Forum > Reef

Βακτήρια και reef

(1/3) > >>

gregog7:
Βακτήρια και reefΤα βακτήρια είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη βιομάζα ζωής σε όλα σχεδόν τα οικοσυστήματα και αυτό μπορεί να επεκταθεί και να συμπεριλάβει το ενυδρείο υφάλου. Για τους περισσότερους χομπίστες, τα βακτήρια αποτελούν τον «μεγάλο άγνωστο», ίσως για καλό λόγο. Είναι πολύ άγνωστα, ακόμα και στη φύση.
Τα βακτήρια είναι τα παλαιότερα όντα που ζουν στη Γη, εμφανίστηκαν πριν από 3,5 έως 4.000.000.000 χρόνια και ήταν οι μόνες μορφές ζωής για περίπου τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Παρούσα ζωή δεν θα υπήρχε χωρίς βακτήρια και αυτά τα πρώτα βακτήρια προκάλεσαν γεωχημικούς κύκλους που έκαναν τη Γη κατοικήσιμη και οδήγησαν στην εξέλιξη των οργανισμών.
 
Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί περιβάλλον στη Γη που να είναι απαλλαγμένο από βακτήρια. Είναι μικροσκοπικά και μόνο πολύ λίγα είδη είναι ορατά με γυμνό μάτι. Εξαιτίας της ποικιλομορφίας τους, σχετικά λίγα βακτήρια είναι αρκετά γνωστά. Τα περισσότερα από αυτά που είναι γνωστά, είτε έχουν κάποια σχέση με την υγεία του ανθρώπου (που ενεργούν ως παθογόνα, ή παράγοντες νόσου), ή χρησιμοποιούνται ως μοντέλα για άλλα συστήματα.
Σχετικά λίγα βακτήρια προκαλούν ασθένειες του ανθρώπου και από αυτά, πολλά είναι ευκαιριακά παθογόνα. Τα είδη αυτά δεν έχουν εξελιχθεί για να δρουν ως παθογόνα, αλλά μάλλον μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Η συντριπτική πλειοψηφία των βακτηρίων είναι αβλαβή και / ή επωφελή.
Βακτήρια στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Τα θαλάσσια βακτήρια είναι σχεδόν άγνωστα. Ωστόσο δεν είναι λιγότερα από αυτά που υπάρχουν στο περιβάλλον και είναι σε πολλές περιπτώσεις πιθανώς πολυάριθμα και πιο σημαντικά, όπως σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο.
Δεδομένης της τεράστιας βακτηριακής μάζας σε όλα τα οικοσυστήματα, θα πρέπει να είναι έκπληξη το γεγονός ότι δεν είναι τροφή για κάτι, αλλά κάτι περισσότερο. Τα βακτήρια, περιέχουν μια σχετικά μεγάλη ποσότητα αζώτου. Το άζωτο σχεδόν απουσιάζει σε τέτοιο περιβάλλον και πολλοί οργανισμοί κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να το αποκτήσουν. Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες για την απόκτηση του αζώτου θα μπορούσαν κάλλιστα να περιλαμβάνουν μεθόδους για την απόκτηση βακτηρίων, μια άφθονη πηγή αζώτου.


 
Βακτήρια ως τροφή.
Η βιομάζα και η παραγωγικότητα των βακτηρίων σε κοραλλιογενείς υφάλους είναι μεγαλύτερη από ό,τι στον ανοιχτό ωκεανό. Τα βακτήρια βρίσκονται παντού, στον ύφαλο, στον αραγωνίτη, στα φυτά και στο φυτοπλαγκτόν. Όταν αναφερόμαστε σε οργανισμούς που τρέφονται με φυτοπλαγκτόν δεν εννοούμε την άμεση κατανάλωση του φυτοπλαγκτόν, αλλά την κατανάλωση των προσκολλημένων σε αυτό βακτηριακών κοινότητων. Η σημασία των συστατικών αυτής της τροφής φαίνεται σχεδόν καθολική στα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς είναι μια βασική πηγή πρωτεϊνών για τους οργανισμούς που ζουν στον ύφαλο, ακόμη και για εκείνους που τους αποκτούν έμμεσα μέσω της δευτερογενούς κατανάλωσης.Εκτός από την σημασία των βακτηρίων ως πηγή τροφής στα θαλάσσια οικοσυστήματα, είναι επίσης μια κύρια πηγή τροφής για τα κοράλλια. Έχει βρεθεί ότι τα βακτήρια μόνα τους μπορεί να παρέχουν μέχρι 100% των ημερήσιων απαιτήσεων των κοραλλιών, τόσο σε άνθρακα όσο και σε άζωτο. Τα κοράλλια  καταναλώνουν διαλυμένα οργανικά υλικά και τα βακτήρια. Και τα καταναλώνουν με αρκετούς τρόπους. Μπορούν να χρησιμοποιούν την βλέννα τους για να τα παγιδέψουν και να τραφούν με τα βακτήρια, τα οποία τους παρέχουν άνθρακα, άζωτο αλλά και φώσφορο, εκτός από τα άλλα στοιχεία, όπως βιταμίνες και σίδηρο. Στην πραγματικότητα τα κοράλλια καλύπτουν το  μεγαλύτερο ποσοστό των μεταβολικών αναγκών τους από βακτήρια που τρέφονται με σωματίδια και οργανικά υλικά και λιγότερο από το ζωοπλαγκτόν.Τα κοράλλια δεν χρησιμοποιούν την βλέννα τους μόνο ως παγίδα για τα βακτήρια, αλλά εξυπηρετεί επίσης δύο άλλους σκοπούς. Πρώτον, είναι ένα απίστευτα καλό μέσο ανάπτυξης των θαλάσσιων βακτηρίων, με αποτέλεσμα στην επιφάνεια των κοραλλιών η πυκνότητα των βακτηριακών κοινοτήτων να υπερβαίνει κατά πολύ τα ήδη πολύ υψηλά επίπεδα του υφάλου. Δεύτερον, τα κοράλλια επωφελούνται από τα προϊόντα του μεταβολισμού των βακτηρίων και τρέφονται από αυτά. Επίσης τα βακτήρια τροφοδοτούν με άζωτο τα κοράλλια το οποίο είναι σημαντικό για εκείνα.Συμπέρασμα
Τα βακτήρια υπάρχουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά στο θαλάσσιο περιβάλλον και ειδικά στους κοραλλιογενείς υφάλους. Παίζουν κρίσιμο ρόλο σε όλες σχεδόν τις οικολογικές διεργασίες και είναι ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής τους. Τα κοράλλια τρέφονται με τα βακτήρια σε επίπεδα ανάλογα με οργανισμούς που τρέφονται αποκλειστικά με βακτήρια. Τα επίπεδα των βακτηρίων σε ενυδρεία υφάλου είναι δύσκολο να μετρηθούν. Ωστόσο, είναι πιθανό να είναι συγκρίσιμα με εκείνα που βρίσκονται σε έναν ύφαλο. Όπως τα κοράλλια τρέφονται με ή από τα βακτήρια στον ύφαλο, έτσι γίνεται και σε ένα ενυδρείο. Οι περισσότεροι χομπίστες έχουν πιθανώς μια ξεχωριστή εντύπωση ότι υπάρχουν "καλά" και "κακά" βακτήρια, αλλά δεν μπορούν να γνωρίζουν τα σχετικά επίπεδα του καθενός, τη σημασία της διαφορετικότητας και τον ρόλο τους. Μια πληρέστερη κατανόηση των ρόλων και της σημασίας των βακτηρίων είναι απαραίτητη για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των ενυδρείων υφάλου και για να προσφέρουν στην επιτυχία τους.
Πηγή:
Βασισμένο σε άρθρο του ERIC BORNEMAN
The Food of Reefs, Part 5: Bacteria

Giovanni:
Τέλειο άρθρο!!!

zipo:
Πολύ ωραίο και κατανοητό ακόμη και για εμένα.  ;D

gregog7:
Χαίρομαι που σας άρεσε  :-*

LeeHook:
Είναι ωραίο, μέσα από καλοστημένα άρθρα, να μαθαίνεις συνεχώς καινούργια και ενδιαφέροντα πράγματα για το χόμπυ.
Εύγε!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση