Forum > Γενικα

Φως,Χρώμα και Κοράλλια.

(1/3) > >>

Τρελογιατρός:
                                                             
Οι λόγοι για τους οποίους ορισμένα κοράλλια εμφανίζουν ορισμένα εντυπωσιακά χρώματα και οι παράγοντες που επηρεάζουν τους
χρωματισμούς αυτούς είναι πολλοί και περίπλοκοι.
Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε μερικές από τις βασικές αρχές που διέπουν χροιά στα κοράλλια μας και τι μπορούμε να κάνουμε
για να αποκτήσουν πιο ζωντανά χρώματα.
 
Πρώτα πρέπει να πούμε λίγα πράγματα για την βιολογία των κοραλλιών για να μπορέσουμε έτσι να κατανοήσουμε το ρόλο που έχει αυτή στο χρωματισμό.
 
 
Zooxanthellae


 
Η πλειοψηφία των κοραλλιών που κρατάμε σε ενυδρεία έχουν μια συμβιωτική σχέση με τα κύτταρα των φυκών που είναι γνωστά ως zooxanthellae. Είναι αυτά τα κύτταρα που φωτοσυνθέτουν και παρέχουν στο κοράλλι θρεπτικές ουσίες όπως γλυκόζη, γλυκερίνη και αμινοξέα που περνάνε από τα φυκο-κύτταρα στα κοράλλια μέσω κυττάρων και ιστού ολοκληρώνοντας την συμβιωτική σχέση. Η zooxanthellae προσλαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να φωτοσυνθέσει απευθείας από το νερό της θάλασσας, όπως την αμμωνία, τα νιτρώδη, νιτρικά, φωσφορικά άλατα, το διοξείδιο του άνθρακα, καθώς και τα μεταβολικά προϊόντα απορριμμάτων από τα ίδια τους τα κύτταρα.
Αυτά χρησιμοποιούνται στο σχηματισμό των προαναφερθέντων σακχάρων και αμινοξέων που δίνονται στη συνέχεια στο κοράλλι. Το κοράλλι χρησιμοποιεί αυτές τις θρεπτικές ουσίες και παράγει απόβλητα που ανακυκλώνονται πίσω στις zooxanthellae για να χρησιμοποιηθούν ξανά στη φωτοσύνθεση. Υπάρχει μια ισορροπία που πρέπει να διατηρείται μεταξύ του κοραλλιού και της zooxanthellae από την άποψη του ποσού της φωτοσύνθεσης που εμφανίζεται μέσα στους ιστούς των κοραλλιών. Υψηλές συγκεντρώσεις zooxanthellae με πολύ υψηλό ρυθμό φωτοσύνθεσης μπορεί να είναι επιζήμια για τα κοράλλια. Η προσαρμογή της συγκεντρώσεως της zooxanthellae από το κοράλλι είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τον χρωματισμό τους. Η Zooxanthellae είναι πάντα καφέ ή χρυσό-καφέ, και για το λόγο αυτό τα περισσότερα κοράλλια είναι καφέ.
 
Φθορίζουσες χρωστικές πρωτεΐνες
 

Superman montipora.
 
 Ο φθορισμός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη συμπεριφορά ενός αντικειμένου που απορροφά το φως ενός συγκεκριμένου μήκους κύματος (χρώμα) και εκπέμπει σε διαφορετικό μήκος κύματος. Αυτή η εναλλαγή του φωτός οφείλεται στην αλλαγή των επιπέδων ενέργειας των φωτονίων. Τα επίπεδα ενέργειας των φωτονίων έχουν σχέση με το μήκος κύματος. Αυτό είναι που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως χρώμα. Οι φθορίζουσες χρωστικές απορροφούν το φως ενός συγκεκριμένου μήκους κύματος και στη συνέχεια εκπέμπουν φως σε ένα μήκος κύματος που είναι μακρύτερο από το αρχικό. Ο φθορισμός λοιπόν έχει μια μεγάλη επίδραση στην αντίληψη του χρώματος του κοραλλιού ιδιαίτερα όταν το κοράλλι φωτίζεται από φως που έχει την τάση να παράγει φθορισμό όπως οι ακτινικές λάμπες ή τα υψηλά ονομαστικά Kelvin των λαμπτήρων αλογονιδίων μετάλλου (MH) ή διόδου εκπομπής φωτός (LED).
 
Μη φθορίζουσες χρωστικές πρωτεΐνες.


Seriatopora Hystrix
 
Όπως υποδηλώνει ο τίτλος αυτές οι χρωστικές ουσίες δεν φθορίζουν, σε αυτά περιλαμβάνονται οι μη φθορίζουσες ροζ και μπλε κοραλλιογενείς χρωστικές, γνωστές από τις pocilloporas όπως και άλλες μοβ/κόκκινες χρωστικές ουσίες που βρέθηκαν σε κάποια άλλα κοράλλια.
Το συνολικό χρώμα που θα εμφανιστεί τελικά στα κοράλλια σας είναι μια άμεση σχέση μεταξύ της αφθονίας των zooxanthellae, του φθορισμού και των μη φθοριζόντων χρωστικών που μπορεί να είναι παρόν στο κοράλλι ή όχι
 
 
Φωτισμός


Montipora Undata
 
Ο φωτισμός είναι ίσως ο μεγαλύτερος παράγοντας όσον αφορά το χρωματισμό των κοραλλιών. Δεν είναι μόνο η ένταση του φωτός που είναι σημαντική, αλλά επίσης το χρώμα ή η συγκέντρωση ορισμένων μηκών κύματος του φωτός.
Το φως αποτελείται από διάφορα μήκη κύματος και κάθε μήκος κύματος αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο χρώμα. Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να ανιχνεύσει όλα αυτά τα μήκη κύματος και εκείνα τα κύματα που βρίσκονται κάτω από τα ανιχνεύσιμα επίπεδα από το ανθρώπινο μάτι είναι γνωστά ως υπεριώδες φως, ενώ εκείνα που είναι πάνω από τα ανιχνεύσιμα επίπεδα από το ανθρώπινο μάτι είναι γνωστά ως υπέρυθρο φως. Τα μήκη κύματος που μπορούμε να δούμε κυμαίνονται από 380 nm με 780nm (nm σημαίνει νάνο μέτρα που είναι η μονάδα μέτρησης για το μήκος κύματος). Είναι σημαντικό για μας τους θαλασσινούς χομπίστες να κατανοήσουμε το υπεριώδες φως, καθώς και το ορατό φως.Το υπεριώδες φως 100 - 400 nm διαιρείται σε τρεις διαφορετικές ομάδες:
 
UV-Α: Αυτό είναι το φως που πέφτει σε μήκη κύματος μεταξύ 315-400nm.
 
UV-Β: Αυτό είναι το φως που πέφτει σε μήκη κύματος μεταξύ 315-280nm. H UV-B μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα, επίσης αν και απορροφάται γρήγορα στο νερό,στα κρυστάλλινα νερά των κοραλλιογενών υφάλων η UV-A και η UV-B μπορεί να διεισδύσει σε βάθος μέχρι 30 μέτρων.
 
UV-C: Αυτό είναι το φως που πέφτει σε μήκη κύματος μεταξύ 100 - 280nm.
 
Η UV-C είναι πολύ επιβλαβής για ζωντανούς ιστούς και είναι το είδος του φωτός που χρησιμοποιείται στους UV αποστειρωτές.Απορροφάται ταχέως από την ατμόσφαιρα της γής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η UV-C που εκπέμπεται από μονής απόληξης μεταλλικούς λαμπτήρες αλογονιδίων αλλά απορροφάται από τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στο γυάλινο κάλυμμα. Οι περισσότεροι λαμπτήρες αλογονιδίων μετάλλου παράγουν, επίσης, UV-A και UV-B ακτινοβολία, ενώ οι λάμπες φθορισμού συνήθως όχι.
 
Γνωρίζουμε ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα UV-A και UV-B κυρίως σε ρηχά νερά, τα κοράλλια που ζούνε εκεί έχουν διάφορους τρόπους για να προστατεύσουν τον εαυτό τους . Είναι γνωστό ότι τα κοράλλια μπορούν να παράγουν ένα «αντηλιακό» για την προστασία τους από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η πιο σημαντική ουσία από αυτές που έχουν βρεθεί είναι γνωστή ως S-320 ή mycosporine. Θεωρείται ότι αυτά τα «αντηλιακά» τα οποία παράγουν τα κοράλλια στα ρηχά νερά δίνουν στα κοράλλια φωτεινά χρώματα, ωστόσο είναι γνωστό ότι αυτές οι χρωστικές ουσίες είναι διαφανείς στις UV-Α και μάλλον χρησιμοποιούνται για να μπλοκάρουν την ακτινοβολία UV-B.Αυτά τα μήκη κύματος είναι πιο χαμηλά από αυτά που είναι γνωστά για επαγωγή χρωματισμού.


 
Λαμπτήρες αλογονιδίων μετάλλου κορυφώνουν σε ορισμένα μήκη κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας. Για παράδειγμα, ο υδράργυρος που χρησιμοποιείται σε λαμπτήρες αλογονιδίων μετάλλου κορυφώνεται στα 365nm, ενώ το θάλλιο και το σκάνδιο φτάνει σε κορυφή 378nm, 391nm και 393 nm. Είναι γνωστό ότι αυτά τα μήκη κύματος προκαλούν έντονο χρωματισμό σε πολλά κοράλλια, οπότε μπορείτε να εξετάσετε την περίπτωση να μην χρησιμοποιήσετε κάποιο προστατευτικό κάλυμμα στους λαμπτήρες σας και να εκθέσετε τα κοράλλια στο πολύ υπεριώδες φως. Δυστυχώς αυτή δεν είναι καλή επιλογή. Έχει αποδειχθεί ότι η εκτεταμένη UV ακτινοβολία σε αυτά τα μήκη κύματος επάγει την χροιά στα κοράλλια και μπορεί να οδηγήσει σε φωτοαναστολή, όταν εκτίθεται σε υψηλά και εκτεταμένα επίπεδα. Φωτοαναστολή είναι η διαδικασία κατά την φωτοσύνθεση κατά την οποία το κοράλλι παύει να φωτοσυνθέτει και μπορεί να καταλήξει να στερείται των θρεπτικών συστατικών από την συμβιωτική του σχέση με τις zooxanthellae.
 
 

Sunny Delight.

Τα 400nm είναι το κατώτερο όριο στο οποίο μπορεί να γίνει φωτοσύνθεση. Το φως σε μήκη κύματος μικρότερο από αυτό είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβες στους χλωροπλάστες. Πιστεύεται ότι η UV-A που λαμβάνουν τα κοράλλια διοχετεύεται μέσω φωτοσυνθετικών οδών που επανεκπέμπουν το φως σε μεγαλύτερα μήκη κύματος τα οποία μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν από την zooxanthellae για τη φωτοσύνθεση. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως αυτή κάνει τα κοράλλια μας να φθορίζουν. Με τη χρήση αυτού του συστήματος, καθώς και τις αντηλιακές πρωτεΐνες που αναφέραμε πιο πριν τα ανθεκτικά στις UV στελέχη zooxanthellae φέρνουν το κοράλλι σε θέση να ζήσει και να φωτοσυνθέσει υπό έκθεση στην ακτινοβολία. Ωστόσο, υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να ανεχθεί το κοράλλι και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως η φωτοαναστολή θα πρέπει να μας προβληματίζει.

Φωτοαναστολή μπορεί να συμβεί από υπερβολική έκθεση σε ένα ευρύ φάσμα των μηκών κύματος φωτός και όχι μόνο από την υπεριώδη ακτινοβολία.
 
Όταν η zooxanthellae φωτοσυνθέτει παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου το οποίο είναι επιβλαβές για τους ζωντανούς ιστούς. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, το κοράλλι μόνο του παράγει ένα ένζυμο το οποίο εξουδετερώνει το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Εάν ο ρυθμός της φωτοσύνθεσης από την zooxanthellae είναι πολύ υψηλός, υπάρχει μια ξαφνική αύξηση στον αριθμό των zooxanthellae. Στα κοράλλια που δεν είναι σε θέση να παράγουν αρκετά ένζυμα εξουδετέρωσης για την καταπολέμηση του υπεροξειδίου του υδρογόνου, αντιδρούν χάνοντας μερικώς ή ακόμα και ολοκληρωτικά την zooxanthellae.
 
Η απέλαση αυτή όταν γίνεται μερικώς από τα κύτταρα των φυκών, οπτικά φαίνεται σαν ένα όφελος για εμάς ειδικά αν προσπαθούμε να πάρουμε τα πιο φωτεινά χρώματα από τα κοράλλια μας, αλλά συνήθως σε αυτή την κατάσταση το κοράλλι αποδυναμώνεται, η ανάπτυξη του επιβραδύνεται η παραγωγή σε χρωστικές εξασθενεί και το κοράλλι τελικά ατονεί.
 
Αντιστρόφως, εάν ένα κοράλλι έχει συνηθίσει την ένταση του φωτός, που είναι εκτεθειμένο και στην συνέχεια αυτή η ένταση φωτός μειώνεται, το κοράλλι ανταποκρίνεται με παραγωγή περισσότερων zooxanthellae για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ξενιστών. Έτσι, αν πάρουμε ένα κοράλλι από ένα περιβάλλον υψηλής έντασης φωτός από έναν ζωντανό κοραλλιογενή ύφαλο παραδείγματος χάρη, και στη συνέχεια το τοποθετήσουμε σε ένα ενυδρείο με πολύ χαμηλότερες εντάσεις φωτός τότε το καθαρό ποσοστό της φωτοσύνθεσης από τη zooxanthellae θα μειωθεί. Σε απάντηση προς τα χαμηλότερα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών που το κοράλλι θα λαμβάνει από την zooxanthellae, το κοράλλι ενθαρρύνει περισσότερο την παραγωγή zooxanthellae, με την απελευθέρωση περισσότερων μεταβολικών προϊόντων και αποβλήτων που καταλήγουν σε περισσότερη φωτοσύνθεση και το κοράλλι ανακτά τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά από την zooxanthellae και γίνεται έτσι πιο σκούρο.
 
  Θρέψη
 
Υπάρχει και μια άλλη πτυχή σε αυτή τη διαδικασία. Στους κοραλλιογενείς υφάλους υπάρχει μια τεράστια αφθονία φυτοπλαγκτόν- ζωοπλαγκτόν και ένα κοράλλι μπορεί να το χρησιμοποιήσει σαν πηγή ενέργειας. Αν αυτό το κοράλλι τοποθετεί σε ένα ενυδρείο όπου τα επίπεδα φυτοπλαγκτόν ζωοπλαγκτόν είναι πολύ χαμηλότερα, το κοράλλι θα πρέπει να αναπληρώσει τη διατροφή του από αλλού, με αποτέλεσμα το κοράλλι να αυξάνει τον αριθμό των zooxanthellae που κατέχει στους ιστούς του, όσο επανακτά τις διατροφικές του απαιτήσεις και σε αυτό το διάστημα αποκτά ένα καφέ χρώμα.
 
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την αφθονία του κοραλλιού σε zooxanthellae είναι η ποσότητα του διαλυμένου οργανικού υλικού που εμφανίζεται στο νερό. Φυσικά, τα επίπεδα αυτών των θρεπτικών ουσιών στη θάλασσα είναι πολύ μικρά και το κοράλλι επιχορηγεί τις zooxanthellae που μπορούν να λάβουν από την στήλη νερού τα προϊόντα αποβλήτων με μεταβολικές διαδικασίες. Εάν η συγκέντρωση των διαλυμένων οργανικών ουσιών στο νερό αυξηθεί σημαντικά, όπως στην περίπτωση του νερού του ενυδρείου μας, τότε η zooxanthellae έχει επαρκή θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί μέσα στο κοράλλι και, ως εκ τούτου τα χρώματα που επιθυμούμε καλύπτονται. Αυτή η αφθονία των θρεπτικών ουσιών, κάνει το κοράλλι να μην μπορεί να ασχοληθεί με όλες τις φωτοσυνθετικές διαδικασίες που πηγαίνουν στους ιστούς του, και αρχίζει να αποβάλλει zooxanthellae.
 
Σημείο κορεσμού & Φωτοαναστολή
 

 
Η zooxanthellae έχει ένα κατώτερο όριο φωτός που είναι γνωστό ως το σημείο αντιστάθμισης. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο η φωτοσύνθεση από τη zooxanthellae ισούται με την αναπνοή της. Αν η ένταση του φωτός είναι πολύ χαμηλή, τότε η zooxanthellae δεν θα ολοκληρώσει σε αρκετά από τα φωτοσυνθετικά προϊόντα την κατανάλωση μεταβολικών προϊόντων αποβλήτων να καταστεί δυνατή η κοραλλιογενείς να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν.
 
Το άλλο άκρο της κλίμακας για τις zooxanthellae είναι γνωστό ως το σημείο κορεσμού, αυτό είναι το σημείο στο οποίο ο ρυθμός φωτοσύνθεσης φτάνει στο μέγιστο και οποιαδήποτε αύξηση στην ένταση του φωτός δεν θα αυξήσει το ρυθμό της φωτοσύνθεσης.
Το σημείο κορεσμού των κοραλλιών ποικίλει από είδος σε είδος, αλλά και το περιβάλλον που έχουν προσαρμοστεί, γενικά το σημείο κορεσμού πολλών ειδών δεν υπερβαίνει τα 300 μmol · m² · δευτερόλεπτα. Αυτό είναι το επίπεδο του φωτός που επιτυγχάνεται τυπικά 6" κάτω από την επιφάνεια του νερού με ένα 250w 10Kelvin λαμπτήρα αλογονιδίων μετάλλου που είναι τοποθετημένο 8" πάνω από την επιφάνεια του νερού. Ωστόσο, το σημείο κορεσμού ορισμένων κοραλλιών μπορεί συχνά φτάσει αρκετά κάτω από αυτό το πρίσμα, η ένταση και η έκθεση σε εντάσεις πάνω από το σημείο κορεσμού θα οδηγήσει σε φωτοαναστολή, η απέλαση της zooxanthella, η αποδυνάμωση και το άσπρισμα, συχνά καταλήγει σε θάνατο.
 
Όπως μπορείτε να δείτε το κλειδί για την καλή χροιά στα κοράλλια είναι μια πάρα πολύ αναλογική κλίμακα και εξαρτάται από την ένταση του φωτός, το φως το φάσμα και την παρουσία των θρεπτικών φορτίων στου νερό.Το κλειδί είναι να υπάρχει η σωστή ισορροπία μεταξύ όλων αυτών και να διατηρηθεί.Ωστόσο, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ και υπάρχουν μερικά πράγματα που εξετάζονται ακόμα.
 
Ιχνοστοιχεία
 

Acropora Nana.

Τα ιχνοστοιχεία είναι σε θέση να ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό τα χρώματα των κοραλλιών όπως ισχυρίζονται οι κατασκευαστές. Ωστόσο ο ρόλος των ιχνοστοιχείων στα κοράλλια είναι ελάχιστα κατανοητός, υπάρχει μικρή πληροφόρηση που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται από στόμα σε στόμα μεταξύ χομπιστών. Αν και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει οριστικά κάτι, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το ιώδιο παίζει ρόλο στην προφανή μετάβαση χρώματος και χροιάς στα κοράλλια. Υπάρχουν ορισμένες γενετικές παραλλαγές κίτρινου φθορισμού πρωτεΐνες που έχουν δείξει να επηρεάζονται από ορισμένα αλογόνα όπως φθοριούχο, ιωδιούχο, χλωριούχο και το βρώμιο. Αντιστρόφως ορισμένες pocilloporas (περιέχουν μη-φθορίζουσες χρωστικές) και διάφορα είδη montipora που έχει αποδειχθεί ότι είναι ευαίσθητες στις προσθήκες ιωδίου. Είναι επίσης γνωστό ότι ορισμένα ιχνοστοιχεία διευκολύνουν τις ενζυματικές φωτοσυνθετικές αντιδράσεις, και έτσι θα μπορούσαν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στο χρωματισμό κοραλλιών.
 
Πριν πάτε να αλλάξετε τα φορτία των ιχνοστοιχείων στο ενυδρείο σας με την ελπίδα ότι τα χρώματα των κοραλλιών θα βελτιωθούν, μην ξεχνάτε ότι για την πλειοψηφία των ενυδρείων που έχουν χαμηλή έως μέτρια πυκνότητα κοραλλιών, η ζήτηση για τα περισσότερα ιχνοστοιχεία αναπληρώνεται στο έπακρο με τακτικές αλλαγές νερού.
 
 
Ολιγοθρεπτικά Συστήματα. (ULNS)
 

Sonny Harajly Rimless Reef.

 
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή προς ενυδρεία ύφαλου που έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών στο νερό. Αυτά τα συστήματα λειτουργούν με την παροχή διηθήσεως βακτηρίων με μια πρόσθετη πηγή άνθρακα για να αυξηθεί το μέγεθος του πληθυσμού και η αποτελεσματικότητά τους στην απομάκρυνση νιτρικών και φωσφορικών αλάτων από το νερό. Αυτή η τεχνική συνδυάζεται με τακτικές προσθήκες ιχνοστοιχείων και αμινοξέων. Το σύστημα λειτουργεί με σαφήνεια την άποψη της μείωσης νιτρικών και φωσφορικών αλάτων και ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων συγκεντρώσεων θρεπτικών στο νερό υπάρχουν λιγότερα «λιπάσματα» διαθέσιμα για χρήση από τις zooxanthellae, οι συγκεντρώσεις τους έτσι πέφτουν και επιτρέπουν τις φθορίζουσες και μη-φθορίζουσες χρωστικές για να φανούν άμεσα. Η προσθήκη ιχνοστοιχείων εξασφαλίζει μια καλή προσθήκη των στοιχείων αυτών που απαιτούνται για φωτοσυνθετικές και μεταβολικές διεργασίες και η προσθήκη του αμινοξέων παρέχει τα δομικά στοιχεία όπου το κοράλλι μπορεί να χρησιμοποιήσει για διάφορες πρωτεΐνες, ένζυμα και σύνθεση χρωστικής. Αυτά τα πρόσθετα θα πρέπει, ωστόσο, να χρησιμοποιούνται με προσοχή, αν και νιτρικά και φωσφορικά άλατα σε περίσσεια μπορεί να προκαλέσουν και την αμαύρωση των κοραλλιών είναι εξίσου απαραίτητα, σε χαμηλά επίπεδα.
Τα επίπεδα των νιτρικών ιόντων στα φυσικά νερά των υφάλων (NSW) είναι πολύ χαμηλά για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας των κοραλλιών σε ένα ενυδρείο. Η zooxanthellae πρέπει να επιδοτείται με μεταβολικά προϊόντα αποβλήτων, από το κοράλλι για να καλύψει το έλλειμμα. Εάν τα επίπεδα των μεταβολικών προϊόντων αποβλήτων που ένα κοράλλι παίρνει από τη zooxanthellae να είναι πολύ χαμηλά τότε σε ενυδρεία που ενσωματώνουν πολύ χαμηλά σε θρεπτικά συστήματα η zoxanthellae μπορεί να λιμοκτονήσει και να οδηγήσει στο θάνατο των κοραλλιών. Είναι πιθανό ότι συμπληρώματα αμινοξέων που ενσωματώνονται απευθείας με το κοράλλι, χρησιμοποιούνται σε διάφορες μεταβολικές δραστηριότητες που επιτρέπουν στο κοράλλι να παράγει την αναγκαία zooxanthellae και απόβλητα προϊόντα σε ένα περιβάλλον που είναι κατά τα άλλα άνευ θρεπτικών.
 
 Δεν υπάρχει καμία σύντομη απάντηση για την απόκτηση των καλύτερων χρωμάτων στα κοράλλια σας, όπως είδαμε ο φωτισμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Είναι γνωστό ότι ορισμένα μήκη κύματος ιδιαίτερα στο κυανό τμήμα του φάσματος διεγείρουν κάποιες φθορίζουσες χρωστικές. Αύξηση της έντασης του φωτός θα προκαλέσει τη μείωση της αφθονίας zooxanthellae και ως εκ τούτου, οι χρωστικές, θα γίνουν πιο εμφανής, ωστόσο, κάτω από υψηλής έντασης φωτισμό που υπερβαίνει το σημείο κορεσμού, η μεταβολική δραστηριότητα του κοραλλιού θα μειωθεί, τα χρώμα του θα γίνει χλωμό, και σε ακραίες περιπτώσεις, το κοράλλι θα ασπρίσει Τα υψηλά επίπεδα των θρεπτικών συστατικών, όπως τα νιτρικά άλατα θα προκαλέσουν μια αύξηση στη συγκέντρωση των zooxanthellae που συγκαλύπτουν τα χρώματα. Η διατήρηση χαμηλών επιπέδων των θρεπτικών συστατικών θα μειώσει τον αριθμό των zooxanthellae, αλλά υπό αυτές τις συνθήκες, αν τα κοράλλια δεν μπορούν να προμηθεύσουν το υπόλοιπο zooxanthellae με αρκετά μεταβολικά προϊόντα αποβλήτων που προέρχονται από τη θρέψη ή την πρόσληψη αμινοξέων, τότε η zooxanthellae δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξει το κοράλλι και θα λιμοκτονήσει.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για την παραγωγή χρωστικών ουσιών, που σίγουρα απαιτούνται για πολλές μεταβολικές και φωτοσυνθετικές διεργασίες και ως εκ τούτου θα έχει αντίκτυπο και στο χρώμα. Ομοίως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι και η αλκαλικότητα πραγματοποιεί χρωματισμό και ειδικά στα επίπεδα NSW.
 
Η σωστή στάθμη του φωτισμού σε συνδυασμό με την καλή συντήρηση, και αλλαγές νερού θα στηρίξει συνήθως την καλή χροιά στα περισσότερα ενυδρεία. Τακτικές αλλαγές νερού θα παρέχουν τα απαιτούμενα ιχνοστοιχεία και τα κοράλλια μας θα είναι σε θέση να αποκτήσουν τα απαραίτητα αμινοξέα όπως και άλλα θρεπτικά συστατικά από τα απόβλητα των ψαριών και τις τροφές. Σε ενυδρεία που είναι σε μεγάλο βαθμό φορτωμένα με κοράλλια απαιτούνται ιχνοστοιχεία και αμινοξέα σαν συμπληρώματα. Τα εξαιρετικά χαμηλά σε θρεπτικά συστήματα παρουσιάζουν μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα σε χρώμα, ωστόσο έχουμε δει ότι η υγεία των κοραλλιών είναι μια λεπτή ισορροπία που προκύπτει από πολλούς παράγοντες και ως εκ τούτου τυχόν αλλαγές που έχουν να κάνουν με βελτίωση στο χρώμα θα πρέπει να γίνονται σταδιακά, με προγραμματισμό, πολύ προσοχή και μελέτη.

Τα παραπάνω αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του συγγραφέα και απαγορεύεται η κάθε αναδημοσίευση για εμπορικούς σκοπούς.
 

gregog7:
Δεν έχω λόγια,πολύ ωραίο και κατανοητό άρθρο


don't feed the trolls!!!

bokostas:
Φανταστικό άρθρο greatup , επιφυλάσσομαι να το μελετήσω καλύτερα το βράδυ.

Giovanni:
Οπα... κατσε εδω πρεπει να βρω κανα 2ωρο κενο να το διαβασω... :)

clooyn:
Πολυ δυνατο clapp clapp clapp

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση