ΑποστολέαςΘέμα: Βακτήρια φίλτρου: για πόσο και πώς διατηρούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις  (Αναγνώστηκε 200 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος anjius

 • Loyal member
 • **
 • Μηνύματα: 161
 • Τόπος Διαμονής: Θεσ/κη
Στο θέμα http://aqua4fun.gr/index.php/topic,3648.0.html με τίτλο: "Τι είναι το "μπόλι" ?" αναφέρεται ότι τα εμπλεκόμενα στον εμβολιασμό ενυδρεία, το ενυδρείο δότης και το ενυδρείο λήπτης πρέπει να βρίσκονται σχετικά κοντά για να επιτύχει ο εμβολιασμός, διότι τα βακτήρια του φίλτρου είναι ευαίσθητα στην έλλειψη οξυγόνου και στις μεταβολές θερμοκρασίας. Γενικότερα, καλό είναι ο χρόνος που θα παραμείνουν τα μεταφερόμενα βακτήρια εκτός περιβάλλοντος ενυδρείου, δηλ. ο χρόνος μεταφοράς των βακτηρίων από το ενυδρείο δότη στο ενυδρείο λήπτη, να μην υπερβαίνει τη μια ώρα, ή ακόμη και λιγότερο! Όπως αναφέρεται εκεί, έχουν παρατηρηθεί επιτυχημένοι εμβολιασμοί με "μπόλι" που έμεινε εκτός ενυδρείου για περισσότερο από μια ώρα, αλλά υπήρξαν κι εμβολιασμοί που απέτυχαν, παρά το γεγονός ότι το "μπόλι" έμεινε εκτός ενυδρείου για λιγότερο από μια ώρα! Κατά συνέπεια, δεν είναι παράμετρος επιτυχίας μόνον η λίγος ή περισσότερος χρόνος που το "μπόλι" θα μείνει εκτός ενυδρείου, αλλά και οι συνθήκες -θερμοκρασιακές και αερισμού- που επικρατούν κατά τη μεταφορά. Διερρωτώμαι αν και κατά πόσο μια αντλία αέρα που λειτουργεί με μπαταρία θα μπορούσε να βοηθήσει στο θέμα της παροχής οξυγόνου. Θεωρώ ότι μπορεί. Παρακαλώ εκφράστε τυχόν αντιρρήσεις. Η χρήση αυτοκινήτου επιτρέπει τα ενυδρεία να βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση απ' ότι σε άλλες περιπτώσεις. (Για την περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου για την μεταφορά του μπολιού, θα μπορούσε να γίνει χρήση αντλίας αέρος που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, αν υπάρχει -σπάνια περίπτωση- η δυνατότητα χρήσης ενός ινβέρτερ, που -συνδεόμενο στην παροχή του αναπτήρα του αυτοκινήτου- θα επέτρεπε και τη χρήση οποιασδήποτε άλλης συμβατικής ηλεκτρικής συσκευής, στο μέτρο που μπορεί να υποστηρίξει την παροχή του ρεύματος που απαιτεί αυτή η συσκευή, ή συσκευές. Σε αυτή την περίπτωση που χρησιμοποιείται ινβέρτερ, η σακούλα με το μπόλι θα μπορούσε να μπει σε έναν κουβά με νερό σε θερμοκρασία νερού ενυδρείου, το οποίο θα μπορούσε να θερμαίνεται με αντίσταση ενυδρείου και να κινείται το νερό ώστε να είναι ομοιόμορφη η κατανομή της θερμοκρασίας που παράγεται, με τη βοήθεια μιας αντλίας.)
Μια άλλη περίπτωση διατήρησης των βακτηρίων του φίλτρου, τίθεται στα πλαίσια του καθαρισμού του ενυδρείου. Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε να  αντιμετωπίσουμε τόσο εξαιρετικές κι επικίνδυνες για τα βακτήρια συνθήκες από απόψεως μεταβολής θερμοκρασίας, αλλά -αν κάποιος αργεί στον καθαρισμό του ενυδρείου του- τίθεται ένα θέμα, καθώς -για λόγους ασφαλείας αλλά κι επεμβάσεως στους μηχανισμούς για να επέμβουμε ώστε να τους καθαρίσουμε- τους αποσυνδέουμε από το ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, δεν λειτουργεί η θέρμανση -κάτι που δεν είναι απαραίτητο αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή- και το φίλτρο, με αποτέλεσμα να μην κινείται το νερό μέσα στο φίλτρο, οπότε, τα βακτήρια στερούνται το διαλυμένο στο νερό οξυγόνο και την τροφή τους (ενώσεις του αζώτου) που τους παρέχει το νερό με την κίνησή του. Αλήθεια, για πόσο χρόνο μπορούν να διατηρηθούν τα βακτήρια υπ' αυτές τις συνθήκες; Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που έχουμε εσωτερικό φίλτρο κι υπάρχει κάποιος λόγος για δραστική αλλαγή του νερού της δεξαμενής, π.χ. σε ποσοστό της τάξεως του 80 %, η στάθμη του νερού είναι δυνατό να πέσει πολύ χαμηλά για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, και να μην καλύπτει τα υλικά του φίλτρου, με αποτέλεσμα αυτά και η εγκατεστημένη σε αυτά βιολογία να εκτίθενται στον αέρα. Βέβαια, το "μακαρόνι" που έχει το κύριο μέρος του πληθυσμού των βακτηρίων, βρίσκεται χαμηλά και δεν επηρεάζεται, αλλά στον αέρα εκτίθενται τα σφουγγάρια, που κάνουν μηχανική κυρίως φίλτρανση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εγκαθίσταται και σε αυτά βιολογία.
Άλλη περίπτωση που χρειάζεται να πέσει χαμηλά η στάθμη του νερού του ενυδρείου, είναι η περίπτωση της μετακόμισης του ενυδρείου. Σε αυτή την περίπτωση, για να διατηρηθεί η βιολογία, θα πρέπει να αποσυνδεθεί από το ρεύμα και να αδειάσει όσο το δυνατό αργότερα πριν να φορτωθεί στο όχημα και μάλιστα να φορτωθεί τελευταίο στο όχημα και να ξεφορτωθεί από αυτό πρώτο και, στη συνέχεια να γεμίσει με νερό το ταχύτερο δυνατό και να συνδεθεί με το ρεύμα. Φυσικά, μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει αν η μετακόμιση γίνεται από μια πόλη σε μιαν άλλη, οπότε και οι χρόνοι της μεταφοράς είναι μεγαλύτεροι. Επίσης, οι θερμοκρασιακές συνθήκες της καρότσας ενός φορτηγού -αναλόγως της εποχής που γίνεται η μετακόμιση- μπορεί να μην είναι κατάλληλες για τη διατήρηση των βακτηρίων, οπότε θα πρέπει να μεριμνήσουμε για αυτά, μεταφέροντάς τα στον προστατευμένο χώρο της καμπίνας ή του πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, όπως θα κάναμε μεταφέροντας το "μπόλι", στα πλαίσια της εκκίνησης λειτουργίας ενός νέου ενυδρείου.
Παρόμοιες συνθήκες με αυτές του καθαρισμού του ενυδρείου, υπάρχουν και στην περίπτωση των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος. Εντονότερο το θέμα αν αυτές κρατήσουν για πολύ. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τον παλαιό καιρό που οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ ήταν ισχυροί και δεν τους πείραζε κανείς, κι όποτε ήθελαν ή είχαν κάποιες διεκδικήσεις, κατέβαζαν τους διακόπτες σε ολόκληρα γεωγραφικά διαμερίσματα της ταλαίπωρης αυτής χώρας επί ώρες... Αλλά και σήμερα, με την οικονομική κρίση, ανά πάσα στιγμή ο καθένας μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση τέτοια που να μη μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό του του ηλεκτρικού ρεύματος -οι εναλλακτικοί πάροχοι διαφημίζουν χαμηλότερη τιμολόγηση (που αφορά μόνον την κιλοβατώρα που καταναλώνεται κι όχι τις λοιπές χρεώσεις, όπως πάγια, φόρους, τέλη κλπ), αλλά πληροφορούμαι ότι δεν είναι τόσο ανεκτικοί στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές και μπορεί να ζητήσουν την αποσύνδεση παροχής από το δίκτυο με οφειλή 100 €- οπότε αν συμβεί το απευκταίο, τίθεται το θέμα για πόση ώρα ή ενδεχομένως ημέρες αντέχουν τα βακτήρια.
Ένα άλλο θέμα που αφορά τη διατήρηση των βακτηρίων του φίλτρου (της βιολογίας του φίλτρου) είναι η περίπτωση της απότομης πτώσης της ιχθυοφόρτωσης (προτιμώ τον όρο "βιοφορτίο" που είναι γενικότερος, αλλ' αφορά το ίδιο πράγμα, ουσιαστικά). Αυτή μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους: είτε τυχαία απώλεια των ζωντανών μας λόγω κάποιου προβλήματος που μπορεί να προκύψει και δεν ήμασταν σε θέση ή για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε (σπανιότερη περίπτωση η απομάκρυνση ευαίσθητων σε θεραπεία ειδών, αυτή αφορά κυρίως σαλιγκάρια ή γαρίδες, με τις τελευταίες να αποτελούν μικρό μέρος του βιοφορτίου, αλλά στην περίπτωση των σαλιγκαριών -ιδίως αν είναι πολλά και θέλουμε να τα διατηρήσουμε, άρα και να τα προστατεύσουμε- τίθεται ένα ακόμη θέμα), είτε σε προγραμματισμένη απομάκρυνση των ζωντανών μας λόγω του ότι π.χ. το ενυδρείο μας είχε κάποια ειδική και ενδεχομένως περιορισμένη χρονικά χρήση (όπως: νοσοκομείο, καραντίνα, δεξαμενή αναπαραγωγής, γενήστρα, δεξαμενή εκτροφής γόνου ή πάχυνσης κτλ). Στην πρώτη περίπτωση, πριν από την εισαγωγή νέων ψαριών, θα χρειαστεί να λύσουμε το πρόβλημα κι αυτό θα απαιτήσει χρόνο, χώρια που αν έχουμε χάσει κάποια από τα ψαράκια μας (ή τις ψαρούκλες μας, αναλόγως του μεγέθους αυτών) θα πρέπει τα καινούρια που θα αντικαταστήσουν τις απώλειες να μείνουν σε καραντίνα -αν διαθέτουμε- και μετά να εισαχθούν στο κύριο ενυδρείο. Το θέμα είναι εντονότερο στην περίπτωση ολικής απώλειας των ψαριών μας, οπότε -στα πλαίσια της απώλειας της βιολογίας του φίλτρου- τίθεται και το θέμα της σταδιακής εισαγωγής των νέων κατοίκων του ενυδρείου. Στην δεύτερη περίπτωση, η απομάκρυνση των ζωντανών που τροφοδοτούν μπορεί να είναι συνολική ή εν μέρει. Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα "για πόσο χρόνο διατηρείται η βιολογία", είναι θέμα που πρέπει να απαντηθεί είτε έχουμε ολική είτε μερική απομάκρυνση ή απώλεια του βιοφορτίου. Σε περίπτωση μερικής απομάκρυνσης ή απώλειας, λογικά θα υπάρξει ανάλογη με την μείωση του βιοφορτίου, μείωση του πληθυσμού των βακτηρίων.
Επειδή δεν θέλω να κουράσω με το θέμα της διατήρησης των βακτηρίων του φίλτρου σε ενυδρεία που θα βρεθούν να μην έχουν βιοφορτίο, θα παραπέμψω στα θέματα που αφορούν το στρώσιμο του φίλτρου και στις μεθόδους που εκεί περιγράφονται, καθώς με τις μεθόδους αυτές μπορούμε να επιτύχουμε τον αποικισμό των υλικών του φίλτρου, άρα μπορούμε να επιτύχουμε και τη διατήρησή του.

Αποσυνδεδεμένος giannisaek

 • Aqua Moderator
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 5719
 • Εμπειρία: ????
 • Τα ενυδρεία μου: 60 λίτρα
 • Τόπος Διαμονής: Kαταγωγή Καρδίτσα --- Μένω Θεσσαλονίκη Εύοσμος
Γιάννη είχα προσωπική εμπειρία με δωδεκάωρο σταμάτημα του φίλτρου επειδή το ξέχασα έξω από την πρίζα και δεν αντιμετώπισα πρόβλημα με τα βακτήρια.

Αποσυνδεδεμένος giannisaek

 • Aqua Moderator
 • Platinum member
 • *****
 • Μηνύματα: 5719
 • Εμπειρία: ????
 • Τα ενυδρεία μου: 60 λίτρα
 • Τόπος Διαμονής: Kαταγωγή Καρδίτσα --- Μένω Θεσσαλονίκη Εύοσμος
Γιάννη είχα προσωπική εμπειρία με δωδεκάωρο σταμάτημα του φίλτρου επειδή το ξέχασα έξω από την πρίζα και δεν αντιμετώπισα πρόβλημα με τα βακτήρια.

Ήταν απάντηση στο ερώτημά σου πόσο ζουν τα βακτήρια.

Αποσυνδεδεμένος anjius

 • Loyal member
 • **
 • Μηνύματα: 161
 • Τόπος Διαμονής: Θεσ/κη
Είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Ευχαριστώ! Άλλος κανείς με εμπειρία μακρύτερης διακοπής ρεύματος -γενικότερα διακοπής λειτουργίας του φίλτρου- ή μείωσης του βιοφορτίου -σε φίτρο εν λειτουργία- για μεγαλύτερο χρόνο; Ποιό είναι άραγε το ρεκόρ και με ποιές συνθήκες; Γράψτε την εμπειρία σας.

 

Powered by EzPortal