ΑποστολέαςΘέμα: προβλημα στην παρασκευη αλατονερου  (Αναγνώστηκε 1183 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ilias13

  • Gold member
  • ****
  • Μηνύματα: 617
  • Εμπειρία: αρχαριος
  • Τα ενυδρεία μου: nano reef
  • Τόπος Διαμονής: καλαμαρια
προβλημα στην παρασκευη αλατονερου
« στις: Οκτώβριος 16, 2012, 02:02:07 μμ »
το προβλημα ειναι οτι εχω θερμοκρασια δωματιου μ ανοιχτο παραθυρο στους 27 κελσιου.υπαρχει πινακας που αναλογα την θερμοκρασια να μου δειχνει την αλατοτητα?δηλαδη η αλατοτητα στους 27 βαθμους κελσιου σε τι αλατοτητα αντιστοιχει στους 25 βαθμους κελσιου?

Αποσυνδεδεμένος ilias13

  • Gold member
  • ****
  • Μηνύματα: 617
  • Εμπειρία: αρχαριος
  • Τα ενυδρεία μου: nano reef
  • Τόπος Διαμονής: καλαμαρια
προβλημα στην παρασκευη αλατονερου
« Απάντηση #1 στις: Οκτώβριος 16, 2012, 02:43:19 μμ »
να προσθεσω κ αλλη απορια!εαν απο την στιγμη που ξεκινησω να φτιαχνω αλατονερο κ παρω μετρηση πριν το 24ωρο(ο κουβας παρασκευης ειναι μικρος κ δυνατος ο κυκλοφορητης και φαινεται να εχει λιωσει το αλατι) αλλα στις 12 ωρες θα ειναι εσφαλμενη ενδειξη?

Αποσυνδεδεμένος bokostas

  • Aqua Moderatοr
  • Platinum member
  • *****
  • Μηνύματα: 16878
    • Διαγωνισμός aquascaping:
  • Εμπειρία: σε σούβλες, σχάρες, τηγανιές...
  • Τα ενυδρεία μου: 6 μποστάνια + 1 ριφάκι
  • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Καλαμαριά
προβλημα στην παρασκευη αλατονερου
« Απάντηση #2 στις: Οκτώβριος 16, 2012, 03:46:12 μμ »
το προβλημα ειναι οτι εχω θερμοκρασια δωματιου μ ανοιχτο παραθυρο στους 27 κελσιου.υπαρχει πινακας που αναλογα την θερμοκρασια να μου δειχνει την αλατοτητα?δηλαδη η αλατοτητα στους 27 βαθμους κελσιου σε τι αλατοτητα αντιστοιχει στους 25 βαθμους κελσιου?

Αν μετράς με ρεφρακτόμετρο που αναγράφει ATC (Αutomatic Temperature Compensation), είσαι ΟΚ.
Άλλωστε οι διακυμάνσεις είναι πολύ μικρές και δεν επηρεάζουν τόσο που να πρέπει να αγχωθείς.
 
Στο δεύτερο ερώτημα δεν ξέρω να απαντήσω, αλλά μπορώ να προτείνω λύση: περίμενε άλλες 12 ώρες. ;D
 

Αποσυνδεδεμένος ilias13

  • Gold member
  • ****
  • Μηνύματα: 617
  • Εμπειρία: αρχαριος
  • Τα ενυδρεία μου: nano reef
  • Τόπος Διαμονής: καλαμαρια
προβλημα στην παρασκευη αλατονερου
« Απάντηση #3 στις: Οκτώβριος 16, 2012, 03:55:07 μμ »
ναι κωστα δειχνει atc.δηλαδη ειτε μετρησω την αλατοτητα στους 25 ειτε στους 27 ειτε στους 17 θα μου δειξει την ιδια αλατοτητα για τα ιδια λιτρα κ την ιδια ποσοτητα αλατιου?

Αποσυνδεδεμένος gregog7

  • Platinum member
  • *****
  • Μηνύματα: 6509
  • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
προβλημα στην παρασκευη αλατονερου
« Απάντηση #4 στις: Οκτώβριος 16, 2012, 04:01:40 μμ »
ναι κωστα δειχνει atc.δηλαδη ειτε μετρησω την αλατοτητα στους 25 ειτε στους 27 ειτε στους 17 θα μου δειξει την ιδια αλατοτητα για τα ιδια λιτρα κ την ιδια ποσοτητα αλατιου?
Ακριβως
Για την μέτρηση στις 4-5 ώρες η μέτρηση είναι σωστή,μετά τις 12-14 μπορούμε να βάλουμε το αλατόνερο στο ενυδρείο για να αποφύγουμε την όποια "τοξικότητα" από το αλάτι
Γρηγόρης.


Αποσυνδεδεμένος ilias13

  • Gold member
  • ****
  • Μηνύματα: 617
  • Εμπειρία: αρχαριος
  • Τα ενυδρεία μου: nano reef
  • Τόπος Διαμονής: καλαμαρια
προβλημα στην παρασκευη αλατονερου
« Απάντηση #5 στις: Οκτώβριος 16, 2012, 04:07:32 μμ »
τοτε παμε καλα!!!!γιατι ομως στις συσκευασιες των αλατιων αναγραφουν οτι στους τοσους βαθμους κελσιου δινουν αλατοτητα τοσο..?!

Αποσυνδεδεμένος bokostas

  • Aqua Moderatοr
  • Platinum member
  • *****
  • Μηνύματα: 16878
    • Διαγωνισμός aquascaping:
  • Εμπειρία: σε σούβλες, σχάρες, τηγανιές...
  • Τα ενυδρεία μου: 6 μποστάνια + 1 ριφάκι
  • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη - Καλαμαριά
προβλημα στην παρασκευη αλατονερου
« Απάντηση #6 στις: Οκτώβριος 16, 2012, 04:13:30 μμ »
Για να αποφύγουν τις μηνύσεις. Και επειδή όλα τα όργανα μέτρησης δεν διαθέτουν atc.
 

Αποσυνδεδεμένος gregog7

  • Platinum member
  • *****
  • Μηνύματα: 6509
  • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
προβλημα στην παρασκευη αλατονερου
« Απάντηση #7 στις: Οκτώβριος 16, 2012, 04:17:15 μμ »
Μερικοί μετράνε ακόμη με αλατόμετρο-πυκνόμετρο.Εκεί να δεις γλέντια...
Γρηγόρης.


Αποσυνδεδεμένος glazar

  • Administrator
  • Platinum member
  • *****
  • Μηνύματα: 7181
  • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονικη
προβλημα στην παρασκευη αλατονερου
« Απάντηση #8 στις: Οκτώβριος 16, 2012, 07:13:47 μμ »
εχει διαφορα μεγαλη. Εχω ενα τιμης ενεκεν απο τοτε που ξεκινησα.

Αλατοτητα 1019 με το κλασσικο πυκνομετρο
και με ρεφρακτρομετρο 1024 !!!

εγω παντως ετοιμαζω το νερο 2-3 μερες πριν το βαλω μεσα στο ενυδρειο...

εαν εχεις ριξει παραπανω απο οσο μπορει να διαλυθει στο νερο, θα δεις στον πατο να υπαρχουν καταλοιπα ακομα και μετα απο 1-2 μερες.

μην προσπαθησεις να ριξεις και αλλο νερο. Απλα οτι μεινει να το πεταξεις.. μην ριχνεις κομματια αλατι μεσα στο ενυδρειο εφοσον εχεις πλεον

ζωντανα και κοραλια γιατι οπου πεσει μπορει να στα "καψει"
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτώβριος 16, 2012, 07:15:37 μμ από Aqua4Fun »
Γιώργος,

Αποσυνδεδεμένος giannisv

  • Platinum member
  • *****
  • Μηνύματα: 1138
  • Τα ενυδρεία μου: 500 ltrs FOWLR
  • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
προβλημα στην παρασκευη αλατονερου
« Απάντηση #9 στις: Οκτώβριος 16, 2012, 11:40:49 μμ »
Καλό είναι το αλάτι να το αφήνεις να ανακατεύετε ένα 24ωρο .
Από κει και πέρα ότι μέτρηση θέλεις να κάνεις θα την κάνεις λίγο πριν το βάλεις έτσι ώστε να σου είναι και εντάξει.
Τώρα για το άλλο ερώτημα έναν δυο βαθμούς θερμοκρασίας   πάνω κάτω δεν είναι και τίποτα το σοβαρό για την αλατότητα όσο για τα ζωντανά που έχεις βέβαια και αυτό πάλι είναι σχετικό με το τι έχεις μέσα.

Αποσυνδεδεμένος gregog7

  • Platinum member
  • *****
  • Μηνύματα: 6509
  • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
προβλημα στην παρασκευη αλατονερου
« Απάντηση #10 στις: Οκτώβριος 17, 2012, 12:05:04 πμ »
Εγώ πάντως ότι μετρούσα στις 2ώρες μετρούσα και μετά από 24,δεν άλλαζε η αλατότητα.Δηλαδή αν μετρήσεις
στις 24 ώρες και ότι θες περίπου 200 ή 300gr αλάτι ακόμη τι θα κάνεις;Στο 24ώρο συμφωνώ για την τοξικότητα
Και 36 ώρες το άφηνα αν δεν ήταν επείγουσα η αλλαγή
Απλά ασφαλή μέτρηση πυκνότητας μετά τις 2-3 ώρες για να κάνεις και τις διορθώσεις σου
Γρηγόρης.


Αποσυνδεδεμένος giannisv

  • Platinum member
  • *****
  • Μηνύματα: 1138
  • Τα ενυδρεία μου: 500 ltrs FOWLR
  • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
προβλημα στην παρασκευη αλατονερου
« Απάντηση #11 στις: Οκτώβριος 17, 2012, 12:28:42 πμ »
Εγώ αυτό που  λέω μέτρημα πριν το βάλεις , εννοώ  ότι όταν  με τον καιρό ο φίλος μάθει  ποσό αλάτι χρειάζονται τα χι λίτρα που θα κάνει αλλαγή από την συγκεκριμένη μάρκα που δουλεύει τότε ποιος ό λόγος  να κάνει μέτρηση με το που θα ρίξει το αλάτι .
Και εάν υποθέσουμε και ένα σενάριο να έχει κανέναν χαμηλό κυκλοφορητή μέσα στο βαρέλι και να έχει και αρκετό αλάτι τότε στις δυο ώρες δεν νομίζω ούτε οπτικά να έχει διαλυθεί καλά καλά.

Αποσυνδεδεμένος ilias13

  • Gold member
  • ****
  • Μηνύματα: 617
  • Εμπειρία: αρχαριος
  • Τα ενυδρεία μου: nano reef
  • Τόπος Διαμονής: καλαμαρια
προβλημα στην παρασκευη αλατονερου
« Απάντηση #12 στις: Οκτώβριος 17, 2012, 02:33:11 πμ »
ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας! sevasmos
καλο το διαβασμα αλλα στην πραξη ολα ειναι εντελως διαφορετικα! banghead

Αποσυνδεδεμένος giannisv

  • Platinum member
  • *****
  • Μηνύματα: 1138
  • Τα ενυδρεία μου: 500 ltrs FOWLR
  • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
προβλημα στην παρασκευη αλατονερου
« Απάντηση #13 στις: Οκτώβριος 17, 2012, 05:59:10 μμ »
Για αυτό είναι εδώ η παρέα – forum για να λύνει όπου και όποτε μπορεί τα < εντελώς διαφορετικά >. greatup
Καλή συνέχεια.

Αποσυνδεδεμένος gregog7

  • Platinum member
  • *****
  • Μηνύματα: 6509
  • Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη
προβλημα στην παρασκευη αλατονερου
« Απάντηση #14 στις: Οκτώβριος 17, 2012, 06:41:36 μμ »
Να ξέρεις κάτι στο θαλασσινό,δεν υπάρχει ο απόλυτος και σωστός τρόπος ή το ένα και μοναδικό μονοπάτι για να βαδίσεις.Γιατι η κάθε περίπτωση είναι μοναδική όπως και το κάθε ενυδρείο τροπικού υφάλου.Εσύ πρέπει να μάθεις να διαβάζεις το ενυδρείο και τι χρειάζεται ανά πάσα στιγμή.Και ποτέ μα ποτέ σπασμωδικες κινήσεις.Όχι ότι σου λέω εγώ αμέσως να το εφαρμόσεις,αλλά να περιμένεις και άλλες απόψεις και να βγάζεις το γενικό "απόσταγμα" από αυτά που θα σου πούμε.Και διάβασε εδώ και όπου αλλού βρεις,διαβασμα και μόνο διάβασμα.Και στην αρχή κάνε αρκετες μετρήσεις,ειδικά όταν θα αρχίσεις να στοκάρεις ζωντανά, κάνε πολλες μετρήσεις σε kh  mg.Να δεις πως μεταβάλονται τι κατανάλωση θα έχεις κλπ
Μέχρι τότε δες τι σε ενδιαφέρει από ζωντανά κάτσε διάβασε τι χρειάζεται το καθένα,αν μπορείς να το συντηρήσεις
Διάβασμα και μόνο διάβασμα
Γρηγόρης.


Αποσυνδεδεμένος Giovanni

  • ModeratoR
  • Platinum member
  • *****
  • Μηνύματα: 12427
  • Αλατιάζω...
Re: προβλημα στην παρασκευη αλατονερου
« Απάντηση #15 στις: Νοέμβριος 13, 2012, 06:57:33 μμ »
Να ξέρεις κάτι στο θαλασσινό,δεν υπάρχει ο απόλυτος και σωστός τρόπος ή το ένα και μοναδικό μονοπάτι για να βαδίσεις.Γιατι η κάθε περίπτωση είναι μοναδική όπως και το κάθε ενυδρείο τροπικού υφάλου.Εσύ πρέπει να μάθεις να διαβάζεις το ενυδρείο και τι χρειάζεται ανά πάσα στιγμή.Και ποτέ μα ποτέ σπασμωδικες κινήσεις.Όχι ότι σου λέω εγώ αμέσως να το εφαρμόσεις,αλλά να περιμένεις και άλλες απόψεις και να βγάζεις το γενικό "απόσταγμα" από αυτά που θα σου πούμε.Και διάβασε εδώ και όπου αλλού βρεις,διαβασμα και μόνο διάβασμα.Και στην αρχή κάνε αρκετες μετρήσεις,ειδικά όταν θα αρχίσεις να στοκάρεις ζωντανά, κάνε πολλες μετρήσεις σε kh  mg.Να δεις πως μεταβάλονται τι κατανάλωση θα έχεις κλπ
Μέχρι τότε δες τι σε ενδιαφέρει από ζωντανά κάτσε διάβασε τι χρειάζεται το καθένα,αν μπορείς να το συντηρήσεις
Διάβασμα και μόνο διάβασμα

!!! Συμφωνώ απόλυτα !!!

It's better to live one day like a lion,than a whole life like a sheep.

 

Powered by EzPortal