Forum > Αρχάριοι Θαλασσινού Νερού

Παράμετροι Θαλασσινού Ενυδρείου

(1/5) > >>

Giovanni:
To DNA ενός θαλασσινου ενυδρείου βρίσκεται στις σωστές και σταθερές παραμέτρους του...Πάμε λοιπόν να δούμε ένα-ένα ολα αυτά τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε εναν υγιή ύφαλο,τοσο για τα ζωντανά που θα φιλοξενεί,οσο και για τα μάτια μας... 


Παράμετροι θαλασσινού ενυδρείου

Πολλές φορές οι κάτοχοι ενός ενυδρείου τροπικού υφάλου ακούνε την φράση "σταθεροί παράμετροι".
Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε ποιες είναι τελικά αυτές οι παράμετροι, στις οποίες κρύβεται το μυστικό της επιτυχής διατήρησης ενός θαλασσινού ενυδρείου.

Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε τις τιμές του πραγματικου θαλασσινού νερού των ωκεανών σε σύγκριση με τις -αποδεκτες- τιμές αυτού σε ενα ενυδρείο.ΑσβέστιοΠολλά κοράλλια χρησιμοποιούν το ασβέστιο για τον σχηματισμό των σκελετών τους, το οποίο αποτελείται κυρίως από ανθρακικό ασβέστιο. Τα κοράλλια καταναλωνουν το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου από την στήλη νερού. Τα επίπεδα ασβεστίου στο ενυδρείο μπορεί να γίνουν αρκετά φτωχά ,λόγω της απορρόφησης τους από τα κοράλλια. Σε περίπτωση που τα επίπεδα του ασβεστίου πέσουν κάτω από τα 360ppm, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τα κοράλλια να συλλέξουν το ασβέστιο με αποτέλεσμα να σταματάει η ανάπτυξή τους.Μια καλή τιμή του ασβεστίου στο ενυδρείο είναι τα 420ppm,εκεί δηλαδή που βρίσκονται και τα φυσικά επίπεδα.Επίσης αύξηση της συγκέντρωσης του ασβεστίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα δεν έχει δείξει ότι βοηθά στην ανάπτυξη του σκελετού των κοραλλιών.Τα περιθώρια των τιμών βρίσκονται ανάμεσα σε 400 εώς και 450ppm.Είναι σημαντικό να ελέγxετε τα επίπεδα ασβεστίου και αλκαλικότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά αν το ενυδρείο είναι στοκαρισμένο με πολλά σκληρά κοράλλια.H σωστή συμπληρωση ασβεστίου αρχίζει με τη μέτρηση των επιπέδων αλκαλικότητας και ασβεστίου. Χωρίς να προηγηθεί μέτρηση, δεν υπάρχει ακριβής τρόπος για να καθοριστούν οι συγκεκριμένες ανάγκες του ενυδρείου σας. Επίσης, σκεφτείτε το επίπεδο στοκαρίσματος του συστήματος σας. Ελαφρα στοκαριμένα ενυδρεία υφάλου θα απαιτούν μικρότερες (και πιο αραιά) ποσότητες σε συμπληρωματα ασβεστίου σε σύγκριση με συστήματα με πολλά σκληρά κοράλλια.Επίσης,όταν τα κοράλλια μεγαλώνουν, αφαιρούν τα ανθρακικά ιόντα για να τα συνδυάσουν με τα ιόντα ασβεστίου ουτος ώστε να σχηματίσουν τους σκληρούς σκελετούς τους. Χωρίς συμπληρώματα, όχι μόνο τα κοράλλια θα βιωναν μια μείωση στην ανάπτυξη, αλλά το σύστημα ολόκληρο θα βίωνε μια μείωση στην ρυθμιστική ικανότητα του και το pH. Οι τακτικές μετρήσεις και η παρακολούθηση μας παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το ρυθμό με τον οποίο τα κοράλλια χρησιμοποιηούν το ασβέστιο και, στη συνέχεια,επηρεάζουν την αλκαλικότητα. Για να επιτευχθούν τα ιδανικά επίπεδα ασβεστίου μεταξύ 400 ppm και 450 ppm, βεβαιωθείτε ότι η αλκαλικότητα στο ενυδρείο διατηρείται μεταξύ 8 και 12 dKH (ανθρακική σκληρότητα) για να διατηρηθεί η καλή ισορροπία.


Αλκαλικότητα

H αλκαλικότητα απο μόνη της είναι μια παρα πολύ σύνθετη έννοια που απαιτεί κάποια κατανόηση.Εν ολίγοις, η συνολική αλκαλικότητα είναι ένα μέτρο του πόσο πολύ οξύ  χρειάζεται για να μειώθει το ρΗ του δείγματος του νερού,στο τελικό σημείο δισανθρακικού. Δηλαδή, πόσο πολύ οξύ χρειάζεται για να μειώθει το ρΗ στο σημείο όπου κάποιος να έχει προσθέσει τόσο οξύ ώστε να μετατρέψει όλα τα δυνητικά του διττανθρακικού (HCO3-) με καρβονικό οξύ (H2CO3).Στο θαλασσινό νερό, το τελικό σημείο εμφανίζεται σε περίπου ρΗ 4.2. Έτσι μια μέτρηση αλκαλικότητας περιλαμβάνει προσθήκη οξέος στο νερό δείγματος μέχρι να αλλάξει χρώμα (ένα μίγμα βαφών στο τεστ) και μας υποδεικνύει ότι το τελικό σημείο (ρΗ 4,2) έχει επιτευχθεί.

Έτσι, αυτό που κάνουμε είναι να χρησιμοποιoύμε ένα πολύ απλό τεστ αλκαλικότητας ως υποκατάστατο μέτρο για όξινο ανθρακικό και ανθρακικό.Δεδομένου ότι οι δύο αυτές ουσίες αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία της αλκαλικότητας στο θαλασσινό νερό, είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους να εξισώσουν την αλκαλικότητα με την "διαθεσιμότητα του όξινου ανθρακικού για τα κοράλλια μου".

Όπως και με το ασβέστιο ,τα κοράλλια για να σχηματίσουν το σκελετό τους ,χρησιμοποιούν την αλκαλικότητα(kh).Τα κοράλλια συλλέγουν διττανθρακικό και κατόπιν χρησιμοποιούν το ανθρακικό. Αλκαλικότητα σε ένα θαλάσσιο ενυδρείο είναι απλά ένα μέτρο της ποσότητας του οξέος (Η +) που απαιτείται για να μειώσει το ρΗ σε περίπου 4,5, όπου όλα τα διττανθρακικά μετατρέπονται σε ανθρακικό οξύ ως ακολούθως:

HCO3- + H+→ H2CO3

TA = [HCO3-] + 2[CO3--] + [B(OH)4-] + [OH-] + [Si(OH)3O-] + [MgOH+] + [HPO4--] + 2[PO4---] - [H+]

Ο κύριος λόγος για τον οποίο ενδιαφερόμαστε για την αλκαλικότητα είναι ότι όταν οι οργανισμοί κατασκευάζουν τον σκελετό τους απο ανθρακικό ασβέστιο, αφαιρούν αποτελεσματικά το ασβέστιο και το ανθρακικό από την στήλη του νερού. Αν είχαμε ένα βολικό τρόπο για να μετρηθεί το ανθρακικό, ή ειδικά διττανθρακικό, το οποίο χρησιμοποιούν τα κοράλλια ως πηγή τους από ανθρακικό, θα είχαμε πιθανότατα ελάχιστο ενδιαφέρον για την αλκαλικότητα. Δυστυχώς, η μέτρηση διττανθρακικού άμεσα είναι δύσκολη. Η μέτρηση της αλκαλικότητας είναι πολύ εύκολη, και την χρησιμοποιηούμε ως υποκατάστατο για ανθρακικό και όξινο ανθρακικό.

Σε αντίθεση με την συγκέντρωση του ασβεστίου, έχει ανακαλυφθεί ότι ορισμένοι οργανισμοί αναπτύσονται πιο γρήγορα σε επίπεδα υψηλότερα αλκαλικότητας από ότι σε εκείνα του φυσικού θαλασσινού νερού. Η διατήρηση της αλκαλικότητας είναι μια κρίσιμη παράμετρος ενός reef ενυδρείου.Σε περίπτωση απουσίας συμπληρωμάτων, η αλκαλικότητα θα πέσει γρήγορα και τα κοράλλια θα σταματήσουν την ανάπτυξη τους και πολύ πιθανόν να πεθάνουν.Ποτέ ομως δεν ανεβαζουμε αποτομα το kh οταν αυτο εχει πέσει κάτω απο τα επιτρεπτά επίπεδα.Η αυξηση θα πρέπει να είναι σταδιακή και να μην ξεπερνά την μισή μονάδα dKh ανα ημέρα.Ιδανικές τιμές κυμαίνονται μεταξύ 7-11 dKH,  125-200 ppm CaCO3 όπου 1°dKH ισούται με 17,848 ppm.


ΜαγνήσιοΤο μαγνήσιο έχει τεράστιο βιολογικό και χημικό ενδιαφέρον για τα ενυδρεία υφάλου. Ευτυχώς για τους χομπίστες, είναι παρόν σε αφθονία στο θαλασσινό νερό. Υπάρχει, στην πραγματικότητα, ένας αρκετά υψηλός κύκλος εργασιών του μαγνησίου σε ενυδρεία με ταχείς ρυθμούς ασβεστοποιησης οργανισμών. Ο κύριος λόγος που οι χομπίστες δεν ανησυχούν σε ημερίσια βάση για το μαγνησίο είναι ότι η συγκέντρωση του μαγνησίου στο θαλασσινό νερό είναι πολύ μεγάλη. Κατά συνέπεια, η διατήρηση των επιπέδων μαγνησίου δεν είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Εάν χρησιμοποιείτε ένα κατάλληλο μείγμα αλατιού,και σταθερές εβδομαδιαίες αλλαγές νερού, δεν μπορεί ποτέ να γίνει ένα πρόβλημα. Παρ 'όλα αυτά, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, τα επίπεδα μπορεί να αλλάξουν σημαντικά αν οι είσοδοι και οι εξαγωγές κοραλιών ή ανάπτυξη κοραλλίνης καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες μαγνησίου.

Πρωταρχική σημασία του μαγνησίου είναι η αλληλεπίδρασή του με το ασβέστιο και την ισορροπία της αλκαλικότητας σε ενυδρεία reef. Το θαλασσινό νερό και το νερό του ενυδρείο υφάλου είναι πάντα υπερκορεσμένα σε ανθρακικό ασβέστιο. Δηλαδή, το ασβέστιο και τα επίπεδα ανθρακικού οξέως υπερβαίνουν το ποσό που το νερό μπορεί να κρατήσει σε ισορροπία. Πώς όμως έρχονται σε μια ισορροπία; Το μαγνήσιο είναι ένα μεγάλο μέρος της απάντησης. Όποτε ξεκινά η καθίζηση του ανθρακικού ασβεστίου, το μαγνήσιο δεσμεύεται στην αυξανόμενη επιφάνεια των κρυστάλλων ανθρακικού ασβεστίου. Το μαγνήσιο φράζει αποτελεσματικά την επιφάνεια των κρυστάλλων, έτσι ώστε να μην μοιάζουν με ανθρακικό ασβέστιο, καθιστώντας τους ανίκανους να προσελκύσουν περισσότερο ασβέστιο και  ανθρακικό, έτσι ώστε η καθίζηση να σταματά. Χωρίς το μαγνήσιο, η καταβύθιση του ανθρακικού ασβεστίου είναι πιθανό να αυξηθεί αρκετά και να μην μπορεί να διατηρήσει το ασβεστίο και την αλκαλικότητα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το μαγνήσιο είναι παρόν σto θαλασσινό νερό, σαν Mg2 + ιόν, που σημαίνει ότι φέρει δύο θετικά φορτία, ακριβώς όπως το ασβέστιο. Το μεγαλύτερο μέρος του μαγνησίου είναι παρόν σαν το ελεύθερο ιόν, με μονά μόρια νερού που επισυνάπτονται σε αυτό. Εκτιμάται ότι κάθε ιόν μαγνησίου έχει περίπου οκτώ μόρια νερού σφικτά συνδεδεμένα με αυτό. Δηλαδή, τα μόρια του νερού που είναι τόσο στενά ώστε να δεσμεύονται να κινούνται με αυτό, όπως οι κινήσεις ιόντων μαγνησίου μέσα από το μεγαλύτερο μέρος του νερού. Για σύγκριση, απλά φορτισμένα ιόντα όπως το νάτριο έχουν μόνο 3-4 στενά δεσμευμένα μόρια νερού. Ένα μικρό τμήμα (περίπου 10%) του μαγνησίου είναι παρόν σαν ένα διαλυτό ζεύγους ιόντων με θειικό (MgSO4), και είναι σε πολύ μικρότερα τμήματα σε συνδυασμό με το διττανθρακικό (MgHCO3 +), ανθρακικό (MgCO3), φθόριο (MGF +), βορικό (MGB (ΟΗ) 4 +), και υδροξείδιο (MgOH +).

Ενώ αυτά τα ζεύγη ιόντων περιλαμβάνουν μόνο ένα μικρό τμήμα της συνολικής συγκέντρωσης μαγνησίου, μπορούν να κυριαρχούν στην χημεία αυτών των άλλων ιόντων.  Στην περίπτωση του ανθρακικού, για παράδειγμα, το ιόν που αντιστοιχεί στο μαγνήσιο,σταθεροποιεί το ανθρακικό που είναι παρον σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις από ό, τι είναι σε απουσία μαγνησίου. Το αποτέλεσμα αυτό, με τη σειρά του, κάνει το θαλασσινό νερό εναν πολύ καλό ρυθμιστή στην περιοχή ρΗ από 8,0 έως 8,5 από ό, τι θα ήταν διαφορετικά. Χωρίς αυτή την αντιστοίχιση ιόντων, το pH θαλασσινού νερού μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο, και πιο επιρρεπείς σε ημερήσια (καθημερινά) σκαμπανεβάσματα.Στα 1250-1350ppm είναι οι αποδεκτές τιμές,καθώς και επίπεδα ελαφρώς εκτός αυτών των τιμών(1200-1400ppm) είναι αποδεκτά.


ΦωσφορικάΗ "απλή" μορφή του φωσφόρου σε ενυδρεία υφάλου είναι τα ανόργανα φωσφορικά .Η συγκέντρωσή τους στο θαλασσινό νερό ποικίλλει σημαντικά από τόπο σε τόπο, και επίσης με το βάθος . Τα επιφανειακά ύδατα, είναι πολύ φτωχά σε σχέση με τα βαθύτερα νερά, λόγω βιολογικών δραστηριοτήτων στα επιφανειακά ύδατα. Τυπικές συγκεντρώσεις φωσφορικών στην επιφάνεια των ωκεανών είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με ένα ενυδρείο reef , μερικές φορές αρκετά χαμηλά(0,005 ppm.)
Τα φωσφορικά προσθέτονται στο ενυδρείο από τις τροφές που χρησιμοποιούμε για τα ψάρια ή για τα κοράλλια.
Αν αυξηθεί πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, τα  φωσφορικά μπορεί να προκαλέσουν δύο ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Ένα είναι η αναστολή της κατανάλωσης του ασβεστίου. Δηλαδή, μπορεί να μειώσει το ποσοστό ανθρακικού ασβεστίου  το οποίο χρειάζονται τα κοράλλια για  να χτίσουν τους σκελετού τους.Τα φωσφορικά μπορούν επίσης να δρουν περιοριστικά στην πρόσληψη θρεπτικών για την ανάπτυξη της  άλγης  ζωοξανθέλης.

Τα οργανικά στο θαλασσινό νερό συχνά μετρόνται από την άποψη της περιεκτικότητας τους σε άζωτο, όπως είναι το διαλυμένο οργανικό άζωτο (Dissolved Organic Carbon -DON) και σωματιδιακού οργανικού αζώτου (Particulate Organic Nitrogen-ΡΟΝ). Το ίδιο ισχύει και για τοn φώσφορο, χρησιμοποιώντας τους όρους διαλυμένου οργανικού φωσφόρου (DOP) και σωματιδιακού οργανικού φωσφόρου (POP). Ο πίνακας παρακάτω μας δείχνει τις σχετικές συγκεντρώσεις των C, Ν και Ρ  διαλυμένου οργανικού υλικού που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό.Για περισσοτερες πληροφορίες σχετικα με τον λόγο C:N:P παρακαλώ ανατρέξτε εδω http://aqua4fun.gr/index.php/topic,6079.0.html .

Για τους λόγους αυτούς, τα φωσφορικά θα πρέπει να διατηρούνται κάτω από 0,03 ppm. Είτε κρατώντας τα κάτω από 0,01 ppm θα αποφέρει σημαντικά πρόσθετα οφέλη ,αλλά  είναι ένας στόχος που κάτοχοι ενός reef, επιδιώκουν με διάφορους τρόπους εξαγωγής τους. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθούν χαμηλά τα επίπεδα του φωσφόρου στο reef ενυδρείο, είναι να ενσωματωθεί κάποιος συνδυασμός  μηχανισμών εξαγωγή φωσφορικών, όπως καλλιέργεια αλγών(chaeto), χρησιμοποιώντας τροφές χωρίς υπερβολικά φωσφορικά, δυνατό skimmer, καθώς και με τη χρήση φωσφορικών δεσμευτικών (αντιφώσφορος), ειδικά εκείνοι που είναι με βάση το σίδηρο (που είναι πάντα καφέ ή μαύρο). Τελευταία μέθοδος απομάκρυνσης φωσφορικών είναι η χρήση βακτηρίων με κοινή χρήση ζεόλιθου,αλλά είναι μια μέθοδος που απαιτεί αρκετή εμπειρία και κατανόηση των υλικών και των σκευασμάτων.

NιτρικάΤα νιτρικά άλατα είναι ιόντα  που κοντεύουν να γίνουν εμμονή σε εμάς τους χομπίστες. Το άζωτο που έρχεται με τις τροφές  και μπορεί σε πολλά ενυδρεία, να αυξήσει τα νιτρικά αρκετά ώστε να είναι δύσκολο να διατηρηθούν σε φυσικά επίπεδα. Τα νιτρικά συνδέονται συχνά με την ανάπτυξη αλγών ,συχνά ωθούμενη από περίσσεια θρεπτικών ουσιών. Άλλα πιθανά παράσιτα του ενυδρείου, όπως τα δινομαστιγωτά, επίσης επωφελούνται  από την περίσσεια νιτρικών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Τα ίδια τα νιτρικά δεν είναι ιδιαίτερα τοξικά στα επίπεδα που βρίσκονται συνήθως στα ενυδρεία.Δυο δεκαετίες πριν, πολλοί χομπίστες πραγματοποιούσαν μεγ'αλες αλλαγές νερού,με σκοπό την μείωση των νιτρικών αλάτων ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους. Ευτυχώς, τώρα έχουμε μια μεγάλη γκάμα από τρόπους για να κρατήσουμε υπό έλεγχο τα νιτρικά,και τα σύγχρονα ενυδρεία υποφέρουν πολύ λιγότερο από αυξημένα νιτρικά άλατα από ό, τι στο παρελθόν.

 Παρ 'όλα αυτά, τα αυξημένα επίπεδα νιτρικών αλάτων μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα στην υπερβολική ανάπτυξη της zooxanthellae, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μειώσει πραγματικά το ποσοστό ανάπτυξης των κοραλλιών και έξαρση αλγών.
Παρά το γεγονός ότι τα ενυδρεία μόνο με ψάρια (FishOnly) μπορεί να τρέξουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα νιτρικών, μερικές φορές χωρίς αρνητικές συνέπειες, αυτό δεν συνιστάται. Σε συστήματα υφάλου (Reef), ακόμη και ένα μικρό επίπεδο των νιτρικών αλάτων μπορεί να προκαλέσει ανεπιθυμητα αποτελέσματα, καθώς και θάνατο σε ευαίσθητα κοράλλια, ανεμώνες και άλλα ασπόνδυλα, καθώς και ορισμένα οστρακόδερμα.

Ακόμα κι αν τα νιτρικά άλατα είναι ένα φυσικό στοιχείο στα ενυδρεία, όταν κάνετε αλλαγές νερού και αναπλήρωση της δεξαμενής για να αντικαταστήσετε το νερό που  χάνεται από την εξάτμιση, αν χρησιμοποιείτε νερό της βρύσης αφιλτράριστο, θα έχετε αύξηση αντί για μείωση των νιτρικών. Ως εκ τούτου, είναι συνετό να φιλτράρετε (RO/Di - Aντίστρωφη Οσμωση εξοπλισμένη με ρητινη) το νερό της βρύσης πριν το χρησιμοποιήσετε για την αναπλήρωση, καθώς επίσης να επιλέξετε για την αλλαγή νερού φιλτραρισμένο νερό με οτι αλάτι χρησιμοποιήτε.

Για τους λόγους αυτούς, οι ιδανικές τιμές σε ένα ενυδρείο υφάλου πρέπει να είναι μικρότερη από 0,2 ppm .Μπορεί να λειτουργήσει αποδεκτά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα νιτρικών αλάτων (ας πούμε, 20 ppm), αλλά τρέχει μεγαλύτερους κινδύνους από τα προβλήματα που περιγράφηκαν παραπάνω.

Αμμωνία NH3/NH4-Νιτρώδη NO2

Ως γνωστόν η αμμμωνία έστω και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις είναι τοξικη προς τους ζωντανούς οργανισμούς του ενυδρείου μας.
Η αμμωνια ειναι το πρώτο μερος του κύκλου του αζώτου ( http://aqua4fun.gr/index.php/topic,67.0.html ) και κατα την διαρκεια του ΔΕΝ θα πρεπει να εχουμε εισάγει ζωντανά μεσα στον ενυδρείο μας.
Η δίασπαση της αμμωνίας έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία των νιτρώδων αλάτων ΝO2,τα οποία ειναι και αυτά τοξικά για τους ζωντανούς οργανισμούς.
Έπεται η διασπαση των νιτρώδων σε νιτρικά ΝΟ3 για την ολοκλήρωση του κύκλου.
Σε ενα θαλασσινό ενυδρείο ο κύκλος αζώτου μπορεί να διαρκέσει μεχρι και 35 μερες οπότε καλό ειναι για αυτό το διάστημα να μην βάζουμε ψάρια μέσα στο ενυδρείο μας.

ΑλατότηταΗ αλατότητα των ωκεανών αναφέρεται και σαν η «αλμύρα» του νερού. Στην ωκεανογραφία, για να εκφράσουμε την παραδοσιακή αλατότητα δεν το κάνουμε με ποσοστό επι τοις εκατό, αλλά ως μέρη ανά χίλια (‰), το οποίο είναι περίπου πόσα γραμμάρια αλάτι περιέχονται ανά ένα κιλό διαλύματος.
Το εύρος αλατότητας που παρατηρείται στον ανοιχτό ωκεανό είναι απο 33 έως 37 γραμμάρια άλατος ανά κιλό θαλασσινού νερού.
Σε περιοχές κοντά σε μεγάλες πηγές γλυκού νερού, η περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να μειωθεί λόγο τις αραίωσης του θαλασσινού νερού.
Είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στο ενυδρείο μας,η αλατότητα να ειναι παντα σταθερη αναμεσα στα επιτρεπτά όρια για έναν τροπικό ύφαλο,1023-1026 ειδικού βάρους (Specific Gravity-SG).

Διάφοροι τροποι μέτρησεις της αλατότητας ειναι οι εξής: (για όλα τα παρακάτω ακολουθούμε τις οδηγίες χρησης του προιόντος)

Υδρόμετρο:


Ρεφρακτόμετρο:


Αραιόμετρο:


O πιο διαδεδομένος τρόπος είναι το ρεφρακτόμετρο κυριως για την ευκολία χρήσης του,αλλά η πιο ακριβής μέτρηση γίνετε με το χειροποίητο αραιόμετρο της Tropic Marin σε θερμοκρασία νερού 25 βαθμων Κελσίου.

pH

Το αποδεκτό εύρος pH για ενυδρεία υφάλου είναι μια γνώμη, παρά ένα σαφώς καθορισμένο γεγονός, και σίγουρα ποικίλει ανάλογα με το ποιος παρέχει τη γνώμη.
Το ρΗ του φυσικού θαλασσινού νερού, είναι περίπου 8.2, τουλάχιστον αυτός είναι και ο στόχος σε ένα ενυδρείο, αλλά τα ενυδρεία υφάλου μπορούν σαφώς να λειτουργήσουν σε ένα ευρύ φάσμα των τιμών ρΗ με ποικίλους βαθμούς επιτυχίας.
Το pH των άκρως επιτυχημένων ενυδρείων κοραλλιογενή ύφαλου συχνά αποκλίνει σημαντικά από το pH 8,2 για τουλάχιστον για ένα μέρος της ημέρας.
Το εύρος pH 7,8 έως 8,5 είναι αποδεκτό για ενυδρεία υφάλου, με αρκετές επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο και τον λόγο για τον οποίο πέφτει ή ανεβαίνει.
Συνήθως κατα την διαρκεια της νύχτας το pH φτάνει στο κατώτατο σημείο του και την ημέρα στο ανώτατο.
Kαλός αερισμός του χώρου όπου βρίσκετε το ενυδρείο βοηθάει στην μικρότερη αποκλίση του απο το ανώτατο στο κατώτατο όριο.


-Για τα υπόλοιπα στοιχεία του αρχικού πίνακα υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες και δεν υπάρχουν κάποιοι ακριβείς τρόποι μέτρησης τους καθώς οι εταιρίες που έβγαζαν τέστ νερού για τα συγκεκριμένα στοιχεία πλέον τα έχουν καταργήσει,διότι και στην αγορά δύσκολα βρίσκονται και συμπληρώματα για αυτά.


                                                                                                                                                                                            gregog7
                                                                                                                                                                                            Giovanni

clooyn:
Απιστευτη δουλεια παιδια.Μπραβο και στους δυο σας  clapp clapp clapp

giannisv:
 clapp clapp

Giovanni:
:-*

ilias13:
και παντου διαβαζα κ ολοι μου λεγανε οτι λογω οικονομικης κρισης ο αριθμος των θαλλασσινων ενυδρειων ολο και μειωνεται κατι τετοια αρθρα σε φερνουνε ολο και ποιο κοντα στον κοσμο του θαλασσινου! :-* :-* :-*

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση