Γενικά => D.I.Y. => Μήνυμα ξεκίνησε από: g.lazar στις Αύγουστος 28, 2011, 09:42:01 μμ

Τίτλος: D.I.Y καπακι ενυδρειου
Αποστολή από: g.lazar στις Αύγουστος 28, 2011, 09:42:01 μμ
Ενυδρείο 350 Λίτρων
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους και συν-χομπίστες.Μετα από αρκετό καιρό αποφάσισα και εγω να κάνω μια αλλαγή στο ενυδρείο μου.Ετσι μέτρησα τον χώρο μου και αποφάσισα να φτιάξω ένα ενυδρείο 350 περίπου λίτρων.
Βέβαια από το να ξεκινήσω να το φτιάχνω μέχρι να τελειώσει ομολογώ ότι πολλές φορές αγανάκτησα.Οσο και να υπολόγιζα τις διαστάσεις,όσο και να μετρούσα να δω πόσο θα είναι οι πατούρες για το καπάκι,όσο ... πάντα κάτι θα έβγαινε έστω και για 2-3 χιλιοστά έξω από τα όρια οπότε έπρεπε να βρεθεί άλλος τρόπος.
Τελος πάντων όλα πήγαν καλά και έφτασα σχεδόν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ας αρχίσω λοιπόν με μερικές φωτογραφίες από το καπάκι,αφού το θεωρώ το πιο σημαντικό κομμάτι του ενυδρείου.
Έχοντας δει πολλών ειδών καπάκια στην αγορά έπρεπε πρώτα να κάνω το σχέδιο του και μετά να αποφασίσω το υλικό του.
Αποφάσισα να γίνει ξύλινο λόγω του οτι ήθελα να φαίνεται πιο κλασικό και όχι τοσο μοντέρνο το στυλ του.Αν και θα γινόταν πολύ πιο εύκολα με άλλο είδος υλικού...
Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε είναι μαόνι.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/kapaki_zpslsjc18xf.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/kapaki_zpslsjc18xf.jpg.html)

αποτελείται από το τελαρο του και τα 3 κομμάτια όπως τα καπάκια από τα juwel (τα θεωρω τα πλέον εργονομικά καπάκια.)Το κεντρικο κομματι θα περιείχε τα φωτιστικά.
Αφου τρίφτηκαν με 3!!! διαφορετικά γυαλόχαρτα(δεν είχα ιδέα ότι ήθελαν τέτοιο τρελό τρίψιμο) έπρεπε να περαστούν με λούστρο εμποτιστικο μετά με βερνίκι νερού και μετά ξανατριψιμο και ξανά πέρασμα με βερνίκι νερού 1-2 χέρια.Για να έρθουν να πάρουν το χρώμα που ήθελα.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/kapaki1_zpsuiyg5v6o.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/kapaki1_zpsuiyg5v6o.jpg.html)

Οπως καταλαβαίνετε αυτή η ιστορία μόνο κράτησε μιάμιση μέρα.
Βεβαια εκτός του χρώματος του ξύλου πήρα και εγώ ένα πολύ ωραίο κόκκινο χρώμα καθώς όλη αυτή η δουλειά έγινε στην ταράτσα και νταλα στον ήλιο.Εκ των υστέρων κατάλαβα ότι το βερνίκι στεγνώνει πολυυυυυ αργά!!!!.

Την επομένη ξεκίνησα να περνάω τους μετασχηματιστές και τα ακροφυσια.
Χρησιμοποιήθηκαν στεγανά ακροφύσια για λάμπες Τ5.
Οι μετασχηματιστές μπήκαν μέσα σε μια ορθογώνια σωλήνα την οποία την χρησιμοποιούν για την στήριξη γυψοσανίδας και τα ακροφύσια βιδώθηκαν πάνω της.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/kapaki2_zpsixlncx89.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/kapaki2_zpsixlncx89.jpg.html)

Βέβαια αρκετοί θα πείτε οτι 2 λάμπες είναι λίγες αλλά στο ενυδρείο δεν θα μπουν φυτά πέρα από λίγες ανουμβιες γιατί θα μπούνε κιχλιδες. Αργοτερα μαλλον θα προστεθεί και τρίτη λάμπα(προβλέφθηκε ο χώρος για αυτήν).
Οι λάμπες είναι ανεξάρτητες και ανάβουν ξεχωριστά η κάθε μια.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/kapaki3_zpshk3ni6zw.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/kapaki3_zpshk3ni6zw.jpg.html)

Μπήκαν οι καθρέπτες για την αντανάκλαση και ταινία αλουμινίου για ενίσχυση του φωτός.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/kapaki4_zpshypnszu5.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/kapaki4_zpshypnszu5.jpg.html)

Το αποτέλεσμα είναι με 2 λάμπες των 21 watt PHILIPS TL5/HE21Watt/840 στους 4000Kelvin να έχω περισσότερο φως μέσα στο ενυδρείο από ότι με 3 λάμπες Τ8 των 38 watt από απλό εργοστασιακό καπάκι.

Βέβαια ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν με τις διαστάσεις γιατί το ενυδρείο ήταν 115cm μήκος οπότε δεν μπορούσαν να φορεθούν λάμπες παρά μόνο 90 εκατοστών..
Τελος περάστηκε λάστιχο και σιλικονη γύρω από την βάση των φωτιστικών για να είναι στεγανά.
Το ενυδρείο διαστάσεων 115cm Χ 50cm Χ 60cm Θα καθόταν πάνω σε κόντρα πλακέ θαλάσσης και γύρω θα έμπαινε ξύλο περίπου 5-6 cm σαν βάση για να καλυφθούν και οι σιλικόνες του πάτου.
Οποτε έπρεπε να ενισχυθεί και η βάση του παλιου ενυδρείου το οποιο ηταν 100cm χ 40cm.
Το ενυδρείο έγινε με γυαλί πάχους 1cm ,κόντρες στον πάτο του και κόντρες στο χείλος του.
Αφού τελείωσε το ενυδρείο έπρεπε να μεταφερθούν τα ψάρια από το παλιό και να αδειάσει τελείως για να μεταφερθει και χαλικι του στο καινουργιο και να προστεθεί λιγο καινουργιο.Οπότε τα ψάρια μπήκαν σε κουβα με μια αεραντλία και κάποια σε σακουλα για να μεταφερθούν σε αλλο μικρότερο ενυδρείο αλλά δυστυχώς είχα μερικές απώλειες,καθαρά από δικό μου σφάλμα.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/kapaki5_zps0pg4ahed.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/kapaki5_zps0pg4ahed.jpg.html)

Στην πλάτη του μπήκε αφίσα κολλημένη πάνω σε χαρτόνι και αυτό σφήνωσε στο καπάκι και στην πατούρα της βάσης για να μπορεί να αλλάζει όποτε χρειαστεί.

Κάτω από την βάση του έβαλα αντι για το κλασικο αφρολέξ,αυτο το υλικο που χρησιμοποιούν για υπόστρωμα στα camping κάτω από τον υπνόσακο.

Anyway το ενυδρείο μπήκε στην θέση του και ήταν έτοιμο για να γεμίσει με νερό.

Το μόνο που έμενε ήταν να μπουν και οι παλιές οι πέτρες μέχρι να δω τι διάκοσμος θα γίνει στο τέλος και αφού μπήκε νερό από το παλιό ενυδρείο και το υπόλοιπο ηταν καινούργιο νερό μπήκαν και τα ψάρια.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/kapaki6_zpshuygmdnj.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/kapaki6_zpshuygmdnj.jpg.html)

Οι φωτογραφιες είναι από κινητο οπότε δεν είναι και οι καλύτερες.
Σαν τελικο αποτέλεσμα προσωπικά μου άρεσε αν και μου πήρε συνολικα 5-6 μέρες μέχρι να έρθει σε αυτην την μορφή.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/kapaki8_zpsxqfiok8h.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/kapaki8_zpsxqfiok8h.jpg.html)

Το κόστος του μου βγήκε αρκετά πιο κάτω από ένα ανάλογο εργοστασιακό ενυδρείο γιατί στην ουσία ότι κόστισε ήταν η γυάλα και τα ηλεκτρολογικά.
Τα ξύλα τα έκοψε ένας φίλος μου.
Βέβαια η κούραση ήταν αρκετή.

το καπακι έχει 10 εκατοστα υψος εκ των οποίων τα 6,5 είναι μπροστα στο γυαλί για να κρύβουν τις κόντρες και μόνο τα 3,5 cm είναι πάνω απο το γυαλί.
Οι κόντρές είναι 5,5 cm κάτω απο το χείλος του γυαλιού και έτσι χωρεσε και το φωτιστικο χωρίς να ακουμπάει πανω σε αυτές.
Ξεχασα επίσης να αναφέρω οτι το καπάκι επειδη θα ήταν 5,5 cm πανω στο γυαλί θα ήταν δυσκολο να γίνει πατούρα για να καθήσει στην κορυφη του γυαλιου ,για αυτο τον σκοπό χρησιμοποιήθηκε μια βέργα αλουμινίου σε σχήμα Ιπ

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/kapaki7_zpswil3drgy.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/kapaki7_zpswil3drgy.jpg.html)

η οποία κολλήθηκε με σιλικόνη και βιδες απο την μέσα πλευρά του τελάρου για να καθήσει το τελάρο πάνω στην γυάλα.
Τίτλος: Απ: D.I.Y καπακι ενυδρειου
Αποστολή από: QS-Plan στις Αύγουστος 28, 2011, 09:47:09 μμ
Τι να πω βρε Γιώργο, το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο και αυτό το ερυθρώδες χρωματάκι που απέκτησες εις τας ταράτσας.... πάντως δες το σαν προπόνηση για ένα 2μετρο καπάκι......  ;) ;) ;)

Τίτλος: Απ: D.I.Y καπακι ενυδρειου
Αποστολή από: Drbig στις Αύγουστος 28, 2011, 10:00:00 μμ
Πάρα πολύ όμορφο αποτέλεσμα!!!
Τίτλος: Απ: D.I.Y καπακι ενυδρειου
Αποστολή από: Χαραμάδας στις Αύγουστος 28, 2011, 11:32:46 μμ
Μπράβο Γιώργο.Πολύ καλή δουλειά.
Χαλάλι το χρωματάκι που πήρες από τον ήλιο. ;)
Τίτλος: Απ: D.I.Y καπακι ενυδρειου
Αποστολή από: giannisaek στις Αύγουστος 29, 2011, 12:44:16 πμ
Πολύ όμορφο Γιώργο... να το χαίρεσαι.  :)
Τίτλος: Απ: D.I.Y καπακι ενυδρειου
Αποστολή από: bokostas στις Αύγουστος 29, 2011, 01:03:05 πμ
Και πολύ καλή παρουσίαση. Να ρωτήσω, το μαόνι δεν είναι βαρύ?? Δεν θα μπορούσε να γίνει από κάτι ελαφρύτερο??
Τίτλος: Απ: D.I.Y καπακι ενυδρειου
Αποστολή από: Franx στις Αύγουστος 29, 2011, 08:05:11 μμ
Μπράβο Γιώργο πολύ ωραίο !!!
Τίτλος: Απ: D.I.Y καπακι ενυδρειου
Αποστολή από: ina στις Δεκέμβριος 23, 2011, 02:29:08 μμ
γιια να μην ανειγω αλλο θεμα βρικα ενα κιμενο με κατασκευη για καπακι ενυδρειου..το μεταφρασα για οσους δεν ξερουν αγγλικα.

1.Φτιάξτε ένα ορθογώνιο κουτί ελαφρώς μεγαλύτερη από την κορυφή της δεξαμενής σας (έτσι ώστε να γλιστρήσει πάνω από τη δεξαμενή), χρησιμοποιώντας 3 / 4 "x 4" πίνακες (Α και Β). Σημειώστε ότι η Β είναι οριζόντια. Αυτό παρέχει χώρο στο πίσω μέρος για να κρεμάσετε σε φίλτρα, και για το νερό και τον αέρα σωλήνες για να περάσει μέσα.
2. Επισυνάψτε σύντομη 3 / 4 "x 3 / 4" πλατεία ράβδοι (C) στο εσωτερικό του κουτιού περίπου 3 / 4 "πάνω από τον πυθμένα της A πίνακες, και κατακόρυφα από το διοικητικό συμβούλιο Β, έτσι ώστε το κάτω μέρος αυτής της ράβδου φτάνει κάτω στο ίδιο επίπεδο με την κάτω επιφάνεια των άλλων ράβδων. Οι ράβδοι θα υποστηρίξουν το θόλο στην κορυφή της δεξαμενής. (μπορεί να χρειαστεί να μεταρρυθμίσει την απόσταση από το κάτω μέρος του πλαισίου για αυτές τις ράβδους, ή να προσθέσετε επιπλέον καλούπι για το κάτω μέρος του το πλαίσιο, για να κρύψει από την ίσαλο γραμμή.)

3. Κόψτε ένα καπάκι από 5 / 8 "κόντρα πλακέ (D), ελαφρώς υψηλότερη από την εξωτερική διάσταση του κουτιού. Τοποθετήστε 1" χύτευση (E) προς τα εμπρός και δύο πλευρές του καπάκι για να μπλοκάρει το φως/ διαρροή.

4. Χρωματίστε το εσωτερικό του κιβωτίου και το κάτω μέρος του καλύμματος λευκά για να μεγιστοποιήσει την αντανάκλαση του φωτός (λευκό χρώμα είναι πολύ κοντά σε ένα τέλειο ανακλαστήρα και είναι πολύ πιο απλό να εφαρμοστεί από ό, τι αντικατοπτρίζεται ανακλαστήρες). Τέλος για τις άλλες επιφάνειες με το γούστο σας.

 5.Τοποθετήστε το καπάκι για κουτί με μεντεσέδες. Τοποθετήστε κλιπ λάμπα (F) στην εσωτερική πλευρά του καπακιού (δύο κλιπ κλείδωμα ή τέσσερις χωρίς ασφάλιση κλιπ ανά λάμπα).Το Κουβούκλιο εχει πραγματοποιηθεί στο ενυδρείο..  προσθέστε ηλεκτρικούς λαμπτήρες και  αδιάβροχες τάπες (Ζ) .*
το λινκ ειναι αυτο http://www.cichlid-forum.com/articles/diy_canopy2.php
Τίτλος: Απ: D.I.Y καπακι ενυδρειου
Αποστολή από: bokostas στις Δεκέμβριος 23, 2011, 11:54:33 μμ
Ίνα έτοιμη σε βλέπω για κατασκευές, τρώγεσαι να φτιάξεις ενυδρείο μόνη σου, έτσι? :)
Τίτλος: Απ: D.I.Y καπακι ενυδρειου
Αποστολή από: ina στις Δεκέμβριος 24, 2011, 12:16:37 πμ
αααααχ..με πολα τρογομαι...μιαλο εχω..τα χερακια μου ομος δεν...δεν...δεν..ασε που θελει και λιγες γνωσης..να τα διμοσιευω για να σας εκπεδευσω..θα φτιχνετε εσεις καινουργια-τα παλια σας στης αγγελιες για πουλιμα..εδω ερχομαι εγω-τσουπ..αγορα μεταχιρισμενου με χαμιλη τιμη !!! :P :P :P
Τίτλος: Απ: D.I.Y καπακι ενυδρειου
Αποστολή από: bokostas στις Δεκέμβριος 24, 2011, 12:18:45 πμ
χαχαχαχα, παμπόνηρη... :D :D :D
Τίτλος: Απ: D.I.Y καπακι ενυδρειου
Αποστολή από: alexxxbazzz στις Φεβρουάριος 20, 2014, 08:57:04 πμ
Πολύ καλό μπράβο...
Τίτλος: Απ: D.I.Y καπακι ενυδρειου
Αποστολή από: G_mat στις Φεβρουάριος 20, 2014, 10:56:18 πμ
αψογο αποτελεσμα ... clapp clapp
Τίτλος: Απ: D.I.Y καπακι ενυδρειου
Αποστολή από: vika στις Απρίλιος 04, 2015, 05:32:03 μμ
Φανταστικη δουλεια οσο αφορα την κοπη του ξυλου.Αν δεν επισκεφτηκες ξυλουργο απλα  sevasmos  για το φαλτσοκοψιμο των γωνιων .... μερακλιδικη δουλεια
Τίτλος: Απ: D.I.Y καπακι ενυδρειου
Αποστολή από: Babis11 στις Μάιος 24, 2019, 07:32:24 πμ
Καλημέρα ωραία δουλειά αλλά δεν μας είπες πως πάει το καπακι με την υγρασία μετά από καιρο;είχε κάποιο πρόβλημα;