Forum > Φυτά σε Κοινωνικά Ενυδρεία

Σιδηρος και ο ρολος του στην αναπτυξη των φυτων

(1/2) > >>

ina:
O σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών μας. Βοηθάει στον σχηματισμό φυτικών ιστών, εξασφαλίζοντας στα φυτά μας το απαραίτητο οξυγόνο. Συνεπώς ο ρόλος του σιδήρου στο ενυδρείο μας είναι ίσως ο πιο σημαντικός.

Στην φύση τα υδρόβια φυτά έχουν απεριόριστη ποσότητα σιδήρου μιας και τον παίρνουν είτε από το νερό,  είτε από το έδαφος, είτε πολλές φορές και από τα δυο ταυτόχρονα.
Βέβαια να πούμε ότι το να έχουμε στο ενυδρείο μας αυξημένα, είτε μη ελεγχόμενα επίπεδα σιδήρου μπορεί να μας οδηγήσει πολλές φορές σε τελείως ανεπιθύμητα αποτελέσματα, οπως - την άλγη να κάνει "πάρτυ". Μια τέτοια άλγη που η αιτία της ανάπτυξής της είναι η αύξηση του σιδήρου είναι η "Hair algae" η "Νηματοειδής άλγη (Thread algae)" δλδ. σημαίνει ότι έχουμε στο νερό περισσότερο σίδηρο από ότι θα έπρεπε.
Ας δούμε τι γίνεται όταν έχουμε έλλειψη σιδήρου και πως μπορεί να το αντιμετωπίσουμε.
Τα πιο συχνά συμπτώματα των φυτών που έχουν ανεπάρκεια σιδήρου είναι κιτρίνισμα στα φύλλα και ακόμη και σε σπάνιες περιπτώσεις λεύκανση(χλώρωση) κάτι που δύσκολα μπορούμε να παρατηρήσουμε σε νεαρά φύλλα.

Πρώτα απ'ολα να πούμε ότι ο σίδηρος σε κανονικές συνθήκες μπορεί να υπάρχει σε δυο μορφές: μια δισθενής Fe (II) (μειωμένη) και μια δεύτερη μορφή τρισθενούς σιδήρου Fe (III) (οξειδωμένη). Η διαδικασία της αναπνοής και της φωτοσύνθεσης δίνει την δυνατότητα στο σίδηρο να αλλάζει την οξείδωση από Fe (II) προς Fe (III).  Απορροφάται καλύτερα σε δισθενή μορφή Fe2 + άλλα δυστυχώς είναι ασταθής και πολύ γρήγορα μετατρέπεται στην τρισθενή μορφη.. μια τέτοια μετάβαση ονομάζεται οξείδωση.

Το ερώτημα είναι πώς να υπολογίσουμε την ποσότητα του λιπάσματος που απαιτείται και πώς θα κάνουμε το σίδηρο να είναι σε μια εύκολα προσβάσιμη μορφή για τα φυτά?
Πολλά φυτά έχουν διαφορετικές ανάγκες σε ιχνοστοιχεία, αυτό βέβαια εξαρτάται από το ρυθμό ανάπτυξης, την δομή των ιστών και πολλούς άλλους παράγοντες. Σε πυκνοφυτεμένα ενυδρεία ο σίδηρος απορροφάται και καταναλώνεται γρήγορα, απαιτώντας μια τεχνητή αύξηση της συγκέντρωσής του στο νερό. Με την παρουσία των ταχέως αναπτυσσόμενων φυτών στο ενυδρείο, ο σίδηρος καταναλώνεται ακόμη πιο γρήγορα, έτσι  θα πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς από τους χομπίστες. Στα διάφορα πετ σοπ μπορούμε να βρούμε τα ειδικά τεστ σιδήρου. Η βέλτιστη τιμή της συγκέντρωσης σιδήρου στο νερό του ενυδρείου για τα περισσότερα φυτά είναι στα περίπου 0,1 έως 0,2 mg / l.
 
Γενικώς, ο σίδηρος προστίθεται στο ενυδρείο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Βέβαια αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των φυτών σε ένα δεδομένο όγκο του νερού και τον ρυθμό της ανάπτυξής τους.

Εάν ο σίδηρος είναι ανεπαρκής,-
Φυτά με ανεπάρκεια σιδήρου δεν σχηματίζουν στους ιστούς των φύλλων χλωροφύλλη, το γεγονός αυτο οδηγεί στην χλώρωση των φύλλων. Στην περίπτωση αυτή, τα φύλλα του φυτού χάνουν τη φωτεινότητα και τον κορεσμό του φυσικού χρώματος, αλλάζουν το χρώμα σε καφέ ή υποκίτρινο. Επιπλέον, τα φύλλα γίνονται αδύναμα ή, όπως μερικοί λένε, "γυαλί" και ως εκ τούτου, το φυτό δεν μπορεί να αναπτυχθεί και πεθαίνει.
Εάν αντιμετωπίζετε τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να προσθέσετε αμέσως σίδηρο στο ενυδρείο, μετά τον έλεγχο της συγκέντρωσης(τεστ).

Εάν ο σίδηρος είναι σε περίσσεια, η οποία όπως αναφέραμε στην αρχή είναι πολύ σπάνια, μπορούμε να μειώσουμε ελαφρά κάνοντας αλλαγή νερού ή προσθήκη νερού. Σε ενυδρείο με αυξημένο σίδηρο - τα σημάδια  είναι  ίδια με την ανεπάρκεια, αλλά οι φλέβες των φύλλων των φυτών έχουν φυσικά χρώματα - χαλάει μόνο η πλάκα του φύλλου.

glazar:
Παρα πολυ καλο αρθρο Ινα !!!!

Επισης προσθετοντας θα πρεπει να γνωριζουν οι χρηστες λιπασματων και κατα ποσο Σιδηρο περιεχουν και τα γενικα λιπασματα ετσι ωστε

να αφαιρουν τις αναλογες ποσοτητες οταν χρειαζεται να μπει εξτρα σιδηρος.

Η τριχοειδης αλγη παραμονευει και εαν υπαρχουν φυτα με πολυ μικρα φυλλα π.χ. cuba, micranthemon, τοτε πολυ δυσκολα θα μπορεσουν

να την καθαρισουν. ..

bokostas:
Πολύ χρήσιμο το άρθρο Ίνα, νομίζω πως πρέπει να γίνει υπόμνημα για να μην το ψάχνουμε.

giannisaek:
 βραβο_2 Ναι όντως είναι για υπόμνημα

Βασω:

--- Παράθεση από: bokostas στις Νοέμβριος 04, 2012, 09:26:37 μμ ---Πολύ χρήσιμο το άρθρο Ίνα, νομίζω πως πρέπει να γίνει υπόμνημα για να μην το ψάχνουμε.

--- Τέλος παράθεσης ---


 thubsup

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση