ΑποστολέαςΘέμα: Ick - (White spot)  (Αναγνώστηκε 8193 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giannisaek

  • Aqua Moderator
  • Platinum member
  • *****
  • Μηνύματα: 6249
  • Εμπειρία: ????
  • Τα ενυδρεία μου: 60 λίτρα
  • Τόπος Διαμονής: Kαταγωγή Καρδίτσα --- Μένω Θεσσαλονίκη Εύοσμος
Ick - (White spot)
« στις: Νοέμβριος 23, 2011, 02:39:57 πμ »
                                    Ick - (White spot)

Μια από τις πιο συχνές ασθένειες που απασχολούν τους χομπίστες είναι το Ick - (White spot)

Το Ick είναι πολύ συνηθισμένη παρασίτωση των ψαριών του γλυκού νερού και το χαρακτηριστικό της είναι τα λευκά στίγματα που παρουσιάζονται στο δέρμα και στα πτερύγια των ψαριών.
Φώτο:
Συμπτώματα
Αρχικά τα ψάρια που έχουν προσβληθεί από το παράσιτο παρουσιάζουν ανορεξία και αδυνάτισμα. Ένα από τα πρώτα δείγματα της ασθένειας είναι και το γεγονός ότι τα ψάρια ξύνονται πάνω σε αντικείμενα του ενυδρείου, κάτι που κάνουν και με όλες τις ασθένειες που οφείλονται σε εξωπαράσιτα. Επίσης χαρακτηριστικό είναι και το μάζεμα των πτερυγίων κοντά στο σώμα, και σε προχωρημένο στάδιο οι γρήγορη αναπνοή (λαχάνιασμα).

Αιτίες
Η πιο πιθανή αιτία για το Ick είναι το στρες των ψαριών που προκαλεί την εξασθένηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Η ασθένεια προκαλείται από ένα Πρωτόζωο παράσιτο, Ichthyophthirius multifiliis, και είναι πολύ μεταδοτική. Τα παράσιτα περνούν ένα μέρος του κύκλου ζωής τους ενσωματωμένα κάτω από το δέρμα των ψαριών, όπου τρέφονται με αίμα και συστατικά του δέρματος και μεγαλώνουν σε 1-2 βδομάδες. Κατόπιν το παράσιτο αυτό διαπερνά το δέρμα του ψαριού και πέφτει μέσα στο νερό, μετά προσκολλάται σε κάποιο αντικείμενο ή σε φυτό και εκεί αρχίζει να πολλαπλασιάζεται, χωρίς σεξουαλική διαδικασία σε πολλά νέα παράσιτα. Ένα ενήλικο παράσιτο μπορεί να παράγει μέχρι και 1000 νέα. Αμέσως αυτά τα νέα παράσιτα ψάχνουν να βρουν κάποιο ψάρι για να προσκολληθούν πάνω του. Αν δεν βρουν ψάρι, μετά από 48 ώρες μειώνεται η ικανότητα τους και σε 3-4 μέρες πεθαίνουν. Αν βρουν κάποιο ψάρι, τα νέα πολύ πιο μικρά παράσιτα διαπερνούν το δέρμα του και ξεκινούν τα τρέφονται αρχίζοντας έναν νέο κύκλο.
Λόγω του μεγέθους τους είναι ορατά και με γυμνό μάτι, και έτσι μπορούν έγκαιρα να αντιμετωπισθούν.

Πιθανές θεραπείες
  • Το παράσιτο  Ichthyophthirius multifiliis αντιμετωπίζεται πλέον εύκολα με πολλά φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ένα καλό φάρμακο είναι το Protozin της Waterlife.
  • Μπορούμε να ανεβάσουμε την θερμοκρασία κατά την διάρκεια της θεραπείας στους 29 βαθμούς, και έτσι επιταχύνουμε την διάρκεια ζωής του παράσιτου ώστε να πεθάνει πιο γρήγορα.
  • Άλλη μέθοδος είναι να προσθέσουμε αλάτι στο ενυδρείο για να αντιμετωπίσουμε το παράσιτο. Σημειώστε ότι υπάρχουν ψάρια που ποικίλλουν στην ανοχή τους σε αλάτι, γι’ αυτό στα ψάρια όξινου νερού θα βάλουμε αναλογία 0,1% (10 γραμμάρια αλάτι στα 10 λίτρα νερού), ενώ στα ψάρια αλκαλικού νερού θα βάλουμε αναλογία 0,2% (20 γραμμάρια αλάτι στα 10 λίτρα νερού), Τα υψηλοτέρα επίπεδα αλατιού, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των φυτών μέχρι και να τα καταστρέψουν.

« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 10, 2017, 05:34:09 πμ από giannisaek »

 

Powered by EzPortal