Forum > Γενικα

Πως κολλάμε κοράλλια/frags σε plugs ή ζωντανό βράχο(εντός νερού).

(1/2) > >>

Τρελογιατρός:
Καλημέρα σας.

Με την ευκαιρία που είχα σήμερα να κόψω/κολλήσω μερικά κοράλλια θα σας παρουσιάσω την διαδικασία που εφαρμόζω και κατά την ταπεινή μου άποψη είναι μακράν ότι καλύτερο και επιτυχές έχω δοκιμάσει όλο αυτό τον καιρό που ασχολούμαι με το εν λόγω θέμα.

κοράλλια sps σε frag plug.

Ας δούμε πρώτα τι θα χρειαστούμε.

-Κόφτη ή bone cutter για να κόψουμε τα κοράλλια.
-Frag Plugs ή κάποιο κομματάκι βράχου για να κολλήσουμε τα κοράλλια.
-Κυανοακρυλική κόλλα σε μορφή γέλης(Gel).
-Μια χειρουργική λαβίδα,και ένα νυστέρι.Για να πιάνουμε με ασφάλεια τα κοράλλια χωρίς να τα πιάνουμε με γυμνά χέρια(είναι τεράστιο κουβέντα και δεν θα το αναλύσω περαιτέρω στο παρών θέμα).
-Γάντια λάτεξ μιας χρήσης.
-2 κουβαδάκια με νερό.Ένα για την διατήρηση των κοραλλιών και ένα για να κουράρουμε τις κόλλες.
-Ένα σταθερό μέρος που μπορούμε να αφήσουμε τα κοράλλια μας να δέσουν με τις κόλλες.
-2 καθαρές πετσέτες μια για τα χέρια μας και μια για κοράλλια.

Και φυσικά τα κοράλλια...Αφού βρέξουμε καλά τα plugs να τα καθαρίσουμε τα στεγνώνουμε σε μια πετσέτα και προσαρμόζουμε εκεί που θέλουμε να κολλήσουμε το κοράλλι μια μικρή ποσότητα κυανοακριλικής κόλλας σε μορφή γέλης.Το plug το κάνουμε μια βουτιά στο κουβαδάκι κουραρίσματος για ένα δευτερόλεπτο.Μετά απο λίγα δευτερόλεπτα η κόλλα αρχίζει να ασπρίζει.Και είναι έτοιμη σε αυτό το σημείο να υποδεχτεί το κοράλλι.Φυσικά τα κοράλλια δεν τα πιάνουμε ποτέ με γυμνά χέρια οπότε είναι σοφό να χρησιμοποιήσουμε γάντια μιας χρήσης ή την χειρουργική λαβίδα για να τα τοποθετήσουμε.

Φυσικά τα κρατάμε λίγη ώρα να δέσουν στο σημείο και να τα βοηθήσουμε μέχρι να σταθεροποιηθεί η κόλλα.Όταν σταθεροποιηθούν τα τοποθετούμε με προσοχή στην σταθερή επιφάνεια που θα τα φιλοξενήσει για μερικά λεπτά μέχρι να τελειώσουμε την εργασία μας.Αν δείτε ότι καθυστερείτε πολύ,καλό είναι να βρέχεται που και πού τα κοράλλια με νεράκι ενυδρείου για να μην στεγνώσουν.

voilàΚόλλημα σε βράχο εντός νερού.


Τι θα χρειατούμε.
-Τα frags που θέλουμε να κολλήσουμε.
-Γάντια λάτεξ μιας χρήσης.
-Κυανοακριλική κόλλα σε μορφή γέλης(Gel)
-Εποξική κόλα 2 συστατικών αδιάβροχη.Στην δική μου περίπτωση χρησιμοποίησα την Aqua της Byson(καλό είναι να αποφεύγετε πάνω απο 2 κολλήσεις την ημέρα γιατί αν δεν κουραριστεί/χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να σταματήσει η λειτουργία του σκίμμερ για λίγες μέρες...και θα χρειαστεί άμεσα αλλαγή νερού.Το ίδιο μου έχει συμβεί και με άλλες κόλλες που προορίζονται για ενυδρειακή χρήση).Η κόλα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κολλήσουμε και κοράλλια χωρίς την κυανοακρυλική αλλά αργεί πολύ να δέσει.Κόβουμε λοιπόν ένα μικρό κομμάτι εποξική κόλλα 2 συστατικών και το πλάθουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί(γίνει ένα δλδ).Εδώ πάμε και πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι γιατί αν πιάσουμε το κοράλλι με υπολείμματα της κόλλας στα χέρια μας νεκρώνει στις περιοχές εκείνες όπου θα το ακουμπήσουμε.
Φυσικά στεγνώνουμε τα χέρια μας και φοράμε τα γάντια μας.

Περνάμε πρώτα μια στρώση κυανοακρυλικής κόλλας σε μορφή γέλης(gel).στο καπάκι πατάμε ελαφρά την εποξική που φτιάξαμε προηγουμένως .Δεν βρέχουμε τις κόλλες.Και για να δέσει το γλυκό περνάμε ξανά μια στρώση κυανοακρυλικής.Μετράμε ώς το 10 και είμαστε έτοιμοι...παίρνουμε θέση μάχης μπροστά στο ενυδρείο και κλείνουμε όλη την κυκλοφορία,βάζουμε το κοράλλι στο νερό πιέζοντας το προσεκτικά στο σημείο που θέλουμε να το τοποθετήσουμε.Φυσικά πάντα με γάντια μιας χρήσης.Αφού το βιδώσουμε προσεκτικά στον βράχο το πιέζουμε λίγη ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί αρχικά η κυανοακρυλική και στην συνέχεια η εποξική που είναι και πολύ πιο σταθερή.Η διαδικασία σταθεροποίησης μπορεί να διαρκέσει μερικά 24ωρα ανάλογα την ποιότητα της εποξικής.Και μπορούμε να απολαύσουμε τώρα το κοράλλι μας στο νέο του λημέρι.Την κυκλοφορία μπορείτε να την αποκαταστήσετε στο 100% την επόμενη μέρα μέχρι να δέσει και η εποξική καλύτερα.Μέχρι τότε περιορίστε την στο ελάχιστο.

Γενικά τίπς και οδηγίες.

-Καλό είναι να είμαστε ξεκούραστοι σε τέτοιες εργασίες και όχι κουρασμένοι.Μην εκτελείτε καμία εργασία στο ενυδρείο σας όταν είστε κουρασμένοι.
-Αν έχετε κάποιο πρόβλημα ειδικά όταν μπαίνουν οι κόλες στο νερό προτείνω να κάνετε αμέσως αλλαγή νερού και μάλιστα από την επιφάνεια του ενυδρείου.Λίγα λίτρα αρκούν.Αν δείτε ότι η κόλα διαλύεται,αμέσως αφαιρέστε την από το ενυδρείο.
-Καλό είναι να συγκεντρώνετε τέτοιες δουλειές παράλληλα με την εβδομαδιαία αλλαγή νερού.
-Μετά την τρίτη τέταρτη προσπάθεια θα γίνετε και οι ίδιοι δάσκαλοι οπότε μην απογοητεύεστε από τυχών αποτυχίες.Κανένας δεν γεννήθηκε με τεχνική και γνώση.
-Τα ανοξείδωτα εργαλεία μας(νυστέρι,λαβίδα,bone cutter)τα πλένουμε με οσμωτικό νερό τα στεγνώνουμε και τα αποθηκεύουμε προσεκτικά μέχρι την επόμενη χρήση και πάντα μακρυά από παιδιά.
-Η καλή μουσική πάντα βοηθάει.

Τα παραπάνω αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα και προορίζονται καθαρά για χομπίστικη χρήση και όχι εμπορική.

Για το A4F 2014 by AlexP.

Reef-on
   

Giovanni:
Πιο κατατοπιστικο δε γινοταν... Μπραβο Αλεξ!!!!! sevasmos

gregog7:
-Τι χόμπι κάνεις είπαμε;
-Ααα κολλάω ζωντανά σε βράχους.... :D :D :D
Γεια σου ρε Άλεξ με τα ωραία tips...


shit happens!!!

maikl:
Συγχαρητηρια  clapp ....κι εγω που δεν εχω κολλησει ποτε πλεον θεωρω οτι το'χω  ;)

Giovanni:

--- Παράθεση από: maikl στις Μάρτιος 30, 2014, 08:18:11 μμ ---Συγχαρητηρια  clapp ....κι εγω που δεν εχω κολλησει ποτε πλεον θεωρω οτι το'χω  ;)

--- Τέλος παράθεσης ---

Eτοιμο σε βλεπω....  ;)

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση