Forum > Ασθένειες Ψαριών Γλυκού Νερού

Camallanus Worms

(1/2) > >>

giannisaek:
Camallanus Worms

Το Camallanus είναι μια εντερική παρασιτική μόλυνση, η εν λόγω ασθένεια προκαλείται από νηματοσκώληκες οι οποίοι ζουν αναπαράγονται και αγκιστρώνονται  στο εντερικό σύστημα του ψαριού τρώγοντας την τροφή που υπάρχει μέσα.
Το κόκκινο χρώμα που έχουν τα σκουλήκια είναι από το αίμα του θύματος στο έντερο.
Η ασθένεια γίνεται εύκολα αντιληπτή μιας και οι "κόκκινες ουρές" κάποιων σκουληκιών βγαίνουν και φαίνονται από τον πρωκτό του ψαριού  (βλέπε φώτο).

Τα Cammallanus αυξάνονται σε περίπου 2 εκατοστά μήκος (βλέπε φώτο).

Και η ουρά που βγαίνει έξω και φαίνεται είναι περίπου το 1/3 του μήκους τους. 
Cammallanus σε αγγελόψαρο (βίντεο):  
http://www.youtube.com/watch?v=RqNuejDmRDQ
Εκτός από τις κόκκινες ουρές υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ότι τα ψάρια είναι μολυσμένα από το Camallanus.
Μερικές είναι το βυθισμένο στομάχι των ψαριών, και η μειωμένη όρεξη για τροφή και για κολύμπι. Όταν ένα ψάρι είναι άσχημα μολυσμένο και τα σκουλήκια έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημία στον εντερικό τους σωλήνα, τότε το ψάρι σταματά να τρώει και έρχεται ο θάνατος. Εκεί πρέπει να το απομακρύνουμε πριν πεθάνει για να μην μολυνθεί περισσότερο το ενυδρείο μας.
Επίσης οι νεοσσοί όταν προσβληθούν από camallanus, πεθαίνουν από φραγή του εντέρου.
Οι Camallanus νηματοσκώληκες βρίσκονται στα άγρια ψάρια γλυκού και θαλασσινού νερού σε όλο τον κόσμο. Επίσης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε ψάρια που εκτρέφονται στην Νοτιοανατολική Ασία, όπου εκεί η ασθένεια θεωρείται ότι έχει τις ρίζες της. Ποιο ευάλωτα ψάρια σε αυτή την ασθένεια είναι τα ζωοτόκα τα λαβυρινθόψαρα και τα αγγελόψαρα χωρίς να αποκλείουμε και τα άλλα ψάρια του γλυκού αλλά και του θαλασσινού νερού.
Επίσης εικάζεται ότι οι εν λόγω νηματοσκώληκες είναι πιθανόν να βρίσκονται μέσα σε τροφές όπως Cyclops και Tubifex. Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να αγοράζουμε τέτοιου είδους τροφές συσκευασμένες από γνωστές εταιρίες και όχι "χύμα".

Ένα από τα προβλήματα της ύπαρξης σκουληκιών Camallanus στο ενυδρείο είναι το πόσο γρήγορα μπορούν να μολύνουν όλα τα ψάρια σ’ αυτό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ψάρια όταν βρίσκουν τα σκουλήκια τα τρώνε, στην συνέχεια τα σκουλήκια γεννούν τα αυγά τους στα έντερα των ψαριών από τα αυγά βγαίνουν οι προνύμφες αυτές πέφτουν στο ενυδρείο σχηματίζονται σε σκουλήκια και ο κύκλος συνεχίζεται. (Φώτο)

 Είναι επίσης πολύ εύκολο να μεταφερθεί από ενυδρείο σε ενυδρείο χωρίς να το γνωρίζετε μόνο από τη χρήση απόχης ή άλλων εξαρτημάτων που τα χρησιμοποιείτε σε όλα τα ενυδρεία. Μέσα σε λίγες μέρες μπορεί όλα τα ενυδρεία σας να έχουν μολυνθεί. Για το λόγο αυτό, αν έχετε ή υποπτεύεστε ότι έχετε ψάρια με Camallanus τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσετε όλα σας τα ενυδρεία.                                                                             
                                                                           
                                                          Θεραπεία της ασθένειας
Τα καλύτερα φάρμακα για τη θεραπεία Camallanus είναι:
metronidazole – μετρονιδαζόλη
praziquantel – πραζικουαντέλη
acriflavine
και η  Υδροχλωρική λεβαμιζόλη

Δεν είναι όλα τα φάρμακα διαθέσιμα, έτσι θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά γύρω και να δούμε τι είναι διαθέσιμο στην περιοχή μας. Η πιο κοινή μορφή της θεραπείας για τα Camallanus είναι η Υδροχλωρική λεβαμιζόλη. Η Λεβαμιζόλη είναι μια ταχείας δράσης ουσία και συνιστάται ιδιαίτερα για τη θεραπεία των εσωτερικών παρασίτων, μεταξύ των ψαριών.
Την λεβαμιζόλη εκτός των ενυδρειακών φαρμάκων που την έχουν (SERA Nematol), την έχει και το φάρμακο  Levoplix που είναι για σκύλους-κότες και άλλα ζώα και υπάρχει σε χάπια ή σε σκόνη και μπορούμε να το βρούμε σε καταστήματα με κτηνιατρικά φάρμακα, το οποίο κάνει και για τα ψάρια μας και είναι εντελώς ακίνδυνο. Επίσης είναι ακίνδυνο για τις γαρίδες τα σαλιγκάρια τα φυτά και την βιολογία του ενυδρείου όταν χορηγείται με τη σωστή δοσολογία.(Δοσολογία Levoplix 200mg/100L)
                                                                       


Δοσολογία
Εάν αγοράσετε Sera Nematol η δοσολογία είναι γραμμένη στη φιάλη, αλλά εάν βάλετε Υδροχλωρική Λεβαμιζόλη η δοσολογία είναι 2 mg/L.
Παρακάτω είναι το πρωτόκολλο θεραπείας:

* Προσδιορίστε την κατάλληλη δοσολογία για τη δεξαμενή σας.
* Αντιμετωπίστε τη θεραπεία με σβηστά τα φώτα, αφαιρέστε τον ενεργό άνθρακα εάν έχετε στο φίλτρο την λάμπα UV, και αυξάνετε τον αερισμό.
* Εκτελέστε μια αλλαγή νερού πριν από τη θεραπεία.
* Κάντε θεραπεία μία φορά για 3 μέρες.
Για 100% Υδροχλωρική Λεβαμιζόλη σε μορφή σκόνης:
 1 κουταλάκι του γλυκού = 4 γραμμάρια
 0,5 κουταλάκι του γλυκού = 2 γραμμάρια
 
Υδροχλωρική Λεβαμιζόλη απορροφάται από το έντερο (μπορείτε να μουσκέψετε την τροφή με φάρμακο για καλύτερα αποτελέσματα), μπορεί επίσης να απορροφηθεί από το δέρμα και διανέμεται σε όλο το σώμα μέσα σε τρία εικοσιτετράωρα. Επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές στο παράσιτο και παραλύει το σκουλήκι (σπαστική παράλυση). Τα ανενεργή σκουλήκια στην συνέχεια αποβάλλονται από τα ψάρια με την βοήθεια των κοπράνων και πέφτουν στον βυθό.
   
     5. Στο τέλος της θεραπείας κάνετε μια καλή αλλαγή 50% του νερού του ενυδρείου με την χρήση σκούπας βυθού  για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε σκουλήκια που έχουν παραλύσει στο υπόστρωμα
     6. Βάζετε ενεργό άνθρακα στο φίλτρο σας για την απομάκρυνση υπολείμματος του φαρμάκου.
     7.Επιστροφή στην κανονική δεξαμενή φωτισμού / σίτισης / καθαρισμού.
Επαναλάβετε τη λειτουργία σε δύο εβδομάδες για 2 ακόμα φορές.

QS-Plan:
Μπράβο Γιάννη!!! από τα πιο χρήσιμα και εμπεριστατωμένα άρθρα που έχω διαβάσει ποτέ!!!! Πιθανώς να μην υπάρχει και σε κανένα άλλο φόρουμ τέτοιο ποστ!!!

bokostas:
Σίγουρα δεν υπάρχει, καταπληκτικό άρθρο Γιάννη...

giannisaek:
Ευχαριστώ παιδιά  :)

Χαραμάδας:
Μπράβο dr Γιάννη. ;)
Καταπληκτική δουλειά. :)
Συνέχισε να μας εκπλήσσεις ευχάριστα. ;)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση