ΑποστολέαςΘέμα: Η Ελληνική Γλώσσα!!!  (Αναγνώστηκε 1722 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος QS-Plan

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6799
 • 希臘
 • Τα ενυδρεία μου: Cichlid lover
 • Τόπος Διαμονής: Πολίτης του κόσμου εν Θεσσαλονίκη
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« στις: Φεβρουάριος 27, 2012, 12:53:52 πμ »
Ανιγράφω από τον "τοίχο" μιας πολύ καλής μου φίλης....

Η γλώσσα μας

Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)

Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ' αυτήν δεν υπάρχουν όρια.
(Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)

Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.
(Francisco Adrados, γλωσσολόγος).

Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.

Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.

Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.

Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.

Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.

Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λές, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της.

Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιο φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.
Η ΣΟΦΙΑ

Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να ισχύει. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι' αυτό το λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.

Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».

Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι.

Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για τη σκέψη.

Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» - ελαττώνει ως ανθρώπους - και μας φθίνει μέχρι και την υγεία μας. Και, βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει, πως το λέμε; Μα, φυσικά, «άφθονο».

Έχουμε τη λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έλθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι το φρούτο όταν είναι άγουρο ή σαπισμένο και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή, σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.

Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά. Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις τη δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία!!!

Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε (σε αρχική φάση οι Θεοί) ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας ευχαριστείται, αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά). Άρα, για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και γιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με τη σωματική μας υγεία.

Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο.

Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που μόνο Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.

Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με τη σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.

«Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων.

Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μπορείς να μιλάς σωστά σημαίνει ότι ήδη είσαι σε θέση να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.
Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ

Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία αφού προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.

Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:

«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».

Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα: «Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα - μητέρα των εννοιών μας - μου απεκάλυπτε ένα άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».

Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής.

Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.

«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ' εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου-Ευσταθίου.

Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να θαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες».

Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας, του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ό,τι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.

Η Ελληνική γλώσσα επιβλήθηκε αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της.

Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».
Εμπειρία δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει. Είναι αυτό που κάνεις σε σχέση με αυτό που σου συμβαίνει.

Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που ακούει Πλούταρχο, αντί να διαβάζει Πλούταρχο...

''Απαιδευσία πάντων παθών μήτηρ'' - Πυθαγορας

«Είχαμε στα χέρια μας χρυσάφι και το μετατρέψαμε σε σκ@τ@, για να μοιάζει με την καθημερινότητά μας σε τούτη την πεθαμένη χώρα»

Visita Interiora Terrae, Rectificandoque, Invenies Occultum Lapidem

Αποσυνδεδεμένος Λάζαρος

 • Gold member
 • ****
 • Μηνύματα: 996
 • Τα ενυδρεία μου: 102 λιτρα με νέον τέτρα και sterbai γατόψαρα ,54 στο καλούπωμα,30λιτρο μονομαχοενυδρείο,20λιτρο γαριδοενυδρείο
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 27, 2012, 01:01:44 πμ »
γι αυτο και μεις στο ονομα της προοδου καταργησαμε τα αρχαια ελληνικα απο το σχολειο...
επισης αν παει ενα παιδι του λυκειου να διαβασει τα βυζαντινα κειμενα ή παπαδιαμαντη παιζει και να μην καταλαβει τιποτα!

Αποσυνδεδεμένος gregog7

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6509
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 27, 2012, 01:09:54 πμ »
Για να κάνουμε και λίγο χιούμορ:katapliktiko
Μια γλώσσα χωρίς σύνορα και όρια
Γρηγόρης.


Αποσυνδεδεμένος Dhmhtra

 • Loyal member
 • **
 • Μηνύματα: 101
 • Εμπειρία: Οι απόψεις διίστανται...
 • Τα ενυδρεία μου: Αφρικάνικες Κιχλίδες Malawi
 • Τόπος Διαμονής: Πολίχνη, Θεσσαλονίκη
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουάριος 27, 2012, 01:24:57 πμ »
 respkt sevasmos

Αποσυνδεδεμένος Βασω

 • Moderator Aqua Force
 • Platinum member
 • ******
 • Μηνύματα: 3498
 • Τόπος Διαμονής: θεσσαλονικη
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουάριος 27, 2012, 10:16:56 πμ »
μπραβο κωστα,πολυ ενδιαφέρων κειμενο

Αποσυνδεδεμένος glazar

 • Administrator
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 7177
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονικη
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουάριος 27, 2012, 10:37:22 πμ »
αν δεν κανω λαθος η Ελληνικη γλωσσα εχει και μι αλεξη η οποια δεν υπαρχει σε καμμια αλλη γλωσσα.

Την λεξη "φιλοτιμο". 
Γιώργος,

Αποσυνδεδεμένος QS-Plan

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6799
 • 希臘
 • Τα ενυδρεία μου: Cichlid lover
 • Τόπος Διαμονής: Πολίτης του κόσμου εν Θεσσαλονίκη
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουάριος 27, 2012, 10:45:10 πμ »
Έτσι είναι, αναφέρεται και στο κείμενο...

Δράττοντας της ευκαιρίας, για το φιλότιμο έχω ανεβάσει και άλλο ένα κειμενάκι, http://aqua4fun.gr/index.php/topic,2927.0.html
Εμπειρία δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει. Είναι αυτό που κάνεις σε σχέση με αυτό που σου συμβαίνει.

Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που ακούει Πλούταρχο, αντί να διαβάζει Πλούταρχο...

''Απαιδευσία πάντων παθών μήτηρ'' - Πυθαγορας

«Είχαμε στα χέρια μας χρυσάφι και το μετατρέψαμε σε σκ@τ@, για να μοιάζει με την καθημερινότητά μας σε τούτη την πεθαμένη χώρα»

Visita Interiora Terrae, Rectificandoque, Invenies Occultum Lapidem

Αποσυνδεδεμένος zipo

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 2146
 • Εμπειρία: από 28-10-09
 • Τα ενυδρεία μου: 180L Malawi + Γεννήστρες
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη/Καλαμαριά
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουάριος 27, 2012, 02:26:54 μμ »
Καταπληκτικό άρθρο. Αξίζει.  greatup

Αποσυνδεδεμένος bokostas

 • Aqua Moderatοr
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 17439
  • Διαγωνισμός aquascaping:
 • Εμπειρία: σε σούβλες, σχάρες, τηγανιές...
 • Τα ενυδρεία μου: 6 μποστάνια + 1 ριφάκι
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Καλαμαριά
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #8 στις: Μάρτιος 01, 2012, 12:43:54 πμ »
Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα: «Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική.
.........
Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να θαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες».
.........
Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».

Ε και τα greeklish το ίδιο ακούγονται όταν τα διαβάζεις... :) :P
 

Αποσυνδεδεμένος LeeHook

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6535
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Ντεπώ
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #9 στις: Μάρτιος 01, 2012, 09:50:50 πμ »
Η γλώσσα μας είναι πραγματικά πολύ πλούσια. Δυστυχώς την έχουμε σκυλέψει στα πλαίσια μιάς φαστφουντάδικης (ή ταχυφαγικής ή αφαιρετικής) αντίληψης των καιρών. Γινόμαστε σιγά-σιγά "αμερικανάκια" και σε λίγο, όπως κι αυτοί, θα μιλάμε με αρχικά και συντμήσεις.
Είναι δύσκολο να μάθεις ελληνικά κι εμείς αντί να προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε το μορφωτικό μας επίπεδο και να την μάθουμε, αντίθετα, ρίχνουμε το επίπεδο της γλώσσας χαμηλότερα ώστε να μπορούμε να την χρησιμοπιούμε. Θυμηθείτε οι παλιότεροι πόσο δυσκολότερη ήταν η γραμματική με τα πνεύματα και τις οξείες (περισπωμένη κ.λ.π.).

Όσο για την μουσικότητα της, εμείς που μιλάμε τα ελληνικά, δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Μου έχουν κάνει εντύπωση κατά καιρούς κάποιες παρατηρήσεις των ξένων οτι τα ελληνικά ηχούν σαν ισπανικά (επίσης μουσική γλώσσα με έντονους χρωματισμούς) και οτι μιλάμε πολύ γρήγορα!
Shit Happens! Daniel        Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.

Αποσυνδεδεμένος QS-Plan

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6799
 • 希臘
 • Τα ενυδρεία μου: Cichlid lover
 • Τόπος Διαμονής: Πολίτης του κόσμου εν Θεσσαλονίκη
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #10 στις: Μάρτιος 01, 2012, 09:59:00 πμ »
Πριν από πολλά χρόνια είχα δει ένα ντοκυμαντέρ σχετικά με την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα... σε κάποιο σημείο ανέφερε πως οι Αρχαίοι Έλληνες στην ουσία απήγγειλαν-τραγουδούσαν τις λέξεις... π.χ. λέξεις με όμικρον (ο-μικρόν) τις έλεγαν με ένα κοφτό ο, ενώ τις λέξεις με ωμέγα (ο-μέγα) τις έλεγαν με ένα μακρύ ο...

αν βρω θα ανεβάσω ένα σχετικό άρθρο σχετικά με την αριθμητική σχέση μουσικής-αλφαβήτου (λέξεων)...
Εμπειρία δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει. Είναι αυτό που κάνεις σε σχέση με αυτό που σου συμβαίνει.

Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που ακούει Πλούταρχο, αντί να διαβάζει Πλούταρχο...

''Απαιδευσία πάντων παθών μήτηρ'' - Πυθαγορας

«Είχαμε στα χέρια μας χρυσάφι και το μετατρέψαμε σε σκ@τ@, για να μοιάζει με την καθημερινότητά μας σε τούτη την πεθαμένη χώρα»

Visita Interiora Terrae, Rectificandoque, Invenies Occultum Lapidem

Αποσυνδεδεμένος Lasal

 • Silver member
 • ***
 • Μηνύματα: 249
 • Εμπειρία: Ο γηράσκον αεί διδασκόμενος
 • Τόπος Διαμονής: Καλαμαριά Θεσσαλονίκης
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #11 στις: Μάρτιος 01, 2012, 10:42:13 μμ »
Πιτσιρικάς στην διδακτέα ύλη που είχα δεν περιείχαν Αρχαία Ελληνικά με συνέπεια να μην έχω άποψη τότε.
Το μόνο που άκουγα ήταν το πόσο τα μισούσαν οι μαθητές όταν πήγαιναν να δώσουν εξετάσεις
Άρχισα να μαθαίνω για τα Αρχαία Ελληνικά (την γλώσσα) μέσα από ιστορίες που μου έλεγε ένα ξαδερφάκι μου.
Σιγά σιγά άρχισα να τα ερωτεύομαι.
Έπειτα από κάποια χρόνια κατάλαβα οτι με τον τρόπο που τα δίδασκαν σε έκαναν να τα μισείς αντί να τα αγαπήσεις.
Αυτό που μου έχει μείνει είναι το πόσο ακριβολόγα γλώσσα ήταν.
Δεν χρειαζόταν ερμηνευτική της ερμηνευτικής για να καταλάβεις το τι εννοούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες όταν μιλούσαν.
Ίσως είναι αυτός ο λόγος που προόδεψαν τόσο πολύ εκείνη την εποχή.
Μια γλώσσα "υπερόπλο" θα έλεγα.
Πολλά κομμάτια της γλώσσας σώζονται κατά έναν περίεργο τρόπο μέσα από την Ποντιακή, Κρητική και Κυπριακή γλώσσα.
Ακόμα και σε πολλά χωριά της Βορείου Ελλάδας χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα ιδιωματισμούς.
Κάποτε ζούσα στην Γερμανία και μου φαινόταν περίεργο οι λέξεις "μακρινάρια" που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί.
Ξέρω οτι τις χρησιμοποιούσαν για να μπορούν να ακριβολογούν
Έπειτα από πολλές συζητήσεις έβγαλα το συμπέρασμα οτι οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν μέρος της Αρχαίας Ελληνικής γραμματικής ώστε να δημιουργηθεί η δική τους.
Στα Γαλλικά σχολεία απότι γνωρίζω κάποτε τους δίδασκαν Αρχαία Ελληνικά.
Δεν ξέρω αν τους διδάσκουν και σήμερα.
ΥΓ.
(Για όποιον ενδιαφέρεται)
Υπάρχει ενα όμορφο βιβλίο της Αννας τζιροπούλου το "Ελλην Λόγος" που γράφτηκε πριν απο δέκα χρόνια στο οποίο κάνει βαθιές αναλύσεις της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας
σε σχέση με τις ευρωπαϊκές γλώσσες που γονιμοποιήθηκαν.
 
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 01, 2012, 10:44:06 μμ από Lasal »

Αποσυνδεδεμένος QS-Plan

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6799
 • 希臘
 • Τα ενυδρεία μου: Cichlid lover
 • Τόπος Διαμονής: Πολίτης του κόσμου εν Θεσσαλονίκη
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #12 στις: Ιούνιος 20, 2012, 08:47:20 πμ »
Καιρός πλέον να αρχίσουμε να "ξεσκονίζουμε" κάθε λέξη που βλέπουμε σε κάθε κείμενο... θεωρώ πως αναλύοντας το πως, το γιατί, το που και με ποιό τρόπο χρησιμοποιήθηκαν οι λέξεις στο κείμενο έτσι μας αποκαλύπτεται όλη η κρυμμένη εικόνα και τα μηνύματα που θέλει να περάσει το κείμενο, με έναν μαγικό τρόπο...

Αντιγράφω από ένα κειμενάκι που μου έστειλε ένας εξαίρετος φίλος...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ. ΑΡΚΟΥΝ 2 ΛΕΠΤΑ, ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΘΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

ΑΡΑΓΕ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΔΑΞΑΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; MAΛΛΟΝ ΟΧΙ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΕΧΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ.

Είναι πολύ σημαντικό, αυτές τις κρίσιμες ώρες, να ρίξουμε μια ματιά στην βίβλο των Ελλήνων, δηλαδή στα ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ και να διδαχτούμε, έστω και την τελευταία στιγμή, από το πνεύμα του Οδυσσέα.

ΔΗΛΑΔΗ: Να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να ελέγξουμε την παρόρμηση να έχουμε τις αισθήσεις μας και τις αντένες μας ΑΝΟΙΧΤΕΣ και να μην παρασυρθούμε από την οργή και το μένος που μας διακατέχει, ώστε να γίνουμε βορρά, στους σύγχρονους "μνηστήρες".

Όταν ο Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη, η μεγίστη επιθυμία του είναι ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ, τον κόσμο που του έκλεψαν. Παρά την μεγάλη του λαχτάρα, διατηρεί την ανωνυμία του και μεταμορφωμένος σε ζητιάνο από την ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ, πηγαίνει στο παλάτι ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει τις πληροφορίες που θέλει, υπομένοντας καρτερικά τις προσβολές και την χλεύη των μνηστήρων. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΣΤΕΙΡΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.

Γι αυτό τον λόγο και είναι ο αγαπημένος της Θεάς ΑΘΗΝΑΣ, της Θεάς που αντιπροσωπεύει την ΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΣ, την ΣΟΦΙΑ, την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Της Θεάς που μελετά τον εχθρό και τον πολεμά με τα ίδια του τα όπλα.

Όταν όμως έρχεται η ώρα, όταν τους έχει στριμώξει όλους άοπλους σε ένα δωμάτιο, όταν φανερώνεται πάνοπλος, ΤΟΤΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΙΚΤΟ, ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥ, που δημιούργησε με τον δικό του ιδρώτα, ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ που οι μνηστήρες καταχράστηκαν και καπηλεύτηκαν μαζί με την φιλοξενία του οίκου του που τιμησε τον ΞΕΝΙΟ ΔΙΑ.

Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο ΑΝΤΙΝΟΟΣ.

Η λέξη μιλά απο μόνη της. Είναι η ΑΝΤΙ-ΝΟΗΣΗ, είναι αυτό που μας κάνουν ΤΩΡΑ, είναι ο τρόπος με τον οποίο θολώνουν τις καταστάσεις και την πραγματικότητα ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καθυπόταξη και δουλεία του ανθρώπου.

Ο επόμενος είναι ο ΕΥΡΥ-ΜΑΧΟΣ. Αυτός που μάχεται με κάθε τρόπο, με εύρος, ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ, ο δεινός και αδίστακτος μαχητής.

Ο ΑΜΦΙ-ΝΟΜΟΣ! Αυτός που διαστρεβλώνει τον ΝΟΜΟ και την τάξη των πραγμάτων, ο επικίνδυνος γιατί είναι ΕΤΣΙ και ΑΛΛΙΩΣ!

Ο ΑΓΕ-ΛΑΟΣ! Αυτός που άγει τον λαό, που τον παρασύρει με την βοήθεια του ΑΝΤΙ-ΝΟΟΥ. Που τον μετατρέπει σε ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΑΓΕΛΗ!

Κανένα όνομα στα Ομηρικά έπη δεν είναι δοσμένο στην τύχη! Κρύβουν βαθύτατα νοήματα και στο χέρι μας είναι να τα αποκρυπτογραφήσουμε και να διδαχτούμε, ή καλύτερα να συνετιστούμε.

Οι πρόγονοί μας μιλούν, ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ, μας λένε ΠΩΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ, μας λένε πως να τινάξουμε τον ζυγό. ΑΡΚΕΙ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ!

Και ο Αντίνοος, ο στόχος της πρώτης φονικής βολής του Οδυσσέα. Είναι αυτός ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ να πεθάνει πρώτος.

Γι' αυτό, μακριά από την προπαγάνδα των ΜΜΕ.

Και τον σκοτώνει ρίχνοντας του το βέλος στον ΛΑΙΜΟ, το ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ δηλαδή της επικοινωνίας που την χρησιμοποιεί ενάντια στην νόηση των ανθρώπων!


« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 20, 2012, 08:51:13 πμ από QS-Plan »
Εμπειρία δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει. Είναι αυτό που κάνεις σε σχέση με αυτό που σου συμβαίνει.

Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που ακούει Πλούταρχο, αντί να διαβάζει Πλούταρχο...

''Απαιδευσία πάντων παθών μήτηρ'' - Πυθαγορας

«Είχαμε στα χέρια μας χρυσάφι και το μετατρέψαμε σε σκ@τ@, για να μοιάζει με την καθημερινότητά μας σε τούτη την πεθαμένη χώρα»

Visita Interiora Terrae, Rectificandoque, Invenies Occultum Lapidem

Αποσυνδεδεμένος ina

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 4404
 • Εμπειρία: Κάτι λίγα 😂
 • Τόπος Διαμονής: θεσ/νικη Εύοσμος
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #13 στις: Ιούνιος 20, 2012, 11:42:59 πμ »
πραγματι η ελληνικη γλοσσα ειναι πολυ πλουσια και οντος μελοδικη..να σας πω πως οταν προτοηρθα στην χωρα ηξερα λιγα πραγματα..ενω μου ηταν γνωστο το ακουσμα τον λεξιον λογο σχολιου και περιγιρου..παρολα αυτα οι καινουργιες λεξεις ακουγοτουσαν πολυ ομορφα και μελοδικα στα αυτια μου...ειναι αρκετα δισκολη οχι η γλωσσα που ομιλουμε,αλλα η ορθογραφια.
το μονο που θα πω στους ελληνες που μεγαλοσαν και πιγαν σχολειο εδω ειναι-οτι ειναι πολυ δισκολο για αλους ελλινες και μην να μαθουν την γλωσσα και προσπαθουν πολυ για αυτο...αυτοι που την γνωριζετε-μην αφινετε να χαθει! ειναι καλυτερα να γραφεις ανορθογραφα-αλλα ελληνικα,παρα ορθ.σωστα-αλλα greeklish που δεν ειναι δικη μας!
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 20, 2012, 11:44:38 πμ από ina »
Καλύτερα να σε μισούν για αυτό που είσαι παρά να σαγαπουν για κάτι που δεν είσαι!

Αποσυνδεδεμένος QS-Plan

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6799
 • 希臘
 • Τα ενυδρεία μου: Cichlid lover
 • Τόπος Διαμονής: Πολίτης του κόσμου εν Θεσσαλονίκη
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #14 στις: Ιούνιος 20, 2012, 01:10:10 μμ »
πραγματι η ελληνικη γλοσσα ειναι πολυ πλουσια και οντος μελοδικη..να σας πω πως οταν προτοηρθα στην χωρα ηξερα λιγα πραγματα..ενω μου ηταν γνωστο το ακουσμα τον λεξιον λογο σχολιου και περιγιρου..παρολα αυτα οι καινουργιες λεξεις ακουγοτουσαν πολυ ομορφα και μελοδικα στα αυτια μου...ειναι αρκετα δισκολη οχι η γλωσσα που ομιλουμε,αλλα η ορθογραφια.
το μονο που θα πω στους ελληνες που μεγαλοσαν και πιγαν σχολειο εδω ειναι-οτι ειναι πολυ δισκολο για αλους ελλινες και μην να μαθουν την γλωσσα και προσπαθουν πολυ για αυτο...αυτοι που την γνωριζετε-μην αφινετε να χαθει! ειναι καλυτερα να γραφεις ανορθογραφα-αλλα ελληνικα,παρα ορθ.σωστα-αλλα greeklish που δεν ειναι δικη μας!

Σωστότατη!!!  sevasmos sevasmos sevasmos
Εμπειρία δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει. Είναι αυτό που κάνεις σε σχέση με αυτό που σου συμβαίνει.

Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που ακούει Πλούταρχο, αντί να διαβάζει Πλούταρχο...

''Απαιδευσία πάντων παθών μήτηρ'' - Πυθαγορας

«Είχαμε στα χέρια μας χρυσάφι και το μετατρέψαμε σε σκ@τ@, για να μοιάζει με την καθημερινότητά μας σε τούτη την πεθαμένη χώρα»

Visita Interiora Terrae, Rectificandoque, Invenies Occultum Lapidem

Αποσυνδεδεμένος Thrillos

 • Silver member
 • ***
 • Μηνύματα: 559
 • Εμπειρία: Σχετικά καλή
 • Τα ενυδρεία μου: Juwel Rio 180, Γαριδάδικο 60 lit
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #15 στις: Ιούνιος 20, 2012, 01:58:03 μμ »
Μερικές ενδιαφέρουσες αναρτήσεις για το θέμα των αρχαίων Ελληνικών:

Η επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στην Ελληνική γλώσσα!!! : http://www.katohika.gr/2012/04/blog-post_7030.html

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ : http://www.katohika.gr/2012/05/blog-post_1819.html

Η επίδραση των αρχαίων Ελληνικών στον εγκέφαλο. : http://www.katohika.gr/2011/09/blog-post_4256.html

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ! : http://www.katohika.gr/2012/06/blog-post_8148.html

http://www.e-papadakis.gr/h_elliniki_ypologistes.htm
.:: ΕΥΘΥΜΗΣ ::.

Αποσυνδεδεμένος maikl

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 4664
 • Τα ενυδρεία μου: 460,430,400,210,200, 125,125,125,120,90
 • Τόπος Διαμονής: Βεροια
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #16 στις: Ιούνιος 20, 2012, 10:47:37 μμ »
Οφειλω να ομολογησω οτι ειναι το πιο ωραιο θεμα που εχω διαβασει.Μπραβο ρε Κωστα! sevasmos
2μετρο για τα common-comet-shubunkin, 1.5 για τις funcy ποικιλιες

ρΕβανί ή ρΑβανί..στο στομάχι η ορθογραφία χάνετε:)

Αποσυνδεδεμένος zipo

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 2146
 • Εμπειρία: από 28-10-09
 • Τα ενυδρεία μου: 180L Malawi + Γεννήστρες
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη/Καλαμαριά
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #17 στις: Ιούνιος 20, 2012, 11:13:53 μμ »
Πράγματι,εξαιρετικό θέμα.  respkt

Αποσυνδεδεμένος bokostas

 • Aqua Moderatοr
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 17439
  • Διαγωνισμός aquascaping:
 • Εμπειρία: σε σούβλες, σχάρες, τηγανιές...
 • Τα ενυδρεία μου: 6 μποστάνια + 1 ριφάκι
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Καλαμαριά
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #18 στις: Ιούνιος 21, 2012, 03:23:34 πμ »
Μπράβο Κώστα, πολύ καλό θέμα. thubsup  Και μπράβο και στην Ίνα. sevasmos
 

Αποσυνδεδεμένος Λάζαρος

 • Gold member
 • ****
 • Μηνύματα: 996
 • Τα ενυδρεία μου: 102 λιτρα με νέον τέτρα και sterbai γατόψαρα ,54 στο καλούπωμα,30λιτρο μονομαχοενυδρείο,20λιτρο γαριδοενυδρείο
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #19 στις: Ιούνιος 23, 2012, 04:19:41 μμ »
η ελληνική των βυζαντινών προγόνων μας και πιο πριν είναι σχεδόν ίδια με αυτήν που μιλάμε...η ελληνική που χρησιμοποιείται  μάλιστα στην καινή διαθήκη,δυό χιλιετίες πριν είναι εύκολα κατανοητή απο εμάς...

τα πραγματα δυσκολεύουν όταν φτάνουμε στην κλασική εποχή...η γλωσσα που μιλούσαν οι τότε παππούδες μας είναι σαν κύβος του ρούμπικ
περισσότερο πολύπλοκη και παιχνιδιάρα...μια τελευταία λέξη σε μια πρόταση μπορεί να φωτίσει ένα ακατανόητο μακρυνάρι λέξεων, να δώσει νόημα
προφανώς το πολύπλοκο της γλώσσας ακόνιζε και τον εγκέφαλο των τότε ελλήνων...ήταν ευεργετικό...

η αρχαία ελληνική πρέπει να μπεί χθές στα σχολεία και μάλιστα στα δημοτικά...όχι μόνο για ιστορικούς λόγους ή για ..εγκεφαλικούς
κυρίως επειδή η κατανόηση της μας ανοίγει τις πύλες μιας τεράστιας βιβλιοθήκης ,της κλασικής,με την οποία θα υπάρχει άμεση επαφή πια...
εξαλλου αν δεν την διδάξουμε εμείς οι έλληνες ποιος θα το κάνει?
 
« Τελευταία τροποποίηση: Ιούνιος 23, 2012, 04:23:54 μμ από Λάζαρος »

Αποσυνδεδεμένος Thrillos

 • Silver member
 • ***
 • Μηνύματα: 559
 • Εμπειρία: Σχετικά καλή
 • Τα ενυδρεία μου: Juwel Rio 180, Γαριδάδικο 60 lit
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #20 στις: Ιούλιος 05, 2012, 03:30:35 μμ »
Η ελληνική γλώσσα πρέπει να μείνει ανέπαφη!

"Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε πως πρόσφατα (Νοέμβριος 2011) διανεμήθηκε προς διδασκαλία, στα δημοτικά σχολεία της χώρας μας ένα καινούργιο βιβλίο γραμματικής, για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη, αντικαθιστώντας την μέχρι τώρα ισχύουσα γραμματική του Μανώλη Τριανταφυλλίδη, η οποία εδιδάσκετο πλέον των 30 χρόνων. Σύμφωνα με την καινούργια γραμματική που συντάχθηκε από τους: κ. Ειρήνη Φιλιππάκη – Warburton, κ. Μιχάλη Γεωργιαφέντη, κ. Γεώργιο Κοτζόγλου και την κ. Μαργαρίτα Λουκά και εκδόθηκε από τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, με την ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ανακαλύπτουμε πως:
Tα φωνήεντα της Ελληνικής Γλώσσας είναι 5 (πέντε)!!!
 
Τα: α, ε, ι, ο, και το ου. Καθώς και ότι τα φωνήεντα η, υ, ω έχουν καταργηθεί!!!
 
Και τα σύμφωνα από 17, έμειναν μόνον τα 15!!! Τα ξ και ψ δεν υπάρχουν πλέον!!!

............"

Διαβάστε όλο το άρθρο για τα κατορθώματα του σύγχρονου Νεοελληνικού Κράτους...

http://www.katohika.gr/2012/07/blog-post_5282.html

Υπάρχει διόρθωση της είδησης από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Αλέξανδρος Δελμούζος":
http://www.syllogosdelmouzos.gr/index.php/2011-12-11-10-32-12/2011-12-11-10-39-57/584-q-q,
η οποία βέβαια δεν υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του όλου θέματος
.:: ΕΥΘΥΜΗΣ ::.

Αποσυνδεδεμένος ina

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 4404
 • Εμπειρία: Κάτι λίγα 😂
 • Τόπος Διαμονής: θεσ/νικη Εύοσμος
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #21 στις: Ιούλιος 05, 2012, 03:41:56 μμ »
να συμπλιροσω οτι και την αλφαβιτο την εχουν αλαξει..δλδ..τωρα δεν λενε αλφα βιτα δελτα-αλλα α,βου,γου,δου...και υπαρχει μια σιγχιση κυριος στους παιδικους σταθμους καθος τα μαθενανε τα παιδια στα πλεσια παιχνιδιου την παλια αλφαβιτο ..ενω στα νιπιαγογια,διμοτικα.κ.τ.λ την καινουργια..οποτε οι παιδικοι σταματισανε να τα μαθενουν στα παιδια..τουλαχιστον αυτο μας ειπε η δασκαλα την κορης μου.
Καλύτερα να σε μισούν για αυτό που είσαι παρά να σαγαπουν για κάτι που δεν είσαι!

Αποσυνδεδεμένος bokostas

 • Aqua Moderatοr
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 17439
  • Διαγωνισμός aquascaping:
 • Εμπειρία: σε σούβλες, σχάρες, τηγανιές...
 • Τα ενυδρεία μου: 6 μποστάνια + 1 ριφάκι
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Καλαμαριά
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #22 στις: Ιούλιος 05, 2012, 03:47:34 μμ »
 :-\ :-\ Kαι μη χειρότερα... banghead
 

Αποσυνδεδεμένος anjius

 • Silver member
 • ***
 • Μηνύματα: 237
 • Τόπος Διαμονής: Θεσ/κη
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #23 στις: Φεβρουάριος 18, 2020, 08:30:00 μμ »
πραγματι η ελληνικη γλοσσα ειναι πολυ πλουσια και οντος μελοδικη..να σας πω πως οταν προτοηρθα στην χωρα ηξερα λιγα πραγματα..ενω μου ηταν γνωστο το ακουσμα τον λεξιον λογο σχολιου και περιγιρου..παρολα αυτα οι καινουργιες λεξεις ακουγοτουσαν πολυ ομορφα και μελοδικα στα αυτια μου...ειναι αρκετα δισκολη οχι η γλωσσα που ομιλουμε,αλλα η ορθογραφια.
το μονο που θα πω στους ελληνες που μεγαλοσαν και πιγαν σχολειο εδω ειναι-οτι ειναι πολυ δισκολο για αλους ελλινες και μην να μαθουν την γλωσσα και προσπαθουν πολυ για αυτο...αυτοι που την γνωριζετε-μην αφινετε να χαθει! ειναι καλυτερα να γραφεις ανορθογραφα-αλλα ελληνικα,παρα ορθ.σωστα-αλλα greeklish που δεν ειναι δικη μας!

Σωστότατη!!!  sevasmos sevasmos sevasmos
Αλλιως (στα ποντιακα): να λελεβο σε!
να συμπλιροσω οτι και την αλφαβιτο την εχουν αλαξει..δλδ..τωρα δεν λενε αλφα βιτα δελτα-αλλα α,βου,γου,δου...και υπαρχει μια σιγχιση κυριος στους παιδικους σταθμους καθος τα μαθενανε τα παιδια στα πλεσια παιχνιδιου την παλια αλφαβιτο ..ενω στα νιπιαγογια,διμοτικα.κ.τ.λ την καινουργια..οποτε οι παιδικοι σταματισανε να τα μαθενουν στα παιδια..τουλαχιστον αυτο μας ειπε η δασκαλα την κορης μου.
Αυτη η "απλοποιηση" εχει εισαχθει απο αριστρων αποψεων συνδικαλιστες και πολιτικους. Ετσι, το Διοικητικο Συμβουλιο (ΔΣ) μιας ΑΕ και μιας σχολης στο πανεπιστημιο λεγονται αντιστοιχα Δελτα-Σιγμα και Δου-Σου! Ετσι, τα κομματα, λεγονται πχ Νου-Δου, Κου Κου Ε, ΚουΚουΕ ΜουΛου...
Φυσικα, ο παιδικος εγκεφαλος εκπαιδευεται καλλιτερα οταν μαθαινει να λεει αλφα, βητα, αντι για α, βου... Ομοιως, οταν λεει φαγακι σε σχεση με το να πει φαι, κι οταν λεει φαι σε σχεση με το να πει μαμ!
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουάριος 18, 2020, 08:42:48 μμ από anjius »

Αποσυνδεδεμένος GEORGE33

 • Silver member
 • ***
 • Μηνύματα: 410
 • Εμπειρία: ΘΑ ΖΩ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΓΕΥΟΜΑΙ
 • Τα ενυδρεία μου: JUWEL RIO 180L AQUATLANTIS 55L
 • Τόπος Διαμονής: ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Ελληνική Γλώσσα!!!
« Απάντηση #24 στις: Μάρτιος 01, 2020, 02:55:48 μμ »
 clapp

 

Powered by EzPortal