Forum > Φυτά σε Κοινωνικά Ενυδρεία

DROP CHECKER - Η πιό ακριβής μέτρηση CO2 στο ενυδρείο μας

(1/25) > >>

LeeHook:
DROP CHECKER – Η πιο ακριβής μέτρηση CO2 στο ενυδρείο μας

Ο υπολογισμός της συγκέντρωσης CO2 σε ένα φυτεμένο ενυδρείο είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για την ανάπτυξη των φυτών όσο και για την υγεία των ζωντανών οργανισμών που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό. Αν το CO2 είναι λίγο, τότε τα φυτά μας δεν θα έχουν την επιθυμητή ανάπτυξη, ενώ αν είναι πολύ τότε θέτουμε σε κίνδυνο την ζωή των ψαριών μας. Το εύρος των τιμών του CO2 που εξυπηρετούν και τους δύο ακοπούς είναι μεταξύ 12-35ppm.


Ένας τρόπος πολύ διαδεδομένος στην παρακολούθηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στο νερό είναι με την βοήθεια του πίνακα Ph/KH.
Είναι όμως ο τρόπος αυτός ασφαλής;  Μας δίνει ακριβή ποτελέσματα;Ποιά είναι η σχέση μεταξύ Ph, KH & CO2;

Όταν παρέχουμε CO2 στο νερό του ενυδρείου, παράγεται ανθρακικό (καρβονικό) οξύ (CO2+H2O=H2CO3) το οποίο λόγω του ότι είναι ένα ασταθές ήπιο οξύ (με Ph 3,5), αυτόματα μετατρέπεται σε ιόντα υδρογόνου (Η+) και διττανθρακικά ιόντα (HCΟ2-).
Η αύξηση των ιόντων υδρογόνου (Η+) είναι που οδηγεί το Ph σε πτώση.

Τα ιόντα υδρογόνου που παράγονται από την προηγούμενη διαδικασία δεσμεύουν τα ανθρακικά ιόντα (CO3-2), τα οποία βρίσκονται ελεύθερα στο υδάτινο οικοσύστημα, εμποδίζοντας έτσι να παραχθεί το ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3). Αυτό βέβαια οδηγεί στην πτώση της ανθρακικής σκληρότητας (ΚΗ).

Από τα παραπάνω φαίνεται η σχέση που υπάρχει μεταξύ Ph-KH & CO2. Έτσι εάν ξέρουμε τις τιμές των δύο παραμέτρων (Ph, KH) μπορούμε να υπολογίσουμε το CO2.
Όμως, αυτό θα ίσχυε στην περίπτωση όπου το διοξείδιο του άνθρακα θα ήταν το μοναδικό πράγμα που επηρρεάζει το Ph. Όμως στο νερό υπάρχουν και άλλα στοιχεία που επηρρεάζουν το Ph όπως το μαγνήσιο, ο φόσφωρος αλλά και σε ελάχιστες ποσότητες θειικό οξύ (που παράγεται από τα αναερόβια βακτήρια μέσα στο υπόστρωμμα) και το νιτρικό οξύ (που είναι παράγωγο του κύκλου νιτροποίησης).
Αυτό σημαίνει οτι ο πίνακας σχέσης Ph/KH/CO2 δεν μας δίνει ακριβή αποτελέσματα. Έχει υπολογιστεί οτι οι τιμές του διοξειδίου που προκύπτουν με βάση τον πίνακα είναι κατά 20% αυξημένες σε σχέση με τις πραγματικές.
Η ασφαλέστερη μέθοδος υπολογισμού του Διοξειδίου του Άνθρακα στο νερό του ενυδρείου μας είναι με τον Drop Checker. Ο παραπάνω πίνακας μπορεί να χρησιμοποιείται επικουρικά σαν μία επιπλέον επιβεβαίωση της μέτρησης που παίρνουμε από τον Drop Checker.


Από τι αποτελείται ένας Drop Checker;

1.   Γυάλινο φυαλίδιο (ή κάποιο διαφανές πλαστικό ή ακρυλικό)
     

το οποίο είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να δημιουργείται ένα διαμέρισμα το όποίο δεν έρχεται σε επαφή με το νερό του ενυδρείου.


2.   Ένα υγρό μέτρησης Ph
3.   Διάλυμα με KH 4

Τοποθετούμε το διάλυμα KH4 μέσα στον drop checker και ρίχνουμε 4 σταγόνες από το υγρό μέτρησης Ph. Παραπάνω σταγόνες δεν επηρεάζουν την μέτρηση απλώς μας δίνουν μία πιο έντονη απόχρωση του χρώματος.

Γυρίζοντας τον προσεκτικά για να μην φύγει το υγρό και με την βοήθεια μίας βεντούζας (suction cup) τοποθετούμε τον drop checker μέσα στο ενυδρείο περίπου 15εκ. χαμηλότερα από την στάθμη του νερού.

Στην αρχή το χρώμα του διαλύματος είναι μπλε. Μετά από 2 ώρες περίπου θα πάρει τον χρωματισμό ανάλογα με την συγκέντρωση του CO2.
Αν παραμείνει μπλε αυτό σημαίνει ότι το διοξείδιο είναι ανεπαρκές. Αν γίνει κίτρινο τότε έχουμε πολύ CO2 και πρέπει να το μειώσουμε είτε μειώνοντας την παροχή, είτε δημιουργώντας ανατάραξη στην επιφάνεια του νερού γυρνώντας την έξοδο του φίλτρου μας προς τα πάνω.

Drop Checker μπορούμε να προμηθευτούμε σε πολύ χαμηλή τιμή από το e-bay ή να φτιάξουμε μόνοι μας. Ψάχνοντας στο internet θα βρούμε άπειρες πατέντες για να κατασκευάσουμε έναν ή εάν έχουμε αντιληφθεί πως δουλεύει, να σχεδιάσουμε έναν μόνοι μας.


Διάλυμα KH 4
Όπως φαντάζεστε είναι ένα διάλυμα με KH 4.
Μπορούμε να το προμηθευτούμε
- από το e-bay (μαζί ή χωριστά από τον drop checker)
- Να το φτιάξουμε μόνοι μας.
Για την τελευταία περίπτωση θα χρειαστούμε:

  - Διττανθρακική Σόδα (Sodium Bicarbonate) δηλαδή… μαγειρική σόδα.

  - 6 λίτρα αποσταγμένο ή απιονισμένο νερό (ή νερό από αντίστροφη όσμωση). Το σημαντικό είναι το νερό να έχει KH 0.

Σε 5 λίτρα νερό βάζουμε 6gr σόδα. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα διάλυμα με ΚΗ 40.
Στην συνέχεια αναμιγνύουμε 100ml από το διάλυμα μας με 900ml αποσταγμένο νερό ή νερό ΑΟ έτσι έχουμε 1 λίτρο με ΚΗ4.


Πως λειτουργεί ο drop checker;

Στην ουσία πρόκειται για ένα τεστ Ph που μετράει το Ph του 4ΚΗ διαλύματος που χρησιμοποιούμε.
Μέσα στον drop checker υπάρχει μία εγκλωβισμένη ποσότητα αέρα που έρχεται σε επαφή από την μία με το 4KH διάλυμα και από την άλλη με το νερό του ενυδρείου μας.
Το διοξείδιο που βρίσκεται στο νερό του ενυδρείου μεταφέρεται, μέσω αυτού του «αεροθαλάμου» και έρχεται σε επαφή με το 4ΚΗ διάλυμα. Η μεταφορά αυτή θα σταματήσει όταν υπάρξει ισορροπία, όταν δηλαδή το CO2 του ενυδρείου εξισωθεί με αυτό του διαλύματος. Όταν λοιπόν επέλθει ισορροπία, το διάλυμα μας θα έχει την ίδια συγκέντρωση διοξειδίου με αυτή του ενυδρείου.

Εάν στο νερό του ενυδρείου μας έχουμε περισσότερο CO2 από ότι στο διάλυμα τότε αυτό μεταφέρεται προς το διάλυμα και ρίχνει το Ph του με αποτέλεσμα το χρώμα από μπλε να γίνει πράσινο (ή κίτρινο αν είναι πολύ το CO2).
Εάν τώρα, έχουμε περισσότερο διοξείδιο στο διάλυμα από ότι στο ενυδρείο, τότε αυτό μεταφέρεται προς το ενυδρείο ώστε να ισορροπήσει.Το CO2 είναι η μόνη μεταβλητή που επηρεάζει το Ph του 4ΚΗ διαλύματος. Όσο περισσότερο διοξείδιο έχει το νερό μας τόσο θα πέφτει και το Ph του διαλύματος, αφού το Ph μέσα στο drop checker επηρεάζεται ΜΟΝΟ από το CO2 (η ΚΗ είναι σταθερή και δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μεταβάλλει το Ph).

Έχουμε δηλαδή μία ακριβή μέτρηση του CO2.

LeeHook:
Μπορεί η αγορά ενός έτοιμου drop checker από το e-bay να κοστίζει περίπου 10 δολάρια, αλλά αν σας αρέσει το "φτιάξτο μόνος σου" τότε δείτε έναν που έφτιαξα εγώ, με ότι υλικά βρήκα πρόχειρα.
Κόστος κατασκευής = 0 ευρώ
Χρόνος κατασκευής = 5 λεπτά.

Μπουκαλάκι από σαμπουάν ξενοδοχείουΑνοίγουμε τρύπα στο καπάκι και προσαρμόζουμε (αεροστεγώς) ένα σωλήνάκι σιλικόνης

              

Εναλλακτικά τοποθετούμε ένα κομμάτι αλφαδολάστιχο. Στην περίπτωση μου το αλφαδολάστιχο εφάρμοζε ακριβώς στο στόμιο του μπουκαλιού


Βάζουμε το υγρό μέσα και στερεώνουμε τον drop checker με μία βεντούζα μέσα στο ενυδρείο και είμαστε έτοιμοι

     

dionysos:
Ευχαριστούμε!!!  sevasmos sevasmos

bokostas:
Καταπληκτικό άρθρο Δανιήλ.. βραβο_2

Βασω:
 thubsup thubsup

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση