Forum > Φυτά σε Κοινωνικά Ενυδρεία

Αντιδραστήρας CO2 με πολύ καλή διάχυση

(1/9) > >>

LeeHook:
Αντιδραστήρας CO2 με εσωτερικό φιλτράκι ή αντλία


   Η επιλογή της πηγής του διοξειδίου του άνθρακα (DIY ή μπουκάλα κ.λ.π.) είναι το πρώτο βήμα ώστε να παρέχουμε στα φυτά μας το πολύτιμο αυτό αέριο.
   Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε να πετύχουμε την καλύτερη διάχυση του CO2 στο νερό του ενυδρείου μας. Η διάχυση επιτυγχάνεται με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε διάρκεια επαφή του CO2 με το νερό με το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο όταν το διοξείδιο είναι διασπασμένο σε μικρές φυσαλίδες. Παρόλα αυτά, μόνο η χρήση μιας αερόπετρας ή ενός κεραμεικού διαχυτήρα δεν είναι επαρκής.


«Το λακωνίζειν εστι φιλοσοφείν» ή KISS (“Keep It Simple Stupid”)

   Υπάρχουν πολλοί τρόποι για μία αποτελεσματική διάχυση και ακόμη περισσότερες πατέντες. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και οικονομικούς τρόπους είναι η κατασκευή ενός αντιδραστήρα (reactor) με την χρήση ενός μικρού εσωτερικού φίλτρου ή μίας αντλίας.
   Αυτό που κάνει ένας αντιδραστήρας είναι η «δια της βίας» επαφή του νερού με το διοξείδιο. Από εκεί και πέρα όσο περισσότερο χρόνο διαρκεί αυτή η επαφή τόσο καλύτερη διάχυση επιτυγχάνουμε.

   Για την κατασκευή αυτή θα χρειαστούμε μόνο ένα μικρό τέτοιο φίλτρο, με κόστος περίπου στα 10 € (από e-bay το βρίσκουμε ακόμη φθηνότερο-δεν ψάχνουμε κάτι ιδιαίτερα ποιοτικό). Η ροή μπορεί να είναι γύρω στα 200-300Lt/h για ενυδρεία μέχρι 150 λίτρα περίπου. Για περισσότερα λίτρα ίσως ένα μεγαλύτερο φίλτρο να είναι αποτελεσματικό.   Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μια μικρή τρύπα στην είσοδο του φίλτρου ή της αντλίας και εκεί να προσαρμόσουμε το σωληνάκι παροχής CO2.

     

   Το σφουγγάρι που, συνήθως, το φίλτρο έχει μέσα το αφήνουμε στη θέση του έτσι έχουμε μία επιπλέον φίλτρανση. Ακόμη μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα σφουγγαράκια με οποιοδήποτε υλικό θέλουμε π.χ. ενεργό άνθρακα (μετά από μία θεραπεία), τύρφη κ.λ.π.

   Μπορούμε ακόμη στην άκρη από το σωληνάκι να προσαρμόσουμε μία αερόπετρα για ακόμη μικρότερες φυσαλίδες. Προσοχή όμως γιατί η αερόπετρα μετά από λίγο καιρό πιάνει γλίτσα και πρέπει να την καθαρίζουμε που και που.

TIP: Εάν έχουμε πρόσβαση στην φτερωτή του φίλτρου ή της αντλίας μπορούμε να κάνουμε κάτι για να πετύχουμε περισσότερη ανάδευση και μίξη. Με ένα κοπίδι χωρίζουμε τα φτερά της φτερωτής κατά μήκος και τα λυγίζουμε σε αντίθετες κατευθύνσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα Υ ή V. Εάν πιάνουν τα χέρια σας κάντε το. Θέλει προσοχή όμως γιατί μπορεί να κόψουμε τελείως το φτερό.

   
   
        Το αποτέλεσμα της χρήσης αυτού του αντιδραστήρα είναι η δημιουργία ενός νέφους φυσαλίδων μέσα στο ενυδρείο, ευεργετικό μεν για τα φυτά, ενοχλητικό δε για κάποιους όσον αφορά την οπτική της υπόθεσης.
   Εάν τοποθετηθεί ο αντιδραστήρας κάτω από το spray bar (ή την σωλήνα εξόδου του φίλτρου του ενυδρείου) με την βοήθεια της ροής οι φυσαλίδες μεταφέρονται

Ένα βήμα παραπέρα

   Μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση του αντιδραστήρα επιμηκύνοντας τον χρόνο αντίδρασης του CO2 με το νερό. Αυτό μπορεί να γίνει με την παρακάτω διάταξη:   Αποτελείται από ένα κύλινδρο προσαρμοσμένο στην έξοδο του φίλτρου. Ο κύλινδρος αυτός μπορεί να είναι π.χ. μία σύριγγα 60ml ή κάποιο διαφανές ακρυλικό. Στην επάνω πλευρά ή στο πλάι κάνουμε μία μικρή τρύπα και προσαρμόζουμε το σωληνάκι παροχής CO2. Στην πλευρά του επίσης ανοίγουμε τρύπα για να προσαρμόζεται ακριβώς ο σωλήνας εξόδου του φίλτρου. Ο κύλινδρος είναι ανοικτός από την κάτω πλευρά του.
   Το διοξείδιο παγιδεύεται στην πάνω μεριά του κυλίνδρου και έρχεται σε συνεχή επαφή με το νερό.
   Σε μία παροχή DIY αυτό το σύστημα θα δούλευε άψογα. Σε περίπτωση όμως που έχουμε έντονη παροχή CO2 με μπουκάλα, τότε πιθανόν το διοξείδιο θα συσσωρευτεί στο άνω μέρος του κυλίνδρου, δημιουργώντας αρνητικές πιέσεις στην ροή εισόδου του νερού με αποτέλεσμα να την επιβραδύνει.
   Και σ’ αυτό υπάρχει λύση που μας την δίνει ο κ. Tom Barr.

Venturi Loop   Στα 2 (έως και 3) εκατοστά τοποθετείται ένα σωληνάκι το οποίο οδηγείται στην είσοδο του φίλτρου. Μόλις η στάθμη του CO2 φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο αυτόματα οδηγείται στην είσοδο του φίλτρου. Έτσι δημιουργείται ένας ατέρμων βρόγχος (loop).
   Στα 3-4 εκ. από την άνω πλευρά (δηλ. περίπου 1 εκ. χαμηλότερα από το venture loop τοποθετείται ένα ακόμη σωληνάκι (ή γίνεται μία απλή τρύπα) που λειτουργεί σαν βαλβίδα εκτόνωσης, απελευθερώνοντας το επιπλέον CO2.

   Παρακάτω βλέπετε ένα τέτοιο αντιδραστήρα με venture loop που χρησιμοποιώ στο δικό μου ενυδρείο. Τρύπα εκτόνωσης δεν έχω φτιάξει γιατί χρησιμοποιώ DIY για παραγωγή διοξειδίου κι έτσι δεν έχω ιδιαίτερη συσσώρευση.
   Για κύλινδρο έχω χρησιμοποιήσει σύριγγα 60ml. Οι διαφοροποιήσεις με το σχέδιο έχουν να κάνουν στην είσοδο του CO2 (το οποίο το έχω πάνω στην είσοδο του νερού) και την έξοδο του venturi loop που βρίσκεται στην μύτη της σύριγγας.
     
   
Τον αντιδραστήρα αυτόν τον εγκατέστησα πρόσφατα, αντικαθιστώντας τον με την απλή έκδοση που βλέπετε στην αρχή. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και εντυπωσιακά. Το νέφος φυσαλίδων εξαφανίστηκε. Τώρα, από τον πάτο του κυλίνδρου βγαίνουν ελάχιστες και πολύ μικρές φυσαλίδες. Αυτό σημαίνει ότι το περισσότερο διοξείδιο διαλύεται πλήρως στο νερό.
   Άλλωστε, αυτό επιβεβαιώνεται από την ένδειξη του drop checker, το υγρό του οποίου άρχισε να κιτρινίζει (υπερβολική συγκέντρωση CO2). Το πρόβλημα αυτό λύθηκε αυξάνοντας την επιφανειακή ανατάραξη.

     

zipo:
Κανένα σχόλιο...  kingspkt

bokostas:
Άψογος Δανιήλ, εξαιρετική κατασκευή και πολύ καλή παρουσίαση. thubsup

Drbig:
Πολύ ωραίο! Εξαιρετικό!

ina:
δανηηλ αν καπιος εχει εσοτερικο φυλτρο/σαμπ αυτα που βαζουμε μεσα ολα τα υλικα..εμενα ειναι χωρησμενο στα δυο-εκει που μπενουν τα υλικα και σε αλο τμημα μπενει η αδλια με τον θερμοστατη...αν βαλω το σολινακι στο χορησμα που ειναι η αδλια -την ιδια δουλια θα κανει?

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση