ΑποστολέαςΘέμα: ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ - Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα  (Αναγνώστηκε 14017 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος LeeHook

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6447
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Ντεπώ
ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ - Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα
« στις: Οκτώβριος 03, 2013, 09:18:55 μμ »
----------   ΤΕΣΤ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΝΕΡΟΥ   ----------

Είναι, νομίζω, κοινή διαπίστωση ότι πολλοί χομπίστες έχουν μία βασική έλλειψη στα υλικά που έχουν προμηθευτεί.
Και μιλάω βέβαια για τα τεστ νερού.

Είναι κατανοητή η έξαψη και την ανυπομονησία κάποιου που πρωτοσχολείται με το χόμπυ να δεί, όσο πιό γρήγορα γίνεται, τα ψαράκια να κολυμπάνε μέσα στο ενυδρείο του. Είναι όμως αδικαιολόγητο για κάποιον να έχει στήσει το ενυδρείο του και να έχει φτάσει στο σημείο να ψάχνει πως να το εξελίξει, να το διακόσμήσει και να βελτιώσει την ψαροσύνθεση του αλλά να μην έχει καν προμηθευτεί τεστ νερού!

Το τελευταίο πράγμα που αγοράζουμε όταν πρωτοστήνουμε ένα ενυδρείο είναι τα ψάρια.
Και το πρωτο απ' όλα πρέπει να είναι τα τεστ νερού.


Γιατί;

Ας τα δούμε όλα λοιπόν βήμα-βήμα.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΕΣΤ

1. ΝΗ3/ΝΗ4 - Αμμωνίας/Αμμώνιου
2. ΝΟ2 - Νιτρώδη άλατα
3. ΝΟ3 - Νιτρικά άλατα
4. Ph - Οξύτητα ή αλκαλικότητα του νερού
5. KH - Ανθρακική σκληρότητα
6. GH - Γενική σκληρότητα

       


ΥΓΡΑ ΤΕΣΤ ή STICKS;
Εδώ η απάντηση είναι εύκολη. Σαφώς επιλέγουμε υγρά τέστ. Ο λόγος είναι ότι μας δίνουν μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις.


ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΟΥΝ
1. Πρώτα απ' όλα βλέπουμε τις παραμέτρους του νερού της βρύσης. Αυτό θα μας βοηθήσει στην επιλογή της ψαροσύνθεσης αλλά και στην αγορά εξοπλισμού ή την επιλογή των υλικών που θα βάλουμε μέσα στο ενυδρείο για να επιτύχουμε τις παραμέτρους που εμείς θέλουμε (π.χ. συσκευή αντίστροφης ώσμωσης, τύρφη, ασβεστολιθικές ή μη πέτρες κ.λ.π.)

2. Κατά την διάρκεια του στρωσίματος του φίλτρου να παρακολουθούμε τις τιμές της αμμωνίας ΝΟ2 και ΝΟ3 για να ελέγχουμε εάν προχωράει και πότε ολοκληρώνεταο ο κύκλος του αζώτου. Ακόμη κι άν έχουμε βάλει μπόλι, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να μην πιάσει. Ο μόνος τρόπος να το ελέγξουμε είναι τεστάροντας το νερό.

3. Όταν έχουμε πιά βάλει τα ψάρια μέσα, πρέπει να παρακολουθούμε τις παραμέτρους του νερού, αφού πέρα από την πιθανή ανίχνευση αμμωνίας σε μία π.χ. δυσλειτουργία του φίλτρου πρέπει να ξέρουμε εάν παρέχουμε στα ψάρια μας σταθερές συνθήκες διαβίωσης που είναι ίσως το πιό σημαντικό πράγμα. Μία μεταβολή του Ph προκαλεί στα ψάρια στρές, ακόμη και θάνατο.

4. Στα φυτεμένα ενυδρεία ανιχνεύουμε ανισορροπίες συστατικών προλαμβάνοντας την εμφάνιση άλγης.

NH3/NH4 - NO2 - NO3
Αλληλένδετες μετρήσεις αφού τα παραπάνω είναι τα στοιχεία του κύκλου του αζώτου.
 • Διαδικασία στρωσίματος του φίλτρου
Στην αρχή της διαδικασίας αυτής οι πρώτες ενδείξεις που θα πάρουμε είναι της αμμωνίας. Είτε κάνουμε στρώσιμο με αμμωνία, είτε με τροφή το πρώτο στοιχεία που θα εμφανιστεί είναι η αμμωνία. Τα νιτρώδη άλατα (ΝΟ2) και τα νιτρικά άλατα (ΝΟ3) είναι μηδενικά. Κατά την διάρκεια του κύκλου θα εμφανιστεί ένδειξη στα ΝΟ2. Ακολουθεί σταδιακή αύξηση τους και μείωση της αμμωνίας. Τέλος κάνουν την εμφάνιση τους τα ΝΟ3. Ο κύκλος του αζώτου δηλ. το στρώσιμο του φίλτρου μας θα έχει ολοκληρωθεί όταν οι τιμές ΝΗ3/ΝΗ4 και ΝΟ2 είναι μηδέν ενώ οι τιμές στα ΝΟ3 είναι πολύ υψηλές. Όπως είναι κατανοητό όλη αυτή την διαδικασία πρέπει να την παρακολουθούμε και ο μόνος τρόπος είναι να κάνουμε τα τεστ νερού.
Ακόμη και στην διαδικασία στρωσίματος με μπόλι υπάρχει περίπτωση αυτό να μην "πιάσει'. Εάν λοιπόν δεν κάνουμε τεστ τότε θα μείνουμε με την εντύπωση οτι έχουμε στρωμμένο φίλτρο ενώ θα έχουμε παρουσία αμμωνίας και νιτρωδών στο ενυδρείο μας. Θα το διαπιστώσουμε πολύ αργά όταν θα έχουμε χάσει τα ψαράκια μας.Η αμμωνία μαζί με τα νιτρώδη άλατα (ΝΟ2) είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα ζωντανά.
 
 • Εμφάνιση ΝΗ3/ΝΗ4 ή ΝΟ2 σε στρωμμένο ενυδρείο
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου, σε ένα ήδη στρωμμένο ενυδρείο, να κάνει την εμφάνιση της η αμμωνία.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να έλεγχος για ΝΗ3/ΝΗ4, ΝΟ2 & ΝΟ3. Το τεστ για αμμωνία πρέπει πάντα να συνοδεύεται και από τεστ για ΝΟ2. Μπορεί να υπήρξε απότομη αύξηση της αμμωνίας την οποία δεν προλάβαμε να ανιχνεύσουμε και έχει ήδη μετατραπεί σε νιτρώδη άλατα (ΝΟ2) που είναι επίσης βλαβερά για τους ζωντανούς οργανισμούς.


ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΝΗ3/ΝΗ4 - ΝΟ2 - ΝΟ3 & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΙΜΩΝ
Για την αμμωνία και τα νιτρώδη (ΝΟ2) οποιαδήποτε τιμή πέρα από το 0mg/Lt δεν είναι αποδεκτή. Βέβαια, υπάρχει και το θέμα της τοξικότητας της αμμωνίας σε σχέση με την τιμή του Ph. Σε ενυδρεία με χαμηλό Ph η τοξικότητα της αμμωνίας μειώνεται έτσι η παρουσία της μέχρι κάποιες τιμές δεν προκαλεί βλάβες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως μπορούμε να δεχτούμε την παρουσία αμμωνίας.
Σε αυτό το πολύ καλό άρθρο θα μάθετε τα πάντα περί αμμωνίας, ΝΟ2, αντιμετώπιση κ.λ.π.

Για τα νιτρικά άλατα μετρήσεις της τάξεως των 10-30mg/Lt είναι φυσιολογικές.
Για την αντιμετώπιση υψηλών τιμών στα νιτρικά η λύση είναι η αλλαγή νερού (20%-30%). Έτσι κι αλλιώς ο μόνος τρόπος για να απομακρύνουμε τα ΝΟ3 είναι οι αλλαγές νερού τις οποίες πραγματοποιούμε σε σταθερή ρουτίνα π.χ. 20% εβδομαδιαίως.
Ph - GH - KH
Μία επίσης αλληλένδετη τριάδα αφού υπάρχει στενή σχέση μεταξύ GH-KH & KH-Ph. Η ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ) είναι μέρος της γενικής σκληρότητας (GH) του νερού. Από την άλλη υψηλές τιμές της ανθρακικής σκληρότητας θα οδηγήσουν σε άνοδο του Ph.
Ιδιαίτερη σημασία έχει για τα ψάρια μας η σταθερότητα των παραπάνω παραμέτρων.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ Ph - GH - KH & ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΙΜΩΝ
Οι φυσιολογικές τιμές διαφέρουν ανάλογα με τους ζωντανούς οργανισμούς που υπάρχουν στο ενυδρείο μας. Υπάρχουν ψάρια που ζούνε σε πολύ μαλακό νερό με σκληρότητες που πλησιάζουν στο μηδέν και ιδιαίτερα όξινο νερό με Ph κοντά στο 3. Όπως υπάρχουν και ψάρια που θέλουν αλκαλικό νερό με Ph 9,5-10.
Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε πλήρως για το προφίλ του ψαριού που έχουμε σκοπό να βάλουμε στο ενυδρείο μας ώστε να προσαρμόσουμε τις παραμέτρους αυτές.

Για το τι είναι Ph και πως το μεταβάλλουμε περιγράφεται στο άρθρο: "Τι είναι το pH και πώς επηρεάζει τα ψαρια μας;"
ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ;
Κατ' αρχήν μετρήσεις παίρνουμε κατά την διάρκεια κάποιων διαδικασιών ή αλλαγών στο ενυδρείο.
Κατά την διαδικασία στρωσίματος του ενυδρείου οι μετρήσεις για αμμωνία, ΝΟ2 & ΝΟ3 είναι πολύ συχνές. Επίσης όταν αλλάζουμε την διακόσμηση και γίνεται ανατάραξη του υποστρώμματος υπάρχει περίπτωση να έχουμε αμμωνία. Αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά όπως π.χ. παράξενη συμπεριφορά ψαριών καλό είναι να κάνουμε ένα γύρο μετρήσεων.

Ενδεικτικά οι μετρήσεις ρουτίνας μπορεί να είναι ως εξής:
 • ΝΗ3/ΝΗ4, ΝΟ2 - Μία φορά τον μήνα ή ανά 2 μήνες
 • ΝΟ3 - Κάθε εβδομάδα, πριν από την αλλαγή νερού.
 • Ph - 2 φορές την εβδομάδα
 • GH & KH - 2 φορές την εβδομάδα

Τις μετρήσεις ρουτίνας είναι καλό να τις κάνουμε όταν το ενυδρείο είναι σε "ηρεμία". Αν π.χ. πάρουμε μετρήσεις αμέσως μετά από μία αλλαγή νερού ή αμέσως μετά την προσθήκη λιπασμάτων, οι μετρήσεις μπορεί να μην είναι ακριβείς. Αφήνουμε το ενυδρείο να "δουλέψει" το νερό να κυκλοφορήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μετά μετράμε.

Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Στα φυλλάδια που συνοδεύουν τα τεστ νερού, περιγράφεται ακριβώς η διαδικασία μέτρησης. Παρόλο που κάθε εταιρεία έχει μικρές διαφοροποιήσεις στον τρόπο, η γενική φιλοσοφία είναι η ίδια.


Κατά την διαδικασία μέτρησης με υγρά τεστ, χρησιμοποιούμε κάποιο φιαλίδιο ή δοκιμαστικό σωλήνα (ανάλογα την εταιρεία) όπου τοποθετούμε κάποια συγκεκριμένη ποσότητα νερού από το νερό του ενυδρείου μας. Η ποσότητα αυτή εξαρτάται από τον κατασκευαστή, σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για μερικά ml.
Στην συνέχεια ρίχνουμε στο νερό μερικές σταγόνες από καταλύτες που περιέχονται στις συσκευασίες. Το χρώμα του νερού αλλάζει ανάλογα την τιμή της παραμέτρου που μετράμε. Τέλος, συγκρίνουμε το χρώμα του νερού με κάποιον πίνακα-χρωματολόγιο που περιλαμβάνεται στο τεστ. Ανάλογα το χρώμα έχουμε και την ένδειξη για την τιμή της παραμέτρου. Οι τιμές για αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά είναι σε mg/Lt
Στην περίπτωση μέτρησης της γενικής (GH) & ανθρακικής (ΚΗ) σκληρότητας δεν υπάρχει κάποιο χρωματολόγιο. Σε αυτά τα τεστ ρίχνουμε σταγόνες από τον καταλύτη. Η τιμή της σκληρότητας (που μετράται σε γερμανικούς βαθμούς dGH & dKH) είναι ίση με τον αριθμό των σταγόνων που χρειάστηκε μέχρι να αλλάξει χρώμα το νερό.Προσέξτε ιδιαίτερα να:


1. Ακολουθείτε πιστά τις δοσολογίες. Σκεφτείτε οτι όταν μιλάμε για δείγματα της τάξεως των 5ml ή 10ml, ακόμη και μία μικρή απόκλιση στην δοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος ενδείξεις.

2. Ο δοκιμαστικός σωλήνας που θα χρησιμοποιηθεί για την μέτρηση θα πρέπει πρώτα να ξεπλυθεί καλά με το ίδιο νερό που σκοπεύουμε να μετρήσουμε.

3. Να γίνεται καλή ανάμειξη των συστατικών

4. Μετά το τέλος του τεστ ξεπλένουμε καλά τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν με απιονισμένο ή νερό αντίστροφης ώσμωσης. Αυτό είναι σημαντικό ειδικά όταν έχουμε πολύ σκληρό νερό στην βρύση, δηλαδή νερό με πολλά άλατα, τα οποία θα παραμείνουν στον δοκιμαστικό σωλήνα όταν το νερό από το πλύσιμο στεγνώσει.

Ακολουθούν, ενδεικτικά, χρωματολόγια από διάφορες εταιρείες για μετρήσεις ΝΗ3/ΝΗ4, ΝΟ2, ΝΟ3 & Ph.
ΧΡΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΜΜΩΝΙΑΣ

              ΧΡΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΝΟ2

          ΧΡΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΝΟ3

               


ΧΡΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ Ph

               
Να έχετε υπόψιν σας ότι τα τεστ νερού έχουν ημερομηνία λήξεως. Είναι καλό, κατά την αγορά, να ελέγχουμε την ημερομηνία αυτή για να δούμε εάν έχουμε μεγάλο χρονικό διάστημα στην διάθεση μας. Το υγρά τεστ δεν είναι κάτι που θα καταναλωθεί σε μερικούς μήνες. Για παράδειγμα, ένα τεστ αμμωνίας της SERA είναι για 100 μετρήσεις. Αν υποθέσουμε ότι κατά την διαρκεια του στρωσίματος θα κάνουμε 10-15 μετρήσεις και στην συνέχεια 1 ανά μήνα τότε το τεστ αυτό θα μας πάει για μερικά χρόνια.
Οδηγίες χρήσεως και σημαντικές πληροφορίες για τα βασικά τεστ νερού της API (και για τις ημερομηνίες λήξεως) στο πολύ ωραίο άρθρο του Delta66.

Υπάρχουν επίσης ένα πλήθος ακόμη τεστ για το ενυδρείο μας. Ανάλογα την περίπτωση πρέπει να προμηθευτούμε επιπλέον τεστ.
Για κάποιον που διατηρεί ένα high tech φυτεμένο, η επιπλέον αγορά τεστ για φωσφορικά (PO4) και σίδηρο (Fe) επιβάλλεται.


Οι μετρήσεις νερού δεν είναι και το πιό διασκεδαστικό πράγμα που κάνουμε στο ενυδρείο. Είναι όμως ένα από τα πιό σημαντικά.
Αφιερώστε λίγο χρόνο και ξοδέψτε κάποια ευρώ παραπάνω. Το αξίζουν τα ψάρια σας.


« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 21, 2016, 11:49:51 μμ από giannisaek »
Shit Happens! Daniel        Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.   

Συνδεδεμένος gregog7

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6509
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 03, 2013, 09:21:56 μμ »
Εξαιρετικός και κατανοητός όπως πάντα... clapp clapp
Γρηγόρης.


Αποσυνδεδεμένος Βασω

 • Moderator Aqua Force
 • Platinum member
 • ******
 • Μηνύματα: 3495
 • Τόπος Διαμονής: θεσσαλονικη
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 03, 2013, 10:03:32 μμ »
η πειρα τι λεει,ποια εταιρεια ειναι η ποιο αξιόπιστη?

Αποσυνδεδεμένος glazar

 • Administrator
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 7183
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονικη
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 03, 2013, 10:13:34 μμ »
Η πειρα λεει πως μπορεις να μην αγορασεις κανενα απο αυτα και να εχεις ενα ωραιο και απλο ενυδρειο. Χωρις αγχος και υπερκαταναλωση. :) :)
Γιώργος,

Αποσυνδεδεμένος LeeHook

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6447
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Ντεπώ
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 03, 2013, 10:25:19 μμ »
η πειρα τι λεει,ποια εταιρεια ειναι η ποιο αξιόπιστη?

Εγώ ξεκίνησα με SERA. Μετά άκουσα όλοι να μιλάνε για API. πήρα κανα δυό τεστ API. Μετά άκουσα καλά λόγια για την SALIFERT. Πήγα και πήρα και κανά δυό από αυτά.
Στα SALIFERT μου βγήκαν τα μάτια. Ελάχιστες διαφορές έχουν τα χρώματα μεταξύ τους. Ειδικά στο φόσφωρο και σίδηρο όπως και στα ΝΟ3.

Από κει και πέρα για να πούμε ότι μία εταιρεία είναι σίγουρα καλύτερη από μία άλλη πρέπει να γίνει δοκιμή των τεστ σε εργαστήριο για να γίνει σύγκριση των αποτελεσμάτων με τιμές εργαστηρίου.
Εγώ λέω ότι οποιαδήποτε γνωστή εταιρεία είναι εγγύηση.

Η πειρα λεει πως μπορεις να μην αγορασεις κανενα απο αυτα και να εχεις ενα ωραιο και απλο ενυδρειο. Χωρις αγχος και υπερκαταναλωση. :) :)
Ναι αλλά μέχρι να αποκτήσεις την εμπειρία αυτή που χρειάζεται θα έχεις θάψει μερικές δεκάδες ψάρια λόγω αμμωνίας
Shit Happens! Daniel        Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.   

Αποσυνδεδεμένος glazar

 • Administrator
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 7183
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονικη
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #5 στις: Οκτώβριος 03, 2013, 11:43:58 μμ »
Εαν ακολουθησεις καποιους κανονες δεν χανεις ψαρια απο αμμωνια. Ποτε δεν ειχα τεστ για αμμωνια. Αν και παντα ξεκιναω τα ενυδρεια

με βακτηρια, χωρις μπολι, ενω πολλοι δεν τα προτεινουν.

Εαν εχεις την υπομονη γλυτωνεις θανατους ψαριων ;)
Γιώργος,

Συνδεδεμένος delta66

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 1727
 • Τόπος Διαμονής: Αθηνα
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #6 στις: Οκτώβριος 04, 2013, 12:28:04 πμ »
Ευγε.
Ωραιο αρθρο για τους νεους.

Η αποψη μου ειναι οτι τουλαχιστον ολοι οι νεοι (και μεχρι να γινουν εμπειροι) πρεπει να μετρανε.

Διαφωνω λιγο εδω: "Για τα νιτρικά άλατα μετρήσεις της τάξεως των 10-30mg/Lt είναι φυσιολογικές".
Για τα ψαρια η καλυτερη τμη ειναι το ΜΗΔΕΝ και στα νιτρικα.
Αν εχουμε φυτα θα δυσκολευτουν χωρις νιτρικα, οποτε πιστευω οτι και 10 να ειναι, καλα θα ειναι και για τους δυο.
Ιδιως σε νεαρα ψαρια που θελουμε να γινουν θηρια σε μεγεθος και υγεια, και το 10 πολυ ειναι.

Επισης στο "ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ"
Οι μετρησεις ρουτινας πρεπει να γινονται πριν την αλλαγη νερου, για να τσεκρουμε το νερο στη χειροτερη του κατασταση.
Μετα την αλλαγη κανουμε μετρησεις μονο αν θελουμε να δουμε ...τι καταφεραμε με την αλλαγη.
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται οικονομικα απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το aqua4fun που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.

Αποσυνδεδεμένος Nikos+Ria

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 1427
 • Νικος και Ρια....με τρελλα για τα ενυδρεια!!!
 • Εμπειρία: αρχαριος
 • Τόπος Διαμονής: θεσσαλονικη
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #7 στις: Οκτώβριος 04, 2013, 01:31:12 μμ »
εισαι μεγας δασκαλος τελικα Δανιηλ!!!!!! clapp clapp clapp
για αλλη μια φορα μπραβο!!!!
θελω να γεμισω ολο το σπιτι με ενυδρεια....μπορω???

Αποσυνδεδεμένος Manos_SKG

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 2360
 • Τα ενυδρεία μου: 115λ Eheim ζωοτόκα
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Πανόραμα
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #8 στις: Οκτώβριος 04, 2013, 01:38:39 μμ »
4. Μετά το τέλος του τεστ ξεπλένουμε καλά τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν με απιονισμένο ή νερό αντίστροφης όσμωσης. Αυτό είναι σημαντικό ειδικά όταν έχουμε πολύ σκληρό νερό στην βρύση, δηλαδή νερό με πολλά άλατα, τα οποία θα παραμείνουν στον δοκιμαστικό σωλήνα όταν το νερό από το πλύσιμο στεγνώσει.

Χμμμ ρε μάγκες γι αυτό λέτε να νομίζω ότι έχω ΡΗ 1000 ???  Ποτέ δεν το έκανα αυτό  :D :D 

Αν και δεν νομίζω να φταίει κάτι τέτοιο κάτσε να ξεπλύνω κανένα σωληνάκι με απιονισμένο νεράκι και να το σκουπίσω καλά καλά με μπατονέτα μπας και όντως παίζει κάτι τέτοιο ;).

Αποσυνδεδεμένος Giovanni

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 12427
 • Αλατιάζω...
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #9 στις: Οκτώβριος 04, 2013, 01:49:11 μμ »
Παιζει κ παιζει πολυ δυνατά Μανο... την εχω πατησει με μέτρηση που ο σωληνας δεν ηταν καθαρος.

It's better to live one day like a lion,than a whole life like a sheep.

Αποσυνδεδεμένος bokostas

 • Aqua Moderatοr
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 16969
  • Διαγωνισμός aquascaping:
 • Εμπειρία: σε σούβλες, σχάρες, τηγανιές...
 • Τα ενυδρεία μου: 6 μποστάνια + 1 ριφάκι
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Καλαμαριά
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #10 στις: Οκτώβριος 04, 2013, 03:23:07 μμ »
Πολύ χρήσιμο το άρθρο Δανιήλ, θεωρώ κι εγώ ότι τα τεστάκια πρέπει να είναι από τις πρώτες αγορές μας
και ειδικά του αρχάριου. Αλλά και σε κάθε νέο ενυδρείο, 2 τρόποι υπάρχουν να διαπιστώσεις αν έστρωσε:
Ο ένας είναι οι μετρήσεις των παραμέτρων και ο άλλος να μετράς πτώματα.

Δυστυχώς η αμμωνία, τα νιτρώδη αλλά και τα πολλά νιτρικά είναι δηλητήρια άχρωμα και άοσμα που αν
δεν τα εντοπίσεις κάνοντας τεστ, θα χάσεις ψάρια ή -στην καλύτερη περίπτωση- θα δεις κόκκινα βράγχια
και συμπεριφορές ήδη επηρεασμένων και ίσως ετοιμοθάνατων ζωντανών. Και τότε είναι αργά.

Αλλά και τα τεστ για ρΗ και σκληρότητες, νομίζω ότι πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα αν
θέλουμε να εξασφαλίσουμε σωστές και -το κυριότερο- σταθερές παραμέτρους διαβίωσης των οργανισμών
που φιλοξενούμε στα ενυδρεία μας.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 04, 2013, 03:23:59 μμ από bokostas »
 

Αποσυνδεδεμένος tsala

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 4144
 • Εμπειρία: ?????
 • Τα ενυδρεία μου: 360ltr χρυσόψαρα, 220ltr χρυσόψαρα
 • Τόπος Διαμονής: Δράμα - Βέροια
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #11 στις: Οκτώβριος 05, 2013, 12:21:37 μμ »
Συγχαρητήρια Δαιηλ!  Πολυ χρησιμο αρθρο!  thubsup

Αποσυνδεδεμένος LeeHook

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6447
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Ντεπώ
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #12 στις: Νοέμβριος 07, 2014, 06:33:59 μμ »
Και ένα βίντεο για την χρήση των τεστ νερού (ΝΗ3/ΝΗ4, ΝΟ2, ΝΟ3, Ph) που ετοίμασε ο συνχομπίστας gemen
Σε ευχαριστούμε πολύ!!

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=UzwFxypdPuU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=UzwFxypdPuU</a>
Shit Happens! Daniel        Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.   

Αποσυνδεδεμένος zipo

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 2146
 • Εμπειρία: από 28-10-09
 • Τα ενυδρεία μου: 180L Malawi + Γεννήστρες
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη/Καλαμαριά
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #13 στις: Νοέμβριος 07, 2014, 09:27:17 μμ »
 greatup greatup greatup

Αποσυνδεδεμένος bokostas

 • Aqua Moderatοr
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 16969
  • Διαγωνισμός aquascaping:
 • Εμπειρία: σε σούβλες, σχάρες, τηγανιές...
 • Τα ενυδρεία μου: 6 μποστάνια + 1 ριφάκι
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Καλαμαριά
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #14 στις: Νοέμβριος 08, 2014, 07:15:58 πμ »
Πολύ καλό το βίντεο, σε ευχαριστούμε Γιώργο. greatup
 

Αποσυνδεδεμένος theoxaris90

 • Silver member
 • ***
 • Μηνύματα: 316
 • Τα ενυδρεία μου: 2 ενυδρεία με γκαμπακια ,ένα γαριδαδικο και 1 με κιχλιδες !
 • Τόπος Διαμονής: βολος
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #15 στις: Ιανουάριος 20, 2015, 03:52:09 πμ »
ποια υγρά τεστ θεωρείται ποιο αξιόπιστα?

Συνδεδεμένος maikl

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 4665
 • Τα ενυδρεία μου: 460,430,400,210,200, 125,125,125,120,90
 • Τόπος Διαμονής: Βεροια
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #16 στις: Ιανουάριος 20, 2015, 06:30:21 πμ »
  Προτιμησε τα τεστ της API (στα συν τους ειναι κι η μικροτερη διαβαθμιση των τεστ σκληροτητων που εχουν- αρα πιο μεγαλη ακριβεια) στα χρονια που ασχολουμε με τα ενυδρεια ποτε δεν ακουσα να υπηρξαν προβληματα.π.χ καποια προβληματακια παλιοτερα ειχαν αυτα της sera.
 Απλα να δεις τις ημερομηνιες παραγωγης τους μην εναι παλια. ;)
2μετρο για τα common-comet-shubunkin, 1.5 για τις funcy ποικιλιες

ρΕβανί ή ρΑβανί..στο στομάχι η ορθογραφία χάνετε:)

Αποσυνδεδεμένος LeeHook

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6447
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Ντεπώ
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #17 στις: Ιανουάριος 20, 2015, 09:42:37 πμ »
Όλα τα τεστ από τις γνωστές εταιείες είναι λίγο-πολύ καλά. Δεν πιστεύω πως υπάρχει τεστ π.χ. αμμωνίας που αντί για πράσινο θα δείξει κίτρινο.
Δεν χρειαζόμαστε και την απόλυτη ακρίβεια που ίσως απαιτείται σε ένα θαλασσινό.
Shit Happens! Daniel        Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.   

Αποσυνδεδεμένος Lth

 • Gold member
 • ****
 • Μηνύματα: 747
 • Εμπειρία: Το παλευω!
 • Τα ενυδρεία μου: 700λιτρα+300λιτρα σαμπ+40 λιτρα aquaponic..+160 Λιτρα βιοτοπικό Νέας Γουινέας +20 λιτρα σαμπάκι
 • Τόπος Διαμονής: Αθήνα
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #18 στις: Ιανουάριος 20, 2015, 10:58:13 πμ »
Το Video κανει την διαφορα...Το θεμα πολυ καλο.. sevasmos
Λουκάς

Αποσυνδεδεμένος DimitrAnest

 • Member
 • *
 • Μηνύματα: 29
 • Τα ενυδρεία μου: 350L, 140L, 80L, 60L, 40L.
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη, Πυλαία.
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #19 στις: Απρίλιος 28, 2015, 01:14:24 μμ »
Γεια σας! Είμαι καινούριος στο hobby και στην παρέα σας και έχω κάποιες απορίες σχετικά με τις μετρήσεις μου με τα Aquili tests. Τα αποτελέσματα είναι:
GH - 8
KH - 7
PH - 8???
Είναι πιθανός τέτοιος συνδιασμός;
Οι προηγούμενες μετρήσεις ήταν Gh - 14, Kh - 12 και Ph - 7.5.
Προσπάθησα για σταδιακή μείωση της σκληρότητας προσθέτοντας νερό αντίστροφης όσμωσης σε διάστημα πάνω από 3 εβδομάδες. Ενδιάμεσα μετρούσα μόνο το Gh και μία μέτρηση της Ph ήταν 7.0
Επίσης άρχισε να διαλύεται η Βαλισνέρια. Μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση της σκληρότητας;
« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 28, 2015, 01:17:17 μμ από DimitrAnest »

Αποσυνδεδεμένος LeeHook

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6447
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Ντεπώ
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #20 στις: Απρίλιος 28, 2015, 09:04:23 μμ »
Η βαλισνέρια μπορεί να προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
Οι τιμές, αν και το Ph είναι ανεβασμένο, είναι φυσιολογικές αφού έβαλες νερό ΑΟ. Το ότι το Ph βρίσκεται τόσο ψηλά μπορεί να οφείλεται σε μεγάλη ανατάραξη της επιφάνειας ή σε αεραντλία που μπορεί να έχεις μέσα στο ενυδρείο (έχεις; ).
Φυσικά πάντα υπάρχει και η περίπτωση να μην είναι σωστές οι μετρήσεις. Τα τεστ πόσο καιρό τα έχεις; Μήπως έχουν λήξει;
Shit Happens! Daniel        Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.   

Αποσυνδεδεμένος DimitrAnest

 • Member
 • *
 • Μηνύματα: 29
 • Τα ενυδρεία μου: 350L, 140L, 80L, 60L, 40L.
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη, Πυλαία.
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #21 στις: Απρίλιος 28, 2015, 10:14:58 μμ »
Τα τεστ τα πήρα πριν 1 μήνα. Καλά που δεν τα πέταξα :-) Έχεις δίκαιο. Η μόνη διαφορά ήταν που έβαλα πιό δυνατά την αεραντλία. Άρα η μετρήσεις είναι σωστές. Σ'ευχαριστώ!

Αποσυνδεδεμένος DIMITRISVAR

 • Gold member
 • ****
 • Μηνύματα: 888
 • Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς!
 • Εμπειρία: Τα βασικά
 • Τα ενυδρεία μου: 96L, 140L, 60L
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονικη-Θερμη
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #22 στις: Νοέμβριος 11, 2015, 02:23:02 μμ »
Καλησπερα παιδια!Εγω ψαχνομαι για τεστ γλυκου νερου απλα βλεπω διαφορα!Λεω να παρω για αρχη της api και επειδει ειμαι ασχετος τελειως,αλλο τεστ ειναι για το ph και αλλο για αμμωνια και τετοια?Ψαρια δεν εχω ακομα μεσα,ειμαι στον ενα μηνα στρωσιματος αυτη τη στιγμη...
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 11, 2015, 02:23:53 μμ από DIMITRISVAR »

Αποσυνδεδεμένος QS-Plan

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 6799
 • 希臘
 • Τα ενυδρεία μου: Cichlid lover
 • Τόπος Διαμονής: Πολίτης του κόσμου εν Θεσσαλονίκη
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #23 στις: Νοέμβριος 11, 2015, 02:26:01 μμ »
ναι, μια πολύ πιο οικονομική πρόταση είναι το τεστ κιτ της ΑΡΙ http://www.petsupermarket.gr/7854/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/api-freshwater-master-test-kit.html
« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 11, 2015, 02:26:13 μμ από QS-Plan »
Εμπειρία δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει. Είναι αυτό που κάνεις σε σχέση με αυτό που σου συμβαίνει.

Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που ακούει Πλούταρχο, αντί να διαβάζει Πλούταρχο...

''Απαιδευσία πάντων παθών μήτηρ'' - Πυθαγορας

«Είχαμε στα χέρια μας χρυσάφι και το μετατρέψαμε σε σκ@τ@, για να μοιάζει με την καθημερινότητά μας σε τούτη την πεθαμένη χώρα»

Visita Interiora Terrae, Rectificandoque, Invenies Occultum Lapidem

Αποσυνδεδεμένος DIMITRISVAR

 • Gold member
 • ****
 • Μηνύματα: 888
 • Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς!
 • Εμπειρία: Τα βασικά
 • Τα ενυδρεία μου: 96L, 140L, 60L
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονικη-Θερμη
Η πρώτη αγορά για έναν χομπίστα - ΤΕΣΤ ΝΕΡΟΥ
« Απάντηση #24 στις: Νοέμβριος 11, 2015, 02:37:32 μμ »
Δηλαδη αγοραζοντας αυτο θα ελεγχω τα παντα και ph,αμμωνια,και τα αλλα...!Σωστα καταλαβα?
Σ'ευχαριστω πολυ!

 

Powered by EzPortal