Forum > Τροφές για όλα τα είδη των ψαριών

Fruit Flies - Ζωντανή τροφή

(1/5) > >>

LeeHook:
Μία από τις πιο συνηθισμένες τροφές των ψαριών στην φύση είναι τα έντομα και ειδικά οι Fruit Flies.
Εμφανίστηκαν και πολλαπλασιάστηκαν στους τροπικούς, τι πιο φυσικό άλλωστε, σε μία περιοχή όπου υπάρχει υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες και πληθώρα φυτών και φρούτων σε αποσύνθεση. Τα τελευταία είναι η τροφή τους αλλά και το "μαιευτήριο" τους αφού εκεί γεννούν και αποθέτουν τ' αυγά τους.
Στη συνέχεια βέβαια εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ανταρκτική.

Το 2010 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τότε που ο άνθρωπος τις χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στα εργαστήρια βιολογίας για διάφορα πειράματα.
Τις έχουμε δει όλοι μας, ειδικά το καλοκαίρι, να εμφανίζονται από το πουθενά πάνω σε κάποιο φρούτο που έχει αρχίσει να σαπίζει. Είναι μικρότερες από τις κοινές μύγες και μπορούν να γεμίσουν την κουζίνα μας στο άψε-σβήσε..
Δεν είναι όμως και η καλύτερη ιδέα να βάλουμε ένα σάπιο φρούτο και να μαζέψουμε άγριες Fruit Flies. Εκτός του ότι μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες, έχουν κι ένα ακόμη, μεγάλο για εμάς, μειονέκτημα: Έχουν φτερά και πετάνε!

Μην ανησυχείτε όμως, η επιστήμη έχει φροντίσει γι αυτό. Με μία παραγγελία από το internet, στέλνουν στο κοντινό σου ταχυδρομείο, ένα κουπάκι με μερικές εκατοντάδες από αυτές, φυσικά ζωντανές και, πάνω απ' όλα, γενετικά τροποποιημένες ώστε να μην πετάνε! Υπάρχουν οι flightless οι οποίες έχουνε φτερά αλλά δεν πετάνε και οι wingless οι οποίες δεν έχουν καν φτερά (ή έχουν κάτι σαν φτερά). Το πρόβλημα με τις wingless είναι ότι μετά από μερικές γενιές ξαναβγάζουν φτερά.Εάν θέλουμε μπορούμε απλώς να τις κρατήσουμε όσο θα αντέξουν και να ταΐζουμε με αυτές τα ψαράκια μας ή τα ερπετά μας.
Μπορούμε όμως εύκολα να κάνουμε νέες καλλιέργειες και να έχουμε συνεχώς ζωντανή τροφή για τα ψάρια μας και μάλιστα ιδιαίτερα θρεπτική αφού οι Fruit Fies περιέχουν πρωτεΐνη σε ποσοστό 64%!

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η διατροφική αξία ορισμένων ζωντανών τροφών.

ΕΙΔΟΣ

Fruit Flies
Νύμφες Fruit Fly
Tubifex
Daphnia
Μοσχαροκαρδιά
Νύμφη Κουνουπιού
   ΠΡΩΤΕΙΝΗ
 (% Καθ. Βάρ.)
      63,9
      40,3
      46,1
      55,2
      76,9
      42,2
      ΛΙΠΟΣ
 (% Καθ. Βάρ.)
      19,5
      29,4
      15,1
       6,6
      20
      16,1
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
   (Kcal/gr)
      5.2
      5.57
       N/A
       N/A
      4.66
       N/A
    ΑΣΒΕΣΤΙΟ
 (% Καθ. Βάρ.)
       0,10
       0,59
       0,19
       0,10
       0,030
       0,79
  ΦΩΣΦΟΡΟΣ
 (% Καθ. Βάρ.)
       1,05
       2,30
       0,73
       1,17
       0,92
       1,07
          ΑΝΑΛΟΓΙΑ
 ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ-ΦΩΣΦΟΡΟΥ
            0,09
            0,25
            0,26
            0,08
            0,03
            0,73


DROSOPHILA MELANOGASTER & DROSOPHILA HYDEI
Είναι οι δύο κατηγορίες των Fruit Flies. Η πρώτη (D. Melanogaster) φτάνει σε μήκος τα 2,5 χιλιοστά και είναι έτοιμες για αναπαραγωγή σε 14 ημέρες (8 ημέρες σαν αυγά και νύμφες και 6 ημέρες σαν χρυσαλλίδες). Μία ενήλικη θηλυκιά μπορεί να εναποθέσει περίπου 500 αυγά μέσα σε 10 ημέρες.
Η D. Hydei φτάνει τα 3,5 χιλιοστά μήκος και χρειάζεται περίπου 28 ημέρες για να ενηλικιωθεί. Είναι επίσης λιγότερο παραγωγική από τις D. Melanogaster.


ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ FRUIT FLIES;
Από το internet και φυσικά από κάποιον χομπίστα, ειδικά από αυτούς που έχουν ερπετά.
Υπάρχουν καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που προμηθεύουν τέτοιες μύγες.


ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ FRUIT FLIES
Δοχείο αεριζόμενο.
"Ξύλινο χόρτο" ή Excelsior ή Φίλτρο καφέ ή άχυρο διακόσμησης ή οποιοδήποτε υλικό στο οποίο μπορούν να σταθούν επάνω οι μύγες και να μην "ποτίζει" από την υγρασία
Τροφή για τις μύγες (media)

Δοχείο αεριζόμενο

Μπορείτε να φτιάξετε τέτοια δοχεία χρησιμοποιώντας κάθε είδους βαζάκια ή πλαστικές συσκευασίες από διάφορα προιόντα. Πρέπει να κλείσετε καλά την τρύπα αερισμού με τούλι, καλσόν κ.λ.π.

Άχυρο

Αυτό είναι το "άχυρο" που χρησιμοποιώ εγώ. Θα το βρείτε σε είδη διακόσμησης, είδη κάβας (μπαίνει στα καλάθια κρασιών) κ.λ.π. Επίσης αν κάνετε μία αναζήτηση στο google "ξύλινο χόρτο" θα βρείτε καλύτερης ποιότητας από το παραπάνω.


Το Excelsior είναι καλό αλλά δεν βρήκα στην Ελλάδα.


Μία εναλλακτική λύση είναι το φίλτρο καφέ, διπλωμένο όπως στην φωτο.

Τροφή
Υπάρχουν έτοιμες τροφές σε σκόνη που απλώς προσθέτουμε νερό αλλά και πολλές συνταγές στο διαδύκτιο για να κατασκευάσετε εσείς την τροφή για τις μύγες σας. Πολλές από αυτές απαιτούν υλικά που δεν είναι τόσο κοινά όπως μεθυλαιστέρα, μαγιά μπύρας, μελάσσα κ.λ.π. όλες όμως έχουν για βάση τα φρούτα (αφού για fruit flies πρόκειται). Η συνταγή που χρησιμοποιώ εγώ είναι απλούστατη και χρειάζεται υλικά που μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε super market:

1 κούπα μπανανα (περίπου 2 μπανάνες)
1 κούπα σως μήλου (1 μήλο)
1 κουταλιά σούπας μηλόξυδο
2 κούπες νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
Ξηρή μαγια σε φακελάκι

Λιώνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τις μπανάνες και τι μήλο μέχρι να βγάλουν τα ζουμιά τους και προσθέτουμε το μηλόξυδο.Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο τη βρώμη ώσπου να γίνει ένα μίγμα παχύρευστο αλλά αρκετά υγρό.Τοποθετούμε το μίγμα στην βάση του δοχείου με πάχος 2-2,5 εκ περίπου. Τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη ξηρή μαγιά.
Προσθέτουμε τις μύγες και από πάνω το "άχυρο". Κλείνουμε καλά το καπάκι.

      

Για μία επιτυχημένη καλλιέργεια βάζουμε περίπου 60 μύγες (με το μάτι-δεν τις μετράμε κιόλας). Όπως έγραψα και παραπάνω μία ενήλικη θηλυκιά μπορεί να εναποθέσει περίπου 500 αυγά σε 10 ημέρες. Αν κάνετε έναν πρόχειρο υπολογισμό...
Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεταξύ 21-26 oC. Προτιμούμε τα κάτω όρια. Σε υψηλές θερμοκρασίες οι μύγες στειρώνονται ενώ σε χαμηλότερες (κάτω από 18) απλώς ρίχνουν τους ρυθμούς αναπαραγωγής.
Είναι καλό να ξεκινάμε νέα καλλιέργεια κάθε 3 εβδομάδες, επιλέγοντας μύγες από τις πιο πρόσφατες καλλιέργειες που έχουμε.

   
Στις παραπάνω φωτο φαίνονται καλλιέργειες με νύμφες και χρυσαλλίδες.


ΠΩΣ ΤΙΣ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ
Εδώ είναι το ίσως το πιο δύσκολο (και διασκεδαστικό) κομμάτι! Αυτά τα αεικίνητα πλασματάκια μπορεί να είναι ανίκανα να πετάξουν αλλά μόλις ανοίξεις για λίγο το καπάκι του δοχείου ξεχύνονται και απλώνονται παντού.
Υπάρχει όμως τρόπος να "τρυγήσουμε" την καλλιέργεια ελεγχόμενα. Για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ένα χωνί και ένα μικρό μπουκαλάκι όπου και θα τις συλλέξουμε.
Πριν ανοίξουμε το καπάκι, χτυπάμε το δοχείο έτσι ώστε να πέσουν οι μύγες στον πάτο. Στην συνέχεια, ανοίγουμε το καπάκι ελάχιστα, αναποδογυρίζουμε το δοχείο και ρίχνουμε μέσα στο χωνί όσες μύγες θέλουμε. Από την στιγμή που θα πέσουν μέσα στο μπουκαλάκι δεν μπορούν να βγουν έξω (εννοείται ότι το χωνί εφαρμόζει καλά).
Μπορείτε επίσης να βάλετε την καλλιέργεια στο ψυγείο για 5 περίπου λεπτά (όχι παραπάνω). Έτσι πέφτει σημαντικά η κινητικότητα των Fruit Flies και μπορείτε να τις διαχειριστείτε καλύτερα.

   

Για το τάισμα των ψαριών περίπου 2-3 μύγες για κάθε μικρό ψάρι και λίγες περισσότερες για τα μεγαλύτερα είναι OK.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πως κάνουν οι αρλεκίνοι μου μόλις ρίξω τις μύγες μέσα. Με μία αστραπιαία κίνηση ανεβαίνουν στη επιφάνεια, αρπάζουν ένα μυγάκι και το παίρνουν μέσα στο νερό.


Κατά την γνώμη μου είναι μία εύκολη καλλιέργεια, μία πολύ καλή τροφή για τα ψαράκια μας και μάλιστα ατέλειωτη!!
Καθότι αυτές οι μύγες δεν βουλιάζουν είναι τροφή για ψάρια που τρώνε στην επιφάνεια όπως γκουράμι, μονομάχοι, αρλεκίνοι, danio κ.λ.π.
Μπορείτε να βρείτε άπειρες επιλέον πληροφορίες στο διαδύκτιο.
Εννοείται, βέβαια, οτι τοποθετούμε τις καλλιέργειες σε μέρος απρόσιτο για τα παιδιά!
Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν.

bokostas:
Μπράβο Δανιήλ, καταπληκτικό άρθρο, πλήρες και κατανοητό με ωραίες φωτό, έγινε βέβαια υπόμνημα. Σε ευχαριστούμε.

LeeHook:
Ξέχασα να αναφέρω βέβαια, πως όποιος χρειαστεί μύγες, πολύ ευχαρίστως να του δώσω. Ήδη βρίσκομαι στην τρίτη γενιά αναπαραγωγής και έχω μερικές χιλιάδες (άντε εκατοντάδες) fruit flies.
Όποιος θέλει άμεσα μπορώ να φέρω την Κυριακή. Βέβαια το πρόβλημα είναι το κρύο, δεν πρέπει να εκτεθούν σε αυτό πολύ ώρα.

potami:
Προσοχή σε όσους έχουν φυτά επιφανείας γιατί ανεβαίνουν σε αυτά και μετά κάνουν απόδραση (αν  είναι ανοιχτό το ενυδρείο φυσικά ).  Εγώ αυτά που αγόρασα είχαν μια μικρή ικανότητα να πηδάνε που έκανε την απόδραση πιο εύκολη.
Παλιότερα δεν εβρισκα άπτερες και είχα κάνει δικιά μου αποικία με μυγάκια που μάζεψα απο φρούτο. Σταμάτησα την αποικία όταν γέμισε το γραφείο μου με μυγάκια αφού πετούσαν. Υπάρχει τρόπος όμως να χρησιμοποιείσει κανείς και τα απλα μυγάκια που πετάνε. Πριν ταίσει βάζει την αποικία στο ψυγείο και έτσι δεν πετάνε τα μυγάκια και αντί για τα μυγάκια μπορεί να μαζεύει τα σκουλικάκια-προνύμφες και να ταίζει με αυτά. Ετσι κιαλλιώς είναι αυθονες οι γέννες.

globalzero:
μηλόξυδο τι ακριβώς είναι? μπορώ να το αντικαταστήσω με κάτι αλλο. Δε νομίζω να το βρω στο τοπικό σουπερ μάρκετ.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση