Forum > Τροφές για όλα τα είδη των ψαριών

Διατροφή των ψαριών

(1/4) > >>

LeeHook:
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΨΑΡΙΩΝ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ

Γενικά
Πέρα από τις σωστές συνθήκες διαβίωσης στο ενυδρείο, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή των ψαριών και από αυτήν εξαρτάται η ανάπτυξη και καλή υγεία τους. Μια λάθος διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες, δυσλειτουργίες, στρές και παραμορφώσεις του σώματος τους.
Να θυμάστε πως ένα ψάρι σε ενυδρείο, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη φύση, δεν έχει επιλογή της τροφής του παρά μόνον καταναλώνει ότι τους παρέχουμε εμείς. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πως, όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα ψάρια έχουν τάση προς τις καταχρήσεις, πράγμα που σημαίνει πως ακόμη κι  άν έχουν στην διάθεση τους όλα τα είδη τροφών, δεν πρόκειται από μόνα τους να επιλέξουν μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά θα καταλήξουν να καταναλώνουν τις πιό νόστιμες.
Όμως η σωστή επιλογή τροφών πρέπει απαραίτητα να συνδιάζεται με τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, αφού αυτές λειτουργούν παράλληλα με την διατροφή. Τι νόημα άλλωστε έχει να δίνουμε στα ψάρια μας μια ισορροπημένη διατροφή όταν τα διατηρούμε σε λάθος συνθήκες που φρενάρουν την ανάπτυξη τους.

Μεταβολισμός των ψαριών
Τα ψάρια είναι είδη Ποικιλοθερμικά, πράγμα που σημαίνει πως ο ρυθμός του μεταβολισμού τους εξαρτάται από την θερμοκρασία. Όσο υψηλότερη είναι αυτή, τόσο μεγαλώνει και ο μεταβολισμός τους, άρα και η ανάγκη τους για πρόσληψη τροφής.
Σε χαμηλές θερμοκρασίες, ο μεταβολισμός πέφτει και μπορούν να επιζήσουν με ελάχιστη τροφή, φτάνει να βρίσκονται στα όρια της θερμοκρασίας που μπορούν να αντέξουν.
Η ηλικία επηρρεάζει σημαντικά τον ρυθμό του μεταβολισμού αφού μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία.
Το στρές επίσης είναι κάτι που θα επηρεάσει τον μεταβολισμό των ψαριών. Μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες που θα συμβούν για μικρό χρονικό διάστημα (π.χ. αλλαγή διακόσμησης, μεταφορά ψαριού) και μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί δίνοντας λίγο σκόρδο. Το στρές όμως μπορεί να οφείλεται και σε λάθος παραμέτρους νερού, παρουσία επιθετικών ψαριών κ.λ.π. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του.
Μια ακόμη αιτία μπορεί να είναι και η διατροφική δυσανεξία, όπως π.χ. στην περίπτωση που δίνουμε υψηλό ποσοστό πρωτεΊνης σε φυτοφάγα ψάρια.


Διατροφικές συνήθειες

Με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες τα ψάρια χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
1.   Σαρκοφάγα που τρέφονται κυρίως με κρέας
2.   Φυτοφάγα που τρέφονται με φυτικής προέλευσης τροφές
3.   Παμφάγα που η διατροφή τους περιλαμβάνει συνδιασμό των παραπάνω
Την πέψη αναλαμβάνει το ένζυμο Πεψίνη και, ανάλογα του είδους διατροφής τους διαμορφώνεται και το μήκος του εντέρου τους. Έτσι, έχουμε τα σαρκοφάγα ψάρια που έχουν το μικρότερο σε μήκος έντερο και αυτό αυξάνεται στα παμφάγα και ακόμη περισσότερο στα φυτοφάγα.


Βασικά θρεπτικά συστατικά
Πρωτεΐνες
Οι πρωτείνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την αναδόμηση του ιστού των ψαριών.
Οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνες ποικίλουν ανάλογα με την κατηγορία των ψαριών. Έτσι τα φυτοφάγα ψάρια χρειάζονται μόλις 25-40% πρωτείνη, τα παμφάγα 35-45% ενώ τα σαρκοφάγα απαιτούν ένα ποσοστό 40-50%.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των πρωτεϊνών στα νεογέννητα ψάρια, στα οποία ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλος, και όσο αυξάνεται η ηλικία (και πέφτει ο ρυθμός ανάπτυξης), η διατροφική αξία των πρωτεϊνων μειώνεται και μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα  (π.χ. παχυσαρκία), εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Έτσι για ενήλικα ψάρια είναι καλό να προτιμούνται οι ελάχιστες τιμές για κάθε κατηγορία.
Αυξημένες ανάγκες σε πρωτείνες έχουν τα θηλυκά ψάρια κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, όταν και παράγονται τα αυγά μέσα στο σώμα τους.
Την πρψτεΊνη επίσης χρειάζονται τα αρσενικά ψάρια που θα αναπτύξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους όπως έντονα χρώματα και εντυπωσιακά πτερύγια.


Λίπη
Τα λίπη παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατροφή των ψαριών αφού αυτά χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας κρατώντας τις πρωτεΊνες για την ανάπτυξη τους. Τα νεαρά ψάρια έχουν περισσότερες απαιτήσεις σε λίπη από ότι τα ενήλικα. Τα λίπη παίζουν ρόλο επίσης στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Όσα λίπη δεν θα χρησιμοποιηθούν, αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση σε περιόδους έλλειψης τροφής. Όμως η διατροφή με υψηλό ποσοστό λίπους κάνει το ψάρι παχύσαρκο.
Μεταβολίζονται δύσκολα από τα φυτοφάγα ψάρια και ένα ποσοστό 3% στην διατροφή τους είναι το μέγιστο ενώ στα σαρκοβόρα το μέγιστο ποσοστό είναι 8%.


Υδατάνθρακες
Είναι κυρίως φυτικής προέλευσης και χρησιμοποιούνται σαν πηγή ενέγειας βοηθώντας παράλληλα στην πέψη της τροφής, κυρίως στα φυτοφάγα και παμφάγα ψάρια. Τα σαρκοφάγα ψάρια χρειάζονται ελάχιστες ποσότητες φυτικών υδατανθράκων (το πολύ 4%) ενώ τα φυτοφάγα ένα ποσοστό μεταξύ 5-10%. Είναι το συστατικό που απαιτείται στην μικρότερη ποσότητα από τα υπόλοιπα, αλλά και αυτό που θα βρούνε σε αφθονία τα ψάρια.
Ιχνοστοιχεία
Αμινοξέα
Κατα τον μεταβολισμό οι πρωτείνες διασπώνται σε αμινοξέα τα οποία χρησιμοποιούνται για την επανασύνθεση πρωτεϊνών κατάλληλων για χρήση από τα ψάρια. Όπως όλα τα σπονδυλωτά, έτσι και τα ψάρια, δεν μπορούν να παρασκευάσουν και τα 10 αμινοξέα που απαιτούνται. Έτσι κάποια από αυτά πρέπει να τα συλλέξουν μέσω της τροφής, από δώ κι από κει. Γι αυτόν τον λόγο είναι πού σημαντική η ποικιλία στην διατροφή τους.

Βιταμίνες
Η χρόνια έλλειψη τους μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές στην υγεία των ψαριών όπως καθυστέρηση ανάπτυξης, ανορεξία, παραμόρφωση του σκελετού κ.λ.π. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, εάν δεν χρησιμοποιηθούν, αποβάλλονται όμως οι λιποδιαλυτές συσσωρεύονται και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

Φωσφορικά άλατα
Δεν αποτελούν θρεπτικό συστατικό για τα ψάρια, παρά μόνον για τα φυτά. Στην ουσία η παρουσία φωσφορικών αλάτων στο ενυδρείο είναι προϊόν της πέψης των ψαριών, αντίθετα με ότι πίστευαν παλαιότερα, ότι τα φωσφορικά άλατα προέρχονται μόνο από την τροφή που δεν καταναλώνεται. Στην ουσία προέρχεται και από τα δύο μαζί. Οπότε ο μόνος τρόπος να ελέγξουμε την συγκέντρωση φωσφορικών στο ενυδρείο είναι να μην το παρακάνουμε στο τάϊσμα. Επίσης, παίζει ρόλο η επιλογή των τροφών αφού οι υψηλής ποιοτητας τροφές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φωσφορικά.

Ασβέστιο
Η πρόσληψη του γίνεται κυρίως από τις τροφές, αλλά τα ψάρια έχουν επίσης την δυνατότητα να το απορροφούν και από τα βράγχια.

Φυσικά στα ιχνοστοιχεία περιλαμβάνονται και πολλά ακόμη όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρος κ.λ.π.


Είδη και τύποι τροφής
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥΣ
ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ

1.   Flakes (Νιφάδες)
   

2.   Pellets – Sticks
   

3.   Wafers
   
 
ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΕΣ
Η αμέσως καλύτερη επιλογή μετά την ζωντανή τροφή. Μπορεί να είναι δάφνια, αρτέμια, κριλλ, σκουλήκια, γαρίδες κ.ά. όπως επίσης μπορούμε να βρούμε και λαχανικά σε αυτή την μορφή.
Στις μέρες μας είναι διαθέσιμες στα περισσότερα pet shop και φυσικά χρειάζονται προσοχή στην μεταφορά και την συντήρηση τους αφού διατηρούνται μόνο στην κατάψυξη. Τροφές που έχουν αποψυχθεί δεν πρέπει να καταψύχονται ξανά αφού υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των ψαριών.
Πριν την χρήση τους πρέπει να γίνεται καλή απόψυξη. Πρέπει να τις βάλουμε μέσα  σε ένα μπολ με νερό ενυδρείου και να περιμένουμε έως ότου αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Ένας κίνδυνος για τα ψάρια που υπάρχει από τις κατεψυγμένες τροφές είναι το πρήξιμο στην κοιλιά (bloat).

 

ΖΩΝΤΑΝΕΣ
Το καλύτερο είδος τροφής κυρίως για την πρόσληψη πρωτεϊνών. Όλες οι ζωντανές τροφές, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, είναι πολύ πλούσιες σε πρωτεϊνες και φυσικά είναι φρέσκες τροφές, όπως ακριβώς τα ψάρια τις συναντούν στη φύση. Κάποια είδη ψαριών δέχονται μόνο ζωντανή τροφή ή τουλάχιστον είναι πολύ δύσκολο να τα μάθουμε να δέχονται παρασκευασμένες τροφές.
Το πρόβλημα με τις ζωντανές τροφές είναι η εύρεση τους αλλά, κυρίως, η διατήρηση τους. Κάποιες από αυτές είναι πολύ δύσκολες να καλλιεργηθούν, όπως η Δάφνια ή απαιτούν εξιδεικευμένο εξοπλισμό, όπως η Αρτέμια.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες ζωντανές τροφές:Grindal
http://aqua4fun.gr/index.php/topic,203.0.htmlMicroworms - Bananaworms
http://aqua4fun.gr/index.php/topic,824.0.htmlVinegar Eels
http://aqua4fun.gr/index.php/topic,3416.0.html


Fruit Flies
  http://aqua4fun.gr/index.php/topic,2848.0.html


Artemia
http://aqua4fun.gr/index.php/topic,3504.0.htmlBloodworms - TubifexMealworms
http://aqua4fun.gr/index.php/topic,3165.0.htmlΛάρβες κουνουπιών
http://www.wikihow.com/Raise-Mosquito-Larvae-for-Fish-FoodΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Επιπλέουσες – Απευθύνονται σε ψάρια που κινούνται και τρέφονται κυρίως κοντά στην επιφάνεια ή στο μέσον του ενυδρείου. Είναι κυρίως οι νιφάδες και κάποια pellets που αφού μουσκέψουν θα αρχίσουν να βυθίζονται αργά.
Βυθιζόμενες – Απευθύνονται φυσικά στα ψάρια που τρώνε στον βυθό και είναι σε μορφή γκοφρέτας (wafers), pellet ή sticks.Τροφές για γόννο
Η τροφή που θα πάρει ένα νεογέννητο ψαράκι είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιβίωση του, κατά πρώτο λόγο, αλλά και με την σωστή μελλοντική του ανάπτυξη.
Οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν είναι η μεγάλη ανάγκη για πρωτείνες και το μικροσκοπικό μέγεθος της τροφής. Ειδικά ο γόννος των ωοτόκων είναι πολύ μικρός σε μέγεθος και αφού καταναλώσει τον λεκιθικό σάκο, η επόμενη τροφή του μπορεί να είναι η infusoria και μερικές μέρες μετά τροφές όπως τα microworms, bananaworms ή vinegar eels. Πολλές εταιρείες επίσης κατασκευάζουν τροφές για νεογέννητα ψάρια που είναι σε μορφή σκόνης.Τροφές ενίσχυσης των χρωμάτων των ψαριών
Το χρώμα των ψαριών ρυθμίζεται από το ενδοκρινικό, το νευρικό τους σύστημα και από χρωστικές που περιέχονται στις τροφές.
Οι τροφές ενίσχυσης χρώματος (colour enchanced foods) δεν αποτελούν αναγκαιότητα στη διατροφή του ψαριού και χρησιμοποιούνται μόνον για να κάνουν πιό έντονο τον χρωματισμό τους ή ακόμη και, ελαφρώς, να τον τροποποιήσουν.
Πρόκειται για τροφές που περιέχουν φυσικές χρωστικές ουσίες, κυρίως καροτενοειδή, οι οποίες συσσωρεύονται στον εξωτερικό ιστό μεταβάλλοντας το χρώμα. Η πιό διαδεδομένη χρωστική είναι η ασταξανθίνη, η οποία προσθέτει κόκκινο χρώμα. Υπάρχουν όμως και τροφές με χρωστικές που θα τονίσουν κι άλλα χρώματα όπως το πορτοκαλί (β-καροτίνη και καψανθίνη που περιέχονται στην πάπρικα), κίτρινο (Ζεαξανθίνη που βρίσκεται στο καλαμπόκι, κίτρινες πιπεριές. κρόκο αυγού) αλλά και μπλέ (Φυκοκυανίνη που παράγεται από το κυανοβακτήριο, δεν είναι καροτενοειδής και περιέχεται στην σπιρουλίνα).


Πως, πόσο συχνά ταίζουμε και σε τι ποσότητες;
Ένας μέσος όρος είναι 1-2 φορές την ημέρα σε ποσότητα τέτοια ώστε να καταναλώνεται από τα ψάρια σε 1-3 λεπτά.
Καλό είναι 1 ημέρα την εβδομάδα να μην ταίζουμε τίποτε.
Η συχνότητα του ταίσματος είναι διαφορετική όταν πρόκειται για γόννο. Επειδή τα νεαρά ψαράκια έχουν πολύ μικρό στομάχι και παράλληλα χωνεύουν την τροφή πολύ γρήγορα το τάϊσμα πρέπει να γίνεται 5-6 φορές την ημέρα σε τακτά χρονικά διαστήματα και έως ότου δούμε τις κοιλίτσες τους φουσκωμένες.
Μια ιδιαιτερότητα υπάρχει στο τάϊσμα κάποιων ψαριών που κινούνται και τρέφονται την νύχτα, δηλ. όταν θα κλείσουν τα φώτα του ενυδρείου. Στην περίπτωση αυτή φυσικά μπορούμε να ρίχνουμε την τροφή λίγο πριν ή αμέσως μόλις σβήσει ο φωτισμός ώστε να αποφύγουμε, όσο το δυνατόν, να καταναλωθεί η τροφή αυτή από τα υπόλοιπα ψάρια του ενυδρείου.
Ακόμη, υπάρχει περίπτωση σε ένα κοινωνικό ενυδρείο να υπάρχουν ιδιαίτερα δραστήρια ψάρια που συμβιώνουν με ντροπαλά. Σε αυτήν την περίπτωση τα δραστήρια ψάρια προλαβαίνουν και τρώνε την τροφή με αποτέλεσμα τα ντροπαλά ψάρια να υποσιτίζονται. Εδώ, ένα στοχευμένο τάϊσμα μπορεί να βοηθήσει όπως και η ταυτόχρονη τοποθέτηση της τροφής σε πολλά σημεία στο ενυδρείο μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, εαν δεν έχουμε αποτέλεσμα πρέπει να σκεφτούμε αλλαγή ψαροσύνθεσης αφού η παραπάνω δόση τροφής (ώστε να μείνει κάτι και για τα ντροπαλά ψάρια) δεν είναι λύση.


Τροφές  homemade Vs. εργοστασιακές
Εδώ μπορεί να γίνει μεγάλη κουβέντα. Οι χομπίστες που κατασκευάζουν τις δικές τους τροφές ισχυρίζονται πως είναι καλύτερες από αυτές των εταιρειών αφού οι ίδιοι επιλέγουν τα πιό αγνά υλικά για την κατασκευή τους.
Σίγουρα οι παρασκευασμένες τροφές στο σπίτι μπορεί να είναι πολύ καλύτερες από αυτές των εταιρειών με την προϋπόθεση πως ο χομπίστας έχει πλήρη γνώση των συστατικών που χρησιμοποιεί και παράλληλα τον τρόπο να παρασκευάσει ισορροπημένη τροφή με τα κατάλληλα ποσοστά των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται κάθε είδος ψαριού.
Επειδή αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει, έως αδύνατον, καλό είναι οι τροφές που παρασκευάζουμε στο σπίτι να λειτουργούν ως συμπλήρωμα και όχι σαν μοναδική και βασική διατροφή.atha:
Κατατοπιστικότατο!

Συγχαρητήρια Δανιήλ.

Πάντως τα flakes είναι κατά κανόνα μια τροφή που χρησιμοποιούμε (φαντάζομαι) όλοι μας.

Θα ήθελα να μάθω κάτι παραπάνω για αυτά!
(τι περιέχουν, αν όλα περίπου περιέχουν τα ίδια συστατικα κα)

LeeHook:
Τα flakes πράγματι είναι τα πιό διαδεδομένα κυρίως για την συμπεριφορά τους στο νερό. Με το που τα ρίχνουμε, επιπλέουν στην επιφάνεια για κάποια ώρα και έτσι τρώνε τα ψάρια που κολυμπούν ψηλά. Μόλις μουσκέψουν αρχίζουν να κατεβαίνουν προς τα κάτω αργά, έτσι πάλι δίνεται η ευκαιρία στα ψάρια να φάνε. Τέλος πέφτουν στον βυθό κι εκεί αναλαμβάνοιυν γαρίδες, σαλογκάρια, πλέκο κ.λ.π.
όσον αφορά την σύνθεση τους μπορεί να περιέχουν τα πάντα. Υπάρχουν δηλ. τα flakes που είναι ισορροπημένη τρο0φή και περιλαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά στις αναλογίες που αναφέρονται στο άρθρο, αλλά υπάρχουν και πιό στοχευμένα flakes όπως άλγης, σπιρουλίνας, ενισχυμένα με πρωτείνη αλλά και ενίσχυσης χρώματος.
Εφόσον η ποικιλία στην διατροφή είναι πολύ σημαντική, μπορούμε να έχουμε μία γκάμα τροφών σε μορφή flakes (από την στιγμή που ταιριάζουν στον τρόπο που τρώνε τα ψάρια που έχουμε).

tsala:
ωραιος!!!

θα διαφωνισω λιγο ως προς τις homemade τροφες, οσον αφορα τα χρυσοψαρα κυριως (που ασχολουμαι).
Τις θεωρω πολυ ανωτερες απο πολλα αχυροflakes .. ΔΕΝ μεγαλωνουν τα χρυσοψαρα μονο με flakes..
αρα θα ελεγα , ως βασικη τροφη να δινεται η homemade και ως συμπληρωματικη τα flakes.
μια diy τροφη (αν γινει σωστα) που περιεχει διαφορα υλικα ειναι πολυ πιο ποιοτικη απο μια απλη αποξηραμενη του εμποριου και σε βιταμινες , αλλα και σε ιχνοστοιχεια...
η διαφορα ειναι τεραστια , μονο με μερικους μηνες ταισματος.  ;)

Lykos76:
Μπράβο Δανιήλ...Συγχαρητήρια για το άρθρο...απλό λιτό και κατανοητό...
 sevasmos sevasmos sevasmos
 

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση