Forum > Ζωοτόκα

Τα Molly

(1/8) > >>

tsala:
                                                                                Τα Molly
                   


Γενικές πληροφορίες:

Τα Molly ανήκουν στο γένος Poecilia, στην οικογένεια Poeciliidae και στην τάξη Cyprinodontiformes.
Κατάγονται από την Λατινική Αμερική (Βενεζουέλα, Μεξικό), όπου ζουν σε υφάλμυρα έως και αλμυρά νερά.
Ζουν 3 – 5 χρόνια και φτάνουν τα 6 -10 cm και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ψάρια ενυδρείου (υπάρχουν και τα sailfin molly τα οποία φτάνουν τα 15cm )


Φροντίδα:

Πολλοί χομπίστες αγνοούν το γεγονός, ότι τα molly είναι ψάρια που χρειάζονται αλάτι στο νερό τους . Υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσουν σε γλυκό νερό. Κάποτε ήταν ψάρια κυρίως αλμυρού νερού ενώ έχουν προσαρμοστεί στο να ζουν σε μίγμα θαλασσινού νερού με γλυκό. Αυτό είναι γνωστό ως υφάλμυρο νερό. Τα πρώτα σημάδια ασθένειας σε αυτά τα ψάρια, συνήθως είναι επειδή δεν έχει αλάτι το νερό τους.
Τα Mollies συχνά διατηρούνται σε γλυκό νερό από τους χομπίστες οι οποίοι επιθυμούν να τα συνδυάσουν με άλλα είδη γλυκού νερού στα κοινωνικά ενυδρεία . Ωστόσο τα Mollies θα προτιμούσαν να ζουν σε συνθήκες υφάλμυρου νερού δεδομένου ότι στο φυσικό τους περιβάλλον ζουν σε περιοχές που έχουν πληγεί από παλιρροϊκά κύματα. Συχνά τα Mollies βρίσκονται σε θαλλάσιο τροπικό περιβάλλον εξαιτίας κάποιας πλημμύρας, η οποία τα έχει εκβάλλει στον ωκεανό.
Παρόλα αυτά μπορείτε να συνδυάσετε τα Molly με είδη ψαριών που θα ανεχτούν τουλάχιστον μια χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι όπως είναι τα πλατύ, που ως εκ τούτου συνιστάται . Εάν κρατάτε Molly σε ενυδρείο χωρίς προσθήκη αλατιού , θα είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες, γι αυτό καλό είναι να προσθέτετε αλάτι στο νερό τους σε αναλογία, 1 γραμμάριο αλατιού ανά λίτρο νερού (1 κουταλάκι του γλυκού ανά 5 λίτρα) όπου είναι μια καλή πρόληψη για τις ασθένειες.
Να θυμάστε ότι οι συχνές αλλαγές νερού είναι ακόμη πιο σημαντικές σε ένα υφάλμυρο ενυδρείο από ότι σε ένα ενυδρείο γλυκού νερού , δεδομένου ότι η εξάτμιση του νερού θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε αλάτι , αν δεν γεμίζετε τακτικά το ενυδρείο τους με φρέσκο νερό.


Ενυδρείο και παράμετροι νερού:

Τα Μollies πρέπει να διατηρούνται σε ομάδες (χαρέμια) όπως όλα τα ζωοτόκα, δεδομένου ότι θα εμφανίσουν τις  φυσικές τους συμπεριφορές όταν παραμένουν μαζί. Αποτελούν ομάδες με πολύ αυστηρή ιεραρχία, συνήθως υπό την ηγεσία του αρσενικού με τα μεγαλύτερα πτερύγια και τον ισχυρότερο χρωματισμό. Συνδυάζοντας ένα αρσενικό με αρκετά θηλυκά και κρατώντας μόνο ένα αρσενικό Molly, θα υπάρχει και ηρεμία στο ενυδρείο σας.
Ένα ενυδρείο τουλάχιστον 60 λίτρων είναι μια καλή αρχή γι αυτά τα ψάρια (δεν ισχύει για τα sailfin molly τα οποία χρειάζονται 120cm μήκος ενυδρείου), δεδομένου ότι θα είναι τα μόνα ζωοτόκα μέσα σ’ αυτό.
Ο λόγος φυσικά είναι ότι όπως όλα τα ζωοτόκα έτσι και τα Molly γεννούν συχνά και θα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα υχθυοφόρτωσης εφόσον υπάρχουν κι άλλα ψάρια που γεννούν με την ίδια συχνότητα.

Οι συνθήκες νερού που αρέσκονται τα Molly είναι:

ph: 7.5 έως 8.5
Θερμοκρασία: 21°C - 28°C
Σκληρότητα νερού: 10 ° έως 25 ° dH


Διατροφή:                                                 

                                                   

Τα Molly είναι παμφάγα ψάρια, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ποικιλία στην διατροφή τους, από κατεψυγμένες τροφές έως και διάφορα λαχανικά.
Θα δεχτούν, αν όχι όλες , τις περισσότερες τροφές του εμπορίου σε μορφή flakes, sticks κ.α. ,οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν την βασική τους διατροφή.
Παρόλα αυτά στην εβδομαδιαία διατροφή τους θα πρέπει να περιλαμβάνεται οπωσδήποτε κάποια φυτική τροφή, όπως είναι η σπιρουλίνα ή βρασμένα λαχανικά (λάχανο, αρακάς,καρότο,κολοκυθάκι,μαρούλι κ.α.) , καθώς επίσης και τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη (grindal, daphnia, bloodworms, brine shrimp κ.α.)


Αναπαραγωγή:

                                         

Τα Μolly όπως αναφέρθηκε ανήκουν στα ζωοτόκα, πράγμα που σημαίνει ότι τα αυγά της θηλυκιάς εκκολάπτονται  μέσα στην κοιλιά της και γεννιούνται έτοιμα ψαράκια. Μπορεί να γεννήσει έως και 40 μικρά σε κάθε γέννα, τα οποία είναι έτοιμα να δεχτούν τροφή σε σκόνη (πούδρα) ή τριμμένα φυλλαράκια, ακόμα και από την πρώτη μέρα της ζωής τους.
Λόγω του μικρού μεγέθους τους όμως αποτελούν εύκολη λεία για τα υπόλοιπα ψάρια του ενυδρείου, γι αυτό το λόγω χρειάζονται ένα πυκνοφυτεμένο ενυδρείο , ώστε να υπάρχουν αρκετές κρυψώνες γι αυτά.
Κάποια φυτά που βοηθάνε ιδιαίτερα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τα επιπλέοντα φυτά, όπως το κερατόφυλλο και τα pistia stratiotes καθώς επίσης και οτιδήποτε είδος moss, η οποία περιέχει infusoria που αποτελεί τροφή για τα μικρά.
Ο διαχωρισμός των φύλων είναι εύκολη υπόθεση, καθώς τα αρσενικά φέρουν στο κάτω μέρος του σώματός τους το γνωστό γονοπόδιο.

                                                                               

Όπως όλα τα ζωοτόκα, έτσι και στα mollies, η αναπαραγωγή τους είναι απίστευτα εύκολη. Ο αρσενικός θα ζευγαρώσει με οποιαδήποτε θηλυκιά βρίσκεται στο ενυδρείο και αν δεν βρίσκονται πολλές (τουλάχιστον 3) μέσα σε αυτό , τότε η θηλυκιά στην οποία θα επικεντρωθεί μπορεί ακόμη και να πεθάνει από τις συνεχείς προσπάθειες του ζευγαρώματος.


Ποικιλίες:

Οι χρωματικές ποικιλίες, καθώς και το σχήμα και μέγεθος των πτερυγίων που έχουν σχηματιστεί από διάφορες επίλεκτες αναπαραγωγές όλα αυτά τα χρόνια, δεν μοιάζουν με το ¨αρχικό¨ Molly, παρουσιάζουν όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο οι διαφορετικοί χρωματισμοί που έχουν προκύψει, οι οποίοι μπορεί να είναι από τελείως άσπρο έως τελείως μαύρο, όσο και το σχήμα των πτερυγίων στις lyretail ποικιλίες.
Υπάρχουν βέβαια και τα Molly Balloon, τα οποία έχουν υποστεί δυσμορφία με αποτέλεσμα να έχουν ατροφική την σπονδυλική τους στήλη .Το ψάρι αυτό έχει μόνιμα προβλήματα κολύμβησης και περιορισμένη ζωή, γι αυτό καλό θα ήταν να μην αγοράζουμε τέτοια ψάρια, ώστε κάποια στιγμή να σταματήσει η παραγωγή τους (γι αυτόν το λόγω δεν τα συμπεριλαμβάνω στην λίστα).
Ας δούμε όμως τα είδη που είναι πιο δημοφιλή….

                                                                           
                                                                                   
                                                                                                                          White Molly
                                                       
                                                                                    Marble  Molly                                                 

 
                                                                                   Gold Dust Molly                                                   

                                                                                   Orange Molly                                                       
Black Molly

                                                     
                                                                                    Dalmation Molly

                                                                                                                                      Golden Lyretail Molly
                                                   
                                                                                 Green Sailfin Molly

                                               
                                                                                 Golden Sailfin Molly                                                     

 
                                                                                White Sailfin Molly

                                       
                                                                                   Black Sailfin Molly


Πηγές:

http://www.fishlore.com
http://www.seymourfish.com
http://www.molly-fish.com
http://www.seriouslyfish.com
http://en.wikipedia.org
http://www.myaquariumclub.com

Manos_SKG:
Μπράβο Γιάννη!! Πολύ ωραίο άρθρο!

Να γίνει sticky παιδιά για μελλοντική αναφορά

bokostas:
Πραγματικά πολύ καλό άρθρο, μπράβο Γιάννη. clapp

Γαβριλος:
Μπραβο ρε Γιαννη πολυ ωραιο θεμα!  thubsup

LeeHook:
Ωραίος Γιάννη!
Η "πρωτότυπη" έκδοση του κυκλοφορεί στο εμπόριο σαν αναπαραγωγή ή άγριο;
Πως είναι ένα άγριο μόλλυ; Εννοώ χρωματισμοί κ.λ.π.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση