Forum > Αρχάριοι Θαλασσινού Νερού

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓH ΘΑΛAΣΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

(1/1)

giannisaek:
                                               ΠΡΟΣΑΡΜΟΓH ΘΑΛAΣΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Πολύ σημαντικό: Φανταστείτε να ζούσατε ολόκληρη την ζωή σας σε ένα πολύ θερμό κλίμα, και μια ημέρα να σας παίρνανε και να σας ρίχνανε στον βόρειο πόλο χωρίς ζεστά ρούχα και χωρίς καθόλου χρόνο για να προλάβετε να προσαρμοστείτε στο περιβάλλον. Το σώμα σας θα στρεσαριζόταν πολύ και το πιο πιθανό θα ήταν να αρρωσταίνατε.

Η σωστή προσαρμογή των νέων ψαριών, ασπόνδυλων ή κοραλλιών στο ενυδρείο σας, ίσως είναι το σημαντικότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε την σωστή μετάβαση από την σακούλα μεταφοράς, στο ενυδρείο σας. Καταναλώστε περισσότερο χρόνο για την προσαρμογή, αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες να δείτε τους ζωντανούς οργανισμούς που μόλις βάλατε στο ενυδρείο σας να βυθιστούν αμέσως και να παραμείνουν εκεί. Με την σωστή προσαρμογή μπορείτε επίσης να προλάβετε ασθένειες που προκαλούνται λόγο του στρες, όπως το ich και πολλές άλλες. Ο χρόνος που θα αφιερώσετε για την προσαρμογή των νέων σας ψαριών, ασπόνδυλων και κοραλλιών, θα κάνει την μεγάλη διαφορά στην υγεία και την ομορφιά τους. Παρακαλούμε προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις προτάσεις μας επειδή κατά κάποιον τρόπο μπορεί να διαφέρουν από ότι έχετε ακούσει ή κάνατε μέχρι σήμερα. Αλλά όπως προείπαμε είναι για το καλό των θαλάσσιων οργανισμών, ώστε να μπορείτε να τους απολαμβάνετε για πολλά χρόνια.

Για ποιους παράγοντες κάνουμε προσαρμογή;

1. Θερμοκρασία Κατά την μεταφορά του ζωντανού οργανισμού στο ενυδρείο είτε έχουν μεσολαβήσει κάποιες ώρες, είτε ένα ολόκληρο ταξίδι για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν, ανάλογα με την εποχή, heat packs ή ice packs, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία που βρίσκεται ο ζωντανός οργανισμός να διαφέρει κατά πολύ από αυτή του ενυδρείου. Με σωστή προσαρμογή απλά φροντίζουμε για την ομαλή αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος σε αυτή του ενυδρείου χωρίς στρες.

2. Αλατότητα (Salinity) Η αλατότητα των ζωντανών οργανισμών που αγοράσατε είναι μεταξύ 1.019 - 1.022. Όσο πιο χαμηλή είναι η αλατότητα τόσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα του οξυγόνου. Επίσης αυτή είναι και η ιδανική αλατότητα για το ενυδρείο σας η οποία βοηθά τα ψάρια σας να είναι πιο ανθεκτικά σε κοινές ασθένειες όπως το ich. Προσοχή, αυτό το επίπεδο αλατότητας το προτείνουμε μόνο σε Fish Only ενυδρεία.

Για κοράλλια και clams η αλατότητα θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 1.025 - 1.028. Τα Reef ενυδρεία χρειάζονται υψηλότερη αλατότητα για να επιτευχθεί η βέλτιστη ανάπτυξή και χρωματισμός.

3. pH Τα σωστά επίπεδα pH στο θαλασσινό είναι μεταξύ 8,1 και 8,4. Είναι εύκολο να διατηρήσετε αυτές τις τιμές εάν κατά τις περιοδικές αλλαγές νερού που κάνετε χρησιμοποιήσετε κάποιο buffer.

Ωστόσο ένα ζήτημα κατά την πολύωρη μεταφορά κοραλλιών, ψαριών και ασπόνδυλων είναι η πτώση του pH, η οποία τους προκαλεί ένα σχετικό στρες. Τί είναι αυτό που προκαλεί αυτή την πτώση; Από την στιγμή που το ψάρι τοποθετηθεί στην σακούλα μεταφοράς, απελευθερώνει αμμωνία, το pH λόγο της αμμωνίας τείνει να μειωθεί. Η σωστή προσαρμογή βοηθά τους ζωντανούς οργανισμούς να επανέλθουν σιγά-σιγά στα σωστά επίπεδα pH κατά τον ίδιο αργό τρόπο που έπεσε το pH.

Το ψάρι μου πεθαίνει, έχει ξαπλώσει στον πάτο της σακούλας!
Όχι, το ψάρι σας δεν πεθαίνει, απλώς αντιδρά έτσι λόγο του στρες. Μπορείτε με επιτυχία να προσαρμόσετε ψάρια τα οποία αναπνέουν βαριά και κάθονται στον πάτο της σακούλας, χρειάζεται μόνον χρόνο, υπομονή και να ακολουθήσετε την διαδικασία.                                                                    Προσαρμογή Θαλασσινών Ψαριών


I. Τοποθετήστε στο ψάρι χρησιμοποιώντας όλο το νερό της σακούλας σε ένα δοχείο ικανού μεγέθους ώστε το νερό να καλύψει το ψάρι.

II. Τοποθετήστε το δοχείο στο πάτωμα δίπλα στο ενυδρείο που θα τοποθετηθεί το ψάρι μετά την προσαρμογή.

III. Χρησιμοποιώντας σωληνάκι αεραντλίας στο οποίο έχετε προσαρμόσει έναν σφιγκτήρα, ξεκινάτε την άντληση νερού από το ενυδρείο στον κουβά.

IV. Ξεκινάτε την άντληση, επιτρέποντας το νερό να ρέει με πάρα πολύ αργό ρυθμό από το ενυδρείο στον κουβά προσαρμογής. Χρησιμοποιώντας τον σφιγκτήρα, μπορείτε να ελέγξετε την ροή. Η ροή θα πρέπει να διατηρηθεί σε αργό ρυθμό, εάν αυξηθεί , αυτό που θα επιτύχετε είναι να αλλαχθούν πολύ απότομα οι παράμετροι του νερού και να σοκάρετε το ψάρι.

V. Μόλις το νερό που πέφτει μέσα στο δοχείο φθάσει να είναι το τριπλάσιο από το αρχικό νερό της σακούλας, τότε μετράτε το pH, την αλατότητα και την θερμοκρασία και ελέγχετε αν συμφωνούν με αυτές του ενυδρείου. Εάν συμφωνούν έχετε τελειώσει την προσαρμογή. Εάν όχι τότε θα πρέπει να συνεχίσετε να ρίχνετε νερό στο δοχείο μέχρι οι παράμετροι να συμφωνήσουν. Εάν η στάθμη του νερού στο δοχείο ανέβει πολύ ψηλά, θα πρέπει να αδειάσετε νερό.

Χρήσιμες συμβουλές για την Προσαρμογή Θαλασσινών Ψαριών
•Ποτέ μην τοποθετείτε αεραντλία στο δοχείο προσαρμογής. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ανέβει πάρα πολύ γρήγορα το pH και να εκθέσετε τα ψάρια σας σε υψηλά & θανατηφόρα επίπεδα αμμωνίας.
•Δεν βλάπτει αν προσθέσετε κάποιο buffer κατά της αμμωνίας στο δοχείο προσαρμογής, πριν ξεκινήσετε την διαδικασία προσαρμογής και ενώ το ψάρι είναι μέσα στο δοχείο. Καθώς η αμμωνία θα δημιουργείτε αυτό θα προστατευθεί από τις βλαβερές επιπλοκές.

•Η ροή του νερού δεν θα πρέπει να είναι μεγάλη, όπως σταγόνα - σταγόνα - σταγόνα, ούτε πολύ αργή, όπως σταγόνα- - - -σταγόνα- - - - σταγόνα- - - -, αλλά κάτι ενδιάμεσο δηλαδή σταγόνα - - σταγόνα - -σταγόνα. Εάν προσαρμόζεται πολλά ψάρια ταυτόχρονα και κάποια από αυτά υπάρχει πιθανότητα να αφήσουν τοξίνες μέσα στο νερό, καλό είναι να αυτά τα ψάρια να τοποθετηθούν σε ξεχωριστό δοχείο το καθένα.
•Κρατήστε τα φώτα του ενυδρείου σβηστά έως και την επόμενη ημέρα της προσαρμογής των νέων κατοίκων.
                                                    Προσαρμογή Σαλιγκαριών, Καβουριών, Γαρίδων και Αστερίων
Προσοχή: Οι εν' λόγω ζωντανοί οργανισμοί είναι πολύ ευαίσθητοι κατά την περίοδο της προσαρμογής (είναι πολύ ευαίσθητοι στις μεταβολές του pH και της αλατότητας) και χρειάζεται να προσαρμοσθούν πάρα πολύ σιγά, περίπου δύο (2) ώρες. Μην επιταχύνετε αυτή την διαδικασία γιατί πιθανότατα να έχετε απώλειες.
Διαδικασία προσαρμογής: Τα σαλιγκάρια, οι αστερίες και πολλά άλλα ασπόνδυλα είναι πολύ ευαίσθητα ακόμα και σε μικρές μεταβολές του pH και της αλατότητας και έτσι πρέπει να προσαρμοσθούν πάρα πολύ αργά για να εξασφαλίσετε την βιωσιμότητά τους. Τοποθετήστε τα ασπόνδυλα σε ένα δοχείο και χρησιμοποιείστε σωληνάκι αεραντλίας με σφιγκτήρα (όπως και στα ψάρια). Είναι σημαντικό τα ασπόνδυλα να προσαρμοσθούν με αργό ρυθμό! ο οποίος θα πρέπει να είναι 1 με 2 σταγόνες το δευτερόλεπτο για περίπου 2 ώρες.                                                      Προσαρμογή Κοραλλιών, Ανεμώνων, Μαλάκιων και Clams
Πρώτα από όλα φέρτε τα στην σωστή θερμοκρασία. Η μεταφορά είναι επίπονη διαδικασία, η προσεγμένη προσαρμογή και η λίγη παραπάνω φροντίδα κατά τις πρώτες ημέρες θα σας εξασφαλίσουν την μακροζωία τους. Τοποθετήστε την σακούλα μεταφοράς στο ενυδρείο ή το sump για 30 λεπτά ή έως ότου εξομοιωθεί η θερμοκρασία. Εάν η σακούλα μεταφοράς για ασφάλεια είναι διπλή, απλώς αφαιρέστε την εξωτερική πριν ξεκινήσετε την διαδικασία.

Όταν χρησιμοποιήσετε την διαδικασία του μπάνιου. Κάθε κοράλλι το οποίο φθάνει στις εγκαταστάσεις μας γίνεται σε διάλυμα ιωδίου, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι κανένας παθογόνος οργανισμός δεν θα προστεθεί στα συστήματά μας. Το ίδιο συμβουλεύουμε να κάνετε και εσείς. (Ποτέ μην κάνετε μπάνιο ανεμώνες ή clams γιατί θα πεθάνουν). Υπάρχουν πολλά σκευάσματα στο εμπόριο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και είμαστε σε θέση να σας βοηθήσουμε σε αυτό.

Τοποθετήστε τους νεοεισαχθέντες οργανισμούς στην μέση ή στο κάτω μέρος του ενυδρείου για τις πρώτες ημέρες. Μετά από μερικές ημέρες τα περισσότερα κοράλλια μπορούν να τοποθετηθούν στο τελικό τους σημείο. Για τα SPS (όπως οι ακροπόρες), είναι προτιμότερο να τις κρατήσετε σε χαμηλό φωτισμό για τουλάχιστον μία (1) εβδομάδα, και στις επόμενες εβδομάδες σιγά σιγά να τις μετακινήσετε στο τελικό τους σημείο. Εάν τοποθετηθούν πολύ γρήγορα σε έντονο φως, πολλές φορές ασπρίζουν ή παθαίνουν RTN (Rapid Tissue Necrosis) και πεθαίνουν.

Για σφουγγάρια μόνο Σημείωση: Τα σφουγγάρια δεν θα πρέπει ποτέ να έρχονται απευθείας σε επαφή με τον αέρα.

Ακολουθήστε την διαδικασία προσαρμογής των κοραλλιών, με την μόνη διαφορά μόλις εξομοιωθεί η θερμοκρασία, βυθύστε την σακούλα μέσα στο ενυδρείο και αφαιρέστε τον σπόγγο χωρίς να τον εκθέσετε εκτός νερού.
Μερικά ζωντανά κοράλλια, ειδικά σακρόφυτα και κάποια είδη SPS όπως ακοροπόρες, παράγουν υπερβολική βλέννα κατά την μεταφορά.
Μετά την προσαρμογή, κρατήστε το κοράλλι, από τον βράχο στον οποίο είναι τοποθετημένο ή από την σκελετική του βάση, μέσα στην σακούλα και ταρακουνήστε πρίν το τοποθετήσετε στο ενυδρείο. Για την αποφυγή πρόκλησης τραυματισμού στο κοράλλι, παρακαλούμε θυμηθείτε να μην το ακουμπήσετε στα σαρκώδη ή ζωντανά σημεία του.

Τα κοράλλια μου δεν ανοίγουν! Πολλά είδη δεν θα ανοίξουν για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες από την τοποθέτησή τους στο ενυδρείο. Παρακαλούμε δώστε τους χρόνο για να προσαρμοστούν στο νέο τους σπίτι.


Πηγή Water Inn

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση