Forum > Γενικά

Πλεονεκτήματα χρήσης ζεόλιθου...

(1/6) > >>

QS-Plan:
Οι Ζεόλιθοι είναι φυσικά ηφαιστειακά μεταλλεύματα με διάφορα μοναδικά χαρακτηριστικά.
Οι Ζεόλιθοι διαμορφώθηκαν όταν κατακάθισε η ηφαιστειακή τέφρα στις αρχαίες αλκαλικές λίμνες. Η αλληλεπίδραση της ηφαιστειακής τέφρας με τα άλατα στο νερό λιμνών άλλαξε την τέφρα σε διάφορα ζεολιθικά (zeolite) υλικά.
Οι Ζεόλιθοι έχουν μια ασυνήθιστη κρυστάλλινη δομή και μια μοναδική δυνατότητα να αλλάξουν τα ιόντα. Τα θετικά ιόντα είναι παρόντα στα κανάλια, τα οποία μπορούν να ανταλλαχθούν για άλλα ιόντα. Αυτή η αντικατάσταση των ιόντων επιτρέπει στον Ζεόλιθο (zeolites) για να προσροφήσει επιλεκτικά ορισμένα επιβλαβή ή ανεπιθύμητα στοιχεία από το χώμα, το νερό και τον αέρα. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η αφαίρεση του ασβεστίου από το σκληρό νερό. Οι Ζεόλιθοι ανταλλάσσουν τα ιόντα νατρίου για τα ιόντα ασβεστίου, τα οποία οδηγούν στο μαλακό νερό.
Έχουν επίσης ισχυρή συγγένεια και εξ αυτού δραστική απορροφητικότητα για ορισμένα επιβλαβή βαριά μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το χρώμιο, το νικέλιο και ο ψευδάργυρος. Εξετάζοντας όλες αυτές τις ιδιότητες και δυνατότητες, οι Ζεόλιθοι έχουν εμπορικές και περιβαλλοντικές δυνατότητες που φαίνονται να είναι απεριόριστες.
O Ζεόλιθος είναι ένα «ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΝ» δημοφιλές υλικό για χημική διήθηση και αποτελεσματική απορρόφηση αμμωνίας. Έχει ιδιότητες ιοντοανταλλακτικές ως ρητίνες που μειώνουν την σκληρότητα του νερού με την άρση των αλάτων από το νερό, με αποτέλεσμα μείωση του pH και το μαλάκωμα του νερού.
Στα όρια ανακύκλωσης του νερού ενός ενυδρείου, τα απόβλητα που παράγονται από τα ψάρια μπορούν γρήγορα να ενισχυθούν σε επιβλαβή επίπεδα χωρίς ένα αποτελεσματικό σύστημα διήθησης. Η εφαρμογή Ζεόλιθου (zeolite) σίγουρα μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα υποστήριξης των φίλτρων ενυδρείου, με την αύξηση απορρόφησης των θρεπτικών αποβλήτων, μειώνοντας τα ανεπιθύμητα τοξικά αποτελέσματα. Το μεγαλύτερο μέρος του αζώτου που μπαίνει σε ένα ανακυκλούμενου νερού ενυδρείο ως ζωικές τροφές καταλήγει ως αμμωνία στο νερό, το οποίο είναι είτε ιζηματοποιημένο (λάσπη στο βυθό) δημιουργώντας τις επιβλαβείς μυρωδιές είτε διυλισμένο στο νερό ως νιτρικό άλας.
Με τη χρήση Ζεόλιθου επιτυγχάνουμε την σύλληψη κάθε βλαβερού στοιχείου από το νερό, προτού να πάρει μορφή είτε ιζήματος (λάσπης) είτε νιτροποιημένου νερού, και χρησιμοποιώντας ότι το άζωτο μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των υδρόβιων φυτών ενυδρείου, αλλά και τη φυκώδη παραγωγικότητα στις λίμνες, ο χρήστης Ζεόλιθου όχι μόνο βελτιώνει το ενυδρειακό περιβάλλον με τη μείωση των επιβλαβών μυρωδιών και της διύλισης νιτρικών αλάτων, αλλά ανακυκλώνει μια ειδάλλως χαμένη θρεπτική ουσία για την αυξανόμενη παραγωγικότητα ψαριών και φυτών.
Ο Ζεόλιθος κατέχει την υψηλότερη ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων (ΕΕΚ) και έχει έναν σημαντικά ευρύτερο κατάλογο γενικών μολυσματικών παραγόντων να συλλάβει, σε σχέση με άλλα φυσικά και χημικά υλικά φίλτρανσης νερού. Ενεργεί ως όχημα για την απορρόφηση αμμωνίας και βοηθά την λίπανση να υποκινήσει τη φυκώδη παραγωγικότητα.
Ο Ζεόλιθος αφαιρεί επίσης τα τοξικά μέταλλα όπως το ασήμι, ο υδράργυρος, το νικέλιο, το χρώμιο, το κοβάλτιο, το αντιμόνιο, το αρσενικό και άλλα.
Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην Ολλανδία σε επαγγελματικά ενυδρεία αναπαραγωγής διακοσμητικών τροπικών ψαριών, μετρήσεις έδειξαν ότι το ποσό ιόντος αμμωνίου (αμμωνίας) αυξάνεται βαθμιαία κατά τη διάρκεια της αύξησης των ψαριών. Σε μια περίπτωση ενυδρείου χωρητικότητας 150 λίτρων νερού, η συγκέντρωση NH4 αμμωνίας στο νερό ήταν 6.5 PPM μετά από 13 ημέρες αύξησης των ψαριών. Για να σιγουρευτεί το επιθυμητό επίπεδο στην αμμωνία και ότι αυτή δεν θα ενισχύετε με το χρόνο σε επικίνδυνα επίπεδα, πρόσθεσαν Ζεόλιθο στο φίλτρο νερού (σημ. λειτουργεί απορροφητικά και χωρίς φίλτρο εντός του νερού σε δίχτυ). Όταν χρησιμοποιήθηκε 1 κιλό κοκκώδους Ζεόλιθου το ιόν αμμωνίας κρατήθηκε κάτω από 1ppm για περίπου 60-65 ημέρες. Το αμμώνιο που παρήχθη από τα ψάρια ανταλλάχθηκε από τον Ζεόλιθο.
Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν (2001-2009) στην Ελλάδα, πολύχρονες μετρήσεις έδειξαν ότι ακόμα και σε ενυδρεία που φιλοξενούν μεγάλους πληθυσμούς ψαριών είτε και μεγάλα ως τεράστια ψάρια, με χρήση Ζεόλιθου η θανατηφόρα αμμωνία κρατήθηκε πάντα κάτω από 1ppm με αλλαγές Ζεόλιθου περίπου κάθε 60 ημέρες.
Στα ενυδρεία Αμερικανών και Ευρωπαίων χομπιστών βλέπουμε αυξανόμενη χρήση Ζεόλιθου, λόγω της εξαιρετικής απόσβεσης της αμμωνίας και άλλων τοξινών.
Η διαδικασία χρήσης Ζεόλιθου έχει επίσης εφαρμογές στην ιατρική, στην εναλλακτική ιατρική ως πρόσθετο ανθρώπινης διατροφής, την κτηνοτροφία ως πρόσθετο σε ζωοτροφές και άλλα είδη της έρευνας. Οι Ζεόλιθοι που έχουν προστεθεί σε ζωοτροφές έχουν αποδείξει, ότι απορροφούν τις τοξίνες που βλάπτουν ακόμα και θανατηφόρα για την ανάπτυξη των ζώων, ενώ η βασική δομή του Ζεόλιθου είναι βιολογικά νεκρό σημείο. Οι περισσότερες δημοτικές παροχές πόσιμου νερού είναι σε επεξεργασία μέσω ζεόλιθων πριν από τη δημόσια κατανάλωση.

bokostas:
Εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο. Έχει χρησιμοποιήσει κανείς, να μας πει εντυπώσεις??

Drbig:
Στα ενυδρεία, οι ζεόλιθοι μπορουν να χρησιμοποιηθουν για να απορροφήσουν την αμμωνία και άλλες αζωτούχες ενώσεις. Ωστόσο, λόγω της υψηλής έλξης ορισμένων ζεόλιθων για το ασβέστιο, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικοι στο σκληρό νερό και μπορεί να καταστρέψουν το ασβέστιο.  ;D
 

cchristos:
απλά δείτε τις τιμές που έχει ο άνθρωπος http://www.econik.gr/zeolit.php
εγώ πήρα ήδη ένα 25kgr για τα φυτά μου και πάω για 2ο :d
του ζήτησα να μας κάνει και μια παρουσίαση του καταστήματος του

QS-Plan:
Μπράβο βρε Χρήστο!!!

σε τι συσκευασίες τα έχει? δυχτάκια, σακουλάκια, κλπ κλπ??

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση