο ( Blue Green Αlgae – BGA)

(1/7) > >>

LeeHook:
Ερυθρομυκίνη – Θεραπεία για το Κυανοβακτήριο ( Blue Green Αlgae – BGA)

     Το Κυανοβακτήριο (ή γαλαζοπράσινη άλγη) συνήθως αναφέρεται μαζί με τις άλγες, παρόλο που διευκρινίζεται πάντα ότι δεν είναι άλγη αλλά, αυτό ακριβώς που περιγράφει και το όνομα, βακτήριο.   (Τι είναι οι άλγες και πως εμφανίζονται στα ενυδρεία)

Τι προκαλεί την εμφάνιση του Κυανοβακτηρίου στο ενυδρείο μας;

1.   Χαμηλά επίπεδα νιτρικών (NO3)
2.   Ανεπαρκής ροή και δημιουργία νεκρών σημείων
3.   Υπερβολικός φωτισμός

     Κακώς αναφέρεται πολλές φορές ότι τα αυξημένα φωσφορικά είναι αιτία για την εμφάνιση του κυανοβακτήριου. Έτσι θα έπρεπε όλα τα high-tech ενυδρεία που έχουν φωσφορικά 1-3ppm να είναι γεμάτα από κυανοβακτήριο. Αν τα φυτά, μέσω των νιτρικών, δεν προσλάβουν το άζωτο που χρειάζονται δεν θα έχουν την ανάγκη να απορροφήσουν τον φώσφορο. Έτσι ο φώσφορος (είτε αυτός που παράγεται από την αποδόμηση των οργανικών υλών, είτε αυτός που προσθέτουμε τεχνητά εμείς) συσσωρεύεται. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν παρουσιαστεί το κυανοβακτήριο στο ενυδρείο μας θα πάρουμε υψηλές μετρήσεις σε φωσφορικά αφού αυτά δεν καταναλώθηκαν από τα φυτά, γιατί, λόγω έλλειψης νιτρικών, δεν δημιουργήθηκε η ανάγκη στα φυτά να τα απορροφήσουν. Με άλλα λόγια τα υψηλά φωσφορικά δεν είναι η αιτία αλλά το αποτέλεσμα που προκύπτει από την πραγματική αιτία, δηλ. τα μειωμένα νιτρικά.
     Έτσι εάν προσέξουμε τα παραπάνω σημεία διαπιστώνουμε ότι εάν έχουμε την χρυσή ισορροπία «Λίπανση-CO2-Φωτισμός» ώστε τα φυτά μας να φωτοσυνθέτουν απορροφώντας τα θρεπτικά συστατικά, σε συνδυασμό με καλή κυκλοφορία του νερού σε όλο το ενυδρείο, θα αποφύγουμε την εμφάνιση του κυανοβακτήριου.

      
Συμβατική μέθοδος αντιμετώπισης στο ενυδρείο[/b][/color]

1.   Αυξάνουμε την ροή ή ρυθμίζουμε την ροή του νερού έτσι ώστε αυτό να κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία του ενυδρείου
2.   Προσθέτουμε νιτρικά
3.   Κλείνουμε τα φώτα και σκεπάζουμε το ενυδρείο για 3-4 ημέρες. Τα κυανοβακτήρια αναπτύσσονται με το φως. Έτσι τους στερούμε την πηγή ενέργειας.

        Από την εμπειρία τόσο την δικά μου όσο και άλλων ενυδρειόφιλων, η συμβατική μέθοδος δεν έχει συνήθως αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ανθεκτικό βακτήριο που επιβιώνει σε πολύ ακραίες συνθήκες.
        Η επόμενη επιλογή είναι η θεραπεία με φάρμακα. Η χρήση φαρμάκων στο ενυδρείο γενικότερα δεν συνιστάται παρά μόνον σε περιπτώσεις που δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.

Η ταυτότητα του Κυανοβακτήριου
        Τα κυανοβακτήρια θεωρούνται ως πιθανοί πρώτοι οργανισμοί στη Γη οι οποίοι παρείχαν οξυγόνο με φωτοσύνθεση. Παλαιότερα τα ταξινομούσαν σαν Κυανοφύκη σήμερα όμως θεωρούνται ιδιαίτερη συνομοταξία βακτηριδίων.

        Bρίσκονται σχεδόν παντού σε ξηρά και θάλασσα και το έντονο φως συμβάλλει πολύ στην ανάπτυξη τους. Μάλιστα το ιδανικό, για την ανάπτυξη τους, μήκος κύματος (550-700 nm) είναι ίδιο και για τα φυτά. Μερικά είδη αυτών των κυανοβακτηρίων ζουν σε τελείως αφιλόξενα περιβάλλοντα μέρη, όπως ακόμη και σε θερμοπηγές όπου η θερμοκρασία υπερβαίνει τους +85 °C. Τα κυανοβακτήρια ευθύνονται σ΄ ένα μεγάλο μέρος της εξέλιξης του φωτοσυνθετικού οξυγόνου ιδιαίτερα στους ωκεανούς και συμβάλουν κατά πολύ στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα, κατά τις ανεξάρτητες φωτός αντιδράσεις καθώς και του αζώτου.

         
Τα βακτήρια γενικότερα κατατάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
  - Τα θετικά κατά Gram (G+)
  - Τα αρνητικά κατά Gram (G-)

* Η Χρώση κατά Gram είναι μία μέθοδος κατάταξης των βακτηρίων


Η Ερυθρομυκίνη
        Είναι αντιβιοτικό, πιο αποτελεσματικό για τα βακτήρια G(+) παρά για τα G(-). Είναι ένα από τα πιο «ασφαλή» αντιβιωτικά για χρήση στο ενυδρείο με την έννοια ότι δεν επηρεάζει τα φυτά ή τα ψάρια.
        Το κυανοβακτήριο παρόλο που είναι αρνητικό κατά G (G-) παρουσιάζει μία ιδιαίτερη ευαισθησία στην ερυθρομυκίνη περισσότερο από άλλα G(-) βακτήρια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πολύτιμα βακτήρια (κι αυτά είναι G-) που έχουμε στο φίλτρο μας και «ασχολούνται» με την διάσπαση της αμμωνίας και των νιτρωδών, τα nitrosomonas και τα nitrobacter.  (Ο Κύκλος του Αζώτου)

        Το καλό είναι ότι υπάρχει διαφορά ευαισθησίας στην ερυθρομυκίνη ανάμεσα στα βακτήρια που θέλουμε να σκοτώσουμε (κυανοβακτήρια) και σ’ αυτά που θέλουμε να κρατήσουμε (nitrosomonas & nitrobacter). Δηλαδή τα κυανοβακτήρια είναι πιο ευαίσθητα από ότι τα άλλα. Και βέβαια παίζει σημαντικό ρόλο η ποσότητα της ερυθρομυκίνης που θα χορηγήσουμε.

        Κατά την διάρκεια της θεραπείας, παρατηρείται αύξηση της αμμωνίας στο νερό του ενυδρείου μας. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί η ερυθρομυκίνη έχει σκοτώσει τα ωφέλιμα βακτήρια, αλλά γιατί, καθώς τα κυανοβακτήρια πεθαίνουν, απελευθερώνονται πρωτεΐνες, η διάσπαση των οποίων παράγει αμμωνία. Άλλωστε, αύξηση αμμωνίας παρατηρείται και όταν προσπαθούμε με συσκότιση να αντιμετωπίσουμε το κυανοβακτήριο.
Επιπλέον, εάν η ερυθρομυκίνη σκότωνε όλα τα υπάρχοντα βακτήρια στο ενυδρείο δεν θα είχαμε ποτέ αμμωνία σε ένα τέτοιο αποστειρωμένο περιβάλλον!

Βήμα-βήμα θεραπεία με ερυθρομυκίνη

ΗΜΕΡΑ 1η
Προσθέτουμε 2,5mg/Lt ερυθρομυκίνης. Μπορείτε είτε να την διαλύσετε σε λίγο νερό ενυδρείου είτε να την ρίξετε σαν σκόνη μέσα. Αν έχετε σκίμμερ κλείστε το. Η λειτουργία του μπορεί να ελαττώσει την δράση του αντιβιοτικού.

ΗΜΕΡΑ 2η
Προσθέστε επιπέλον 2,5mg/Lt ερυθρομυκίνη.

ΗΜΕΡΑ 3η
Τα αποτελέσματα πρέπει να είναι ήδη ορατά. Κομμάτια νεκρών κυανοβακτηρίων θα επιπλέουν στο νερό. Ανοίξτε το σκίμμερ και προσθέστε ένα μηχανικό φίλτρο ακόμη για να τα απομακρύνετε. Προσπαθήστε να καθαρίσετε το νερό όσο πιο πολύ μπορείτε για να αποφύγετε την εμφάνιση αμμωνίας

ΗΜΕΡΑ 4η
Το ενυδρείο έχει σχεδόν καθαρίσει. Απομακρύνετε όσο πιο πολύ μπορείτε να κατάλοιπα. Κάντε μία αλλαγή νερού 50%.
Προσθέστε 2,5mg/Lt ερυθρομυκίνη.

ΗΜΕΡΑ 5η – 7η
Καθαρίστε τα φίλτρα μία φορά την ημέρα τουλάχιστον. Ελέγχετε για αμμωνία και νιτρικά. Μόνο αν έχετε υψηλές μετρήσεις να κάνετε αλλαγή νερού.

ΗΜΕΡΑ 8η
Αλλαγή νερού 30%.
Προσθέστε 1mg/Lt ερυθρομυκίνη.

        Ακολουθείτε πιστά τις παραπάνω δοσολογίες. Ο κίνδυνος χορήγησης μεγαλύτερης δόσης είναι εύκολα αντιληπτός. Χαμηλότερες από τις συνιστώμενες δόσεις πιθανόν δεν θα έχουν το αποτέλεσμα που θέλουμε. Θυμηθείτε ότι η ερυθρομυκίνη είναι εν μέρει αποτελεσματική σε βακτήρια G(-). Θέλουμε να πετύχουμε το όριο ευαισθησίας του κυανοβακτήριου χωρίς να επηρεαστούν τα ωφέλιμα βακτήρια.

Χρησιμοποιείτε ερυθρομυκίνη μόνο όταν συντρέχει σοβαρός λόγος. Θυμηθείτε, είναι φάρμακο και μάλιστα αντιβιοτικό.

        Ένα σημαντικό πρόβλημα για την εφαρμογή της παραπάνω θεραπείας είναι το πώς θα καταφέρουμε να μετρήσουμε ελάχιστα mg για την δοσολογία.
Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι μία μικρή ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
Μία τέτοια προμηθεύτηκα μέσω e-bay με κόστος κάτι λιγότερο από 15 ευρώ. Η συγκεκριμένη ζυγαριά ζυγίζει το μέγιστο 20 γραμμάρια με διαβάθμιση 0,001 του γραμμαρίου.

   
Μία τέτοια ζυγαριά μας λύνει τα χέρια σε πολλά πράγματα όπως για την παρασκευή λιπασμάτων DIY, για την παρασκευή διαλύματος 4dKH για τον drop checker κ.ά.

Που θα βρω ερυθρομυκίνη;

        Παλιότερα γινόταν χρήση του φαρμάκου erythrocin, το οποίο περιέχει ερυθρομυκίνη. Το φάρμακο αυτό έχει αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια.
Ερυθρομυκίνη (σε καθαρή μορφή) μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία σαν erythromycin base. Την χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί για να παρασκευάζουν αλοιφή για την ακμή. Πωλείται χύμα με το γραμμάριο (πριν 2 χρόνια είχα πληρώσει 2€/gr).
        Η χρήση της «ερυθρομυκίνης βάση» είναι καλύτερη γιατί δεν περιέχει τα έκδοχα που έχει ένα φάρμακο όπως το erythrocin.
Φυσικά, φάρμακα για την καταπολέμηση του κυανοβακτηρίου με βάση την ερυθρομυκίνη, είναι διαθέσιμα στο εμπόριο από εταιρείες με ενυδρειακά προϊόντα.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Κυανοβακτήρια
Χρώση κατά Gram
The Barr Report - Κυανοβακτήρια
The Krib - Κυανοβακτήρια
Επίδραση της Ερυθρομυκίνης στα Βακτήρια Νιτροποίησης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ:
Παιδιά συγγνώμη, την 3η μέρα ρίχνουμε σκόνη ή όχι;

LeeHook:
1η, 2η και 8η ημέρα μπαίνει το φάρμακο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ:
Γράφει και την 4η ή κάνω λάθος; Μπερδεύτηκα.  Αν αντί για 250 μπει 300 ή 200 τι γίνεται; Η ζυγαριά μου δείχνει 0,1 και δεν μπορώ να βρω άλλη με 0,001.

LeeHook:
Και την 4η, σωστά. 2,5 mg μπαίνει όχι 250!
Αλλά γιατί να μπεί λάθος ποσότητα; Αν και υπάρχει κάποιο περιθώριο ασφαλείας από την υπερδοσολογία, είναι καλό να ακολουθήσουμε σωστά τις δόσεις. Αν μπεί λιγότερο, υπάρχει μια πιθανότητα να μην εξοντώσουμε το κυανο.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση