Forum > Άλγες

ΟΞΥΖΕΝΕ - Χρήση στο ενυδρείο

(1/15) > >>

LeeHook:
Γενικά
Το Υπεροξείδιο του Υδρογόνου (οξυζενέ – hydrogen peroxide) είναι μία ανόργανη χημική ένωση υδρογόνου και οξυγόνου με χημικό τύπο Η2Ο2.
Κυκλοφορεί σαν διάλυμα με νερό σε ποσοστό 3%.


 
Πρόκειται για ήπιο οξύ με ισχυρή οξειδωτική δράση, τόσο που χρησιμοποιείται σαν καθαριστικό, λευκαντικό και αντισηπτικό σε εξωτερικά τραύματα.
Το οξυζενέ, μόλις έρθει σε επαφή με το νερό, διασπάται σε νερό (Η2Ο) και Οξυγόνο (Ο). Επίσης είναι φωτοευαίσθητο και όταν έρχεται σε επαφή με το φως, οξειδώνεται. Για τον λόγο αυτό θα το βρούμε σε μη διαφανείς συσκευασίες. Η τιμή του δεν είναι σημαντική αφού τα 200ml κοστίζουν 1.40€ και η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για χρήση σε ένα ενυδρείο έως 100 λίτρα.

   
Όπως φαίνεται στην ετικέτα του προϊόντος περιέχει και κάποια έκδοχα όπως σταθεροποιητές και ίχνη φωσφορικού οξέος, τα οποία δεν κάνουν κακό στο ενυδρείο.
Ένα μπουκαλάκι οξυζενέ μπορεί να διατηρηθεί σφραγισμένο μέχρι και 1 χρόνο. Από την στιγμή όμως μου ανοίξουμε την συσκευασία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 30 ημέρες περίπου αφού σταδιακά διασπάται σε νερό και οξυγόνο, χάνοντας την αποτελεσματικότητα του.
Η αποθήκευση του στο ψυγείο παρατείνει το όριο ζωής του. Καλό είναι επίσης να μην το ανακινούμε.

Χρήση στο ενυδρείο
Πρώτα απ’ όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το οξυζενέ, σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι επικίνδυνο για τους ζωντανούς οργανισμούς αλλά και για τα φυτά στο ενυδρείο.
Πρέπει να γίνεται χρήση μόνο φαρμακευτικού οξυζενέ σε διάλυμα 3%.
Με βάση αυτό εάν χορηγήσουμε 1ml οξυζενέ σε ένα ενυδρείο 30 λίτρων έχουμε μία συγκέντρωση 1mg/Lt.
Ασφαλής συγκέντρωση θεωρείται έως και 15mg/Lt ανά 48 ώρες. Αλλά καλό είναι να μην πλησιάζουμε τα όρια γιατί η ευαισθησία των ζωντανών οργανισμών δεν είναι η ίδια και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα όπως π.χ. στα ασπόνδυλα ή σε κάποια φυτά.
Το οξυζενέ απολυμαίνει σκοτώνοντας μικροοργανισμούς και βακτήρια που βρίσκονται στο ενυδρείο. Μέσα σε αυτά τα βακτήρια είναι και αυτά της νιτροποίησης που βρίσκονται στο φίλτρο για αυτό πρέπει να γίνεται η χρήση του με μεγάλη προσοχή.


Κατά της άλγης
Η καταπολέμηση της άλγης μπορεί να γίνει με τρείς τρόπους.
Ο πρώτος τρόπος είναι η χορήγηση οξυζενέ στο νερό του ενυδρείου. Η συνιστώμενη δόση είναι 1-2 ml/Lt. Η θεραπεία αυτή γίνεται μία φορά στις 2 ημέρες. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε απλώς να περιορίσουμε τις άλγες και όχι να τις εξαφανίσουμε.
Πιό αποτελεσματικός τρόπος είναι η χορήγηση οξυζενέ τοπικά, απευθείας πάνω στην άλγη, με χρήση σύριγγας. Θα πρέπει πρώτα να μηδενίσουμε την κυκλοφορία του νερού στο ενυδρείο κλείνοντας φίλτρα και κυκλοφορητές. Αφήνουμε το οξυζενέ να δράσει για μισή ώρα περίπου πριν ανοίξουμε και πάλι την κυκλοφορία.
Αμέσως μετά κάνουμε αλλαγή νερού.
Τέλος, υπάρχει και ο τρόπος της εμβάπτισης υλικών ή φυτών που έχουν πιάσει άλγες. Φυσικά, πρέπει να βγάλουμε τα υλικά ή τα φυτά από το ενυδρείο και να να βουτήξουμε για 1-2 λεπτά στο οξυζενέ. Προσοχή γιατί με την μέθοδο αυτή πολλά ευαίσθητα φυτά καταστρέφονται.

Καθαρισμός υποστρώματος
Η οξειδωτική δράση του οξυζενέ βοηθάει στον καθαρισμό του υποστρώματος από τους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται και αποσυνθέτουν τα οργανικά κατάλοιπα που συσσωρεύονται στο υπόστρωμα του ενυδρείου. Σε ενυδρεία με φυτά δεν συνίσταται η χρήση του αφού τα οργανικά αυτά κατάλοιπα αποτελούν τροφή για τα φυτά.

Μεταφορά ψαριών
Το οξυζενέ χρησιμοποιείται ως πηγή οξυγόνου για την μεταφορά των ψαριών. Φυσικά μιλάμε για μεγάλες, σε χρονική διάρκεια, μεταφορές ψαριών.
Γίνεται χρήση οξυζενέ 6% και η δοσολογία είναι 1ml/Lt το οποίο μας δίνει μία συγκέντρωση 1,5mg/Lt.

Οξυγόνωση του νερού
Την ιδιότητα που έχει το οξυζενέ να διασπάται σε νερό και οξυγόνο μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε για να ενισχύσουμε την οξυγόνωση του ενυδρείου. Μία δόση οξυζενέ ίση με 0,05 φορές των λίτρων του ενυδρείου θα αυξήσει το οξυγόνο στο νερό. Αυτό σημαίνει πως σε ένα ενυδρείο 60 λίτρων πρέπει να χορηγήσουμε 80 Χ 0,05 = 4 ml οξυζενέ. Η δόση αυτή πρέπει να χορηγείται ανά 12 ώρες.

Θεραπεία τραυμάτων ή ασθενειών των ψαριών
Μπορεί να βοηθήσει το οξυζενέ στην απολύμανση τραυμάτων και την απομάκρυνση νεκρού ιστού, όπως και στην καταπολέμηση εξωπαρασίτων ή βακτηρίων στα ψάρια . Παράλληλα όμως το οξυζενέ αναστέλλει την επούλωση και την δημιουργία νέου ιστού αν δεν χρησιμοποιηθεί με πολύ μεγάλη προσοχή.
Για την φροντίδα τραυμάτων ενός ψαριού απαιτείται να βγάλουμε το ψάρι από το ενυδρείο. Η όλη διαδικασία επιβαρύνει το ψάρι στρεσάροντας το οπότε το κακό που μπορεί να του κάνουμε είναι πολύ μεγαλύτερο από την βοήθεια που θα του δώσουμε.
Για τον λόγο αυτό, αυτός ο τρόπος χρήσης του οξυζενέ, δεν συνιστάται, απλώς γίνεται μόνο μία αναφορά.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται κυρίως στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας για την αντιμετώπιση βακτηριδιακών μολύνσεων. Εκεί, γίνεται χρήση διαλύματος 35%.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΒΒΑ

ΕΝΥΔΡΕΪΟ: 100Lt / 80Lt καθαρά
ΔΟΣΗ: 140ml οξυζενέ 3%
ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ: Τοπικά με σύριγγα.

Παρακάτω ακολουθούν φωτογραφίες από τα αποτελέσματα σε ένα σημείο όπου η ΒΒΑ ήταν πολύ έντονη. Δεν χορηγήθηκε όλη η δόση του οξυζενέ στο παρακάτω σημείο αλλά και σε πολλά άλλα σημεία όπου είχε εμφανιστεί η ΒΒΑ.

Μετά από 24 ώρες η ΒΒΑ έχει κοκκινήσει. Το ΣΑΕ την προτιμάει έτσι κι αλλιώς.
 
   

Μετά από 3 ημέρες έχει ασπρίσει και σχεδόν έχει εξαφανιστεί. Ακόμη όμως δεν μπορεί να απομακρυνθεί με οδοντόβουρτσα.

   

μετά από μία εβδομάδα ο βράχος είναι σχεδόν καθαρός.Οι παράπλευρες απώλειες. Η Pelia δεν άντεξε στο οξυζενέ. Μία ποσότητα είχε εφαρμοστεί επάνω στο φυτό. Οι γαρίδες ανέλαβαν τον καθαρισμό.

   

Τρελογιατρός:
Και στο θαλασσινό έχει χρήση.
Ανάλογα με την περιεκτικότητα.
Άλγες καθαρίζει απο φράγκς όταν μπεί 1/10 αναλογία με θαλασσινό νερό 3%.
Γενικά καθαρίζει όλες τις άλγες.Ακόμα και σε ζωντανό βράχο.Απλά νεκρώνει τον βράχο στα σημεία που πέφτει.

Όταν πάμε στο βαρύ πυροβολικό(35%)μπορεί να καταστρέψει με μια λεπτή σύριγγα τις μισητές Απταίσιας με μεγάλη επιτυχία.
Φυσικά θέλει πολύ προσοχή γιατί είναι ιδιαίτερα καυστικό όπου πέσει.Η χρήση του στο ενυδρείο είναι επικίνδυνη γιατί ανεβάζει το δυναμικό οξειδοαναγωγής γιαυτό είναι καλό να συνδυάζεται η χρήση του πάντα με αλλαγές νερού.
Καλό είναι να αποθηκεύεται στο ψυγείο.

Μεγαλύτερη περιεκτικότητα δεν χρειάζεται γιατί πάμε σε καύσιμο πυραύλων μετά.

Μεγάλε LeHook τα χαιρετίσματα μου και την αγάπη μου για το υπέροχο σου άρθρο.

LeeHook:
Νάσαι καλά γιατρέ. Μια που ανέφερες την χρήση του στο θαλλασινό κάπου σαν να πηρε το μάτι μου πως το χρησιμοποιούν και κατά του κυανοβακτήριου.
Αυτό το δυναμικό οξειδοαναγωγής που αναφέρεις ειναι το γνωστό REDOX?

Τρελογιατρός:
Ναι ή ΟRP αν προτιμάς.

Δίας:
Πολυ καλο αρθρο.Μπραβο σου  :)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση