Forum > Αρχάριοι Γλυκου Νερού

Από την σακούλα στο ενυδρείο.

(1/10) > >>

Belafode:
Από την σακούλα στο ενυδρείο.    
Όπως είναι φυσικό θα έρθει η στιγμή να μεταφέρουμε υδρόβιους οργανισμούς στο ενυδρείο μας. Πρέπει λοιπόν να ακολουθήσουμε κάποια βήματα ώστε τα ψάρια ή οτιδήποτε άλλο να φτάσει στον προορισμό του με ασφάλεια.

   Συνήθως αγοράζουμε ψάρια από κάποιο pet shop ή από κάποιον χομπίστα όπου αυτά τοποθετούνται σε "ειδικές" ενυδρειακές σακούλες. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσέξουμε τα ψάρια να είναι σε μικρό αριθμό μέσα σε κάθε σακούλα (μερικές φορές ακόμα και ένα ένα) έτσι ώστε να αποφύγουμε μεγάλη συγκέντρωση αμμωνίας που θα παραχθεί από τα περιττώματα τους ή  τσακωμούς μεταξύ αυτών. Η σακούλα θα πρέπει να είναι γεμάτη με νερό μέχρι την μέση έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός αέρας που θα προσφέρει το απαραίτητο οξυγόνο που χρειάζονται τα ψάρια. Προσέχουμε η σακούλα να είναι καλά κλειστή και προσπαθούμε να πιάσουμε με μια κολλητική ταινία τα "αυτάκια" στο κάτω μέρος ώστε να μην υπάρχουν γωνίες και τραυματίσουμε - εγκλωβίσουμε εκεί τα ψάρια σε περίπτωση που ακουμπήσουμε κάπου την σακούλα. Αν έχουμε την δυνατότητα γυρνάμε την σακούλα ανάποδα. Εναλλακτικά μπορούμε να μεταφέρουμε τα ψάρια σε δοχεία με καπάκι που κλείνει καλά και μια τρύπα ώστε να αερίζεται.

   Φτάνουμε λοιπόν στον προορισμό μας και είναι η ώρα να εισάγουμε τα ψάρια στο ενυδρείο μας.  Φυσικά δεν γυρνάμε την σακούλα με το νερό κατευθείαν μέσα στο ενυδρείο καθώς αυτό εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, αλλά ακολουθούμε κάποια βήματα ώστε να προσαρμόσουμε ομαλά τα ψάρια στο νέο τους περιβάλλον. Τα βήματα που ακολουθούμε για την εισαγωγή τον ψαριών στο ενυδρείο τα ονομάζουμε "προσαρμογή".

Γιατί να κάνουμε προσαρμογή? Αρχικά κατα την μεταφορά τα ψάρια υποβάλλονται σε στρες, οι συνθήκες, η θερμοκρασία  καθώς και η ποιότητα του νερού στο οποίο ζούσαν είναι διαφορετικά απ' ότι στο ενυδρείο μας.  Αν λοιπόν η αλλαγή γίνει απότομα κινδυνεύουμε να αρρωστήσουν τα ψάρια μας ή ακόμα και να τα χάσουμε. Όλοι οι υδρόβιοι οργανισμοί απαιτούν καλή προσαρμογή, μερικοί περισσότερο από άλλους, ώστε να συνεχίσουν να ζουν αρμονικά στο ενυδρείο.

Τα βήματα που ακολουθούμε:

•   Αρχικά σβήνουμε τα φώτα του ενυδρείου και τα κρατάμε έτσι για το υπόλοιπο της ημέρας. Αυτό βοηθά τα ψάρια να αποβάλουν το στρες τους. (Αν είναι δυνατόν, καλό είναι να εισάγουμε τα ψάρια λίγο πριν κλείσει ο φωτισμός ώστε να μην επηρεάσουμε τον κύκλο του ενυδρείου)
•   Ανοίγουμε την σακούλα και την τοποθετούμε μέσα στο ενυδρείο ώστε να εξισώσουμε τις θερμοκρασίες. Χρησιμοποιούμε ένα μανταλάκι για να την κρατήσουμε σταθερή.
•   Προσθέτουμε μικρή ποσότητα νερού από το ενυδρείο. Επαναλαμβάνουμε αυτό το βήμα ανά 10 λεπτά τουλάχιστον για 30 - 40 λεπτά. (Ο χρόνος προσαρμογής μπορεί να φτάσει τις 2 ώρες ανάλογα με το είδος. Σαλιγκάρια και γαρίδες χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής.)
•   Χρησιμοποιούμε μια απόχη και ελευθερώνουμε τα ψάρια στο ενυδρείο.

Η διαδικασία προσαρμογής έχει τελειώσει! Καλό είναι να ταΐσουμε τα ψάρια λίγες ώρες μετά την προσαρμογή.

   Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρω την χρήση του ενυδρείου "καραντίνα". Είναι ένα ενυδρείο καθόλα στρωμένο στο οποίο τοποθετούμε τα νέα ψάρια (πάντα με προσαρμογή) ώστε να παρατηρήσουμε αν η συμπεριφορά τους είναι φυσιολογική ή τυχόν πάσχουν από κάποια ασθένεια ώστε να αποτρέψουμε την μετάδοσή της στο κύριο ενυδρείο.

Τι πρέπει να αποφύγουμε:

•   Πολύωρη μεταφορά των υδρόβιων οργανισμών. (Αν κρίνεται αναγκαίο, ανοίγουμε την σακούλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να ανανεώνεται το οξυγόνο.)
•   Απότομες αναταράξεις της σακούλας ή του δοχείου.
•   Μεταφορά όταν η θερμοκρασία είναι ακραία όπως επίσης και απότομες αλλαγές θερμοκρασίας στο νερό της σακούλας. (Για να το αποφύγουμε, καλό είναι να τοποθετούμε την σακούλα σε μεγαλύτερο ειδικό δοχείο που κρατάει σταθερή την θερμοκρασία. Αυτό επίσης βοηθά στην συσκότιση κατά την μεταφορά)
•   Έκθεση της σακούλας στον ήλιο.
•   Ποτέ δεν ανατρέπουμε το νερό της σακούλας στο ενυδρείο. (Περιέχει αμμωνία και ίσως ασθένειες που θα μεταδοθούν)

giannisaek:
Πολύ καλό άρθρο... μπράβο Γιάννη.  ;)
Αυτό το άρθρο ισχύει και για τα θαλασσινά ψάρια... και θα δούμε τι θα κάνουμε γι' αυτό, μπορεί να μεταφερθεί σε άλλη κατηγορία.

Belafode:
Ευχαριστώ Γιάννη...  :)  Δεν ήξερα αν διαδικασία προσαρμογής στα θαλασσινά ψάρια είναι η ίδια...

giannisaek:
Θα βάλουμε άλλο κείμενο στα θαλασσινά

bokostas:
Σούπερ, χρειαζόταν, μπράβο Γιάννη.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση