Ψάρια Γλυκου Νερού => Γενικά => Μήνυμα ξεκίνησε από: casper στις Νοέμβριος 12, 2011, 02:07:13 μμ

Τίτλος: Μεταστέγαση στημένου ενυδρείου σε νέο
Αποστολή από: casper στις Νοέμβριος 12, 2011, 02:07:13 μμ
Ελπίζω να βοηθήσει φίλους που πρόκειται να μπουν στη διαδικασία  :)


Προετοιμασία
Για να μην καταλήξει η μεταστέγαση ενός ήδη στημένου ενυδρείου σε μια διαδικασία πολύ χρονοβόρα και κουραστική, αυτό που χρειάζεται είναι απλά καλή προετοιμασία και καλά προγραμματισμένες κινήσεις. Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι τα ευαίσθητα σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε κατά τη διαδικασία είναι τέσσερα:
•   Τα ψάρια
•   Τα φυτά (εάν υπάρχουν)
•   Το/τα φίλτρα

•   Τη βιολογία του νερού

Ο βασικός μας στόχος είναι να γίνει η αλλαγή από ενυδρείο σε ενυδρείο εύκολα, σωστά και με ασφάλεια, χωρίς να καταλήξουν τα ψάρια ιδιαίτερα στρεσαρισμένα και σε ενυδρείο άστρωτο, που θα πρέπει να ξεκινήσει το κύκλο του πάλι από την αρχή. Τη βιολογία του νερού τη διασφαλίζουμε φροντίζοντας να διατηρηθεί η βιολογία στα φίλτρα και παράλληλα μεταφέροντας ποσότητα από το παλιό νερό, που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 1/3 του όγκου του νέου ενυδρείου. Έτσι ουσιαστικά θα είναι σαν να έχουμε κάνει απλά μια μεγάλη αλλαγή νερού της τάξεως 70% περίπου, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη βιολογία μας. Τον τρόπο, θα τον δούμε παρακάτω. Και κατ' αρχήν θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να προμηθευτούμε κάποια βασικά πράγματα πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία:

1. Για το νερό: Φροντίζουμε για τον ανάλογο χώρο (δοχεία, λεκάνες κλπ) που θα κρατήσουμε το νερό από το αρχικό ενυδρείο, το οποίο αργότερα θα μεταφέρουμε στο νέο.

2. Για τα φυτά: Φροντίζουμε για το χώρο που θα τοποθετήσουμε τα φυτά μέχρι να μεταφερθούν στο νέο ενυδρείο. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα φυτά, για όσο διαρκέσει η διαδικασία της αλλαγής, πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθούν υγρά, αλλά όχι απαραίτητα ολόκληρα μέσα σε νερό, εάν δεν έχουμε τα απαραίτητα δοχεία για το σκοπό αυτό. Οι τρόποι που μπορούμε να το πετύχουμε αυτό χωρίς να δεσμεύσουμε δοχεία που θα μας είναι χρήσιμα για τη φιλοξενία των ψαριών, είναι δύο:
Α. Μπορούμε να προμηθευτούμε από μαγαζιά ενυδρειακών ειδών μεγάλες σακούλες ειδικές για φυτά, να τα βάλουμε σε αυτές μαζί με λίγο νερό και να τις κλείσουμε καλά ώστε να διατηρηθεί η υγρασία τους.

Β. Εάν υπάρχουν διαθέσιμα ταψιά ή χαμηλές λεκάνες (που λόγω μικρού ύψους δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τα ψάρια) μπορούμε να βάλουμε σε αυτά μαζί με λίγο νερό τα φυτά μας και να τα κλείσουμε με διαφανή μεμβράνη ώστε να διατηρηθεί και πάλι η υγρασία τους.
Και με τους δύο αυτούς τρόπους τα φυτά θα αντέξουν για αρκετές ώρες χωρίς πρόβλημα, εάν έχουν και τη κατάλληλη θερμοκρασία.

3. Για τα ψάρια: Φροντίζουμε για τον ανάλογο χώρο (δοχεία, λεκάνες κλπ) που θα φιλοξενήσουμε τα ψάρια μας μέχρι να ολοκληρωθεί η αλλαγή. Επίσης θα πρέπει να έχουμε ετοιμάσει απόχη ή και σακούλες μεταφοράς.

4. Για το χαλίκι: Φροντίζουμε να έχουμε κάποιο δοχείο ή λεκάνη καθώς και ένα φαράσι για να αφαιρέσουμε εύκολα το παλιό χαλίκι.

Σαν χώρο φύλαξης του νερού και φιλοξενίας των ψαριών και των φυτών μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε δοχεία ικανοποιητικού μεγέθους, όπως κοινούς κουβάδες, λεκάνες, μεγάλα πλαστικά δοχεία κλπ, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από το πλήθος των ψαριών, αλλά και από τον όγκο του νερού που θέλουμε να μεταφέρουμε στο νέο ενυδρείο.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!:
Τα όποια σκεύη που θα χρησιμοποιηθούν γι αυτό το λόγο (κουβάδες, λεκάνες κλπ), να μην έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για καθαριότητα, ώστε να μην υπάρχουν καθόλου υπολείμματα απορρυπαντικών.

Επίσης να σημειώσουμε και κάτι άλλο βασικό: ΠΟΤΕ δεν μετακινούμε το ενυδρείο όταν είναι γεμάτο νερό, για λόγους ασφαλείας. Τα ενυδρεία δεν είναι φτιαγμένα για να μεταφέρονται γεμάτα, αλλά απλώς για να διατηρούν στεγανά το νερό μέσα τους. Ειδικά όταν το νέο ενυδρείο πρόκειται να μπει στην ίδια θέση που ήταν το παλιό, ο σκοπός μας είναι να αδειάσει τελείως, ώστε να μπορεί να μετακινηθεί εύκολα και να μπει στη θέση του το νέο.

Κάτι άλλο σημαντικό είναι να έχουμε φροντίσει τόσο το νέο χαλίκι (σε περίπτωση που χρειαστεί να συμπληρώσουμε ή αν έχουμε σκοπό να αντικαταστήσουμε το παλιό) όσο και τα νέα διακοσμητικά (πέτρες, ξύλα κλπ) που πιθανόν να έχουμε σκοπό να προσθέσουμε, να έχουν ήδη ξεπλυθεί πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ώστε να μην χάνεται χρόνος γι αυτό κατά την αλλαγή. Αντίστοιχα, ότι νέες συσκευές (θερμαντήρες κλπ) πρόκειται να προστεθούν, να είναι έξω από τις συσκευασίες τους και έτοιμες να μπουν στο ενυδρείο.

Διαδικασία μεταφοράς

Ας δούμε τώρα τις κινήσεις που θα κάνουμε από την αρχή, βήμα-βήμα:

1. Ψάρια: Γεμίζουμε τα δοχεία που θα φιλοξενήσουν για λίγο τα ψάρια μας με νερό από το ενυδρείο , και τα μεταφέρουμε εκεί με την απόχη προσεκτικά. Είναι βασικό τα ψάρια να είναι τα πρώτα που θα μετακινηθούν από το παλιό μας ενυδρείο (για όποια από αυτά είναι δυνατόν), έτσι ώστε να μην υποβληθούν στο στρες που θα τους προκαλέσει όλη η αναταραχή που θα επακολουθήσει. Αυτά που πρέπει να προσέξουμε είναι τα εξής:

- Να σκεπάσουμε τα δοχεία με κάποια σήτα ή πετσέτα, ώστε να αποφύγουμε την περίπτωση να πηδήξει έξω κάποιο ψάρι.

- Να μην έχουμε ταΐσει πριν τη διαδικασία, γιατί από το στρες της μεταφοράς και τον περιορισμένο χώρο των δοχείων είναι πιθανό να μολυνθεί με αμμωνία πολύ εύκολα το νερό τους, για όση ώρα θα βρίσκονται εκεί.

- Να μην υπάρξει απότομη και μεγάλη αλλαγή θερμοκρασίας, ώστε να αποφύγουμε το στρεσάρισμα των ψαριών. Αν είναι καλοκαίρι, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι σύμμαχος μας και εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο. Αν είναι χειμώνας, μπορούμε να βάλουμε μέσα στα δοχεία θερμαντήρες (όπως έχουμε και μέσα στο ενυδρείο) ώστε να κρατηθεί το νερό σε κάποια επιθυμητή θερμοκρασία. Αν όμως θα χρειαστούμε αρκετά δοχεία για τα ψάρια, μπορούμε να αποφύγουμε το κόστος αγοράς έξτρα θερμαντήρων αν τοποθετήσουμε τον/τους ήδη υπάρχοντες στα αντίστοιχα δοχεία και τα υπόλοιπα τα τοποθετήσουμε κοντά σε κάποιο θερμαντικό σώμα, μέχρι να έρθει η ώρα να μπουν στο νέο τους ενυδρείο.

- Αλλο σημαντικό σημείο προσοχής, είναι όσον αφορά το διαχωρισμό των ψαριών στα δοχεία. Πρέπει να προσέξουμε να μην βάλουμε στον ίδιο χώρο ψάρια που θα έχουν πιθανά πρόβλημα συμπεριφοράς μεταξύ τους. Ας μην ξεχνάμε, ότι για λίγο δεν θα έχουν την πολυτέλεια των λίτρων και της άπλας του ενυδρείου τους.

2. Διακοσμητικά: Βγάζουμε τις πέτρες, τα ξύλα και γενικά ότι διακοσμητικά έχουμε στο παλιό ενυδρείο και τα τοποθετούμε προσεκτικά σε σημείο που να μην ενοχλούν τη διαδικασία αλλά και να μην πάθουν κάποια ζημιά. Τώρα είναι και η κατάλληλη ευκαιρία - εάν θέλουμε και χρειάζεται - να κάνουμε και τον όποιο καθαρισμό τους από άλγες κλπ, πριν τα βάλουμε στο νέο ενυδρείο.

3. Φυτά: Βγάζουμε προσεκτικά τα φυτά ώστε να μην τους δημιουργήσουμε ζημιές (καλύτερα να τα πιάνουμε από τη ρίζα), τα τοποθετούμε σε κάποιο δοχείο ή λεκάνη και προσθέτουμε νερό από το παλιό ενυδρείο. Και για αυτά είναι καλή στιγμή τώρα να τα κλαδέψουμε ή να τα περιποιηθούμε εάν χρειάζεται.

4. Εξοπλισμός: Αφαιρούμε τους θερμαντήρες και ότι άλλο εξοπλισμό έχουμε στο ενυδρείο (διαχυτήρες, παροχή διοξειδίου, controller, θερμόμετρα κλπ).

5. Φιλτρο: Αφαιρούμε το/τα φίλτρα, αφού φυσικά τα βγάλουμε από την πρίζα και αφού κλείσουμε τις βάνες ροής, για να μην τρέξει το νερό από τους σωλήνες. Τα βάζουμε στην άκρη χωρίς να αδειάσουμε το νερό από μέσα και στην περίπτωση που δεν έχουμε βάνες ροής, φροντίζουμε οι σωλήνες να είναι προς τα πάνω ώστε να μην αδειάσει το νερό. Καλό είναι, καθαρισμός των φίλτρων να μη γίνει την ημέρα της αλλαγής, αλλά να έχει γίνει αρκετές μέρες πιο πριν ή να γίνει κάποιες μέρες μετά.

6. Νερό: Γεμίζουμε τα υπόλοιπα δοχεία με νερό από το ενυδρείο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα και στο νέο και εάν μείνει υπόλοιπο που δεν θα χρειαστούμε, το πετάμε ώστε το ενυδρείο να αδειάσει τελείως.

7. Χαλίκι: Αδειάζουμε το χαλίκι με το φαράσι στο δοχείο ή τη λεκάνη που έχουμε για το σκοπό αυτό. Το ξεπλένουμε και το τοποθετούμε μαζί με το ήδη ξεπλυμένο καινούριο (αν υπάρχει).

8. Μετακίνηση: Μετακινούμε προσεκτικά τη γυάλα και το έπιπλο του ενυδρείου.

Με αυτά τα βήματα που αναφέραμε, το πρώτο μέρος της διαδικασίας έχει ολοκληρωθεί. Τώρα πρέπει να στήσουμε το καινούριο ενυδρείο, κάνοντας σχεδόν την αντίστροφη διαδικασία.

Στήσιμο νέου ενυδρείου

1. Τοποθέτηση: Αφού σιγουρευτούμε για την ακριβή θέση που θα έχει το νέο ενυδρείο, το τοποθετούμε προσέχοντας να υπάρχει άνετη πρόσβαση στα σημεία που θα χρειαστεί να επέμβουμε στο μέλλον - για παράδειγμα το σημείο που βγαίνουν οι σωλήνες των φίλτρων, οι τυχόν πρίζες ή διακόπτες που βρίσκονται στον τοίχο πίσω του κλπ.

2. Υπόστρωμα - βυθός: Τοποθετούμε το υπόστρωμα (εάν χρησιμοποιήσουμε) και από πάνω το χαλίκι (ή την άμμο) που έχουμε ήδη ξεπλύνει.

3. Φίλτρα και εξοπλισμός: Τοποθετούμε τους θερμαντήρες και ότι άλλο εξοπλισμό έχουμε για το ενυδρείο, καθώς και τα φίλτρα, χωρίς να τα βάλουμε ακόμα στην πρίζα.
Σημ.: Ο εξοπλισμός που δεν είναι βασικός για την αρχική τουλάχιστον λειτουργία του ενυδρείου (πχ.παροχή διοξειδίου, διαχυτήρες, controller κλπ), μπορεί να τοποθετηθεί μετά το στήσιμο του ενυδρείου, ώστε να μην καθυστερείτε, εκτός και αν η τοποθέτησή τους εκ των υστέρων θα είναι δύσκολη.

4. Μέρος από το νερό: Βάζουμε από το νερό του παλιού ενυδρείου που έχουμε φυλάξει, μέχρι να γεμίσει το ενυδρείο περίπου λίγο πάνω από τη μέση, ώστε να μπορέσουμε να φυτέψουμε τα φυτά και να τοποθετήσουμε τα διακοσμητικά. Εάν το παλιό νερό δεν φτάσει, συμπληρώνουμε με φρέσκο νερό προσθέτοντας και το ανάλογο αντιχλώριο, υπολογίζοντας όμως ότι θα προστεθεί και το νερό που υπάρχει στα δοχεία που φιλοξενούν τα ψάρια.

5. Ενεργοποίηση φίλτρων: Βάζουμε τα φίλτρα στην πρίζα και τα αφήνουμε να δουλέψουν λίγη ώρα, για να βεβαιωθούμε ότι όλα λειτουργούν κανονικά.
Σημ.: Μπορούμε να βάλουμε προσωρινά το θερμαντήρα πιο χαμηλά, σε σημείο που να είναι όσο χρειάζεται μέσα στο νερό και να τον βάλουμε στη πρίζα, ώστε όσο ασχολούμαστε με το φύτεμα και τη διακόσμηση, το νερό να παίρνει σιγά σιγά την επιθυμητή θερμοκρασία. Όταν πια γεμίσει το ενυδρείο, θα τον επαναφέρουμε στη κανονική του θέση.

6. Φυτά – Διακοσμητικά: Φυτεύουμε τα φυτά και τοποθετούμε τα διακοσμητικά (πέτρες, ξύλα κλπ). Εάν έχετε αποφασίσει να αλλάξετε το αρχικό aquascape στο νέο σας ενυδρείο, καλό θα είναι να έχετε αποφασίσει από πριν για τις όποιες θέσεις τους, ώστε να μην χρειαστεί τώρα να ψάχνετε το που θα βάλετε τα φυτά και τα ξύλα, γιατί μη ξεχνάτε ότι τα ψάρια είναι μέσα σε μικρά δοχεία και σας περιμένουν να τελειώσετε...

7. Ψάρια: Τοποθετούμε τα ψάρια, χρησιμοποιώντας την απόχη ή τις σακούλες μεταφοράς. Να σημειώσουμε εδώ, ότι οι συνθήκες του νερού έχουν πια αλλάξει στο νέο ενυδρείο (σε σχέση με το παλιό) οπότε θα χρειαστεί να προσέξουμε για την ανάλογη προσαρμογή κατά την τοποθέτησή τους.

8. Υπόλοιπο νερό: Τοποθετούμε στο ενυδρείο το νερό από τους κουβάδες που είχαμε τα ψάρια, και όσο υπόλοιπο φρέσκο χρειαστεί, προσθέτοντας και το ανάλογο αντιχλώριο.

9. Ενεργοποίηση εξοπλισμού: Αφού έχουμε τελειώσει τα πάντα, βάζουμε σε λειτουργία και όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό που έχουμε τοποθετήσει και είναι εκτός ρεύματος.

Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και τώρα μπορούμε να απολαύσουμε το καινούριο μας ενυδρείο!
Σημείωση: Υπάρχει περίπτωση μετά από όλη αυτή την αλλαγή, τα φυτά να μοιάζουν λίγο ταλαιπωρημένα και τα ψάρια να έχουν κάπως περίεργη συμπεριφορά. Αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, λόγω της αλλαγής το περιβάλλοντος και της όποια ταλαιπωρίας υπέστησαν κατά τη μεταφορά. Σε λίγες μέρες και ανάλογα τη περίπτωση, όλα θα έλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

casper

Τίτλος: Απ: Μεταστέγαση στημένου ενυδρείου σε νέο
Αποστολή από: bokostas στις Νοέμβριος 12, 2011, 03:45:16 μμ
Φανταστικό άρθρο για ένα θέμα που λίγοι το σκέφτονται, αλλά οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουμε αργά ή γρήγορα
κάποια στιγμή. Αναλυτικότατο, χαρά στο κουράγιο σου να κάτσεις να γράψεις όλη την διαδικασία. Σε ευχαριστούμε. :D
Τίτλος: Απ: Μεταστέγαση στημένου ενυδρείου σε νέο
Αποστολή από: casper στις Νοέμβριος 12, 2011, 03:46:35 μμ
Να'σαι καλά  :)
Τίτλος: Απ: Μεταστέγαση στημένου ενυδρείου σε νέο
Αποστολή από: glazar στις Νοέμβριος 12, 2011, 05:14:50 μμ
Πολυ καλο αρθρο και πιστευω οτι θα γλυτωσει πολλους απο στεναχωριες.

Σε δικη μου μετακομιση θαλασσινου καταφερα να χασω συνολικα κοραλια και ψαρια αξιας κοντα στα 1000 ευρω :( .

και ειμαι σιγουρος οτι δεν ειμαι ο μονος

Προσοχη και διαβασμα πριν απο καθε μετακινηση λοιπον.
Τίτλος: Απ: Μεταστέγαση στημένου ενυδρείου σε νέο
Αποστολή από: bokostas στις Οκτώβριος 12, 2012, 12:33:59 πμ
Η συζήτηση για την μεταφορά από μικρό σε μεγαλύτερο ενυδρείο μεταφέρθηκε εδώ:
http://aqua4fun.gr/index.php/topic,4710.0.html (http://aqua4fun.gr/index.php/topic,4710.0.html)