Forum > Φυτά σε Κοινωνικά Ενυδρεία

DIY CO2 με ζάχαρη και μαγιά

(1/41) > >>

bokostas:
DIY CO2 με ζάχαρη και μαγιά
Φτιάξτε μόνοι σας σύστημα παροχής Διοξειδίου του Άνθρακα στο ενυδρείο με ζάχαρη και μαγιά.

Υλικά που θα χρειαστείτε:
-1 πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού 2λιτρο (ή και μεγαλύτερο, μέχρι και 5λιτρο).
-1 βαλβίδα ανεπίστροφης ροής.
-Σωληνάκι για CO2 (αυτό που χρησιμοποιούμε στις αεραντλίες, καλύτερα να είναι το μαλακό, σιλικονούχο).
-Προαιρετικά, 1 αερόπετρα ή 1 σκάλα διάχυσης ή έναν μικρό κυκλοφορητή, για τη διάχυση του διοξειδίου στο νερό.
-Λίγη ταινία τεφλόν (αυτή την άσπρη που βάζουν οι υδραυλικοί στις ενώσεις των σωλήνων).
-600 γραμμάρια ζάχαρη (περίπου 3 φλιτζάνια του τσαγιού).
-Ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού μαγιά. Η μαγιά είναι πιο εύχρηστη αν είναι σε σκόνη. Πωλείται στα Super market σε φακελάκια.
-1,5 λίτρο νερό.
-Προαιρετικά, λίγη σόδα.

Εργαλεία:
Πένσα, ψαλίδι, καρφί

Κατασκευή συστήματος:
-Ανοίξτε στο καπάκι του μπουκαλιού ( με καυτό καρφί ή με ψαλίδι), μια τρύπα λίγο μικρότερης διαμέτρου από το σωλήνα
που θα περάσει, έτσι ώστε να περάσει πολύ εφαρμοστά στην τρύπα.
-Κόψτε λοξά την άκρη του σωλήνα ώστε να δημιουργηθεί μια "μύτη".
-Περάστε τον σωλήνα όσο μπορείτε μέσα από τη τρύπα που έχετε ανοίξει στο καπάκι και τραβήξτε την άκρη του,
να περάσει από την άλλη, με μία πένσα.
-Στο ενδιάμεσο, τοποθετείστε και την ανεπίστροφη βαλβίδα (για να αποφύγετε τυχόν αναρροφήσεις από το ενυδρείο προς το μίγμα).
-Τοποθετείστε την άλλη άκρη του σωλήνα μέσα στο ενυδρείο, στην είσοδο του εξωτερικού σας φίλτρου, ή...
...στην εισαγωγή αέρα του εσωτερικού σας φίλτρου, ή...
...σε μία αερόπετρα που θα τοποθετήσετε (με βεντούζα) χαμηλά κοντά στον βυθό, κάτω από την έξοδο του φίλτρου, ή...
...σε μία σκάλα διάχυσης, που θα πιάσετε με βεντούζες, σε κάθετη θέση ώστε να μη γέρνει, περίπου στο μέσο του ύψους του ενυδρείου.



from: www.forumdiscus.news.com                                                                                          from: www.gpodio.com

Παρασκευή μίγματος:
-Ζεστάνετε το νερό και διαλύστε μέσα τη ζάχαρη. Αφήστε το να κρυώσει, έως ότου φτάσει τους 28C περίπου.
(προσοχή, αν είναι καυτό θα "σκοτώσει" τη μαγιά, αν είναι κρύο δεν θα ξεκινήσει η ζύμωση).
-Στο μεταξύ, χτυπήστε σε ενα shaker του φραπέ την μαγιά με λίγο χλιαρό νερό, θερμοκρασίας 28C περίπου, προσθέτοντας στο τέλος
και ένα κουταλάκι ζάχαρη ώστε να αρχίσει η ζύμωση πιο σύντομα, συνεχίζοντας το κούνημα έως ότου διαλυθούν τελείως.
-Αφήστε το να ηρεμήσει και να κρυώσει για 10 λεπτά. Πριν ρίξετε τη μαγιά στο μπουκάλι, προαιρετικά βάλτε και λίγη σόδα
(1/3 του κουταλιού του γλυκού) και ανακατέψτε καλά. Αυτό ενδέχεται να κάνει το μίγμα να κρατάει λίγο περισσότερο.
-Γεμίστε το μπουκάλι με το μίγμα(που έχει προετοιμαστεί στο πρώτο βήμα) και ρίξτε μέσα τη διαλυμένη μαγιά, έτσι ώστε να φτάσει η στάθμη
μέχρι εκεί που αρχίζει να στενεύει ο λαιμός του μπουκαλιού, περίπου στα 4/5, (πρέπει να υπάρχει κάποιο κενό μέχρι το καπάκι).
-Τυλίξτε με την ταινία τεφλόν το στόμιο του μπουκαλιού και βιδώστε το καπάκι.
-Σε μερικές ώρες θα αρχίσει η παραγωγή του CO2, τότε θα αρχίσουν να βγαίνουν φυσαλίδες. Το μίγμα θα διαρκέσει γύρω στις 15-20 μέρες.
ΕΙΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ CO2.

 

from: www.fishlore.com                                    from: www.greenaquarium.blogspot.com         

Προσέξτε όμως και αυτά:

-Αν η παραγωγή CO2 σταματήσει πιο γρήγορα, σημαίνει ότι είχατε βάλει πολύ μαγιά και κατανάλωσε τη ζάχαρη πιο σύντομα.
-Αν δεν παράγει ικανοποιητικό αριθμό φυσαλίδων τότε το μίγμα έχει λιγότερη μαγιά ή είναι κρύο το μέρος που έχετε τοποθετήσει το μπουκάλι.
Συνιστώμενη θερμοκρασία 23 έως 28C. Η θερμοκρασία είναι σημαντική, αν το μπουκάλι δεν παραμένει ζεστό, δεν θα γίνεται σωστά η ζύμωση.
-Εάν τοποθετήσετε το μπουκάλι πιο ψηλά από τη στάθμη του νερού του ενυδρείου δεν είναι απαραίτητη η χρήση βαλβίδας
ανεπίστροφης ροής, αλλά βάλτε μία καλού-κακού, για να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας (κόστος 1 ευρώ).
-Βάλτε το μπουκάλι σε τέτοιο σημείο ώστε να αποτραπεί απότομο κούνημα ή πτώση του.

-Προσέξτε την τοποθέτηση της βαλβίδας ανεπίστροφης ροής, το βελάκι να δείχνει την κατεύθυνση του CO2 προς το ενυδρείο.
-Δεν πρέπει για κανένα λόγο να περάσει μίγμα στο νερό του ενυδρείου και αυτός είναι ο λόγος που αφήνουμε ένα κενό
από τη στάθμη του μίγματος μέχρι το καπάκι, για την  περίπτωση που φουσκώσει το μίγμα.
-Όταν θέλετε  να ανανεώσετε το μίγμα, καλό είναι να μην αδειάσετε τελείως το μπουκάλι, αλλά να αφήσετε μέσα το "κατακάθι",
αδειάζοντας προσεκτικά το υπόλοιπο υγρό. Αυτό βοηθάει στην γρήγορη επανεκκίνησή του νέου μίγματος.

-Μπορείτε να παρεμβάλετε έναν μετρητή φυσαλίδων στην διαδρομή του σωλήνα από το μπουκάλι έως το ενυδρείο, αλλά δεν πρέπει
να μπουκώσει και να διακόψει την ροή του αερίου, γιατί τότε υπάρχει κίνδυνος να σκάσει το μπουκάλι από το συσσωρευμένο αέριο.
-Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και 2 μπουκάλια ταυτόχρονα, ενώνοντας τα σωληνάκια τους με ένα "Τ", πριν την ανεπίστροφη.
-Θυμηθείτε, όσο αποδοτικά και να δουλεύει το σύστημα, δύσκολα θα σας καλύψει για ενυδρεία μεγαλύτερα των 120 λίτρων,
σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να καταφύγετε στην πολύ πιο δαπανηρή λύση της μπουκάλας

Πώς μετράμε το CO2

Εντάξει λοιπόν, φτιάξαμε το συστηματάκι μας και δείχνει να δουλεύει καλά. Πρέπει όμως να μετρήσουμε και την ποσότητα του CO2
που περιέχει το νερό του ενυδρείου, γιατί αν είναι πολύ λίγο δεν θα ωφελήσει τα φυτά μας κι αν είναι υπερβολικό, τότε κινδυνεύουν τα
ψάρια μας, αφού όσο αυξάνεται το CO2, τόσο μειώνεται η περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν.
Επιστρατεύουμε λοιπόν τα υγρά τεστάκια μας, μετράμε το ΚΗ και το ΡΗ και πηγαίνουμε να δούμε το CO2 σ' έναν πίνακα σαν αυτόν:



Τα πράσινα είναι οι επιθυμητές τιμές CO2, αν είμαστε στα μπλε δεν κάνουμε δουλειά κι αν βρεθούμε στα κίτρινα, τότε σταματάμε
αμέσως την παροχή CO2 και προσθέτουμε αεραντλία ή αυξάνουμε όσο γίνεται την ανατάραξη της επιφάνειας.
Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι πίνακες, ένας ακόμη βρίσκεται εδώ: http://aqua4fun.gr/index.php?topic=63.0 αλλά και πιο αναλυτικοί πίνακες,
όπως αυτός: http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/carbonate_hardness_greek.html
Οι μετρήσεις αυτές θα μας χρειαστούν και για έναν ακόμη λόγο, γιατί η συνεχής παροχέτευση CO2 είναι πολύ πιθανό να ρίξει και τις τιμές
των ΚΗ και ΡΗ, οπότε πρέπει να έχουμε το νού μας, γιατί μια απότομη πτώση, έστω και μικρή, δεν είναι και το καλύτερο για τα ψάρια μας.

Χαραμάδας:
Πολύ καλή παρουσίαση Κώστα.
Το μόνο ερωτηματικό του συστήματος είναι τι γίνεται με το ph, όταν εισέρχεται το co2 στο νερό....ανεξέλεγκτα. ;).

giannisaek:

--- Παράθεση από: Χαραμάδας στις Αύγουστος 17, 2011, 09:17:31 πμ ---Πολύ καλή παρουσίαση Κώστα.
Το μόνο ερωτηματικό του συστήματος είναι τι γίνεται με το ph, όταν εισέρχεται το co2 στο νερό....ανεξέλεγκτα. ;) .

--- Τέλος παράθεσης ---
Η ποσότητα των φυσαλίδων βγαίνει σύμφωνα με την ποσότητα του υλικού που θα κάνεις, δηλαδή σε υλικό 500 γραμμαρίων οι φυσαλίδες είναι 40 το λεπτό, σε υλικό του 1,5 κιλού οι φυσαλίδες γίνονται 120 το λεπτό δηλαδή τριπλασιάζονται.
Η μόνη αστάθεια της μαγιάς είναι ότι σταδιακά εξασθενεί και μειώνονται οι φυσαλίδες, δεν έχει σταθερή ροη πάντα.

mac32:
Χρήστο σχετικά με σκληρότητα, ΡΗ και CO2 μπορείς να δεις και τον παρακάτω πίνακα

http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/carbonate_hardness_greek.html

bokostas:
Βοηθάτε βρε να το συμπληρώσουμε το αρθράκι, τι άλλο πρέπει να βάλλουμε? Αυτό για το ΡΗ θα το προσθέσω.

Πάντως ούτε εγώ βλέπω τον πίνακα του Κώστα, κάποια ρύθμιση θα πρέπει να αλλάξουμε, αλλά ποιά??

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση