Ψάρια Γλυκου Νερού => Γενικά => Μήνυμα ξεκίνησε από: LeeHook στις Δεκέμβριος 17, 2012, 03:14:31 μμ

Τίτλος: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: LeeHook στις Δεκέμβριος 17, 2012, 03:14:31 μμ
GOURAMI - Τα ΥπέροχαΈνα από τα πιο διαδεδομένα είδη στον χώρο του ενυδρείου. Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε δει κάποιο είδος γκουράμι σε κάποιο pet shop και πιθανόν οι περισσότεροι έχουμε φιλοξενήσει (ή τουλάχιστον σκεφτήκαμε να το κάνουμε) κάποιο από αυτά στο ενυδρείο μας.

«Υπηρετούν» το χόμπυ εδώ και δεκαετίες και κάποια από αυτά θεωρούνται από τα πιο όμορφα είδη ψαριών. Πόσα ψάρια άραγε μπορούν να σταθούν δίπλα στην ομορφιά ενός Dwarf ή ενός Pearl Gourami;

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Προέρχονται κυρίως από την Ασία, από την Ινδία και το Πακιστάν έως την άλλη άκρη ΝΑ της ηπείρου, όπου ζουν και τα περισσότερα είδη. Κάποια ακόμη τα συναντούμε και στα τροπικά δάση της Αφρικής όπως επίσης και στην Λατινική Αμερική ή την Αυστραλία τα ποία όμως έχουν μεταφερθεί εκεί από τον άνθρωπο.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/GouramiWorldmap_zpsyyxu5jgc.gif) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/GouramiWorldmap_zpsyyxu5jgc.gif.html)

ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ!
Εκτός από τα βράγχια, τα ψάρια αυτά έχουν ένα όργανο που ονομάζεται λαβύρινθος. Χάρη στο όργανο αυτό μπορούν να αναπνέουν ατμοσφαιρικό αέρα. Θα τα δείτε πολύ συχνά να ανεβαίνουν στην επιφάνεια και να παίρνουν ανάσες.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/labyrinth_zpsqg9eyqj4.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/labyrinth_zpsqg9eyqj4.jpg.html)

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Ανήκουν στην Τάξη των Περκόμορφων (Perciformes), στην Υπόταξη Αναβαντοειδή (Anabantoidei) και σε τρεις Οικογένειες:

Osphronemidae
Είναι η μεγαλύτερη οικογένεια καθώς περιλαμβάνει 4 υποοικογένειες και 96 είδη. Στην οικογένεια αυτή θα βρούμε τα πιο πολλά και γνωστά γκουράμι όπως και τα betta με τον πολύ γνωστό «Μονομάχο» (Siamese Fighting Fish). Περιλαμβάνει επίσης τα Γένη Trichogaster(πρώην colisa) με το γνωστό dwarf gourami, Trichopodus με το Pearl Gourami, καθώς επίσης και τα Paradise gourami.

Anabantidae
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικογένεια με 31 ψάρια που κατατάσσονται σε 4 γένη. Εδώ θα βρούμε την περίφημη climbing perch (γένος Anabas), ένα ψάρι που σκαρφαλώνει στην όχθη εκτός νερού. Εδώ επίσης θα βρούμε τα αφρικανικά γκουράμι.

Helostomatidae
Περιλαμβάνει ένα μόνο είδος, τα Kissing Gourami (Helostoma temminki), τα ψάρια που φιλιούνται(!) αφού έχουν την συνήθεια να ενώνουν τα στόματα τους σαν να φιλιούνται.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/gourami-kissing_zpsbegwxxtn.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/gourami-kissing_zpsbegwxxtn.jpg.html)

Όμως παράξενη συμπεριφορά θα δούμε και στα croaking gourami (Trichopsis Vittata), είναι τα ψάρια που μιλάνε(!), για τα οποία λένε ότι μπορείς να τα ακούσεις αφού βγάζουν ένα ανεπαίσθητο ήχο σαν κόασμα.

ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Θα τα βρούμε σχεδόν παντού. Λίμνες, ποτάμια, αρδευτικά κανάλια, καλλιέργειες ρυζιού κ.λ.π.  Τα περισσότερα από αυτά προτιμούνε πυκνοφυτεμένες περιοχές, νερά με απαλή ροή και, χάρη στον λαβύρινθο που διαθέτουν επιβιώνουν σε νερά με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο.
Είναι γενικά πολύ ανθεκτικά ψάρια και πολύ ευπροσάρμοστα. Τα Three Spot Gourami χρησιμοποιούνται μάλιστα στην (απάνθρωπη) μέθοδο στρωσίματος του ενυδρείου με ψάρια.
Προτιμούν νερό με ουδέτερο έως ελαφρώς όξινο PH, με κάποιες εξαιρέσεις όμως που ζούνε σε πολύ ακραίες συνθήκες. Για παράδειγμα, τα Chocolate Gourami (Sphaerichthys Osphromenoides) ζούνε σε νερά με PH 4,5 – 5,5 και μηδενικές σκληρότητες.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/bio_1_zpsdjtzixpu.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/bio_1_zpsdjtzixpu.jpg.html) (http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/bio_2_zps4vbxcwe7.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/bio_2_zps4vbxcwe7.jpg.html) (http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/bio_3_zpsw2jpy5vv.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/bio_3_zpsw2jpy5vv.jpg.html)

ΤΑ GOURAMI ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ

Τα περισσότερα από αυτά είναι ιδανικά για ένα κοινωνικό ενυδρείο. Όταν εκδηλώνουν επιθετικότητα, αυτό γίνεται από αρσενικά άτομα απέναντι σε άλλα του ίδιου φύλου. Μην ξεχνάμε ότι είναι πρώτα ξαδέρφια του Μονομάχου.
Εκτιμούν πολύ τα απαλά φωτισμένα και πυκνοφυτεμένα ενυδρεία. Η ύπαρξη φυτών επιφανείας είναι σημαντική για την διαδικασία αναπαραγωγής τους.
Τα γκουράμι είναι εύκολα στην διατήρηση τους και πολύ ειρηνικά ψάρια. Για τον λόγο αυτό είναι καλό να μην συνδυάζονται με άλλα μεγαλύτερα ή πιο επιθετικά ψάρια. Ιδανικοί συγκάτοικοι είναι οι αρλεκίνοι, τα τέτρα, τα cory και άλλα γατόψαρα μια που τα γκουράμι κινούνται συνήθως στο μέσον και το άνω μέρος του ενυδρείου.
Θεωρούνται επίσης ιδανικά για έναν αρχάριο με εξαίρεση βέβαια σε ορισμένα είδη που είναι ιδιαίτερα απαιτητικά.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/Aq50_d_zpsfepewz9v.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/Aq50_d_zpsfepewz9v.jpg.html)       (http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/gaq_1_zpsbt7bdzkx.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/gaq_1_zpsbt7bdzkx.jpg.html)

Εδώ να κάνω μία συγκεκριμένη αναφορά στα Chocolate Gourami, τα οποία θεωρούνται από τα πιο δύσκολα ψάρια γενικώς για διατήρηση σε ενυδρείο. Αυτά τα υπέροχα σοκολατί πλασματάκια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ποιότητα του νερού, ελάχιστες τυχαίες αναπαραγωγές σε αιχμαλωσία έχουν αναφερθεί παγκοσμίως. Διατίθενται στο εμπόριο μόνο άγρια, πιασμένα στην φύση αλλά ο βαθμός θνησιμότητας τους είναι τεράστιος. Χαρακτηριστικά κάποιος αμερικάνος χομπίστας – επαγγελματίας που έχει ασχοληθεί εκτενώς με αυτά τα ψαράκια, προτρέπει τον κόσμο να μην αγοράζει Chocolate Gourami γιατί… πεθαίνουν.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/bio_4_zpsc1oc34hh.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/bio_4_zpsc1oc34hh.jpg.html)
Ψαρεύοντας Chocolate Gourami. Ο βυθός είναι στρωμμένος με Blyxa Auberti.ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Δέχονται όλων των ειδών τις τροφές και πρέπει να τους παρέχουμε ισορροπημένη διατροφή τόσο με φυτικής προέλευσης τροφές όσο και με πρωτεϊνούχες. Κατά την προετοιμασία για την αναπαραγωγή οι ζωντανές τροφές θα βοηθήσουν ιδιαίτερα, πάντα όμως σε συνδυασμό με φυτικές.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΓΚΟΥΡΑΜΙ
Στην πλειοψηφία τους είναι ωοτόκα και bubble nesters, κάνουν δηλαδή την φωλιά τους με φυσαλίδες στην επιφάνεια του νερού και την στηρίζουν σε κάποιο φυτό που επιπλέει. Εκεί, ο αρσενικός θα οδηγήσει την θηλυκιά και μετά από το περίφημο αγκάλιασμα, αυτή θα αποθέσει τα αυγά της. Στην συνέχεια ο αρσενικός τα γονιμοποιεί και από εκεί και πέρα γίνεται ο άγρυπνος φρουρός. Η θηλυκιά πρέπει να απομακρυνθεί από το ενυδρείο αφού κινδυνεύει από τον αρσενικό. Η αφοσίωση του πατέρα είναι παροιμιώδης αφού μέρα-νύχτα περιφρουρεί τα αυγά, τα επανατοποθετεί στη φωλιά εάν κάποιο ξεκολλήσει και τα αερίζει ρίχνοντας νερό με το στόμα του.
Η αφοσίωση του αυτή όμως σταματάει την στιγμή που τα αυγά εκκολαφθούν. Αφού συμβεί αυτό πρέπει να τον απομακρύνουμε αμέσως αφού βλέπει τους γόνους σαν τροφή πλέον.
Υπάρχουν όμως και γκουράμι που είναι Στοματοεπωάζοντα (mouthbrooders), επωάζουν δηλαδή τα αυγά τους μέσα στο στόμα. Ένα τέτοιο είδος είναι το Chocolate Gourami.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/bubble_nest_2_zpsmoievnkg.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/bubble_nest_2_zpsmoievnkg.jpg.html)   (http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/bubble_nest_zpsd0adl51u.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/bubble_nest_zpsd0adl51u.jpg.html)

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ DWARF GOURAMI (DGIV)
Δυστυχώς η μαζική παραγωγή των dwarf gourami την προηγούμενη δεκαετία, δημιούργησε ένα σημαντικό πρόβλημα στα ψάρια αναπαραγωγής αυτού του είδους καθώς παρατηρήθηκαν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε dwarf gourami που προερχόντουσαν από φάρμες της Ασίας. Το ποσοστό των προσβεβλημένων dwarf gourami που προέρχονταν από τις ασιατικές φάρμες ήταν περίπου 20%. Έτσι ανακαλύφθηκε ότι είχαν ασθενήσει εξαιτίας ενός Ιριδοΐού (Iridovirus).
Οι Ιριδοΐοί βρίσκονται σε πολλά ψάρια γλυκού και αλμυρού νερού και οδηγούν σε ασθένειες όπως οι Λεμφοκύστες (lymphocystis) που προξενούν αλλοιώσεις στο δέρμα των ψαριών λόγω στρες κυρίως. Η Λεμφοκύστες θεραπεύονται από μόνες τους αν δοθούν στο ψάρι οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.
Στο dwarf gourami όμως βρέθηκε ότι η αιτία θανάτου είναι ένας Ιριδοΐός στην σπλήνα και τον εντερικό ιστό τους. Η θνησιμότητα των ψαριών που ασθενούσαν ήταν από 5-50%. Ο ιός αυτός ονομάζεται DGIV (Dwarf Gourami Irido Virus).
Το δέρμα τους σκουραίνει, γίνονται ληθαργικά, δεν τρώνε και παρουσιάζουν πρήξιμο στην κοιλιά, που μοιάζει με dropsy. Ο θάνατος συνήθως έρχεται μετά από 24-48 ώρες.
Η ασθένεια αυτή παρατηρείται φυσικά και σε όλες τις επιλεκτικές αναπαραγωγές του dwarf gourami, όπως τα blue powder, neon, sunset κ.λ.π.
Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή την ασθένεια.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/dgiv_1_zpsh4a6xjle.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/dgiv_1_zpsh4a6xjle.jpg.html)
Άρρωστο Dwarf Gourami (colisa lalia)


Παρακάτω θα δείτε μία λίστα με τα πιο αντιπροσωπευτικά, στο χόμπυ, είδη γκουράμι καθώς και τις παραμέτρους διατήρησης τους στο ενυδρείο. Οι ιδανικές τιμές PH, GH & θερμοκρασίας διατήρησης τους είναι στο μέσον των ορίων που αναφέρονται. Η μακροχρόνια διατήρηση τους σε οριακές τιμές δεν συνιστάται.

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/List_1a_zpscxq04gwn.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/List_1a_zpscxq04gwn.jpg.html)

(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/List_2b_zpsuvrslpp5.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/List_2b_zpsuvrslpp5.jpg.html)

Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός των ενυδρειόφιλων που ασχολούνται με τα γκουράμι. Νέα είδη έχουν εμφανιστεί στο χόμπυ και το γκουράμι θεωρείται πιά συνηθισμένο και κοινό ψάρι. Η ομορφιά του και η συμπεριφορά του όμως στο ενυδρείο θα αποιζημιώσει όποιον επιλέξει να το φιλοξενήσει.
Ας του δώσουμε μία ακόμη ευκαιρία.   ;)
 
(http://i964.photobucket.com/albums/ae125/giannis_b2/PC/foto%20aqua4fun/Aq98_5_zpsuboq4lyt.jpg) (http://s964.photobucket.com/user/giannis_b2/media/PC/foto%20aqua4fun/Aq98_5_zpsuboq4lyt.jpg.html)
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: bokostas στις Δεκέμβριος 17, 2012, 03:21:01 μμ
Yπέροχο άρθρο Δανιήλ, αντί να σου κάνουμε δώρο σήμερα για την γιορτή σου, μας έκανες εσύ. thubsup
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: zipo στις Δεκέμβριος 17, 2012, 04:54:44 μμ
Σούπερ!  20to20
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: Drbig στις Δεκέμβριος 17, 2012, 11:50:57 μμ
 thubsup greatup
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: gregog7 στις Δεκέμβριος 17, 2012, 11:59:36 μμ
πολύ ωραίο άρθρο  respkt
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: giannisaek στις Δεκέμβριος 18, 2012, 12:13:39 πμ
Δεν μου εμφανίζει τους πίνακες...   ???
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: tsala στις Δεκέμβριος 18, 2012, 12:18:26 πμ
 Armataz Τελειο!
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: maikl στις Δεκέμβριος 18, 2012, 08:42:12 πμ
Πολυ καλο ! ;)

(υ.γ.Μια αναφορα ομως και για την DGIV καλα θα ηταν να γινοτανε.)
Τίτλος: Re: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: pashaloua στις Δεκέμβριος 18, 2012, 08:56:00 πμ
Παρα πολυ καλο.μεγαλο ποσοστο απο χομπιστες εχει γκουραμι και ειναι πολυ χρησιμο.
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: LeeHook στις Δεκέμβριος 18, 2012, 09:57:55 πμ
Δεν μου εμφανίζει τους πίνακες...   ???

Γιάννη και οι πίνακες είναι φωτο. Αν σου βγάζει τις άλλες φωτο με παραξενεύει που δεν φαίνονται οι πίνακες

Πολυ καλο ! ;)

(υ.γ.Μια αναφορα ομως και για την DGIV καλα θα ηταν να γινοτανε.)

Ναι, έχεις δίκιο. Θα προσθέσω και πληροφορίες για την DGIV
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: micro στις Δεκέμβριος 18, 2012, 10:23:29 πμ
Φοβερό άρθρο! Ευχαριστούμε πολύ
Αν ποτέ φύγω από τα ζωοτόκα (ΑΝ ποτέ γίνει αυτό) θα είναι το πρώτο που θα επιλέξω. Μακάρι να μπορούσα να τα έχω μαζί

PS. pashaloua, αυτό που μας λες «ζομπίστες», μου ‘φτιαξε τη μέρα.
Το παραδέχομαι, είμαι ζομπίστας
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: pashaloua στις Δεκέμβριος 18, 2012, 10:37:13 πμ
PS. pashaloua, αυτό που μας λες «ζομπίστες», μου ‘φτιαξε τη μέρα.
Το παραδέχομαι, είμαι ζομπίστας
:D :D διορθώθηκε.
καμια φορα στο κινητο παταω και λαθος γραμματα
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: Βασω στις Δεκέμβριος 18, 2012, 11:23:22 πμ
γιαυτο το μηνα εχουν γινει τα αγαπημενα μου ψαρακια.
τα περλ δεν χρειαζοντε οξινο νερο ετσι δεν ειναι?
με τι αλλα ψαρια συνδυάζονται?οπως παντα, τέλεια τα αρθρα σου  thubsup
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: LeeHook στις Δεκέμβριος 18, 2012, 11:42:49 πμ
Για τα περλ μία καλή τιμή Ph είναι στο 7-7,3 περίπου δηλ. όσο έχει και σε κάποιες περιοχές το νερό της Θεσσαλονίκης. Οι σκληρότητες βέβαια είναι λίγο ανεβασμένες αλλά ίσως με λίγο τύρφη και (ακόμη καλύτερα) με νερό όσμωσης, σε κάποια αναλογία 50-50 με το νερό της βρύσης να έχει καλό αποτέλεσμα. Στον πίνακα βέβαια φαίνεται οτι μπορεί να αντέξει σε μεγάλο εύρος τιμών αλλά επιλέγουμε περίπου τον μέσο όρο.
Η συμβίωση με ζοωτόκα δεν είναι και ότι καλύτερο γιατί οι συνθήκες νερού θα πρέπει να είναι στα πάνω όρια των περλ και στα κάτω των ζοωτόκων, οπότε και τα δύο είδη θα ζορίζονται.

Συγκάτοικοι για τα περλ είναι όλα τα ήρεμα ψάρια (φτάνει να ταιριάζουν σε συνθήκες νερού) όπως αρλεκίνοι, νέον, κορυ κ.λ.π. Το περλ είναι ιδιαίτερα ντροπαλό ψάρι. Υπάρχουν περίοδοι που σχεδόν χάνεται, κρυμμένο πίσω από τα φυτά. Κολυμπούν κυρίως κοντά στην επιφάνεια του νερού.
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: LeeHook στις Δεκέμβριος 19, 2012, 02:26:28 μμ
Προστέθηκαν και πληροφορίες για το DGIV στα dwarf gourami
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: maikl στις Δεκέμβριος 19, 2012, 02:31:57 μμ
Aψογος!  ;)
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: Destat στις Δεκέμβριος 19, 2012, 02:44:23 μμ
Πώπωω Ευχαριστούμεεε! Είναι πολύ ωραίο και σαφέστατο το άρθρο  βραβο_2
Ε και μετά μου λέτε να μην βάλλω γκουράμι! Αντιστέκεται κανείς? ::)
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: bluesman στις Ιανουάριος 20, 2013, 10:15:59 μμ
Πολύ καλό άρθρο  thubsup
Είναι όντως υπέροχα ψάρια. Έχω μόνο δύο και σκέφτομαι πολύ σοβαρά να τα αυξήσω. Χαίρεσαι να τα βλέπεις.
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: GIANNNIS στις Νοέμβριος 11, 2014, 05:37:08 μμ
Μπράβο σου.  Πολύ καλό άρθρο.   clapp Περιεκτικό με προσιτό λόγο και πολύ ωραία δομημένο.  Με βοήθησε πάρα πολύ.  thubsup
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: gregory στις Μάιος 27, 2015, 10:04:10 μμ
Για να μην ανοιγω νεο θεμα, γνωριζετε αν θα εχουν προβλημα Pearl μαζι με Βlue Gourami?Μιλαω για 3 το καθε ειδος 1 αρσενικο και 2 θυληκα.
Σε 110 λιτρα περιπου.Μηπως καλυτερα να βαλω 3 θυληκα απο το ενα ειδος?Προς αποφυγην μαχων.Θα νιωθουν ανετα ομως?
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: LeeHook στις Μάιος 27, 2015, 10:13:18 μμ
τα λίτρα είναι οριακά για ένα χαρέμι από το ένα είδος (1αρσ+2θηλ).
Αλλά και σε μαγελύτερο ενυδρείο νομίζω θα είχπρόβλημα τα pearl με την επιθετικότητα των blue. Βάλε καλύτερα ένα χαρέμι pearl μόνο
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: bokostas στις Μάιος 28, 2015, 09:17:20 πμ
Συμφωνώ, τα μπλε είναι αρκετά επιθετικά και τα αποφεύγω παρόλο που μου αρέσουν πολύ.
Κι εγώ θα έβαζα ένα χαρέμι pearl μόνο από γκουράμι.
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: gregory στις Μάιος 28, 2015, 09:57:11 πμ
Παιδια ευχαριστω,ετσι λεω να κανω.1 αρσενικο και 2 θυληκα pearl.
Ειχα πολυ παλια και μου αρεσαν.
Απ οτι εχω διαβασει, δυσκολα ξεχωριζεις φυλο οσο ειναι μικρα ετσι?
Οποτε τραβαμε στην τυχη και οτι γινει?
Σε ποσο καιρο μπορει να δω ενδειξεις φυλου?αν τσακωνονται πχ ειναι σημαδι ? ή κι αυτο παλι δεν ειναι σιγουρο?
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: bokostas στις Μάιος 28, 2015, 10:05:17 πμ
Έχω σίγουρο ζευγάρι dwarf και όλη μέρα παίζουν ξύλο. Και σε ζευγάρι pearl πέφτει κυνήγι.
Δύσκολο να τα ξεχωρίσεις όταν είναι μικρά.
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: LeeHook στις Μάιος 28, 2015, 10:29:06 πμ
Θέλει πυκνοφυτεμένο ενυδρείο και στημένο έτσι ώστε να "σπάει" το οπτικό πεδίο από την μία άκρη στην άλλη για να μπορεί να ησυχάζουν τα ψάρια αν κυνηγιούνται. Σε ζευγάρι θα υπάρχει επιθετικότητα η οποία μοιράζεται όταν υπάρχουν 2 θηλυκά.
Το φύλο είναι ένας γρίφος όταν είναι μικρά. Μετά από κανένα 4μηνο-6μηνο θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια για το φύλο. Το κυρίαρχο αρσενικό θα εκδηλωθεί αναδεινύοντας την ομορφιά του και τα χρώματα του. Αν υπάρχει κι άλλο αρσενικό μπορεί να το παίζει κοπέλα  ;D  αποφεύγοντας να βγάλει χρώματα.
Αλλά από τα πτερύγια θα καταλάβεις.
Εγώ για να φτιάξω χαρέμι χάρισα κανά δυό ψάρια που μου βγήκαν αρσενικά ενώ υπήρχε ήδη ένα μέσα στο ενυδρείο.
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: Peyote στις Μάιος 28, 2015, 10:51:34 πμ
Δηλαδή γίνονται τρανσεξουαλ για να τα επιβιώσουν;  :P
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: LeeHook στις Μάιος 28, 2015, 11:22:17 πμ
Το παίζουν, δεν το κάνουν όμως   :)
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: gregory στις Μάιος 29, 2015, 07:30:15 μμ
Παιδια sorry για το εκτος θεματος,αλλα μια που λεμε για τα gourami.Θα παρω μπολι απο εναν φιλο.Αν πιασει το μπολι πρεπει να βαλω λιγα ψαρακια για αρχη και ανεβαινω σταδιακα απ οτι διαβαζω.Εγω ομως θα εχω μονο 3-4 γκουραμι.Να παρω τα 2 για αρχη κι επειτα τα αλλα 2 ? 'η ολα μαζι αφου ετσι κι αλλιως δεν μπαινει τιποτε αλλο μεσα?
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: LeeHook στις Μάιος 29, 2015, 07:52:04 μμ
Γιατί δεν ανοίγεις ένα θέμα για την απορία σου για να μην είσαι εκτός θέματος;   :)

Είναι χρήσιμο και στην αναχζήτηση που θα κάνει κάποιος που μπορεί να έχει παρόμοιες απορίες. Μέσα σε αυτό το θέμα θα χαθεί.
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: gregory στις Μάιος 29, 2015, 09:49:25 μμ
Γιατί δεν ανοίγεις ένα θέμα για την απορία σου για να μην είσαι εκτός θέματος;   :)

Είναι χρήσιμο και στην αναχζήτηση που θα κάνει κάποιος που μπορεί να έχει παρόμοιες απορίες. Μέσα σε αυτό το θέμα θα χαθεί.

Οκ φιλε ανοιγω καινουργιο,σ ευχαριστω.
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: Ανθιμος στις Σεπτέμβριος 22, 2015, 04:53:28 μμ
Καλησπερα ειμαι καινουργιο μελος, αν και εχω ενυδρειο αρκετο καιρο σχεδον 3χρονια. αποφασισα λοιπον επειτα απο διαφορες ψαροσυνθεσεις  να επιχειρισω κατι λιγο πιο δυσκολο.Εβαλα λοιπον στο ενυδρειο μου 4 three spot gourami  για την ακριβεια το ενα το ειχα και εβαλα αλλα 3 τωρα εχω δυο μπλε και 2 χρυσα.Ως αρχικο στοχο εχω την ηρεμη διαβιωση τους αλλα αν μπορεσω επιδιωκω μια αναπαραγωγη. το θεμα ειναι οτι δεν ξερω αν εχω αρσενικα η θηληκα και αν εχω και απο τα δυο σε τι αναλογια. διαβασα πως τα ξεχωριζουν αλλα δεν εβγαλα καπιο ιδιαιτερω συμπερεσμα. το θεμα ειναι οτι ολα σχεδον ελαφρως ψιλο κυνηγιουνται αλλα οχι πολυ.το ενυδρειο ειναι 120 λιτρων και μεσα εχω αυτα τα 4 και κραταω και ενα αγγελοψαρο και ενα κλοουν μεχρι να στρωσει ξανα ενας φιλος το ενυδρειο του και να τα δωσω πισω. το θεμα ειναι πως να ξεχωρισω τα φυλα των γκουραμι.
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: gregory στις Σεπτέμβριος 24, 2015, 10:31:45 πμ
Ενας τροπος ειναι απο το ραχιαιο πτερυγιο,στο αρσενικο ειναι πιο μακρυ, αλλα εαν ειναι μικρα δε μπορεις να τα ξεχωρισεις
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: atha στις Φεβρουάριος 01, 2016, 10:52:23 μμ
pearl gourami σε νερό Θεσσαλονίκης?

(ΡΗ 7,5 GH 14)
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: Hatso στις Μάιος 17, 2017, 12:26:05 μμ
Καλημέρα, είχα ένα αρσενικό κι ένα θηλυκό dwarf gourami, και πριν μερικές μέρες μας άφησε το αρσενικό. Το εναπομείναν θηλυκό θα είχε πρόβλημα συμβίωσης με άλλο είδος gourami, πχ. Trichopodus trichopterus ή Macropodus opercularis; Αν και για το 2ο μου φαίνεται κάπως δύσκολο, μιας και θα πρέπει να έχω τη θερμοκρασία του νερού στα όρια των δύο ψαριών.

Προφανώς δεν μιλάω για αναπαραγωγή, αλλά αρμονική συμβίωση. Το ενυδρείο έχει διαστάσεις 80x40x50, είναι πυκνοφυτεμένο κι οι άλλοι συγκάτοικοι είναι tetras (serpae, lemon), cory pandas, ancistrus cirrhosus, SAE και red cherry shrimps.

Ευχαριστώ!
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: LeeHook στις Μάιος 17, 2017, 05:20:45 μμ
Το πρόβλημα είναι πως τα είδη που ανέφερες είναι από τη φύση τους πολύ επιθετικά. Δεν νομίζω να αφήσουνε το θηλυκό σε ησυχία.

Γιατί δεν παίρνεις άλλο αρσενικό dwarf?
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: Hatso στις Μάιος 17, 2017, 05:58:44 μμ
Αυτή είναι η εύκολη επιλογή  ;D

Απλά, έλεγα μετά από 2 χρόνια με dwarf gouramis, μήπως δοκίμαζα και κανένα άλλο είδος. Μάλλον με βλέπω να πατάω στα γνωστά μονοπάτια. Ίσως αλλάξω χρωματισμό μπας και δελεάσω το θηλυκό, γιατί έκανε το δύσκολο.  ;)
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: LeeHook στις Μάιος 17, 2017, 07:25:05 μμ
Εγώ είμαι κατά των strains. Προτιμώ ψάρια στην μορφή που βρίσκονται στη φύση. Στο dwarf συμβαίνει το φυσικό χρώμα (το κόκκινο με τις λεπτές ιριδίζουσες γραμμές) να είναι και το πιό απίθανο και ένα από τα ομορφότερα σε ψάρι γλυκού νερού.

Αν δεν αρέσει στη θηλυκιά, να την αλλάξεις αυτήν!  ;D
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: bokostas στις Μάιος 18, 2017, 12:53:43 πμ
Αν δεν αρέσει στη θηλυκιά, να την αλλάξεις αυτήν!  ;D

+1, όπως κάνουμε και με τις γυναίκες άλλωστε... :D :D

Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: PASXA στις Ιούνιος 22, 2017, 05:11:27 μμ
τελειο clapp
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: Andreas fish lover στις Αύγουστος 29, 2017, 10:41:02 πμ
Είναι ανθεκτικά ψάρια?Στις αρρώστιες εννοώ
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: bokostas στις Αύγουστος 29, 2017, 11:55:32 πμ
Τα dwarf, όχι ιδιαίτερα.
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: LeeHook στις Αύγουστος 29, 2017, 12:25:21 μμ
Το μοναδικό ψάρια που έχω χάσει με σοβαρή ασθένεια είναι δύο dwarf. Το ένα από dropsy και το άλλο από τρύπα στο σώμα.
Τα υπόλοιπα γκουραμι είναι πολύ ανθεκτικά. Για παράδειγμα τα 3-spot τα χρησιμοποιούν όπως και τα χρυσόψαρα για στρώσιμο φίλτρου με την γνωστή μη αποδεκτή για μένα, μέθοδο.
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: Andreas fish lover στις Αύγουστος 29, 2017, 08:22:52 μμ
Ωραια.Εγω γέρνω προς το honey gourami.
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: carimoura στις Απρίλιος 30, 2018, 06:00:46 μμ
Καλησπερα παιδια, θα ηθελα να κανω μερικες ερωτησεις σε σχεση με τα gourami. Επειδει εχω μπερδευτει λιγακι με αυτα τα ψαρια. Για πχ τα Gourami Colisa Lalia ταιριαζουν με τα Gourami Pearl η με τα Gourami Opaline..? Δεν ειναι ολα το ιδιο? Και κατι ακομα πιο πανω διαβασα οτι ενας φιλος τα εχει με neon tetra θα μπορουσαν να ειναι μαζι με molly και platty σε ενα ενυδρειο 120 λιτρων?
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: LeeHook στις Απρίλιος 30, 2018, 10:21:40 μμ
Οι παράμετροι του νερού που χρειάζονται τα ζωοτόκα (μολυ, πλάτυ κ.λ.π.) είναι τα άνω όρια των γκουράμι και οι παράμετροι των γκουράμι είναι τα κάτω όρια των ζωοτόκων. Οπότε θα έχεις μια ψαροσύνθεση με λεπτές ισορροπίες.
Τα γκουράμι μεταξύ τους φυσικά και δεν είναι ίδια. Για παράδειγμα τα pearl είναι πολύ ήρεμα απέναντι σε ψάρια άλλου είδους, σε αντίθεση με τα opaline (στην ουσία αυτά είναι τροποποιημένα 3spot gourami) που είναι πολύ επιθετικά σε όλα τα ψάρια. Δύο αρσενικά γκουράμι θα "σκοτώνονται" μεταξύ τους, μην ξεχνάμε πως είναι ξαδέρφια των μονομάχων. Τα colisa lalia μπαίνουν ζευγάρι, ενώ τα pearl χαρέμι με 1 αρσενικό και 2-3 θηλυκά. Τα pearl είναι πολύ επιθετικά απέναντι στα θηλυκά του ίδιου είδους.
Τα colisa lalia μπορούν να ζήσουν σε 60 λίτρα ενώ τα pearl ή τα 3 spot θέλουν πάνω από 100 λίτρα.
Τίτλος: Απ: GOURAMI - Τα Υπέροχα
Αποστολή από: carimoura στις Απρίλιος 30, 2018, 11:41:14 μμ
Σε ευχαριστω πολυ φιλε μου LeeHook η απαντηση σου ηταν πολυ κατανοητη και με βοηθησες να καταλαβω τις διαφορες αναμεσα τους