Forum > D.I.Y.

DIY - Τα απολύτως απαραίτητα εργαλεία

(1/3) > >>

LeeHook:
Το DIY ή "Φτιάχτο μόνος σου" (a.k.a. "Πενία τέχνας κατεργάζεται") μπορεί να είναι ευχή & κατάρα μαζί.
Είναι ευχή γιατί, αν πιάνουν λίγο τα χέρια σου, μπορείς να βρείς λύσεις για πολλά πράγματα και να γλυτώσεις (συνήθως) χρήματα, αλλά και να κάνεις κάτι που σε καλύπτει αισθητικά & εργονομικά και δεν μπορείς να βρείς στην αγορά.

Είναι και κατάρα γιατί, αν έχεις μέσα σου το μικρόβιο του μάστορα (a.k.a. μαστροχαλαστή ή "να το ανοίξω να δω πως δουλεύει") πολλές φορές γίνεται και αυτοσκοπός, διαστροφή με αποτέλεσμα να κάνεις κάτι μόνο και μόνο για να το κάνεις, να είναι το σπίτι σου συνεχώς ακατάστατο από τα υλικά των διάφορων project που "τρέχεις" παράλληλα και, πολύ συχνά, να σου βγαίνει ακριβότερο αυτό που φτιάχνεις από ότι να το αγόραζες.

Αλλά, τελικά, η χαρά της δημιουργίας δεν αγοράζεται.

Αυτό που αγοράζεται όμως είναι τα εργαλεία, τα οποία μπορεί να μην κάνουν τον μάστορα αλλά μάστορας χωρίς εργαλεία δεν γίνεται.

Σκέφτηκα λοιπόν να προσπαθήσω να κάνω μία λίστα με τα απολύτως απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται για κατασκευές στον χώρο των ενυδρείων.
Φυσικά αυτό είναι πολύ σχετικό, γιατί εξαρτάται και από το είδος των κατασκευών που σκοπεύουμε να κάνουμε αλλά για να το απλοποιήσω, αναφέρομαι στις πιό συνήθεις και βασικές από αυτές και, επαναλαμβάνω, στα απολύτως απαραίτητα εργαλεία. Για την σιλικόνη π.χ. θα χρησιμοποιήσω ένα απλό πιστόλι σιλικόνης με 5-10 ευρώ και όχι ένα ηλεκτρικό μπαταρίας (35 ευρώ) ή ένα πεπιεσμένου αέρα με πολλαπλάσια τιμή.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

ΔΡΑΠΑΝΟ (τρυπάνι) - 50 euros
Ένα απλό οικονομικό τρυπάνι το οποίο να έχει ηλεκτρονικό διακόπτη για τον έλεγχο των στροφών ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βιδολόγος.
ΤΡΥΠΑΝΑΚΙΑ - Ξύλου & σιδήρου από ένα σετ
ΠΟΤΗΡΟΤΡΥΠΑΝΑ-Πολύ χρήσιμα για να ανοίγουμε π.χ. τρύπες στο πίσω μέρος της βάσης για την έξοδο των καλωδίων ή των σωλήνων του φίλτρου.
ΚΑΤΣΑΒΙΔΙΑ - Σταυροκατσάβιδα - Ισια - Δοκιμαστικά
ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΙΛΙΚΌΝΗΣ
ΣΙΔΗΡΟΠΡΙΟΝΟ ΧΕΙΡΟΣ - Κόβουμε και το PVC με αυτό
ΠΡΙΟΝΙ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΟ ΧΕΙΡΟΣ - Πάντα χρήσιμο
ΓΩΝΙΑ
ΜΕΤΡΟ
ΔΙΣΚΟΠΡΙΟΝΟ - Μπορούμε και χωρίς αυτό, αλλά μας δίνει το πλεονέκτημα της ταχύτητας, κόβει ίσια (με την χρήση οδηγού) και μας γλυτώνει από πολύ κόπο - 60 euros
ΣΕΓΑ - (ίσως και να μην είναι απαραίτητη) - Χρήσιμη για καμπυλωτά κοψίματα αλλά σχεδόν πάντα η επιφάνεια που κόβεται χρειάζεται γυαλοχαρτάρισμα - 30 euros
ΓΥΑΛΟΧΑΡΤΙΕΡΑ ΧΕΙΡΟΣ - Θα μπορούσαμε να έχουμε και ηλεκτρικό παλμικό τριβείο (20 euros)
ΠΕΝΣΑ
ΣΦΥΡΙ
ΚΟΦΤΑΚΙ ΚΑΛΩΔΙΩΝ
ΦΑΛΤΣΕΤΑ

Χονδρικά το κόστος των παραπάνω υλικών είναι 200 ευρώ.

Φαντάζομαι θα έχω ξεχάσει να αναφέρω κάποια εργαλεία.
Με την βοήθεια σας θα μπορούσε αυτή η λίστα να τροποποιηθεί-βελτιωθεί.

Drbig:
ΚΟΛΛΗΤΗΡΙ!
ΒΙΔΕΣ
ΚΑΡΦΙΑ
ΟΥΠΑ
ΜΑΣΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΣΚΟΝΕΣ ΚΤΛ
ΓΥΑΛΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για να μην μπαινουν στα ματια σκόνες, κομματάκια που κοβονται..
ΩΤΟΑΣΠΙΔΕΣ (ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΟΡΥΒΩΔΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ)

 ΠΟΥ ΠΑΣ ΧΩΡΙΣ DREMMEL!!!
ALEN Κλειδια
ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΛΕΙΔΙΑ
ΚΑΒΟΥΡΑΣ (Η ΑΣΤΑΚΟΣ !!! ΧΕΧΕ)

LeeHook:
Εντάξει, θα μπορούσα να βάλω και γωνιάστρα, αερογράφο για βαφή στις πέτρες-απομίμηση, καταρράκτη (!!) για να κόβω μόνος μου τα τζάμια κ.λ.π.  :)
Αλλά είπαμε: Τα απολύτως απαραίτητα.

Τα ούπα που τα θέλουμε στο ενυδρείο (εκτός από υλικό για φίλτρο);;

Tsoum:
Κολλητίρι εννοείς το καλάι; Το'χω αλλα δεν μου βγαίνουν τις προκοπής οι κολλήσεις μου...  :-[ Αυτό το "λιπαντικό" σαν κερί, χρειάζεται; Οταν το είχα πάρει μου είχαν πει οτι δεν χρειάζεται... hitme

Επίσης πολύ χρήσιμο το πιστόλι ζεστής κολλας. Αυτό με τις ράβδους!

LeeHook:

--- Παράθεση από: Tsoum στις Ιανουάριος 25, 2012, 01:27:08 μμ ---Επίσης πολύ χρήσιμο το πιστόλη ζεστής κολλας. Αυτό με τις ράβδους!
--- Τέλος παράθεσης ---

Αυτό πράγματι είναι πολύ χρήσιμο!!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση