Forum > Αρχάριοι Θαλασσινού Νερού

Θαλασσινό Ενυδρείο - Απο το μηδέν..στο άπειρο!

(1/3) > >>

Giovanni:
Θαλασσινό Ενυδρείο.
Ένας how to οδηγός βήμα προς βήμα για τον αρχάριο και τον έμπειρο χομπίστα.


Η αλήθεια είναι πως, λίγοι είναι οι χομπίστες που ξεκίνησαν απ'ευθείας με θαλασσινό ενυδρείο χωρίς να έχουν περάσει πρώτα από διάφορα στάδια γλυκού ενυδρείου.
Λίγη σημασία έχει όμως αυτό καθώς πολλοί είναι αυτοί που συχνά-πυκνά έχουν την επιθυμία να στήσουν ένα θαλασσινό ενυδρείο.Ένας οδηγός βήμα προς βήμα νομίζω είναι ότι πρέπει για να λύσει πολλές απορίες από πολλούς φίλους που θέλουν να μπουν στο μαγευτικό κόσμο του θαλασσινού ενυδρείου.

Δεν θα μιλήσουμε λοιπόν ούτε για κόστος εξοπλισμού μα ούτε και για χημείες...
Κάτι πολύ βασικό είναι το μέγεθος του ενυδρείου που έχουμε ή που πρόκειται να αποκτήσουμε για να το κάνουμε θαλασσινό.Εδώ λοιπόν ισχύει ένας κανόνας που λέει "όσο πιο μεγάλο τόσο πιο εύκολο" ο οποίος εν μέρη είναι πολύ σωστός, μα αυτό δε σημαίνει πως ενα μεγάλο ενυδρείο απλά θα πηγαίνει μόνο του.

Ειναι πολλές οι παράμετροι που αλληλεπιδρούν για να την ισορροπία ενός κλειστού συστήματος τροπικού υφάλου.
Όπως αναφέρεται και στο άρθρο με τις παραμέτρους,μια απο τις πιό σημαντικές είναι φυσικά η αλατότητα. Και αυτό γιατί όσο πιο μικρό ενυδρείο έχουμε τόσο πιο πολύ θα επηρεάζει η εξάτμιση (κατα την εξάτμιση,εξατμίζεται μόνο νερό και όχι το αλάτι που περιέχεται μέσα σε αυτό) την αλατότητα, και εκεί ειναι που χρειάζεται το πιο βασικό κατά την άποψη μου εξάρτημα ενός θαλασσινού ενυδρείου.Η αυτόματη αναπλήρωση.
Η αυτόματη αναπλήρωση γίνεται αποκλειστικά με νερό αντίστροφης όσμωσης, καθώς όπως είπαμε παραπάνω,εξατμίζεται μόνο νερό και οχι το αλάτι, και θέλουμε να συμπληρώνουμε νερό με μηδενικές σκληρότητες.
Οταν το νερό εξατμίζεται απο το ενυδρείο μας αυτόματα ανεβαίνει η αλατότητα, και ανεβαίνει περισσότερο όταν είναι λίγα τα λίτρα του ενυδρείου μας, ενώ λιγότερο θα ανέβει με την ίδια εξάτμιση σε περισσότερα λίτρα.

Έχοντας λοιπόν το ενυδρείο σας καθαρό και έτοιμο να γίνει το πρώτο σας θαλασσινό, ξεκινάμε με τον βυθό..

Για βυθό θα χρειαστείτε αραγωνίτη του οποίου η κοκκομετρία θα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το γούστο σας..

Tips:

-Λεπτόκοκκος αραγωνιτης-
+ Όμορφος στην οπτική
+ Θα τον λατρέψουν διάφορα μικρόψαρα που τρέφονται απο την φίλτρανση του (gobbies,mandarin κτλ)
+ Δεν πιάνει κοραλλίνη

- Μεγάλη κυκλοφορία νερού στο ενυδρείο μπορεί να τον σηκώνει και να σας θολώνει το νερό
- Δεν θα παραμείνει όπως πιθανόν να τον τοποθετήσατε ,καθώς βάση της κυκλοφορίας θα πάρει όποιο σχήμα θελει αυτός (βουναλάκια,λακούβες κτλ)
- Θέλει πολύ πλύσιμο

-Μέτριας κοκκομετρίας-
+ Πιο εύκολα διαχειρίσιμος
+ Πλένεται πιο εύκολα
+ Μπορεί να κρατήσει μέρος της βιολογίας

- Θα υπάρχουν σημεία που θα πιάνουν κοραλλίνη

-Χοντρόκοκκος αραγωνίτης- (σπασμένο κοράλι)
+ Κρατάει μεγάλο μέρος της βιολογίας

- Όχι τοσο όμορφο οπτικά (γούστα είναι αυτά)
- Δεν μπορούμε να βάλουμε τα ψαράκια που τρέφονται απο την φίλτρανση του βυθού.

Κάτι επίσης σημαντικό ειναι ο τρόπος που θα πλένουμε τον αραγωνίτη πρίν την εισαγωγή του στο ενυδρείο. Ένας απο τους προτεινόμενους τρόπους είναι το πλύσιμο απ'ευθείας με νερό της θάλασσας, με την βοήθεια μιας αντλίας και ενός inverter αυτοκινήτου..


http://www.youtube.com/watch?v=FiIqC7GPsN0


Αυτός ο τρόπος θα βοηθήσει πολυ το ενυδρείο σας κατα την εκκίνηση του , καθώς ο αραγωνίτης σας θα είναι απαλλαγμένος απο κάθε είδους βλαβερών συστατικών που έχει το νερό της βρύσης,καθώς και θα δώσει ένα επιπλέον boost στο ενυδρείο, με όλα τα ωφελιμα βακτήρια και μικροοργανισμούς που περιέχει το νερό της θάλασσας.Προσέχουμε μόνο το σημείο που θα κάνουμε το πλύσιμο, η θάλασσα να είναι καθαρή.
Eάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα τότε το ξέπλυμα του αραγωνίτη με νερό απο φίλτρο αντίστροφης όσμωσης ή έστω από οποιοδήποτε σύστημα φίλτρανσης θα είναι οκ. 

Έπομενο στάδιο ... Βράχος.


Ο βράχος είναι το Α και το Ω στο ενυδρείο σας. Αυτός θα αναλάβει όλη την βιολογία του ενυδρείου και θα είναι ο ρυθμιστής της συνολικής του υγείας.Για την ποσότητα του βράχου λέμε οτι πρέπει να είναι περίπου το 1/10 του συνολικού όγκου του νερού μας.
Υπάρχουν δύο τύποι βράχου όπου μπορείτε να διαλέξετε.
Ο ζωντανός βράχος και ο "νεκρός" βράχος.

-Με τον όρο ζωντανός βράχος εννούμε πως ο βράχος αυτός έχει προέλθει απο δίαφορες περιοχές του κόσμου (Indonesian, Fiji κτλ) ο οποίος είναι ήδη βιολογημένος απο την θάλασσα και φέρει επάνω του δίαφορους μικροοργανισμούς,μακροάλγες και ζωντανά. Ένα απο τα μεγάλα ατού του ζωντανού βράχου είναι πως θα επιταχύνει πολύ την διαδικασία στρωσίματος του ενυδρείου μας.
Έχει όμως και κάποια πολύ σοβαρα μειονεκτήματα, όπως ότι όταν τον αγοράζουμε δεν μπορούμε να δούμε τι ακριβώς κουβαλάει πάνω του, πράγμα που σημαίνει οτι μπορεί να έχει διάφορα pest και μικροοργανισμούς ανεπιθύμητους για το ενυδρείο μας.Μεγάλη προσοχή λοιπόν όταν διαλέγουμε ζωντανό βράχο, και καλύτερα να έχουμε μαζί μας κάποιον έμπειρο ουτος ώστε να διαλέξετε μαζί τον ζωντανό σας βράχο.Επίσης η τιμή του ανα κιλό είναι πολλαπλάσια απο αυτή του νεκρού βράχου.
Όταν στήνουμε ενα ενυδρείο με ζωντανό βράχο, θα πρέπει να είμαστε γρήγοροι.Ο ζωντανος βράχος δεν πρέπει να ξεράθει και θα πρέπει να τον βάλουμε μέσα στο ενυδρείο όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Εάν θέλουμε δε, να κάνουμε και το aquascape, τότε είτε το κάνουμε απ'ευθείας μέσα στο ενυδρείο,είτε μέσα σε κάποια λεκάνη όπου θα πρέπει να τον βρέχουμε συνέχεια με θαλασσινό νερό (αντενδείκνυται) .-Νεκρό βράχο εννοούμε τον βράχο ο οποίος είτε έχει εξορυχθεί απο την θάλασσα και έχει αφεθεί να ξεραθεί,είτε κάποιο νεκρό κοράλι το οποίο και αυτό έχει βγεί απο την θάλασσα και έχει αφεθεί να ξεραθεί, πράγμα που σημαίνει πως το συγκεκριμένο είδος βράχου δεν φέρει κανένα είδος ζωής επάνω του.
Αυτό μας απαλλάσσει απο κάθε είδους στεναχώρια (pest,κτλ) και έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του τι βάζουμε μέσα στο ενυδρείο μας.
Επίσης δεν χρειάζεται να έχουμε γεμίσει το ενυδρείο για να τον βάλουμε μέσα άμεσα, και μπορούμε να "παίξουμε" με τον βράχο μέχρι να φτιάξουμε το aquascape του εκτός νερού,χωρίς άγχος και πίεση χρόνου.Μπορούμε να ενώσουμε τα κομμάτια του νεκρού βράχου είτε με τσιμέντο,είτε με δεματικά είτε με εποξική κόλλα δύο συστατικών είτε κάνοντας τρύπες με τρυπάνι στον βράχο και ενώνοντας τα κομμάτια με πλαστικές καβίλιες.Ένα ακόμα θετικό του νεκρού βράχου είναι οτι η τιμή του είναι κατά πολύ χαμηλότερη απο του ζωντανού και οτι υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχέδια απο τα οποία μπορεί κάποιος να διαλέξει.
Ο βράχος αυτός απαιτεί καλό πλύσιμο μέσα σε ένα βαρέλι ή λεκάνη με νερό και ξύδι και συχνές αλλαγές του νερού 100% μια φορά την ημέρα (μονο μια φορα με ξυδι, οι υπολοιπες χωρις) και για τουλάχιστον 5-6 φορές.
Ο νεκρός αυτός βράχος θα "ζωντανέψει" μέσα σε περίπου 6 μήνες απο την εισαγωγή του στο ενυδρείο,διαδικασία η οποία μπορεί να επιταχυνθεί εαν μπει μαζί με λίγο έτοιμο ζωντανό βράχο για μπόλιασμα.
Γεμίζοντας το ενυδρείο μας..

Έχουμε βάλει λοιπόν τον πλυμένο αραγωνίτη μας , και τον καλοστημένο βράχο μας και στο ενυδρείο και είμαστε έτοιμοι να το γεμίσουμε με αλατόνερο.
Στην αγορά υπάρχουν πολλά αλάτια για να διαλέξετε αυτό που θέλετε.
Εδώ θα χρειαστούμε ένα όργανο μέτρησης αλατότητας,κύριως ένα κοινό ρεφρακτόμετρο.
Προτιμήστε να πάρετε ενα καλό όργανο (οπως αυτό της D-D) με ATC (Auto Temperature Compensation) καθώς η τιμή του απο ένα αμφιβολου ποιότητος  δεν είναι και πολύ μεγάλη.
Καλιμπράρουμε το όργανο μας (βάση των οδηγιών)  με νερό αντίστροφης όσμωσης, και το ρυθμίζουμε να ειναι στο 0.
Στη συνέχεια σε ένα βαρέλι γεμίζουμε με νερό αντίστροφης όσμωσης και βάζουμε μέσα έναν ή δύο κυκλοφορητές και έναν θερμοστάτη στους 25 βαθμούς, και κατόπιν ρίχνουμε την απαιτούμενη ποσότητα αλατιού (σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή) και το αφήνουμε να "σπάσει" το αλάτι για 24 ώρες. Αφού περάσουν οι 24 ώρες μετράμε την αλατότητα στο βαρέλι προετοιμασίας του νερού να είναι κάπου ανάμεσα στο 1024 εως 1026. Εάν η μέτρηση μας διαφέρει πολύ απο την επιθυμητή αλατότητα τότε είτε προσθέτουμε νερό αντίστροφης όσμωσης,είτε αλάτι ανάλογα εαν η μέτρηση είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη αντίστοιχα.
Εφόσον είμαστε έτοιμοι ρίχνουμε το νερό στο ενυδρείο.

Σαν απαραίτητος εξοπλισμός ενός θαλασσινού ενυδρειου είναι και οι κυκλοφορητές.
Σε γενικές γραμμές λέμε οτι η συνολικη κυκλοφορία στο ενυδρείο θα πρέπει να είναι χαοτική και χώρις "νεκρά" σημεία.Κάτι που μπορεί να βοηθήσει στον υπολογισμό της κυκλοφορίας  στο ενυδρείο σας είναι ο "μπούσουλας" που λέει ότι πρέπει να είναι 20 φορες (ή και παραπάνω) επί τα συνολικά λίτρα της κύριας δεξαμενής σας, δηλαδή για ένα ενυδρείο 300 λίτρων,μια αποδεκτή κυκλοφορία είναι 300χ20= 6000 λίτρα κυκλοφορίας, που καλό είναι να την μοιράζουμε σε 2 ή 3 διαφορετικούς κυκλοφορητες.Φυσικά τα 6000 λιτρα κυκλοφοριας σε ένα ενυδρείο που προοορίζεται να φιλοξενήσει SPS κοράλια,είναι λίγα.
Πρέπει να λάβουμε υπ'οψιν μας τις διαστάσεις του ενυδρείου μας καθώς αυτό που μας ενδιαφέρει (και για το aquascape) είναι το πλάτος του να είναι όσο πιο μεγάλο γίνεται.Επίσης ενυδρεία σε στύλ κύβου είναι απο τα δυσκολότερα να φτίαξεις μια σωστή κυκλοφορία.

Αφού λοιπόν γεμίσουμε το ενυδρείο μας με αλατόνερο  και έχουμε μέσα τον αραγωνίτη και τον βράχο, μένει να βάλουμε σε λειτουργία τους κυκλοφορητές μας,τον θερμοστάτη (εννοείται και θερμόμετρο) και να ξεκινήσουμε το μαγευτικό ταξίδι στον κόσμο του τροπικού υφάλου!

Όπως σε όλα έτσι και στο θαλασσινό ενυδρείο, κάθε αρχή και δύσκολη...
Θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου (το συγκεκριμένο άρθρο ειναι στην κατηγορία γλυκού νερού,μα ισχύει η ίδια διαδικασία παντού) και να περάσει το ενυδρείο διάφορες φάσεις μέχρι να "παλαιώσει".
Εκτός απο υπομονή λοιπόν θα πρέπει να προμηθευτείτε και κάποια τεστ νερού κατα προτίμηση αυτά της Salifert.

Ο πνεύμονας του θαλασσινού ενυδρείου..

Και δεν μιλάμε για τίποτε άλλο απο το γνωστό skimmer.
Το skimmer ειναι η "αναπνοη" ενός θαλασσινού ενυδρείου και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ όσων αφορά το skimmer και την βασική του λειτουργία.
Το skimmer μπορείτε να το θέσετε σε λειτουργία απο την πρώτη κιόλας μέρα.Προσοχή εάν το σκιμερ σας είναι καινούριο,πιθανόν να σας παιδέψει λίγο τις πρώτες μέρες μέχρι να το ρυθμίσετε σωστά. Το σκίμερ θέλουμε να βγάζει στο κύπελο συλλογής του,σκουροχρωμη ελαφρώς πηχτή βρώμα για να λέμε οτι κάνει δουλειά.
Καλό είναι να διαλέξουμε ένα αξιόπιστο και ιδανικό για περισσότερα λίτρα απο τα δικά μας σκιμερ, καθώς αυτο θα μας απαλλάξει απο πολλά προβλήματα στο μέλλον,και καλο είναι να δώσουμε ένα μεγάλο μερίδιο των διαθέσιμων χρημάτων μας εκει.

Ο φωτισμός του ενυδρείου μπορεί να κυμαίνεται απο 8-10 ώρες πάντα με λάμπες κατάλληλες για θαλασσινό ενυδρείο που υπάρχουν στα περισσότερα pet shop.
Το είδος του φωτισμού για ένα reef θα πρέπει να είναι πάνω απο 10.000kelvin για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ανάπτυξης και χρωματικής απόδοσης.
Φυσικά δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε και τον φωτισμό led όπου μπορούμε να έχουμε ανάλογα αποτελέσματα με χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος. Ενα θέμα μπορείτε να δείτε και εδώ.

Εφόσον ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου στο ενυδρείου σας και μετράτε ΝΟ3 < 30 μπορείτε να βάλετε τα πρώτο σας ψαράκια και κοράλια και να ξεκινήσετε ένα φανταστικό ταξίδι στον κόσμο του βυθού!!


gregog7:
Εξαιρετικό άρθρο,ελπίζω να βοηθήσει αρκετούς στο ξεκίνημα τους.

G_mat:
Θα συμφωνησω και εγω... sevasmos sevasmos
θα πρεπει να γινει υπομνημα για το θαλασσινό... clapp clapp

LeeHook:
Μας έχεις πάρει παραμάζωμα με τα ωραία σου θαλασσινά άρθρα Gio  clapp clapp sevasmos

Έχω μιά απορία. Τα κοράλια που φαίνοται στην πρώτη και τελευταία φωτο που είναι σαν κλαδιά (μάλλον τα σκληρά θα είναι ε;) πόσο χρόνο χρειάζονται για να φτάσουν σε αυτό το μέγεθος;

Giovanni:
Να ειστε καλα παιδια.. :)

Δανιήλ αναλογος το μεγεθος που θα τα παρεις.. γενικα περίπου 2+ χρονια σε καταλληλες συνθηκες..

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση