Forum > Τροφές για όλα τα είδη των ψαριών

Infusoria - Η πρώτη τους τροφή

(1/5) > >>

LeeHook:
INFUSORIA

Γεννήσαμε!...και μετά;
Με τι θα ταΐσουμε τα μικροσκοπικά ψαράκια μας; Ποια «βρεφική τροφή» πρέπει να τους δώσουμε τις πρώτες ημέρες της ζωής τους για να μην πεθάνουν από ασιτία;

Για τις πρώτες 2-3 ημέρες περίπου μην ανησυχείτε. Η Μητέρα Φύση έχει φροντίσει να τους παρέχει την πρώτη τους τροφή, το αντίστοιχο για τον άνθρωπο, πύαρ ή πρωτόγαλα. Και αυτό δεν είναι παρά ο λεκιθικός τους σάκος, ο θάλαμος δηλαδή (το αυγό τους) μέσα στον οποίο ήταν κλεισμένα μέχρι να εκκολαφθούν, όντας πλούσιος σε πρωτεΐνες, τους δίνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για το ξεκίνημα της ζωής τους.

Για μετά; Δεν έχει φροντίσει η Μητέρα Φύση;
Και γι αυτό έχει φροντίσει, μόνο που τους το παρέχει όταν βρίσκονται στη… φύση. Εκεί έξω, το νερό των λιμνών και των ποταμών είναι γεμάτο από μικροσκοπικούς οργανισμούς με τους οποίους και τρέφονται οι γόνοι.

Το σύνολο αυτό των μικροοργανισμών με τους οποίους τρέφονται τα νεογέννητα ψαράκια μας ονομάζεται Infusoria. Ο όρος αυτός, που δόθηκε το 1838 από τον Christian Gottfried Ehrenberg, δεν χρησιμοποιείται πια από τους επιστήμονες παρά μόνον από τους ακουαρίστες.
Με τον όρο Infusoria λοιπόν, οι χομπίστες αναφέρονται στο σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν και αναπαράγονται μέσα στο νερό και είναι τόσο μικροσκοπικοί ώστε να μπορούν να καταναλώνονται από τους γόνους. Ειδικότερα, είναι διάφοροι μονοκύτταροι οργανισμοί όπως πρωτόζωα, rotifers, Paramecium κ.ά. και είναι βέβαια αδύνατον και άσκοπο να τους αναφέρουμε όλους.


Πως αναπτύσσεται η Infusoria;
Τρέφεται καταναλώνοντας τα βακτήρια που αποσυνθέτουν τα οργανικά κατάλοιπα που βρίσκονται σε αποσύνθεση (π.χ. σάπια φυτά).


Που βρίσκεται η Infusoria;
Όπου υπάρχει νερό. Λίμνες, ποτάμια, στο νερό των ανθοδοχείων, σε δεξαμενές αλλά και στο ενυδρείο μας φτάνει να λειτουργεί τουλάχιστον για ένα μήνα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω οποιοδήποτε νερό;
Όχι. Στα εξωτερικά ύδατα υπάρχουν και βλαβεροί οργανισμοί και δεν θα θέλατε ποτέ να βάλετε αμφιβόλου ποιότητας νερό σε ένα αποστειρωμένο (και μικρό) περιβάλλον όπως το ενυδρείο. Το ίδιο ισχύει και για το νερό από ένα ανθοδοχείο γιατί τα λουλούδια μπορεί να έχουν φάρμακα. Στο νερό της βρύσης από την άλλη, γίνεται επεξεργασία με χλώριο για να εξουδετερώνονται όλοι οι βλαβεροί μικροοργανισμοί μαζί και την infusoria.


Μικροοργανισμοί σε μιά σταγόνα νερό!

Από την άλλη, η Infusoria που υπάρχει μέσα στο ενυδρείο είναι σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση και δεν φτάνει για την διατροφή των γόνων. (Η ύπαρξη moss, φύλλων catappa ή άλλων φύλλων μέσα στο ενυδρείο αυξάνει την παρουσία infusoria και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καλύψει την ανάγκη των γόνων για τροφή.)

Αυτό που μένει λοιπόν είναι να την καλλιεργήσουμε μόνοι μας.


Καλλιέργεια Infusoria
Η infusoria τρέφεται με βακτήρια και τα βακτήρια τρέφονται με οργανική ύλη σε αποσύνθεση. Το φως, το οξυγόνο και η θερμότητα επίσης χρειάζονται για την ανάπτυξη τους.
Υπάρχουν πολλές συνταγές για την καλλιέργεια της.

Τι χρειαζόμαστε:

1) Ένα γυάλινο βάζο. Και πλαστικό τάπερ κάνει απλώς δεν έχουμε καλή ορατότητα μέσα από το πλαστικό για να ελέγχουμε την καλλιέργεια.

2) Λίγο νερό από το ενυδρείο μας.
Αυτό θα είναι το μπόλι για την καλλιέργεια, αφού όπως είπαμε υπάρχει ήδη infusoria στο νερό του ενυδρείου μας. Το νερό πρέπει να έχει αλκαλικό Ph (πάνω από 7). Για τον λόγο αυτό εάν το ενυδρείο μας έχει όξινο νερό καλό είναι να προσθέσουμε λίγη μαγειρική σόδα ή ασβεστολιθικό χαλίκι. Η χρήση νερού της βρύσης δεν συνιστάται γιατί ακόμη κι αν χρησιμοποιήσουμε αντιχλώριο, το νερό αυτό παραμένει φτωχό σε infusoria.
Εάν έχουμε φίλτρο σπόγγου μέσα στο ενυδρείο μας καλό είναι να στραγγίσουμε το σφουγγάρι μέσα στο βάζο, αφού εκεί επάνω έχει αναπτυχθεί infusoria (για αυτό και βλέπουμε τις γαρίδες να κολλάνε πάνω στο σφουγγαράκι ενός φίλτρου).
Αν έχουμε στο ενυδρείο μας java moss, επάνω της συγκεντρώνεται αρκετή ποσότητα infusoria όπότε μπορούμε να βάλουμε λίγη μέσα στο βάζο.
Επίσης η τοποθέτηση μέσα στο βάζο κανά 2 σαλιγκαριών apple ή colombian ramshorn, τα οποία καταναλώνουν πολύ ποσότητα φυτικών ινών, παράγουν απόβλητα τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη της καλλιέργειας.

3) Μια αεραντλία – Δεν είναι απολύτως απαραίτητη αλλά παίζει σημαντικό ρόλο καθώς παρέχει οξυγόνο στα βακτήρια.

4) Τροφή για την αποικία μας – Αυτή μπορεί οποιαδήποτε οργανική ύλη. Υπάρχουν πολλές προτάσεις όπως:

Μαραμένο μαρούλι
Πατάτα
Φλούδα μπανάνας
Γογγύλι
Σπανάκι
Παιδική φρουτόκρεμα
Κρόκος βρασμένου αυγού
Βρασμένο ρύζι
Ψαροτροφή

Μια από τις καλύτερες επιλογές θεωρείται το μαρούλι (ένα μεγάλο φύλλο είναι αρκετό για 1 λίτρο νερό).
Τα λαχανικά γενικότερα, είναι καλό να τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό γιατί έτσι σπάει ο φυτικός τους ιστός και η αποσύνθεση τους αρχίζει πιο γρήγορα.

Γεμίζουμε το βάζο με νερό στα ¾ περίπου και προσθέτουμε το μαρουλόφυλλο. Τοποθετούμε το σωληνάκι της αεραντλίας και βάζουμε το βάζο δίπλα σε ένα παράθυρο (να μην το χτυπάει απευθείας ο ήλιος) και το αφήνουμε. Η ιδανική θερμοκρασία είναι περίπου 280C.
Σε τρεις ημέρες περίπου το νερό αρχίζει και θολώνει από τα βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί. Η οσμή του επίσης είναι δυσάρεστη.
Άλλες 2-3 ημέρες μετά το νερό καθαρίζει κάπως και διακρίνουμε μέσα ένα απαλό ροζ νέφος που αν προσέξουμε από κοντά, αυτό κινείται. Πρόκειται για την infusoria που έχει τραφεί με τα βακτήρια (για αυτό και καθάρισε το νερό) και είναι πλέον κατάλληλη για να ταΐσουμε τα μικρά μας. Η οσμή επίσης έχει γίνει ευχάριστη, μία οσμή από λίμνη.

     
Με πατάτα

     
Με μπανάνα                                               Με μαρούλι


Πως ταΐζουμε τους γόνους
Βγάζουμε την αεραντλία. Σε λίγο, όλη η infusoria θα μαζευτεί λίγο κάτω από την επιφάνεια του νερού, εκεί όπου το οξυγόνο από τον ατμοσφαιρικό αέρα είναι περισσότερο, δημιουργώντας ένα γαλακτώδες νέφος. Η χρήση μίας λάμπας κάνει την infusoria να συγκεντρώνεται περισσότερο στο σημείο που χτυπάει το φώς.
Με μια σύριγγα μαζεύουμε μία ποσότητα και ταΐζουμε τα μικρά. Προσέχουμε να μην μπούνε στην σύριγγα κομμάτια από το σαπισμένο υλικό (μαρούλι κ.ά.) που έχουμε μέσα στο νερό.
Δεν ταίζουμε εάν οι γόννοι δεν έχουν αρχίσει να κολυμπούν ελεύθερα. Οποιαδήποτε τροφή πριν απλώς επιβαρύνει το νερό.
Οι γόννοι τις πρώτες ημέρες της ζωής τους πρεπει να τρώνε 3-5 φορές την ημέρα.
Μπορούμε ακόμη να κάνουμε το εξής: Παίρνουμε με μία σύριγγα infusoria από την καλλιέργεια και την αναμιγνύουμε με 300ml περίπου νερό από το ενυδρείο μας. Παίρνουμε ένα μπουκαλάκι του οποίου το πωμα το τρυπάμε και προσαρμόζουμε ένα σωληνάκι αεραντλίας. Στην άκρη από το σωληνάκι προσαρμόζουμε μία βαλβίδα ελέγχου ροής (αυτές με την βιδούλα). Αφού βάλουμε το μίγμα στο μπουκάλι, το κρεμάμε ανάποδα πάνω από το ενυδρείο και ρυθμίζουμε την βαλβίδα ώστε να πέφτουν πολύ αργά σταγόνες μέσα στο ενυδρείο(ή την γεννήστρα).
Προσοχή εδώ. Το υπερβολικό τάισμα μπορεί να προκαλέσει "πράσινο νερό" ή έκρηξη ανάπτυξης βακτηρίων (algae bloom). Βέβαια, η ποσότητα της τροφής εξαρτάται και από τον αριθμό των γόννων που έχουμε. Αν προσέξουμε πολύ προσεκτικά μπορεί να δούμε τις κοιλίτσες των γόννων γεμάτες. Έτσι μπορούμε να υπολογίσουμε και την ποσότητα της τροφής.

Είναι καλό να ξεκινήσουμε 2-3 καλλιέργειες με διαφορά μερικών ημερών μεταξύ τους ώστε να έχετε απόθεμα τροφής για 2 περίπου εβδομάδες. Έτσι εξασφαλίζουμε επίσης οτι θα έχουμε επιλογή εάν κάποια από τις καλλιέργειες μας χαλάσει. Ανάλογα το είδος του ψαριού, οι γόννοι σε 1-2 εβδομάδες θα μπορούν να τρώνε την ίδια τροφή με τους γονείς τους (θρυμματισμένη).

Μία καλλιέργεια infusoria κρατάει περίπου 1 εβδομάδα. Αν θέλουμε να την κρατήσουμε παραπάνω πρέπει να ρίξουμε τροφή όπως το liquifry (2-3 σταγόνες την ημέρα).

Δυσάρεστη οσμή και θόλωμα της καλλιέργειας είναι ενδείξεις οτι η καλλιέργεια δεν είναι πιά κατάλληλη για χρήση.

Προβλέψτε έγκαιρα και ετοιμάστε την infusoria πριν γεννήσουν τα ψαράκια σας. Από την στιγμή που θα εκκολαφθούν τα αυγά έχετε 2-3 ημέρες μέχρι να χρειαστεί να ταίσετε τους γόννους.
Ξεκινήστε τώρα δοκιμαστικά μια καλλιέργεια infusoria. Πειραματιστείτε, παρατηρήστε, καταγράψτε. Τίποτε δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Πάντα μπορεί να προκύψουν προβλήματα σε μία καλλιέργεια και αποκτώντας εμπειρία μειώνετε τον κίνδυνο της αποτυχίας.
Όταν έρθει η «ώρα η καλή» πρέπει να είστε έτοιμοι να φροντίσετε τα νεογέννητα ψαράκια σας.

gregog7:
Πολύ ωραίο και χρήσιμο άρθρο

vasilios:
επειδη τοχω επιχηρησει αλλα δεν μου βγηκε γιατι δεν ειχα βαλει αεραντλια.ξερω οτι θελει πολυ φως.επεισης εβαλα μαρουλι με μια ταμπλετα αλγης για πλεκο.αν βρεις φοτογραφια με το γαλακτοδες αυτο μυγμα που συλεγουμε θα ηταν τελειο.

Βασω:
δανιηλ ειναι τελικα τοσο ευκολο που μεχρι και εγω θα το κανω  >:D

LeeHook:

--- Παράθεση από: vasilios στις Νοέμβριος 16, 2012, 11:17:26 μμ ---επειδη τοχω επιχηρησει αλλα δεν μου βγηκε γιατι δεν ειχα βαλει αεραντλια.ξερω οτι θελει πολυ φως.επεισης εβαλα μαρουλι με μια ταμπλετα αλγης για πλεκο.αν βρεις φοτογραφια με το γαλακτοδες αυτο μυγμα που συλεγουμε θα ηταν τελειο.

--- Τέλος παράθεσης ---

Λίγο πολύ όλες οι καλλιέργειες θέλουν καποιες συγκεκριμένες συνθήκες για να πετύχουν. Τώρα τον χειμώνα π.χ. πως θα πετύχεις τις ιδανικές θερμοκρασίες στους 280C; Πιθανόν η χρήση κάποιου θερμοστάτη να λύνει το πρόβλημα ή κοντά σε ένα καλοριφέρ (έτσι βέβαια δεν έχεις απόλυτο έλεγχο της θερμοκρασίας).
Από την άλλη μπορεί επάνω στο μαρούλι να έχει υπολλείματα φυτοφαρμάκων (δεν ξέρω αν το ζεμάτισμα που κάνουμε είναι αρκετό για να τα απομακρύνει). Χίλιοι δυό αστάθμητοι παράγοντες. Γι αυτό προτείνω στο τέλος όποιος θέλει να δοκιμάσει πειραματικά μία καλλιέργεια. Το κέρδος από την εμπειρία θα είναι μεγάλο.
Για την ταμπλέτα έχεις δίκιο. Είναι κάτι που το προτείνουν πολλοί.
Όσο για φωτο, φαντάζομαι σύντομα θα μπορώ να έχω μία.--- Παράθεση από: skip1997 στις Νοέμβριος 16, 2012, 11:30:48 μμ ---δανιηλ ειναι τελικα τοσο ευκολο που μεχρι και εγω θα το κανω  >:D
--- Τέλος παράθεσης ---

Άντε, να ξεκινήσουμε μερικές καλλιέργειες ταυτόχρονα (ίσως και με διαφορετικό υλικό ο καθένας) για να κάνουμε διάφορες παρατηρήσεις.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση