Forum > Τροφές για όλα τα είδη των ψαριών

Αρτέμια-Artemia Salina-Brine Shrim Γενικες πληροφορίες-οδηγός εκκόλαψης αυγών

(1/6) > >>

mavros17:
ARTEMIA SALINA
Brine shrimp
Kingdom:    Animalia
Phylum:    Arthropoda
Subphylum:    Crustacea
Class:    Branchiopoda
Order:    Anostraca
Family:    Artemiidae
Grochowski, 1895
Genus:    Artemia
  Η αρτέμια είναι ένα αρθρόποδο το οποίο ζει σε λιμνοθάλασσες. Φτανει σε μέγεθος 8-10 χιλιοστών το αρσενικό κ 10-12 χιλιοστά το θηλυκό. Πολλαπλασιάζεται με αυγά τα οποία εκκολάπτονται άμεσα, αλλά όταν η θερμοκρασία κ το οξυγόνο είναι σε χαμηλά επίπεδα, παράγουν αυγά με μία σκούρη καφέ επίστρωση (chorion coating) που προστατεύει τα αυγά από αντίξοες συνθήκες κ τα κρατάει σε ημίπαυση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όταν αυτά τα αυγά βρεθούν σε νερό με ιδανικές συνθήκες, μέσα σε κάποιες ώρες, εκκολάπτονται και παράγουν ναυτίλους που το μέγεθος τους είναι μικρότερο απο 4 δέκατα του χιλιοστού (0.4 mm). Αυτά τα αυγά χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ναυτίλους κ να ταΐσουμε γόνο ψαριών.
Τα περισσότερα νεογέννητα ψάρια μπορούν να δεχτούν σαν πρώτη τροφή τους ναυτίλους αρτέμια. Κάποια άλλα, λόγο μικρού μεγέθους, μπορούν να τραφούν με αυτή τη ζωντανή τροφή μετά από 2-4 μέρες.

The Brine Shrimp life cycle

πηγή

Είναι πλούσια τροφή αμέσως μετά την εκκόλαψη της, αν και προϋποθέτει κάποια διαδικασία την προτιμούμε λόγο της ποιότητάς της.

Protein 62.80%
Fat 6.20%
Carbohydrate 25.00%
Ash 4.90%
Moisture 4.80%


http://www.youtube.com/watch?v=4rp2rj9oDLA
Αυγό artemia


  Τα αυγά αρτέμιας μπορούμε να τα τα προμηθευτούμε συσκευασμένη από γνωστές εταιρίες ενυδρειακών ειδών, ή σε πιό "χυμα" συσκευασίες απο άλλους προμηθευτές.
Κυκλοφορούν σε διάφορες ποιότητες (δηλ ποσοστά εκκόλαψης), και αυτή επηρεάζεται από τη λίμνη περισυλλογής, την εποχή, κ της συνθήκες αποθήκευσης των αυγών.
Οξυγόνο, φώς, υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες ρίχνουν την ποιότητα των αυγών και οι ιδανικές συνθήκες συντήρησης τους είναι σε σκοτεινό μέρος, αεροστεγής συσκευασία, σε θερμοκρασία 4°C. Καλό είναι λοιπόν όταν τα αυγά πέσουν στα χέρια μας να τα κρατάμε στο ψυγείο σε καλά κλεισμένα κουτιά, βαζάκια κτλ. σκούρου χρώματος(ή "ντυμένα" με αλουμινόχαρτο).

  Συνήθως η ποιότητα αναγράφεται σαν ποσότητα (%) εκκόλαψης.
Το ποσοστό εκκόλαψης  μπορεί να μεταφραστεί σε αριθμό ναυτίλων ανά γραμμάριο με τον παρακάτω πίνακα:
90% 250,000
85% 240,000
80% 230,000
70% 210,000
65% 190,000
60% 170,000
 

Πωλούνται με βάρος ή όγκο αν κ τελευταία κάποιοι προσπαθούν να τα πουλήσουν κ με .. αριθμό!

Περί αυγών  λοιπόν ...
ανά γραμμάριο έχουμε 275,000 - 280,000 αυγά.
διάμετρος αυγού 244 microns

Και περί ναυτίλων:
μήκος ναυτίλου: 486 microns
βάρος αποξηραμένου ναυτίλου: 2.42 micrograms

  Οι ναυτίλοι γεννιούνται με λεκιθικό σάκο κ δεν λαμβάνουν τροφή για τις 2-3 πρώτες μέρες της ζωής τους. Από την τρίτη μέρα και μετά, τρέφονται με φυτοπλαγκτόν και κάπου στη δέκατη μέρα μπορούν να τραφούν με τροφή σε σκόνη, σπιρουλίνα, μαγιά, κρόκους αυγων, σκόνη σόγιας  κτλ.
Μεγαλώνουν με αλλαγές εξωσκελετού, κ συχνά μπορούμε να τους παρατηρήσουμε μέσα στα μπουκάλια που κρατάμε την αρτέμια.
Όσο πιο γρήγορα ταΐσουμε τα ψάρια μας μετά την εκκόλαψη των ναυτίλων, τόσο πιο θρεπτικοί είναι αυτοί, λόγο του λεκιθικού τους σάκου.

 
  Στην αγορά κυκλοφορούν και αποκελυφοποιημένα αυγά αρτέμια σε κονσέρβα. Δεν απαιτείται εκκόλαψη, και είναι πιο πλούσια διατροφικά σε σχέση με τους ναυτίλους, γιατί 1ον δεν έχει αρχίσει να καταναλώνεται ο λεκιθικός σάκος και 2ον γιατί δεν καταναλώθηκε ενέργεια για την εκκόλαψη-σπάσιμο του αυγού.
Έχουν όμως και ένα κατά.  Δεν είναι ζωντανή τροφή...

Επίσης  μπορούμε εύκολα να βρούμε κατεψυγμένη αρτέμια, αλλά (τουλάχιστον παλιότερα) μόνο ενήλικη.

Έχω την εντύπωση πως πλέον κυκλοφορούν κ σακουλάκια με ζωντανή αρτέμια.

http://www.youtube.com/watch?v=eGjcqa32heEΠρος το παρόν αυτό το μάτσο γενικών πληροφοριών. Τις επόμενες μέρες ελπίζω να συνεχίσω με έναν οδηγό εκκόλαψης.
 ;)

zipo:
 respkt

bokostas:
Μπράβο Βασίλη, πολύ καλό. Κι έλειπε. thubsup

mavros17:
Έφτασε η ώρα για τον οδηγό εκκόλαψης λοιπόοον.

Υπάρχουν πάρα πολλοί οδηγοί στο νετ,  οπότε θα προσπαθήσω να μη πλατιάσω σε απλά πράματα (ναι καλά  :P).

Υλικά που χρειαζόμαστε (πάντα ανάλογα με τον τρόπο που ακολουθούμε)

1) μεγάλη αεροαντλία.
2) σωληνάκια αεραντλίας
3) διακλαδωτήρες ταφ - σταυρούς για τα σωληνάκια ρυθμιστές ροής
4) βαλβίδες αντεπιστροφής
5) πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών
6) αλάτι (Θαλασσινό αλάτι μη ιωδιούχο, αλάτι για θαλασσινό ή ειδικό αλάτι για αρτέμια)
7) μαγειρική σόδα
8.) αυγά αρτέμια
9) ζυγαριά ακριβείας ή/και υδρόμετρο
10) πηγή φωτός (και θερμότητας τους κρύους μήνες)
11) σίτες-φίλτρα για τον διαχωρισμό των ναυτίλων (Artemia sieve)
12) ψαλίδι - κοπίδι - καρφί κτλ
13) σιλικόνη ή κόλλα
14) μικρό κουταλάκι του ενός ml
15) Σύριγγα των 20ml
16) Μη εύκαμπτο - σκληρό πλαστικό σωλήνα 5mm


Εκκολαπτήρας

Α. Εμπορίου

Αν θέλουμε να γλυτώσουμε τις "χειροτεχνίες" υπάρχουν έτοιμες αρτεμισιέρες  :P - εκκολαπτήρες διαφόρων εταιριών.
Έχω δοκιμάσει το JBL Artemio 1.

[

http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=128482&t=temartic_e&userid=kYpNX4nGgzNxIT8CFWsigv1OWs0Nn5crNOC
 Πολύ βολικό, αλλά κόστος γύρω στα 20 ευρώ  :(

Και το Hobby Artemia Breeding Dish,



http://www.youtube.com/watch?v=7jMXJxpdlqM

http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=108750&t=temartic_e&userid=kYpNX4nGgzNxIT8CFWsigv1OWs0Nn5crNOC
 
πιό οικονομικό, δεν απαιτεί αεραντλία, αλλα απογοητευτικά αποτελέσματα κ μετά απο δύο χρήσεις μπήκε στο κουτί του.



Β. Το κλασικό ανάποδο μπουκάλι

Θα χρειαστούμε δοχεία με πλήρη ανατάραξη του νερού, χωρίς "νεκρά" σημεία.
Τρυπάμε τα καπάκια των μπουκαλιών έτσι ώστε να περνάει το σωληνάκι. βάζουμε 10-20 πόντους σωλήνα κ κολλάμε με σιλικόνη.

Αποφεύγουμε να περάσουμε πολυ το σωλήνα μέσα στο καπάκι γιατί έτσι θα δημιουργηθεί "νεκρή" ζώνη κάτω από την "έξοδο" του σωλήνα.

Κόβουμε τα μπουκάλια έτσι ώστε να χωράει μισό λίτρο κ να έχουμε κ αρκετό χώρο πάνω από τη στάθμη υπολογίζοντας έντονη ανατάραξη.


Σαν βάσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κάτω μέρος των μπουκαλιών.


Επιλέγουμε πλαστικά μπουκάλια με όσο πιο κωνικό λαιμό και χωρίς πολλά ανάγλυφα. Τα κλασικά των αναψυκτικών κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.



Γ. Μπουκάλι με σκληρό πλαστικό σωλήνα


Επιλέγουμε διάφανο μπουκάλι ενός λίτρου με μεγάλο καπάκι. Κάποια γάλακτος ή χυμού είναι ιδανικά. Χρειαζόμαστε πλαστικό σκληρό σωλήνα 5mm (ο οποίος τελικά βρίσκεται εύκολα σε γερμανικά online ενυδρειακά eshop με κόστος 1,20/μ  κωδικός 108910  στο aquaristikshop.com ). Ανοίγουμε τουλάχιστον 2 τρύπες στο καπάκι. Μία για να περάσει το σκληρό σωληνάκι κ οι υπόλοιπες για την εξαγωγή του αέρα.

Στο σκληρό σωλήνα 5mm εφαρμόζει τέλεια το κλασικό σωληνάκι αέρα των 6mm. Φροντίζουμε ο αέρας να εξάγεται στον πάτο του μπουκαλιού κ με καλή παροχή αέρα έχουμε ιδανική ανατάραξη χωρίς "νεκρά" σημεία.

Συνθηκες εκκόλαψης


Η συνθήκες που θέλουμε να έχουμε ειναι οι εξής:
Πολύ καλή οξυγόνωση - ανατάραξη. Χρησιμοποιούμε μεγάλη αεραντλία κ πριν τον εκκολαπτήρα βάζουμε μία βαλβίδα αντεπιστροφής και έναν ρυθμιστή ροής.
Ph σίγουρα μεγαλύτερο από 8. Το διασφαλίζουμε προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας που λειτουργεί σαν PH buffer.
Θερμοκρασία: πάνω απο 25, κάτω απο 30. Όσο μεγαλύτερη η θερμοκρασία τόσο πιο μικρός ο χρόνος εκκόλαψης. (παίζει απο ~48 μέχρι κ λιγότερες από 24 ώρες)
Φως απαραίτητα σε όλη τη διαδικασία. Το καλοκαίρι μία μικρή φθορισμού ψυχρού φωτός ή sunlight είναι ιδανική. το χειμώνα ένα σποτάκι πυρακτώσεως  με το οποίο παίζοντας με την απόσταση του ρυθμίσουμε ανάλογα κ την θερμοκρασία είναι μονόδρομος.
Αλατότητα. Υπάρχουν πολλές αναφορές για το ποσοστό αλατιού.  Πολλοί αναφέρουν πως ιδανικότερη είναι η θαλασσινή αλατότητα  34 - 55 ppt και Ph8.5 - 9.3. Άλλοι προτιμούν την αλατότητα του υφάλμυρου 28 - 33 ppt Ph 8.2 - 8.9. Εκεί που έχω καταλήξει είναι πως ο καθένας πρέπει να κάνει τις δοκιμές του κ να καταλήξει που έχει τις μεγαλύτερες "αποδώσεις" στα αυγά του.
Ένα υδρόμετρο είναι χρήσιμο για να μετράμε την αλατότητα του νερού(αν παίζουμε  μέσα στα 1,018 μέχρι ακόμα κ τα 1,030 g/ml γίνετε δουλειά). Επίσης μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας με τουλάχιστον βήμα του ενός γραμμαρίου θεωρώ πως είναι απαραίτητη.
Ο γενικός μπούσουλας είναι 10 με 15 γραμμάρια αλατιού στο μισό λίτρο.
Αλάτι χρησιμοποιούμε  ενυδρειακό θαλασσινού, ειδικό αλάτι για atremia, ή απλά θαλασσινό αλάτι ΜΗ ιωδιούχο. Εγώ χρησιμοποιώ συνδυασμό κ των τριών. Ένα δοκιμασμένο κ φτηνό απλό αλάτι είναι της εταιρίας ΧΙΩΝ.



Συλλογή ναυτίλων - Harvest

Σταματάμε την αεροαντλία για 5-10 λεπτά (κατά προτήμηση σε σκοτεινό περιβάλλον ή τουλάχιστον χωρίς έντονες πηγές φωτός κοντά στον εκκολαπτήρα. Τα "τσόφλια" των αυγών έρχονται στην επιφάνεια κ ο μεγαλίτερος αριθμός των ναυτίλων κάθεται στον πάτο του δοχείο μαζί με τα με τα αυγά που δεν εκκολάφτηκαν. Με τη χρήση σύριγγας 20ml που εχουμε προσαρμόσει στην άκρη του 10-20 εκατοστά σωληνάκι αέρα(ανάλογα τον τύπο κ το βάθος του εκκολαπτήρα), ρουφάμε απο τον πάτο τη ποσότητα των ναυτίλων που θα χρειαστούμε. Αδειάζουμε τους ναυτίλους σε atremia sieve (http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=508101&userid=PZQTIKh6vgdaxDUyToTtdhGcjh4RfXB814V&t=temartic_e). Ο ιδανικός συνδιασμός για φρεσκοεκκολαπτόμενους ναυτίλους είναι ΄πρώτα ένας των 300μ κ μετά ένας των 180μ. Έχω δοκιμάσει της JBL κ της HOBBY. Οι της Hobby κάνουν πολύ καλή δουλειά. Της JBL δε θα το έλεγα ...
Στον 300μικρο μένουν οι σχετικά μεγαλύτεροι ναυτίλοι, στον 180μίκρο οι μικρότεροι κ τα αυγά που πιθανόν έχουμε τραβήξει με τη σύριγγα.
ΒΑΣΙΚΟ! Ξεπλένουμε τους ναυτίλους με καθαρό γλυκό νερό (κ βρύσης δε δημιουργεί κάποιο πρόβλημα), τόσο για να απομακρύνουμε το αλάτι, αλλά κυρίως για να καθαρίσουμε οτιδήποτε θα δημιουργήσει (τουλάχιστον πιο) άμεσα πρωτεϊνικό φιλμ στο tank του γόνου.



Αναφορές - Συμβουλές

Στο νετ υπάρχουν διάφορες αναφορές αλλά εγώ θα αναφέρω όσες μου φαίνονται λογικές, όσες πάιζει όντως να βοηθάνε και τις έχω δοκιμάσει.

1 Βγάζουμε τη ποσότητα των αυγών που θα χρειαστούμε για εκκόλαψη, μία μέρα πριν την έναρξη της διαδικασίας, εκτός ψυγείου. Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου κ φως έτσι ώστε να ανεβεί αργά η θερμοκρασία τους κ να αρχίσουν να προετοιμάζονται για εκκόλαψη. Δεν είναι κάτι δύσκολο, απλά αφήνουμε το κουταλάκι με τα αυγά δίπλα στη "γραμμή παραγωγής". (εμένα μου φαίνεται λογικό κ δεν είναι ούτε χρονοβόρο κτλ)

2 Άφηνουμε τα αυγά σε γλυκό νερό μία ώρα πριν ρίξουμε το αλάτι. Για 10 λεπτά χωρίς ανατάραξη κ τα υπόλοιπα 50 με την κανονικη πολύ δυνατή ανατάραξη που πρέπει να έχουμε σε όλη τη διαδικασία. Αυτό υποτίθεται πως βοηθάει στο να απορροφήσουν υγρασία τα αυγά. Μη φοβάστε για το αν θα διαλυθεί το αλάτι μετά. Αν έχετε τη σωστή ανατάραξη θα διαλυθεί μια χαρά.

3 ΠΟΤΕ δεν αφήνουμε τον εκκολαπτήρα χωρίς αερισμό! Αν ξεχάσουμε για μισή ώρα + θα χάσουμε το μεγαλύτερο αριθμό των ναυτίλων, ειδικά όταν έχουμε μεγάλες θερμοκρασίες.

4 Αναταράσσουμε τις πρώτες ώρες τούς εκκολαπτήρες έτσι ώστε τα αυγά που κολλάνε πάνω απο τη στάθμη του νερού να επανέρχονται στο νερό.

5 Στη περίπτωση που έχουμε έντονη εξάτμιση, είναι καλό να προσθέτουμε το ανάλογο γλυκό νερό (ειδικά αν δουλεύουμε στα πάνω όρια της αλατότητας) για να κρατάμε τη συγκέντρωση του αλατιού σε σχετικά σταθερό σημείο (αυτό το πρόβλημα είναι πιο έντονη στη διατήρηση των ενήλικων αρτεμια γιατί οι χρόνοι είναι μεγαλύτεροι κ έχουμε συνεχής εξάτμιση).

6 Αποφεύγουμε θερμοκρασίες πάνω από τους 30C. Ταν ξεπερνάμε αυτό το όριο, τα αυγά μπορεί να εκκολάπτονται κανονικά, αλλά χάνουμε σχετικά γρήγορα τους ναυτίλους (σχεδόν λιώνουν)

7 Αποφεύγουμε τη χαλαρή ανατάραξη που έχει σαν αποτέλεσμα νεκρά σημεία, κολλημένα αυγά και ναυτίλους σε περιοχές, χαμηλή οξυγόνωση και τελικά μεγάλη "χασούρα" κ στους εναπομείναντες ναυτίλους.

8 Δεν βάζουμε ποτέ πολλά αυγά στον εκκολαπτήρα. Αν θυμάμαι καλά (βαριέμαι τώρα να ψάξω  :P) το όριο είναι κάπου στο 1-1,5 ml αυγών ανά 500ml νερού. Η χρήση μικρού κουταλιού (του ενός ml) βοηθάει να βρούμε την αναλογία που μας δουλεύει καλά.


Διατήριση - Μεγάλωμα των ναυτίλων


The Easy Way

Έχω αναφερθεί εδώ  http://aqua4fun.gr/index.php/topic,3572.0.html για αυτόν τον τρόπο. Μόνο προσοχή στις θερμοκρασίες γιατί άνετα μπορούμε να βράσουμε το νερό με τον μεσημεριανό ήλιο κ τις υψηλές θερμοκρασίες.


The Clean Way

Ετοιμάζουμε μία μεγάλη ποσότητα νερού σε μικρό ενυδρείο και προσθέτουμε μόνο ναυτίλους.
Βάζουμε μία αερόπετρα στο κέντρο για να υπάρχει χαλαρή κυκλοφορία. Ταΐζουμε τις πρώτες 9-10 μέρες με ειδικές υγρές τροφές άλγης για αρτέμια (Hobby Liquizell ή JBL Artemio Fluid) και στη συνέχεια προχωράμε με "μεγαλύτερες" τροφές όπως σπιρουλίνα σε σκόνη, Hobby Mikrozell, μαγιά, ή κ κρόκους αυγών(δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα).
Η αρτέμια τρέφετα με τη μέθοδο μη επιλεκτικής φίλτρανσης (non-selective filter feeders ). Αυτό σημαίνει πως ότι υπάρχει μέσα στο νερό κ χωράει στο "στόμα" τους, γίνετε κ η τροφή τους. Έτσι είναι πολύ εύκολο να τις κάνουμε gut load - εμπλουτίσουμε με ότι (σκόνη-υγρό) θέλουμε πριν πάνε για τάισμα. (Δεν έχω ασχοληθεί σοβαρά ακόμα με αυτό οπότε ίσως αναφερθώ στο ζήτημα του gut loading κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον).
Τα μεγαλύτερα - ενήλικα artemia έχουν μεγάλη ανεκτικότητα στις συνθήκες νερού κ τη θερμοκρασία οπότε μπορούμε να τις συντηρούμε σε λιγότερα ζεστό νερό κ σε χαμηλότερη αλατότητα.
Καλό είναι να κάνουμε μικρές αλλαγές νερού κ κυρίως να "συφωνιάζουμε" τον βυθό στον οποίο μαζεύονται νεκρά αρτέμια, υπολείμματα τροφής κτλ
Γενικώς ταΐζουμε συχνά κ μέχρι να αρχίσει να θωλώνει το νερό. Ξαναταίζουμε όταν έχει καταναλωθεί η τροφή κ το νερό έχει γίνει πάλι διαυγές.

ουυυυυυυυυυφφ

 ;)

zipo:
 :o


  kingspkt

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση