Forum > Γενικά

GOURAMI - Τα Υπέροχα

(1/10) > >>

LeeHook:
GOURAMI - Τα Υπέροχα


Ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη στον χώρο του ενυδρείου. Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε δει κάποιο είδος γκουράμι σε κάποιο pet shop και πιθανόν οι περισσότεροι έχουμε φιλοξενήσει (ή τουλάχιστον σκεφτήκαμε να το κάνουμε) κάποιο από αυτά στο ενυδρείο μας.

«Υπηρετούν» το χόμπυ εδώ και δεκαετίες και κάποια από αυτά θεωρούνται από τα πιο όμορφα είδη ψαριών. Πόσα ψάρια άραγε μπορούν να σταθούν δίπλα στην ομορφιά ενός Dwarf ή ενός Pearl Gourami;

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Προέρχονται κυρίως από την Ασία, από την Ινδία και το Πακιστάν έως την άλλη άκρη ΝΑ της ηπείρου, όπου ζουν και τα περισσότερα είδη. Κάποια ακόμη τα συναντούμε και στα τροπικά δάση της Αφρικής όπως επίσης και στην Λατινική Αμερική ή την Αυστραλία τα ποία όμως έχουν μεταφερθεί εκεί από τον άνθρωπο.ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ!
Εκτός από τα βράγχια, τα ψάρια αυτά έχουν ένα όργανο που ονομάζεται λαβύρινθος. Χάρη στο όργανο αυτό μπορούν να αναπνέουν ατμοσφαιρικό αέρα. Θα τα δείτε πολύ συχνά να ανεβαίνουν στην επιφάνεια και να παίρνουν ανάσες.ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Ανήκουν στην Τάξη των Περκόμορφων (Perciformes), στην Υπόταξη Αναβαντοειδή (Anabantoidei) και σε τρεις Οικογένειες:

Osphronemidae
Είναι η μεγαλύτερη οικογένεια καθώς περιλαμβάνει 4 υποοικογένειες και 96 είδη. Στην οικογένεια αυτή θα βρούμε τα πιο πολλά και γνωστά γκουράμι όπως και τα betta με τον πολύ γνωστό «Μονομάχο» (Siamese Fighting Fish). Περιλαμβάνει επίσης τα Γένη Trichogaster(πρώην colisa) με το γνωστό dwarf gourami, Trichopodus με το Pearl Gourami, καθώς επίσης και τα Paradise gourami.

Anabantidae
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικογένεια με 31 ψάρια που κατατάσσονται σε 4 γένη. Εδώ θα βρούμε την περίφημη climbing perch (γένος Anabas), ένα ψάρι που σκαρφαλώνει στην όχθη εκτός νερού. Εδώ επίσης θα βρούμε τα αφρικανικά γκουράμι.

Helostomatidae
Περιλαμβάνει ένα μόνο είδος, τα Kissing Gourami (Helostoma temminki), τα ψάρια που φιλιούνται(!) αφού έχουν την συνήθεια να ενώνουν τα στόματα τους σαν να φιλιούνται.Όμως παράξενη συμπεριφορά θα δούμε και στα croaking gourami (Trichopsis Vittata), είναι τα ψάρια που μιλάνε(!), για τα οποία λένε ότι μπορείς να τα ακούσεις αφού βγάζουν ένα ανεπαίσθητο ήχο σαν κόασμα.

ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Θα τα βρούμε σχεδόν παντού. Λίμνες, ποτάμια, αρδευτικά κανάλια, καλλιέργειες ρυζιού κ.λ.π.  Τα περισσότερα από αυτά προτιμούνε πυκνοφυτεμένες περιοχές, νερά με απαλή ροή και, χάρη στον λαβύρινθο που διαθέτουν επιβιώνουν σε νερά με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο.
Είναι γενικά πολύ ανθεκτικά ψάρια και πολύ ευπροσάρμοστα. Τα Three Spot Gourami χρησιμοποιούνται μάλιστα στην (απάνθρωπη) μέθοδο στρωσίματος του ενυδρείου με ψάρια.
Προτιμούν νερό με ουδέτερο έως ελαφρώς όξινο PH, με κάποιες εξαιρέσεις όμως που ζούνε σε πολύ ακραίες συνθήκες. Για παράδειγμα, τα Chocolate Gourami (Sphaerichthys Osphromenoides) ζούνε σε νερά με PH 4,5 – 5,5 και μηδενικές σκληρότητες.ΤΑ GOURAMI ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ
Τα περισσότερα από αυτά είναι ιδανικά για ένα κοινωνικό ενυδρείο. Όταν εκδηλώνουν επιθετικότητα, αυτό γίνεται από αρσενικά άτομα απέναντι σε άλλα του ίδιου φύλου. Μην ξεχνάμε ότι είναι πρώτα ξαδέρφια του Μονομάχου.
Εκτιμούν πολύ τα απαλά φωτισμένα και πυκνοφυτεμένα ενυδρεία. Η ύπαρξη φυτών επιφανείας είναι σημαντική για την διαδικασία αναπαραγωγής τους.
Τα γκουράμι είναι εύκολα στην διατήρηση τους και πολύ ειρηνικά ψάρια. Για τον λόγο αυτό είναι καλό να μην συνδυάζονται με άλλα μεγαλύτερα ή πιο επιθετικά ψάρια. Ιδανικοί συγκάτοικοι είναι οι αρλεκίνοι, τα τέτρα, τα cory και άλλα γατόψαρα μια που τα γκουράμι κινούνται συνήθως στο μέσον και το άνω μέρος του ενυδρείου.
Θεωρούνται επίσης ιδανικά για έναν αρχάριο με εξαίρεση βέβαια σε ορισμένα είδη που είναι ιδιαίτερα απαιτητικά.

       

Εδώ να κάνω μία συγκεκριμένη αναφορά στα Chocolate Gourami, τα οποία θεωρούνται από τα πιο δύσκολα ψάρια γενικώς για διατήρηση σε ενυδρείο. Αυτά τα υπέροχα σοκολατί πλασματάκια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ποιότητα του νερού, ελάχιστες τυχαίες αναπαραγωγές σε αιχμαλωσία έχουν αναφερθεί παγκοσμίως. Διατίθενται στο εμπόριο μόνο άγρια, πιασμένα στην φύση αλλά ο βαθμός θνησιμότητας τους είναι τεράστιος. Χαρακτηριστικά κάποιος αμερικάνος χομπίστας – επαγγελματίας που έχει ασχοληθεί εκτενώς με αυτά τα ψαράκια, προτρέπει τον κόσμο να μην αγοράζει Chocolate Gourami γιατί… πεθαίνουν.


Ψαρεύοντας Chocolate Gourami. Ο βυθός είναι στρωμμένος με Blyxa Auberti.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Δέχονται όλων των ειδών τις τροφές και πρέπει να τους παρέχουμε ισορροπημένη διατροφή τόσο με φυτικής προέλευσης τροφές όσο και με πρωτεϊνούχες. Κατά την προετοιμασία για την αναπαραγωγή οι ζωντανές τροφές θα βοηθήσουν ιδιαίτερα, πάντα όμως σε συνδυασμό με φυτικές.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΓΚΟΥΡΑΜΙ
Στην πλειοψηφία τους είναι ωοτόκα και bubble nesters, κάνουν δηλαδή την φωλιά τους με φυσαλίδες στην επιφάνεια του νερού και την στηρίζουν σε κάποιο φυτό που επιπλέει. Εκεί, ο αρσενικός θα οδηγήσει την θηλυκιά και μετά από το περίφημο αγκάλιασμα, αυτή θα αποθέσει τα αυγά της. Στην συνέχεια ο αρσενικός τα γονιμοποιεί και από εκεί και πέρα γίνεται ο άγρυπνος φρουρός. Η θηλυκιά πρέπει να απομακρυνθεί από το ενυδρείο αφού κινδυνεύει από τον αρσενικό. Η αφοσίωση του πατέρα είναι παροιμιώδης αφού μέρα-νύχτα περιφρουρεί τα αυγά, τα επανατοποθετεί στη φωλιά εάν κάποιο ξεκολλήσει και τα αερίζει ρίχνοντας νερό με το στόμα του.
Η αφοσίωση του αυτή όμως σταματάει την στιγμή που τα αυγά εκκολαφθούν. Αφού συμβεί αυτό πρέπει να τον απομακρύνουμε αμέσως αφού βλέπει τους γόνους σαν τροφή πλέον.
Υπάρχουν όμως και γκουράμι που είναι Στοματοεπωάζοντα (mouthbrooders), επωάζουν δηλαδή τα αυγά τους μέσα στο στόμα. Ένα τέτοιο είδος είναι το Chocolate Gourami.

   

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ DWARF GOURAMI (DGIV)
Δυστυχώς η μαζική παραγωγή των dwarf gourami την προηγούμενη δεκαετία, δημιούργησε ένα σημαντικό πρόβλημα στα ψάρια αναπαραγωγής αυτού του είδους καθώς παρατηρήθηκαν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε dwarf gourami που προερχόντουσαν από φάρμες της Ασίας. Το ποσοστό των προσβεβλημένων dwarf gourami που προέρχονταν από τις ασιατικές φάρμες ήταν περίπου 20%. Έτσι ανακαλύφθηκε ότι είχαν ασθενήσει εξαιτίας ενός Ιριδοΐού (Iridovirus).
Οι Ιριδοΐοί βρίσκονται σε πολλά ψάρια γλυκού και αλμυρού νερού και οδηγούν σε ασθένειες όπως οι Λεμφοκύστες (lymphocystis) που προξενούν αλλοιώσεις στο δέρμα των ψαριών λόγω στρες κυρίως. Η Λεμφοκύστες θεραπεύονται από μόνες τους αν δοθούν στο ψάρι οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.
Στο dwarf gourami όμως βρέθηκε ότι η αιτία θανάτου είναι ένας Ιριδοΐός στην σπλήνα και τον εντερικό ιστό τους. Η θνησιμότητα των ψαριών που ασθενούσαν ήταν από 5-50%. Ο ιός αυτός ονομάζεται DGIV (Dwarf Gourami Irido Virus).
Το δέρμα τους σκουραίνει, γίνονται ληθαργικά, δεν τρώνε και παρουσιάζουν πρήξιμο στην κοιλιά, που μοιάζει με dropsy. Ο θάνατος συνήθως έρχεται μετά από 24-48 ώρες.
Η ασθένεια αυτή παρατηρείται φυσικά και σε όλες τις επιλεκτικές αναπαραγωγές του dwarf gourami, όπως τα blue powder, neon, sunset κ.λ.π.
Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή την ασθένεια.


Άρρωστο Dwarf Gourami (colisa lalia)

Παρακάτω θα δείτε μία λίστα με τα πιο αντιπροσωπευτικά, στο χόμπυ, είδη γκουράμι καθώς και τις παραμέτρους διατήρησης τους στο ενυδρείο. Οι ιδανικές τιμές PH, GH & θερμοκρασίας διατήρησης τους είναι στο μέσον των ορίων που αναφέρονται. Η μακροχρόνια διατήρηση τους σε οριακές τιμές δεν συνιστάται.

Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός των ενυδρειόφιλων που ασχολούνται με τα γκουράμι. Νέα είδη έχουν εμφανιστεί στο χόμπυ και το γκουράμι θεωρείται πιά συνηθισμένο και κοινό ψάρι. Η ομορφιά του και η συμπεριφορά του όμως στο ενυδρείο θα αποιζημιώσει όποιον επιλέξει να το φιλοξενήσει.
Ας του δώσουμε μία ακόμη ευκαιρία.   ;)
 

bokostas:
Yπέροχο άρθρο Δανιήλ, αντί να σου κάνουμε δώρο σήμερα για την γιορτή σου, μας έκανες εσύ. thubsup

zipo:
Σούπερ!  20to20

Drbig:
 thubsup greatup

gregog7:
πολύ ωραίο άρθρο  respkt

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση