Forum > Reef

Anemone and clownfish

(1/6) > >>

gregog7:
Αnemone and clownfish

Το ψάρι κλόουν απολαμβάνει μεγάλη δημοτικότητα λόγω της ταινίας "Ψάχνοντας τον Νέμο". Όπως πάντα, με τα ψάρια κλόουν υπάρχει και η επιλογή να συνοδεύονται από μια ανεμώνη. Δυστυχώς,δεν είναι όμως όλες κατάλληλες για το ενυδρείο.

Οι ανεμώνες και τα ψάρια κλόουν έχουν μια γνωστή σχέση. Στον ωκεανό, το ψάρι κλόουν προστατεύεται από ψάρια θηρευτές από το τσούξιμο που προκαλούν τα πλοκάμια της.Η σχέση είναι απλή: η ανεμώνη προστατεύεται από τα ψάρια που τρώνε τους πολύποδες της, όπως τα ψάρια πεταλούδες, καθώς το ψάρι κλόουν θα τα διώξει.Λαμβάνει επίσης τροφή από τα κόπρανα των ψαριών κλόουν ή ακόμη  μπορεί και να την ταΐσει το ίδιο το ψάρι. Πρόκειται για μια σχεδόν τέλεια συμβίωση. Οι άνθρωποι μένουν πάντα γοητευμένοι από αυτή τη σχέση.Αυτή η γοητεία ίσως πηγάζει από το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν άλλους οργανισμούς. Δεν έχουμε καμία σχέση τέλεια με οποιοδήποτε άλλο ζώο. Ακόμα και οι σχέσεις μας με ζώα, όπως τα σκυλιά είναι σχεδόν άνιση.
 


Αποδεικτικά στοιχεία αυτής της γοητείας για την ανεμώνη και την ανθρώπινη έλλειψη κατανόησης για άλλα ζώα μπορεί να δει κανείς στο εμπόριο. Κάθε χρόνο, χιλιάδες Clown Fish και ανεμώνες συλλέγονται από τον ωκεανό και πωλούνται στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων.Γιατί αυτή η συλλογή είναι τόσο παρεξηγήσιμη; Είναι επειδή πολλές ανεμώνες δεν ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια έρευνα σχετικά με τη διάρκεια ζωής σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Μόνο το 5% των χομπιστών με 2 εώς 5 χρόνια εμπειρίας ήταν σε θέση να κρατήσει ζωντανές τις ανεμώνες για περισσότερο από δύο χρόνια και μόνο 1 από τις 32 ανεμώνες έζησε για περισσότερα από 5 χρόνια. Οι ανεμώνες απλά δεν επιβιώνουν.
Ανεμώνες  του είδους Entacmaea, Heteractis, Stiochodactyla, Macrodactyla και Crptodendrum έχουν πολύ εξειδικευμένες απαιτήσεις. Ζούνε σε ρηχά νερά και χρειάζονται άμεσο ηλιακό φως. Είναι ικανές να τριγυρίζουν μέσα στο ενυδρείο με μεγάλη πιθανότητα να τραυματιστούν. Χρειάζονται επίσης άμεση σίτιση σε μεγάλες ποσότητες. Ακόμα και χομπίστες που είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις δεν είναι σε θέση να τις κρατήσουν ζωντανές εύκολα.Όταν μια ανεμώνη πεθαίνει σε ένα ενυδρείο, απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες τοξινών που μπορεί να αποδεκατίσουν κάθε ζώο που υπάρχει σε αυτό το ενυδρείο.Είναι ουσιαστικά σχεδόν ακατάλληλες για τα ενυδρεία.
Παρ 'όλα αυτά, χιλιάδες ανεμώνες συλλέγονται από τον ωκεανό. Πρόκειται για μια τραγωδία, γιατί στην άγρια φύση, μπορεί να ζήσουν για εκατοντάδες χρόνια.
Όταν σε μια ανεμώνη δεν δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσει απογόνους, είναι μια τραγωδία. Αν συνεχίσουμε αυτές τις καταστροφικές πρακτικές συλλογής, σύντομα δεν θα υπάρχουν αυτά τα εκπληκτικά ζωντανά στον ωκεανό. Απλά δεν αναπαράγονται αρκετά γρήγορα για να συμβαδίζουν με τη ζήτηση του εμπορίου.
Η τρομακτική καταστροφή αυτών των ζώντανών γίνεται ακόμη πιο φοβερή, λόγω της ανθρώπινης παρανόησης της σχέσης των ψαριών κλόουν και της ανεμώνης. Αν συνεχιστεί η συλλογή  από την άγρια φύση, μερικά ψάρια κλόουν μπορεί να εξαφανιστούν.
Αν ένα ψάρι κλόουν στον ωκεανό δεν έχει μια ανεμώνη για να την χρησιμοποιήσει ως καταφύγιο από τα αρπακτικά ζώα, θα πεθάνει πολύ γρήγορα. Όταν τις παίρνουμε  από τον ωκεανό είναι σαν να σκοτώνουμε δύο διαφορετικά ζώα.
Ίσως το χειρότερο μέρος αυτής της λεηλασίας είναι ότι το ψάρι κλόουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας δεν την χρειάζεται. Μην αφήνετε ένα κατάστημα ή έναν "ειδικό" να σας πουν ότι το συγκεκριμένο ψάρι χρειάζεται μια ανεμώνη σε ένα ενυδρείο. Δεν χρειάζεται. Στο ενυδρείο, δεν υπάρχουν αρπακτικά ψάρια, έτσι και η προστασία από αυτήν είναι περιττή.
Αλλά ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αφού αποφασίσουμε να κρατήσουμε αυτά τα υπέροχα ζωντανά στο ενυδρείο μας. Σημαντικός παράγοντας είναι η τροφή. Οι ανεμώνες είναι σαρκοφάγοι οργανισμοί και χρειάζονται τάισμα 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Προτιμήστε σαρδέλες ή γαρίδες φρέσκιες, από κατεψυγμένη τροφή μπορούμε να δώσουμε krill, artemia & mysis.Δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι ο φωτισμός. Έχουν απαιτήσεις όμοιες με αυτές των σκληρών κοραλλιών (sps). Άρα ένα φωτιστικό με αρκετές λάμπες είτε μετάλλου είτε Τ5 είναι απαραίτητο. Και εδώ ίσως παίζει ρόλο ο γενικός μπούσουλας 1w/l. Τρίτος και ίσως σημαντικότερος παράγοντας είναι η ωριμότητα και η θέση της ανεμώνης στο ενυδρείο. Πρέπει το ενυδρείο που θα τοποθετηθεί να είναι αρκετά ώριμο, θα ήταν σοβαρό λάθος να βάλουμε την ανεμώνη σε ένα φρέσκο σύστημα. Την τοποθεσία της, το πιο πιθανό είναι να την βρει μόνη της με ότι αυτό συνεπάγεται, καψίματα ή και θανάτωση κοραλλιών, πιθανό τραυματισμό της ανεμώνης από κυκλοφορητές ή φίλτρα με καταστροφικά απότελέσματα. Προσπαθούμε να της δώσουμε ένα αρκετά φωτεινό μέρος σε κάποια εσοχή του βράχου, με μέτρια προς δυνατή ροή, τόση ώστε να μην την ενοχλεί.
Πίνακας συμβίωσης ψαριών κλόουν με ανεμώνες:
Καλή επιτυχία


Genus of Amphiprions


Amphiprion akallopisos – Skunk clownfish


Amphiprion akindynos – Barrier Reef Anemonefish

       
Amphiprion allardi – Twobar anemonefish

       
Amphiprion barberi

       
Amphiprion bicinctus – Twoband anemonefish

       
Amphiprion chagosensis – Chagos anemonefish

       
Amphiprion chrysogaster – Mauritian anemonefish

       
Amphiprion chrysopterus – Orange-fin anemonefish

       
Amphiprion clarkii – Yellowtail clownfish

     
Amphiprion ephippium – Saddle anemonefish

       
Amphiprion frenatus – Tomato clownfish

       
Amphiprion fuscocaudatus – Seychelles anemonefish

       
Amphiprion latezonatus – Wide-band Anemonefish

       
Amphiprion latifasciatus – Madagascar anemonefish

     
Amphiprion leucokranos – Whitebonnet anemonefish

       
Amphiprion mccullochi – Whitesnout anemonefish

       
Amphiprion melanopus – Fire clownfish

       
Amphiprion nigripes – Maldive anemonefish

     
Amphiprion ocellaris – Clown anemonefish

       
Amphiprion omanensis – Oman anemonefish

       
Amphiprion pacificus – Pacific anemonefish

       
Amphiprion percula – Orange clownfish

       
Amphiprion perideraion – Pink skunk clownfish

     
Amphiprion polymnus – Saddleback clownfish

       
Amphiprion rubacinctus – Red Anemonefish

       
Amphiprion sandaracinos – Yellow clownfish

       
Amphiprion sebae – Sebae anemonefish

       
Amphiprion thiellei – Thielle's anemonefish

       
Amphiprion tricinctus – Three-band anemonefish

   
Genus Premnas:
Premnas biaculeatus – Maroon clownfish


Genus of anemones


Rose Bulb Anemone
(Entacmaea quadricolor)


Bulb Anemone
(Entacmaea quadricolor)


Long Tentacle Anemone
(Macrodactyla doreensis)


Rock Flower Anemone
(Epicystis crucifer)


Ritteri Anemone
(Heteractis magnifica)


Condy Anemone
(Condylactis gigantea)


Haitian Reef Anemone
(Condylactis sp.)


Haddon's Carpet Anemone, Assorted
(Stichodactyla haddoni)


True Carpet Anemone - Tan
(Stichodactyla gigantea)

Enjoy  :-*

LeeHook:
Ατέλειωτες ομορφιές που απειλούνται με εξαφάνιση! Κρίμα...
Νάσαι καλά Γρηγόρη για το πανέμορφο άρθρο που μας χάρισες   :)

glazar:
η σχεση των κλοουν με τις ανεμωνες ειναι μοναδικη.

στο  παρελθον οταν προσπαθουσα να ταισω την ανεμωνη, ετρεχε ο κλοουν και της επαιρνε το φαι απο το στομα της. Στην αρχη παραξενευτηκα, αλλα μετα καταλαβα πως εφοσον την εχει για σπιτι του , την ταιζει ο ιδιος πλεον, οποτε και σταματησα και αφησα
το κλοουνακι να την ταιζει.

Τωρα θα μου πειτε πως την ταιζε.. αυτο το εχω απορια ακομα ...

Γρηγορη φανταστικο αρθρο...

gregog7:

--- Παράθεση από: Aqua4Fun στις Νοέμβριος 17, 2012, 08:41:29 μμ ---η σχεση των κλοουν με τις ανεμωνες ειναι μοναδικη.

στο  παρελθον οταν προσπαθουσα να ταισω την ανεμωνη, ετρεχε ο κλοουν και της επαιρνε το φαι απο το στομα της. Στην αρχη παραξενευτηκα, αλλα μετα καταλαβα πως εφοσον την εχει για σπιτι του , την ταιζει ο ιδιος πλεον, οποτε και σταματησα και αφησα
το κλοουνακι να την ταιζει.

Τωρα θα μου πειτε πως την ταιζε.. αυτο το εχω απορια ακομα ...

Γρηγορη φανταστικο αρθρο...

--- Τέλος παράθεσης ---
Σας ευχαριστώ
Αναφέρονται και στο άρθρο μερικοί τρόποι ταΐσματος της ανεμώνης από τον κλόουν

zipo:
Φοβερό άρθρο με τέλειες φωτογραφίες.  yourock

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση