Forum > Λίμνες & Εναλλακτικές Μορφές Ενυδρείων

Ζωντανά φυτά σε ενυδρείο με Χελώνες

(1/4) > >>

annie:
Πολλές φορές πολλοί που έχουν στην κατοχή τους ενυδρεία με χελώνες θα έχουν αναρωτηθεί αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζωντανά φυτά.

Βλέπουμε ότι στα άτομα που ασχολούνται με τα ενυδρεία ένα κύριο θέμα συζητήσεων τους είναι τα φυτά. Πολλοί που διαθέτουν φυτεμένα ενυδρεία το κύριο θέμα σ’ αυτά τα ενυδρεία είναι τα πολλά φυτά και έχουν μέσα λίγα ψαράκια.
Κάτι τέτοιο είναι απλά απίθανο να συμβεί σε ένα ενυδρείο με χελώνες!
Η αλήθεια είναι ότι οι χελώνες σαν παμφάγα και «περίεργα» ζωάκια δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο ενυδρείο!

Γι’ αυτό το λόγο και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες χελωνών προτιμούν συνήθως τα πλαστικά φυτά. Ακόμα και μόνο πλαστικά φυτά να έχουμε είναι σίγουρα καλύτερο για τις χελώνες μας απ ’το να ζουν σε ένα «γυμνό» ενυδρείο, που θα θυμίζει απλώς γυάλινο κουτί με νερό, καθώς χρειάζονται μέρη στα οποία μπορούν να κρυφτούν και να εξερευνήσουν.

Μια μέση λύση είναι να έχουμε στο ενυδρείο μας και πλαστικά αλλά και ζωντανά φυτά ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα θυμίζει κάπως το φυσικό περιβάλλον στα ζωάκια μας.

Αν παρόλα αυτά κάποιος επιθυμεί να βάλει ζωντανά φυτά στο ενυδρείου πρέπει να προσέξει ποιο είδος μπορεί να βάλει, μιας οι χελώνες σίγουρα θα τα «δοκιμάσουν», καθώς τα περισσότερα φυτά είναι τοξικά για τις χελώνες. Και φυσικά πρέπει και να ενημερωθεί για το πώς πρέπει να τα φροντίσει.
Παρακάτω θα σας δείξω μια λίστα, η οποία περιέχει φυτά ασφαλή για τις χελώνες δηλαδή φυτά που δεν είναι τοξικά γι’ αυτές.


Ποια φυτά πρέπει να επιλέξουμε?

1.   Η καλύτερη επιλογή για φυτά, είναι φυτά ανθεκτικά και σκληρά και φυτά που δεν χρειάζεται να έχουν ρίζες.

2.   Επίσης είδη φυτών που δεν χρειάζεται μεγάλη παροχή σε CO2 (εκτός αν αγοράσετε συσκευή που το παρέχει). Ξέρουμε ότι το CO2 είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των φυτών, τα οποία το λαμβάνουν κυρίως από την αναπνοή των ψαριών.  Οι χελώνες όμως εκπνέουν έξω από το νερό, όταν ανέβουν στην επιφάνεια του, και γι’ αυτό το λόγο δεν εμπλουτίζουν το νερό με CO2 όπως τα ψάρια.

3.   Επίσης μια καλή επιλογή είναι φυτά τα οποία δεν χρειάζονται φως  για να επιζήσουν. Εννοείται πως με το φως μεγαλώνουν και αναπτύσσονται πιο γρήγορα, αλλά μπορούν να επιζήσουν και να αναπτυχθούν με μικρότερη ταχύτητα και κάτω από συνθήκες όπου δεν τους παρέχεται αρκετό φως (όπως το Java Fern, Java Moss, είδη του Anubia και μερικά Cryptocornye).


Λίστα με φυτά μη τοξικά για τις χελώνες

Η λίστα με τα φυτά που δεν είναι τοξικά για τις χελώνες είναι η εξής:

1.   AnubiaΑπό τις καλύτερες επιλογές για ενυδρείο με χελώνες.

O Anubias είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό με αργή ανάπτυξη, το οποίο ανέχεται χαμηλό φωτισμό και από όξινο μέχρι σκληρό νερό. Είναι αρκετά σκληραγωγημένο για να τα βγάλει πέρα με ενοχλητικά ψάρια. Προέρχεται από τη Δυτική Αφρική και φτάνει περίπου τα 30 με 40 εκατοστά σε ύψος. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία διαφορετικών Anubias με μήκος φύλλων από μερικά μέχρι δέκα εκατοστά. Δεν πρέπει να φυτεύεται στο υπόστρωμα, αλλά να προσδένεται σε ξύλα ή πέτρες. Ένας καλός τρόπος πρόσδεσης είναι η πετονιά. Η πιο μικρή anubia είναι η Anubias barteri var. nana. Η παροχή περισσότερου φωτός δεν πρόκειται να ευνοήσει την ανάπτυξη του, αντίθετα θα επιτρέψει στην άλγη να εγκατασταθεί στα πλατιά φύλλα του. Πηγή: http://www.aquarium4u.gr

Δυο καλές επιλογές είναι A. barteri v. Nana και A. barteri coffeefolia.

2.   Java Moss (Vesicularia dubyana)Καλή επιλογή και οι χελώνες συνήθως δεν το τρώνε.

Java moss είναι το κοινό όνομα της "Vesicularia dubyana". Σκληρό φυτό που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φωτισμό ή σε συνθήκες νερού. Η java moss μεγαλώνει εύκολα πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, γεγονός που την κάνει ιδανική για διακόσμιση βράχων, κομματιών ξύλου, ή ακόμα και εξαρτημάτων του ενυδρείου. Δένουμε το φυτό με πετονιά ψαρέματος πάνω στην επιφάνεια και το αφήνουμε να πιαστεί μόνο του με τον καιρό.  Πηγή: http://www.istellas.gr

3.   Java Fern (Microsorium pteropus)Το φυτό Java fern είναι ένα από τα καλύτερα ενυδρειακά φυτά καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και αρκετά σκληραγωγημένο για να τα βγάλει πέρα με ογκώδη ψάρια. Δεν πρέπει να το φυτεύουμε στο υπόστρωμα, αλλά είναι προτιμότερο να το δένουμε με πετονιά πάνω σε ξύλα ή βράχους, όπου σταδιακά θα βγάλει ρίζες. Οι ρίζες του είναι όργανα στήριξης και δεν τις χρησιμοποιεί για να τραφεί. Εχει αργή ανάπτυξη και αναπαράγεται δημιουργώντας μικρά αντίγραφα του φυτού στις άκρες των φύλλων του. Το ύψος του φτάνει τα 30 εκατοστά. Απαιτεί μέτριο εώς αρκετό φως και την παρουσία ξύλων ή βράχων, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για να ριζώσει και να εξαπλωθεί. Προέρχεται από την νοτιοανατολική Ασία. Χρειάζεται θερμοκρασία 18-30° C, pH 5.0-8.0. Πηγή: http://www.aquarium4u.gr

4.   Anacharis (γνωστό ως Egeria densa)

 

Δεν είναι τοξικό για τις χελώνες, ίσα ίσα χελώνες όπως οι Red Eared Sliders και οι Yellow Belly Sliders το λατρεύουν, και άμα έχει αρκετό μπορεί να γίνει  ένας χαμός μέσα στο ενυδρείο!

5.   Hornwort (Ceratophyllum demersum)Υπάρχει μια περίπτωση οι χελώνες να το φάνε, αλλά δεν τρελαίνονται και ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο φυτό.

6.   Red Ludwigia (Ludwigia repens)


Οι χελώνες δεν το τρώνε αλλά συνήθως το σκάβουν και το ξεριζώνουν. Αλλά είναι από τα φυτά που χρειάζεται παραπάνω φως.

7.   Duckweed (Lemna minor)Επειδή δημιουργεί σαν ένα χαλί στην επιφάνεια του ενυδρείου, σκουραίνει το νερό και δεν επιτρέπει το UV-B να περάσει εύκολα. Πολλές χελώνες μπορεί να το φάνε (τείνουν να τρώνε ότι επιπλέει συνήθως), παρόλα αυτά δεν τοξικό.

8.   Amazon Sword PlantsΥπάρχουν πολλά είδη από μικρά μέχρι μεγάλα, οι χελώνες συνήθως δεν το τρώνε, αλλά μπορεί να το «δοκιμάσουν». Βέβαια χρειάζεται αρκετό και δυνατό φως και πρέπει να φυτευτεί.

9.    Είδη CryptocornyeΕίναι φυτά που δεν χρειάζονται πολύ φως, αλλά δεν τους «αρέσει» να ξεριζώνονται και να ξαναφυτεύονται και οι χελώνες δεν τα τρώνε.

10.    Είδη Aponogeton (ulvaceus, crispus, κλπ…)

  crispus

  Fenestrate (Madagascar)

  boivinianus

Κάποια από τα είδη δεν χρειάζονται πολύ φως όπως το ulvaceus, συνήθως δεν τα τρώνε οι χελώνες αλλά μπορεί να τα δοκιμάσουν. Γενικά θεωρούνται ανθεκτικά φυτά, αλλά μέσα σε ενυδρεία με χελώνες μπορεί και να … «καταστραφούν»!

Τέλος, οι χελωνίτσες που είναι πιο συνηθισμένες στην Ελλάδα οι Red Eared Sliders (Trachemys Scripta Elegance) και οι Yellow Belly Sliders (Trachemys Scripta Scripta), όπως και όλα τα είδη που ανήκουν στην οικογένεια sliders είναι απ'τις χελώνες που έχουν την μεγαλύτερη περιέργεια. Mπορούν να συνυπάρξουν με τα πιο ανθεκτικά είδη φυτών (πχ Java moss), αλλά θα ξεσκίσουν τα φυτά που έχουν φύλλα και συνεχώς θα ξεριζώνουν αυτά που είναι ελαφρώς φυτεμένα ( Red Ludwigia).

Για περισσότερες πληροφορίες/οδηγίες για τη συντήρηση των παραπάνω φυτών μπορείται να δείτε στο thread του forum για τα φυτά http://aqua4fun.gr/index.php/board,33.0.html

dimis_viper:
Great....πολυ χρησιμο αρθρο.......

tsala:
Μπραβο Αννυ!
Πολυ καλο!   greatup

giannisaek:
Πολύ χρήσιμο άρθρο και κατατοπιστικό...ευχαριστούμε.  :-*

bokostas:
Πολύ καλό, μπράβο Άννυ.. thubsup

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση