Forum > D.I.Y.

DIY Εκχύλισμα Blackwater

(1/4) > >>

LeeHook:

Εκχύλισμα Blackwater

Μία πολύ χρήσιμη συνταγή για την παρασκευή εκχυλίσματος blackwater για χρήση σε βιοτοπικά ενυδρεία Αμαζονίου, Ασίας κ.λ.π.
Το εκχύλισμα αυτό έχει ευεργετικές ιδιότητες σε ψάρια που ζούνε σε ανάλογους βιότοπους. Περιέχει χουμικά οξέα που ρίχνουν το Ph και τανίνες που του δίνουν ένα σκούρο καφέ χρώμα. Χάρη σε αυτό αναπτύσσονται ωφέλιμοι μοκροοργανισμοί και διεγείρεται η διάθεση αναπαραγωγής των ψαριών.
Μπορεί όμως να γίνει επικίνδυνο εάν χρησιμοποιηθεί για ψάρια που δεν ζούνε σε παρόμοιες συνθήκες ή εάν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Στην συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιώ φύλλα cattapa (Indian Almond Leaves) που παραδοσιακά χρησιμοποιούν οι εκτροφείς ψαριών μαλακού νερού στην Ασία, όπως π.χ. οι εκτροφείς μονομάχων.
Τα φύλλα αυτά μπορούμε να τα προμηθευτούμε μέσω του διαδυκτίου (e-bay) έναντι μικρού αντίτιμου. Ενδεικτικά τα 100 φύλλα grade D μπορεί να κοστίζουν γύρω στα 10€ και είναι αρκετά για 6-7 λίτρα εκχύλισμα. Υπάρχουν 4 κατηγορίες (grades) αξιολόγησης των φύλλων αυτών Α,Β,C & D και η αξιολόγηση αυτή έχει να κάνει με το αισθητικό μέρος και μόνο. Π.χ. τα φύλλα grade A είναι άθικτα, χωρίς σπασίματα ή τρύπες. Εμάς βέβαια δεν μας ενδιαφέρει η ομορφιά αφού θέλουμε να πάρουμε το ζουμί που θα βγάλουν.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουμε και ξερά φύλλα πλάτανου, οξυάς ή βελανιδιάς με την προυπόθεση να τα μαζέψουμε από περιοχές με μηδαμινή μόλυνση. Σε πε΄ριπτωση βέβαια που χρησιμοποιήσουμε τετοια φύλλα, λόγω του μικρότερου μεγέθους τους, θα πρέπει να βάλουμε περισσότερα. Υπολογίστε ότι ένα φύλλλο cattapa είναι όσο 4 φύλλα οξυάς μαζί. Πολλοί βέβαια ισχυρίζονται ότι η χρήση οποιουδήποτε άλλο φύλλο εκτός από cattapa δεν έχει το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα.


ΤΙ ΥΛΙΚΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ 1 ΛΙΤΡΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ

     


* 15 Φύλλα cattapa
* 1 λίτρο νερό ΑΟ ή αποσταγμένο
* Διηθητικό χαρτί από φίλτρο καφέ
* Χωνί
* Μπουκάλι με καλό πώμα

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Βάζουμε το νερό (κατά προτίμηση χλιαρό) μέσα σε μία κατσαρόλα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φύλα έτσι ώστε να καλύπρονται καλά από το νερό. Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιούμε κάποιες πέτρες που δεν επηρρεάζουν το νερό (όχι ασβεστολιθικές).Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε τα φύλλα να μουλιάσουν για 2 ημέρες. Μετά την πάροδο των 2 ημερών το νερό έχει ήδη χρωματιστεί.Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε το μίγμα για 20 λεπτά περίπου. Τώρα τα φύλλα έχουν βγάλει πολύ περισσότερο χρώμα και το νερό έχει γίνει σκούρο καφέ.Το παρασκεύασμα μας είναι έτοιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο μπουκάλι με την βοήθεια ενός χωνιού μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το διηθητικό χαρτί. Στην συνέχεια το διατηρούμε στο ψυγείο.

   
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

450 ml στα 60 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι το 1 λίτρο είναι αρκετό για ένα ενυδρείο 135 λίτρα περίπου. Φυσικά, για να διατηρήσουμε το χρώμα αυτό στο ενυδρείο πρέπει σε κάθε αλλαγή νερού να προσθέτουμε και την ανάλογη ποσότητα (7,5ml ανά λίτρο).
Συνιστάται να μην ξεπερνάμε αυτή την δοσολογία. Το εκχύλισμα αυτό περιέχει χουμικά οξέα τα οποία μπορεί να ρίξουν το Ph πολύ χαμηλά.
Ο χρωματισμός του νερού διαρκεί μερικές ήμέρες, όπως άλλωστε γίνεται και με τα σκευάσματα των διαφόρων ενυδρειακών εταιρειών.

Τα φύλλα που ήδη χρησιμοποιήσαμε μπορούμε να τα τοποθετήσουμε μέσα στο ενυδρείο ή, αφού τα στεγνώσουμε καλά, να τα αποθηκεύσουμε για να τα τοποθετήσουμε στο ενυδρείο στο μέλλον.
Δεν συνιστάται να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά για την παρασκευή εκχυλίσματος γιατί δεν θα έχουν την ίδια απόδοση.

Καλή επιτυχία και... στην υγειά μας!!  :)

maikl:
Ωραιος Δανιηλ.... :-*

(αντε βγαλε και καμια συνταγη για ουισκι τωρα  ;) )

borelli:
Πολυ απλο.. greatup
 singings

kiriakos ampelokipoi:
Δανιηλ πολυ καλο ρε φιλος εντελος φυσικος τροπος για να ριχνεις και το Ph του ενυδρειου σου και αλλα πολλα, τα φυλλα cattapa που θα βρουμε?

LeeHook:
Εγώ πήρα από εδώ

http://www.ebay.com/itm/380206534729?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση