ΑποστολέαςΘέμα: Αλγες -φοβος του θαλασσινου ενυδρειου  (Αναγνώστηκε 6003 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ina

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 4413
 • Εμπειρία: Κάτι λίγα 😂
 • Τόπος Διαμονής: θεσ/νικη Εύοσμος
Αλγες -φοβος του θαλασσινου ενυδρειου
« στις: Σεπτέμβριος 08, 2013, 11:46:33 μμ »
1)Διατομική άλγηΌπως σε όλα τα νεοστημένα ενυδρεία γλυκού η αλμυρού νερού, η διατομική άλγη κάνει την εμφάνιση της. Μοιάζει με καφέ σκόνη που καλύπτει την κάθε επιφάνεια του ενυδρείου μας (βράχο, τζάμια, ακόμη και αραγωνιτη ...), μπορεί να κάνει την εμφάνιση της μετά από μια εβδομάδα λειτουργιάς του συστήματος και συνήθως φεύγει μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος του ενυδρείου μετά το στρώσιμο. Επειδή η διατομική άλγη τρέφεται με διαθέσιμα πυριτικά άλατα, παραμένει στο σύστημα πάντοτε οπότε με την εισαγωγή επιπλέον καινούργιου αραγωνιτη, βράχου η ακόμη και κάποιου πλαστικού αντικειμένου μπορεί να κάνει ξανά την εμφάνιση της. Μετά η εξέλιξη της εξαρτάται από το πόσο ώριμο είναι το σύστημα, ώστε να την αποβάλει γρήγορα.
Αφαίρεση-
Η διατομική σε σχέση με άλλου είδους άλγες είναι πολύ εύκολη στην αφαίρεση καθώς μπορεί να την "σκουπίσουμε" με μια σπάτουλα η σφουγγάρι από τις λείες επιφάνειες όπως τα τζάμια και από τον βράχο κατά την αλλαγή με την μέθοδο της αναρρόφησης, ή με μια οδοντόβουρτσα σε πιο δύσκολα σημεία.

2)Red Slime, Cyano, Cyanobacteria-κυανοβακτηρίo."Κυανό"- όπως  κοινώς αναφέρεται είναι ένα ή περισσότερα είδη cyanobatceria. Εμφανίζεται συνήθως σε κάθε ενυδρείο και προκαλείται ή ενθαρρύνεται από μια σειρά από λόγους, όπως οι εξής:
Διαθέσιμες θρεπτικές ουσίες - Ειδικά φωσφορικά άλατα και σιδήρου σε αυτή την περίπτωση.
Χαμηλή ροή / Dead Zone - το κυανό προτιμά και αυξάνεται σε περιοχές με χαμηλή ροή.
Θερμότερο νερό - το κυανό τείνει να αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς σε θερμότερο νερό από ό,τι σε ψυχρό.
Χαμηλή αλκαλικότητα - Αν και δεν είναι η αιτία, η υψηλότερη αλκαλικότητα τείνει να αποθαρρύνει την ανάπτυξη του κυανοβακτήριου.
Πιθανή  αιτία -"μολυσμένο" νερό όπως το νερό βρύσης, που έχει θρεπτικές ουσίες.
Αφαίρεση:σκουπίζετε τα τζαμια, με οδοντόβουρτσα αφαιρείται από τον βράχο και από τον αραγωνιτη με σύστημα αναρρόφησης. Χρησιμοποιήστε ένα αντιδραστήρα phosban, ή σε κόκκους αντιφωσφορο  σιδήρου για να απομακρυνθεί η περίσσεια φωσφορικών αλάτων στο σύστημα. Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν μείνει πολλές συσσωρευμένες τροφές που είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε φωσφορικά. Αν ταΐζετε ζωντανή ή κατεψυγμένη τροφή, τότε κάντε μια παύση μέχρι να θέσετε την κατάσταση υπό έλεγχο.

3)Green Film Algae, Film AlgaeΕίναι αρκετά κοινή σε ενυδρεία όλων των ηλικιών και τείνει να είναι συνέχεια παρούσα σε κάποιο βαθμό. Μοιάζει με ένα γλοιώδες φιλμ που καλύπτει τις επιφάνειες. Ελέγχουμε τα φωσφορικά και νιτρικά, καθώς αυτά ευθύνονται για την ανάπτυξη της άλγης αυτής.

4)Green Hair AlgaeGreen Algae -τριχωτη άλγη ή "GHA" είναι πραγματικά ένας ευρύς όρος που καλύπτει εκατοντάδες είδη των πράσινων νηματοειδή φυκιών. Μοιάζει με κλωστούλες και είναι πολύ μαλακή στην υφή.
Γιατί εμφανίζεται - Συνήθως φταίει μια υπέρβαση των διαθέσιμων θρεπτικών ουσιών, ιδίως τα φωσφορικά και νιτρικά άλατα. Πολλές φορές ευθύνεται το σίδηρο και το κάλιο  όταν είναι πάνω από επιτρεπτά όρια. Παλαιότεροι λαμπτήρες τείνουν να παρασύρουν το φάσμα του φωτός προς το κόκκινο, και να τροφοδοτούν την ανάπτυξη της άλγης. Για αυτό αντικαθιστούμε έγκαιρα τους παλιούς λαμπτήρες.
Αφαίρεση -  μπορεί να τραβηχτεί εύκολα με το χέρι η μια οδοντόβουρτσα.

5) Lobophora


Καφέ ημιάκαμπτα αλλά ολισθηρά μακροφύκη. Συχνά συγχέεται με αναπτυγμένη κοραλλίνη που επιθυμεί ο κάθε χομπίστας στο ενυδρείο του. Μπορεί να μοιάζει στο σχήμα σαν πιατάκι και μπορεί να έχει πιο κυματοειδές σχήμα. Η αφαίρεση της αλγης αυτής αν διαγνωστεί έγκαιρα είναι μονόδρομος - αφαίρεση του βράχου αν βρίσκεται σε αυτόν, καθώς αν αναπτυχθεί πολύ είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθεί εξολοκλήρου επειδή οι ρίζες εισχωρούν βαθειά μέσα στον βράχο.

6)Dinoflagellates-δινομαστιγοφόρα.Αυτό το είδος αλγης είναι αρκετά επιθετικό. Μοιάζει με καφέ μύξα με παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα. Μπορεί να μεγαλώνει είτε στην άμμο είτε στον βραχο. Εξαιτίας αυτής της αλγης που εξαπλώνεται σχεδόν σε όλο το σύστημα και αντιμετωπίζεται εξαιρετικά δυσκολα, πολλοι χομπίστες έχουν διαλύσει στην κυριολεξία τα ενυδρεία τους.
Αφαίρεση- αφαιρούμε τον βράχο και τον βράζουμε για αρκετή ώρα σε νερό τρίβοντάς τον στο μεταξύ με μια οδοντόβουρτσα. Μετά τον αφήνουμε για αρκετές ήμερες στον ήλιο και ξανατριβουμε με μια σκληρή βούρτσα για να φύγουν τυχόν υπολείμματα ξέρα. Εν συντομία νεκρώνουμε τον βράχο. Τι άλλο μπορούμε να κανουμε?- αυξάνουμε το skimming. Κάποιοι είχαν επιτυχία με την αύξηση του pH και αλκαλικότητας , αλλά αν το κάνετε, να το κάνετε με προσοχή.

7)Calothrix- Αυτά τα είδη των κυανό εμφανίζονται συχνά ως ένα ελαφρύ γλοιώδες αλλά τριχωτό χαλί με παγιδευμένες φυσαλίδες αερα. Η Calothrix είναι ένα είδος μπλε πράσινης άλγης που μοιάζει πολύ με Dinoflagellates. Τις έχουμε δίπλα-δίπλα στον οδηγό για να σας βοηθήσει να διακρίνετε την διαφορά μεταξύ των δύο. Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι ίδιοι. Ελέγξτε τα φωσφορικά και ίσως έχετε κάποιο πρόβλημα νιτρικών. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο ζωντανό βράχο για να ενισχύσετε το σύστημά σας αφού φυσικά αφαιρέσετε και καθαρίσετε όλα τα σημεία που υπάρχει η άλγη αυτή.

8)Gelidium, Red Wiry Turf AlgaeΕίναι μια δύσκολη επίσης άλγη που όμως είναι πιο εύκολη στην αναγνώριση. Μοιάζει με κόκκινες τριχούλες που σχηματίζουν ένα πλεγμα. Η κοινή ονομασία της είναι  Red Algae Turf, ή Red Wiry άλγη.
Αφαίρεση - Δύσκολη. Οι τριχούλες αυτές είναι ιδιαίτερα  εύθραυστες και σέρνονται κατά μήκος του βράχου. Είναι πιο δύσκολο να τα αφαιρέσει κανείς με το χέρι επειδή κόβονται. Κάντε το καλύτερο που μπορείτε. Μην χρησιμοποιείτε την οδοντόβουρτσα, επειδή θα το αποσπάσει και θα εξαπλωθεί.

9)LyngbyaΣυχνά έχει ένα κοκκινωπό-καφέ χρώμα, η Lyngbya spp. Είναι ένα είδος των κυανοβακτηρίων. Μοιάζει με την τριχωτή αλγη αλλα είναι νηματοειδής και όχι γλοιώδης. Μετακινείται εύκολα από το βράχο, δεν έχει ευδιάκριτη δομή της ρίζας και μεγαλώνει γρήγορα. Η Lyngbya  φαίνεται να μεγαλώνει πολύ γρήγορα σε θερμότερες δεξαμενές.

10)Cotton Candy AlgaeΗ άλγη αυτή συνήθως έχει χρώμα ελαφρύ ροζ και αποτελείται στην ουσία, αν την κοιτάξουμε με μεγαλύτερη προσοχή, από πολλά μεμονωμένα φυτά που σχηματίζουν στο σύνολο μια μαζα. Το απεικονιζόμενο δείγμα έχει αρκετά καλή εμφάνιση,
 (συνήθως δεν έχει μια τέτοια αισθητική), και έχει χρώμα  θαμπό κόκκινο ή κοκκινωπό καφέ. Αυτή η άλγη δεν είναι ιδιαίτερα συχνή, αλλά έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται ταχέως από πολύ μικρά δείγματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το κάλο βέβαια είναι ότι αφαιρείται με το χέρι πολύ εύκολα και δεν "ριζώνει" πουθενά.

11)Caulerpa Racemosa, Grape CaulerpaΓενικά χαρακτηρίζεται ως πολύ επίμονη άλγη. Έχει όψη σταφυλιού και πολύ πλούσιο ριζικό σύστημα που καθιστά δύσκολη την αφαίρεση και την εξάλειψη της αλγης. πιθανή αιτία είναι η αύξηση των νιτρικών στο ενυδρείο σας. Αφαιρείται εύκολα με το χέρι το εξωτερικό της κομμάτι, ενώ οι ρίζες παραμένουν στον βράχο.


Bubble algae

Οι τέσσερις κύριες μορφές της πράσινης αλγης Bubble (Chlorophyta) αρκετά συχνά εμφανιζονται
σε ενυδρεία υφάλου και είναι:

Valonia,


Ventricaria (συνήθως ventricosa),


Dictyospheria, ή Dichtyospheria


BryopsisΟ λόγος που καταλήγουν στο ενυδρείο είναι επειδή εισάγονται μαζί με τον βράχο και ίσως τον
πρώτο καιρό (μερικές φορές έχει εμφανιστεί και σε ενυδρεία πάνω από 1 χρονών) να μην
φαίνονται, αλλα οι σπόροι υπάρχουν και κάποια στιγμή οι αλγες θα κάνουν την εμφάνισή
τους. Μερικές φορές η άλγη παραμένει εν αναμονή για την ποιότητα του νερού και το φωτισμό,
μέχρι να γίνουν  ευνοϊκά για την ανάπτυξή της. Όταν συμβαίνει αυτό, ξαφνικά η άλγη θα
αρχίσει να αυξάνεται και γίνεται ορατή από τον χομπίστα. Για παράδειγμα, όταν το φάσμα του
φωτισμού μειώνεται και μαζεύει φως μήκους κύματος πιο κίτρινο και κόκκινο, η άλγη ξαφνικά
αρχίζει να αυξάνεται, επειδή αυτά τα δύο χρώματα βοηθούν την προώθηση της ανάπτυξης της
αλγης. Αυτό είναι γνωστό σε χομπίστες του γλυκού νερού που προσπαθούν να καλλιεργούν φυτά.
Πράγματι, χρησιμοποιούν αυτό το είδος του φωτισμού για την προώθηση της ανάπτυξης των φυτών
(το ραδιοφάσμα σε εκείνο το σημείο είναι συνήθως γύρω στους 3.300 - 3.500 βαθμούς Κέλβιν).Valonia Species Algae(Bubble  άλγη)
Την  Bubble  άλγη είναι αρκετά εύκολο να την αναγνωρίσουμε. Όπως μπορείτε να δείτε στην
φωτογραφία..
 

η άλγη αυτή αποτελείται από φούσκες/φυσαλίδες που ειναι προσκολλημένες στον
βραχο.Οι φυσαλίδες αυτές  μπορούν να είναι μάζες μικρών φυσαλίδων, ή μπορούν να είναι
πολλές μαζί σε πιο ενιαία μορφή, ή ακόμη και  σε μικρές ομάδες μεγαλύτερων  φυσαλίδων
με διάμετρο μέχρι και 3 εκατοστά. Η επιφάνεια της φυσαλίδας μπορεί να είναι λεία ή
τραχιά ανάλογα με τα συγκεκριμένα είδη.

Καλό ή κακό?
Αν και η αλήθεια είναι ότι μοιάζει με μικρά πράσινα μαργαριτάρια και η όψη της είναι αρκετά
συμπαθητική, μην σας ξεγελάει η εμφανιση - η άλγη αυτή είναι απο της πιο επιθετικές καθώς η
κάθε μια φυσαλίδα περιέχει χιλιάδες σπόρους που ανά πάσα στιγμή με το σπάσιμο της φούσκας
μπορεί να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε σημείο του ενυδρείου ή ακόμη χειρότερα να πάει παντού
μολύνοντας έτσι όλο το σύστημα.


τι να κάνω?
Μια λύση που φαίνεται να λειτουργεί είναι να βάλουμε στο ενυδρείο μας το καβούρι
Mithrax, Νάσο tang, Sailfin tangs (γενικώς ολα τα tangs), σαλιαρες, σαλιγκαρια τουρμπο, αστρεα, ερημιτες.
 

Αν δεν σας  φαίνεται να είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος
ελέγχου τότε υπάρχει και άλλη λύση, μπορούμε χειροκίνητα να την αφαιρέσουμε βάζοντας ένα
λάστιχο να ρουφάει νερό και ή με ένα αιχμηρό αντικείμενο ή ακόμη και με την άκρη του
λάστιχου να ξεριζώσουμε της φούσκες (αφαιρούνται εύκολα) και αυτές αμέσως απομακρύνονται μέσω του
λάστιχου έξω από το ενυδρείο. Καλό βεβαια θα ήταν να κάνατε την αφαίρεση έξω απο το
ενυδρειο, αλλα αν δεν μπορεί να βγει ο βράχος έξω, τότε ακολουθούμε την παραπάνω μέθοδο.

Dictyospheria AlgaeΗ Dictyospheria Algae  είναι άλγη σχετικά αργής ανάπτυξης σε σχέση με άλλου είδους άλγες. Μοιάζει με μικρές φυσαλίδες συσσωρευμένες σε ένα σημείο σε ακανόνιστο σχήμα. Μεγαλώνει πάνω στον βράχο σαν να θέλει να τον σκεπάσει. Παρόλο που η ανάπτυξη της χαρακτηρίζεται αργή, καλό είναι να ελέγχουμε την ανάπτυξή της καθώς οι φυσαλίδες είναι ιδιαίτερα μαλακές και σπάνε πολύ εύκολα, ακόμη και από την κυκλοφορία του νερού.


Ventricaria ventricosa Algae

έχει σχήμα σαν δάκρυ (μερικές φορές, αλλά όχι συχνά, στρογγυλό).

Σε σχέση με άλλες άλγες είναι η πιο επιθετική και η ανάπτυξή της είναι ραγδαία. Μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να καλύψει σχεδόν όλο το ενυδρείο σας. Ειναι αρκετά σκληρή στην αφή και το χρώμα της είναι αχνό πράσινο. Για αυτό πολλές φορές την μπερδεύουν με άλλου είδους άλγες. Όπως έγραψα παραπάνω επιβάλλεται η αφαίρεσή της όσο το δυνατόν γρηγορότερα - δλδ μόλις δείτε της πρώτες φουσκάλες.
Αν δεν μπορείτε να βγάλετε τον βράχο έξω από το νερό, που αυτό θα ήταν το ιδανικο και πρέπει η δουλιά σας να γίνει μέσα στο ενυδρείο, τότε για να την αφαιρέσετε την άλγη αυτή κάντε τα εξής -

Παίρνουμε την τσιμπίδα και πιάνουμε με αυτήν την φουσκάλα με πολύ μεγάλη προσοχή για να μην σπασει. Την κουνάμε απαλά αριστερά και δέξια μέχρι να χαλαρώσουν οι ρίζες και τότε η φουσκάλα θα βγει μονή της. Θέλει πολύ προσοχή!

Bryopsis


Η Bryopsis είναι από πολλές απόψεις παρόμοια με άλλες αλγες. Η μόνη διαφορά είναι η εμφάνιση και το χρώμα και σε σχέση με την παραπάνω άλγη η Bryopsis δεν είναι τόσο επιθετική και γενικώς ελέγχεται πολύ πιο εύκολα. Για την αφαίρεση της ακολουθείτε τα εξής- ή την αφαιρούμε κατά την αλλαγή τρίβοντας το λάστιχο πάνω στον βράχο και θα απομακρυνθεί μαζί με το νερό ή με το χέρι (φορώντας πάντα ένα γάντι) ή με κάποια χρήματα παραπάνω (κοντά στα 60 ευρώ) υπάρχουν στην αγορά μηχανήματα αφαίρεσης αλγης "Algae Mower" που κάνουν άψογη και εύκολη αφαίρεση της αλγης αυτής και όχι μόνο.
Το σωστο φυσικα ειναι να μπορεσουμε να αντιληφθουμε τους λογους για τους οποιους εμφανιζεται αλγη στα ενυδρεια μας και να δρασουμε πριν την εμφανιση της.
Ενας καλος τροπος ειναι η χημική φίλτρανσή του με αντιφώσφορο κυριως μεσα απο phosban reactors.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=fQdcL9x3x3A" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=fQdcL9x3x3A</a>
Καλύτερα να σε μισούν για αυτό που είσαι παρά να σαγαπουν για κάτι που δεν είσαι!

Αποσυνδεδεμένος clooyn

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 3525
Αλγες -φοβος του θαλασσινου ενυδρειου
« Απάντηση #1 στις: Σεπτέμβριος 09, 2013, 12:09:33 πμ »
Πολυ καλο και πολλα μπραβο :-*

Αποσυνδεδεμένος niknik

 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 1744
 • Εμπειρία: 8
 • Τα ενυδρεία μου: reef 550 με sump 180l
 • Τόπος Διαμονής: athina metamorfosi
Αλγες -φοβος του θαλασσινου ενυδρειου
« Απάντηση #2 στις: Σεπτέμβριος 09, 2013, 07:21:27 πμ »
πολλα μπραβο πολυ καλο clapp clapp clapp

Αποσυνδεδεμένος GEORGE33

 • Silver member
 • ***
 • Μηνύματα: 405
 • Εμπειρία: ΘΑ ΖΩ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΓΕΥΟΜΑΙ
 • Τα ενυδρεία μου: JUWEL RIO 180L AQUATLANTIS 55L
 • Τόπος Διαμονής: ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αλγες -φοβος του θαλασσινου ενυδρειου
« Απάντηση #3 στις: Σεπτέμβριος 09, 2013, 09:31:56 πμ »
παρα πολυ καλο αρθρο  clapp

Αποσυνδεδεμένος zipo

 • ModeratoR
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 2146
 • Εμπειρία: από 28-10-09
 • Τα ενυδρεία μου: 180L Malawi + Γεννήστρες
 • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη/Καλαμαριά
Αλγες -φοβος του θαλασσινου ενυδρειου
« Απάντηση #4 στις: Σεπτέμβριος 09, 2013, 02:04:42 μμ »
 thubsup thubsup thubsup

 

Powered by EzPortal