Forum > Εξοπλισμός

Σύστημα παροχής διοξειδίου

(1/6) > >>

casper:
ΠΑΡΟΧΗ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ

Ο ρόλος του διοξειδίου του άνθρακα στη φωτοσύνθεση των φυτών, είναι πλέον λίγο ως πολύ, γνωστός σε όλους.
Ο κύριος στόχος, σε γενικές γραμμές, είναι η  διατήρηση του της τιμής του  PH σε συνδυασμό με  την ανθρακική σκληρότητα  του νερού του ενυδρείου, ώστε να έχουμε την επιθυμητή τιμή διοξειδίου του άνθρακα.
Ένα σημείο προσοχής όταν υπάρχει  παροχή διοξειδίου , είναι  να προσέχουμε ώστε η τιμή του PH να είναι  τέτοια, ώστε και να είναι ανάλογη με τις ανάγκες των φυτών μας, αλλά και ανάλογη με τις σωστές συνθήκες νερού που απαιτούν τα ψάρια μας.
Ας δούμε όμως τι χρειαζόμαστε από πλευράς εξοπλισμού.
Ο βασικός απαραίτητος εξοπλισμός ώστε να είναι δυνατόν να λειτουργήσει το σύστημα παροχής διοξειδίου :

Φιάλη διοξειδίουΜπορούμε να την  προμηθευτούμε και από καταστήματα με ενυδρειακά προϊόντα αλλά και από  καταστήματα με ιατρικά μηχανήματα.

Διάχυτηρας ή σκάλα διάχυσης

 

Στην πρώτη περίπτωση (διαχυτήρας), το διοξείδιο "διαλύεται" μέσα στον ίδιο τον διαχυτήρα, και διαχέεται  έτοιμο μέσα στο νερό του ενυδρείου.
Στη δεύτερη περίπτωση (σκάλα) , η διάχυση γίνεται κατευθείαν στο νερό του ενυδρείου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν  απώλειες.

Σωληνάκι αέρα
Είναι το σωληνάκι που χρησιμοποιούμε και για τις αεραντλίες.

Με τον παραπάνω εξοπλισμό και μόνο, είναι δυνατή η παροχή διοξειδίου στο ενυδρείο μας. Λόγω όμως του ότι η υπερβολική παροχή διοξειδίου του άνθρακα στο ενυδρείο μπορεί να προκαλέσει θανάσιμο κίνδυνο στα ψάρια, πρέπει να ελέγχουμε συχνά (έως και καθημερινά) την ανθρακική σκληρότητα, και το ΡΗ του νερού ώστε να είμαστε σίγουρη ότι έχουμε τον σωστό έλεγχο στην παροχή.

Ο παρακάτω εξοπλισμός, βοηθάει τόσο στην δική μας ευκολία, όσο και στην ασφάλεια των ψαριών του ενυδρείου μας

Αντεπίστροφη Βαλβίδα
Εμποδίζει το νερό να τρέξει από το σωληνάκι αέρα έξω  από το ενυδρείο, στην  περίπτωση που το αυτό  φύγει από τη θέση του.

ΜΑΝΟΜΕΤΡΑΕίναι δύο όργανα μέτρησης της ποσότητας αέρα που υπάρχει μέσα στη φιάλη διοξειδίου και της  πίεσης  (bar) με την οποία διοχετεύεται ο αέρας.
Ετσι, ξέροντας ανά πάσα στιγμή την ποσότητα το αέρα που έχει η φιάλη, μπορούμε να φροντίζουμε εγκαίρως  για την αλλαγή της (ή το γέμισμα).

ΦΥΣΑΛΙΔΟΜΕΤΡΗΤΗΣΜε τον φυσαλιδομετρτή (bubble counter) μπορούμε μετρώντας τις φυσαλίδες που παράγονται ανά λεπτό, να έχουμε τον έλεγχο της παροχής διοξειδίου που επιθυμούμε.

Ηλεκτρομαγνητική βάνα ή ηλεκτροβάνα;Μπορεί να ανοίγει και να κόβει την παροχή διοξειδίου, σε συνδυασμό με έναν απλό χρονοδιακόπτη.
Η διακοπή της παροχής, μπορεί  να χρειάζεται να γίνεται για δύο λόγους:
1.: Εφόσον τα φυτά φωτοσυνθέτουν μόνο όταν υπάρχει φως, την περίοδο που τα φώτα  δεν είναι αναμμένα, δεν υπάρχει λόγος παροχής διοξειδίου του άνθρακα.
Μπορεί λοιπόν η ηλεκτρομαγνητική βάνα να μπει στον ίδιο  χρονοδιακόπτη που είναι τα φώτα, ώστε όταν κλείνουν να σταματάει η παροχή διοξειδίου και όταν ανάβουν να ξεκινάει και πάλι.
Ένα όμως μειονέκτημα σ’αυτό, είναι ότι  σταματώντας την παροχή διοξειδίου μεταβάλλεται το ΡΗ, αλλάζοντας τις συνθήκες νερού του ενυδρείου. Με το σκεπτικό λοιπόν ότι οι συνθήκες νερού στο ενυδρείο θέλουμε να είναι σταθερές, ώστε να αποφεύγουμε την πιθανότητα στρεσαρίσματος των ψαριών, πολλοί χομπίστες (μέσα σ’ αυτούς κι εγώ), αποφεύγουν τη συγκεκριμένη  λειτουργία της ηλεκτροβάνας.
2: (σε συνδυασμό με ΡΗ controller)Η αύξηση και η μείωση της παροχής διοξειδίου, έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την μεταβολή της τιμής του ΡΗ, άρα και της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα στο ενυδρείο μας.
Οσο αυξάνουμε την παροχή διοξειδίου, τόσο μειώνεται το ΡΗ, και το αντίστροφο.

Για παράδειγμα, αν η ανθρακική σκληρότητα στο ενυδρείο είναι 6 βαθμοί, και η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα που θέλουμε  είναι 29ppm, το ΡΗ πρέπει να είναι σε τιμή 6,8.
Αν αυξηθεί η παροχή διοξειδίου, η τιμή του ΡΗ θα μειωθεί, και η τιμή δυο διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθεί.
Ο  ΡΗ controller  μετράει  και δείχνει μόνιμα το ΡΗ του νερού. Εκεί ορίζουμε το επιθυμητό ΡΗ , ώστε με βάση την ανθρακική σκληρότητα του νερού μας, να έχουμε το διοξείδιο στην τιμή που θέλουμε. Όταν η τιμή του ΡΗ κατέβει από αυτήν που έχουμε ορίσει, η ηλεκτρομαγνητική κλείνει την παροχή διοξειδίου. Αντίστοιχα, όταν η τιμή ανέβει, ξεκινάει και πάλι την παροχή. Ετσι καταφέρνουμε να έχουμε σταθερή την τιμή  του  ΡΗ όπως και του διοξειδίου.
Εμείς πρέπει μόνο να μετράμε συχνά την ανθρακική σκληρότητα του νερού.
Ετσι, διασφαλίζουμε ότι έχουμε πάντα το διοξείδιο που χρειάζεται για τα φυτά μας, αλλά και το ότι δεν θα ξεφύγει της προσοχής μας η παροχή διοξειδίου με κίνδυνο να έχουν πρόβλημα τα ψάρια μας.

ΣΥΝΔΕΣΗ
Η σύνδεση είναι απλή.
1.   Στην περίπτωση του βασικού μόνο εξοπλισμού, έχουμε τη φιάλη διοξειδίου (συνήθως στο ντουλάπι κάτω από το ενυδρείο), την σκάλα διάχυσης ή τον διαχυτήρα μέσα στο ενυδρείο, και ένα σωληνάκι αέρα που ενώνει τη φιάλη με την σκάλα ή τον διαχυτήρα2.   Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε όλον τον εξοπλισμό, ο φυσαλιδομετρητής, η ηλεκτρομαγνητική βάνα και η αντεπίστροφη βαλβίδα συνδέονται με το σωληνάκι αέρα, μεταξύ της φιάλης και της σκάλας διάχυσης (ή τον διαχυτήρα). Ο PH controller, μπαίνει ανεξάρτητα, και επάνω στην ειδική υποδοχή του, συνδέεται η πρίζα της ηλεκτρομαγνητικής.
bokostas:
'Εχεις κάνει απίστευτη δουλειά σ' αυτό το άρθρο Μαριλένα και είναι όλα τόσο απλουστευμένα και κατανοητά,
που δεν πρέπει να χαθεί μέσα στις δημοσιεύσεις. Σε ευχαριστούμε πολύ και νομίζω ότι πρέπει να γίνει υπόμνημα.

casper:

--- Παράθεση από: bokostas στις Νοέμβριος 12, 2011, 03:27:43 μμ ---'Εχεις κάνει απίστευτη δουλειά σ' αυτό το άρθρο Μαριλένα και είναι όλα τόσο απλουστευμένα και κατανοητά,
που δεν πρέπει να χαθεί μέσα στις δημοσιεύσεις. Σε ευχαριστούμε πολύ και νομίζω ότι πρέπει να γίνει υπόμνημα.

--- Τέλος παράθεσης ---

Μου είχε γίνει ΤΟΣΟ εφιάλτης όταν προσπαθούσα να το φτιάξω στο ενυδρείο μου, που θα χαρώ ιδιαίτερα αν βοηθήσει κάποιον να το κάνει πιο εύκολα και να μη χρειαστεί..... ψυχίατρο  :D :D

glazar:
Μπραβο σου Μαριλενα. Πολυ καλο αρθρο.

θα ηθελα να προσθεσω οτι καλο θα ειναι να χρησιμοποιηθει σωληνακι πιο σκληρο, για το διοξειδιο, γιατι το μαλακο των αεραντλιων αρκετες φορες αρχιζει και εχει διαρροες.

Και βεβαια παντα ενας καλος ελεγχος στις ενωσεις για να μην εχουμε απωλειες διοξειδιου στο χωρο μου εχουμε το ενυδρειο.

Ας αλλαζουμε πιο συχνα , τουλαχιστον τα πιο φθηνα εξαρτηματα, π.χ. σωληνακι, αντεπιστροφη, διαχυτηρα, για να εχουμε τα καλυτερα αποτελεσματα. :)

casper:

--- Παράθεση από: Aqua4Fun στις Νοέμβριος 12, 2011, 05:11:41 μμ ---Μπραβο σου Μαριλενα. Πολυ καλο αρθρο.

θα ηθελα να προσθεσω οτι καλο θα ειναι να χρησιμοποιηθει σωληνακι πιο σκληρο, για το διοξειδιο, γιατι το μαλακο των αεραντλιων αρκετες φορες αρχιζει και εχει διαρροες.

Και βεβαια παντα ενας καλος ελεγχος στις ενωσεις για να μην εχουμε απωλειες διοξειδιου στο χωρο μου εχουμε το ενυδρειο.

Ας αλλαζουμε πιο συχνα , τουλαχιστον τα πιο φθηνα εξαρτηματα, π.χ. σωληνακι, αντεπιστροφη, διαχυτηρα, για να εχουμε τα καλυτερα αποτελεσματα. :)

--- Τέλος παράθεσης ---

Πολύ καλά κάνεις και το τονίζεις!!  Από αυτό ακριβώς καταστράφηκε το ενυδρείο μου.  Και αντεπίστροφες βαλβίδες παντού παιδιά!!!!!!  :)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση