Forum > Φυτά σε Κοινωνικά Ενυδρεία

Aquascaping για Αρχάριους

(1/3) > >>

mixalis1708:
Ξεκινώντας να ψάχνω λίγο παραπάνω το θέμα aquascaping άρχισα να διαβάζω για τους βασικούς κανόνες και βρήκα 2-3 πραγματάκια που μου φάνηκαν αρκετά χρήσιμα και είπα να τα μαζέψω σ ένα θέμα. Οδηγός ήταν αυτό το άρθρο:

https://www.aquascapeaddiction.com/articles/aquascaping-for-beginners

Οι φωτογραφίες είναι απο την ίδια σελίδα και το google. Πάμε λοιπόν.


Aquascaping για Αρχάριους


Όλοι έχουμε δει τα βραβευμένα aquascapes που δημιουργήθηκαν από επαγγελματίες Aquascapers όπως ο Pedro Rosa, James Findley και ο Takashi Amano. Ο μεγαλύτερος παράγοντας που κάνει τις δεξαμενές τους τόσο όμορφες είναι η κατανόηση των βασικών αρχών του aquascaping σ ένα φυτεμένο ενυδρείο.
Υπάρχουν τέσσερις αρχές για να πετύχουμε ενα σωστό aquascape στο ενυδρείο μας. Αν εξοικειωθούμε με αυτές τις τέσσερις αρχές και τις εφαρμόσουμε στις δεξαμενές μας, θα αρχίσουμε γρήγορα να βλέπουμε τις ιδέες μας να μετατρέπονται σ ένα σωστό aquascape.

Οι τέσσερις βασικοί κανόνες aquascaping που θα δούμε αναλυτικότερα είναι οι εξής :

α) Ο Κανόνας των Τρίτων

β) Κομβικά Σημεία

γ) Κλίμακα

δ) Αντίθεση


α ) Ο Κανόνας των Τρίτων

Για κάποιο λόγο, το ανθρώπινο μάτι μπορεί να εστιάσει καλύτερα οταν το τοπίο είναι χωρισμένo σε τρίτα τοποθετώντας τα πράγματα σε γραμμές και δημιουργώντας μια οπτικά ενδιαφέρουσα διάταξη.
Παρά τη φαινομενική απλότητα αυτής της διάταξης, απαιτείται προσεκτική εξέταση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το αρνητικό ή ανοιχτό διάστημα. Με αυτή τη διάταξη ο κανόνας των δύο τρίτων χρησιμοποιείται συχνά, με τα φυτά να αποτελούν τα δύο τρίτα του χώρου και το τελευταίο τρίτο να μείνει ως αρνητικό διάστημα.Συνήθως στον κανόνα των τρίτων υπάρχουν ανοικτές περιοχές στο βυθό με άμμο που φέρνουν μια αίσθηση ευρυχωρίας σε ένα ενυδρείο και ειναι κατάλληλες για κάποια είδη ψαριών οπως τα corydoras.


β ) Κομβικά σημεία

Κομβικά σημεία είναι αυτά που μπορούν με την πρώτη ματιά σε ένα ενυδρείο να τραβήξουν την προσοχή μας. Βλέποντας ένα ενυδρείο δεν πρέπει να μας αποσπούν την προσοχή πολλά μαζί πράγματα αλλά να μας αποσπούν την προσοχή συγκεκριμένα κομβικά σημεία. Σε πολλές μορφές aquascaping, τα εστιακά σημεία δημιουργούνται με φυσικό τρόπο ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του στύλ. Το στύλ Iwagumi για παράδειγμα χρησιμοποιεί πολλές πέτρες που τοποθετούνται σε ένα ορισμένο σχέδιο, μια κεντρική πέτρα τοποθετείται σε μία απο τις τρίτες γραμμές της δεξαμενής. Αυτό δημιουργεί ένα κομβικό σημείο σύμφωνα με τον Κανόνα των Τρίτων.
Το μάτι του θεατή πρέπει να το οδηγούμε εμείς εκει που θέλουμε με τη χρήση υλικών και την αποτελεσματική χρήση φυτών, είτε με το χρώμα, το μέγεθος, ή την υφή τους.Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου το μέγεθος των ενηλίκων φυτών και τον τελικό χρωματισμό. Επιλέγουμε ένα φυτό που έχει το κατάλληλο μέγεθος για τη θέση που θα του δώσουμε στη δεξαμενή. Για παράδειγμα, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα βάλουμε ενα φυτό με μεγάλα στελέχη στην μπροστινή ζώνη ούτε ενα φυτό 'γρασίδι' στο πίσω μέρος γιατί με αυτό το τρόπο χάνουμε το βάθος στην οπτική που θέλουμε να δώσουμε στο ενυδρείο μας.


γ ) Κλίμακα

Κλίμακα είναι το χαρακτηριστικό σ ένα ενυδρείο που καθορίζει νικητές.
Η σωστή χρήση της κλίμακας σε ένα υποβρύχιο τεχνητό περιβάλλον είναι αυτό που το κάνει «μαγικό».
Το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αρχάριοι aquascapers παρ οτι έχουν επιλέξει σωστά το υπόστρωμα και τα είδη φυτών που θα χρησιμοποιήσουν ακόμα και τις πέτρες και τα ξύλα για να δημιουργήσουν το περιβάλλον που επιθυμούν, καταλήγουν σχεδόν πάντα με ενα χαμηλό σε ύψος hardscape.Είναι σημαντικό λοιπόν να σκεφτόμαστε σαν να είμαστε στη φύση ή να είμαστε η ίδια η φύση που ποτέ δεν τοποθετεί μια μεγάλη πέτρα μόνη της κάπου στο περιβάλλον αλλά ακολουθείτε και απο άλλες μικρότερες σε διαφορετικά σχήματα και χωρίς να είναι σε τάξη.


δ ) Αντίθεση

Μια λεπτή αρχή που πολύ συχνά δεν ακολουθούμε στο δικό μας aquascape. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι μοναδικό δεν πρέπει να παραβλέπουμε αυτό το σημαντικό κανόνα γιατί δίνει ένταση στο υποβρύχιο τοπίο μας και το κάνει να ξεχωρίζει.
Όταν όλα είναι τονισμένα τίποτα δεν ξεχωρίζει και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αρχάριοι. Πρέπει να δημιουργούμε έντονες διακυμάνσεις μεταξύ του υποστρώματος των ξύλων και των πετρωμάτων που αρχικά θα χρησιμοποιήσουμε και στη συνέχεια αν δώσουμε ένταση χρωματικά με τα φυτά που θα επιλέξουμε δημιουργώντας έντονες αντιθέσεις. Αντίθεση μπορεί να πετύχουμε όχι μόνο τοποθετώντας φυτά δίπλα δίπλα που έχουν διαφορετικό χρώμα αλλά και σχήμα.Συμπερασματικά ένα χρώμα υποστρώματος και ένα είδος πετρώματος μπορεί να αποτελέσουν την αρχή για μια έντονη αντίθεση και την απαρχή ενός υπέροχου aquascape.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και το χώρο σας και ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο...  :)

QS-Plan:
 clapp clapp clapp

bokostas:
Καταπληκτικό θέμα Μιχάλη, σε ευχαριστούμε για τον κόπο σου... :-*

Lykos76:
Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά...Μπράβο Μιχάλη για τις πληροφορίες... βραβο_2

mixalis1708:
Ευχαριστω moderators..  greatup

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση