Forum > Αρχάριοι Γλυκου Νερού

Τι είναι το pH και πώς επηρεάζει τα ψαρια μας;

(1/2) > >>

Drbig:
Το pH καθορίζει το ποσο όξινο ή βασικο ειναι  το νερό. Ο όρος "pH" περιγράφει την ποσότητα του υδρογόνου (H +) και του υδροξείδιου (ΟΗ-) σαν ιόντα διαλυμένα σε ενα διαλυμα. (Για όσους ενδιαφέρονται, με μαθηματικούς όρους το pH ορίζεται σαν αρνητικός λογαριθμος της συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου.) Όσο περισσότερα ιόντα υδρογόνου υπάρχουν, τόσο πιο όξινο το νερό είναι και τοσο χαμηλότερο το pH είναι. Ένα διαλυμα που έχει την ίδια συγκέντρωση υδροξειδίου και υδρογόνου ονομάζεται ουδέτερο με τιμή pH 7. Μια υψηλότερη συγκέντρωση υδροξειδίου ιόντων θα επιστρέψει μια τιμή πάνω από 7 ή αλκαλικό. Μια υψηλότερη συγκέντρωση των ιόντων υδρογόνου θα επιστρέψει μια τιμή κάτω από 7 ή όξινο. Η κλίμακα pH είναι λογαριθμική, με άλλα λόγια, κάθε βήμα προς τα πάνω ή κάτω είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Ένα pH 6 είναι δέκα φορές περισσότερο όξινο από ένα pH 7. Ένα pH 5 είναι 100 φορές πιο όξινο από 7 και ούτω καθεξής.


Η κλίμακα pH ...

Τα περισσότερα ψάρια γλυκού νερού ζουν μέσα σε μια κλίμακα pH από 5.5 - 7.5 (Οι Αφρικανικες κιχλίδες μπορουν να πάν μέχρι και 8.4). Δεδομένου ότι η κλίμακα είναι λογαριθμική, αυτή η σειρά αποτελεί μια παραλλαγή του πάνω από 1000 φορές. Ακόμα και μια φαινομενικά μικρή αλλαγή στο pH μπορεί να επηρεάσει τα ψάρια, που προκαλούν στρες ή θάνατο.

Οι συνέπειες για τα ψάρια είναι πολλές και ποικίλες. Επηρεάζει την ικανότητα της αναπνοής τους. Υψηλή οξύτητα ή αλκαλικότητα μπορεί να προκαλέσει άμεση σωματική βλάβη στο δέρμα, τα βράγχια και τα μάτια. Η παρατεταμένη έκθεση σε υπο-θανατηφόρα επίπεδα του pH μπορεί να προκαλέσει άγχος, να αυξήσει την παραγωγή βλέννας και να ενθαρρυνθεί την επιθηλιακή υπερπλασία (πάχυνση του δέρματος ή των επιθήλιων βραγχίων ) με μερικές φορές θανατηφόρες συνέπειες.

Υπάρχουν έμμεσες συνέπειες που μπορουν επίσης να επηρεάσουν τα ψάρια. Αλλαγές στο pH θα επηρεάσουν την τοξικότητα πολλών διαλυμμένων ενώσεων. Για παράδειγμα, η αμμωνία γίνεται πιο τοξικη καθώς αυξάνεται η τιμή του pH. Οι διακυμάνσεις του pH, αν και μπορούν ακόμα να είναι εντός των προτιμώμενων περιοχων, μπορουν να είναι αγχωτικες και επιβλαβεις για την υγεία των ψαριών. Τα Βακτηριδια νιτροποίησης, απαραίτητα για τη μετατροπή της αμμωνίας σε νιτρικά έχουν επίσης την προτίμησή τους στην κλίμακα pH, η οποία είναι μεταξύ 7.5 και 8.6. Οι διακυμάνσεις του pH θα έχουν επίσης συνέπειες για κάποιες θεραπείες των νόσων. Η Χλωραμίνη Τ είναι πιο τοξικη σε χαμηλό pH, ενώ το υπερμαγγανικο καλιο είναι πιο επικίνδυνο σε υψηλό pH.

Η παρακολούθηση του pH σε ένα καθιερωμένο ενυδρείο μπορεί να δείξει συχνά την ανάγκη για αλλαγή νερού και του σκούπισμα του υποστρώματος  με ηλεκτρική σκούπα, ή φραγμένο κάτω από τα χαλίκια φίλτρο υποστρόματος. Η περίσσεια αποβλήτων παράγει ανθρακικό οξύ, το οποίο οξεδώνει το νερό και μειώνει το pH.
Ενώ η επιλογή των ψαριών που είναι συμβατά με το pH του νερού που χρησιμοποιείται για να γεμίσει το ενυδρείο είναι η καλύτερη μέθοδος και αποφεύγει την ανάγκη να αλλάξει το pH, πολλοί χομπίστες θέλουν να τηρούν τα είδη των ψαριών που μπορούν να απαιτήσουν την τροποποίηση του pH. Τα πιο πολλά ψάρια μπορουν να δεχθουν ένα περιορισμένο φάσμα pH, ωστόσο η αναπαραγωγή τους μπορεί να είναι πιο δύσκολη αν όχι αδύνατη. Υπάρχουν μέθοδοι τροποποίηση του pH στο ενυδρείο σας.

Τρόποι για τη μείωση του pH


ΜΕ Το φιλτράρισμα του νερού πάνω από τύρφη
ΜΕ Προσθήκη bogwood στη δεξαμενή
ΜΕ Εισαγωγή διοξειδίου του άνθρακα CO2
ΜΕ την Χρηση ενος buffer οξεος του εμποριου
ΜΕ Αλλαγές νερού με μαλακό νερό ή RO / DI (αντίστροφη όσμωση / απιονισμένο) νερό

Τρόποι να αυξηθεί το pH

ΜΕ Τον αερισμό του νερού, να οδηγεί το υπερβάλλον διοξείδιο του άνθρακα (CO2)
ΜΕ Φίλτρο πάνω από κοράλλι ή ασβεστόλιθο
ΜΕ Προσθήκη πετρωματων που περιέχουν ασβεστόλιθο στη δεξαμενή ή να χρησιμοποιήσετε τριμμένο κοράλλι σαν υπόστρωμα άμμου
ΜΕ τη Χρηση  ένος αλκαλικου buffer εμποριου


μεταφραση απο: http://freshwater-aquarium-fish.com/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=1

QS-Plan:
Μπράβο Χάρη.

Το μόνο που θα προσέθετα είναι ότι η τιμή του pH έχει να κάνει ΚΑΙ με τη θερμοκρασία. Συνήθως θερμοκρασία αναφοράς είναι οι 25 βαθμοί Κελσίου.
Εκεί που είμαστε σχετικά πιο σίγουροι για την ακριβή τιμή του pH, είναι όταν χρησιμοποιούμε εργαστηριακό πεχάμετρο, το οποίο έχει και αισθητήρα θερμοκρασίας και η αναγωγή στην πραγματική τιμή του pH γίνεται αυτόματα...

AssasinGR:
Εχω φιλτρο αντιστροφης οσμωσης. Μου ειχαν συστησει να προσθετο τετοιο νερο αλλα παρατηρησα οτι το ph του ειναι πολυ χαμηλο. Καποιος τροπος να το ανεβαζω πριν το ριξω στο ενυδριο;

delta66:
Το νερο της εχει πλασματικο pH λογω μηδενικης KH.
pH λοιπον μετραμε μονο σε διαλυματα και το νερο της ΑΟ δεν ειναι διαλυμα. Ειναι σκετο H2O.
Οτι και να σου δειξει το τεστ ειναι παραπλανητικο.

Αν βαζεις μονο νερο ΑΟ τοτε εξομοιωνε τις GH KH (και θερμοκρασια φυσικα) και κανε την αλλαγη.  Το pH θα φανει οταν αναμιχθει με το νερο του ενυδρειου,
Αν βαζεις μιξη ΑΟ και βρυσης ή αν βαζεις ΑO και μεταλλικα αλατα απο σκευαμσματα (για να γινει επανασυσταση αλατων στις τιμες που χρειαζονται για το ενυδρειο) τοτε εκει μπορεις να μετρας pH (εφοσον πλεον εχει γινει διαλυμα και η KH εχει αυξηθει και σταθεροποιει το pH) και μετα να κανεις την αλλαγη νερου.

Crash:
Μια ερώτηση σχετικά με το ph. Έχουμε ένα ενυδρείο 100lt με 12 zebra danio,10 guppy, και 2 μικρα γκαπυ. Το ph είναι 7.5-8 δεν μπορώ να το προσδιορίσω ακριβώς.Πόσο πρέπει να είναι για να είναι εντάξει τα ψαράκια;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση