Forum > Αρχάριοι Θαλασσινού Νερού

Χρήση άνθρακα και αντιφώσφορου σε reef

(1/4) > >>

gregog7:
Άνθρακας και reefΤι είναι  o ενεργός άνθρακας

Ενεργός άνθρακας είναι μια μορφή του άνθρακα που έχει υποστεί επεξεργασία ώστε να είναι εξαιρετικά πορώδης και ως εκ τούτου να έχει μια πολύ μεγάλη περιοχή επιφάνειας διαθέσιμη για προσρόφηση ή για χημικές αντιδράσεις. Οι δύο πιο κοινές μορφές είναι η ασφαλτική και λιγνιτική βάση. Επίσης υπάρχει και μια άλλη μορφή που δεν είναι κατασκευασμένη από άνθρακα αλλά από κέλυφος καρύδας.
Ενεργός άνθρακας υπάρχει σε 3 μορφές: Κοκκώδης, σφαιρίδια και σκόνη. Η κοκκώδης και τα σφαιρίδια χρησιμοποιούνται συνηθέστερα σε ενυδρείο.
Τι προσφέρει ο ενεργός άνθρακας

Η χρήση του ενεργού άνθρακα στα θαλασσινά ενυδρεία είναι μια μορφή χημική φίλτρανσης. Μέσω απορρόφησης, απομακρύνει ενώσεις που δίνουν στο νερό του ενυδρείο μια κίτρινη απόχρωση, μερικά μεγάλα οργανικά μόρια, φάρμακα, χλώριο, ρύπους και τοξίνες, καθώς και πολλούς άλλους τύπους χημικών στοιχείων και ενώσεων από το νερό που ένα skimmer ή άλλο μέσο φιλτραρίσματος δεν μπορεί να αφαιρέσει.
Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να αφαιρέσει επίσης, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα που είναι σημαντικά για τα ψάρια, τα ασπόνδυλα και τα κοράλλια.Μέθοδοι χρήσης ενεργού άνθρακα.

Προκειμένου ο άνθρακας να είναι αποτελεσματικός, το νερό πρέπει να ρέει πάνω από ή διαμέσου του υλικού. Ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται σε ένα αριθμό συστημάτων φίλτρων ενυδρείου. Μπορεί να τοποθετηθεί σε εξωτερικό φίλτρο, σε ριάκτορα ή σε κάποιο θάλαμο του σαμπ που υπάρχει αρκετή ροή.
Η κύρια ανησυχία σχετικά με τη χρήση άνθρακα σε ένα σύστημα αλμυρού νερού είναι ότι αφαιρεί απαραίτητα ιχνοστοιχεία που απαιτούνται από τα ζώα του υφάλου, ιδιαίτερα τα κοράλλια. Υπάρχει  μια συνεχής διαμάχη μεταξύ χομπιστών για χρόνια, αν θα πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς ή μόνο όταν χρειάζεται ή ακόμα και καθόλου. Η τάση κλίνει προς τη χρήση άνθρακα, μόνο όταν υπάρχει πραγματικά λόγος χρήσης του, επειδή δεν είναι απαραίτητος για ένα υγιές σύστημα, ιδιαίτερα για ένα που έχει επαρκές skimmer.
Πόσο άνθρακα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο. Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιούνται οι ποσότητες που αναφέρουν οι εταιρείες στα σκευάσματα τους. Αλλά λόγω μάρκετινγκ και υπερκατανάλωσης πολλές φορές οι δοσολογίες δεν είναι οι ενδεδειγμένες. Για χρήση σε ριάκτορα μια καλή ποσότητα που έχει δουλέψει καλά σε αρκετά ενυδρεία είναι 1γρ ανά 4 λίτρα νερό. Για χρήση σε κάννιστρο ή σε κάλτσα στο σαμπ προσθέτουμε 1,5 με 2γρ ανά 4 λίτρα.Πόσο συχνά πρέπει  να αλλάζουμε τον άνθρακα.

Όπως και σε διάφορα άλλα χημικά υλικά, έτσι και ο άνθρακας μπορεί να απορροφήσει μια συγκεκριμένη ποσότητα μικρομοριακών ενώσεων και τοξινών. Πριν τον τοποθετήσουμε στο σύστημα, τον ξεπλένουμε αρκετά καλά με νερό. Ένα καλό διάστημα για αλλαγή είναι από 20 έως 30 ημέρες. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να δούμε κιτρίνισμα του νερού ή οσμές στο χώρο του ενυδρείου και μέσα στο διάστημα αυτό. Τότε ίσως χρειάζεται να αλλάξουμε πιο γρήγορα τον άνθρακα. Ακόμη και η διάρκεια των αλλαγών επηρεάζει, όταν αφήνουμε τον άνθρακα για αρκετό διάστημα χάνει την δραστικότητα του και αρχίζει αρκετές φορές να λειτουργεί σαν βιολογικό φίλτρο, με την αλλαγή του δημιουργείται ανισορροπία στο σύστημα. Επίσης σε ακραίες περιπτώσεις η απότομη αλλαγή μπορεί να καθαρίσει το νερό σε τέτοιο βαθμό που να στρεσάρει ή να κάψει τα κοράλλια από την απότομη έκθεσή τους σε δυνατό φωτισμό λόγω της διαύγειας του νερού.
Έτσι και η χρήση του ενεργού άνθρακα απαιτεί σύνεση, μετρήσεις και παρατήρηση, όπως και καθετί στα αγαπημένα μας ενυδρεία.Αντιφώσφορος

Ειναι ενα χημικο υλικο το οποιο μας βοηθαει στην εξαγωγη των φωσφορικων απο το ενυδρειο μας.
Σε ενα ενυδρειο υφαλου η χρηση του ειναι απαραιτητη.
Υπαρχουν δυο τυποι αντιφωσφορου,αυτος με βαση τον σίδηρο (GFO) , και αυτος με βαση το αλουμινιο.
Μια ακομη διαφορα τους ειναι η κοκκομετρια τους, χωρις να σημαινει οτι καποια ειναι καλυτερη.Οι ψιλές κοκκομετρίες χρησιμοποιούνται κυριως σε fluidized reactors,ενω οι πιο χοντρές κοκκομετριες μεσα σε καλτσα σε καποιο κάνιστρο ή σε media box διαφορων σκιμερ που το διαθέτουν (Deltec mce600).

Διάφορες κοκκομετρίες


Fluidized Reactor


Media box σε σκιμερ


Αντιφωσφορος αλουμινιουΠροκυται για ενα πολυ δραστικο χημικο υλικο με βαση του το αλουμινιο,οπου το χρησιμοπουμε κυριως για εκτακτες καταστασης με πολυ σοβαρα προβληματα αλγων στο ενυδρειο.Το συγκεκριμενο υλικο πρεπει να χρησιμοποιειτε ευλαβικα συμφωνα με τις οδηγιες χρησης της εταιριας,διοτι υπάρχει κύνδινος να "στεγνώσουμε" το ενυδρειο αποτομα απο φωσφορικα.Άλλος κυνδινος ειναι να "πετάξει" τα φωσφορικά που κατακράτησε εαν δεν τηρηθεί η συχνότητα αλλαγής του.Η χρηση του μπορει να γίνει μεσα σε καλτσα σε καποιο κανιστρο ή media box, για καλύτερα αποτελέσματα ομως σε καποιο ριακτορα fluidized.
Το πιό γνωστό προιον αντιφωσφόρου αλουμινιου ειναι αυτό της  Seachem - Phosguard.Για το συγκεκριμένο προιον το μέγιστο χρονικο οριο χρησιμοποιήσης ειναι 4 ημερες.Αντιφωσφορος Σιδηρου GFO (Granulated Ferric Oxide)Ειναι το πιο ευρέως διαδεδομένο χημικο υλικο φιλτρανσης αντιφωσφόρου.
H διακρεια αλλαγης του ειναι περιπου ανα ενα μηνα και ειναι λιγοτερο δραστικό απο τον αντιφωσφορο αλουμινιου.Αυτό δεν σημαινει οτι αυτο ειναι κακο... το αντίθετο μαλιστα.Κάνει πιο ελεχόμενη αφαιρεση των φωσφορικων απο το νερο μας με αποτέλεσμα το ενυδρείο μας να εχει μια πιο ομαλη αφαίρεση τους και μετάβαση σε ULNS ( Ultra Low Nutrient System) συστήματα.
Mεσα σε καλτσα χοντρόκοκκο υλικο σε καποιο κανιστρο θα κανει δίκαια την δουλεια του, μα ψιλόκοκκο σε καποιο fluidized reactor με καλή ανάδευση θα πάρετε το 100% της απόδοσης του.

Eνα βιντεο που εκανα παλαιοτερα με χρηση 2 fluidized σε σειρα με ανθρακα και αντιφωσφορο.

http://www.youtube.com/watch?v=sh7E4hVsnmA

Και στα δυο υλικά η δοσολογια πρέπει να τηρήται συμφωνα με τις οδηγιες του κατασκευαστή,εαν εχετε επωνυμο προιον ή 35γρ ανα 100 λιτρα νερου εαν χρησιμοποιειται χύμα υλικο - ειναι πολυ πιο φθηνο και το ιδιο αξιοπιστο-.

Υπαρχει και ενα υλικο το οποιο προτιμαται κυριως σε μικρα συστηματα που δεν εχουν την πολυτελεια του χωρου να βαλουν fluidized ή κανιστρα το οποιο συνδιαζει ανθρακα και αντιφωσφορο μαζι.Η δοσολογια κ η ρουτινα αλλαγης πρεπει να τηρειται συμφωνα με τις οδηγιες χρησης.

                                                                                                                                                                                           Giovanni
                                                                                                                                                                                           gregog7

bluesman:
Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί και φυσικά δεν το λένε και οι εταιρείες, είναι ότι ο ενεργός άνθρακας σε οποιαδήποτε μορφή, από τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με τον αέρα, αρχίζει να απορροφάει στοιχεία. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι μειώνεται δραστικά ο χρόνος ζωής του. Οπότε και η αλλαγή ανά 20-30 μέρες είναι σχετική γιατί κάθε φορά που ανοίγουμε την συσκευασία (εφόσον μιλάμε για χύμα), αυτομάτως μειώνουμε την ζωή του. Αυτό βέβαια που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, είναι το πόσες φορές έχει εκτεθεί ο ενεργός άνθρακας σε ατμοσφαιρικό αέρα μέχρι να φτάσει στα χέρια μας.

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το πόσο ευαίσθητος είναι: αν είχαμε τη δυνατότητα να κονιορτοποιήσουμε έναν μικρό κόκκο άνθρακα και να τον απλώσουμε για να καταλάβουμε τη δύναμη απορρόφησης που έχει, θα καλύπταμε ένα ποδοσφαιρικό στάδιο!

Γι' αυτό καλό είναι όταν κάνουμε χρήση ενεργού άνθρακα, καλό είναι να τον εκθέτουμε σε ατμοσφαιρικό αέρα το συντομότερο δυνατό διάστημα και στις αλλαγές να υπολογίζουμε το μισό από αυτό που αναφέρεται ως ανεκτό χρονικό διάστημα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ενυδρεία, αλλά και για όπου αλλού γίνεται χρήση ενεργού άνθρακα. Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι οι μάσκες μιας χρήσης με ενεργό άνθρακα (οι γκρι) ή τα διάφορα φίλτρα που χρησιμοποιούνται σε βαφές ή άλλες εργασίες γι' αυτό και οι εταιρείες φίλτρων λχ, αναφέρουν ξεκάθαρα ότι μετά από κάθε χρήση του φίλτρου αυτό πρέπει να αποθηκεύεται αεροστεγώς.

Giovanni:
Παναγιωτη πολυ κατατοπιστικος!
Αν και πρωτη φορά το ακουω αυτο για τον αερα!
Καποιοι μαλιστα για να ενεργοποιησουν τον ανθρακα τον βάζουν σε ενα μπολ με νερο οσμωσης στο ψυγειο για 24 ωρες πριν τον τοποθετησουν στο φιλτρο/ριακτορα κτλ.
Δεν το εχω κάνει ποτε και ουτε πρόκειται να κάθομαι να βαζω το κάρβουνο στο ψυγείο.. ειπαμε... μην ειμαστε κ υπερβολικοι! :)

bluesman:
Άμα τον βάλεις στο ψυγείο απλά τον έχεις τινάξει στον αέρα. Όσο λιγότερο τον εκθέσεις σε ατμοσφαιρικό αέρα, τόσο πιο πολύ θα διαρκέσει η αποστολή του. Όταν θα ανέβω επάνω θύμισε μου μια δυο μέρες πριν να σου φέρω ένα power point που είναι αποκλειστικά για τον ενεργό άνθρακα. Βασικά θύμισε το μου για να το ψάξω μέσα στ αρχεία μου.

Giovanni:
Ναι φυσικά θα σου το θυμισω,εχει πολυ ενδιαφέρον αυτό που λες! Αλλα δε νομίζεις οτι ειναι λιγο τραβηγμενο απο τα μαλλια?
Μηπως αυτο που λες ειναι για καποια αλλα ειδη άνθρακα ή σε αλλη μορφη? Ειλικρινά το ακουω (σ.σ. διαβάζω :P ) πρωτη φορα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση