Forum > Γατόψαρα

Γατόψαρα corydoras

(1/10) > >>

Belafode:
                               


Γατόψαρα corydoras: Πρόκειται για αξιολάτρευτα ψάρια με υπέροχη συμπεριφορά που δεν θα απογοητεύσουν ποτέ τον κάτοχό τους.


    Ανήκουν στην οικογένεια Callichthyidae και εντοπίζονται σε ποτάμια και λίμνες της Ν. Αμερικής, όπου ζουν σε μεγάλα κοπάδια σε ρηχά νερά με χαμηλή ροή και αμμώδη βυθό. Είναι παμφάγα ψάρια που τρέφονται από τον βυθό με τροφές φυτικής προέλευσης, νεκρούς οργανισμούς, μικρά έντομα και τις νύμφες τους. Τα cories είναι ωοτόκα και η αναπαραγωγή τους ξεκινάει την περίοδο των βροχών, όταν η θερμοκρασία πέφτει και η τροφή είναι άφθονη.   


   Στο ενυδρείο η διατήρηση και αναπαραγωγή τους χαρακτηρίζεται από εύκολη έως δύσκολη, ανάλογα με το είδος. Αν δώσουμε στα cories τις σωστές συνθήκες και παραμέτρους νερού που είναι αναγκαίες μπορεί να ζήσουν στο ενυδρείο έως και 10 χρόνια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βρίσκονται σε ομάδες των 6 ατόμων τουλάχιστον του ίδιου είδους, σε ενυδρεία 60 λίτρων ή μεγαλύτερα χωρίς να έχει σημασία το ύψος τους, όσο το εμβαδόν του βυθού στο οποίο αναπτύσσονται. Προτιμούν μαλακό και όξινο έως ελαφρά αλκαλικό νερό (ανάλογα με το είδος), καλή φίλτρανση με μέτρια ροή στο φίλτρο, καλή οξυγόνωση και χαμηλό έως μέτριο φωτισμό. Κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει βυθός με άμμο ή ψιλόκοκκο χαλίκι, ώστε να μην τραυματίζουνε τα μουστάκια τους που είναι τα αισθητήρια όργανα τους και χρησιμεύουν στην εύρεση τροφής. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί πως δεν πρέπει να είναι από τα πρώτα ψάρια που θα επιλέξουμε να βάλουμε στο ενυδρείο μας καθώς ο βυθός θα πρέπει να είναι καλά "στρωμένος", τουλάχιστον για ένα διάστημα 2-3 μηνών. Τέλος, απαραίτητα είναι τα φυτά, οι ρίζες και οι πέτρες για τη δημιουργία κρυψώνων ώστε να καταφεύγουν εκεί σε περίπτωση που τρομάξουν.


   Στην διατροφή τους δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, θα “σκανάρουν” τον βυθό για υπολείμματα τροφής οπότε καλό θα ήταν να φροντίζουμε και να προνοούμε να υπάρχει αρκετό περίσσευμα για αυτά. Δέχονται κάθε είδους αποξηραμένη τροφή του εμπορίου καθώς και ταμπλέτες, ειδικές για τα ψάρια που τρέφονται από τον βυθό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε να εμπλουτίζουμε την διατροφή τους με κατεψυγμένη και ζωντανή τροφή, κυρίως σε περίοδο αναπαραγωγής. 


   Μιας και τα cories είναι φιλήσυχα, η διατήρησή τους σε κοινωνικό ενυδρείο θεωρείται εύκολη υπόθεση. Καλοί συγκάτοικοι θα αποτελούσαν κάθε είδους ψάρια μη επιθετικά, ακόμη και μεγαλύτερα, από αυτά που απαιτούν τις ίδιες περίπου συνθήκες περιβάλλοντος και νερού.


   Τα ωοτόκα cories αναπαράγονται χωρίς δυσκολία στο ενυδρείο. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ευκολία ή η δυσκολία στην εκκόλαψη και την ανάπτυξη των μικρών εξαρτάται από το είδος. Καλές συνθήκες, όπως είναι οι παράμετροι νερού, η πλούσια σε πρωτεῒνες τροφή και οι συχνές αλλαγές νερού, με παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας 4 με 5 βαθμούς, συνιστούν μια καλή αρχή για να δούμε τα αυγά των cories κολλημένα διάσπαρτα σε όλο το ενυδρείο. Η αναπαραγωγική διαδικασία ξεκινάει με σύγχυση της ομάδας που κολυμπά παντού, κάνοντας συχνές επιδρομές στην επιφάνεια του νερού. Τα ερωτικά παιχνίδια φέρνουν το ζευγάρι στην στάση "Τ" με το θηλυκό να βρίσκεται κάθετα στο σώμα του αρσενικού. Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται η γονιμοποίηση  μέσα στο σώμα του θηλυκού ψαριού, που δευτερόλεπτα μετά θα “κατεβάσει” στην κοιλιά της τα αυγά και κρατώντας τα , με τα κοιλιακά της πτερύγια, θ’ αναζητήσει ένα σημείο με δυνατή ροή για να τα εναποθέσει (ως επί το πλείστον στο γυαλί του ενυδρείου ή σε πλατύφυλλα φυτά). Είναι εύκολο να διακρίνουμε τα δύο φύλα, καθώς τα θηλυκά σε πλήρες μέγεθος είναι αισθητά μεγαλύτερα, έχουν μεγαλύτερες και πιο στρογγυλεμένες κοιλιές από τα αρσενικά.       Στην αγορά θα βρούμε διάφορα είδη corydoras (περιορισμένα όμως για την Ελλάδα), τα όποια προέρχονται κυρίως από αναπαραγωγές εκτροφέων σε αιχμαλωσία. Κλείνοντας, θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν και αλφικής μορφής cories (albino) που συνήθως προέρχονται από corydoras aeneus και corydoras paleatus.
   

Μερικά από τα είδη που θα βρούμε στην ελληνική αγορά:


Corydoras Paleatus (Peppered Cory)Μέγεθος: 7cm
PH: 6.0 - 8.0
GH: 5 - 19
Θερμοκρασία: 18  - 26°C


Corydoras Aeneus (Bronze Cory)Μέγεθος: 7.5cm
PH: 6.5-7.5
GH: 5 - 19
Θερμοκρασία: 21 - 27°C


Corydoras leucomelas (Blackfin Cory)Μέγεθος: 5.5cm
PH: 6.8 - 7.5
GH: 7 -20
Θερμοκρασία: 22 - 28°C


Corydoras trilineatus (Three-lined Cory)Μέγεθος: 5.5cm
PH: 6.0  - 8.0
GH: 5 - 19
Θερμοκρασία: 22  - 26°C


Corydoras sterbaiΜέγεθος: 6.5cm
PH: 6.0 - 7.2
GH: 2 - 25
Θερμοκρασία: 22-30 oC


Corydoras pandaΜέγεθος: 5cm
PH: 6.0  - 7.5
GH: 2  - 25
Θερμοκρασία: 19 - 28 oC


Corydoras adolfoiΜέγεθος: 5.7cm
PH: 5.8 - 7.6
GH: 5 - 20
Θερμοκρασία: 21-26 oC


Corydoras Pygmaeus (Pygmy cory)
Μέγεθος: 3cm[/img]
PH: 6.4 - 7.4
GH: 2 - 15
Θερμοκρασία: 22-26 oC


bokostas:
Πολύ καλή παρουσίαση Γιάννη, μπράβο. Βάλε και μερικές φωτό για να είναι πιο πλήρης και ίσως θα μπορούσε να γίνει υπόμνημα, για να μην χαθεί.

giannisaek:
Μπράβο και από μένα Γιάννη πολύ καλή η παρουσίαση, και συμφωνώ με τον Κώστα αν μπορείς να βάλεις φωτογραφίες, και να το κάνουμε υπόμνημα.

Belafode:
Ευχαριστώ πολύ παιδία  :)... Επίτηδες δεν μπήκαν φωτογραφίες για να μην δημιουργήσω πρόβλημα... Μόλις έστειλα π.μ. στον admin και αν μου δώσει την άδεια θα τις βάλω αμέσως...

Χαραμάδας:
Πολύ καλή δουλειά.
Περιμένουμε τις φώτο. ;).

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση